Voiam să scriu un articol despre desele mele momente în care am simțit nevoia unui restart. Momente în care simțeam că am obosit, psihic și că nu mai pot, vreau să iau o pauză, vreau să dau delete, reboot, restart, să uit și să pornesc de la zero. Îi spuneam soției, acum ceva vreme că, dacă în adolescență, aș fi știut de ADHD și aș fi știut ce viață o să am, neștiind că am ADHD, nu aș fi ezitat o secundă și aș fi pus capăt. Fără echivoc. Și îmi dau seama că sunt așa, cel mai probabil, mulți oameni, oameni care nu știu ce se întâmplă cu ei, nu înțeleg, nu se înțeleg și care iau toată zbaterea asta ca pe un război care nu se va termina niciodată. Și, poate, pot să le povestesc lucruri din viața mea, lucruri care m-au ajutat pe mine și care, ajustate la fiecare, poate îi ajută. Iar după ce mi-am luat centura neagră în căsnicii și relații, să pot vorbi despre asta.
Cum te afectează pe tine, ca neurotipic, viața alături de un om cu adHD? Poate nu știi că are ADHD, poate doar e ciudatul tău funny, pe care nu îl înțelegi neapărat tot timpul și despre care simți că are nevoie de ajutor, dar nu știi să i-l oferi sau ce să îi oferi ca ajutor
1. Certuri Fără Sens
Oamenii cu ADHD au o impulsivitate explozivă și o instabilitate emoțională la fel. În mod normal, adulții cu ADHD au învățat să își controleze această tară emoțională, dar acolo unde se simt safe, în familia lor, câteodată pot uita și se lasă fără controlul specific. Iar asta poate duce la certuri frecvente, adesea pe subiecte minore, care pentru un om normal par stupide și fără sens. Aceste conflicte aparent nesemnificative pot escalada rapid și pot slăbi legătura dintre parteneri în timp. Nu știu ce sfat să dau unui neurotipic, în situația asta. La mine, Luna a învățat demult momentele în care îmi explodează mie vena, cu mult înainte de a fi aflat de ADHD și mă lasă în boii mei, nu îmi spune nimic, pentru că urmează deflația rapidă și realizarea că am escaladat aiurea un topic stupid. Nu, nu ajută cu nimic să îi spui Vezi că ai ridicat vocea, calmează-te, realxează-te, hai s-o lăsăm baltă sau alte chestii care funcționează la oamenii normali. La noi a funcționat metoda asta. Sigur, între timp eu m-am antrenat să nu erup aiurea și, n majoritatea timpului îmi reușește. Câteodată nu. Concerta ajută și ea, pentru că te pune în ritmul creierului tău și lucrurile sunt mai calme.
2. Dinamica Părinte-Copil
Partenerul fără ADHD poate simți că trebuie să-l „educe” pe celălalt, ceea ce creează o dinamică nesănătoasă. Probabil cea mai mare greșeală într-o relație. Dacă știți că partenerul are ADHD, atunci trebuie să știți și că, cel mai probabil are o inteligență mult peste medie, iar intențiile acestea educaționale, pe lângă că sunt jignitoare, venind din partea omului iubit, îi vor măcina încrederea în sine și mai mult decât și-o macină el singur. În timp, acest lucru poate eroda respectul reciproc și poate duce la distanțare emoțională.
3. Cicăleală Constantă
Reamintirile frecvente pentru îndeplinirea taskurilor vor fi percepute ca cicăleală de către partenerul cu ADHD. Una din trăsăturile de bază ale unui om cu ADHD este că refuză să facă lucruri sub presiune, ciar dacă, inițial, poate voia să facă acel lucru. Aaaah, ia să duc eu gunoiul. Pe drum, se aude nevasta: Poate duci și tu gunoiul ăla. Efectiv e cea mai sigură metodă de a-l face să ducă gunoiul la loc și să nu mai facă nimic.
