Ştiţi cum ne mirăm noi de ce nu mai sunt jurnalişti în rromânia şi de ce avem doar copiatori de ştiri din străinătate, nu? Dealtfel, îl avem bun reprezentant pe marţafoiul din articolul cu bulgaria, asta ca să ne raportăm la vremuri mai apropiate. Nu mai există ziarişti de teren, decât nişte rahaţi aroganţi, brutali şi jignitori, reprezentanţi de seamă al scandalagismului post revoluţionar.

Ei, dacă nu înţelegeţi, uite de ce. De aia.
Pentru că proprietarii de ziare rromâni consideră că un ziarist este un muncitor pe plantaţie, care trebuie să vină la birou la ore fixe şi să plece la aceleaşi ore fixe. E vreo ştire la procuratură, la ora 7.30? Ghinion, că tu trebuie să pontezi la 8 la sediu. Lasă, că iei de la băieţii de la mediafax, că şi-aşa avem abonament.

Rahatul ăsta de patriciu e o mare plagă pentru rromânia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

26 comentarii Adaugă comentariu

  1. Futaiul unor unsurosi cu mintea inca in Epoca de Aur se cheama acum “regim de securitate şi de management profesional”.
    Oare calaritul secretarelor poate fi usor asimilat cu “curs de pregatire profesionala”? Zîc.

  2. e o mare plaga sau nu, Dinu Patriciu are bani cati vrea de pe seama ‘noastra’..si din pacate desi multi nu isi dau seama, nenea ne fura pe toti..no comment..

  3. #3

    paginademedia.ro, s ar parea ca are un script aiurea.
    avast o raporteaza cu malware.

  4. Las’ ca iese prezident cine trebe si ne abonam cu totii de buna voie si nesiliti de nimeni la Scanteia lui Patriciu.

  5. Tu chiar crezi ca Patriciu a dat dispozitia asta? Mi-e teama ca pana la Dumnezeu te mananca sfintii si nu a fost ideea lui sa-i puna pe ziaristii adevarati (imi cer scuze daca expresia nu mai foloseste la nimic) sa vina la pontaj.

    • #6

      nina » sunt sigur. daca vrei, iti dau si tie cartea lui ficeac, ca sa vezi ca e un procedeu clasic de manipulare chestia asta cu el lider maximo care nu stie nimic. de fapt el lider e la curent cu tot.

    • deja citesc. 😀

  6. Cetin, cunoastem chestiile astea. La noi nu au venit cu cartele, dar in toti anii de radio (10) mereu ni se dadea de inteles ca ar trebui sa stam 8 ore in redactie. Asa de sanchi, desi aveam emisiune de 3-4 ore. Sa ne calcam in picioare, ca oricum redactia era pentru 2-3 oameni in ‘sut’ nu pentru 12. Dar asa e cu unii care inca mai cred ca munca normata merge peste tot.

    Iar pe faza cu ‘fabrica de continut’, am avut o colega ce presta si la Adevarul (redactie locala) si, cand mi-a spus ce norma de stiri are, era sa cad de pe scaun. Nici daca esti dumnezeul stirilor, nu poti face numarul ala si sa fie si chestii de calitate.

    De asta se ajunge la frecat mediafax-ul sau alte fluxuri si zero investigatii. Cum doamne iarta-ma sa faci stiri cu ‘seva’ pentru care probabil ai umbla 4 zile, cand ai de facut 20 de stiri pe zi sau cat o mai fi norma.

    Dar atat timp cat prostii cumpara ziarele, suntem OK, facem succesuri. Si cat oamenii din media inca nu au alta solutie, vor inghiti si rahatul asta si vor merge mai departe.

  7. Cetine, dar tu chiar crezi că s-a dus dracu’ presa din cauza unora ca Patriciu? Românica n-a prea avut, cu mici excepţii, jurnalişti.

  8. Din cate stiu e o lege sau ordonanta pe tema asta. Toata lumea tine pontaj, nu e nimic nou in asta.

    • #12

      Regla » nu poti sa tii pontsaj cand ai teren. am lucrat agent comercial, nu am pontat niciodata nicaieri.

    • E vorba de legile de kk@ din romoniea. Codul muncii (aberatie comunista) zice ca trebuie sa tii evidenta orelor lucrate de angajat. Daca nu le tii, pot sa vina parazitii de la ITM si sa ia o spag… pardon, sa dea amenda. Pentru ca comunistii (cacofonie intentionata) nu concepeau decat sa stai 8 ore in fabrica, statul e important, nu lucratul.

