bancomat

Problema apare la articolul 19 al OUG 34/2014 care arată că „Se interzice profesioniştilor să perceapă de la consumatori comisioane aferente utilizării unui anumit mijloc de plată care depăşesc costul suportat de profesionist pentru utilizarea unor astfel de modalităţi de plată”. Cu alte cuvinte, comercianţii au dreptul să perceapă comisioane suplimentare cu precizarea că aceste comisioane nu pot depăşi un anumit nivel

Oricum pe online se practică, edomenii afișează prețul fără comisionul de 4% al băncii, dar plătești suma plus banii respectivi.

Era o chestiune de timp până cineva va face transferul acestor comisioane asupra cumpărătorilor, deși, așa cum e logic, ar trebui să fie asupra băncilor, care fac lobby pentru plăți electronice.

Și uite-așa, dacă până acum râdeam de tâmpiții care, în ziua de salariu, fac coadă la bancomat să scoată banii, să plătească cash, vom deveni noi tâmpiții care vom sta la scos cash.

Via Economica

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Si credem ca daca se va vedea scadere la plati cu cardul, nu vor umbla ei la comisioanele de retragere de la atm?

    • ba da. si se va declansa un tavalug. pentru ca, de exemplu, conform legii in vigoare, tu poti cere sa ti se faca plata cash, nu pe card. e dreptul tau. si uite-asa, vor scadea si mai mult. iar bancile vor muta comisionnul asupra firmelor, la extragerea de cash, firmele vor muta acest comision asupra preturilor percepute si uite-asa, va fi tot mai bine.

    • #3

      Si toate aste numai din cauza bancilor?
      Suna interesant. Unde este atunci BNR sau de ce nu BCE?
      Parca recomandarea era sa folosim mai mult platile electronice in detrimentul platilor cash. Poate asta ne va forta sa mentimen (daca nu reusim sa crestem) nivelul actual al platilor electronice.
      Pe mine personal m-ar afecta direct si puternic caci nu-mi place sa umblu cu cash.

    • #4

      @George:
      “Va-ti legat”
      “sa-mi i-a comision”

      de mancatul de litere nu ma leg, poate esti grabit, dar cat timp pui cratime gresit, tot ce spui e zero.

    • #5

      se pare ca am dat reply un pic mai sus decat trebuia. se poate sterge.

  2. #6

    Nu inteleg de ce trebuie sa platesc un comision pentru un mod de plata. Pur si simplu imi violeaza logica in mod brutal.

    • #7

      un mod de plata marketat de ei, ca vezi doamne ce bine e contacless, platiti cu cardul, e gratis, plm .

    • #8

      Nu vad diferenta, pur si simplu nu inteleg de ce trebuie sa platesc ceva in plus pt un mod de plata.
      La fel de bine ar putea spune ca au comision 2% pentru plata cash, pentru ca in cazul asta au nevoie de om sa colecteze banii lichizi, contabil sa ii centralizeze, om sa ii duca la banca, iar toate asta costa, nu?
      Nu neg existenta aceleui comision, insa mi se pare una din cheltuielile asociate cu activitatea firmei, nu vad de ce trebuie sa se adauge la final peste.

    • #9

      Anii de comunism violeaza orice logica pentru ca vrei totul gratuit. Va oferim un mod de plata usor pentru ca va iubim. Daca tot nu e asa mare scofala de ce nu va intoarceti la plata prin caserie, trimis de bani in plic si asa mai departe ? Inainte plateai la posta o taxa pentru a trimite niste bani. Vrei sa te duci tu personal sa-i duci ? Platesti benzina sau consumi energie pedaland pe care trebuie sa o acoperi cu alimente. Bancile au alte bube serioase nedemocratice, nu faptul ca te pun sa platesti pentru servicii. Va mirati ca niste copii ca dupa ce v-au facut dependenti, va cer bani pe acel serviciu. Pai renuntati daca tot nu e mare scofala, sa vedem daca e mai ieftin timpul vostru si energia depusa. Injurati bancile pentru abuzuri in economie nu ca cer bani pe servicii.

