Recunosc, aveam o părere relativ bună despre fostul ministru Funeriu, la un moment dat chiar am fost prieteni pe facebook și am purtat niște discuții pe messenger, în pricipal despre rolul său în aducerea învățământului românesc pe linia de plutire. Lucru pe care nu i-l poate contesta nimeni, doar că, din păcate, după el a venit corifeica stupidă Ambramburica și a dat totul de gard, ca de obicei, conform programului psd de prostire a populației.

Chestia asta mă face să suspin ușor, cu tristețe și să remarc că niciun om nu e perfect și că toți avem, la un moment dat, o rotiță care sare de pe ax și nu ne-o mai poate pune nimeni înapoi. Poate o fi de la acea zicere bătrânească, cum că te tâmpești de la prea mult citit, iar Funeriu chiar a citit mai mult decât a scris în viața lui.

Cine știe. Păcat totuși de el.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mie mi se pare ca a zis, la modul ironic, ca toate universitatile de top sunt infestate de PC si marxism (ceea ce e si adevarat)

  2. #2

    DIn pacate, sa stii ca un sambure de adevar exista in toata postarea lui Funeriu; lucrurile se vad dintr-un fel din Romania, unde se imprastie cu laturi peste tot, toata lumea pizduie pe toti cum au chef, nu exista nici o regula si valoare, dar nici dincolo nu e totul perfect. Iar faptul ca miscarile rasiste, anti gay, extrema dreapta au nascut contracurente, nu e tocmai ok faptul ca aceste miscari au devenit standardele. Si ca in tari in care se proclama democratia suprema si libertatea de exprimare functioneaza de multe ori o cenzura ideologica.
    Sa vezi ce interesant e cand o mare companie iti “impune” ca activitate culturala sa aduci de acasa niste petice de material, in culori bine definite, deoarece miercuri vei avea un workshop in care vei coase cu colegii tai drapelul lgbt, iar daca propui , doar, sa cosi si drapelul heterosexual, sa vezi cum ai cateva interviuri legate de valorile companiei, valorile occidentale si cum ti se sugereaza ca inca esti un estic care nu a apucat sa se cizeleze.

  3. Nu imi place individul, dar aici are oleaca de dreptate. Iti recomand www.goodreads.com/book/show/39911221-the-coddling-of-the-american-mind, daca nu ai citit-o, sa vezi cam ce se intampla in universitatile din SUA.

  4. #4

    Legat strict de subiectul asta, Funeriu chiar are dreptate. Universitatile alea sint mai pline de comunisti decit era Stefan Gheorghiu pe vremuri.

  5. #5

    Deci fata de 16 ani este deranjata de neomarxismul din universitatile enumerate sau era ironic?

  6. #6

    deci, s-o lamurim un pic si cu Funieru’ lu’ peshte asta. in primul rand, ce mari reforme a facut el in invatamantul romanesc? ca nu imi aduc aminte de nimic laudabil. confundam faptul ca el e baiat educat si ca are verb, cu faptul ca a fost un ministru bun? hai sa fim sobri.

    in al doilea rand auzi la el, planifica “s-o dea”. ha ha ha! adica aia se bat pa fie-sa, intelegem. evident, MIT, care e cea mai tare universitate tehnica din lume, avea nevoie de fi-sa la Funier, altfel nu mai stateau in top. ce sa mai zic, ca el planuia s-o dea ba la tehnice ba la teoretice, ba la drept sau medicina, ba la fizica teoretica sau aerospatiale. ma rog, mi se pare o ineptie grosiera.

    in al treilea rand, cu toate ca omul a identificat oarecum corect ca aceste locasuri sunt neomarxiste – nu as fi folosit termenul asta, mai degraba as fi zis comunistoide – nefiind nici macar singurele, un loc de frunte il ocupa – si acolo chiar trimitea progenitura daca se uitau aia la ei – UC Berkeley, care, spre deosebire de celelalte macar imbina si domeniile tehnice cu cele teoretice pure – ce are sula cu prefectura? pai, o trimiti sa invete carte, sau te fute grija ca aia sunt pro sau anti gheisme? adica, ce ne spune el: domnule, mai bine sa o dau la o scoala cazona, germana, tip nazist 2020, decat sa ii placa poponarii sau lesbienele.

    am facut 4 ani studii la o scoala de top, in europa, unde oamenii au mintea ceva mai putin odihnita decat distinsul de Funier, unde libertatile sunt duse destul de tare spre extrem. nu am plecat din romania bou si am venit vaca, a se citi hetero si intors ghei, pur si simplu m-am dus sa invat, nu sa ma dau dupa marxisme sau limbisme.

    dar probabil ca dl Funier se simte nebagat in seama, si ca o mica attention whore ce se afla, simtea nevoia sa ne arate ce bine au ajuns spermatozoizii lui la 16.75 ani. mai duca-se-n chiuveta…

    • #7

      A băgat camere de supraveghere la examene. În primul an au picat jumătate din elevi. Și doar atât și cred că e de bine.

