Avem o problemă, ca societate, o problemă ce se manifestă, insidios, în majoritatea câmpurilor de activitate, determinând reacții greșite, psihologii deturnate de la sensul bun și, în general, o generatoare de sincope în rândul populației.

Suntem învățați, ca oameni, dar, în special, femeile, că valoarea noastră intrinsecă, este dată de valoarea și contribuția la fericirea celorlalți. Pentru bărbați nu ar fi o problemă, în general (și nu mă refer la cazurile particulare sau la zonele needuate ale lumii) avem codat genetic că trebuie să avem grijă de familie, de cei din jur etc.

Problema apare atunci când e vorba de femei.
Femeile din jurul nostru sunt educate de părinți și societatea că valoarea lor este nulă dacă nu se raportează la binele celor din jur. Femeia are valoare dacă e o soție bună. Femeia este de valoare dacă e o mamă bună. Femeia este de valoare dacă face neapărat copii. Femeia este de valoare doar dacă se sacrifică pentru copiii ei.

Tot timpul se bate monedă pe acest bias etatist, prin care valoarea umană e dată doar de contribuția la binele comun, uitând că nu mai trăim în Sparta și că, oricum 99% dintre noi, dacă am fi trăit în Sparta, am fi fost uciși de mici, fiind necorespunzător.

Cred cu sinceritate că trebuie să încurajăm egoismul feminin. Femeile sunt cea mai importantă parte a societății umane și încercarea de a le închide într-o carcasă unde nu au valoare decât dacă valorizează pe cei de lângă ele nu ne face decât rău.

Poate ar trebui să deschidem ochii și să vedem că femeile de lângă noi nu sunt doar cele care ne spală ciorapii și chiloții sau ne educă copiii și că suntem norocoși să fim aproape de niște oameni care au speranțe, visuri și nevoi care nu țin cont de prezența noastră sau a copiilor pe care ni i-au făcut. Și să le încurajăm. Pentru că, în final, vom avea lângă noi niște oameni împliniți și fericiți.

Merită.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

46 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    “Femeile sunt cea mai importantă parte a societății umane”. Nu zic că nu e așa, dar cum ai ajuns la această concluzie? Care ar fi argumentele?

    • Dacă-i ordin, cu plăcere!
      Glumesc, eu cred că faptul de o cunoaște pe Maria chiar de ziua mea acum 14 ani a fost unul dintre cele mai frumoase s cadouri din viața mea. Altul a fost căsătoria exact la un an diferență și apoi apariția moștenitorului clanului peste încă un an.

    • #3

      Fara ele banii nu ar avea nicio valoare

  2. #4

    adevarul e ca a cam venit momentul sa acceptam ca trebuie sa evoluam ca societate. e un ev mediu intarziat pe plaiurile dacice. primul pas e asta, acceptarea adevarului, omul si femeia lui sunt oarecum egali

    • #5

      cat de cat

    • Dar să știe că în casă cântă cocoșul.

    • #7

      Și in același timp, sa nu uitam vorbele nemuritoare din Vaslui: oameni și femei

    • #8

      @mario al doilea, in acelasi timp sa nu uitam cuvintele nemuritoare din limba engleza, cea mai cunoscuta limba de pe glob: “man and woman”
      Sau cuvintele nemuritoare din limba spaniola, a doua cea mai vorbita limba oficiala de pe glob: “hombre y mujer”
      Sau… poate ar trebui sa ne aducem aminte cuvintele folosite in cea mai vorbita limba de pe pamant, limba chineza: “男人和女人”

      In majoritatea limbilor cuvantul om are o oarecare echivalare cu barbat. Nu este vorba doar de Romania sau de Vaslui.

    • #9

      Sa incurajam egoismul feminin, right, pana se ajunge la #meetoo da nu varianta ala adevarata ( nu o exclud) ci varianta aia de pe sate, in care ‘all men are rapists’ si de ziua femeii ‘Mulțumesc pentru flori, dar vrem respect!’

