Unul din motivele pentru care blogurile ar trebui interzise este mimarea exerciţiului de a fi specialist în ceva. Lăsăm la o parte bloggerii care se pricep la orice şi dau sfaturi despre toate, ei sunt în general inofensivi. Mă refer la cei ce se consideră economişti şi exprimă păreri aşa zis pertinente, pe care o grămadă de fraieri le înghit pe nemestecate.
Ultimul apărut în branşă este un anume Cristian Orgonaş, care se consideră mare specialist în economie şi ninja în exceluri. El şi un anume Renderman sunt tata lor la executat exceluri inteligente, din care tot poporul va realiza umil că e prost şi că economia se adresează doar celor iniţiaţi.
Care e ultima prostie debitată de mr.Orgonaş?
Acum, guvernului i-a ajuns funia la gat, astfel ca multe dintre ajutoarele sociale vor disparea sau vor fi reduse. Printre acestea – anularea subventionarii gigacaloriei, ceea ce inseamna ca in multe orase, costul intretinerii se va dubla.
Privind la rece situatia, decizia este una corecta. Va fi insa dificil de stabilit nivelul maxim al venitului de la care nu se va mai acorda subventia, fiind posibil ca unii dintre cei care au venituri mai mari decat pragul maxim sa nu isi mai poata plati intretinerea.
In acest context, trebuie sa intelegem un lucru – nu este obligatoriu sa stai la oras. Cunosc doua familii de pensionari care si-au vandut locuintele si s-au mutat la tara pentru ca nu mai faceau fata cheltuielilor.
Nu-i aşa, o aserţiune corectă, plină de miez, în care sunt blamaţi nemernicii care încasau ajutoare de la stat.
Staţi, nu vă repeziţi. În principiu ideea eliminării subvenţiilor e corectă şi normală. DOAR CĂ mr. Orgonaş nu ştie sau se preface că nu ştie de unele lucruri
– În toate oraşele ţării eşti obligat să fii branşat la sistemul de încălzire centrală. Da, teoretic ţi se permite debranşarea, dar, pe lângă aprobarea directorului zonal RADET ai nevoie de aprobarea asociaţiei de locatari şi a TUTUROR VECINILOR. De exemplu la mama pe scară sunt 90 de apartamente. E interesant să încerci să iei semnături şi date de buletin de la toţi. Iar aprobarea directorului de la RADET vine doar dacă eşti în a 8-a zi a echinocţiului de toamnă, în jurul orei 13.32, pe un cer fără nori. Altfel nu se aprobă.
– Domnul Sorin Oprescu doreşte să introducă hotărârea municipalităţii de a obliga pe toţi cei care au fost destul de deştepţi să se debranşeze de la încălzirea centrală, să se rebranşeze la loc, pentru a privatiza RADET-ul. Ce libertăţi cetăţeneşti, ce legea concurenţei, ce drept la alegere? Nimic, trebuie să te încălzeşti la sistemul central. Contează că eu doresc de exemplu să mă încălzsc, PE PROPRIETATEA MEA, cu energie electrică? Glume.
– Sistemul central de încălzire este în paragină. Ţevile sunt sparte, ruginite, nu există izolare, nu există nimic. În apartamente se livrează agent termic la 50 de grade, dar se tarifează 90. Pierderile de apă sunt facturate asociaţiilor de proprietari, care le bagă în cota de întreţinere, nediscriminatoriu. Nu contează ce arată contorul tău de încălzire, ci contorul de la radet. Nu vreau să vă mai explic ce vafe Apa Nova, că leşinaţi. Trăiască privatizarea cu 1 leu.
Da, oamenii primeau subvenţii de la stat. Dar acele subvenţii nu sunt decât returnarea a unei mici părţi a sumelor încasate ilegal de sistemele centralizate prost întreţinute, prost gestionate.
Se uită cu obstinaţie în această guvernare de tristă amintire că, după ultimele calcule, totuşi trăiam într-o democraţie, unde se garantează proprietatea privată, dreptul de a alege, dreptul de a trăi sau de a muri, de bunăvoie şi nesilit de nimeni. Iar faptul că sunt obligat să aleg o firmă pentru că aşa vrea miraculosul stat nu este ceva democratic.
Ce se va întâmpla acum? Pierderile regiei de stat RADET nu vor mai fi acoperite de către acelaşi stat care nu se îngrijeşte de nimic, ci vor fi acoperite de către asociaţiile de proprietari, doar că la costuri de 3 ori mai mari.
Aşa că, domnu` specialist Orgonaş, ce părere aţi avea dumneavoastră dacă v-aţi da cu părerea despre recolta de grâu la hectar din Papua Noua Guinee şi ne-aţi lăsa pe noi ăştia umilii cu durerea noastră?
NOU
Postul acesta este un exemplu la rubrica “asa nu” al postului mai vechi www.arhiblog.ro/2010/06/mai-buni-poate.html ?
