Cu mâna pe inimă vă spun că habar nu aveam că au mutat data bacalaureatului. Desigur, era momentul pentru a modifica și asta, odată ce modifică anual materiile, probele, dacă sunt sau nu camere, cine are voie să copieze și cine nu etc.
Ok, am schimbat data examenului, pentru a ridica povara atât de multor examene, într-o perioadă scurtă, de pe umerii sărmanilor copii. Care sărmani copii vor uita cu siguranță totul până în vară, dar asta e cu totul altceva.
Problema este că, în acest sistem dement de învățământ nu mai există predictibilitate deloc. Nu știi dacă anul ăsta rămâne PSD sau nu, prin urmare, la anul mai e bacul în februarie? Sau e iarăși vara? Sau poate îl dăm la început de ani? Și după aia așteptăm să fie ceva de capul copiilor amărâți care trebuie să treacă prin mizeria asta.
În altă ordine de idei, dați pariu cu mine că vor fi profesori la clase care le vor face viața grea celor care dau bacul, sub cuvânt că pe ei nu îi interesează și la clasa lor trebuie să înveți?
NOU
Sau cum ar spune un roman cu drag de tara, pasol nahuia tovarasi
NOU
Competentele la bac s-au mai dat si in februarie 2010.
NOU
Examenu de bacalaureat trebuie dat de ABSOLVENTII de liceu. Daca doar aici nu intelege lumea ca e o eroare totala sa il dea inainte de luna iunie, ..nasol.
NOU
De acord cu tine, dar eu am subliniat altceva.
NOU
mai exact ce ai subliniat?
NOU
Toate site-urile de stiri zic ca e pentru prima data cand se dau competentele in februarie. Gresit, s-au dat si in februarie 2010, iar atunci a fost un mare haos. De aceea s-au bagat competentele in vara pana acum…
NOU
a, ok.
NOU
Competentele alea sau cum s-or numi nu se pun. Nu ai cum sa le pici. Trebuie doar sa apari in fata profesorilor. Si nu intereseaza pe nimeni ce calificativ iei. Nici macar nu se pune la media de la bac. Eu in locul copiilor doar m-as prezenta si as arata un minim interes acolo, sa nu par prostul scolii. BAC-ul adevarat e tot in vara.
NOU
Gresit, in 2010 in februarie s-au dat simularile. Competentele s-au dat la sfarsitul lui mai 2010. Este prima data cand in februarie se dau competentele.
Iar despre aceasta masura este o tampenie, deoarece multi elevi din clasa a XII-a sunt corigenti pe primul semestru. Acestia poate vor ramane repetenti, atunci ce fac, dau competentele la anu?
NOU
Adelina, de ce nu te informezi? Tu auzi ce zici? Cum sa se dea simulare la probele orale? Poate ai simulat tu, nu stiu. Ia de aici: www.isjmm.ro/download/bacalaureat/2010-2011/anexa1_la_5507calendar%20examen%20bacalaureat_oct.pdf
NOU
Mi-e groaza efectiv ce o va astepta pe fetita mea cand va ajunge in clasa a12-a.Acum e abia clasa 1.Momentan ii place la scoala.
ce voiam eu sa zic de fapt.generatia mea cea din 84, a fost tot un fel de generatie de sacrificiu, in ceea ce priveste exmenele de capacitate si de bac.capacitatea am dat-o din 4 materii:romana, mate, istorie si geografie. Parca::).Apoi am dat admitere la liceu.
Insa bacul, a fost de pomina.test grila la bac, cu corectarea pe loc.la noi la liceu a venit si salvarea la un moment dat, fiindca stresul si disperarea elevilor era la cote maxime.Tin mine ca una dintre profele care corectau subiectul in fata noastra, a zis chiar ea, sa chemam salvarea, fiindca vazuse cum o colega mai avea putin si lesina.
La mate grila, la psihologie grila, la engleza grila, doar romana ce a fost examen normal.Si la examenul oral era foarte simplu:admis sau respins.
Asa ca nu m-ar mira ca peste vreo cativa ani sa nici nu mai existe bacul.
NOU
Plin de generatii de sacrificiu… Ai prins cumva treapta a II-a? Ai dat bacalaureatul la 6 materii? Facultatea a fost 5 ani?
NOU
checked:)))
NOU
Dacă nu mă înșel foarte tare, generația ’82 a fost ultima care a dat admitere la liceu. Și nu au dat examen de capacitate. Fratele meu a fost în această generație, au fost ultimii care au dat admitere.
