Dacă ești ca mine și ți s-a acrit de ceafă, mici, pastramă și restul, poate ar fi bine să o dai și pe niște pește la grătar, mai ales că e simplu.

Modul de preparare este în film, nu e lung, e chiar rapid.
Folosesc un grătar Tenneker și o placă de fontă Perfect Home, de care sunt foarte mulțumit.

Pentru că ați întrebat de sos, sunt roșii pasate, cu câțiva căței de usturoi și puțin ulei.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    propun coaste de somon marinate, afumate la gratar!

    • #2

      Chiar, Senioare, timp de o luna numai aia sa halesti. Luna a doua, numai ceafa de hamsie.
      Apoi reiei ciclul.

  2. #3

    Mi-ai adus aminte de friptura la disc. Dar disc din ala adevarat, din otel, gros.
    Carnea si carnatii pe margine, la mijloc niste cartofi noi.

    P.S.
    Ce program folosesti pentru a edita filmele?
    Multumesc!

  3. #6

    Eu fac pestele direct pe gratar. Nu se rupe – nu se intampla nimic… daca stii cand sa-l intorci . Altfel il faci bucati…
    Pe placa de fonta ( eu am disc de fonta si grilluri din fonta etc) nu se face asa misto – parerea mea cel putin…

    Cele mai bune coaste pe care le-am facut eu au fost fierte in bere inainte ( 1-2 ore, cu dafin, piper etc).
    Ulterior le dai cu un bait din sos de soia, miere si alte condimente ( dupa gust – nu tre sa exagerezi cu baitul). Rezultatul este uimitor – eu fiind genul care nu-mi plac lucrurile dulci…

    Am luat acum cateva zile o piatra de pizza de la Tenneker si am facut pizza pe gratar – incredibil cum iese ( faci jarul – si tii pizza pe piatra cu capacul inchis pentru convectie)

    Fiecare cu obiceiurile lui 🙂

    • #7

      Cred ca poti face si paine la țest in felul asta, nu doar pizza.

    • #8

      eu sunt foarte deschis sa incerc chestii noi, chiar ma intereseaza linkul la piatra de pizza. nu ma dau in vant dupa chestii fierte in bere, prind un miros de alcool care nu ma da pe spate, de aia nici nu ma omor dupa frptura in vin sau chestii de astea. dar o pizza de aia as face si acum

    • #9

      @cetin cred ca se referă la asta: www.hornbach.ro/shop/Tenneker-piatra-pizza-38×30-cm/6148681/produs.html
      Ma tentează rau (împreună cu un capac la grătarul artizanal)

      Sau asta www.hornbach.ro/shop/Tenneker-piatra-pizza-rotunda-35-5cm/6148680/produs.html

    • #10

      intrebarea e, cum se face, astepti sa fie jar sau merge direct la flacara?

    • #12

      Am luat-o pe aia rotunda – mai exista una patrata in linkurile de mai sus.

      Eu am facut asa – am facut un foc de lemne ( 2-3 lemne sparte) pana s-a facut jar. Ce nu a ars complet – am tras intr-o parte.
      Pizza – am pregatit-o inainte ( fiind prima oara – am luat blat de la Lidl ca sa nu munceasca nevasta-mea degeaba si sa iasa un kkt in final).
      Am pus piatra pe portiunea cu jar cateva minute (3-4-5 minute) sa se incalzeasa ( cu capacul inchis).
      Pe urma am tras pizza pe piatra ( m-a ajutat faptul ca era pe hartie de copt – practic am tras de hartie), am pozitionat-o in centrul gratarului si am inchis capacul. Cele 2 aerisiri le-am lasat deschise ( sa nu se stinga jarul totusi ).
      A fost gata cam in 10 – 12 minute ( mai repede ca la cuptor ) – te sfatuiesc sa o verifici cam din 5 in 5 minute ( cu o spatula o ridici sa vezi daca se face blatul). Topingurile se fac de la convectie ( ai capacul inchis – caldura circula).
      Rezultatul – impresionant va zic ( ma asteptam sa se faca – dar nu asa misto). In plus, vreo 2 lemnisoare care nu arsesera complet au fumegat tot timpul si a iesit si putin afumata 🙂 Mie mi-a placut – daca nu vreti treaba asta scoateti lemnele nearse sau asteptati sa arda tot.

      In acelasi fel – poti face cu carbuni ( doar ca astepti sa se incinga carbunii).
      Mai trebuie experimentat cu carbunii intr-o parte si piatra in cealalta ( caldura indirecta) insa proabil va dura mai mult si e posibil sa se usuce pizza pana se face.