4. Probleme de Intimitate
Suprasolicitarea, sensibilitatea la respingere sau dificultățile senzoriale fac ca intimitatea să die dificilă, alături de o persoană cu ADHD. Una din calitățile acelei persoane, zic ei, defect, zic eu, este că e capabil să examineze și să evalueze simultan zeci de microgesturi, posturi fizice, clipiri, priviri, respirații și să spună, cu relativă exactitate, dacă persoana din fața lui minte, dacă exhibă o senzație de respingere, dacă vrea, dacă e disponibilă, dacă se preface interesată, cam tot arsenalul din bagajul senzorial al unei femei. Iar incapacitatea de a minți duce la blocaje, dacă vezi că cel din fața ta minte, nu mai poți face nimic, pentru că tu nu te poți preface și cel mai important lucru, în acel moment, e să îi spui ceea ce simți și crezi.
5. Distribuția Inegală a Sarcinilor
ADHD-ul poate îngreuna gestionarea responsabilităților zilnice, ceea ce duce la un dezechilibru în împărțirea muncii în casă. Unul dintre parteneri poate ajunge să simtă că face totul singur, ceea ce creează tensiuni. Nu e ceva ce se întâmplă voit. ADHD îți paralizează voința, centrii de decizie, este extrem de greu, aproape imposibil să te mobilizezi și să faci ceva. Întotdeauna, un ADHD va face taskurile fix înainte de deadline, după care va fi epuizat psihic și fizic. Ca lucrurile să poatăfuncționa în parametri relativ normali, la noi în casă, de exemplu, eu fac ceea ce îmi place și mă poate motiva. Adică gătesc. Lunei nu îi place să gătească, așa că ea pune vasele la spălat și face curat. Eu fac shoppingul pentru cele zilnice, alt lucru care ei nu îi place, dar mie da, zac în fața rafturilor, compar prețuri, calorii, cât de sănătoase sunt, aleg să nu fie Nestle, chestii de astea. În general repar singur ce e de reparat, montez singur ce e de montat, fac pe electricianul, tâmplarul, fierar betonistul, chiar și instalator. Cumva, se poate ajunge la un compromis care să îi mulțumească pe toți. Căcaturile alea cu Vai, trebuie să faci în mod egal totul, nimeni nu e servitoarea ta plus alte snoave și cimilituri românești și străine nu funcționează. Deloc. Dacă nu poți accepta asta, mai bine vă despărțiți dinainte, pentru că nu poți schimba un neurodivergent, nu ține nici măcar de el.
În concluzie, nu am vreo concluzie. Dacă ești un neurotipic, femeie sau bărbat și îți iubești partenerul și crezi, și vrei să îți petreci restul vieții alături de el, trebuie să fii conștient că trebuie să faci niște sacrificii și niște compromisuri pentru asta. Dacă ți se pare prea dificil, mai bine aandonezi la început, pentru că veți fi doar 2 oameni nefericiți, care nu se vor regăsi niciodată în nimic din ce face celălalt și, doamnelor, mai ales doamnelor, pentru că femeile au cumva înrădăcinată ideea că un bărbat se schimbă de dragul lor. Niciun bărbat nu se schimbă, pe termen lung, ci doar cât timp e interesat sexual de voi. Un neurodivergent cu atât mai mult, pentru că el nu se poate schimba, e ca și cum i-ai spune unui bolnav de cancer Vindecă-te dacă vrei să fii cu mine. Dacă îl puteți accepta, cu toate tarele astea, care nu sunt ușoare nici pentru el, nici pentru voi, bine, dacă nu, căutați pe cineva care să fie pe același palier cu voi.
Altfel veți fi nefericiți. Vă spun cu siguranță.
NOU
sa-mi bag picioru…..asa se vede din afara?
NOU
Peterson, antipatic pentru multi, stiu, am ascultat insa ce are omul de spus, la fel cum Arhi i-a ascultat si pe Nicusoristi si pe Simionisti.
Deci Peterson suferea din adolescenta de o forma de depresie severa. Le-a incercat pe toate, medicamente, terapii.
Cred ca si-a dat RESET prin coma indusa cateva zile, intr-o clinica din afara Canadei. Are si o anumita logica ce a facut omul.
Parca si regimul alimentar( carnivor pur, cand a inceput, si l-a tinut strict cativa ani) l-a ajutat mult. Regimul carnivor pur pe care omul NU-l recomanda altora ( a avut de suferit la modul sever cand l-a intrerupt). Discutia e lunga, la el a mers.