Am rămas oarecum conectată cu situația pt că tatăl meu este profesor de matematică de cls v-viii.
NOU
eu am intrat la liceu in 89, cu admitere
NOU
Șefu’, dacă mie îmi zici, prin “generația ’82” mă refer la ăia născuți în “82. Că doamna “84” sigur nu zice de capacitate în “84. 🙂
NOU
ah ok:)))
NOU
Imi amintesc sigur ca am dat capacitatea din 4 materii.Si imi amintesc si de admiterea la liceu.cred ca anul acela a fost ultimul in care s-a dat admitere.
NOU
Se stie ca noi, millenialsii, suntem niste panselute.
NOU
Bo$$, da’ ce varsta ai mataluta? Ca eu in ’89 terminam liceul. Chaiar asa mare diferenta sa fie intre noi? Chiar asa de batran sa fiu? Eu aveam impresia ca intre noi sunt “decat” 3 ani diferenta. Sau te confund cu Mircea Badea?
NOU
43 facuti in decembrie:))
NOU
generatia (nascuta in) ’83
– admitere la liceu
– bac la 6 materii
– examen la fac, adica examen, nu concurs de dosare.
NOU
’80. admitere la liceu fara capacitate, bac la 6 materii cu istoria obligatorie (btw, 5 profesoare in 4 ani din care doar aia dintr-a 9-a era oarecum normala la cap asa ca istoria pe care o stiam era 90% aia citita de mine in timpul liber si oarecum incompatibila cu programa) si interzis sportul. beat that. peste astea admiterea la facultate a fost cu concurs la care se lua in calcul si media de la bac, nu mai stiu ponderea, 25% sau 50%.
NOU
M-am interesat la sursă, se pare că a fost cel puțin un an în care a fost și examen de admitere și capacitate.
NOU
Confirm tot nascut in ’84.
Capacitatea la 4 materii, apoi examen de admitere pentru liceu matematica si romana, subiecte individuale pentru fiecare liceu in parte, facute de profesorii din acel liceu. Examen dat in aceeasi zi bineinteles, ai picat, felicitari! Mergi la licee industriale unde au mai ramas locuri. Si bineinteles ca media de la capacitate conta. In anul urmator s-a scos admiterea la liceu pe baza de examen.
BAC-ul la 5 materii, cele orale doar cu admis/respins, deci medie mai mica fata mai batrani. Admitere cu examen la facultate si bineinteles 5 ani la Politehnica, iar masterul sa vezi minune, era Bolognia deci inca 2 ani.
In clasa a 12-a la inceput am aflat ca trebuie sa aleg la Bacalaureat intre Informatica si Chimie, la ambele fiind olimpic de judeteana. Noroc cu istoria romanilor invatata pentru capacitate.
Si bineinteles am fost prima generatie cu manuale alternative, cumparate de noi(defapt parinti). Nici profesorii nu stiau de pe ce sa ne preadea si veneau si ei cu 2-3 manuale la ora.
NOU
+1 ca noi am dat capacitate si la istorie si geografie (dar jumatate din nota era istorie, jumatate geografie) + dupa aia am dat si admitere la liceu
dar chestia cu disperare, nu inteleg de ce sa lesini cand iti corecteaza in fata ta, era chiar misto ca te scapa de un stres si aveai nota pe loc, plus nici loc de contestatii. mai misto insa a fost admis/respins la probele orale, ceea ce m-a scutit de memorat chestii inutile.
in rest @Rumbu: treapta a 2a nu, dar bacalaureatul a fost la vreo 5 si facultatea pe 5 ani politehnica (desi cu aia 5 ani am putut intra direct la doctorat), plus primii cu manuale alternative cand lumea nu prea stia cu ce se mananca ele.
NOU
Clasa 1 – mai aveti timp, berechet pana sa emigrati.
NOU
Cică nu mai poți să pici probele astea orale. Nu se mai dau note, se dau calificative. Calificativele pot fi: mediu, avansat, experimentat. Calificativele mai joase decât mediu (prost grămadă, analfabet, votant psd) nu există.
NOU
Asta imi aduce aminte de perioada in care profesorii erau penalizati daca lasau elevii corigenti sau repetenti la materiile pe care le predau.
NOU
Perioada aia e chiar actuala, mai ales acum, ca scade constant numarul de elevi.
NOU
Avem un sistem de invatamant asa de prost, incat cu greu gasesti un lucru bun la el.
