Citeam articolul ăsta, despre decizia UE de a permite consumul alimentelor alternative.

De acord cu alimentele cultivate în laborator, atâta timp cât respectă standardele noastre nutriționale”. Așa poate fi rezumat discursul lui Stefan De Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei UE, potrivit Il Messaggero, citat de Rador.

Practic, De Keersmaecker a lăsat să se înțeleagă că, în lunile următoare, cererea de comercializare a altor „alimente noi” – adică cele inventate în laborator pe bază de insecte, sau pur și simplu consumate în mod tradițional în afara Europei – ar putea ajunge în curând pe mesele Bruxellesului.

Bine, vorbind de partea cu făină de greieri, e haioasă revolta analfabeților români pe temă, despre cum vor să ne oblige ei să mâncăm asemenea mâncare, contrar a ce zice Iisus Hristos, se răscoala fibra ortodoxă în ei ca Horia, Cloșca și Crișan pe roata norocului. Evident, fiind analfabeți, habar nu au că mai mult de jumătate din populația globului mănâncă insecte on daily basis.

Nemaivorbind de faptul că tot din cauză că sunt analfabeți, ei nu știu că mezelurile, dulciurile și orice altă chestie pe care o mănâncă și are culoare roșie sunt colorate cu carmin, carmin care este produs din insecta aceasta. Bine, mai sunt câteva insecte din care se scoate, asta mi s-a părut cea mai zemoasă.

Dar, ca să nu divagăm, de fapt vorbeam despre carnea produsă în laborator, dacă ați fi de acord să o păpați.
Eu, de exemplu, urăsc uciderea animalelor. Nu o suport, nu particip, nu sunt genul care taie o găină și nu mănânc din animal, dacă l-am văzut viu. Pe lângă asta, nu mănânc feluri de mâncare zoomorfe, deci în niciun caz nu o să mănânc pui pe sticlă, rotisat, purceluș la proțap și alte chestii de astea care fac deliciul lumii.

Pe de altă parte, sunt carnivor și nici nu mă interesează să devin vegan. Așa că da, dacă îmi dai carne garantat crescută în laborator, i’m in, baby, mănânc fără probleme. Nu văd de ce ar trebui să moară o ființă, ca să mă hrănesc eu, dacă există posibilitatea de a obține aceeași mâncare, dar în eprubetă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

55 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Si eu abia astept sa existe varianta de carne crescuta in fabrica, din mute dileme morale o sa ma scoata. Sintetizatorul ala misto din Star Trek ar fi si mai bun….

  2. #2

    Asa au facut si cu Dolly; cand a ajuns pe la 5-6 ani si a prins suficent seu, au taiat-o si au mancat-o. Bine, doar smecherii au avut acces, nu lucratorii din laborator. Se vindea pastrama Dolly cu zeci de mii suta de grame pe piata neagra. Si acum poti sa gasesti la negru maimute create in eprubeta, ajunge la zeci de mii un creier de gorila.

    4
  3. #3

    Trebuie sa urmarim cu ingrijorare…. sau nu, ce fac vietnamezii din Cloouujj. Cica au dat iama in septelu’ de sobolani din oras. Daca sunt ok si nu patesc nimic, hopa nene, avem papica multa si gratis :)) Dar se pare ca bietii vietnamezi au fost acuzati deja de braconaj. Rumanii platesc firme specializate sa omoare sobolanii iar bietii vietnamezi au dosare penale pt braconaj. Noaptea mintii. Sau le e ciuda clujenilor pe noile “vinituri”?

    2
  4. #4

    Oi, gorile, poate si oameni, astea sunt deja banalitati pentru gurmanzii excentrici. Urmeaza in meniu mamutul lanos! Ati auzit de Colossal Biosciences? Astia au investit deja miliarde si vor revolutiona industria alimentara. Toate investitiile lor au ca singur scop declarat clonarea mamutului lanos. O sa coste milioane de dolari pulpa de mamut, vor aparea chefi specializati in mamut, specialitati din trompa, din copite, fudulii, totul va fi extrem de valoros.

    2
    • #5

      Din fuduliile de mamut mananci o luna :))…. Sau bei, fiecare cu fetisul lui

    • #6

      E un serial usurel pe Amazon cu unii care isi incarcau sufletul sa traiasca dupa moarte intr-un metavers si trebuia sa plateasca aia din real life sa aiba astia haine in metavers sau sa ii hraneasca cu chiar daca, evident, nu costa nimic sa deseneze aia ceva pixeli . Unul din locatari are la un moment dat o replica super misto: am dat 2-3 milioane pentru un sandvich cu carne de nu stiu ce papagal super super rar si zice: “Si au trebuit sa il omoare pe ultimul din lume ca sa poata sa sintetizeze corect gustul carnii” ,ca nu stiau aia din real life ce gust are carnea din respctivul papagal. Mi s-a parut misto absurdul situatiei si atat de probabil.