NOU
Dacă tot știi povestea, spune-o până la capăt, fără jenă. Clinica era în Rusia.
Ce mi se pare mie chiar foarte ciudat este faptul că deși el ca profesie este nu numai profesor de psihologie, ci și psiholog practicant (clinical psychologist), totuși a acceptat să ia pentru mult timp și în doze din ce în ce mai mari o medicație despre care, măcar teoretic ar fi trebuit să intuiască unde îl va duce. Nu era medic psihiatru, dar avusese o mulțime de pacienți cu probleme și mai ales cu adicții.
Apogeul depresiei, atunci când a plecat în Rusia, a coincis cu apogeul woke: revoltele BLM. Probabil că dacă îl prindeau pe continentul Nord American, nu scăpa viu.
NOU
@Ilevu.Nelu
Mie personal mi s-a parut mai interesanta aia cu regimul carnivor pur, cu carne de vita/oaie- hamburgeri am bagat la greu, cu apa minerala, si atat. Dau marturie aicișilea ca dupa o saptamana esti alt om, schimbarea in bine este radicala, starea de buna dispozitie relaxata devine constanta, te saturi ca lumea de tot cu carnea aia, e proteina cea mai buna de pe piata. Mananci pana te saturi, si te saturi, si nu te ia cu somn, te trezesti odihnit de fiecare data. Confirm ce spunea Peterson, mare devorator de carti, ca intelegerea e mai rapida si se duce la nivel de conexiuni si mai interesante.
NOU
dupa care te pisi sange si iti cauti rinichii de rezerva, pentru ca pe aia originali tocmai ti i-ai distrus.
NOU
@Arhi amanunte ….dar cum dormi ,cat de odihnit faci ochisorii..e ceva de vis…da-l incolo de rinichi si de ficat… se gasesc pe toate drumurile pentru un pret ok
NOU
Nu e nici un pericol pentru 95% din populatie. Oricum este FOARTE greu sa mananci NUMAI carne chiar si cateva zile, o saptamana, de exemplu, cum am experimentat eu. Sau sa tii post negru. Daca era un regim doar pe baza de ciocolata, inghetata, capuccino, cartofi prajiti si bere, acolo era inghesuiala si se gaseau si scuze rezonabile si hai totusi sa vedem :))
NOU
bro, vorbesti prostii cat tine de mari. dieta keto, despre care vorbesti tu, iti fute rinichii 100%, nu e buts sau if, ci doar cand. informeaza-te dreaq si lasa kkturile de self help, ca e o prostie imensa, pe care nu o mai repari niciodata.
NOU
Post negru o săptămână e simplu. Cu apă, evident, fără e sinucidere. Regimul pur carnivor n-o fi un pericol pentru 95% ( cifră scoasă clar din burtă) pentru o săptămână. Câțiva ani, mult succes. Nu că Peterson ar fi vreun exemplu de luat în seamă în prea multe chestii, dar cu atât mai puțin în cele care țin de sănătate.
NOU
Postul negru cu apa o saptamana este usor? :)) Poate ca la tine in cartier este, nu te contrazic.
Ca idee, fiica lui Petersonic avea depresie cam ca ta’su, ea a inceput investigatiile, a vazut efecte, ea l-a convins pe ta’su la regimul respectiv. Vorbim de oameni cu bani care epuizasera posibilitatile recomandate de stiinta si erau la marginea disperarii in fiecare zi. Apropo, dupa 6 luni de regim, fiica’sa a putut sa se trezeasca odihnita dimineata pentru prima oara din copilarie. Eu zic ca oamenii au chinuit mult, si ca ii doare la basca de ce cred altii la modul obiectii despre ei.
NOU
Boss, am făcut post negru în copilărie mai mult de o săptămână, uneori spre două, fără să-mi ceară nimeni părerea, de mai multe ori. Ca adult e o chestie banală, ce o mai fac din când în când, nu foarte des, ca exercițiu de voință, fără vreo sincronizare religioasă. Așa,că, da. La mine în carte e ceva ușor, că fiecare folosește figurile de stil care-i plac mai mult.
Peterson merge pentru consumatorii de manele self-help, care eventual cred despre el că ar avea și idei originale.
