Una din matrele acestui an s-a numit scumpire. S-au scumpit toate produsele, serviciile, mâncarea a devenit scumpă și infectă, combustibilul e iarăși la 6 lei, ca pe vremurile bune, peste tot se vede nevoia de a recupera pierderile pandemiei pe spatele clienților.

Fără îndoială, impactul cel mai mare este cel mai vizibil, referindu-ne la populația simplă. Gazele, curentul încep să devină bijuterii scumpe, iar frigul pe care îl vor face unii la iarnă nu va fi deloc mic. Un prieten a primit azi ofertă la gaz de fix 3 ori mai mare decât până acum. Calculul e simplu, 400 iarna trecută, 1200 iarna asta. Și cam aia e, abia atunci o să vedem români înghesuindu-se la RADET :mrgreen:

Ce voiam, de fapt, să spun.
Guvernările pesediste și alegerile dese ne-au făcut, în toți anii ăștia, o pernuță de siguranță față de prețurile reale ale acestor servicii și utilități. Noi nu știm, de fapt, cât costă ele în mod real, iar lovitura este bruscă.
Ce ar trebui, de fapt, să facem, e să ne uităm care este acest preț mediu în Europa, în special în țările cu EURO ca monedă.

Și veți avea surpriza de a vedea că prețurile sunt ușor diferite. Acum 2 ani, în Liverpool, plăteam 50 de lire curentul și 50 de lire gazele. Fixed fee. Lunar. Indiferent de anotimp. Se făcea regularizarea o dată pe an și, de obicei, mai plăteai câteva sute de lire la final. Pe lângă asta, un internet de toată jena ADSL, cu doar 39.99 lunar, un abonament mobil de 29.99, cu 1 GB inclus. Cablul, în funcție de opțiuni, ajunge și la 100 de lire.

În germania, în monedă fixă, prețurile erau mai mari puțin, dar valoric erau cam pe acolo și, în general, comparativ, la fel, inclusiv cu ofertele. Doar internetul era infinit mai prost. Ca idee, singura rețea cu roaming decent era Digi.

Despre RCA nu vă mai spun. În funcție de vârstă și mașină, poți plăti, în UK, și 5000 de lire RCA, dacă nu ești chiar atent. Oricum, o medie este de câteva sute de lire LUNAR și mă refer la RCA, nu la CASCO, să fim înțeleși.

Ideea este că, într-o UE normală, în care toți folosesc euro, scopul final este o regularizare a prețurilor și o egalizare a diferențelor. Așa că, în timp, prețurile vor crește, altfel nu ai cum să ajungi la nivelul de trai al celorlalte, pentru că standardul de viață al cetățenilor este o componentă finală a prețurilor, că de aia o femeie de serviciu din Bavaria ia salariul minim de 1475 de euro sau cât mai e acum, iar în românia salariul ăsta îl vezi doar în lei sau doar dacă ești ITist.

Prin urmare, nu vă bazați pe minciunile lui Cîțu. Prețurile nu au de ce să scadă. România, ca orice altă țară, cumpără energie și gaze de pe bursă. Astea sunt prețurile. Prețurile la piesele auto sunt aceleași, în toată europa, posibil mai mari aici, pentru că nu avem autostrăzi și transportul e mai scump. Singurul diferențiator este manopera, iar cu cât costul cu salariile cresc spre nivelul UE, cu atât și prețul RCA-ului se va îndrepta spre nivelul UE.

Pregătiți-vă pentru vremuri nu neapărat plăcute.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

61 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Din ce am calculat comparat cu o factura din luna Ianuarie, vom plati cu 60% mai mult la gaz. Presimt ca o sa revina la moda caldura la soba :))

    • #2

      Să vezi cît o să fie căldura la Radet, că la prețul gazelor se mai adaugă și salariul directorilor și amantelor de la Elcen și Radet (și ăla mărit cu 60%), cu toată subvenția dată de primari…

    • #3

      Unde? La bloc? Nu ai voie sa montezi ce vrei tu intr-un bloc de locuinte, nu cred ca se poate, legal.
      LA casa poti, evident, dar pretul lemnului de foc este absolut imens, iar calitatea, evident, schioapata, ca alea bune sunt ptr bajetii dastepti nu pentru prostanii de romani.
      Incalzirea ope leamne sau peleti nu este rentabila decat daca ai matria prima in curte, adica ai padure in proprietate sau o masina de facut peleti din paie, coceni si alte asemenea, uscate. Altfel, platesti de te spargi. Plus ca o centrala pe lemne/peleti este infinit mai scumpa, iar meseriasi sa iti monteze o soba cum trebuie sunt foarte putini.