  5. #7

    Da, fara discutii.

    2
  6. #8

    dacă e maxim la fel de scumpă ca aia de animal viu, are aceeași textură, culoare, mod de gătire, valoare nutrițională, da, cred că da.
    ah, eu sunt o țărancă barbară, n-am apăsări cu zoomorfismul, mănânc pui pe sticlă sau la rotisor, pește întreg (purceluș la proțap n-am avut ocazia), inclusiv animale pe care le-am văzut vii, pe care le-am hrănit și cărora le-am pus nume, dacă sunt genul de animale mâncabile dpdv socio-cultural atropologic pt mine.
    bine, nici n-am fost prin zonă când se nășteau/creșteau iezii pe care îi tăia tataie de Paște.

    bine, nu cred c-aș putea mânca insecte, viermi și alte drăcii d-astea care încă arată ca atare.

    4
  7. N-as avea o problema sa consum asa ceva cata vreme produsele sunt safe si sunt gustoase. Cat despre consumul de “insecte”, toti aia care dau ochii peste cap ar trebui sa vada cum se fabrica toate mezelurile alea mai ieftine. Sau sa faca o vizita in orice unitate de sacrificare animale. O sa li se para deliciosi greierii aia… :))

  8. #10

    Depinde daca e gustoasa. Altfel eu nu sunt sclifosit la chestii din astea. Am mancat supa de sarpe si e foarte buna.

  9. #11

    Mananc fara probleme orice fel de animal comestibil, nu am probleme in a taia/asoma diverse animale domestice. Nu cred ca as putea fi vanator sportiv, deoarece cred ca nici o fiinta nu trebuie ucisa fara motiv, doar pentru distractie. Sunt si pescar pe sistem “catch & release”, pastrez doar rar cate un peste, strict cat trebuie pentru o masa.
    Nu am numic impotriva diversificarii dietei cu chestii care se mananca prin alte parti ale lumii. Ar trebui sa intelegem mai bine impactul pe care il are cresterea animalelor pentru mediu, impact care, dincolo de faptul ca nu poate fi eleminat complet, este foarte disproportionat. Cresterea bovinelor este cu mult mai daunatoare decat cresterea porcilor, gainilor, oilor, etc… Raportul resursa consumata vs proteina obtinuta este foarte prost, cresterea lor generand efecte pe mai multe planuri: gaz metan de la dejectii, suprafete agricole mari cultivate/defrisate pentru hrana lor, consum enorm de apa.
    Cred ca astea se vad cu ochiul liber de oricine, iar o reducere a consumului de carne de vita si o inlocuire a sa cu pui/porc/oaie/coropisnita nu poate fi decat benefica. Reducere a consumului, nu eliminare.
    Pentru mancarea produsa in laborator cred ca mai avem de asteptat destul de mult, costurile sunt inca mult prea ridicate pentru scalarea semnificativa a productiei.
    Un aspect interesant la carnea “de sinteza” este ca este posibil sa fie mai sanatoasa decat cea “naturala”, fara antibioticele, hormonii si stimulentele de crestere sau chimicalele din furaje. Ramane de vazut daca si cum va fi primita de public, insa este mai mult decat sigur ca ne vom amuza copios de reactiile unei anumite parti a populatiei.

    • #12

      Mai sanatoasa cum? Adica tocmai la ce costuri sunt crezi ca aia vor sintetiza carnea folosind proteine obtinute bio si sustenabil? Eu cred ca vor descompune la gaz metan si petrol ca doar vorbim de intretaiere dintre organic si anorganic si C=ul ala atat de necesar nu-l vor sintetiza din orhidee, mai degraba din filtru de particule.

  10. #13

    nu, prefer sa mananc mai putina carne dar reala. Oricum cantitatea actuala medie zilnica e prea mare pentru nevoile unui organism sedentar
    Carnea reala are alte principii nutritive decat ce face lumea prin laboratoare

    2
    • #14

      Carnea reala are alte principii nutritive decat ce face lumea prin laboratoare

      mda, se simte stiinta puternica aici:) doar ca nu.

