Întotdeauna am fost sceptic la ideea de cryptocurrency. Pentru că, pe mine, ca simplu cetățean, o monedă care nu este regularizată de către stat și, mai mult de atât, este strict scriptică, nu mă convinge și nu prezintă încredere. Da, ok, o să spuneți că statul este cel mai mare grup de crimă organizată. Așa e, dar măcar deciziile despre monedă nu pot fi luate decât în relație directă cu ceilalți contributori la masa monetară mondială.
Cumva, neîncrederea mea mi s-a confirmat azi, când Bitcoin s-a spart în Bitcoin și Bitcoin Cash. De ce? Explicație e profund ilară. Inițiatorii bitcoin nu s-au înțeles care să fie sistemul de tranzacție al block-urilor de informație. Irelevant despre ce e vorba și complet neinteresant.
Ideea e că, pentru că 2 grupuri de internet nerds nu s-au înțeles cum să continue un proiect, rezultatul a fost că o chestie care, la acest moment, plimbă vreo 500 de miliarde de dolari prin internets, s-a spart în două, fiecare și-a luat jucărica și a continuat mai departe.
Da, deci în continuare nu am nici cea mai vagă încredere în așa ceva și, dacă ar fi să cumpăr, aș lua doar pentru a specula pe termen scurt, având în vedere că azi doar a fluctuat cu vreo 250 de dolari. Vă dați seama ce înseamnă asta la niște tranzacții futures?
NOU
Bitcoin nebitcoin, noi tot asa murim de foame
NOU
bestjobs.ro. cu placere:)
NOU
acum cativa ani , niste banci care au disparut intre timp, vindeau credite in franci elvetieni , moneda cea mai sigura la acel moment.
NOU
da, un monopol vs un alt monopol, totusi cel controlat de stat nu are niciodata sanse sa dispara complet (exceptand razboaie mondiale, cand oricum nu prea conteaza ce moneda folosesti) ori sa isi dubleze/tripleze valoarea instant diniferent ca se duce pe plus sau minus.
NOU
E prea greu de inteles tot sistemul frate, la un moment dat ma consideram destul de prost pentru ca discutiile cu bitcoin erau peste tot, si ma gandeam ca toata lumea investeste acolo 100de dolari si iese de 100 de ori pe profit intr-un an doi, asa se laudau cate unii.
Am tot intrebat insa in stanga si in dreapta, prin comunitati unde stiam ca-s oameni mai destepti ca mine, si multi ori nu aveau habar cum functioneaza, ori stiau cate ceva, dar tot li se parea extrem de greu sa investesti si sa iti dezvolti veniturile facand afaceri cu bitcoins.
Este un pas inainte, dar oricum nu cred ca evreii oameni – soparla ce conduc Illuminati si Banca Mondiala ne vor lasa chiar asa usor sa iesim din mrejele lor si ale bancilor si trezoreriilor, si sa ne depozitam toti banii virtual .
NOU
BCC este doar un nou altcoin, nu e nici primul si nici ultimul, fiecare grup de nerdsi are impresia ca o sa creeze o noua moneda. Nu e chiar o stire. Valoarea unei monede nu o da statul (altfel aia din Venezuela ar face ei ceva daca ar putea in momentul asta) ci piata. Iti da cineva 2700 de parai pe un BTC in momentul asta? Daca da, inseamna ca atat valoreaza. Iti da cineva 30 de centi pe un leu in momentul asta? Inseamna ca atat valoreaza.
Ca e volatila, ca are fluctuatii mari, e alta discutie, in anii 90 aveai inflatie de 300% pe an la moneda controlata de statul roman.
NOU
plm daca faci o shaorma cu de toate nu se poate spune ca ai argumentat ceva.
NOU
Asta a pornit de cind sa rupt relatia dintre cantitate de aur a bancii nationale a unei tari si masa monetara pe scurt nu puteai tipari mai multi bani decit aur aveai in vault……de cind cu razboiul in Vietnam Nixon a fost cel care a rupt balanta acoperirii monetare in aur, de atunci toate tarile print bani ca si ziare de aici si inflatia….cererea pe piata a unei anumite valute ie $ mareste cota valutara a monedei respective fara sa aiba o acoperire in aur ori marfa….pe scurt speculatie si inflatie.
NOU
Topdefence periodic se gaseste cate un idiot care e impotriva acestei masuri care a permis finantarea progresului din ultimii zeci de ani. Banii nu trebuie neaparat sa aibe acoperire in aurul din lada, nu trebuie sa aibe valoare intrinseca, ci doar sa fie “moneda de schimb”, in sensul de a intermedia schimbul intre produse si servicii.