NOU
@Arhi Cand am zis ca nu e nici un pericol pentru 95% din populatie, e in sensul ca oamenii nici macar nu sunt curiosi sa incerce, darmite sa continue.
Postul negru si regimurile alimentare sunt nisipuri miscatoare, cu multe victime. Steve Jobs a facut cancer la pancreas dupa o succesiune de perioade de post negru si saptamani in care manca un singur fruct.
NOU
in schimb dieta keto e belea, a zis Petersen. enfin, treaba ta, oricum, sfatul meu de diabetic de 12 ani, care a vorbit cu macar vreo 12 medici pe temele astea si a citit juma de internet, este sa nu faci keto fara a avea supraveghere medicala si analize minim la 3 luni distanta. in rest, do whatever, cine’s eu…
NOU
Până se fut rinichii de tot, întâi faci gută, si crede-mă că durerile alea în articulații nu sunt deloc distracție.
NOU
Ce-i prea mult strică. Știu pe cineva care, tot ca exercițiu de voință, se duce spre 40-50 de zile de post negru, după care îi ia destul de mult timp să ajungă să mănânce normal. Plus dacă folosești așa ceva pentru slăbit, țeapă, pe termen mediu pui kilograme în plus, că organismul își reglează metabolismul pentru a răspunde genului ăsta de stres. N-am idee de ce făcea asta Jobs, sau dacă asta a avut legătură cu cancerul său, dar bine nu e. Unii pot da exemplele asceților din diverse religii sau mișcări spirituale drept exemplu că organismul uman se poate adapta la așa ceva. Se poate. Se poate supraviețui și împușcat în cap, dar nu-i recomandabil să încerci.
Cât despre regimul strict carnivor, ca orice regim restrictiv la extrem, duce la diverse carențe în organism. Poți supraviețui? Da, au supraviețuit oamenii cu diete mai proaste. E indicat? Discutabil.
NOU
Poti supraviețui? Da, dar nu pe termen mediu si lung:)))
NOU
@Arhi dieta keto chiar nu am incercat-o niciodata, daca vorbim de aia cu 70-80% grasime. Dieta carnivora pura inseamna aproximativ ca proportie zilnica 15% grasime si restul proteine. Mai zic o data ca a fost vorba de o saptamana. Recomandarile le fac medicii si dieteticienii, pe blog vorbim de experiente personale, ale noastre, ale altora, unii ne-au inspirat, altii din contra :))
NOU
ok:)))
NOU
“ADHD îți paralizează voința, centrii de decizie, este extrem de greu, aproape imposibil să te mobilizezi și să faci ceva. Întotdeauna, un ADHD va face taskurile fix înainte de deadline, după care va fi epuizat psihic și fizic.”
Fuck…Vine oare impreuna cu biciuirea de sine, ca esti o putoare, ca esti pe duca, sigur ai ceva boala care te face atat de lent si lenes, cum plm poti sa fi atat de epuizat cand n-ai muncit nimic, etc?
NOU
da, obligatoriu. nu esti bun de nimic, nu esti in sfare de nimic, toti cei din jur stiu asta dar nu iti spun etc
NOU
Sa vezi ce frumos e cand ai si un pic de TOC pe landa asta 🙂
NOU
No lie has been detected 🙁
NOU
nope:)
NOU
Boss, m-ai pus pe ganduri, sti de vreun test online, da sa fie bun si gratuit, pai ori suntem romani ori nu mai suntem!
NOU
www.autism360.com/adhd-test-online-quiz-for-adults-and-children/
cred ca costa 1 euro sau ceva. dar nu te baza pe el, decizia finala e doar a unui psihiatru specialist, unde vei face testul DIVA, plus restul de discutii
NOU
Cica merge mana in mana cu ASD, acum inteleg de ce e pe situl ala!
NOU
Scuze pt offtopic: coiful cica a fost furat la ordinul unor imfractori din romania. Cum ar fi sa fi fost mana lui potra si guru calinescu sa fi aparut cu coiful si bratarile daca ajungea presedinte? Se pricepe cineva sa produca o imagine de-a lui calinescu cu coiful de la cotofenesti si bratarile?