      Paine – nu stiu ce sa zic… Lipie/pita – da ( am facut din restul de aluat – si asta s-a copt super misto).
      Paine o sa incerc sa fac in vas de fonta cu capac ( asa facem acum – insa in cuptor) pus pe gratar cu capacul inchis…

      Coastele – daca le fierbi 1 ora minim ( preferabil 90 de minute) nu are cum sa ramana nici zare de alcool. Si eu sunt sensibil la chestii din astea ( mirosuri/gusturi straine fata de ce astept sa fie in farfurie) si crede-ma ca le aruncam la caine din prima daca nu erau ok…

    • am incercat eu la carbune. Nu prea iese. Mai bun la lemn, ca ai caldura mai mare. La carbune s-a facut in timp lung si s-a uscat. Bine, a iesit comestibil, dar nu pizza

    • #14

      @animaluu ma bate un gând sa îmi bricolez un cuptor de pizza (la țară). Daca îmi iese si @cetin permite postez aici.

  4. #15

    Eu pastravul il gatesc sub forma asta imgur.com/uRqCP9n
    Il despic mai mult si se face mai uniform, e ca si cum ar avea aripi. Cred ca pastrav randunica am vazut odata la cineva prin meniu.
    Nu e foarte atragator dar e riscul mai mic sa nu se faca bine in interior. Un pic pe partea despicata si mai mult pe spate.
    Pentru costite de obicei le pun in baiț cu o zi inainte la rece. Amestec de bulion, ulei masline, oregano, coriandru etc, tot felul de amestecuri. Neaparat ceva cu acid. Dupa o tura in baiț carnea e mai frageda si se gateste mai usor.
    Sunt curios pentru folia de aluminiu, e sanatoasa ? Tot mai citeam pe bloguri ca e un pic toxica si nu e recomandata. Poate sunt unii pe aici cu mai multa experienta sa ma lamureasca 😐

    • #16

      nu am idee. stiu ca aluminiul e toxic in contact direct, dar cred ca folia asta are un strat protextor

    • #17

      Aluminiul face natural un strat protector de oxid, nu are nimic altceva folia.
      Cat despre toxicitate, nu e dovedita, sunt doar povesti, genul ala care uneori se umfla in alea gen 5G.
      Problema mare si imediata la gratar e arsura si fumul, alea sunt dovedit toxice si cancerigene, dar acum aia e, o viata avem, si de murit tot murim.

  5. #18

    Coastele ca sa nu se intareasca, indeparteaza pielita aia de pe interior inainte. Eu le las la marinat cu o zi inainte in ceva acid, cele marinate in iaurt si mirodenii ies super. Nu le fac in folie de aluminiu le fac pe caldura indirecta. Am gratar pe gaz si pentru aroma de fum folosesc o cutie de afumare cu aschii de lemn de cires inmuiate 30 de minute in apa.

    • #19

      asta cu iaurt e noua. interesant

    • #20

      Marinarea in iaurt se preteaza la carnurile cu mult tesut conjunctiv cum sunt coastele. Mai pui acolo usturoi pisat, cimbru, putinna zeama de lamaie si orice altceva vrei. Carnea va lua gustul mirodeniilor si nu va avea gustul pregant de alcool ca in cazul marinarii in vin sau bere. Eu de exemplu nu mancam miel…pulpa de miel marinata in iaurt si mirodenii luate de la o macelarie libaneza mi-au schimbat total parerea despre acest tip de carne. De fapt marinarea in iaurt de la macelarie am aflat-o… Si sa o lasi la scurs vreo doua ore inainte de gratar. Nu tebuie sa aiba iaurt in exces cand o pui oe gratar

    • #21

      confirm.
      pieptul de pui la gratar ramane suculent daca-l marinezi in iaurt.

    • #22

      E reteta clasica de bait pentru marinat inclusiv cele mai putin conjunctive (ex pieptul de pui) – tavuk șiș: iaurt, ceapa tocata, zeama de lamaie, usturoi, piper, sare, ardei iute (dupa gust).

    • #23

      Măi copii dați și niște cantități la marinarea asta cu iaurt, vă rog frumos. Paul cât pui din ele la un piept de pui? Mersi.

    • #24

      Da, mulțumim:)

    • #25

      @moteky pentru aproximativ 2 kg de carne :
      – 300 ml iaurt natur (nu dietetic)
      – 3 catei usturoi pisati
      – zeama de la jumatate de lamaie
      – sare si piper macinat dupa gustul fiecaruia ( eu pun cate o lingurita din fiecare)
      – cimbru
      – optional o lingurita chimen macinat
      Ideea este ca vasul pe care il folosesti sa permita acoperirea carnii in totalitate. Minim 12 ore la frigider.

  6. #26

    Ma bag si eu in seama la coaste cu reteta care imi place mie.

