Am și eu o curiozitate pe care nu a reușit să mi-o explice niciunul din “jurnaliștii” români.
În Franța a câștigat alegerile, contrar previziunilor, care o dădeau câștigătoare pe vaca aia de Le Pen, extrema stângă, adunată într-un pol de partidulețe. Bine, au câștigat pentru că, în primul rând, și Franța are un sistem de vot construit astfel încât să poată fi manipulat, ceva cu cele mai multe voturi iau tot, nu există nimic procentual, în fine, nu m-a interesat să îmi aglomerez mintea cu așa ceva, sunt prea bătrân și cu spațiu cerebral limitat.

Mno, curiozitatea mea este care e buba celor de la extrema stângă? În teorie, în doctrina politică, extrema dreaptă sunt naziștii, extrema stângă sunt comuniștii. Dar, după activitățile ruse de cumpărare de politicieni și îndoctrinare, limita asta s-a subțiat ca adevărul când deschide Ciolacu gura. Și sunt foarte curios, știu ce vrea Le Pen, emigrație, Frenxit, pro Rusia, dizolvarea ucrainei, plm, the usuals.

Ceilalți ce vor?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

21 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cădere din lac în puț.
    Sper să mă înșel.

    16
  2. #2

    “Ceilalți ce vor?”. Pe scurt, acelasi lucru dar pe rosu.
    LePen nu vrea Frenxit, vrea Frex-it.

    15
    • #3

      Declarativ nu prea mai vrea, de ceva vreme. A lasat-o mai moale de cativa ani, sa mai spele imaginea partidului.

      3
    • #4

      Poate se gandea ca piticul are pl mare…

      2
  3. #5

    Nu-s francez, dar din ce am citit, sunt pe echitate sociala, pe reforma pensiilor, pe ajutoare sociale, taxarea mai mare a bogatilor si a companiilor cu profituri record, chestii de stanga, in mare parte. Pentru ca nu-s francez, nu stiu nici cat de reale sunt promisiunile astea, ca daca te uiti, si programul PSD din campanie suna cam la fel mereu. Ah, iar legat de migratie, recunosc si ei ca procesul curent e un cacat, dar nu sunt radicali, vor doar sa reglementeze mai bine obtinerea de vize. Eurosceptici nu par, din ce am vazut.

    25
  4. #6

    Lucrurile sunt mai complicate:

    -alianta de stanga e formata din partide ce merg de la comunisti(aia afiliati pe vremuri la Komintern) ,pana la extrmisti ecologisti ce vor sa interzica orice ca d poluant….cu impactul de rigoare in economie
    -deja clasa de mijloc si firmele sunt impovarate de taxe si impozite ce sustin asistatii sociali….stanga vrea sa creasca si mai mult taxele pentru a sustine nemunca
    -stanga nu are nici un plan contra migratiei si islamizarii…din contra….par ca incurajeaza asemenea comportamente
    -dpdv economic tot ce isi doresc e sa taxeze si mai mult pe cei ce au niste venituri doar decente….sa le dea celor ce stau ca putorile
    -din punct de vedere relatii internationale…au o ura viscerala fata de americani(pacat ca nu i-au scapat rusii de nazism si petain)….si o deschidere tovaraseasca catre tari dubioase⁹

    48
    • #7

      Am aceeași viziune a extremei stângi. Adaug ca personajul scos în față a acestei alianțe e Jean -Luc Melanchon, cu vizite de curtoazie prin Rusia, Cuba și alte țări democratice. A se vedea pasajul când vine poliția să îl ia la întrebări despre joburile fictive prin care a furat bani de la Parlamentul european, tipul urla “la République c’est moi”, un fel de declarație de imunitate absolută. Nu zic ca e mai rău decât Marine LePen, dar va fi poate la fel de nociv ca extrema dreaptă. Nu înțeleg de ce partide istorice, de tipul socialiștilor și comuniștilor (e altă mâncare de pește în Franța) s-au aliat cu nebunul ăsta, cu ecologiști și cu islamiști.