NOU
eu nu inteleg cum gandesc oamenii chestia asta cu acoperirea in aur. cantitatea fizica de aur este finita si cunoscuta in mod foarte clar. tarile acumuleaza tot mai multe avutii, ce faci cu valoarea asta, de unde iei aur sa o cuantifici?
NOU
Cetin era o explicatie simplista, treaba este un pic mai complexa decit am scris eu, masa valutar teoretic ar trebui sa aiba acoperire in aur si marfa ( produse )
NOU
e posibil ca aici sa fim mai multi care au facut o facultate economica si inteleg poate mai bine ce spui. nu exista acoperire valutara in produse, pentru ca produsele sunt volatile si nu au valoare sustenabila pe termen lung.
NOU
Moneda trebuie sa fie acoperita de o resursa finita si rara. Cu cat acel ceva este mai rar cu atat valoarea ei creste. Este aurul o resursa finita si rara ? Este. In cazul bitcoin resursa finita si rara este reprezentata de cantitatea de energie.
NOU
www.youtube.com/watch?v=tB2IYja8I3Q
NOU
unii, niste destepti in alde interneti and stuff, au facut bani reali cu bitcoinul curului. pe vremea cand un bitcoin era cam 990 de dolari.
stiu ca niste chinezi au vandut atunci vreo 400 de bitcoini unui alt asiatic. nu stiu ce-a facut ala cu moneda online dupa ce-a dat valiza cu verzisori. cine stie ce sabie ultra-mega-legendara din nush ce joc online a cumparat. sau vreo insula in second life
NOU
Boss, Naumovici cu tine ar trebui sa faca o reclama sa mor io
NOU
Nu, nu s-au ceratat 2 grupuri de nerzi, ci niste analfabeti tehnici (Bitcoin Unlimited) cu niste baieti care stiu ce fac(Core – SegWit). Segwit sta la baza Lighting Network care va permite microplati la nivelul procesatorilor de plati gen VISA. Si nu e nici primul hardfork, Etherum a facut deja un hardfork si acum nimanui nu-i mai pasa de ETH Classic, asa cum nu-i va mai pasa nimanui de Bitcoin Unlimited.
E ok, tuturor le e frica de ce nu inteleg. Nu mai poti opti fenomenul, indiferent cate drame vor aparea. E ca la aviaoane, cu fiecare fail devin tot mai sigure.
Sa vinzi futures pe volatilitatea bitcoin e o idee foarte proasta. De fapt sa faci specula cu bitcoin e specula de bisnitari de Obor. Sunt zeci de produse mult mai sigure pentru specula.
NOU
Pai zi Boss cu ce! Eu sunt eco, vreau sa scap de hartie. De asta am bideu la baie!
NOU
Din cauza extorsiunii unui burlan, cauzata de creatorul suprem etherel, fluctuatia fluxului de bitcoini pe metru tzeava de burlan a scazut, ceea ce a dus la cresterea exorbitanta a pretului.
Plm, nu am inteles nimic din primul paragraf. Ai vorbit despre ceva echipe de counter-strike?
NOU
Nu stiu, uite ieri DJIA a atins 22k, cumpara puturi pe sept, probablistic e mult mai ok decat sa incerci sa ghicesti directia btc peste o luna. Dezbaterile deschise e un feature al BTC care il va face la un moment dat f stabil din f volatil si neinteresant pentru speculatie, nu asta ne dorim totusi ? La FED nu ai nici o dezbatere publica, vin niste nesmititi si-ti comunica dobanda de referinta, asa vreme noi fraierilor.” Pai da da uite ca economia nu merge si aterizarea va fi mai nasoala. Stim noi mai bine, pa.” Fara conses public.
NOU
E primul meu comentariu aici desi citesc blogul de mult timp. Dar pur si simplu m-a scos din pepeni comentariul tau. Vorbeste ba sa inteleaga toti nu doar cornel dinu si soarecii de tastatura. In asta consta inteligenta. Sa poti sa te faci inteles cand vorbesti despre fizica atomica unor copii de 8 ani. Dar hai sa ne dam rotunzi ca stim limbaj de specialitate.
NOU
uneori george merita un thread al lui ca da impresia ca va avea un debate cu sine insusi. nu zic ca e rau, e chiar interesant. daca si explica ce spune cred ca o sa fie un succes notabil.