    • #15

      nu ma bazez pe producatorii ahtiati dupa profit ca o sa respecte concentratia optima de grasimi/aminoacizi si proteine in carnea sintetica, la fel cum producatorii de paste, iaurturi si alte alimente modifica retetele si concentratiile de substante in functie de zona geografica pe motiv de ‘gustul clientilor e diferit’ la tarile din europa de est fata de cel al celor din europa de vest, de-aia le dam produse de calitate mai proasta la acelasi pret

      1
  11. Probabil as manca. Dar intrebarea este daca e sanatoasa. Habar nu am. Oricum, fiind un produs comercial, s-ar putea sa fie crescuta/intretinuta cu tot felul de chimicale, insa se stie ca si animalele vii tot cu chimicale sunt crescute, deci e aceeasi Marie, cu alta palarie.
    Oricum, planeta nu o mai salveaza nimeni. Dar, ca sa nu zicem ca nu am incercat, acceptam si gaselnita asta cu carnea sintetica.

    • #17

      exista si acum alimente bio crescute in conditii artificiale, cum ar fi rosia bio hidroponica.
      exista si pleurotus de cultura, care are gust de carton, spre deosebire de cel cules din natura.
      pentru mancatorii de ”parizel”, carnea artificiala va fi mana cereasca.

  12. #18

    I’m in. Sunt omnivor dar nu vreau si nu am putut niciodata sa mananc un animal pe care l-am vazut crescand (porcul de la tara sau gainile din curte). Asa ca, daca e etic, why not? Daca e si mai ieftin decat carnea normal si mai putin poluant procesul de obtinere, si mai bine.

    Personal, imi e mai scarba de gretoseniile alea vegane care se dau drept inlocuitori de carne (burger din tot felul de ierburi de ex.).

  13. #19

    Carne făcură-n laborator?
    Și din ce-o fac?
    Materia primă, adicătelea…

    • #20

      din celule prelevate de la animale. cu o seringa.

    • #21

      Pai aia cu celule e samanta dar “cu ce o uda” de se multiplica celulele alea?

    • #22

      Nu, mersi.
      Prefer să hăcuiesc porcu-n coteț sau mistrețu-n pădure.

  14. #23

    Nu cred. Consum destula “chimie” oricum, ca nu ma cheama Olivia Stir, nu vanez si nu pescuiesc.
    Cat despre planeta, n-am copii carora sa le-o las si cat oi mai fi eu pe aici cred ca supravietuieste.

    • #24

      Un roman adevarat: Eu mor si dupa mine potopul maica, ca eu sunt sus la Domnu’ si ma uit la voi.

    • #25

      Dar eu nu pledez să nu consumați voi carne “făcută” cu seringa; poftă bună și ac ascuțit!
      Altminteri, încă trăiesc cu impresia că fiecare are dreptul să decidă pentru sine ce consumă, câtă vreme nu încearcă să le bage altora pe gât propriile alegeri.

      2
  15. #26

    Am vrut sa iau faina dă greeri sa vad cum e. Cand am vazut pretu am ramas la faina clasica. Carne sintetica….de nevoie as manca, de bunavoie nu.
    In alta ordine de idei, mario = 15 ani de pârnaie. Duamne-ajuta sa ramana definitivă.
    Si poate se duce si negoiță dupe el.

    • #27

      mario are acelasi proces in Italia unde, probabil, va castiga sau va lua cu suspendare si atunci orice sentinta din romania e nula si neaavenita

    • Oare pana cand o sa il mai haituiti pe copilul ala..?

    • #29

      Arhi, stai asa, ca nu pricep: cum are acelasi proces in Italia? Pentru ca l-a omorat, beat si drogat fiind, pe omul ala?
      (nu intreb retoric, chiar nu ma prind cum e posibil. Nu ca as crede ca beizadeaua imbuibata va ajunge sa vada vreodata o celula pe interior… stie tata Gino cui si cat sa dea).

      1
    • #30

      da. se declara refugiat fata de injustita grava ce i se face aici. asa au facut toti, si Sebastian Guita, si Oprescu.

    • #31

      În câteva decenii cred că vom manca toți carne sintetica de laborator ,o sa fie singura ofertă :).

  16. #32

    cred ca ar avea gust diferit. gustul are legatura cu ce mananca animalele, cum, cand, varsta…cred ca o sa fie greu de reprodus un waygu sau cum se scrie, kobe si altele

    1
    • #33

      aia nu e asa doar de la mancare, e si de la modul de crestere, si cred ca e mai usor de reprodus un patern similar cu Kobe in laborator decat in viata reala.

  17. #34

    Da, categoric aș mânca. De fapt abia aștept. Am citit acum ceva vreme de un restaurant american care a început deja să ofere carne produsă în laborator pentru clienți.

