Până acum vreun an, purtam lentile de contact on daily basis. Îmi luam Biofinity lunare, pe care le dai jos o dată la 30 de zile și aia era, le uitam pe ochi până venea timpul să îmi iau altele. Mă simțeam super, purtam ochelari de soare non stop, eram cel mai șmecher din parcarea goală, mă simțeam zeul volanului și a șaormei.

Până când, într-o zi, am realizat că, atunci când îmi pun lentilele, nu mai văd să citesc bine. Vedeam, cât de cât, dar era destul de chinuitor. Dacă le dădeam jos, vedeam să citesc perfect, dar la distanță, oha, nimic.

Și, pentru că era destul de enervant pentru mine, am renunțat la lentile și am purtat ochelari tot timpul. Până când, recent, mi-am adus aminte de lentile și mi s-a făcut dor de libertate. Mi-am adus aminte odată cu ploile nesimțite din UK, pe care, se pare, le-am adus în Pantelimon, odată cu ultima descălecare.

Așa că m-am dus la furnizorii mei oficiali de lentile, Videt, și când spun oficiali chiar nu glumesc, uite aici istoric, mi-am făcut o programare la consultul gratuit și am aflat că, de fapt, există lentile de contact și pentru ce am eu.

Ce am eu este, desigur, bătrânețe, sau prezbiopie și li se întâmplă majorității oamenilor, odată cu înaintarea în vârstă. Se corectează cu lentile progresive sau multifocale. Adică așa ceva.

Spuneți și voi dacă nu sunt minunat!!

Având în vedere că, printre noi, sunt și analfabeți funcțional, trebuie să precizez că acesta nu este un articol publicitar, nu mă plătește nimeni să îl scriu, îmi plătesc ce cumpăr, dar fetele de la magazin sunt atât de mișto și au atât de multă grijă de tine cu toate prostiile care îți trec prin cap, nu se enervează, îți explică ușor, ca la moși idioți, încât mi-e imposibil să nu trec pe acolo, când am nevoie de chestii.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. Am crezut că sunt singurul de pe-aici care-i bolnav de mână lungă.
    Eu nu mi-am dat seama că nu mai văd până n-a început să mă doară mâna.

    • #2

      nu, suntem un grup select:)))

    • #3

      Mosi-lor!

    • #4

      Ha??? Ha???? Ce spuneti voi de mosi pe acolo????
      Huoooo, traiasca PSD!!!!

    • #5

      Mo-sii are cratima.

    • #6

      @tudor: Domnu’ Iorgu Iordan, dumneavoastra esti?
      Nai deloc dreptate, ca daca scriiam cu doi de “i” acolo, eşea “mosiilor”. Adica dealea de avea boeri inainte. Doooh!

  2. #7

    vrei să zici că există lentile de contact progresive?! nice, chiar e o veste bună, cu -8 pe un ochi și -2,5 pe celălalt sunt complet în plop și plopul în aer fără lentile de contact. mă și vedeam peste câțiva ani cu lentile de contact pt miopie și ochelari pt … bătrânețe. 🙂
    pe bune, chiar e o veste bună pt mine.

  3. #8

    Intreb si eu, ca nu ma pricep, nu am cazuri de genul prin jur. Astfel de probleme, nu se pot corecta prin operatie? Si sa scapi de tot?
    Nu vreau sa fac comparatie, ca nu e cazul, doar imi aduc aminte ca prietena mea a operat-o pe bunica-sa, la 80 si ceva de ani, de cataracta, tot asa, la o clinica. Ca nu mai vedea aproape deloc. Si ajunsese sa vada, de pe bancheta din spate, tot ce scria pe navigatie :O
    Asta ma intreb, operatia se face doar in cazuri din astea foarte grave, sau se poate si la cazuri mai uzuale?