NOU
Va cacati pe voi, suntem in 2017, daca chiar te intereseaza un subiect pui mana pe google si nu te mai caci pe tine. Eu asa fac, daca ma interseaza, daca nu am timp si nu vreau, merg mai departe. Cum sa-ti explic eu ce e SegWit sau mai rau Lighting Network intr-un comentariu ? Trebuie sa intelegi minim chestii de baza in criptografie si apoi protocolul Bitcoin. Sunt prost, nu stiu cum sa iti explic in 10 randuri, dar daca te intereseaza cu adevarat te duci pe internet ca nu reinventeaza nimeni roata. Ti-am scris simplu ca Lighting Network o sa permita sisteme de microplati la nivelul VISA, cum sa o spun mai pe scurt ? Problema voastra e limbajul ? Pai asta e lumea in care traim, astia sunt termenii, nu eu i-am inventat. Crezi ca eu sunt scriptic, iti recomand sa scoti capul in lumea larga.
NOU
Nu, doar ca e penibil. Daca nu ai vrut sa transmiti un mesaj, care a fost rolul comentariului tau? Sa arati ca stii niste termeni si personaje? Ca din comentariul tau asta a reiesit. Daca voiai intradevar sa imparti din cunostintele tale cu noi foloseai un limbaj mai pamantean.
NOU
George, multumim prentru precizari, insa nu este prima data cand esti mult prea tehnic pe un blog generalist. Nu inteleg rostul. E ca si cum tu intrebi la macelarie daca e buna carnea de vita argentiniana si macelarul in loc sa-ti zica ca “Da, e mai buna ca are mai putine grasimi”, incepe sa iti explice ce mananca vaca la micul dejun, pranz si seara, unde se balega si in ce laborator e taiata. Tu intrebi: “pai si? e buna” si ala se uita la tine la modul “ce dobitoc, cum dracu’ nu a inteles”.
NOU
Nu, rolul comentarilor mele sunt exact ca ale voastre, sa-mi dau cu parerea despre lucruri la care cel putin cred ca ma pricep si ma intereseaza. Nu comentez pentru a explica lucruri ci a deschide subiecte pe care mai apoi altii le aprofundeaza daca sunt interesati. De facut pe desteptii cam toti o facem, o doza de cocalarism avem toti, foarte posibil sa fiu penibil, dar lumea e relativa si ar fi foarte plictisitoare altfel . Sa stii ca nu e neaparat necesar sa intelegi bitcoin, rolul tehnologiei e sa faca viata mai simpla nu mai complicata, crede-ma ca nu pierzi nimic daca nu intelegi, vor aparea servicii user friendly pentru bunica care nu are nevoie sa stie cum functioneaza. Au nevoie sa inteleaga cei care vor sa faca bani sau pur si simplu sunt pasionati si crede-ma sunt 1000 de solutii mai frumoase de pus o paine pe masa. Nu trebuie sa fim toti nerzi, dar tehnologia face parte din viata noastra si e relativ interesanta pentru multi oameni non tech. Cand te saturi te duci in munti. Daca chiar voiai sa intelegi ma intrebai, ba penibilule explica-mi in 2 cuvinte ce nu inteleg. Da problema e ca nici tu nu stii ce sa intrebi. Eu trebuia sa ma apuc sa-ti explic multe chestii de baza ca sa intelegi tu cu ce ajuta segregarea semnaturii de tranzactie (SegWit) si ce este. Nici acum nu stiu ce sa-ti zic: sa-ti zic ca bitcoin are o problema de scalabilitate (adica nu poti efectua multe tranzactii pe secunda precum VISA) iar astia se cearta pe solutia tehnica, unii vor sa creasca marimea unui block (un block contine un numar finit de tranzactii) care ar permite efectuarea a mai multor tranzactii dar oricum f f departe de ce face VISA, iar ceilalti cu SegWit si Lighting network au venit cu o solutie criptografica foarte buna si foarte complexa pentru a permite un numar f mare de tranzactii, chiar mai mare decat VISA si mult mai ieftin. Nu o sa te ajute cu nimic asta in viata, nu o sa-ti aduca nimic util, doar ideea ca intr-o zi consensul monetar nu va mai fi dictat de o gasca de banditi. Nu te va scuti de plata taxelor, dar te va scuti de orice incercarea de abuz din partea oricarei institutii. Sau poti sa fi sceptic, in amble cazuri nu pierzi si nu castigi absolut nimic, probabil oportunitati, dar alea le poti cauta cand vrei.