      2
  5. #8

    Am urmarit un pic politica franceza si cea germana si sunt inspaimantatoare ambele. Sunt diferite variante de partide care sustin implicarea statului in economie, taxare, “sprijin de stat” etc. Foarte, foarte putine au prin programe ceva idei vagi de relaxat taxele, crescut competitivitatea economiei prin scaderea reglementarilor.

    In final totul e legat de bani – taxe si cine castiga din asta. Cam toti au aceleasi idei – statul sa creasca taxele si ei (partidul x sau y) sa ii gestioneze. Si sa dea vina fie pe imigranti, fie pe firme, fie pe cei care castiga prea mult, fie pe cei care castiga prea putin. Dar in final cam toti vor doar sa creasca rolul statului. Adica directia spre buda cu viteza inainte!

    Pe de alta parte e la fel ca in US, Obama a dat mesaje ca e pro imigratie, pro egalitate si pe vremea lui a scazut numarul de imigranti, Trump era contra dar pe timpul lui a crescut numarul de imigranti. Asa ca nu stiu cat e de relevant ce zic.

    28
  6. #9

    Vor pomana adica un fel de aur, da, extrema stanga e un fel de aur sau ddtv.. genii unul si unul, nu ca balosii lepenisti sunt mai bhuni
    Acum ca tot e cu diviziune am impresia ca putinica sponsorizeaza si curentul falestinian dar galuscarii stangisti deschid gura mare sa inghita tot

    9
  7. #10

    “analiza” lu Funeriu, cam cea mai la obiect si corecta

    După toate aiurelile pe care le-ați auzit despre alegerile din Franța, cred că e cazul să auziți și ceva corect:
    1) RN (partidul lui Bardella-Le Pen) a luat 10 milioane de voturi, cel al lui Macron a luat 6,3 milioane, cel al nebunilor neomarxiști de stânga a luat 7 milioane de voturi iar cel de centru-dreapta a luat 1,4 milioane de voturi. Din pricina sistemului electoral francez, în număr de mandate, nebunii neomarxiști au cele mai multe, urmați de partidul lui Macron și cel al lui Bardella-Le Pen. Puteți găsi pe net ce vrea fiecare partid și să vă faceți propria idee despre cine e nebun și cine nu, nu aveți nevoie de lectura mea.
    2) Având în vedere cum e Constituția Franței, în realitate contează destul de puțin cum arată Parlamentul. Președintele are puteri uriașe -aproape discreționare- iar guvernul e un fel de chelner al președintelui. În consecință alegerile cu adevărat importante sunt cele prezidențiale. Alegerile astea sunt pentru impresia artistică.
    3) În anii care vin este imposibil de ameliorat simțitor situația economică și socială în Franța. Începând cu 1981 și mandatele lui Mitterrand lucrurile o iau razna destul de serios. Guvernul care va rezulta din aceste alegeri o va încasa foarte nasol politic. Dacă ar fi guvernat Bardella-Le Pen șansele lor la următoarele prezidențiale ar fi fost aproape zero. Acum, că sunt în opoziție chiar dacă au 50% mai multe voturi decât orice alt partid, încep să aibă o reală șansă la următoarele prezidențiale.
    4) Atunci când un partid ia 10 milioane de voturi din 28 de milioane cred că trebuie să ne punem foarte serios întrebarea „de ce?”. Și să începi să dai și alte răspunsuri decât cele clasice, care i-au dus de la 0.5% la 33%.
    5) Atunci când partidul care are cei mai mulți deputați, adică nebunii neomerxiști, are o agendă explicit antisemită, rasistă, criminală, care are pe listă bărbați care își bat nevestele și care se hrănește din devastări de orașe (și când câștigă și când pierd) trebuie să-ți pui serioase întrebări despre sănătatea mintală a celor care-i votează.
    Observații subiective:
    Macron are o agendă economică bună. Attal, premierul în exercițiu, e un tip foarte deștept și care a făcut lucruri bune ca ministru al educației. Nivelul multor parlamentari francezi atinge cote abisale de tâmpenie. Prea puțini au un nivel intelectual demn de acest nume. Le Pen este incredibil de proastă. Bardella e mediaticdibace. Niciun partid nu are un program economic sănătos. Franța are un uriaș noroc că are o mare producție de energie nucleară și o industrie care nu e atât de dependentă de gaz ca cea germană.