NOU
Adevarul e ca parintilor le place asta, sa-si vada copiii sa sufere inutil pe motiv ca ”da de ce te plangi, eu am dat treapta si examen de admitere la liceu”.
Ce oameni buni sunt romanii…
NOU
Pe vremea mea… lasa, ca asa am fost si eu…
NOU
In perioada asta se sustin probele de competente (lingvistice si digitale). La acesta se acorda un calificativ si nu pot fi picate.
Sunt ce a mai ramas din vechile probe orale de lb romana si lb moderna, la care s-a adaugat o proba de utilizare a computerului.
Nu stiu sigur cat de stresante sunt. Examenul adevarat ramane in vara.
NOU
Examen admitere in liceu(1989), ultima generatie care a dat treapta a doua, bac , admitere facultate (de 5 ani).
Concluzia..stres inutil si scoala prea multa pentru o societate medievala !
NOU
Cu bac, fara bac, tot muncitori cu salariul minim vor deveni. Strainatatea ii asteapta cu bratele deschise!
NOU
L-ai dat pe comment… Bravo!
NOU
Eu am avut noroc de un liceu cu profesori foarte intelegatori. Si nu doar in clasa a 12-a, ci pe tot timpul liceului. Materiile importante gen lb. romana, matematica, fizica, erau tratate cu seriozitate. In schimb la altele, de exemplu biologie, daca te interesa materia chiar aveai de la cine sa inveti si aveam colegi olimpici. Cei care nu erau pasionati primeau oricum un 7 acolo cat sa nu le strice prea rau media, indiferent de cat de varza erau. Si nu au ajuns niste ratati. Am 3 colegi arhitecti, 4 medici, contabili, IT-isit, toti au o pozitie cat de cat buna. Ca idee, cel mai modest, sa zic asa, este politist acum (si nu la circulatie sau ordine publica).
Pe de alta parte, aveam prieteni la alte licee, unde erau pur si simplu terorizati chiar si de profesorii celor mai nesemnificative materii (gen geografie :P) si riscau chiar si corigente. Da, pana si in clasa a 12-a. Genul de profesori pe care iti vine sa ii dai cu capul de catedra pana devine rosie.
Paradoxal, cu cat liceul era mai slab, cu atat erau mai intalniti profesorii din a doua categorie.
NOU
Cum plm sa te terorizeze geografia (sau istoria, biologia, samd)?
NOU
Foarte simplu. Spune-mi centrele de morărit și panificație din România. 1 punct fiecare, 0 din oficiu. Ai 2 minute.
NOU
Cum sa te terorizeze Istoria? Ahahahahahahahahah. Orice om trecut prin Iorga – liceu cu pretentii si medie mare ar putea sa iti raspunda cu lacrimi in ochi la intrebarea asta))
NOU
@Balaurul: aia deja era intrebare de admitere la ASE.
NOU
Istoria mi-a plăcut mereu. Geografia in schimb niciodată. Odată pentru că nu poți învăța logic, trebuie sa memorezi ca papagalul, iar a doua, din cauza importanței pe care și-o acordau profii de geografie, de zici că predau fizica cuantica.
NOU
iti dai seama ca ai zis, practic, ca intr-a 12a trebuie sa faci doar materiile de bac, restul muie si la gara 🙂
cel mai amuzant moment din viata este prima sesiune, cand afli ca tot ce ai invatat pentru bac, timp de un an, cu stres, cu chin, cu plangere, trebuie sa inveti intr-o saptamana printre betii
NOU
pai da, in conditia bacului in februarie…
NOU
Cel mai amuzant e cand te duci sa te angajezi si vezi ca nu intereseaza pe nimeni ce ai facut la bac sau prin sesiune.
NOU
am 43 de ani, niciodata nu m-a intrebat cineva ce medie am avut la bac:))
NOU
la big 4 din audit trebuia sa pui notele din facultate.
NOU
De ce ai vrea sa lucrezi la big 4? Stiu lume care lucreaza la ei, toti au spus ca nu a fost cum se asteptau, stress maxim si plata nu asa grozava. O firma medie e cea mai buna. Ai o siguranta a job-ului mai mare fata de o firma mica si le pasa mai mult de individ fata de o firma mare.
In alta ordine de idei, studiile sunt un mare avantaj la prima angajare. Dupa ce castigi ceva experienta, nu mai intereseaza pe nimeni ce facultate ai/nu ai facut, ci mai degraba ce stii sa faci.