Este de asemenea un exemplu de cum se poate strica orzul pe gaste din urmatoarele motive:
1. aveti o argumentatie logica
2. umorul este folosit fin pentru a sublinia unele puncte ale argumentatiei
3. argumentatia trece pe planul 2 pentru ca vreti sa dovediti cu ea ca dl. Orgonas este un tip nepriceput
4. umorul este total umbrit de tonul malitios de la inceput
De ce nu puteti sa atacati postul dl. Orgonas cu argumente (si vad ca aveti argumente) fara sa ii atacati persoana si munca in general? Puteti sa dovediti obiectiv ca a scris un post nefondat dar nu puteti dovedi decat subiectiv ca autorul este un nepriceput.
NOU
nici tu nu te pricepi mai bine…de unde ai scos-o pe aia ca in toate orasele tarii esti obligat sa fi bransat la sistemul central? pai in majoritatea oraselor cet-urile s-au inchis de mult sau daca mai sunt au doar o mica parte din populatia orasului respectiv ca restul au trecut pe centrale cu gaz. Dar na tu sti mai bine, doar esti un blogger atotstiutor
NOU
Eu am centrala termica in apartament (Bucuresti) si stiu inca trei vecini care urmeaza sa-si instaleze. Nu e asa de greu cum scrii tu aici, dar intr-adevar iti ocupa timpul si cam trebuie renovata casa / tevi / gaze cand te apuci de asa ceva. Deci daca tot esti lefter, oricum n-o sa ai bani de investitii de-astea si ramai pe RADET. Dar…
Nu esti obligat sa fii bransat la sistemul de incalzire centrala in toate orasele. Ba chiar unele orase nu au / nu mai au un sistem centralizat. Oare de unde ai scos-o?!? Sunt atatea blocuri cu centrala proprie sau oameni ca mine – cu o mini-centrala in apartament…
Obligarea la rebransare era un zvon, probabil ca a dat cineva din gura si tembelii din media au exagerat prin stiri. Fiind direct afectat de asa ceva m-am interesat si nu e nicio problema, oficial. Nu o sa ma puna nimeni sa ma rebransez si sa platesc pentru asta cum probabil ai auzit la televizor.
Vezi ca si tu ai cititori care vor “inghite pe nemestecate”. 😉
NOU
Interesant, exact in aceeasi zi si Zoso il citeaza, dar in sens pozitiv…
NOU
pai eu la zoso am citit, ca nu il citesc pe orgonas
NOU
@Melk,
Obligativitatea la rebransare e o idee creata a lui Oprescu. Rugati-va sa nu treaca de consiliu pentru ca e aproape la stadiul de proiect finalizat si propus spre aprobare. E perfect adevarat ca e o metoda cretina si din punctul asta de vedere nu prea o sa aibe castig de cauza pentru ca nu au cum sa te oblige… cel putin nu la sumele astronomice pe care le pretind(2000-3500 EURO).
NOU
Deci Orgonas e prost pentru ca Apa Nova fura, iar primarii te impiedica sa te debransezi? E prost pentru ca statul a gasit o noua modalitate sa-ti fure banii (prin faptul ca nu se mai intorc la tine o parte din banii incasati ilegal). Pai atunci hai sa-l facem prost si pentru ca platim o groaza de bani pentru asigurari medicale si cand ajungem la medic, tot trebuie sa scoatem bani din buzunar pentru pansament.
Si intr-un articol in care-l blamezi pe unul ca-si da cu parerea pe blog, faci acelasi lucru ca si el: iti dai cu parerea pe aceeasi tema. De ce esti tu mai in masura decat el sa-ti dai cu parerea? (ma rog, intrebarea asta ar putea fi pusa si in sens invers)
Fiecare scrie ce vrea pe blog, nu? Ca are dreptate sau are doar aere de specialist, e treaba lui si eventual al celor pe care-i fraiereste 🙂
NOU
Da….asa sustinea si taxa auto ca metoda de a scapa de rablele-pericol, bineinteles, in loc de un ITP pe bune.
Logic.
NOU
domnul orgonas este pedelist convins, este normal sa sustina imbecilitati
NOU
Din articol mi-a sarit in ochi “Nu e obligatoriu sa stai la oras…” N-am nevoie sa stiu mai multe despre dl.Orgonas.
Nu e obligatoriu, dar stau pentru ca aici lucrez, aici platesc rate, aici am familie si prieteni. Si orice cheltuiala pe care o fac trebuie sa merite si nu sa imi fie impusa. E o diferenta mare intre a nu imi permite un bun de lux si a nu imi permite caldura si apa calda. Si inainte sa ne trimita la tara, sa stie ca intretinerea si utilitatile unui imobil de 2 camere sunt egale cu salariul minim pe economie…Sa refaca calculele pentru ca sa platesti un salariu pentru intretinere e o mare problema!