    www.facebook.com/share/p/R5XDub2UrmxW82SB/

    18
    • #11

      M-a umflat rasul la Atal, bun ministru al educatiei. Da, ca asa se rezolva problama integrarii, impui uniforma si canti imnul dimineata. Apoi tai banii de ore suplimentare, ca educatie nu e asa importanta si introduci serviciul national obligatoriu.

      Iar agenda economica a lui Macron este cea care a dus extrema dreapta/stanga acolo unde sunt astazi.

      6
    • #12

      eu sincer ma bucur ca a castigat stanga undeva si se oparesc toti baieteii de dreapta ca vai “nebunii neomarxisti” vor pe asa si pe dincolo. cei mai amuzanti sunt aia care zic ca taxele favorizeaza lenea, de parca toti vor sa traiasca pe venit minim si ajutoare de la stat si faptul ca nu mor efectiv de foame le da si optiunea sa refuze joburi de sclavi pe 2 centi, cum ar vrea antreprenorii si baieteii de dreapta. cum a iesit ala libertarian fan Trump in Argentina si sunt curios ce se intampla acolo, sunt si aici curios ce se intampla cand conduce extrema stanga si taxeaza mai mult pe bogati, le da ajutoare la saraci si face alte lucruri care ar trebui sa fie de bun simt in orice societate, dar pentru care sunt etichetati “nebunii neomarxisti”

      din ce am inteles, Franta are un sistem de vot uninominal pe circumscriptie (dupa ce am citit, asta se face la camera deputatilor, la senat au ceva sistem cu electori), asa ca e irelevant numarul total de voturi pe tara, atat timp cat parlamentarul se alege ca primarul, dar in modul corect din 2 scrutinuri. tot ce inseamna e ca centrul si stanga s-au coalizat contra sugatorilor lui Putin (in unele circumscriptii candidatul cu sanse mai mici s-a retras sa nu iasa lepenul). nu zic ca sistemul uninominal e mai bun, dar astea sunt regulile jocului, teoretic un partid poate prinde 49.9% in toate circumscriptiile si sa nu aiba niciun deputat, iar un partid cu 0.001% din voturi care a luat 50.1% intr-o circumscriptie mica poate avea un loc de deputat.

      7
    • #13

      La punctul 2 nu este chiar așa. Da, guvernul și președintele merg mana în mana, dar Parlamentul nu este așa lipsit de puteri precum crezi. Altfel nu se obosea Macron sa dizolve anticipat Adunarea Națională. Personal cred ca doar a amânat inevitabilul.

      1
    • #14

      @ptap In general alegerile legislative in Franta sunt organizate imediat dupa alegerile prezidentiale. De aceea, in general, Adunarea Nationala si presedintele fac parte din acelasi grup politic. In cazul asta prim-ministrul e oarecum de decor si duce o politica in accord cu presedintele. Sau prezedintele are puterea, nu stiu exact cum e definitia in constitutie.

      Totusi, au existat si cazuri de coabitare, in care presedintele era dintr-un partid politic si prim-ministrul din alt partid. Dar asta se intampla foarte rar si s-a intamplat doar de trei ori, de exemplu atunci cand Mitterrand (stanga) era presedinte dar Chirac (dreapta) era prim-ministru. In cazul asta prim-ministrul guverneaza iar presedintele are atibutii reduse.