  18. #35

    Probabil generatia noastra nu s-ar infrupta din asa ceva pea mult, dar generatiile urmatoare vor considera normale aceste chestii, pe masura ce vor fi promovate peste tot.
    In una doua generatii care au acces la spalare pe creier mananaca aia si pamant :))

    1
  19. #36

    Astept ziua cand o sa ne permitem toti mini laboratoare din astea acasa, o sa maninc vita kobe la micul dejun ca un boss!

  20. daca e safe pentru consum uman, are gust bun, pret accesibil, acelasi aport nutritional si mai putine calorii, sa sfaraie!

  21. #38

    Daca o sa fie in promotie la Kaufland, de ce nu 😀 ?

  22. Mancam sau am mancat fara probleme parizer cu kilogramele sau celebra “margarina cu gust de unt”, dar daca parizerul e inlocuit cu “carne facuta in laborator” se lesina de emotie.

  23. #41

    Daca o sa cresc un greiere la tara, inainte sa il fac faina trebuie asomat sau nu, cum e legislatia europeana in privinta asta?

    1
  24. #43

    ce parere aveti de aceasta carne crescuta in laborator? 🙂

    designmuseum.org/exhibitions/beazley-designs-of-the-year/product/ouroboros-steak#

  25. #44

    Am mai taiat gaini cand a fost nevoie. Ce nu suport, e sa se chinuie. Asa ca de fiecare data ma asigur ca e proaspat ascutit cutitul, incat sa executi cu o singura miscare scurta. Nu imi place nici mie, dar cand e nevoie aia e, dar macar sa sufere cat mai putin.

  26. #45

    Este foarte posibil sa mancam deja mancare de laborator si vreau sa spun ca e absolut minunata (ma refer la carne). Cu “beyond burgers” sau alte produse beyond nu prea ma impac, dar chiftele de carne de la supermarket au aparut, au peste 30g de proteine pe bucata si numai 10% grasime, super meserias. Decat pudre mai bine mesteci ceva gustos. Foarte curand o sa intre in productie de masa pentru industria de fast food – inteleg ca inca este mai mare pretul pe kg decat puiul clasic. Probabil produsele din resturi de la procesare inca se vor mai baza pe materie prima “naturala”, pentru cine ii fezandeaza bunatati din zgarciuri si piei asezonate cu multe chimicale. Si da cam toate fainurile proteice pentru industria alimentara, vor fi produse din insecte. Atata timp cat nu vad gandacul in farfurie n-am nici o problema

  27. #46

    Asta cu carmin sau alți coloranți naturali e fleac, pentru domnișoare. Prin ’94 cînd lucram în portul Midia, pe o macara plutitoare, s-au întors colegii mangă din oraș și au pus niște iahnie să mănînce și-l înjurau pe bucătar că iar a ars ceapa. Mîncau și înjurau. Și iar mîncau. Și dimineață am văzut că oala avea 2 degete de carcalaci înnecați în grăsime deasupra iahniei (venise altcineava beat seara tîrziu, a mîncat și a uitat să acopere oala). N-a murit nici dracu’.
    Dar carne sintetică n-aș mînca. Am tăiat, jupuit și mîncat de toate, de la oaie, porc și pînă la iepure sau găină.

  28. e amuzanti astia cu greierii si isus ca in biblie zice sa nu manci porc dar sa mananci greieri 😀

    da. As manca si carne

  29. #48

    Viermișorul acela roșu din ultima poza îmi pare chiar simpatic

  30. #49

    În câteva decenii cred că vom manca toți carne sintetica de laborator ,o sa fie singura ofertă :).

  31. #50

    Daca nu poti sacrifica animalul nu meriti carnea. 😀

  32. #52

    mie imi place carnea asa cum e.
    daca as putea as manca doar carne crescuta in salbaticie(vanat, peste captura) sau in conditii apropiate (rate-gaste crescute pe balta+pasune, gaini crescute in curti cu vegetatie, porc hranit in padure inchisa, cu ghinda/jir sau cu zer la stana, vite, oi si capre crescute crescute pe pasune. asta in ceea ce priveste carnea.
    voua va recomand chestii mai sanatoase.

  33. #53

    Ma gandeam la o chestie: cum ar fi sa devenim canibali? Iti dai seama ce liniste s-ar face in mijlocul bombardierilor? Big, fat and juicy. Nici musca nu s-ar auzi cand si-ar da seama ce bombardier la protap ar iesi. Sau intins pe jos, cu paie in foc pe “dansu'”.. Ca altfel n-ai cum, dom’le, legile nu-s pt ei, bunul simt nici asa… Noroc cu dorinta altora de-a papa ceva.

  34. #54

    Oare carne de pistă pot face ăștia în laborator?

  35. #55

    Cred că depinde mult de prezentare. Dacă întrebarea din articol e însoțită de imagini cu muște… e greu de zis.