    Coaste, puse intr-o tava cu sare,, piper, cateva foi de dafin, 1 litru de suc de mere rosii si jumatate de litru de vin alb. Tava acoperita cu 3 straturi de folie de aluminiu (2 intr-un sens si unul in celalalt sens ca sa nu iasa nici pic de abur din tava) si data la cuptor la 120 de grade timp de o ora si jumatate.
    Se desface apoi folia, se scot coastele si, daca nu ai gratar le pui intr-un vas yena si le pui la cutpr la 180 de grade pana se rumenesc (aici e fara timp ca e in functie de preferinte, unii le vor mai rumenite, altii mai putin rumenite) si cu cateva minute inainte sa le scoti le ungi cu putin sos BBQ.
    Daca le faci pe gratar cu jar, lasi coastele la racit dupa ce le scoti din cuptor (sunt mai usor de manevrat cand sunt reci, cand sunt scoase din cuptor risti sa ramai cu carnea in mana, asa sunt de fragede) si dupa le perpelesti putin pe gratar pana se rumenesc. La fel, cand sunt aprtoape gata le ungi cu putin sos BBQ (eu folosesc Black Jack Smokey BBQ).
    Daca le faci la cuptor merge pus sosul si ceva mai devreme dar daca le faci pe gratar ideal este sa le ungi chiar inainte sa le scoti pentru ca, sosul acela cand se arde devine putin amarui.

  7. #27

    Fara legatura cu gratarul.. incearca sa faci o dorada in crusta de sare. In cuptor bineinteles.. dureaza cateva minute sa pregatesti, si e gata in juma de ora.

  8. #28

    Ca sa ma bag si eu in seama, poti sa faci somonul si direct pe gratar, dar incepe intotdeauna cu partea cu piele in jos! Intotdeauna prefer sa fac pe gratar pestele sau legumele, eventual pe un grill cu ochiuri mai mici peste cel normal, pe placa e ca si cum le faci la tigaie si atunci nu prea mai vad rostul gratarului.

    • Exact asta venisem si eu sa ii zic: pielea la inaintare. In modul asta nu il usuci.

    • #30

      Pielea in jos, caldura indirecta. Eventual pus pe un suport din cateva felii de lamaie (cca 1cm grosime).

  9. #31

    Cele mai utile chestii pt weekend, ideile de papa bun multumim

  10. #32

    Bine ca faceti toti coaste la gratar. Eu stau la bloc, unde sa fac coaste in afara de cuptor? Ca nu pot sa scot gratarul pe balcon.
    Pe de alta parte, mi-a facut sotia ieri o oala plina cu sarmale. Cu afumatura printre ele, sase ore la cuptor. Ce sa zic, se topesc in gura.

    • #33

      maine vine soacra-mea, are program de sarmale:)))

    • #34

      sarmalele alea sunt mai bune decat coastele.

    • #35

      In varza, vita, stevie sau spanac
      De sunt facute, mie toate-mi plac.
      Sarmalele sunt viata mea, se stie,
      Am mancat si-nsotite de piftie.
      Iar daca au si-un pic de-afumatura
      De porc sa fie, chiar si-o piscatura,
      Si-o mamaliga deasa si vartoasa
      Mananc pan’ nu mai e nimic pe masa.
      Nevasta mea le face foarte bune
      Chiar se topesc in gura, o minune!
      Mananci, mananci, si-ai mai manca o portie
      Chiar daca burta capata proportie.
      Am mancat si la turci, la greci, nu se compara
      Cu-a noastra sarmaluta milenara.
      Ar trebui sa fie puse pe drapel
      Alaturea de mici, de tuica si de-un portofel 🙂

    • #36

      Am un coleg care balosind la noi, astia care stam la casa, si-a cumparat un gratar pe curent. Sigur, consum aprox 2000W, dar el se jura ca a iesit la fel de bun ca ala de la carbune. Daca stateam si eu la bloc, 100% faceam si eu asa. Fara fum, fara jar, pare simplut.

      campinggrill.ro/grilluri-electrice

    • #37

      Noi vara preferam sa le facem afara pe soba ( racheta) in ceaun din fonta. Urasc sa se faca 50 grade in bucatarie cand fierbi sarmale pe aragaz sau un cuptor…

    • #38

      inca o solutie:
      plita cu inductie!

  11. Apropo, am gasit la astia la magazin o plasa subtire de material care vine pe gratar. Este perfecta pentru peste, pentru legume, creveti si cam tot ce e mai mic si mai predispus la cazut prin gratar.
    Avantajul mare este ca fiind plasa nu placa ramane ideea de gratar nu placa

    Nu ca ar fi ceva in neregula cu placa. No no no. Placa fonta + capac + fum = much bun, such miam

  12. #40

    Un pic off-topic

    Am facut si eu niste hamsii
    imgur.com/a/SykNmPE

    Recomand cu o bere 🙂