NOU
Citesc de mult blogul si asta e unul in momentele cand George nu e criptic, chiar ar trebui sa cititi un pic sau sa acceptati ca sunteti ignoranti sau prosti.
NOU
sunt de acord, mie comentariul lui george mi-a fost chiar util. si exceptand momentele cand face depployuri la nasa, in general chiar stie ce vorbeste.
NOU
Daca vrei tu neaparat sa intelegi sumar cum functionazea bitcoin in spate trebuie sa incepi cu bazele criptografiei. Sunt materiale usor de digerat pentru publicul larg despre cum functioneaza schimbul de secrete prin cheia publica si privata si istoria lor. Incepe cu chesti fun precum cyberpunk revolution, sunt chiar interesant pentru non tech guys. Initial mecanismul de schimb a secretelor prin chei publice s-a facut cu ajutorul alogoritmilor de factorizare, prima data folosit de un cercetator al servicilor britanice (Clifford Coock), uite un materail interesant www.youtube.com/watch?v=oR0_LPbWxe4 Apoi cativa ani mai tarziu pormovat un grup de cercetatori din MIT Diffie, Hellmann. Dupa ce intelegi chestile astea de baza, intra cu nasul in protocol, e totusi fascinanta imaginatia omului/oamenilor si probabil o sa intelegi de ce toti nerzi urla ca treaba asta e mai tare decat internetul in sine.
NOU
Am vrut să scriu și eu ceva, dar după ce am citit mesajul lui George mi-a fost clar că nu mai are rost. A spus foarte bine.
NOU
Era o vreme, nu foarte de de mult, in care cel care nu intelegea avea bunul simt sa treaca peste sau sa se intereseze, nu sa-l atace pe cel care explica din cauza ca nu scrie ca pentru necunoscatori. Sau, in cel mai rau caz, sa-l roage (nu sa-i reproseze) pe cel care vorbeste sa explice niste termeni. Azi ignoranta e motiv de lauda, purtata cu mandrie.
Sunt, evident, alt Radu, nu cel cu comentariul de mai devreme.
NOU
Mi-am recitit comentariul si merit un loc pe podium la ‘copii spun lucruri traznite’. In primul rand, doresc sa imi prezint scuzele. Am scris cu ‘rautate’ desi nu era cazul, poate din cauza ca am simtit putina invidie ca stii mai multe ca mine. Cunostintele tale pe partea tehnica si mai ales faptul ca le intelegi sunt de apreciat.
Poate ca o recomandare, daca chiar ai intentia sa impartasesti din ele, ar fi sa folosesti un limbaj cu mai putin jargon in el. Asa, mie cel putin, imi dai impresia ca esti tipul de persoana ‘i know it all’ care se crede superioara. E in fiecare colectiv mai numeros (scoala/facultate/serviciu) cate unul. Poate ca si celorlalti li s-a parut acelasi lucru.
Nu o lua ca un atac la persoana ci ca un advice. Cheers!
NOU
Big T, e ca si cand ai cere celui care spune rulment sa zica chestia aia cu bile intre doua cercuri, ca sa inteleaga toata lumea.
NOU
Radu, imi amintesti de genul de oameni de care am scris anterior.
Cand interlocutor nu are cunostintele tale, te exprimi intr-un limbaj cat mai simplu, pe care il poate intelege. Cand le-ai zis alor tai cum acceseaza internetul nu cred ca le-ai povestit de browsere, protocoale, urluri…
NOU
Fii serios cu scuzele, poate esti mai nou pe aici si nu stii cate mistouri pot sa indur si sa dau inapoi. Chiar nu e cazul. Nu stiu, sunt sigur ca e si ceva aroganta de doi lei, nu-s Jesus dar in principal vorbesc despre lucrurile din placere si nu ma consider nici destept nici prost, ambele extreme te fac nefericit. Interactionez rar in comunitati de specialitate pentru ca nu sunt curios, aici intru din obisnuinta de prin 2007 – 2008 si nu comentez doar subiecte tehnice. De multe ori tacerea e o forma de aroganta mai agresiva asa ca in doze acceptabile mai pipereaza discutile, ar fi plictisitor intr-o lume plina de oameni umili si tacuti.
NOU
@George, cum vezi viitorul BCC? va intrece BTC sau va muri?
NOU
@ametistul Nu vreau neaparat sa dau verdicte si nici nu urmaresc dezbaterile politice in comunitate, sunt strict interesat de cantitatea de inovatie din spatele catorva sisteme si cred in ele din diferite cauze. Restul mi se pare doar zgomot si atat.
