Am citit articolul ăsta și mi-a venit să explodez de nervi.
De 4 luni, toți bolnavii, alții decât covid, au fost dați afară din spitale, ca să facă loc cazurilor de covid. Au murit bolnavi de cancer și alte boli grave pentru că nu i-a primit nimeni în spital, pentru că toată lumea stătea în gardă, poate vine covidul (mama copiilor mei nu avut unde să își scoată o căpușă, Matei Balș ținea triajul pe trotuar, în stradă și au trimis-o la plimbare, o căpușă nu e ceva atât de important ca un posibil bolnav de covid.)
Iar acum aflăm că, de fapt, avem un număr scăzut de paturi la terapie intensivă. Dar ce morții mamii voastre ați făcut 4 luni, în afară de a fura? Nu ați pregătit nimic, nu aveți MAI MULTE locuri la terapie intensivă, doar ați furat de ați grohăit, acum aflăm, când cresc cazurile, că de fapt nu prea e bine? De ce ați închis toate spitalele din țară, dacă nu avem locuri? De ce mor români, băi arăbete, dacă nu avem suficiente locuri? Ce ați făcut în afară de a cumpăra la suprapreț milioane de măști?
NOU
Nustiu daca e adevarat, dar tot ce se poate. Cicaau testat mastile de contrabanda traficate de Nutu Camataru si erau mai eficiente ca alea luate de Unifarm…
NOU
Nu te inseli, chiar ai dreptate.
Se pare ca mai toate mastile venite pe canale gri sau mai intunecate de atat sunt mai OK decat cele achizitionate de UNIFARM. Deh, nici macar Camatarii nu-si permit sa arunce 700.000 EUR spaga pentru sefu` de la UNIFARM, sa fim seriosi.
NOU
E trist că și cămătarii au standarde de șpagă și corupție mai ridicate decât securimea :))
NOU
vezi ca aia cu capusa e nasoala, poate da boala Lyme daca nu a fost scoasa cum trebuie si daca nu s-a luat tratament cu antibiotic imediat dupa incident.
altfel, situatia nu ma mira, am vazut ca si in state era la fel, soma personalul medical pentru ca toate cazurile care nu erau covid nu au mai fost primite, ba chiar au dat afara o parte din asistente.
NOU
Sunt curios legat de capuse – sunt capusele “de munte” mai putin susceptibile sa provoace boala Lyme? Intreb serios pentru ca vara, de cand ma stiu, aveam zeci de ciupituri de capuse de pe camp, la fel multi “consateni” si nu am auzit pe cineva sa o pateasca.
NOU
sansa de lyme e mica, trebuie sa se intruneasca niste chestii, una e sa ramana capul capusei in rana. a fost circ cu moartea lui serban ionescu, care ar fi murit de lyme, dar el, saracu, a avut o boala degenerativa.
NOU
@ Alex, nu știu dacă are legătură cu locul unde e capusa, ci cu ce animal a parazitat înainte. Am avut coleg in facultate care a fost diagnosticat cu Lyme după ce a luat o capusa din creierul munților, făcea drumeții din astea dese, era pasionat. Deci cred ca e noroc. Dacă o găsești și o scoți, e bine s-o trimiți la investigat.
NOU
Capusa trebuie sa stea atasata intre 20-24h ca sa existe riscul de infectie, Cind este plina regurgiteaza in zona unde este atasata saliva cu bacteria Lyme.
Ca sa o scoti apuci cu penseta cit mai aproape de cap si tragi ( doare putin ), nu se apasa pe corp deoarece continutul stomacului se va deplasa in locul piscaturii ….pe romaneste ti o faci singur.
Pus vaselina ca sa o sufoci ori catran de la chibrit sint povesti.
NOU
Am avut eu capusa scoasa la Bals. Mi s-a prescris o doza unica de nu mai tin minte ce antibiotic, preventic contra Lyme si recomandarea ca daca se inroseste locul sa revin la spital.