NOU
Subscriu si eu celor care au spus ca in multe orase sistemul centralizat de incalzire este aproape inexistent. Clujul si Baia Mare, 2 orase in care am locuit au un asemenea sistem aproape inexistent. De fapt, in Baia Mare cred ca e inchis de tot. Si e asa bine cu centrala proprie si cu termostatul la indemana, fara sa fiu nevoit sa mai iau 2 haine pe mine pt ca vecinului de la parter i s-a parut ca in acea zi de iarna soarele e mai prezent pe cer decat in zilele precedente.
NOU
dacă sincer mi s-a făcut greaţă de la atîta policitic. îmi este în cot de toată chestia aceasta cu imbecili puliritici.
NOU
Simona, eu te invit in orasul x pentru a-ti da o slujba. Te platesc cu 10.000 de euro pe luna. Problema e ca e scump de trait in orasul x. O chirie normala te costa 2.000 de euro pe luna, apa costa 3.000, ca vine de peste munti, mancarea e de doua ori mai scumpa si tot asa. Daca iti faci calculul descoperi ca ai plati 10.000 de euro doar pentru a nu muri de foame si a nu locui intr-o cutie de carton. Tu ce faci in situatia asta? Ca un om normal ar refuza slujba sau si-ar cauta alta suplimentara, care sa-i permita totusi sa traiasca in orasul x. Tu, in schimb, ai accepta munca, ca deh, salariul e bun, apoi ai cere statului sa te subventioneze pentru statul acolo, ca “orice cheltuiala trebuie sa merite si nu sa imi fie impusa”.
Mai termina cu milogeala ca nu e statul obligat sa plateasca pentru confortul fundului tau incalzit cu apa fierbinte si subventionata. Nu iti permiti traiul in orasul ala, te muti, nu te plangi!
NOU
@arhi @AndreiPietrosu
Primaria nu poate obliga pe nimeni sa se rebranseze. Poate primaria sa dea toate ordonantele din lume, cata vreme drepturile de consumator si dreptul de proprietate sunt recunoscute prin lege si constitutie, este libera alegere a proprietarului sa se branseze, debranseze de la utilitati.
Singura modalitate prin care primaria poate incuraja rebransarea este fie prin cresterea taxelor de autorizare de functionare a centralelor fie prin cresterea subventiilor catre Radet.
Si ar mai fi o solutie, printr-o lege, toate centralele si climele sa fie scoase in afara legii, desigur pe un motiv intemeiat, gen centralele si climele sunt pericol la adresa securitatii neamului.
Chiar si asa, Radet mai exista doar in orasele mari. In orase mici, cum ar fi Targu-Jiu de exemplu, toata lumea a trecut pe centrale.
NOU
Radu Boncea, deja exista aceasta lege in dezbaterea consilierilor municipiului bucuresti. ba mai mult de atat, vei fi obligat sa te rebransezi, PLATIND 3000E pentru asta.
NOU
Arhi, ai dat-o rau de tot cu bata in balta cu asertiunea ca cineva ar fi obligat sa subventioneze pe altcineva, ca doar asa se intorc banii. Daca nu stau la bloc sau daca nu sunt bransat la radet, mie ce mi se intoarce?
Ce o fi asa de anormal ca fiecare sa-si plateasca ce consuma? Daca citesti articolul lui Orgonas, ai sa vezi ca recomanda pensionarilor mutatul la tara. Iarasi, de ce e rau sa te muti undeva unde iti permiti?
NOU
Bladhaund, daca nu esti bransat la radet nu platesti nimic?:))))))
NOU
@arhi se discuta despre o hotarare locala provind privatizarea Radet si modalitatea prin care primaria poate descuraja pe altii sa-si bage centrale termice si incuraja pe cei care le au sa se rebranseze. In plus vorbim de o hotarare cu efect peste 6-7 ani. Oricum se vor gandi astia insa nu pot obliga pe nimeni sa se branseze. Risca procese in lant pe care le vor pierde.
NOU
Radu, romanii au cultul oii si nu pe cel al procesomaniei. Vor fi 3 procese la mia de rebransati
NOU
Bravo Radu Boncea… libera alegere la bransare… loool.. asta in carti, prietene. Ca ai mei au cotizat impreuna 70 de ani la sistemul de pensie si ca acum le iau din bani ce zici? Crezi ca nu poate sa te oblige sa te bransezi? Da, nu poate, daca locuiesti intr-o rulota, nu la bloc… Si de fapt, nici atunci nu poti fi prea sigur…
NOU
Arhi, prietene, daca nu sunt bransat la radet, subventia aia de la cine vine? De la mine nu vine? Pot eu sa ma eschivez cumva de la plata impozitelor pe bucatica care se duce in subventie? Deci, eu de ce draku as subventiona pe aia de la blocurile bransate? Nu e mai corect sa-si plateasca ei ce e de plata? Nu sunt in aceeasi situatie idioata si cei care stau la bloc si au centrale de apartament, precum si cei care stau la blocuri cu alte sisteme de incalzire decat radet? Ei de ce draku ii subventioneaza pe vecinii lor? Avem noi, ceilalti, vreo vina ca teava e putreda si iti incarca ala tie factura? Nu e mai cinstit sa mergi tu si sa-i dai in cap cu factura si sa-i tragi peste bot o debransare, decat sa platim noi subventii?