Bitcoin – din cauza SegWit + CheckLockTimeVerify care sunt bazele Lighting Network. Eu cred ca ala e momentul in care va deveni mainstream. In momentul asta Bitcoin nu poate bate la preturi nici macar WesterUnion din cauza businesurilor care fac bisnita in tari lovite de politica monetara si coruptie grava (India, America de Sud). Da-le oamenilor asa: posibilitatea de a deschide un cont in exact 30 de sec cat ii ia sa descarce o aplicatie (portofel), spune-le ca nici dracu nu le poate pune poprire pe contul respectiv si ca o execture silita se face doar prin hotarare judecatoreasca, iar apoi da-le posibilitatea sa-l foloseasca la fel de usor precum un card VISA. Totul e despre user experience.
Etherum din cauza DAO care va schimba fundamental modul de organizare a startupurilor, corporatilor, administratilor publice, burselor, piata financiara. Acum e mare valva cu ICOurile, vor fi o gramada de tepe, cred ca 2 ani de acum incolo numai de drame cu ICOuri vom auzi, volatilitate mare etc. Dar sunt foarte increzator ca asa cum internetul a schimbat si daramat industrii intregi in ultimii 20 ani, matematica si criptografia va schimba intregul model de organizare a tot ce exista astazi.
zCash – aici e vorba de “homomorphic encryption” . Tehnologia nu e noua, chiar foarte veche dar implementarea zCash a venit cu niste solutii tehnice foarte smart implementate si in tahoe-lafs.org/trac/tahoe-lafs, tehnologie care va matura o gramada de companii gen facebook, uber, airbnb, amazon etc. Da, da stiu sunt tampit si nu stiu ce vb. Pe limba lumii un sistem criptografic homomorfic permite implementarea aceluiasi user experience de care beneficiaza un sistem clasic in care facebook are acces la toate datele tale si le poate vinde pe bani grei, sau sisteme de coordonare a sharingului gen Uber, AirBnb, doar ca ofera userului ceva in plus, providerul serviciului nu are access la datele tale. Stiu ca suna banal si ciudat, dar nu este iar userul o sa aiba de aleas intre user experience si user experience+privacy, astazi ai de alea intre user experience sau privacy, evident ca-ti bagi picioarele in tot privacy lor. Exista posibilitatea ca aceste companii sa se reinventeze dar sa schimbi roata la 100km/h eu nu cred.
Nu-ti dau eu sfaturi dar daca l-ai cerut e simplu. Nu acorda credit celor ce nu aduc valoare si originalitate. In afara de astea 3 tehnologii eu nu stiu nimic inovativ. Eu am in portofel doar astea 3 monezi si nu pentru specula.
NOU
Specific ca nu incurajez pe nimeni sa se implice in investitii de ICO si ati face bine sa nu incurajati public pe nimeni, e infractiune care te poate baga in puscarie depinde in ce tara traiesti. Nu te joci cu SEC sau orice alta organizatie guvernamentala de reglematare a instrumentelor financiare. ICOurile vand titluri de valoare, a incuraja pe cineva sa investeasca ca mai apoi in cazuri de frauda sa-si piarda bani iti poate atrage raspundere penala. Stati in banca voastra cu ICOurile, majoritate vor fi esecuri rasunatoare la fel ca bula .net, va veti pierde banii, mai bine va distrati cu ei. Nu mai vorbim de vulnerabilitati in cod scrise pe picioare de niste baiti care faceau siteuri si SEO si s-au reprofilat. Vor iesi nesifonate 2 – 3 startupuri serioase care pun osul sa construiasca ceva si de acolo se va construi totul. Sunt convins ca vor aparea si prin romania, probabil angajeaza Vantu 2 baieti, are experienta deja.
NOU
Dacă moneda de 50 de bani se devalorizează atunci îi dai 2 gauri și o vinzi ca și nasture dar cu Bitcoin-ul ce faci ?
NOU
Lazar, exista bancomate care opereaza cu bitcoin de unde poti sa scoti cash, nu stiu in Ro.
NOU
Sigur, de ce nu 5.000.000 de miliarde $ dacă tot nu verifică nimeni informația? (Cred că toate astea virtuale adună în total vreo 100 miliarde $, aproape jumătate fiind Bitcoin, deci 500 e total nepotrivit acolo și ca glumiță.)