NOU
@kuky: Amoxicilina de 1000
NOU
Acum aproape 10 ani discutați despre tâmpenia cu acordul vecinilor pentru sediu social fără activitate (arhiblog.ro/va-rog-sa-imi-acordati-dreptul-de-a-exista/). Iată că într-un final am scăpat de asta, cu greu (www.facebook.com/ClaudiuNasuiUSR/photos/a.1099114326844721/3012760408813427).
NOU
da, stiu, cu noroc, pentru ca domnul KW a decis ca nu e corect
NOU
Legea e de bun simt, dar sunt curios daca exista vreo lege care te penalizeaza daca ai activitate la locatia respectiva. Din prisma unui om mai sensibil la zgomot mi-e frica sa nu ma trezesc cu tamplari de apartament, fabrici de confectii de apartament, potcovari de apartament, etc.
Pentru munca intelectuala legea veche era intr-adevar o tampenie sinistra.
NOU
Aplauze la geam
NOU
90% dintre măștile verificate de ANPC prezintă abateri de la prevederile legale în vigoare! 90%!!!!!
NOU
tunurile Unifarm
NOU
S-au gandit ca oricum 9 din 10 romani o sa le tina doar pe gura. Glumesc, dar e trist.
NOU
La mine in giudet. Locul 3-4 pe tara constant de la inceputul crizei. Spitalul mare plus trei suport, anuntate (acuma vreo saptamana) ca fiind pline de bolnavi covid, nu mai avem locuri, sariti oameni buni. In fapt, tot DSP vine si spune stiti, e cazat cate un bolnav simptomatic pe salon, de aia e plin. Pai saloanele de la Judetean sunt de 6-8 paturi, ala de la Infectioase sunt de 4-6 paturi. In fapt, Judeteanul avea doar vreo 50 de pacienti internati, cu tot cu aia doar suspecti-asimptomatici. Spitale pline?
NOU
www.botosaneanul.ro/stirea-zile/spitalizare-de-25-000-de-euro-pentru-un-pacient-cu-covid-internat-la-spitalul-judetean-mavromati-din-botosani/
NOU
Ce bembe second meserias se putea lua de banii aia…
NOU
Aș putea să vă povestesc cum a fost internarea, tratamentul și decesul unui bolnav cronic pe vremuri de covid.
Sau să trec direct la concluzii: dincolo de pregătirea profesională, destul de greu de evaluat sau de contestat mai ales că la final a ieșit deces și nu ameliorare, latura umană a personalului medical este într-un abis din care la suprafață au reușit să iasă, rar dar au reușit, doar infirmierele.
NOU
mai pune si faptul ca astia nu primesc covizi cu simptome ca sa nu aiba viata grea si ii trimit acasa ca e plin de asimptomatici care nu ridica probleme legate de ingrijire
NOU
360medical.ro/stiri/compania-bphd-ar-putea-retrage-oferta-de-sponsorizare-pentru-inca-32-de-aparate-de-plasmafereza-catre-ministerul-sanatatii-acuzand-blocaje-birocratice/2020/06/05/
de asta a uitat lumea
NOU
problema e ca locurile sunt ocupate cu pacienti internati pentru spaguta. muuuulti!
Cea mai mare problema a sistemului de sanatate in carantina a fost sevrajul de spaga. au fost presiuni imense ca sa se reia activitatea ca nu mai produceau nimic.
In rest… de facut s-au facut multe. sute de paturi de spital noi dotate cu tot ce trebuie si mai vin cateva sute pe terapie.
dar spitalele cer sa nu mai fie covid si sa revina la normal… aici e problema. in multe judete sunt 1-2 spitale(sau chiar doar sectii externe) care se ocupa de covid si nici locuri nu mai au.
deaia nu mai sunt locuri
NOU
articolul se refera la locuri libere, disponibile
de aia zice
“la acest moment numărul de locuri în terapie intensivă în Bucureşti este scăzut,”
deci la acest moment, sunt putine locuri
nici el nu s-a exprimat bine, dar nici tu nu ai citit
NOU
in germania ieri au murit 3, de covid, 7 dintre ei erau romani www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24151557-alti-sapte-romani-infectati-coronavirus-murit-germania.htm
NOU
*9, dintre care 7
NOU
Mizeria din sistemul medical romanesc a iesit la suprafata mai evident atunci cand s-a intamplat tragedia de la Colectiv dar s-a ascuns repede mizeria sub pres ca sa sa fie bine. Practic ce se intampla acum mi se pare absolut firesc..