    • #8

      Nu cred ca ai invatat ceva acolo la ce limbaj ai. Doar ai frecventat cursurile. Stergeai tabla sau ce faceai pe acolo?

    • #9

      N-a făcut reforme, dar din câte îmi aduc aminte, Legea 1/2011 e promovată de el. Anterioara e din 1997. N-ai plecat bou și ai venit vacă, eu am senzația că a fost invers. Bine că nu ești ghei. Șterge-ți spermatozoizii de pe chiuvetă, poate aștepți oaspeți. 🙂

    • #10

      Aia cu camerele e buna. In Constanta, cel putin, nici macar nu erau conectate. Erau doar lipite de perete. Nu zic ca ar fi vina lui directa dar cand ai o idee buna trebuie sa te asiguri ca este implementata cum trebuie.

    • #11

      Funeriu, ca ministru al învățământului, a realizat unele dintre cele mai bune măsuri din sistem, dar și cele mai proaste.
      – Cele mai bune au fost camerele la bacalaureat. În perioada 2000-2010 se copia în voie la examen. Se strângeau bani de la elevi sub pretextul ,,să aibă și profesorii supraveghetori de o apă”, bani care se împărțeau în mod egal, iar elevii copiau tot, cuvânt cu cuvânt. Era bătaie între profesori care să se implice la bac, unii din 2 sesiuni de bacalaureat își cumpărau apartament. Uneori subiectele erau rezolvate de profesorii din școală și foile cu rezolvări ajungeau scrise de supraveghetori pe tablă. Elevii doar copiau. La corectat puteai să corectezi o lucrare și doar să te uiți la restul setului deoarece erau identice. După introducerea supravegherii video s-a văzut calitatea învățământului. Nu neg, mai sunt localități unde se încercă anumite lucruri, dar ca profesor trebuie să ai un moment de nebunie să accepți așa ceva, eu una nu mi-aș risca contractul de muncă pentru un elev, indiferent de presiunea venită.
      – a introdus art. 253, unde profesorii puteai să combine posturile din mai multe școli și să se titularizeze. Măsura asta este destul de controversată în învățământ, profesorii din sate s-au putut titulariza mai ușor, însă postul a depins foarte mult de direcțiune.
      – Cea mai proastă idee a lui Funeriu a fost costul per elev. A dus la comasarea multor școli în mediul rural, iar pe termen lung la abandon școlar din partea elevilor săraci. Tot costul per elev a făcut ca astăzi să existe școli unde clasele sunt de peste 30 de elevi. Școlile trag să aibă cât mai mulți elevi pentru a avea bani să își acopere cheltuielile fără să apeleze la primării. Ideea inițială a lui Funeriu nu a fost rea, însă nu cred că a realizat implicările pe termen lung.

    • #12

      @ der – in primul rand, BIG LIKE! Fie si numai pentru curajul de a demola un “idol” din asta de mucava intr-un peisaj de “foci” care aplauda toate mizeriile.
      Pe sistemul asta si Base ar fi OK sa fie din nou primar si Boc e miezul administratiei si Ciolos e un providential care a decis sa se “sacrifice” pentru RO doar ca e mai bine ca EURO-parlamentar (dincolo de discutiile legate de securismele afiliate lui) si Barna care e OK cu nevasta-sa la PETROM spre deosebire de Veorica cu barbatul la PETROM care e rau-rau si altii … si altii …. mwie voua!
      Vin si eu cu o intrebare de comunist de-a dreptul, asa … de unde PLM are asta bani de MIT, Oxford & shit? Ultima data cand eu am decis ca fiu-meu va merge la Oxford sau la MIT eu nu m-am impiedicat de detalii din astea cu neo-marxismul ca eu sunt mai simplu in gandire. Doar ca am descoperit cu surprindere ca NU prea ma “incurca” prin buzunar vreo 50k EURO/an x 4-5 ani = 200-250k EURO, cam cat ar fi taxele pe acolo. Oi fi eu vreun sarac si imi lipseste viziunea sau cred ca am gresit copilu’ baiatu’ meu…. ca pe al meu nu se bat universitatile sa il inscrie la ei la cursuri. Bine, poate si pentru ca are doar 5 ani dar divagam :))
      Posibil ca Funeriu, altfel profesionist si incoruptibil de felul lui, de la reformele pwlii s-a umplut de bani sau o fi el un vizionar, ceva si eu nu inteleg care e mersul. Ca pe Udrea, Blaga si alti colegi de guvern ai stimabilului vad ca ii cam paste puscaria din toate unghiurile. FMM viata!

    • #13

      @Adelina: introducerea camerelor, mult laudata, vad, nu e un succes. Ce, faptul ca doar 65% trec bac-ul e “succesul” unui ministru? a, daca reusea ca din 65% cu camere sa faca 85%, tot cu camere (sau tubeless, pentru fanii umorului sec), da, ziceam. altfel, direct fa^s (n-am diacritice).

      @Crypto – merci. sunt sincer. sunt universitati de supertop in Europa – de nivel MIT (o recunosc chiar cei de la MIT) unde studiezi chiar gratis. Altfel, sa stii ca la americani s-a pulit grav, ajunge 85000 pe anla o scoala tier 1, daca reusesti sa fii admis (ceea ce se intampla in 1-3% din cazuri)

    • #14

      Oko, (der)atiza tabla de la buda turceasca!

    • @Cryptoprocta ferox Cu 50k vroiai sa-i iei penthouse in Oxford si sa-i mai ramana ceva bani de buzunar?

      Oxford, Cambridge, Harvard, Stanford au preturile standard, cam £10k/an la Undergraduate, bani care pot fi imprumutati de la Student Loans si pot fi replatiti ulterior din salariu.

      Cu 50k pe an in Oxford sau Cambridge o duci foarte bine ca om in campul muncii, sa ai banii aia ca student e deja lux.

      Preturile la Master sau PhD difera si intr-adevar ajung la £8-9k/an; bani pe care nu ii poti imprumuta (in schimb poti primi o bursa daca te incadrezi in cerintele lor). In America situatia e complet diferita, acolo chiar ai nevoie de 50k+ /an universitar.

      Funeriu poate sa o inscrie pe fiica-sa la ce universitate vrea el, asta nu inseamna ca va si intra. Desigur parca are alt gust berea in DE cand stii ca platesti sub 500e/an universitar acolo. E bine ca stie el de neomarxismul din universitatile din UK cand probabil nu a fost la un Open Day in viata lui.

  7. Stai, tu crezi ca universitatile pomenite nu sunt ideologizate? Pai marxistii au preluat controlul in universitatile americane la revoltele studentesti din anii 60-70. Si de atunci situatia numai s-a inrautatit.

    • #17

      pffft, asta se intelege? ca eu cred ca nu sunt ideologizate? nu sefu, eu cred ca fute viitorul copilului pe baza tampeniei din capul sau.

    • #18

      @arhi: stai boss, nu incerca, intervine vreunul si iti spune ca la ce limbaj folosesti n-ai dreptu’ la opinie ;).

    • #19

      Să îți trimiți copilul de sex feminin la o universitate din america sau anglia, unde femeile au ajuns la o denaturare fără precedent, cred că e mai rău decât să o trimiți în Germania (care nu e foarte departe, de altfel, dar totuși…).

  8. El a avut o inițiativă buna cu reforma învățământului, însă a uitat că se adresează României.
    A furat curent când a decis să finanțeze universitățile in funcție de Nr de studenti. Aici a greșit pt că nu a înțeles un lucru esențial: universitățile vor căuta să strângă cat mai multi studenți și să-i ducă până la masterat/doctorat. Nu se mai pica la examene decât foarte rar. Efectiv toți dobitocii sunt trecuți doar pt a nu fi redusa finanțarea de baza. Pai daca el gândea puțin situația României, proceda la finanțarea posturilor. Astfel universitățile puteau ridica standardele fara sa le fie frica de reducerea finanțării.

  9. #21

    Iata, dupa ce mai toata tara a fost timp indelungat specialista in antrenorat la fotbal, iar apoi lumea a devenit experta si in epidemiologie si microbiologie, acum stiu ei mai bune cum sta treaba cu cele mai prestigioase universitati ale lumii. Dovada se afla in primele comentarii de la tine.

    Cat despre Funeriu: vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acri!

    • #22

      scuze ca poate crezi ca sunt ironic, promit ca nu sunt: ce e in neregula sa te pricepi la chestii de-astea? la 45 de ani ar trebui sa ma pricep numai la job-ul meu? e absolut natural ca om, preocupat de viitor, evolutie si educatie, sa studiezi asemenea teme.

    • #23

      Ironic e sa ii dai dreptate lui Funeriu si sa stii tu mai bine cum e la facultatile de prestigiu din strainatate, desi n-ai studiat acolo. Ce stim sigur e ca Oxford face momentan vaccin anti COVID, iar MIT e cea mai prestigioasa universitate de stiinte exacte din lume. Despre ce vorbim aici?!

    • #24

      bun, si tu stii toate lucurile astea, pentru ca…

  10. #25

    eu nu inteleg o treaba, deci aia mica se duce sa studieze ceva la facultate, daca e ceva care n-are legatura cu politica sau stiintele sociale, gen informatica sau medicina sau fizica sau arta, conteaza ca aia care o invata integrale sau anatomie sunt marxisti sau nazisti?

    LE: si plm, inteleg ca mediul de acolo e foarte de stanga, dar tac’su o considera asa de cretina ca nu poate sa judece singura daca e bine sau nu sa fie marxista?

  11. #26

    Dupa atatia ani de spalare pe creier, inca nu inteleg ce inseamna neomarxist sau sexomarxist, si, mai ales, ce legatura au termenii astia cu socialismul sau comunismul, in afara de legatura fortata cu orice e de stanga si cu prostul de Marx care in fapt nu era nici de stanga, nici de dreapta, si doar incerca sa explice niste chestii legate de capital, nu sa le impuna sau sa le promoveze ca sistem politic/social.

    Cat despre Funeriu, ca un veritabil coi drept, la fel ca Neamtu sau Papa..vi..o..avi…ala de la Cluj, gras, o considera pe fie-sa un cacat asupra caruia dispune cu viata si cu moartea.

    • #27

      bibicule, si cu marx ai dat-o-n balarii!
      asta se intampla cand scrii mai mult decat citesti si citesti mai mult decat intelegi!
      ro.wikipedia.org/wiki/Manifestul_comunist

      maculatura lui marx se gaseste in orice biblioteca universitara!
      toate tezele marxiste originale au fost infirmate de realitate, nici una nu s-a dovedit viabila!
      iar in afara acelor teze, opera lui marx nu aduce nimic nou!

  12. #28

    Are sense ce zice, dar eu nu inteleg de ce trebuie sa anunte pe Facebook.

  13. #29

    Presupunand ca nu trollezi – mie chiar mi se pare ca e simplu: “indiferent la ce facultate sa vrea eu ca fi-mea sa mearga, tot ea va alege”.

  14. #30

    funeriu nu e foarte citit, dimpotriva, e de o incultura generala crasa (nu ca noi am fi cine stie ce). e inteligent si e citit pe chimie, biologie, are o solida cultura de specialitate – a avut rezultate ce nu i se pot contesta, insa unii care-l cunosc personal afirma ca nu e omul cu care ar petrece o dupa-masa la terasa. si nu o zice gigel de pe facebook. e un conservator extremist si periculos. si nu e periculos prin prisma a ce scrie ci prin prisma lipsei de viziune (inclultura) si intelegere a societatii. si a convingerii ca la el se reduce totul. ma ingrozesc de cat spatiu de publicitate primeste. unii dintre voi care-i urmariti postarile poate stiti cum gandeste. numai complex nu e omul asta. recent a propus desfiintarea sociologiei si a psihologiei, psihopedagogiei, pedagogiei si sa ramana doar stiintele exacte in universitati. sigur, multi ati zice ca are dreptate, dar e vorba doar de ura acumulata de vreo 10 asupra lui Lazaroiu, care nu l-a mai sustinut in guvernul Boc si a constientizat ca e o catastrofa ce darama invatamantul subred din Romania dar nu are nici cea mai mica idee de a veni cu ceva consistent in loc. e un individ extrem de periculos si de aceea nu ar trebui sa aiba acces la putere vreodata.

    • #31

      Comentariul asta ar trebui bumpuit imediad in top. Bravo!

    • #32

      “Conservator extremist si periculos” ? ! Ce metafora mai e si asta? Zi-i tovarase pe sleau: fascistule! Asa se adreseaza barbateste un comunist de nadejde elementelor dusmanoase! Tare aia cu unii pe care ii cunosti si nu ar bea cu el! Pacat ca nu-i cunosti pe unii care nu s-ar f..te cu el, l-ai fi compromis definitiv pe burjui!

  15. #33

    Eu as vrea sa stiu de unde are distinsul 40-60k dolari / an pentru a plati studiile progeniturii la universitatile alea. Plus cazare, carti ce mai trebe unui student.
    Asta in conditiile in care intra la oricare din alea ca nah acolo nu merge cu “media la bac + media la fizica din liceu”