A fost luna asta și 1.800 de $ și acum e 2.700. Acolo era loc de speculă.
Oricum, BTC înca nu a scăzut în valoare, cine se simte afectat de fork are tot timpul să vândă fără să iasă pe minus. Doar dacă nu au luat cu aproape 2.900 zilele trecute.
NOU
my bad, era milioane
NOU
Bitcoinul este ca sexul anal toata lumea pune botul dar nimeni
NOU
…te implica si pe tine?
NOU
Doar ca sa clarificam – valoare totala (market cap) pt Bitcoin este in momentul de fata 44 de miliarde de USD. Pentru cine vrea sa stie cu exactitate si/sau vrea sa publice informatii corecte, o simpla cautare pe Google iti arata site-ul asta -> coinmarketcap.com.
Zi faina!
NOU
Sunt 4 bancomate (nu stiu dacă asta este denumirea exactă) in București și unul la Cluj de unde se cumpara Bitcoin cu cash sau se schimba bitcoin in cash. Sper sa fie cat mai multe si sa fie si in alte orase. Mie mi se pare fascinant ce se intampla in ziua de azi cu monezile crypto. Vremurile se schimba si ne schimbăm si noi odata cu ele.
NOU
Vorbești prostii… Toți sau înțeles doar că câțiva din marii investitori în Mining au decis să bage niste pooluri pe Bitcoin cache. Deci după câte văd acum au făcut o investiție foarte bună. Apropo Bitcoin nu poate avea inflației spre deosebire de valutele ordinare care de devalorizează după cum vreau cei ce dețin puterea.
NOU
Si totusi moneda nu ar trebui sa fie controlata de stat ci doar de fluxul comercial intre entitati (daca vreti le putem denumi tari). De aceea o moneda e mai puternica decat alta… deoarece reprezinta o “zona” (tara) care aduce un plus valoare societatii.
Moneda e doar un “certificat” de plus valoare adusa candva, cumva societatii.
Astazi probabil ca iti dai seama ca cele de mai sus nu se aplica niciunei monede “clasice”. Nici o moneda “clasica”/valuta nu reprezinta valori comerciale ale entitatilor emitente ci, majoritar, puterea de specula a entitatilor emitente… Totodata specula e cu cateva ordine de marime mai mare in cazul valutelor “clasice” decat in cazul criptomonedelor.
Criptomonedele sunt probabil doar primul pas spre o “noua” ordine mondiala.
NOU
bineinteles si bravo early adopterilor. momentan, nu ma simt destul de bazat sa pornesc pe drumul acela
NOU
Nu stii ce vorbesti, dar e bine ca ti ai dat cu parerea… pt ca de ce nu faci ceva seo
Astept in viitorul apropiat profitshare links cu bitcoin, doar aur avem deja pe emag.
Ps. Eu am bagat bani in ethereum. Astept frumos cativa anisori sa dezvolte EEA aplicatiile si apoi ma retrag ca scriitor prostii pe blog :))
NOU
asa e, ca SEO-ul pe bitcoin este cel mai tare, rupe romanu google in doua ca sa vada ce si cum
NOU
Cand ai timp sa te uiti peste comentariile astora si sa razi: www.reddit.com/r/Bitcoin/
Nu prea conteaza discutia, atata vreme cat e vorba despre bitcoin si bitcoin cash.
NOU
Dupa fork-ul asta, cine avea bitcoin-ii in wallet properiu, ramane si cu BTC, si cu bitcoin cash – adica cumva are aceeasi bani in doua portofele diferite. Dupa asta, zic eu, valoarea reala (‘de piata’, putere de cumparare, etc, cum vreti sa le ziceti) a BTC si BCH in total ar trebui sa ramana aceeasi – dar nu prea vad sa fie asa.
Acum ziceti-mi si mie cum se poate asa ceva, sa ti se dubleze monezile, macar numeric daca nu valoric… in orice alt caz in piata reala.
Pana nu o sa apara o reglementare sau orice altceva, monezile astea raman dependente de cei care proceseaza tranzactiile – si la un moment dat daca un stat considera ca vrea sa ‘take over’, o poate face simplu, prin putere de calcul superioara fata de toti minerii existenti.
NOU
Moneda botswaneză se întărește de fiecare dată indiferent de oscilațiile la care e supusă.
NOU
Bula bitcoin e umflata de cineva din interior care manipulează prețul: medium.com/@bitfinexed/meet-spoofy-how-a-single-entity-dominates-the-price-of-bitcoin-39c711d28eb4