NOU
In mod oficial, in RO nu exista nici un fel de epidemie: „MS nu a emis nici un act normativ prin care sa declare epidemia SARS CoV 2 pe teritoriul Romaniei. Declararea unei epidemii se realizeaza atunci cand numarul de cazuri de imbolnavire inregistrate la un moment dat intr-o regiune creste peste nivelul asteptat (endemic)”. Document emis pe 23 iunie.
NOU
de 10 ori peste nivelul asteptat. dar la covid oricum nivelul asteptat e zero 😛
si da, nu este declarata epidemia in Romania. Pentru ca daca se declara trebuie sa dea sporuri serioasa la toti cei care se ocupa limitarea combatarea si tratamentul. de 100%. ca asa e legea…
nu 500 de euro
NOU
@mihai1: daca estimat e zero, de 10 ori mai mult e tot zero…. deci normal ca nu au declarat nimic… simple maths! KEKW
NOU
Dintotdeauna am avut un numar scazut de locuri de ATI. Si asta nu poti sa schimbi peste noapte dar, cu o buna organizare, poti face ceva util in aceste situatii. Conditiile ar fi sa te duca capul si la altceva decat praduiala.
Sunt venit in tara de cateva zile si prin prisma pregatirii profesionale am avut cateva interactiuni (telefonice / online) cu niste oameni care se presupune ca au creier si si l-au folosit cand au debit planurile marete ale natiunii in pandemie. Doar se presupune. Pentru ca intreg setul de masuri e un mare fiasco. O colectie de masuri bune aplicate prost si o suita si mai mare de masuri proaste aplicate la modul tembel.
Ati incercat vreodata sa reparati o teava de apa fisurata folosind o banda pentru izolatie? Merge, dar parca mai bine o sudezi sau inlocuiesti.
Cam asta a facut RO in materie de capacitate de interventie. Dar aparatul de sudura pe care il avea la dispozitie nu a fost folosit pentru ca nu aveau proceduri in privinta bagatului in priza.
Am ajuns la concluzia lui Cetin ref la solutia extrema pentru problema locala.
Chiar si acum, la 6 luni de la momentul la care cineva cu sange in instalatie trebui sa traga un semnal de alarma, inca se pot incropi niste masuri pentru urmatoarele 6-12 luni. Cine isi imagineaza ca covidutz dispare de la sine in cateva saptamani / luni, sta bine la capitolul optimism.
Iar pana la imunitatea de turma sau imunizarea prin vaccinare in masa mai avem ceva de asteptat.
1. Masuri de baza: spalat pe maini, distantare sociala, purtat de masca in spatii publice inchise. Turbez cand vad masti de orice fel pe post de sustinatoare de barbie.
2. Evaluari epidemiologice facute pe date reale, la modul corect (nu raportari aiurea la hectar).
3. Compartimentare rapida si eficienta a potentialelor focare cu autoizolare / carantinare / internare in functie de tipul de vector. Pentru asta conditia de baza e sa ai o buna implementare a distantarii sociale, o corecta utilizare a mastilor (adecvate), o corecta spalare pe maini (ca tehnica, frecventa si materiale folosite) si o trasabilitate cat mai corecta si completa a contactilor directi in ultimele doua saptamani.*(si asta e responsabilitatea fiecaruia; nu coae, nu hora cu o mie de necunoscuti la Vama Veche)
*sa spunem ca prin absurd astazi incep sa am simptome de covid. in ultimele 14 zile am interactionat cu membrii familiei, 2 curieri (cu distatarea sociala de rigoare – dar totusi cine stie), proprietarul service-ului care mi-a verificat masina (idem in privinta distantarii sociale), cu agentul de la politia de frontiera si cu doamna de la DSP la intrarea in tara.