    • #9

      no idea

    • #10

      @Jupâneasa, nu e cataractă (la care pur și simplu îți înlocuiesc cristalinul și-ți fac ochii ca noi). 🙂 dar da, și miopia se poate corecta (dacă nu e d-aia uriașă care doar se reduce) prin operație.
      m-am interesat acum mai mulți ani. cică practic îți răzuie și subțiază retina (sau cel puțin așa îmi amintesc eu explicația). eu personal mai am și glaucom și o retină subțire e cam risc.
      plus că treaba asta cu bătrâneața și ochelarii dedicați vine cu sau fără operație (încă odată, așa țin minte că mi s-a explicat). deci degeaba te operezi de miopie, că după 40+ tot pui ceva la ochi. 🙂
      plus diverse riscuri, dureri de cap, un preț destul de piperat la vremea aia (nu mai știu acum).
      așa că eu pentru mine am ales să nu fac această operație. cel puțin până acum. 🙂

    • #11

      Nu toate afectiunile se pot corecta prin operatii. Ceea ce are Cetin este corectabil (general vb de afectiune, sunt cazuri particulare care nu pot fi corectate) prin Lasik, dar in functie de cat de rau este afectat ochiul si rezultatele pot fi pe masura. Plus ca afectiunea revine in timp si numatul de corectii este destul de limitat. Plus ca o operatie pe ochi nu este pentru psihicul oricui, riscurile, chiar daca sunt mici, exista.

    • #12

      Ca sa înlăturăm confuzia.
      Operația de cataracta și cea de corectare a dioptriilor sunt doua operații diferite. Prima consta în înlocuirea lentilei intraoculare care se opacifiaza datorită virstei, iar cea de-a doua este operație refractiva și se realizează cu ajutorul laserelor (Lasik sau PRK).

    • #13

      asta lasik e un fel de peeling ocular, nu?

    • #14

      Eu intelesesem ca asta cu prezbitia nu se poate corecta cu operatie, dar cum lucrurile avanseaza, s-o fi ajuns si acolo…

  4. #15

    Ohoa ce dor mi s-a facut de libertatea de care spui. Faza e ca am purtat acum cativa ani dar nu stiu de care, le scoteam seara. Daca dormeam cu ele aveam senzatia de nisip in ochi. Intreb, ca poate ma apuc iar sa caut…cum e cu dusul, cu piscina cu praful cu astea? 30 de zile non stop suna biinee dar …

    • #16

      eu port din alea care se dau jos seara. conform prospectului, o lentilă o porți purta o lună, dar eu port și 2 luni fără apăsări (eu folosesc air optix aquade la Alcon-Ciba Vision). (sunt modele diferite cele pe care le scoți seara și cele pe le lași o lună la ochi)
      cu dușul nu-s probleme, cu praful … nu știu ce să zic, chiar nu am avut probleme, dar presupun că la o furtună de praf sunt probleme și cu ”ochii goi”. (când am băgat curățenii d-alea ultra-prăfoase mi-am pus ochelari de înot)
      nu știu ce să zic de piscină/mare, nu frecventez așa ceva. și singura dată când am fost la mare încă mai vedeam uman cu unul din ochi și nu mi-am pus lentile când am fost la plajă. dacă n-ai chef să întrebi la tipii care vând așa ceva sau un medic, presupun că niște ochelari de înot rezolvă problema.

    • #17

      Multumesc. Am purtat acum 10 ani, aaabar nu am marca, model, etc. Am renuntat dupa vreun an, din motivele astea, ca nu puteam dormi cu ele, cand batea vantul simteam ca se aduna tot in ochii mei, la dush era locul unde se simtea sapunul cel mai bine, etc. E drept, nu erau cele mai scumpe si mai performante de pe piata, posibil sa fie de asta. Dar o frica mica tot imi e 😐

    • #18

      N-ai purtat d-alea de care trebuie 😀 cu praful e nasol.. daca lucrezi sau stai mult in mediu cu praf nu e ok.. incepi sa le simti si trebuie sa le schimbi mai repede decat zic ei. In rest.. mare inventie.. apa calda e mic copil.

  5. #19

    @cetin ma programez si eu saptamana viitoare… sper sa nu se inchida ca cel de pe Strada Halelor.

  6. #20

    Dar dimineata dupa o noapte fara clipit cum e? Adica mai port si eu lentile, dar daca adorm cu ele parca se usuca pe ochi si e o senzatie aiurea rau. Sa stau 30 de zile cu ele suna ciudat.

    • #21

      biofinity sunt lentilele cu cel mai mare Dk de pe piata. Nu simti nimic. dar acum nu le mai port asa, am facut o blefarita la ochiul drept

  7. #22

    Puteai sa clarifici ca nu e articol publicitar…la fier de calcat 😀

  8. #23

    Am astigmatism de cand m-am nascut (acu’ 29 de ani). Ultima data cand am verificat, probabil acum vreo 10 ani nu existau lentile pentru dioptriile mele, deci n-aveam optiunea asta. Tocmai mi-ai dat o idee foarte foarte faina. Revin dupa prima experienta cu lentile de contact, dupa 25 de ani de purtat ochelari :D. Multam de pont!