    • #10

      @Andrei G: multumesc pt comentariul pertinent. ai pus punctul pe G

    • #11

      @Ender, tot timpul cand se face un pas intr-o directie apar d-astia ca tine care cad direct in extreme. Sa fim mai moderati, zic.

    • #12

      @Andrei G: nu inteleg ce vrei sa spui despre chinezi, din cate inteleg “nan ren he nv ren” inseamna “masculin persoana si feminin persoana”.
      Mi se pare ca la ei e diferit de man – woman / hombre – mujer

    • #13

      @Victor, nu stiu, poate ai dreptate. Eu doar am copiat de pe google translate, nu afirm ca am vreo cunostinta legata de limba chineza.
      Era o replica la ce a spus @mario al doilea, ca sa-i arat ca sintagma “omul si femeia lui” nu implica automat misoginism. Sau daca da, oricum acest misoginism nu este specific Romaniei.

      @Ender, nu am incercat sa te contrazic. Poate ca ai dreptate si in anumite cercuri femeia este in continuare considerata inferioara barbatului.
      Eu in schimb lucrez intr-o companie in care numarul de manageri femei este undeva pe la 50%, asa ca, cel putin din punct de vedere profesional, exista un oarecare echilibru intre cele 2 sexe.

    • #14

      cred ca si in cazul in care puneam un semn tot nu functiona, dar na, aia e, merge si asa, sa-i dam tare cu viteza

  3. #15

    Esti feminist!

  4. #16

    Serialul The Good Wife (titlu ironic…) este foarte bun. S-a incheiat acum vreo doi ani. Pe actrita din rolul principal (foto) o stiti din E.R. / Spitalul de urgenta, era partenera lui Clooney. Recent, a avut un rol secundar in Miliarde (Billions, sezonul 5, HBO), cu Damian Lewis si Paul Giamatti.

  5. #17

    Bravo Clotilde, ma bucur ca am votat-o!

  6. #18

    ”Cred cu sinceritate că trebuie să încurajăm egoismul feminin”
    Am o parere diferita pe subiectul asta. Egoismul este toxic indiferent de sex , deci nu cred ca trebuie incurajat , scoate ce este mai urat din caracterul unui om.

    • #19

      Exista un asa numit “egoism sanatos”, asa cum exista si sintagma (in psihologie) de “narcisism sanatatos”, se refera la a te pune pe tine prioritar in loc de a prioritiza pe oricine altcineva si a-ti gasi fericirea prin ceilalti – fix ce fac majoritatea femeilor si ce zice si Arhi in articol.

    • #20

      yep

    • #21

      Mie mi se pare ca acelasi lucru il fac si anumiti barbati. Se sacrifica si muncesc 12 ore pe zi ca sa poata asigura familiei un nivel de trai corespunzator.
      Renunta la fericirea lor pentru fericirea sotiei si a copiilor.
      Sau, de multe ori, sunt mai fericiti cand partenera se bucura de un cadou oferit de ei decat atunci cand primesc un cadou.

  7. #22

    Sa citesc asa ceva de la un formator de opinie intr-o tara ca Romania… mi-ar da lacrimile da’ sunt la munca.

    Multumesc, serios.

    • #23

      Pai poti sa plangi in bucatarie, care e problema?
      Gluma, da?

    • #24

      Si eu tot la serviciu, aceeasi reactie.
      Cata ura si judecata, si cata desconsiderare mascata in “dar iti vreau binele” am putut sa inghit pe tema “mvaaaaai, nu esti casatorita la 38 de ani, si n-ai nici copii, ce-o sa se aleaga de tine ?…
      Multumiri, maitre!