    • #10

      nu ne-au facut dependenti pentru ca vrem noi, tinere domn. ne obliga. ne obliga sa cumparam prin banca, nu cash. ne forteaza carduri la salarii. forteaza legi pentru utilizarea obligatorie a cardurilor in tranzactii. noi am fi vrut sa folosim banii nostri pe care ii castigam, nu banii nostri minus comisionul bancii inca din momentul virarii lor

    • Bai George o cam apuci de radacina si o scuturi. Daca tie ti se pare notmal sa platesti comisionul sa fi sanatos, dar eu ca si client al bancii respective deja platesc siverse taxe catre ei, taxa de administrare, taxa de eliberare card, comision de retragere interbancar.

    • #12

      Da, asta cu obligatia de a incasa salariul doar prin banca am inteles-o si trebuie turnata smoala in cap guvernantilor pentru ca au venit cu pretextul ca stopeaza evaziunea cand cele mai mari evaziuni si hotii se fac prin banci, dar hai sa o spunem pe aia dreapta. Daca tu ai fi platit acum doar cash, ai cumpara doar cash ? Nu ti-a dat putin drog, comfort la plata etc. ? Ar fi o falsa senzatie de libertate daca ar permite plata salarilor numerar si chiar daca ar fi asa firma la care lucrezi ti-ar spune, draga angajatule noi facem tranzactii doar prin banca pentru ca timpul nostru costa bani, daca doresti bani in cash la salariu uite atat ne costa pe noi sa ti dam in cash ti se extrag din salariu, multumim pentru intelegere.

    • #13

      George : tu uiti esentialul, sa ai un cont la banca NU E GRATIS. Platesti deja pentru card, pentru cont, pentru ca face aia doua clickuri, pentru ca treci pe langa atm, pentru ca vrei sa-ti verifici contul de acasa , pentru plati facute de acasa, pentru toate astea platim fara sa primim vreo dobanda pentru banii tinuti de noi in conturile lor . Tocmai mi-a luat Alpha bank 20 lei taxa de emitere card pentru ca acum cativa ani am avut card la ei . dap. Chiar daca am inchis si card si cont si orice relatie cu ei acum mi-au luat taxa de re-emitere card. Daca iti arat extrasul de la BT te sperii cate taxe imi iau aia pentru card, pentru cont, pentru retragere, pentru bt24 , etc. Chestii care oricum nu genereaza costurile respective.

    • #14

      @Exvpa. Nu apuc nimic, voi sunteti condusi de inversunarea impotriva bancilor pe care o am si eu dar o canalizati in directia gresita. Toate acele comisione de care spui sunt jutficate pentru ca se depune energe pentru a fi posibile, iar asta costa.

      Va-ti legat exact de acea parte care aduce plus valoare si comfort in viata noastra.

      Problemele astea mi se par mai serioase:

      1. De ce nu am dreptul de a refuza ca banca sa-mi foloseasca banii pentru a-i imprumuta altora. E o problema de moralitate ridicata.

      2. De ce o banca poat imprumuta bani pe care nu-i are ?

      3. De ce o banca centrala cu management privat hotareste masa monetara publica ?

      Uite eu veau un sistem bancar in care cineva poate sa-mi i-a comision de ridicare, de administrare de transfer dar care sa nu poata sa-mi imprumute banii. Iar daca imi imprumuta banii sa intre la inchisoare fara nici o discutie.

      Atunci cand ne legam de normalitate normal ca jegurile astea ne trataeaza ca pe niste oi, haha ce prosti is astia, ei vor doar comisioane mai mici, pai hai sa le ascundem noi cumva de ochii lor daca asta e singura lor grija.

    • #15

      @George:
      “Va-ti legat”
      “sa-mi i-a comision”

      de mancatul de litere nu ma leg, poate esti grabit, dar cat timp pui cratime gresit, tot ce spui e zero.