Si, am uitat o treaba. Cu Randerman ce ai? Dupa ce ca omul a fost singurul din tara asta in stare sa scoata un indice imobiliar calculat pe niste baze fundamentate, tu ce ai cu el? Nu e bine ca ne-a dat argumente contra celor cu “toate creşte” sau “n-are cum să scază”?
NOU
Dude, noi discutam aici totalmente degeaba, pentru ca eu sunt pro scoaterii subventiei, contest doar ecrivantul lui orgonas. iar cu renderman n-am nimic, doar ca ar trebui ca cineva sa ii aduca aminte ca tabelele alea le intelege doar el.
PS: mi-e lene sa caut pe blog, dar eu in constanta am incercat sa ma debransez. surpriza, nu am reusit
NOU
Stai, acum inteleg ca poate faci o confuzie majora. Subventia merge acum NUMAI in gigacaloria livrata de radet. Virata de la primarie direct in conturile radet. NU MERGE la gaze, la lemne sau sau la gigacaloria livrata de centrala de bloc sau de scara. Deci, daca nu sunt bransat la radet, platesc INTEGRAL caldura mea, plus subventia pentru caldura ta. Pricepusi acum?
NOU
@ ReX
Ai tai nu au pus cotizatia intr-un cont in banca pentru a-si lua banii dupa 70 de ani. Banii aia nu mai exista, s-au cheltuit de mult. Acum functionam cu banii actuali, facuti de oameni care nu mai intretin 0,2 pensionari ci unul integral.
Eu nu inteleg totusi de ce zbierati toti cu pensiile astea cand nu mai exista bani. Punct. S-a ajuns in punctul critic, unde cei care lucreaza nu mai au capacitatea de a intretine actuala populatie de pensionari. E o problema simpla de aritmetica. Nu poti scoate bani de acolo de unde nu sunt. Ori acceptam niste reforme dureroase dar necesare (si nu vorbesc numai de taieri de pensii ci si de reforma statului, reforma administrativa, taierea surselor de coruptie, transformarea Romaniei intr-un stat minimal etc.) ori inchidem pravalia si nu mai primim chiar niciun salariu.
Pana si maica-mea, care va primi o pensie mai mica, a inteles situatia. Problema sunt taurii ca voi care o tot iau cu PDL si Basescu, de parca Romania era perfecta in 2008 si a ajuns asa in 2 ani. Romania e o mocirla de lene, nesimtire, furt, spaga si ipocrizie de sute de ani si nici pana astazi nu am reusit sa o imbunatatim. Toti ne plangem… dar la alegeri daca e sa alegem intre un partid nou, cu oameni noi, si PSD-ul lui Nastase, ii sarim in brate lui Ponta. Ca deh, nu au fost pesedistii niciodata la guvernare pana acum…
NOU
@Alexandru “Comfortul fundului meu incalzit?” WTF?
“I-as cere statului sa ma subventioneze?”
I-as cere statului sa ma lase sa traiesc, pentru ca el daca este atat de imbecil incat sa nu aiba un sistem de incalzire centralizata care sa furnizeze un serviciu de calitate si la un pret in concordanta cu veniturile populatiei, sa nu ma taxeze de sa-mi iasa ochii cand vreau sa ies din sistemul lui centralizat.
Cat despre locuitul in orasul X pentru ca mi-l permit, am sa-ti spun unde imi permit sa ma duc…intr-un oras frumos, civilizat, linistit intr-o tara europeana, unde dupa ce platesc chirie/rata, masina, intretinere si mancare, imi raman suficienti bani sa plec in concediu, sa ies in oras, sa ma simt bine…etc. Asa ca nu-mi turna mie, sa ma duc la coada sapei doar pentru ca refuz sa platesc ceva care nu face banii. Iar statul inca imi e dator vandut!
NOU
Asta ne strica pe noi: in loc sa iesim in strada si sa le dam in cap cum ii prindem, stam si ne certam pe bloguri in timp ce ne scarpinam(/masam) testiculele. Faina tara! (Bine, voi va certati, eu mai citesc cand iau pauza de la metode statistice)
PS: @Bladhaund: abordarea cu “prietene” e de-a dreptul gretoasa – on so many levels.
NOU
o porcărie cu radet-urile astea, apa calda dădeau cu porţia 2 zile pe săptămîna intre orele si orele…
Dupa asemena lux făcuseră chiar şedinţă de consiliu sa interzică debranşările, de parca interesa pe cineva dacă le merge lor şandramaua şi nu calitatea serviciilor.
I-a dat cineva in judecata si s-au cuminţit, era deja culmea, apartamente personale şi sa nu poţi face ce vrei în casa ta.
nu de mult radet-ul s-a vîndut la fier vechi 🙂
NOU
Simi, tu la ce esti? eu sunt la mfc m. In dim. asta dau la man. dezv. durabile..
NOU
@Radu,
Am mentiomat ca e o cretinatate hotararea aia. Faza cu centralele e mult mai complexa. Conform hotararii toate mijloacele de termoficare adiacente trebuie sa fie ecologice, prin urmare o sa o luam in mana cu centrale cu tot. Nu cred ca are cineva centrala eco…
Bineinteles ca or sa fie scandal mare tinand cont ca sunt 2-3 sute de mii de centrale doar in bucuresti si probabil primaria ar pierde toate procesele daca ar fi corecte. Cat despre poluare… Noi ne vindem cota de poluare pe care o avem pentru ca e prea mare pentru cat poluam din cate am inteles.
Cu riscul de a fi nesimtit si imi cer scuze pentru asta, dupa revolutie cineva povestea ca americanii radeau ca suntem un popor atat de fraier incat nici macar o rasturnare de putere nu suntem in stare sa punem la cale. Exemplul e inca de actualutate si se pliaza la perfectie situatiei economice actuale. Mi s-a scarbit de cate amenintari cu greva generala vin zilnic.
Concluzia? majoritatea i-a votat… E numai vina noastra ca popor ca nu putem face alegeri mai bune.
NOU
hehehe, parca sunt pe casa scari la mama in bloc, toata lumea vorbeste din auzite si se agita. doamne cat va mai plac barfele, doamne cat va mai place sa tabloidizati viata. deh Romania.
NOU
Nu te poate obliga nimeni să îţi alegi furnizorul pe care îl vor ei.
Nu te poate obliga nimeni să ceri voie să te debranşezi.
Astea se fac pentru că lumea acceptă.
Eu de exemplu m-am împiedicat cu flexul de ţevi iarna, le-am pus dop că îl inundam pe vecinul şi i-am invitat să constate dacă vor. În scris.
Aşa că nu e vina cui cere, e vina celui care e destul de fraier să dea.
NOU
Arhi, sunt de acord ca sunt pierderi in sistem si ca nu e corect sa te oblige sa ramai bransat.
As fi de acord si cu subventiile daca s-ar lua doar din impozitele celor care sunt direct implicati dar .. ce treaba are un nene care plateste impozite la Lupşa cu incalzirea compatriotilor din Bucuresti?
NOU
@Rex: Calculatoare, poli. Long live the spam! 😀
NOU
La noi, presa inca nu a capatat maturitatea care sa genereze calitate.
Suntem inca in perioada de pubertate jurnalistica, de niste ani buni fac o cariera fulminanta editorialistii STIE-TOT.
In cautarea unui succes facil, autorii de articole de presa nu mai au dubitatii, nu mai propun ughiuri de abordare ale problemelor cetatii, ci trantesc in mijlocul mesei direct solutia, cu un aer triumfator si revansard.
“Na ca v-am zis-o!”
Pana la un punct, este normal pentru un jurnalist sa se exprime in probleme sociale divrse, dar asta cand nu este vorba de chestiuni care tin strict de o anumita specializare.
Despre cainii maidnezi, homosexuali, razboiul din Irak, Turnurile Gemene, petardele chinezesti facute in garaje de minori, putem sa ne dam toti cu parerea.
Insa in abordarea problemelor strict tehnice, stiintifice, economice, ar trebui sa manifestam mai multa sfiala. Cel putin in scris.
NOU
@simi, de unde esti tu asa de sigur ca eu nu sunt prieten cu arhi? De ce crezi automat ca am fi dusmani, doar daca l-am contrazis?
NOU
Hail !
NOU
bai @alexandru- ti-ai dat cu firma-n cap. apa calda e un lux, da? parintii mei si prietenii mei si tot restul in 30 ani de viata ce conteaza. da-i in plm, da? Mai citeste articolul o data plus comentariul simonei dar sincer cred ca ai citi degeaba.
PS- da mie slujba aia din orasul x cu salar 10 mii euro si promit sa nu cer subventii, doar sterilizarea unor capete patrate- donez 95% din acel salariu pt o asemenea actiune.
NOU
Nu prea esti OBLIGAT sa fii bransat la reteaua publica. As corecta putin chestia asta spunand ca in unele orase (Baia Mare – sigur, or fi si altele) debransarile au ajuns atat de numeroase ca NU mai exista retea publica. Cladirile fostelor CET-uri sunt acum spa’ii de birouri, magazine ori paraginite. Cei de la Energoterm (proprietarii) au un plan de a le renova si de a scoate chirii din ele. Macar atat.
NOU
Orice lucru pentru care trebuie sa platesti e un lux. Voi nu intelegeti conceptul de drepturi fundamentale: alea sunt cele gratuite, ce va influenteaza de la nastere pana la moarte. Aveti drept la viata, la proprietate, la securitate personala. Apa calda nu e un drept: daca nu ai bani de ea, nu o folosesti. Simplu si la obiect. Cine te-a mintit ca statul sau alta entitate ar trebui sa aiba grija ca tu sa ai apa calda, la pretul la care ti-l permiti? Comunismul sau lobotomia primita odata cu buletinul de identitate?
Bine, nu ma astept sa intelegi. Romanul tipic e un pomanagiu si un milog.
NOU
e deranjant ca evita solutia eficientizarii radet, a eliminarii capuselii practicata de firmele soacrelor celor care lucreaza acolo, a restructurarii salariilor de acolo si a reducerii personalului, asa ca la privati… in general se adreseaza maselor, facand jocul autoritatilor….e un bloger care mananca o paine pe langa sistemul socialist (pe cel capitalist se pare ca nu l-a inghitit in calitate de angajat, dar spera sa il speculeze in calitate de jucator la bursa), un oportunist ca ffff multi altii…
NOU
@ASDfix I-am raspuns si eu, dar nu stiu de ce comentariul meu inca asteapta aprobarea…Oricum merci ca ai sesizat.
NOU
Nu stiu la altii cum e dar anul trecut, dupa ce am stat un an fara caldura intr-o camera, din cauze de teava infundata, am hotarat sa pun centrala. Serviciile radetului local Cluj erau chiar ok dar nu se intelegeau cu asociatia de locatari, a cui e teava infundata.
Normal ca daca vrei centrala, pentru debransare au ei o procedura sofisticata de pus nod in papura la doritor. Asa ca am abordat alta tactica. Am pus centrala si apoi i-am anuntat ca din data cutare renunt la serviciile lor de incalzire si apa calda si i-am invitat sa vina sa constate debransarea. Fara cereri la ei, fara aprobari, fara taxe de debransare.
Faza tare e ca nu au ce comenta ca am umblat in instalatia lor pentru ca sustineau sus si tare ca tevile din interior sunt ale asociatiei, de aia nici nu au venit sa desfunde teava. La faza cu “sa platesc nush cat pentru ca trec tevile de incalzire pe la mine prin casa”, raspuns simplu, eu nu am nevoie de ele, mutati-le. Nu au mai vrut. Si vad ca si s-au conformat, nu mai primesc factura pentru incalzire si apa calda desi nu au venit inca sa constate debransarea.
Faza e ca lumea e destul de proasta si nu realizeaza ca respectivii sunt furnizori si ei clienti. Si clientul face regula, nu are ce sa vina si sa ma intrebe pe mine furnizorul despre centrala mea si ce vreau sa fac in casa. Si cu toate ca nu am nici o subventie, cheltuielile cu incalzirea si apa calda s-au redus cu cel putin jumatate.
Asa ca Arhi, nu stiu ce e la voi, pe acolo pe unde locuiesti dar, pana mea, adica sa ma rog eu de furnizor sa imi aprobe sa renunt la serviciile lui? Ce gluma buna. Sa fie multumit ca l-am anuntat ca renunt. Eu cred ca e o problema de atitudine, oamenii inghit tot rahatul debitat de primarii sau radet ca fiind prajitura cea mai fina si nu se gandesc putin la statutul relatiei client-furnizor si la valoarea banului pe care il dau pe ceva.
Ma rog, poate aci in Cluj la unguri e gresita treaba. 😀
NOU
Un exemplu concret de oras in care daca locuiesti intr-o anumita zona nu te poti debransa de la sistemul centralizat este Aradul. Eu locuiesc la un bloc care are o mini-centrala care deserveste doar blocul in care locuiesc. Rolul aceste mini-centrale este de a recircula apa calda de la CET astfel incat sa nu stam jumatate de ora pana vine apa calda (ca nu prea are efect e altceva). Problema este ca cei care locuiesc in aceste blocuri nu au voie sa se debranseze deoarece exista o hotarare a Consiliului Local care INTERZICE acest lucru.
NOU
Arhi, no offense, dar nu văz legătura între ce a scris orgonaş şi boldurile tale…
indiferent că pt pierderi sau nu, subvenţiile nu sunt normale şi sănătoase, pt că iau de la unii şi dau la alţii, fără niciun discernământ (faptul că locuieşti sau nu la bloc branşat la Radet NU poate fi criteriu – doar cei cu adevărat cu probleme ar trebui să aibă parte de subvenţii)
din câte ţin minte (şi ţin minte f bine!) ai scris şi tu un articol în care spuneai acelaşi lucru: nu-ţi permiţi traiul la oraş, marş la ţară!
😉
NOU
Va spun eu sigur, ca la Baia Mare s-au desfiintat de tot centralele de cartier. Si e si logic, nu? Erau un sistem complet neperformant si costisitor. Singurul care a plans dupa sistemul asta e Mircea Man (fost director al centralelor) care latra ca un caine turbat ca daca de debransam patim x si y.
Dar nu am patit x si y in schimb acum avem libertatea de a ne incalzi sau nu; de a plati 2,6 mil/luna la gaz in cea mai friguroasa luna din an la o temperatura de 21,5 grade si o suprafata de 50 mp.
Ma mir ca bucurestenii inca nu au luat atitudine. Raman stupefiat cand aud de apartamente care au de platit 5-6 mil/luna tot la 50 mp. Sau asta e doar minciuna media pentru a dramatiza si mai mult starea jalnica in care e Ro?
Oricum, va urez si voua, celor care inca mai indurati nemernicia radetului pe bani multi, sa scapati cat mai repede de ei! Succes! 🙂
NOU
Ninja in exeluri lol :))
NOU
nici la sibiu nu mai e sistem de incalzire centrala. de multi ani. bine,pe langa sistemul larg raspandit al centralelor de apartament, in unele zone au aparut ceva centrale de cartier, noi sau ramasite privatizate si recuperate ale sistemului vechi. probabil la bucuresti nu s-a atins inca masa critica de debransari. ceea ce e rusinos, avand in vedere ca bucurestenii sunt plini de bani, fata de altii. dar na, lenea, prostia, rautatea majoritatii vecinilor oamenilor care vor sa faca ceva…daca s-ar atinge masa aia critica, s-ar desfiinta RADET sau cum ii zice si cine nu s-a debransat…sa se descurce.
NOU
Salut arhi!
gabrieliosa.wordpress.com/2010/06/17/dovada-ca-dumnezeu-nu-exista/
e offtopic dar cred ca te-ar interesa sa citesti. asa, de fun…
NOU
@ Gabi – Dumnezeu e infinit, si noi avem o minte limitata, deci in mod logic nu il putem intelege/ cuprinde. Dar asta nu Il exclude, sunt chestii diferite.
Oamenilor le-a trebuit cateva mii de ani doar sa inteleaga ca Pamantul e rotund, in plm…
Nu e nimic fun in ce sustii, Gabi..
NOU
@BladHaund: Pentru ca era identic cu apelativul de culoare “prietene”, auzit des in minunata Romanie. Unui prieten nu i te adresezi cu “prietene” (nu in contextul ala) decat daca sunteti amandoi umezi si va pregatiti de o excursie mana-n mana la punctul(ligheanul?) maro.
NOU
In plus, m-am luat de chestia asta pentru ca ce ai zis tu a “facut sens” cel mai mult dintre ce s-a comentat pe-aici.
NOU
@Rex ti-am raspuns pe blog, nu mai ocup spatiu aici
NOU
@Alexandru
Tu trebuie sa intelegi notiunea de nevoi fundamentale si piramida lui Maslow. Nu suntem in India sa platesc bani grei pentru o baie…si stii de ce? Pentru ca am ales sa muncesc in aceasta tara si sa contribui(financiar, da) la asigurarea de servicii care sa iti garanteze tie drepturile fundamentale.
Daca un bilet de tramvai ar costa cat un metru cub de apa calda atunci sa vad ce ai mai avea de spus? Ai merge pe jos, ai pierde timp, nu ai mai produce bani, nu? Care parte nu o pricepi, pentru ca observ ca ne faci comunisti…Daca un bun este de necesitate nu trebuie sa profite unii de asta si sa-i tripleze valoarea doar pentru ca sunt ei mai smecheri. Vezi cazul mastilor la faimoasa gripa…s-au vandut masti la preturi colosale…de ce?
Sistemul centralizat de incalzire a avut ca scop, scaderea costurilor cu aceste utilitati. Nu are sens sa iti spun cat se plateste in alte state pe aceste utilitati…esti baiat destept, da-i search.
NOU
@ Alexandru.
Sa te citez : ‘Orice lucru pentru care trebuie sa platesti e un lux’ .
Pe mancare dai bani ? Pe apa dai bani ? Sa mananci e un lux ? Sa bei apa e un lux ?
Gatu matii de PDL-ist infect !
NOU
lasati-l ma in pace pe Alexandru. voi nu stiti ca gandirea e un lux? daca n-are omu bani, ce pretentii aveti? 🙂
NOU
Marele Han :).