    • #25

      multumesc si eu

    • #26

      @Corina – adevarul e ca dupa 38 de ani nici nu ar mai fi o idee prea buna sa te gandesti la a face copii. Insa nu toata lumea poate sa aiba si sa creasca prunci, sunt oameni care pot revolutiona intreaga umanitate fara sa aiba copii. Si e o imbecilitate sa ii obligi pe toti cei din jur sa se casatoreasca si sa toarne plozi doar ca … asa e mersu` lumii. De asta si avem o gramada de drame ale unor femei care nu pleaca de langa agresor pe motiv ca “dar ce-o sa zica lumea? / mi-a zis familia ca ma dezmosteneste daca plec de langa barbat si ii fac de ras”.

  8. #27

    “Only women, children, and dogs are loved unconditionally whereas men are loved conditionally (, – and that’s not right.)”
    ― Chris Rock

  9. #28

    Nu stiu altii cum sant dar pe mine ma irita la max kktul asta cu feminismul militant impins peste limite.
    Stiu de o companie mare care are directiva interna sa angajeze femei + de culoare/minoritati 50%. Nu skills, experience, competencies. Deci aduci idei comuniste intr-o companie care functioneaza pe principii clare/verificate (expertiza, servicii, competitie etc), nu pe barbi “hey noi santem mai cu mot, avem n % verzi/gri”.
    Contra-exemplu: fashion + adult industry – dominate de femei. Ce-ar fi sa militeze barbati cu pancarte ca “vrem equal representation”? Dupa ceva timp probabil ca s-ar ajunge la 50-50, dar industriile respective s-ar duce naibii.

    • #29

      Boss, una nu exclude pe alta, nu cred ca nu exista si un criteriu profesional, ar fi ilogic sa nu fie unul pentru departajare, cea mai buna femeie sa castige, zic!

  10. #30

    Multumesc pentru acest imbold!
    In Romania inca exista adanc impamantenita ideea ca femeia trebuie, inainte de toate, sa fie gospodina, mama si sotie. Daca femeia reuseste sa mai aiba si o cariera de succes, sa aduca bani in casa si sa arate bine, E CU ATAT MAI BINE!
    Am crescut intr-o familie in care mama trebuie sa asigure tot ce asigurau bunicele noastre (mancare calda in fiecare zi, crescut copii, spalat la mana, sex la discretie pentru sot indiferent daca eavea chef etc.) pe langa serviciul si banii cu care trebuia sa intretina singura casa.
    Am urat chestia asta din tot sufletul! Femeia sclava, care trebuia sa faca TOT, iar el barosanul, care tre sa vina acasa si masa sa il astepte calda, sa bea, sa ragaie si apoi sa se baseasca la TV. Pentru ca singurul lui rol in casa e sa se duca la serviciu. Sa nu uitam ca in Romania femeile muncesc de cel putin 50 ani si intretin si casa. Sa nu uitam ca nu prea s-au usurat treburile, ci s-au inmultit.

    Eu nu am vrut sa urmez acest model, mi-am vazut de drum, am intalnit un om OK, dar nu imi doresc copii. El e ok cu chestia asta. Dar vai, cat ma judeca familia…

  11. #31

    Parcă ziceai că nu mai bei

  12. #32

    Banuiesc ca nu ai vazut ce inseamna feminismul.

  13. #33

    Trebuie un pic de obraz (mai) gros ca să te faci că nu vezi privirile compătimitoare și că nu auzi corul antic de ”Vai, săraca” , dacă ai o vârstă și nu te încadrezi în tiparul soț-casă-copil.
    În cazurile grave se recomandă și o doză de durere do (r) sală.
    N-o să-i scrie nici unei femei pe copârșeu cât s-a ”sacrificat pentru copii”, eventual sufocându-i cu povara aspirațiilor lor neîmplinite, de câte mii de ori a dat cu aspiratorul, de câte zeci de mii de ori a strâns șosete murdare, de câte ori a renunțat la a-și da cu ruj roșu sau a dansa în public că ”ce-o să zică lumea, maică, sunt femeie serioasă…”
    La modul ideal o să scrie câte bucurii de care se bucură și ea a făcut celor din jur. De câte ori s-a oprit să miroasă un trandafir. Câți oameni își amintesc cu drag de pofta ei de viață, de umorul ei, de capacitatea de a trece peste adversități, de generozitatea ei.
    Lucruri care nu se declină la masculin sau feminin.