    • #16

      Da, am gresit, insa asta nu imi anuleaza logica. Citeste putin neuro si ai sa intelegi ca greselile gramaticale nu anuleaza idei si logica, da voi astai care o tineti pe drumul asta va puteti lamenta linistiti.

    • #17

      de acord, nu i se anuleaza ideea pentru ca a facut o greseala de gramatica

    • #18

      @George – eu nu am nimic impotriva bancilor din romania, mai ales ca nu sunt client a nici uneia de mai bine de 5 ani. Dar logica ta e bolnava. In primul rand banca nu are nici o treaba cu cardurile. Banca nu emite carduri. Banca asociaza un cont unui card emis de Visa, MC, Amex and so on. Banca nu are drept sa imi ceara comisioane la plati, atata timp cat nu folosesc un produs al lor. BTW, comisioanele la retragere din o retea a altei banci, mi se pare (nu sunt 100% sigur ca asa e si in romania) sunt platite catre emitentul cardului.

    • #19

      1. Cred ca ai intrecut masura inserand cuvantul bolnav, in fine suntem pe net ne putem face si papagali.
      2. Nu am specifcat “bancile din romania”, faptul ca nu locuiesti in romania este complet irelevant in discutia asta, asa ca nu inteleg de ce ai adus in discutie faptul asta. In tara ta e altfel si nu percep comisioane la vedere ? Te asigur ca platesti acel comision indiferent de locatia geografica si e inclus in pretul produsului deci hai sa trecem peste posibila discutie.
      3. Logica mea este “bolnava” din punctul tau de vedere, nu o spune ca si cum ar fi o certitudine
      4. ” Banca nu emite carduri. ” Cred ca stie toata lumea treaba asta, totusi prin intermediul bancii isi ia si VISA banii, nu crezi ? Te incarca VISA separat pe tine ? Si de unde stii tu cat din acel comision perceput la tranzactie se duce catre banca si cat catre procesatorul de plati ? In plus, nu orice tranzactie bancara este lipsita de comision, VISA doar proceseaza plata si isi ia comision de acolo, tranzactia in sine este facuta de banca care isi ia si ea comisionul.

  3. #20

    Offtopic : mi-e dor de DeeDee, era singura fata cu commenturi funny de pe aici, cred ca si ea se zgarie pe ochi cand o citeste pe miss doby ( primul si ultimul comentariu la adresa donsoarei ) .

  4. #23

    Ungurii au siluit bancile cel mai tare in UE. 🙂
    Pe langa inghetarea cursului la franci elvetieni, care la ei s-a produs de mult (si la noi in premiera in iunie 2014 doar la Galati) ungurii pot scoate de la bancomat, de max 2 ori pe luna, maxim 500EUR (echiv Ft) FARA COMISION. Adica tot salarul! Din 2013.

  5. #24

    Cand economia duduie si totul e pe plus, e normal sa se ridice si niste taxe, comisioane.
    PS. In acest moment NU SE MAI LUCREAZA pe nici un santier de autostrazi in Romania

    • #25

      da, dar pe 15 noiembrie inauguram sibiu-deva

    • #26

      Pariu ca nu ?
      PS. Daca se taie panglica si apoi drumul este inchis pentru mici retusuri pana in vara-toamna lui 2015, cred ca este normal sa nu il consideram finalizat

    • #27

      Lasa, ca primarul meu PeSeDist tocmai ce a asfaltat o strada, in timp ce afara ploua cu galeata, ca sa stie oamenii cu cine sa voteze.

  6. Decât să plătesc comision la plata cu cardul, mai bine mi cer cash 😀 Nu cred că are rost să plătim pentru o modalitate de a plăti. E profi pentru că dacă îţi laşi banii pe card nu îi poţi cheltui atât de des, însă există şi varianta când poţi plăti cu cardul de mai multe ori pe zi ..