      1
  8. #15

    eu sincer ma bucur ca a castigat stanga undeva si se oparesc toti baieteii de dreapta ca vai “nebunii neomarxisti” vor pe asa si pe dincolo. cei mai amuzanti sunt aia care zic ca taxele favorizeaza lenea, de parca toti vor sa traiasca pe venit minim si ajutoare de la stat si faptul ca nu mor efectiv de foame le da si optiunea sa refuze joburi de sclavi pe 2 centi, cum ar vrea antreprenorii si baieteii de dreapta. cum a iesit ala libertarian fan Trump in Argentina si sunt curios ce se intampla acolo, sunt si aici curios ce se intampla cand conduce extrema stanga si taxeaza mai mult pe bogati, le da ajutoare la saraci si face alte lucruri care ar trebui sa fie de bun simt in orice societate, dar pentru care sunt etichetati “nebunii neomarxisti”

    din ce am inteles, Franta are un sistem de vot uninominal pe circumscriptie (dupa ce am citit, asta se face la camera deputatilor, la senat au ceva sistem cu electori), asa ca e irelevant numarul total de voturi pe tara, atat timp cat parlamentarul se alege ca primarul, dar in modul corect din 2 scrutinuri. tot ce inseamna e ca centrul si stanga s-au coalizat contra sugatorilor lui Putin (in unele circumscriptii candidatul cu sanse mai mici s-a retras sa nu iasa lepenul). nu zic ca sistemul uninominal e mai bun, dar astea sunt regulile jocului, teoretic un partid poate prinde 49.9% in toate circumscriptiile si sa nu aiba niciun deputat, iar un partid cu 0.001% din voturi care a luat 50.1% intr-o circumscriptie mica poate avea un loc de deputat.

    6
  9. #16

    E ca diferenta dintre Trotsky si Stalin.

    5
  10. #17

    Aștept analiza lu’ Printu’ Paul din gura Prințesei Lia. Sau a celui mic, toți experți in Franta.

    5
  11. #18

    Problema mare mi se pare saracia. S-a ajuns ca abia traiesti dintr-un salar mediu intr-un oras mare in Franta(la fel si la restul). Cei cu salarii mici se ineaca si nimeni nu ofera o explicatie clara de ce s-a ajuns aici. Acum o sa reuseasca cu tot felul de bau bau-uri(Ucraina, exit, etc) si combinatii de aliante sa mai amane cativa ani ascensiunea extremistilor la putere. Dar nu o sa poata amana inevitabilul la nesfarsit. Statul social va falimenta in ritmul asta. Nu poti sa tii o armata de bugetari degeaba, sa tii o armata de pensionari cu pensii mari ce manca pensie inca zeci de ani, sa platesti subventii mascate la tot felul de firme de stat si private ! Undeva o sa se sparga buba cand ai 50% taxe, cand arunci euro pe piata cu galeata, cand te imprumuti si amantezi viitorul copiilor.

    2
  12. #19

    Arhi, francezii au un sistem electoral care asigura foarte des majoritatea absoluta parlamentara. Astfel, președintele are de partea lui un parlament care trece toate reformele. În primul mandat, Macron a avut parlamentul majoritar din partidul lui.
    La penultimele alegeri, partidul lui Macron nu a mai avut majoritate absolută: și să îi vezi pe francezi cum nu știu să negocieze, să facă alianțe, să facă compromisuri, e jenant văzut din exterior, au guvernat practic numai prin ordonanțe de urgență. Acum, la alegerile astea din iulie, avem din nou aceleași dileme: niciun partid nu are majoritate absolută și toate cele 4 partide se urăsc de moarte- LePen și centrul lui Macron sunt ciuma pt extremă stanga și partidul de dreapta, iar ăștia doi din urmă nu se suportă ideologic.

  13. #20

    1. Poza 1 și 3 – cum plm tine PUTLER furca in branca?

    2. Sunt singurul dar aia Le Pen parca zici ca e sora geamănă a lui carmen Tanase ?

    3. Macron S – a vrut Mitterand dar Mitterand nu era amator de babe .
    Francezilor le place circul … Napoleon, Petain , Jospin , Villepin, Chirac, Sarkozy , Royale, Jean Marie le Pen și lista poate continua …

    4 . Pour Demain, Vive la France!!

    0