NOU
Off: @arhi Se pare ca nu ai cotizat cat at trebuit, iar daca ai cotizat inseamna ca nu ai cotizat unde trebuia … iar daca nu ai cotizat … degeaba asteptai :))
On: Romania este singul loc de pe acesta planeta minunata unde toti sunt experti in ceva, toti au ceva de zis un cuvant greu in un domeniu de care probabil nu au auzit niciodata. – parca a scris si cineva un post despre faza cu romanii sunt experti in toate sau ceva de genul.
E o meteahna tipic romaneasca si nu o sa seschimbe niciodata, iar despre expertii din blogurile romanesti ma lasa rece cand ii gasesc ii citestesc si vorbesc pe langa subiect si se cred vulturi dar sunt defapt muste de rahat .. dalea verzi …
NOU
Nu am stat să mai citesc toate comentariile, sunt mult prea mulți idioți care comentează. (nu îi blamez pe cei care mă consideră!)
Mă enervează la culme vorba aia…nu îți permiți să stai la oraș..te muți… păi băi idioților, să zicem că eu sunt GUNOIER și salariul nu îmi permite să stau în orașul INTELECTUALILOR. Păi atunci cetățenii intelectuali ce fac? Stau în gunoi?!
Sistemul trebuie să permită fiecărui cetățean minim un trai decent pentru ca lucrurile să meargă. Nu poți mânca șhaorma dacă nu sunt vânzători.
Idioții care vorbesc de genul ”nu îți permiți să stai la bucurești te muți” sunt niște frustrați care au fost niște țărani și acum dacă au salar mai mare decât părinții lor se consideră mari deștepți. Societatea nu permite existența ”intelectualilor” fără clasa de jos și medie, care da, trebuie să fie prezentă lângă ei.
NOU
In orasele mai mici din provincie (aici ma refe la orase sub 20.000 de locuitori mai toata lumea e debransata de la sistemul central de incalzire).
Situatia nasoala e in orasele mari si mai ales in Capitala mult iubita unde baietii destepti pot face orice. (Aici e si vina celor ce platesc fara sa carteasca facturile.)
NOU
@Alexandru
Trebuie sa fii defect rau sa ajungi sa spui ca pensiile sunt un lux. Tampitule, oamenii aia au cotizat o viata intreaga. Salariile se coreleaza cu nivelul veniturilor, dar pensiile sunt un drept castigat prin ani de zile de cotizatii. Ati ajuns sa inghititi pe nerasuflate orice prostie va arunca tatucu de la Cotroceni. Sunt convins ca ai facut deja toate formalitatile sa donezi 100% din veniturile tale catre bugetul de stat, in semn de solidaritate cu Videanu, Berceanu, Udrea, Boc, Blaga, Basescu. Ca daca ne luam dupa teoria ta de cacao, drepturile fundamentale de care te bucuri pe tine nu te costa nimic. Deci poti sa traiesti fara bani.
NOU
imbecili…
NOU
@sabotor. Genul asta de observatii isterice fara sa cunosti amanunte imi provoaca mancarimi. Mai mult, ma cam enerveaza exemplele conexe si in cazul asta , treaba cu medicii si cu pansamentul. Despre ce asigurari medicale vorbesti sabotor ? cat platesti tu pe an asigurari medicale sabotor ? La 600 ron salariu cat platesti ,sabotor? Ce servicii medicale poti primi de banii astia, sabotor? Ai idee cat costa o operatie completa de apendicita la un privat, cu tot cu spitalizare sabotor? Vorbesti ca sa te afli in treaba, in necunostinta de cauza. Da r de, romanul e poet si ii place sa comenteze, sa-si dea cu parerea, sa ia atitudine la TV , la un mic si un Noroc si de fata cu familia. In rest, la placinte inainte, la razboi inapoi. Asa m-am saturat de comentariile si de lamentarile astea de nu pot sa explic.
NOU
@stefan. Si am o chestie de spus si despre pensii. Pensiile sunt un drept castigat, dar nivelul lor nu este un drept castigat. Pensiile s-au indexat mereu dupa diferite criterii. Ei bine, problema este – pe scurt- ca s-au indexat prea mult. In curand nu se mai pot plati. Si asta si pe fondul celor care au pensii “furate” sau nemeritate. Bineinteles ca tot politicienii sunt vinovati, dar sa mai terminam cu forma problemei, sa vedem si fondul ei. A, si sunt curios cati dintre cei care citesc ce scriu acum se gandesc la pensie , platesc taxe “pe bune” in contul asta la stat sau au vreun fond privat unde cotizeaza. Si inca ceva, vorbeste cineva de faptul ca urmeaza ca 2% din fondul ( meu si al nostru ) pt pensii – pilonul 2-sa fie deturnat pentru a se plati/sustine pensiile si salariile actuale ? Dar treaba asta va fi de interes atunci cand ne va veni si noua randul la pensii. O tara de manipulati TV…
NOU
Cine se debranseaza cu ce va incalzi la iarna?