  7. Sincer sa fiu, nu cred. Am fi, probabil prima tara din lume care ar avea astfel de comisioane. In momentul de fata la plata cu cardul nu platesti comision nicaieri, de oriunde ai cumpara.
    Pe de alta parte, cei 4% despre care vorbesti se aplica in functie de volum. Sunt convins ca un retailer mare are comisioane mult mai mici, daca nu chiar zero.
    Nu in ultimul rand, comisioanele VISA / MC n-au fost niciodata platite de banci ci de comerciant care se reflecta la final in pretul de vanzare – deci oricum sunt platite de cumparator.

    • #31

      citeste in articol. se precizeaza clar ca exista tari in UE care au asa ceva.

  8. #32

    Salariu in numerar pe stat de plata. Fuck the banks!

  9. #33

    Au fost platite de comerciant ? Adica comerciantul a scos bani din buzunarul lui sa-i plateasca ? Lol, tot tu i-ai platit cand ai cumparat produsul.

    Mda, sunt ferm convins ca de acum incolo veti plati totul cu cash. Vezi de-aia nu vor bancile sa afiseze comisioane, cand va spune detailat cat aveti de platit sariti de fund in sus, asa mai bine va spune ca produsul costa atat si sunteti impacati cu gandul ca ati platit pentru o napolitana si atat.

    • #34

      george, nu intelegi ce zic. ideea e ca noua lege permite diferentieri de plata la casa sau whatever. adica cash va fi x si cu cardul x+%.

    • #35

      Am inteles asta, insa comerciantul cand isi face preturile la raft isi calculeaza:”atat chirire, atat comisioane, atat angajati” asta e pretul. Desigur, nu se va ieftini nimic pentru ca nu-s fraieri, dar de acum incolo cand vor face preturile nu vor mai include “atat comisioane”. Si pana acum aia care plateau doar cash aveau inclus in pretul produsului, imparteau acest cost si cu cei care plateau cash si cu cei care plateau cu cardul.

      Desigur, si eu vreau comisioane mai mici dar vad ca problema reala este monopolul sistemului bancar nu faptul in sine ca percep comision. Nu e ca si cum imi pot face si eu o banca acum sa vin cu comisioane mai bune decat alte banci si sa-mi castig clienti. Cand si daca se va democratiza vreodata sistemul bancar, atunci problema va sta diferit.

    • #36

      logica mea imi spune ca preturile la raft vor scadea cu 4% pentru cash. lucru inechitabil, in final. enfin, vom vedea

    • #37

      bine, logica de roman imi spune ca preturile vor ramane la fel, insa vor creste cu 4% pentru card, dar mai am o speranta

    • #38

      evident ca vor ramane la fel la cash si vor creste la card 😉

    • Exact Arhi, si intr-un caz si in altul consumatorul nu pierde nimic. Cel mult castiga (daca plateste cash). Atunci de ce ar face cineva chestia asta?

    • #40

      yo, cum adica nu pierde, daca plateste cu 4% mai mult la plata cu card?

  10. #41

    Din cate stiu eu deja comisionul era in pret.

    Sa ma explic: vanzatorul are un POS de la BRD. Cumparatorul vine cu un card emis de BCR si cumpara un produs care costa 100 lei. El plateste 100 lei dar vanzatorului ii intra in cont doar 98 lei, ceilalti 2 fiind MIF – mai multe aici en.wikipedia.org/wiki/Interchange_fee

    Evident ca vanzatorul includea cei 2 lei in pretul produsului, doar nu era sa-i suporte el. Mai misto e ca, pentru instalarea de POS, atat Visa cat si MCard au termeni si conditii care prevad imposibilitatea vanzatorului de a practica preturi diferite pentru acelasi produs in functie de mijlocul de plata. Cu alte cuvinte, si omul care plateste cash va plati tot 100 lei, pentru ca vanzatorul nu poate sa-i vanda cu 98. Simpla introducere a POS-ului duce la majorarea de facto a preturilor cu echivalentul MIF-ului.