  9. #24

    Hai mersi ca mi-ai zis tocmai m am lovit de aceiasi problema. Dat cum plm lentile de contact multifocale ca doar la ochelari e clar se misca ochiu se duce pe alt punct focal. Dar lentila e lipita de ochi se misca impreuna, nu?

    • #25

      habar nu am, cui ii pasa, important e ca merge:)))

    • #26

      Ma bagam si eu in seama cu fetele de la magazin, chiar nu ma asteptam sa sti tu care e treaba!

  10. #27

    Salut. O intrebare: la clinica respectiva au medic oftalmolog sau optometrist?Multumesc.

  11. #31

    “îți explică ușor, ca la moși idioți, încât mi-e imposibil să nu trec pe acolo, când am nevoie de chestii”

    mwhahahahahahahaha

  12. #32

    Am avut lentile multifocale dupa doua saptamani nu le-am folosit. Principiul de functionare este urmatorul: Lentila de contact are benzi concentrice cu cele doua dioptrii sa zic asa. Creierul alege imaginea care ii convine. Mie dupa doua sau trei ore imi dadea placa video eroare ca sa zic asa.

    • #33

      când și-a pus maică-mea ochelari progresivi prima oară i s-a spus că va dura cca o lună să se obișnuiască ochii. că s-ar putea să fie și cu dureri de cap și alte alea…..

    • #34

      Mersi. Eu nu pot sa ma obisnuiesc nici macar cu ochelarii bifocali. Mai ales la condus.. imi vine sa ii arunc pe fereastra si sa merg la noroc!

  13. #35

    Purtat lentile non-stop o luna, sau peste perioada indicata ? Nu cauzeaza `corneal neovascularization`?
    Corneea nu e vascularizata in mod normal, este oxigenata partial prin contactul cu aerul, daca suprafata este opturata perioade lungi de timp, organismul se va adapta prin vascularizarea ei.
    Un fost coleg are problema mai sus mentionata, dar poate noile modele de lentile rezolva problema oxigenarii corneei.

    • #36

      nu stiu, dar oricum nu le mai port mai mult de 12 ore

    • #37

      da, cele moderne promit o oxigenare mai bună a corneei. cel puțin așa se laudă cele pe care le folosesc eu.

    • #38

      Oricum.. nici Biofinity nu sunt facute sa fie purtate non-stop 30 de zile. Maxim 6 zile, si inlocuire la 30. Eu sincer.. nu stiu cat e de bine.. dar port o pereche si 2 luni non-stop daca nu dau de praf in perioada respectiva. De obicei imi spune ochiul cand trebuie schimbate.

  14. #39

    Cane eram tinar purtam lentile de alea de la optinova (imediat dupa revolutie), nici nu stiu daca mai exista magazinul ala.. aproape de unirii .. era o bataie de cap cu ele, tb o data pe luna sa le bagi in niste solutii, aveai niste pastile speciale, etc. dupa vreo betie daca adormeam cu ele dimineata erau efectiv lipite de ochi… ce viata grea am mai avut si noi!

    • #40

      chiar mă gândeam aseară după ce-am citit articolul. din motive de diferență foarte mare între dioptrii am pus lentile destul de devreme. prin ’96-’97. nici nu știam cum se numeau, nimic, luam ce-mi dădeau de la clinica oftalmologică la care mă duceam. ce atâta diversite, enșpe site-uri de unde îți poți comanda ce lentile vrei, care se dau jos zilnic, care nu se dau jos o lună, zilnice, le pui dimineața, le scoți seara și le-arunci, la toate prețurile, enșpe magazine/farmacii specializate pe optică, clinici și clinicuțe!
      dap, și ”patiluțele” de deproteinizare. dar, nu știu cum se face, purtam lentilele alea un an (recomandare de la clinică, nu după ureche și buget) și eram ok.
      îmi amintesc cum făceam examenul de câmp vizual și trebuia să-i spun asistentei verbal când și unde vedeam luminița. 🙂 și era o clinică cu aparatură destul de performantă pt vremea aia. acum doar apăs pe butonaș la medlife. bine, acum vreo 2 ani se stricase, mi-a ieșit o fișă de zici că eram în prag de orbire.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam