Am facut greseala sa las un comentariu la acest post de la zoso. Grava chestie. Sunt un dobitoc, un cretin, ca indraznesc sa spun ca cine nu e multumit de munca sa, sa isi caute in alta parte, mai bine.
In primul rand, retardatilor, nu am spus ca muncitorii nu merita salarii mai bune. Am spus ca pot sa caute de munca si sa il lase pe patron cu buza la soare. E cu totul altceva. Asa au facut baietii din constructii, si acum se castiga si 1000 de dolari in constructii, pentru ca omenii au plecat.
Cat despre afirmatia ca eu imi castig painea dand la tastatura, si ca nu stiu ce inseamna munca de jos, permiteti-mi sa rad.
Retardatilor, hai sa va fac un rezumat a locurilor mele de munca, incepand de la 19 ani, in ordine cronologica.
1. Mecanic plicuri. Ma trezeam la ora 4, sa ajung la 5 la munca. Plecam pe la 10 seara.
2. Electromecanic vagoane, CFR. In fiecare noapte, schimbam manual baterii la trenuri, baterii ce cantareau 110 kilograme.
3. Incarcator cartuse de imprimanta.
4. Sofer.
5. Vanzator – Sef departament
6. Director de magazin
7. Project Manager
Retardatilor, daca consideri ca meriti mai mult si nu ti se ofera, solutia este reconversia profesionala. Faptul ca eu am plecat de la munca bruta si am ajuns sa am joburi de conducere se datoreaza acestei reconversii. Am considerat ca pot mai mult. Nu am facut greva, ci am cautat sa fac altceva.
Asa ca, dragi romani retardati, care considerati ca e bine sa fii comunist si sa ai un job 50 de ani, m*e. Am muncit, stiu ce inseamna munca de jos, stiu ce inseamna si sa muncesti in spatele unui birou.
Voi puteti in schimb sa ma injurati si, de ce nu, sa mai puneti si de-o greva.
NOU
Arhi, dar nu te supara, nu merita. E foarte bine sa iti doresti mai mult. E si mai bine sa si realizezi ceea ce iti doresti, altfel ce ar mai fi viata?
NOU
oana, cum naiba sa nu ma supar cand vad copii tineri cu asemenea convingeri sanatoase rusesti???
NOU
nustiu de ce te agiti asa… nu ai de ce sa fii suparat pe tine si sa te numesti in toate felurile…ai lasat un comentariu, fiecare are dreptul la a-si spune parerea… nu am citit ce ai zis acolo dar am citit ce ai zis aici si te respect pt k te respecti tu in primul rand… Kiar dk ai un stil mai aparte in a te exprima… bv tie pt ce ai facut si unde ai ajuns… asta ar trebui sa fie un exemplu pt multi kre vor ceva de la viata…ups…crek vorbesc prea mult deja…
NOU
aaa…acuma vad raspunsul pt oana… fara rusi te rog… orice padure are si uscaturi, asta nu inseamna k toti sunt la fel 🙂
NOU
:))ok, fara rusi
NOU
Problema e ca toti cred ca daca ai un loc de munca stabil, adica lucrezi ca sclavul pentru o companie, ai mai multe avantaje. Total gresit, esti un mare tembel de crezi asa.
De vina mai sunt si acele companii comuniste ce promit asta.
O cunostinta a schimbat in ultimul an 3 locuri de munca. A inceput la Cola, a ajuns la Pepsi si acum este la Heineken.
A facut asta pentru ca o duce capu si companiile au tras de ea. Ce mi s-a parut interesant la mentalitatea oamenilor ce conduc aceste companii, este faptul ca imediat ce a plecat de la Cola, ei au venit cu o oferta mai buna decat cea de la Pepsi. La fel s-a intamplat si cand a plecat de la Pepsi.
Deci daca te duce capu, faci treaba, daca nu….o sa mori comunist pe un salariu de 2 lei.
NOU
sunt multi frustrati care nu le convine nimic insa eu sunt de principiu ca daca tot esti bun sa iti incepi o afacere , asa ii sfatuiesc pe toti 😉
NOU
respek fo’ your hard work 🙂
dar nu reconversia e solutia, cred eu
ce faci daca tu ti-ai ales un liceu, si o facultate care te va educa intr-o meserie care-ti place si pe care ai urma-o fericit iar cand sa intri in randul clasei muncitoare constati ca nu ai de lucru sau este platit prost?
sau daca alegi reconverisa cat de drag iti va acel post si cata <a href=”http://www.sanbaldo.com/wordpress/poze/2007/04/giveyourallatwork.jpg”atentie vei acorda?
(liceul nu stiu daca ti-l mai poti alege, parca el te alege pe tine lol)
nici mie nu mi-ar placea sa stau 50 de ani in acelasi post dar daca in drumul meu spre director executiv 😀 dai de oameni de genul alora care vor sa stea acolo 50 de ani…? Reconversie profesionala?: zidar – sef santier/sectie – (mai faci niste cursuri antreprenoriale, ecdl) proiectant – brutar/cofetar?
(evident in constructii va fi tot timpul de lucru dar vroiam sa dau un exemplu)
NOU
chris, eu am facut liceul CFR. visam sa ajung mecanic de locomotiva (lol). daca am vazut ca nu se poate….m-am reconversionat:) daca vrei si daca poti, faci. altfel, stai si faci greva ca actualii pensionari, cei carora le plangem de mila toti, uitand ca ei faceau greve la vulcan si 23 august, sa nu fie dati afara multumindu-se cu lefurile de mizerie. iar acum acele lefuri de mizerie s-au transformat in pensii de mizerie.
NOU
Arhi, imi place gandirea ta,chiar daca poate nu am varsta necesara sa vorbesc despre job-uri:D Intr-adevar, modul de gandire al oamenilor se trage din educatie, iar daca parintii iti ziceau mereu ca trebuie sa gasesti “o slujba si sa ramai acolo ca un baiat serios”, ramai cu ideea asta
NOU
in acest caz trebuie sa-ti faci reconversie si la visurile de a ajunge mecanic de locomotiva/or whatever your dream is to be when you’ll be big, ceea ce cred eu ca e mai greu pentru unii (nu dau nume, dar totusi: cei de la dacia :))
parca am pus un acolo wtf?
NOU
Si eu cred ca solutia e reconversia profesionala. Taica-meu a lucrat ca si fochist la centrala intreprinderii, care ulterior a dat faliment (in anii ’90). Avea 3 copii de crescut, asa ca la 40 de ani s-a pus sa faca scoala din banii de somaj si acum lucreaza ca si topograf. Ii place la nebunie ce face si tot timpul imi povesteste de colegii mai in varsta decat el care acum s-au pus sa faca o facultate doar pentru a primi o marire de salariu.
Oricum generalizarile sunt fortate, spun eu. Sunt oameni si oameni. Sunt persoane care nu au curajul sau forta pentru a face o reconversie si prefera sa se chinuie si sa-si riste sanatatea pentru cateva sute de lei. Totul tine de optiunile personale.
Nu au nici o scuza tinerii care se eschiveaza. De mici parintii isi indeamna copiii sa invete, sa ajunga sefi “Sa nu ajungi sa chinui ca mine”, desi nu au calitatile necesare pentru un astfel de job.
Multi vor sa aiba salarii mari, sa fie sefi si le e jena de munca fizica.
NOU
in cazul reconversiei profesionale se poate spune despre liceu si facultate ca a fost o pierdere de timp (cel putin partial)
in acest caz ar trebui sa afisam prin licee bannere de genul:
“don’t get your hopes up, probabil vei face o reconversie in cativa ani 😉 ”
si la inscrierea in facultati bannere de genul: “in urmatorii x ani va exista o cerere mare de ingineri specialisti in x si y, iar urmatoarele meserii au fost cotate ca fiind banoase: … , dar nu garantam ca vor rezista pe piata”
si uite asa devenim mici “pretenderi” ( www.imdb.com/title/tt0271732/ )
evident nu sunt un fan al conversiei 😀
NOU
chris, daca peste…10 ani, meseria ta, a care tu nu vrei sa renunti, pur si simplu dispare…ce o sa faci? o sa faci greva sa se pastreze? Cum ar fi daca la nokia in loc sa se bage cipurile de catre roboti, s-ar face manual, ca asa vrea sindicatul?
NOU
Astea sunt mentalitati invechite. Indoctrinare stupida, te lua Ceausescu(ma rog, sistemul) din liceu te baga in serivici si stateai acolo. Daca erai maistru/lacatus ajungeai maxim inginer si cam atat. Daca atunci 3,4 joburi erau "trendy" acum exista si piata de alegere a unui job. Faci ce iti place in fond,nu? Dar o sa mai dureze pana se schimba mentalitatea, 1 generatie poate 2
NOU
deviezi umpic
ziceam daca te-ai specializat si n-ai un post fiindca sunt luate sau sunt platite prost. iar daca e platita prost (si e o meserie care-ti place) de ce sa nu faci “gura”? sa mergi la concurenta nu are rost fiindca te va plati doar cu putin mai mult si sa o iei pe cont propriu nu toata lumea isi permite.
dar, ca sa ma contrazic, realitatea oricum e alta: majoritatea “se plimba” prin licee/facultati. “…educatia formala din Romania nu prea are nici o legatura cu ce se intampla in „viata reala”. Accent prea mare pus pe teorie, materii invechite si profesori demotivati (sau chiar demotivanti!), daca nu chiar incompetenti. Practic, in cea mai mare parte, cunostintele si „skill-urile” utile unui job sunt deprinse abia dupa ce incepem sa lucram.”
DAR daca dispare evident, respectivul, va trebui sa se reprofileze. si oricum intr-un final toate meseriile vor disparea si robotii vor muncii pentru noi 🙂
NOU
dude, piata se regleaza singura, ca de aia e economie de piata, pe baza cererii si ofertei. degeaba faci tu gura, daca cererea e mica si oferta de muncitori e mare. poti sa faci gura pana crapi, ca angajatorul va lua la cel mai mic pret. e simplu si e economic, maximizarea profitului, minimizarea costurilor. de asta spun ca e normal sa te indrepti spre o nisa unde e nevoie cu adevarat de munca ta.
NOU
Abordezi lucrurile cam simplist de data asta. Reorientarea profesionala e buna pentru aia care stiu sa faca de toate dar nimic foarte bine, specialistii trebuie sa ramana in domeniile pentru care s-au pregatit. Mie nu mi-ar conveni sa cumpar un autoturism asamblat de fosti lucratori comerciali, de exemplu, si nici sa fiu servit la carciuma de un fost mecanic auto. Cand stii sa faci ceva bine, parerea mea e ca trebuie sa ramai in domeniul respectiv.
Desigur, vorbesc la modul general, n-am idee daca aia de la Dacia sau Bergenbier sunt indreptatiti sa ceara marire de salariu. Asa cum nici voi n-aveti idee daca muncesc sau o freaca 8 ore pe zi, pana nu vizitati fabricile ca sa vedeti cu ochii vostri. Zic si eu, nu dau cu parul…
NOU
De acord, Arhi. Nimeni nu ii impiedica sa mai invete o meserie, in loc sa se vada de ex. pe la o bere in cine stie ce crasma sordida si sa se planga de jobul de mizerie pe care il au. Cred ca orice om isi poate schimba meseria, atata timp cat are din ce alege – eu am ca plan de rezerva tamplaria – chiar mi-ar face placere :D. Nu sunt in schimb de acord cu plecatul la munca pe termen lung din tara. Vin din nord, unde in orase si sate intregi nu vedeai picior de populatie masculina peste 16-18 ani ca erau la munca in strainatate. Asta nu era o tragedie, dar plecau si mamele, iar copiii cresteau ca balariile, complet nesupravegheati. Nici asa nu e ok.
NOU
EU am ajuns la concluzia ca “meseria e bratara de aur”, spun asta pt ca am un prieten tinichigiu(care imi repara daciuta), ideea era ca isi permite sa-si schimbe job-ul pt. ca astfel de meserie este cautata pe piata.Majoritatea dintre noi, facem facultati(pe banda rulanta) si in momentul cand le terminam, nu stim sa facem mai nimic.Asa ca, mai dureaza cativa ani pana mai invatam cate ceva(la locul muncii)si nu ne permitem sa le schimbam toata ziua, asta inseamna sa o iei de la zero de fiecare data.Mai ales ca in momentul cand mergi la un interviu te intreaba ce stii sa faci si ce experienta ai.
NOU
Nu stiu de ce tre’ sa-i judeci pe cei care indraznesc sa aiba o alta parere, decat tine, pe cei care te-au contrat, intr-un mod cat se poate de elegant. Aveai niste posturi acum ceva timp, in care militai pentru bun simt, respect reciproc etc. Ei bine, aici iti permiti sa jignesti oamenii, sa-i faci retarzi, doar pentru ca vezi Doamne, nu-ti impartasesc ideea, tu fiind, binenteles, detinatorul adevarului absolut.
Eu mi-am permis sa te intreb pe blog-ul lui zoso, cat ti-a luat tie, dupa ce-ai ramas fara servici sa-ti gasesti alt loc de munca? Acum, imagineaza-ti urmatoarea postura, ca nu mai ai 30 de ani, ai 50, nevasta e casnica, sau poate pensionara de boala, si mai si inca 1-2 copii, poate unu la liceu, unu anul I la facultate. Daca ar fi asa, n-ai mai vorbi atat de usor de reconversie profesionala. Pentru ca e simplu sa bati din gura, sa-ti dau cu parerea, dar e tragic sa fii in postura acelor oameni. Stiu, sunt sigur c-au facut si ei greseli la viata lor, o sa vii cu argumente de genu : au baut cerneala, nu s-au interesat din timp de soarta lor etc. Si sunt de acord cu tine. Dar asta nu inseamna ca acel individ, daca-si vede de treaba, sa nu primeasca remuneratie pe masura.
Durerea in comentariile de la zoso a venit din partea indivizilor care sustineau sus si tare, la unison, ca romanu habar n-are sa munceasca, nu stie decat sa leneveasca, si sa-si ceara salarii mai mari. Ei bine, cu romani d’astia puturosi, nesimtiti uzina Dacia faci cateva zeci de mii de masini pe an, si binenteles ca la sfarsitul anului, cand trage linie, are un profit urias, profit facut pe spatele sarmanilor d’acolo, care in conceptia voastra, n-au voie sa protesteze, n-au voie sa comenteze, au voie doar sa ia pule-n cur de la conducere, iar cand nu le convine ceva, sa se duca-n treaba lor, sa-si gaseasca alt loc de munca, in conditiile in care in pitesti intr-o mare proportie, locurile de munca sunt la uzina Dacia.
NOU
zetu, eu in comentarii, am vazut elegante de genul cretin, idiot etc.
cat despre remuneratia pe masura, iti repet si tie, ce am repetat mai sus. e o piata libera, iar salariile sunt in directa legatura cu nevoia sau surplusul de forta de munca. restul discutiilor sunt inutile.
NOU
Arhi, dude, am citit comentariile d’acolo, iar micii comunisti, asa cum ii numesti tu nu tin minte sa te fi jihnit, stiu doar ca unu te-a facut umflat, lucru cu care nu pot fi d’acord. In schimb, capitalistii asemeni tie, si-au permis sa ne faca comunisti, sa ne trimita sa ne impuscam, pe noi, cei care ne-am permis sa avem o alta parere. Mi se pare cel putin amuzant, ca tu, care te consideri capitalist, sa nu fii de acord cu grevele. Stii ca si-n state de practica, nu? Nu mai departe de greva scenaristilor. Probabil ca si aia sunt tot niste idiot, greve sunt si prin Germania si prin Franta. Doar la noi e privita cu alti ochi, de o mana de oameni.
Si inca ceva, ziceai tu ca suntem comunisti, noi cei care credeam ca un om ar trebui sa stea 50 de ani in acelasi loc de muna. Stii tu oare ca-n state, dupa 1 an in acelasi loc de munca, primesti un bonus la salar de 5-6-10%? Asta pentru ca mergi in continuare cu aceeasi firma, si pentru ca-n anul respectiv ai devenit mai bun.
NOU
Problema Arhi e ca nu toti pot sa-si schimbe domeniul de munca chiar asa de usor, ma mir cum ai reusit sa schimbi tu atat de radical. Ce-ai facut? Ai facut ceva cursuri in plus? sau ceva faculta?
NOU
dude, ai dat cu oistea-n porumb, let it chill si sa speram ca lumea o sa uite repede ….
de unde si pana unde asocierea dintre greva si comunism ? ai grija sa nu ajungi mai catolic decat papa. dupa cum au spus si altii inaintea mea, vezi ca greve se fac si in inima capitalismului, iuesei, si nimeni nu-i face comunisti sau inadaptati sau mai stiu eu ce alte calitati le-ai “acordat” grevistilor rromani pe scenaristii de la hollywood
important e sa facem deosebirea dintre o greva “pe bune” (si la dacia e “pe bune” din cate am citit eu) si una “pe najpa”
dupa cum i-am zis si lui zoso, uita-te la inregistrarea emisiunii BizBazar de luni antena3.ro/ramuri/bizbazar_24_03_2005.ram si poate o sa iti schimbi parerea
si la sfarsit, o intrebare : nu cumva te erijezi in detinatorul adevarului absolut, afirmand ca singura solutie la marlania unor patroni ar fi demisia urmata de recalificare ?
NOU
"Stii tu oare ca-n state, dupa 1 an in acelasi loc de munca, primesti un bonus la salar de 5-6-10%? "
Dar tu stii ca in state cu salariul pe care il iei , iti permiti sa duci o viata decenta? Aia 5 – 10 % in plus sunt bineveniti la oricine, dar daca salariul e vai mama lui crezi ca te ajuta 5 % ??
NOU
canadianu` dude, mie mi se rupe pula de ce crede lumea sau ce crezi tu. asta e parerea mea si mi-o sustin in continuare.
NOU
dude, am zis-o intotdeauna, cand in discutie se aduce ca argument arbitrul personal, logica pleaca la plimbare. dar cine a zis ca incercam sa purtam discutii logice, nu ? 😀
pentru aprofundare : en.wikipedia.org/wiki/Argumentation_theory
NOU
mai, tu omiti o chestie. asta e un blog. adica numai arbitrul meu personal. eu nu incerc sa dezbat sau sa argumentez nimic. sunt un simplu cetatean cu o parere.