In cel mai scurt timp (max 4h) toti cei enuntati mai sus se autoizoleaza, sunt testati si intra sub observatie de tip autoizolare la domiciliu vreme de 14 zile.
Problema in acest lant e ca cei mai nepregatiti (punctul vulnerabil) in toata povestea asta sunt exact cei doi care ar fi trebuit sa fie blindati cu echipamente de protectie. Daca ei sunt confirmati pozitivi, Australia cu cele 31 de cazuri devin o simpla anecdota.
Faceti un exercitiu si estimati / notati cati contacti directi ati avut in ultimele 14 zile? Cu cat numarul este mai mare, cu atat sansele de a lua virusul sunt mai mari.
Cum se poate compartimenta situatia daca nu exista capacitate de autoizolare sau daca ai asimptomatici?
Spitale / facilitati de campanie, in zone deschise gen stadioane, incinte expozitionale, hoteluri care permit fluxuri corecte etc.
Nu tii asimptomatici in spitale de categ I sau II si ignori populatia de pacienti.
Ca fapt divers, mama avea o programare la operatie la inceput de martie. S-a amanat (evident). A vorbit saptamana trecuta cu asistenta doctoritei si i-am spus ca mai devreme de septembrie nu o poate programa. Dar ca o poate programa la privat la inceputul lunii august …
NOU
pai si cand vii pe la je?
NOU
Sunt in auto-izolare pana pe 14 ca urmare a tembelismului organelor statului iar in situatia in care nu apare vreo urgenta care sa necesite plecarea, undeva intre 18 si 23.
NOU
bai, o vreme mai proasta pentru incompetentii astia nu putea fi gasita. si urlu de nervi ca, dupa ce se termina, i se va mai face o statuie lui arahat
NOU
si luati aminte ca toti pacientii care au 10 zile in spital si sunt asimptomatici cu un test negativ se externeaza weekendul asta.
Si nici carantina institutionalizata nu mai exista pentru nimeni…
bafta si succes.
din punctul meu de vedere urmatoarele saptamani trebuie sa nu interactionam cu nimeni daca se poate.
NOU
Astia ar trebui trasi pe roata si in țeapa, fmm….
NOU
Chiar credea cineva că au închis totul ca să pregătească spitalele pt pandemie si nu că să fure in voie ? Iar după ce au distrus economia ce urmează vă fi tragic pe măsură ce nu vor mai fi bani nici macar pt măști, combinezoane sau tratamente simple.
NOU
Am citit acum cateva zile ca au propus o solutie pentru lipsa de bani din sistemul de sanatate… schimbarea modului de calcul CASS (contributia la sanatate)- mai precis cresterea contributiei CASS.
Pe de alta parte dupa cateva zile se pare ca premierul dezminte aceasta stire:
www.replicaonline.ro/orban-despre-o-posibila-crestere-a-cass-o-minciuna-gogonata-marca-fabrica-de-fake-news-psd-436455/
Cred ca cel mai simplu ar fi sa asteptam sa vedem ce ne rezerva viitorul… nu? 🙂
NOU
Până la alegeri nu va fi crescută nici o taxa, după alegeri urmează dezastru: creșterea TVA, introducerea de noi taxe, reducerea salariilor, impozitarea pensiilor și creșterea vârstei de pensionare – am mai trăit filmul asta acum 10 ani și ceva in mare parte cu aceiași actori la butoane: boc, turcan, draga stolo, blaga, falcă, anastase…
NOU
Parca vad raspunsul: Ne-a luat pe nepregatite. Nu ne asteptam la o crestere atat de puternica a cazurilor dupa relaxarea conditiilor…
E tara unde chiar daca o tii de coarne se gasesc politicieni care avand cuvintele la ei vor pretinde ca e lebada de fapt… si stii ce-i ciudat? 8 din 10 cetateni romani ii vor crede.