    • #4

      Cred ca incalzirea cu peleti tocmai a devenit rentabila problema e ca sunt aproape sigur ca vor începe scumpiri si la peleti, nu neapărat justificate. Deocamdată au același pret ca anul trecut.

    • #5

      |Lemnele nu-s ieftine de loc, depinde de zona, dar in general nu iesi mai ieftin cu lemne decat cu gaze.

  2. o să fie un boom demografic după o iarnă friguroasă 😀

    • #7

      Depinde, dacă te prinde înghețul cu ea sculată, altfel…

  3. #8

    Nu e problema cu gazele, daca se face frig mai bagam niste lemne in semineu, mai un coniac, mai o blana de urs la picioare, normal asta dupa ce ne intoarcem de la golf!

  4. #9

    Ciudat eu am primit un plic noile schimbari gen daca perioada 2021 am un cost kWh de 0.26510 din 2022 voi avea 0.28069..acuma habar nu am cum se calculeaza si ce inseamna..is pamant de flori la subiectul asta recunosc…cred ca tine si de contractul initial incheiat,habar nu am.

    • #10

      il aveai mare din start. 0.26 vs 0.13…

    • #11

      Right 🙁 ma bucuram degeaba 😀

    • #12

      Cred ca si eu le aveam mari cam de mult, ca nu mi s-a parut ca s-a scumpit gazul sau curentul in ultima vreme. Nu inteleg deloc ce se intampla – unde is scumpirile? La oamenii care au incheiat contracte noi, la oferta, la inceputul anului? eu inca n-am facut nimic din punctul ala de vedere tot anul, ca mi-a fost lene sa ma ocup de treaba respectiva, sunt tot pe “piata libera”, :D, da’ aparent nu prea am ce regreta, tot acolo as fi fost.

  5. #13

    Tot Engie si noi.

    Ne-a crescut de la 0.18459 lei/kWh la 0.25481 lei / kWh (cu TVA).

    Momentan imi fac citirea singur, deci nu am avut parte de prosteala cu consumul estimat prin care practic ii imprumut tot eu pe ei fara dobanda, iar consumul pe septembrie e de -201.18 de lei, datorita regularizarii proaste pe care au facut-o :))

    • #14

      Good Lord, acum m-am uitat si eu pe factura, dar eu am aproape 0.58 pe kilowat, la Electrica Furnizare, why? Nadajduiesc ca macar nu mi-l mai scumpeste, daca il platesc la pretul asta de luni de zile….. Si anul trecut aveam ceva de genul 0.45, deci nu e noua treaba, platesc scump cam de mult.

    • #15

      Deea, eu zic de gaz.

      La curent, Enel, e mai scump decat gazul. Cu mult, aproape triplu.

      Mai precis, e 0.70226 lei/kWh 🙁

  6. #16

    Iarna asta ma duc la golf in Florida…ne vedem la primăvară…

    • vai, domnul iohannis, și pe noi cui ne lăsați?

    • #18

      Te astept, la sarakii de americani nu s-a scumpit energia. Golful e $75 ora, cart inclus, si ceva echipament cu discount gasim noi… ca sa stii la ce te astepti

  7. #19

    Un bulan teribil a facut sa inchei pe 15 Aprilie contractele de gaz si curent la Nova cu pret fix pe 1 an, cu 0.13 la gaz si 0.57 la curent. Daca nu le trece prin cap sa rezilieze ei unilateral, pare ca vom trece acceptabil iarna asta. De la anu’ insa…va fi cam trista situatia 🙁
    Din pacate cresterile astea masive nu pot fi decat marginal amortizate prin mici masuri de optimizare: Centrala mai eficienta (in condensatie), izolatie termica mai buna, geamuri mai bune, scazut temperatura cu 1-2 grade, etc…
    Se pare ca intr-adevar singura metoda de a contracara scumpirile este sa nu mai fim saraci 🙂

    • #20

      Stai linistit, au ei o clauza care poate permite modificarea preturilor :))

    • #21

      Anul trecut tot la nova, pe 1 Noiembrie am facut contract pe 1 an pt. gaz la pretul de 65 lei pe Mwh. Acum reinnoirea costa 235 Mwh sau 0.235 kwh. Aproape de 4 ori mai mult. La electricitate am facut contract pe 2 ani la pretul de 0.68 kwh. Acum tot la ei e 0.83 kwh. Nu stiu cat vor creste dar daca se mentine ritmul presimt ca ajungem la lumanare si la foc de tabara in sufragerie.