Este imposibil sa fie ei, dar la cata idiotenie am vazut, daca ala aparea cu coiful unii plangeau si faceau plecaciuni.
NOU
Acum nu se discută despre halucinații schizofrenice. Măcar așteptai și tu până posta Freige…
NOU
Boss, am mai zis-o cu ADHD-ul.
Este o teorie care spune că asta l-a ajutat pe homo sapiens să iasă din Africa. Faptul că îi vuiau gândurile prin cap ca trenurile, deși nu erau trenuri acum 100 și mai bine de mii de ani, asta îl ținea în priză 24/7, deși nici conceptul de 24/7 nu exista, și prin urmare ADHDistul le dădea jet animalelor de pradă de talie mare. Argint viu, nu alta!
Să fii mândru, căci gena aia a ta, the unsung hero, odată demult ne-a salvat pe toți!
NOU
Chestia cu intimitatea se numește rejection sensitivity dysphoria și este groaznică. Prima dată când am aflat despre ea am bușit în plâns citind articolul din Psychology Today parcă era, atât de perfect descria felul în care mă simțeam de mulți ani și nu înțelegeam de ce. Aveam impresia ca sunt doar “timid”.
NOU
“Borderline or Minor ADHD” deci, nu e ca am eu draci pe mine. plm
NOU
Si cand te-ai calcat singur in picioare, crezand ca esti pururi inadecvat ce dracu mai e de facut??
NOU
De bun augur articolul. Ar fi de mare ajutor si din perspectiva unui parinte care are un copil cu ADHD. Noi suntem la inceput cu treaba asta. A fost suspiciune cu cel mare (aproape 10 ani) cam de anul trecut, anul asta avem si diagnostic clar, medicamentatie si terapie + facut si dosar de CES. Problema pe langa ADHD e opozitionism mare fata de scoala si tot ce tine de ea, amanari peste amanari si stima de sina scazuta. Inca incercam sa navigam tot acest tumult cu cel mare, care let’s face it: aduce stres si haos in viata de familie. Dar mergem inainte ca nu avem ce face.
NOU
La cate comentarii s-au starnit..imi e frica sa ma gandesc cum o fi in tabara simi si georgi daca ar avea neuroni sa si poate scrie/exprima….despre secta POT si coana aia mare nici nu mai vorbesc…
NOU
Aia e altceva. ADHD e intern. Ce manifestă ei e malign și extern.
NOU
@Arhi: Ma scuzaț, da ce nu e în regula cu Nestlé? Eu credeam ca-s în regulă…
NOU
Nestle, aia care au zis ca apa nu e un drept uman?
NOU
A, da, și uitasem de măgăria cu apa. Eu mă gândeam la faptul că operează în continuare, fără grețuri, în Rusia.
NOU
dar au multe, le gasesti pe google cu Nestle fuckups. iar muistul care a spus asta a fost pus presedinte la world bank sau fund sau cum mm ii zice, luna trecuta
NOU
Aia e, capacitatea de a indentifica microgesturi si alte alea m-a scapat macar de certuri si asa-zise ‘relatii serioase’ fara viitor. Eu macar pot trece faptul ca ala nu e sincer complet daca il vad ca e macar interesat real de sex. Ma tine maxim 3 saptamani.
NOU
da, nu ai cum sa pastrezi o acoperire mult timp! la un moment dat te saturi
NOU
Mulțumim pentru sinceritate. Comunicarea deschisă e sănătoasă si e vitala in astfel de situații. Dar ce se întâmplă in momentul in care cel cu ADHD se crede o ființă superioară si analizează fiecare cuvânt pe care i-l spui, cu o totală lipsa de empatie? Ce se întâmplă in momentul in care părerea celuilalt e ignorată deoarece “știu eu mai bine”? Ce se intampla atunci când pe lângă ADHD mai adăugăm si niște elemente de borderline? Ce se întâmplă când la mijloc mai e prins si un copil neurodivergent(testat son-r)?
NOU
good bye, have a nice life si aia e. nimic nu se va schimba. NICIODATA. omul ala asa e construit, asa functioneaza creierul sau. pleaca. sacrificiile de genul asta pentru copii sunt prostie. copiii sunt mai fericiti după.