NOU
in principiu e un headstart de exceptie. Bagi ca spartu 2-3 ani dupa care te angajezi ca director financiar pe la o companie medie pe bani frumosi si munca putina.
sau ramai si avansezi
da inceputu e satan
NOU
Si acum sa vedem cati au luat bac-ul pe bune:
Rezolvati urmatoarea ecuatie 100+10%-10%=?
NOU
99
NOU
Nu toti au dat bacul la la matematica 😉
NOU
@mac-mac: si eu ziceam la fel. Dar sa vedem ce zice profesorul…
NOU
asta e pistol cu apa. pune-o pe asta, 6:2x(1+2), si o a ramai socat cati ingineri, it-sti, economisti cu masterate si doctorate in cele mai diverse domenii nu ar promova printr-un eventual examen de trecere din clasa a 4a in a 5a.
NOU
@celnegru: 9? eu am o scuza, sunt medic… Noi operam numai cu multipli de 100.
NOU
10% din ce?
NOU
Bine mă băieți, văd că la matematică va pricepeti!
Dar acum, sincer pe bune, no catch, cine mai știe să împartă de mana?
Really!
NOU
@Ciobi: eu mai stiu. Asa am invatat.
NOU
În afară de împărţire, mai ştiu să extrag rădăcina pătrată. Am uitat ecuaţia de gradul doi, parţial modul de lucru cu logaritmii, limite, derivate, intergrale…
NOU
@Ciobi, și eu mai știu. Mai știu și cum e cu zecimalele cu perioadă. 🙂 Extragerea rădăcinii pătrate nu.
NOU
Ciobi: tu nu stii matematica. chestia aia pusa de tine are sens cum are sens numirea lu viorica PM.
NOU
Competentele nu sunt aceleasi cu Bacalaureatul. Cred ca aici foarte multa lume n-a priceput. Daca le ”pici” p-alea, nu se rupe raiul in doua (pentru cei care au interes sa parcurga la facultate si trec examenul real de Bacalureat).
Alea se dau ca aia, care pica examenul de Bacalaureat, sa-si caute de munca si sa arate ”Uite, dom’ne, am niste ceferticate ca-s asa, asa si asa la romana/materna, limba straina, TIC (si ce mai au ei sau cum au) si sa ma angajez si eu la dvs pana sa iau Bacu in septembrie; daca il mai iau”. Ajuta pentru cei care vor sa plece din tara daca nu mai vor sau vor sa dea/ia Bacalaureatul. Ca daca nu mai dau examenul de Bacalaureat sau nu sunt interesati sa continue la facultate, poate sa arate la italian sau spaniol niste ceferticate (pe bune, alea-s nu-s diplome) ca nu-s retardait si ca e capabil sa culeaga struguri.
De fapt, competentele sunt o porcarie majora (complet inutile) pentru cei care vor da & vor lua examenul de Bacalaureat fiindca sunt o sursa de oboseala, presiune si nervi extra.
Aaaa, si sa nu uit partea cea mai tare cu competentele (verificati daca gresesc, sunt sigur ca nu s-a schimbat nimic): ceferticatele alea expira (da, ”EXPIRA”) dupa 2 ani.
NOU
Bo$$, i-a spart cineva contul lui Maraka???
NOU
Nu.
Raspunsul corect la 100+10%-10%=100
Asa zice guagal.
NOU
Deci ai cautat pe goagal…. Misto.
NOU
@Maraka, vreau să știu cum, pt că eu îmi amintesc că operațiile de același grad care nu sunt în vreun fel de paranteze se fac fix în ordinea în care sunt puse.
100+10%-10% se traduce prin (100+10%)-10%.
NOU
x=10%
100+x-x= ?
10% in contextul tau nu înseamnă nimic, e aberant.
Aduni un număr cu un procent din ce ?
NOU
Ce ai scris s-ar traduce prin 100+10/100-10/100. Fractiile se anuleaza ca sunt egale dar diferite ca semne, deci raspunsul e 100.
Daca ai vrut sa spui ca prima data adaugi 10% la 100 si apoi din totalul rezultat scazi 10%, raspunsul e 99.
NOU
avem un sistem de invatamant prost, ce facem?
avem un sistem fiscal prost, ce facem?
avem un sistem de transport prost, ce facem?
avem un sistem medical prost, ce facem?
avem un sistem de aparare prost, ce facem?
avem un sistem de vot prost, ce facem?
avem un sistem politic prost, ce facem?
avem un sistem religios prost, ce facem?
facem ce facem in fiecare zi de la dumnezeu, traim.