  8. #22

    Eu aveam 0,12 pe kwh si mi-au zis engistii ca de la 1 sept o sa am 0,21 (conteaza si ca am abonament zilnic, care s-a marit si el la 0.55 lei).
    Sunt curios la electricitate cum o sa fie

  9. #26

    Când TVA-ul a fost redus de la 24%, la 19%, prețurile au rămas la fel.

    • #27

      evident

    • #28

      Pai a scazut tva-ul dar a crescut pretul fara tva, per total pretul a ramas la fel, asta e ghinion, se mai intampla!

  10. #29

    off-topic și ontopic.
    România produce gaze astfel că importă doar 10-15 % din ele. – asta-i bine.
    Din producție de jumătate se ocupă RomGaz și jumătate OMV. – asta-i și bine și rău.
    RomGaz-ul e locul unde primesc salarii bune fără să facă nimic – pile, cadre, etc. – asta-i rău.
    De importat importă de la ” poporul prieten ” – Rusia. – asta-i rău.
    Care are acțiuni la OMV. – asta-i și mai rău – e normal ca rușii să le spună celor de la OMV – ” frână la extras că trebuie să vindem noi la iarnă, cu cât vrem noi “.
    Guvernul și cei din ministerul energiei nu au umplut rezervoarele naționale cu gaz în primăvară – că acolo sunt niște căcănari incompetenți sau corupți, sau ambele. – ASTA-I FOARTE RĂU !
    Ar trebui ÎMPUȘCAȚI priministrul și cei din ministerul Energiei – ASTA AR FI FOART BINE !

    • #30

      Rușii la care te gândești & fac scheme cu OMVul, nu merită împușcați?

    • #31

      Vorbesti pe langa.
      rezervoarele de gaz metan – foste zacaminte si saline, in general – sunt goale prin toata Europa, ca UE au dat nu-s ce dracu directiva care NU favorizeaza inmagazinarea.
      Cumparam ca boii de pe bursa gaz la pret spot – ergo PRET MARE, daca am face ca ungurii contract pe 20 de ani am avea pret mai mic, dar noi nu e Orban love cu Putin.
      OMV Petrom , daca nu are cui da gazul, adica ENGIE, il dirijeaza automat la CET Brazi, cea mai moderna centrala pe gaz metan din tara, care produce curent acum in draci.
      Paradoxal, la Romgaz sunt in general oameni capabili, care nu prea si-au batut joc, Romgaz chiar deruleaza investiii majore – gen deschis noi campuri gazeifere, on si offshore, termocentrale pe gaz metan samd
      La Guvern si ANRE, acolo trebuie parjolit cu aruncatorul…de flacari

    • #32

      O, da! ANRE! Trebuie parjolit si pamantul pe care calca angajatii ANRE, nu cumva sa scape vreo molecula maculata de ei.

  11. #33

    Salarii de România & prețuri în euro din Europa de Vest.

    Cum spargem matricea asta?

    • #34

      Ne ducem in Europa de Vest. Daca pana acum viata era relativ ieftina in Romania, acum cu cresterea preturilor, pare ca-si pierde si ultimul avantaj. De ce ai mai ramane aici?

    • #35

      Plecand in Europa de Vest.

  12. #36

    Am primit aseara de restart notificare, de la 0.7 la 1.03 kw. Pe softpedia se aduna lumea de o actiune in tribunal, nu stiu cu ce sanse de reusita

  13. #38

    Cred ca incalzirea cu peleti tocmai a devenit rentabila problema e ca sunt aproape sigur ca vor începe scumpiri si la peleti, nu neapărat justificate. Deocamdată au același pret ca anul trecut.

    • #39

      Pai de ce sa nu fie justificate. Lumea fuge catre peleti, ca sunt mai ieftini. Creste cererea, deci creste si pretul.

  14. #40

    Sunt foarte mulți bani în piață iar o mărire a prețurilor este binevenită. Așa se reglează hiperinflatia.

  15. #42

    eu am primit acum o luna notificare de la restart ca se schimba tariful la 0.330 lei/kwh in loc de 0.121 cat aveam pana acum. pe site ei azi au oferta de 0.425 lei/kwh 🙂

    mi-am schimbat contractul la electrica furnizare cu 0.253 lei/kwh, tot in pierdere, dar mai putin fata de cat as fi avut…

  16. #43

    eu am dat anul ăsta cu 50 lei mai mult pe tona de peleți (1200 vs 1250), la început de septembrie, același producător.
    la Enel, am 0.244 per kw, din decembrie o să fie 0.5 per kw.
    deja mă interesez de panouri fotovoltaice.