  11. #43

    Guys, interpretarea legilor e (sau ar fi normal sa fie) apanajul celor care au studii in acest domeniu. Nu vi se pare logic sa fie asa? Stiam pana acum ca tot romanul se pricepe la fotbal si politica. Mai adaugam si drept? 🙂

    Faptul ca acum s-ar introduce o anumita prevedere, nu inseamna ca se abroga automat alte prevederi anterioare. Cel mult pot fi complementare.

    Deci daca pana acum exista un articol de lege din 2009 care prevedea ca nu se pot impune comisioane functie de mijlocul de plata, orice s-ar mai adauga acum ca legislatie nu poate sa invalideze acea prevedere. Lucru confirmat si de autoritatea consultata in articolul de pe site-ul invocat ca sursa.

    • #44

      esti foarte profund. pentru ca pe acelasi site exista si voci la fel de autorizate care spun tocmai asta. important e insa ca noi sa nu ne dam cu parerea decat in constructii, unde nu ai nevoie de studii, pentru carat saci. restul, lasam expertilor. serios, vasilica, poate ai treaba si te retinem.

  12. #45

    nu stiu daca stiti dar ca sa faci o rezervare cu cardul pe siteul companiei blueair trebuie sa decartezi 92 de lei. (taxa de plata cu cardu)

    • #46

      aia sunt niste smenari declarati

    • #binedestiut

    • #48

      #binedeaflat

    • #49

      #biniditat

    • #50

      Macar te anunta ca urmeaza sa te f*ta la faza asta.

    • #51

      Taxa e de 10€/persoană/segment de zbor. Pentru un round flight dai 20€ ceea ce azi înseamnă 92 RON. Mâine poate fi 100 sau 70 🙂

    • Era gratis daca faceai transfer bancar dar nu se mai poate, doar cu cardul si au comisionul ala nenorocit, mama lor de afaceristi 🙂 (de BlueAir era vorba).
      Si folosesc cardul la orice, am cash 5 euro in portofel pentru extrema urgenta sau sa nu-l fac de ras sa fie chiar gol. Comisioane deloc si se militeaza pentru plata cu cardul cam pe oriunde, frauda zero plus rapiditatea platii (te lasa fara bani de nici nu te doare 🙂 );
      La fel internet banking cu comision zero, chiar transferuri in orice tara din UE
      Din pacate e Belgia , sau din fericire pentru mine, nu stiu ce sa zic….

    • #53

      in spania sunt magazine la care daca suma este sub 10e nu accepta plata cu cardul. in rest, zero comisioane.

    • #54

      Orice achiziţie de “Belete de aveon” e purtătoarea unui comision separat de operare, în gen cprins între 25 – 100 de Ieuroi.
      Asta e un comision “la vedere”, universal acceptat şi implementat.
      No matter which Ticketing dealer U use for this op.

  13. #55

    Sunt multi ani de cand am constatat ca prin Italia si Grecia ultima faza a tocmelii pentru un produs trece prin stadiul “platiti cash sau cu cardul”? In caz ca raspunzi “cash” vanzatorul se lumineaza invariabil la fata si poti obtine o reducere mult mai substantiala, vorbim aici de bunuri cu pret relativ fix nu de suveniruri.
    Surpriza mare am avut-o cand metoda a mers si in Germania.
    Evident ca e vorba de evaziune din partea vanzatorului, evident si ca n-o sa mearga treaba asta la cumparat cosul zilnic/saptamanal din supermarket.

    • #56

      Oarecum cu legatura: luat recent masina din Germania. Ma suna prietenul din biroul handlerului sa ma intrebe daca vreau pe contract exact pretul pe care-l platesc, sau poate sa puna neamtul mai putin. Sa puna cat vrea, zic, ca nu ma ajuta la nimic valoarea de acolo. Rezultat: dat pe rabla 3.500 euro, in contract apare 2.500 🙂 Tot o evaziune mica.