NOU
deci in fiecare zi de la dumnezeu totul merge prost. io zic ca e o problema cu dumnezeu ala..
NOU
eu nu inteleg treaba asta ca trebuie sa lasam mai lejer cu invatatul ca urmeaza bacul sau trebuie sa intre in bac sau altele. e o materie, sunt niste planuri de lectie, alea trebuie planificate dupa anumite standarde care nu trebuie sa fie absurde, dar trebuie respectate. plm, pana si sportul ar trebui facut serios si cu note intre 5 si 10, nu toata lumea 10 si majoritatea scutire.
apoi nu inteleg de ce se modica regulile in timpul jocului, adica o data ce se termina clasa 11, ar trebui clar stabilit cum se da bacul si cand, iar eventualele schimbari ar trebui aplicate pe generatia urmatoare.
NOU
pe langa asta cu lasatul lejer la unele materii, tot absurd e sa se considere media generala la admiterea in liceu sau facultate. adica daca dai la litere, ce ar conta cat ai avut la fizica sau la biologie sau daca dai la informatica, de ce o parte din nota de admitere e media la literatura? la fel si cu liceul, daca dai la mate-info, de ce ar conta cat ai la desen sau la sport?
NOU
Cred că ultima frază se referea la profii care or să bage o lucrare de control (mă scuzați, pe vremea mea așa se numea) sau o ascultare d-aia cu 3/4 din clasă scoși la tablă fix în ziua când dau ăia bac-ul sau competențele sau cum se cheamă.
Povestește o colegă de la fii-sa: profi care-n zi cu teze sau olimpiadă (de când sunt olimpiadele în cursul săptămânii?!) dau lucrare sau ascultă masiv.
Nu știu cum era la voi, dar eu nu-mi amintesc ca-n zi cu teză să mai fi dat alte lucrări de control sau ascultări d-alea turbate.
NOU
citisem: ”modifica anal materiile”….oh wait….
NOU
Noi eram efectiv terorizati de profii de istorie si geografie, practic toata clasa era in stare de corijenta, era luna mai si nu stiam daca intram in bac.
Doamna, pardon domnisoara (avea ~60 ani) de filozofie s-a apucat de umplut catalogul de 4 cu o saptamana inainte de terminarea anului, ca nu facusem ceva tema, urland la noi “terminati mai intai scoala, pe urma va intereseaza bacalaureatul”.
Sa mai mentionez ca eram de fapt profil mate-fizica?
NOU
Eu zic ca trebuiau sa le lase in vara. Acum se duce toata lumea, ia toata lumea “experimentat” sau “avansat” si toate bune si frumoase. Si in vara, pac, ramane corigent la ceva. Orice…
Asa, mai bine, in vara stii una si buna.
NOU
Iarna nu-i ca vara – Bacu nu mai e ca Bacu !
Ce să te mai miri că țara asta se umple de handicapați mintali dacă tot timpul se trezește cîte cineva care inventează alte și alte reguli. Pur și simplu le face o plăcere sadică să experimenteze tot felul de chestii la nivel social. Rezultatele sînt imprevizibile, și oricum durerea lor în cot de rezultate, nu o mai apucă pentru că după terminarea mandatului vorba proverbului: prinde orbu, scoate-i ochii. Dupe ce nu mai are mandat îl doare la bască de rezultatul inepțiilor de care s-o făcut așa de mîndru că cît l-o dus mintea. Este foarte ușor să-ți bați joc de o societate întreagă debitînd tot felul de inepții cu pretenții de reformă educațională. Pur și simplu, ce li se năzărește cînd se scoală din somn, aia pune în practică ca și ordonanță de urgență. Neapărat cu caracter de urgență, pentru că ideile din vis dispar foarte rapid. Așa că… vae victi !
NOU
thebblack: daca eliminai parantezele din 6:2x(1+2) deja devenea exerciu de bac!
ciobi: 100+10%-10%= 100+impozit-CASS… pun pariu pe capu’ ministrului de finante ca asta e raspunsul corect! orice alt raspuns si te trezesti cu IRS (pardon ANAF) pe cap! 😀
NOU
ptiu… mersu’ cu uber-ul dauneaza tastatului… “exerciu” se dorea a fi “exercitiu”.
NOU
O sa fie ca la Oprah: tu iei Bacu’, si tu iei Bacu’, si tu iei Bacu’!
NOU
Da’ incompetentele cand se dau? Alea sunt in vara la BAC-ul real?