  9. #14

    Cardul ala costa sub 1EUR dar biznismenii adevarati fac profit pana si din asta 😉

  10. #15

    Se pare ca e cam greu sa faci afaceri fara a avea contracte cu statul. Cand vad tot felul de mari afaceristi si de experti in economie, mi se face greata. Astia care dau sfaturi despre cum sa faci afaceri sunt niste ratati mediocri, ce scriu carti cu titulul “Cum sa ai succes in afaceri”. Daca ar avea ei secretul, crezi ca l-ar impartasi?

  11. La mine se poate . Toata lumea se ponteaza, fie agent fie director. Bine, semnezi azi pentru ieri sau pentru maine, dar se ponteaza

  12. aș zice că (încă) mai există jurnaliști/reporteri buni – nu mulți, dar nici complet inexistenți, doar că nu sunt foarte vizibili. câteva exemple care îmi vin acum în minte – Carmen Avram, Viorel Ilișoi, Dana Fodor Mateescu șamd.
    cât despre perioada interbelică, să nu-i uităm pe Brunea Fox sau Geo Bogza (apropo la ce zicea dl Dutu Mihai).
    din păcate incompetența, tabloidizarea și derizoriul (ne) atrag mult mai repede atenția decât lucrurile bune.

    • #18

      camil » parca si panait istrati fuse ceva poama de jurnalist. Si zaharia stancu.

    • #19

      da, sunt multi, am zis pe cei cativa care mi-au venit mai repede în minte. oricum e interesantă istoria presei românești.

  13. Coa’, ma uitai si eu pe-acolo pe la alde Obae, da’ nu scrie nimic de ore fixe, cica tre’ doar dat cu badge.
    Acu’ sa ma desfasor si eu, din experienta proprie.
    1. Presa locala (ziar, radio), acu’ vreo noua ani – nu se dadea cu badge-ul, se semna condica.
    2. Corporat(r)ist prin Europa de vreo sase ani de zile – peste tot se da cu badge, peste tot e regula ca vizitatorii trebuie inregistrati si escortati de ala care ii aduce. In unele locuri se tine cont si de ora venire/ora plecare, in altele nu, functie de firma si de sef.
    3. Chestia cu badge-ul e un avantaj in locurile in care se munceste in mod frecvent peste program. Cum ar fi, de exemplu, in presa – tre’ sa stai sa astepti conferinta lu’ X, declaratia lu’ Y, sfarsitul meciului sau inzapezirea orasului.

    Parerea mea: chestia cu datul cu badge (francezii au chiar un verb pentru asta, “se badger”) e pusa la intimidare, pentru a oferi inca o parghie managementului in caz de nevoie. Nu cred ca ziaristii care produc X stiri de calitate pe zi (bun, oximoron) vor fi stransi de oua ca au bipait la 8:05 sau ca au plecat cu zece minute inainte de alea opt ore. La fel cum nu cred ca vreun ziarist va avea succes in momentul in care isi va pune coada pe spinare la implinirea celor 8h de munca.

  14. Am un coleg care lucreaza la Adevarul pe partea de audit. Cica langa biroul lui sunt astia de la Click. Discutia lor de zi cu zi e ceva de genul acesta “Scoate-l pe Becali de pe prima pagina ca nu are suficiente accesari” sau “baga o poza nud cu aia” etc. Ce ziceai de jurnalism? :))

  15. #22

    din ce am inteles eu aia nu e cartela de pontaj ci una de acces. deci toti angajatii care vor sa intre si sa iasa din incinta Adevarul Holding trebuie sa foloseasca cartela. asa e si pe la alte firme mari. mai putin ca tre sa dai bani in caz ca pierzi cartela.

  16. #23

    nu e doar atit. romania nu are jurnalisti buni pt ca romania nu are nici un domeniu profesional in care sa exceleze. deci nici jurnalistii nu au cum sa fie mai buni.
    profesionalismul nu mai este incurajat si apreciat din cauza ca orice patron prefera un angajat loial si cinstit unuia bun dar care sa te fure. pt ca romanii fura de rup la serviciu. incepind cu pauza de tigara si cafea care dureaza 2 ore pina la motorina din tractor.

  17. Un astfel de sistem (badge, pontare electronica) “functioneaza” doar cand vrei sa dai afara un om si singurul motiv de care te poti lega e ca nu sta 8 ore la serviciu.
    Cand omul o arde pe plantatie 10-12 ore zilnic si, doamne fereste, vine ITM-ul, sistemul de pontare nu functioneaza, inregistrarile de ieri s-au sters, s-a inregistrat pentru toata lumea dar pentri imul asta nu

  18. Făte mic.ro și mergi pe burtă! 😀

  19. #26

    nu poti sa-i bagi pe toti in aceeasi cloaca, cunosc pe cineva ce lucreaza in teren pt adevarul, iar stirile ii sunt copiate de catre altii fara sa specifice sursa:)