    • #34

      Care ar fi utilitatea unui laudatio scris pe un copirseu, io unul nu inteleg. Ca doar il ingropi, nu il pui in vitrina la Carturesti. In fine, ceea ce conteaza e faptul ca statistic femeile traiesc mai mult. Atunci de ce plm va plingeti? Ca se pare ca datul cu aspiratorul si invirtitul lingurii in oala prelungesc viata mai mult decit bautul unei beri in fata unui televizor pus pe fotbal…

    • #35

      trăim mai mult că ne ducem mai des la medic, îl luăm mai în serios și ne grijim mai bine la bolile mai nașpa, nu doar la răceli/gripe. 🙂

  14. #36

    să citesc asta de la un misogin auto-declarat! chiar mi-a dat o lacrimă, vorba lui Jo și a Corinei.
    bine, s-ar putea să fie vina cepei de-o tocai mai devreme. 🙂

    totuși, sincer, sunt impresionată.

  15. #37

    pai nu cu astea ar trebui sa se ocupe feminismul? 😐

  16. #38

    “Femeie fericită”
    Eterna glumă a umanității.
    Nici Eva n-o fost fericită, deși o cunoscut și raiul.

  17. #39

    In America acum: femeia n-are valoare/decit daca e de culoare

  18. Aveam cred că 44 de ani când a apărut Andrei, iar soția cred că 41.
    A avut 3,50 kg și nu mai știu ce înălțime.
    Nevasta are cam 1,20 m, pe atunci avea cam 40 kg, cred.
    Acum copilul are 12 ani, e frumos, sănătos, învață bine, are 41 la pantof spre 42 cred și e incapatanat ca mama lui.

  19. Fuck. This hits close to home.

  20. #42

    Și vine și momentul ăla în care, după ce s-au uitat ani de zile chiorâș la tine diverse persoane că n-ai făcut copii, afli că ai o boală rară (ARVD), greu de detectat, care li s-ar fi transmis și lor, și, în loc să plângi, te bucuri că n-ai făcut copii doar ca să fii și tu în rândul lumii.

  21. #43

    Hmmm.
    Eram convinsa ca incurajarea feminismului pe acest blog e similara cu a minca inghetata la gura sobei: nu te racoreste si sfirsesti cu rochita patata.
    Articolul asta ma face sa ma gindesc ca poate totusi are sens sa imbrac o rochita albastra….

  22. #44

    Mmm, cred ca deseara primesti ceva bun…

  23. #46

    Bărbatul, Femeia, veșnicile discuții despre rolul nostru în societate; de parcă cineva trăiește pur și simplu așa în vid și există pentru sine. Dacă ar fi să să speculam sau să ne uităm care dintre sexe e mai predispus spre a avea grija de ceilalți în cadru speciei umane, cre că ambele sunt, doar că pe nișe diferite cumva. Valoarea noastră ca individ vine de la ce poți oferi într-un grup; că da, să să poți oferi ceva trebuie să te dezvolți întâi ca individ e adevărat, dar degeaba îți urmezi așa zisele vise dacă ești singur in visarea ta. Părerea mea e că nu l-e învață nimeni de mici pe femei ce să facă, poate cum să facă pornind de la o predispozitie naturală specifică sexului (genului). Bărbatul și femeia din perspectiva evoluție au același scop de a transmite genele mai departe dar strategiile sunt diferite puțin; asta dacă vorbim de evoluție. Dar ideea de a fi un individ așa în vid cumva și ați urma tu visele e romantică în sine numai că e cam stearpă. În rest toate bune, respectați-vă partenerul și ajutați-l să se dezvolte că așa o să fie un om echilibrat și plăcut de a fi în preajmă-i.