    • #57

      Plata cash e diferenţa maximă. De unde şi definirea apriorică diferenţiată “Cash-Flow”…
      Dacă nplăteşti cash, banul în sine intră în casieria agentului economic, în speţă, nu mai plăteşte comisioane bancii pentru nici un serviciu de manipulare cash (depunere, retragere, plăţi etc.).
      Başca, poat să aleagă, pe propria-i barbă, să opereze fiscal sau nu sumele repspective.

  14. #58

    Iar spamfilterul turcesc? =))

  15. #60

    Eu zic că de fapt este o înțelegere a hoților de buzunar cu statul.

    – Dom’ne de când cu cardurile astea nu mai putem să furăm și noi cinstit. N-avem ce să facem cu plasticele.
    – Păi avem 2 soluții: ori facem cardurile de metal și le vindeți la fier vechi ori băgăm niște comisioane d-alea și îi facem pe proști să umble iar cu bani la ei.

  16. #61

    Banca ia comision la plata cu cardul de credit, cel mai mult ia american express (aprox 4%). Comerciantul este obligat sa nu faca preturi diferite in functie de modalitatea de plata. Ce se intimpla atunci? Toate preturile cresc cu 4% iar cei care platesc cu cash sufera.

    • Nu, toti cumparatorii au de suferit, insa cei care platesc prin card considera ca au avut un avantaj in modalitatea de plata si se amagesc cu ideea ca au avut totusi un beneficiu pentru acel comision inclus in pret.

    • #63

      Sa spunem ca eu am un card de credit care imi da 2% din cheltuieli inapoi. Deci cumpar un produs de 100lei si 2 lei vin inapoi. Ma costa in total 98 de lei.
      Tu cel mare si tare care nu vrea sa foloseasca cardul de credit platesti cash si dai tot 100 lei.
      Cine e cel avantajat?

    • #64

      da. si acum e oferta cu unu care iti da 10% la benzina pe o perioada de 3 luni. nu mai zic nimic sa nu fie reclama

    • #65

      yăăhăhăhă la bcr:))

    • #66

      Ce stie taranul ce e sofranul.

  17. #67

    Urmatorul pas inovator al bancilor va fi comision pentru administrarea comisioanelor.

  18. #68

    Si mie mi se pare o tampenie, o data pentru ca toti s-au obisnuit cu gratuitatea cardului (vorba vine, toti platesc cardul, fie direct fie prin alte pachete) si apoi pentru ca: ia ghiciti, cat va dura pana cand va aparea cand prima banca fomista va urla la TV :”veniti la noi, comisionul este 0!”

  19. #69

    Anumite benzinarii din NY au un pret mai mare pe galonul de benzina la plata cu cardul si ceva mai mic la cash. La grocery sub $10 trebuie sa platesti cash. Pentru ca comision. Banca ia intotdeauna comision de la vinzator la plata cu cardul. Diferenta e ca unii iti arata cum isi recupereaza de la tine comisionul pe fata (benzinariile de mai sus) iar altii il ascund in pretul de la raft.
    Si atunci de ce plm sa mai platim inca o data comision la plati cu cardul?

  20. #70

    Am o întrebare, relativ on-topic:
    Pe piaţă, există servicii de decontare preferenţiale (cu discount) dacă banca tutelară are un contract de gen preferenţial cu furnizorul de servicii respectiv. Ex. “nu-ştiu-cât-la-sută” discount plus dacă plăteşti cu cardul X emis de Y, bani pe care îi regăseşti la momentul trnazacţiei în extrasul de cont ca discount de “Iuzăr”, pe coloana de “credit”…
    Mno, acum ce o să se întâmple cu acestea? Se vor indexa şi ele cu valoarea procentuală a comisionului suplimentar, sau se va utiliza genericul “Dă-i în pwla cu discount-urile lor cu tot. Să plăteşte dacă vor să cumpără!”