NOU
Si, colac peste pupaza, a venit si o canicula neasteptata.
NOU
Salutare!
Sunt medic in Germania de 12 ani, plecat din Romania ca si rezident. Am mai scris ca si comentarii pe la alte bloguri, mai mult ca un strigat de frustrare, despre diferenta dintre un sistem medical gandit sa salveze oameni (in Germnaia) si un sistem care numai se face (in Romania).
Senzatia pe care o am, mai ales cand inca mai am contact cu cazuri din Romania, este la fel ca atunci caxnd ma uit la un film horor, adica o groaza care te roade in interior.
Obisnuit cu sistemul de aici imi dau seama cati oameni mor in Romania pentru ca nu au acces la un sistem DECENT de sanatate. Cand ma refer la SISTEM imi dau seama ca e vorba de o chestie complexa, dar care are la mijloc tot oameni si de aici extrapoland doctori care nu mai au pic de empatie.
As avea atatea exemple de dat, dar ma gandesc de mute ori ce rost are. Romanii mor pentru ca nu au termen de comparatie ce inseamna un sistem de sanatate normal si aici oamenii scapa pentru ca se face tot posibilul in directia asta. Pacient de 80 sau 20 de ani, nu intereseaza pe nimeni se trateaza la maxim.
Oamenii nu realizeaza da in Romania se moare de boli banale care aici se trateaza si scapa. Nu vreau sa exagerez si aici se mare, dar e o diferenza enorma.
Ca si exemplu, daca in Romania ai un Infarct cardiac in afara unui cetru ca Timisoara, Bucuresti si Cluj, sansele sa scapi, adica sa ai acces la o angiografie cu stent sunt mici. Pana ajungi din Gorj la Bucuresti sau Timisoara ai murit de 2 ori. In Germania sunt centre de Angiografie in orice oras mai rasarit unde vine pacientul i se desfunda vasul de sange si are sanse sa plece pe picioare acasa.
Asta e doar un exemplu sin cele foarte multe care le-as putea da.
Am observat ca Romanii sunt si resemnati, probabil e si mentalitatea de “n-a abut zile” combinata mai ales cu faptul ca nu stiu la ce nivel a ajuns medicina in ziua de azi. Infarctele cardiace sau cerebrale au intr-o tara ca Germania sanse mari sa fie vindecate, lucru care nu se stie in Romania (adica a avut cutarescu un Infarct… si reactia… o saracul de el nu mai are cum sa scape). Horor, asta e reactia care ma enerveaza si mai ales ca doctorii (majoritatea, sunt convins ca sunt si exceptii) nu mai au empatie si uita dece sunt acolo prinsi intr-un sistem cancerigen.
Ce sa mai zic.. imi pare rau…am parinti si frat in Romania si sper sa nu ajunga sa aiba nevoie de o urgenta.
PS. fugiti de spitalul din Craiova, am atatea povesti ca l-as numi “Casa Mortii”.
Multa sanatate!
NOU
Miri, degeaba ai scris asta… concepția că ”Germania e stat polițienesc” e prea răspândită. Prevăd un val de mesaje de hate la adresa țării ăsteia, care a avut și ”tupeul” de-a se descurca foarte bine în criza Covid, deși s-au pierdut și aici mii de vieți.
Eu, tu și atâția alți români care trăim în Germania de multă vreme știm însă că e – doar – un stat unde se respectă regulile și unde încălcarea acestora se pedepsește. Ah, și unde nu merge cu ”hai șefu să ne-nțelegem”…
Dar deh! Noi să fim sănătoși, vorba aia 🙂 Multă baftă îți doresc și…. mulțumesc 🙂 Inclusiv datorită oamenilor ca tine este sistemul medical german acolo unde este.
NOU
jurnalist.ro/deconturi-halucinante-pe-covid-la-victor-babes/