    • #44

      50 Ron in plus pe tona de peleți nu e mult…dă-o in spanac cat vrei sa fie? Toți vreți numai mocaceli….Sa va vad când ne măresc impozitele la proprietăți care acum sunt nimic…Sa avem și noi 1000 euro pe an impozitul pe proprietate la un 2 camere la Universitate, așa cum e in Franța!..

  17. #45

    La e-on le am trimis toate actele de 6 luni sa trec pe piata libera, canci raspuns sau modificare contract, pretul in septembrie 2020 era 0.13402 kw, acum este 0.15194 fiind in continuare consumator reglementat. Cred ca asta cu “sa incheiem contracte pe piata libera” a fost o mare teapa :((

  18. #46

    Depinde de tara, in Finlanda aveam mobil cu totul inclus (minute in retea + internet 4G cu trafic nelimitat) cu 25 euro pe luna, apa cam 20 euro pe luna de persoana, curent n-am platit ca stateam la un apartament al universitatii dar presupun ca venea cam vreo 50-100 euro pe luna, RCA incepea de la vreo 7-800 euro pe an si scadea cate un pic daca n-aveai accindente,, impozitul pe masina inca vreo 3-400 pe an, un ITP era vreo 50 euro, internet acasa te descurcai cu un ADSL, cablu sau un 4G la vreo 20-30 euro pe luna (desi la fel de bine puteai sa folosesti din netul ala de la mobil daca n-aveai nevoie de mare lucru), iar asociatia la bloc venea macar vreo 150-200 euro (in care intra si caldura) la care probabil se mai adaugau niste 50-100 pentru creditele pe care le lua asociatia pentru diferitele reparatii pe care erau obligate prin lege sa le faca (gen schimbat tevile o data la vreo 20-30 de ani, alea costau vreo 15000 euro de apartament, platiti in rate pe mai multi ani). Cam astea erau costurile lunare acolo.

  19. #48

    Asta cu pretul la internet pe ADSL e din cauza ca jegosii astia de peste tot de prin europa (uk included) au pus la punct reteaua acum doua secole si nu le mai vine sa investeasca in fibra integral pentru ca merge si asa, line rentalu ala ar fi trebuit sa moara odata cu reteaua adsl acum minim 5 ani. Fapt concret la firma unde am eu internet platesc £39.99 pe luna la 80mb/s. Daca m-ar upgrada la full fibre ( nu se poate ca nu e disponibil la mine in zona), pretul ar fi exact acelasi dar la 150 respectiv £49.99 la 300mb/s. Investitia in fibra e mare dar costurile cu mentenanta scad dramatic.

    • #49

      Incearca Hyperoptic – contractul meu e £39 / luna, 1GB viteza prin ethernet cable si vreo 600 mega prin wifi. Chiar e super ok.

  20. Mie mi-a crescut pretul calculat pe factura de la 0.62 lei/kw – august 2020 la 0.89 lei/kw – august 2021 adica o crestere de aproape 45%, ma refer la pretul final de pe factura cu toate taxele. Si eu am fost inspirat ca am ramas la abonamentul universal ca am auzit la prieteni care au trecut la alte oferte ca aproape li s-a dublat pretul fata de anul trecut.

    La curent mai merge ca oricum plateam in jur de 100 lei/luna nu e o tragedie ca acum platesc 150 lei/ luna insa ce e mai rau urmeaza anii trecuti in iernile friguroase plateam si 700-800 lei/luna nici nu vreau sa ma gandesc cat voi plati iarna asta.

  21. #51

    Pt curent electric de cautat oferta Hidroelectrica, iar pt gaze cea de la Electrica Furnizare (oferta care nu se face online, dar accepta pe mail). Vb de consumul casnic.

    • #52

      Atentie la hidroelectrica, curentul e ieftin transportul curentului e fix de 10x mai mare -> 0.11 fata de 0.01 la altii. Ceva imi spune ca iesi maxim cu ceva lei mai jos

  22. #53

    In caz ca aveti curiozitati, in partea din stanga exista fisierul “monthly prices” pentru marfuri, cotatii pe pietele internationale…

    www.worldbank.org/en/research/commodity-markets

    S-a scumpit mai totul, de la cafea (+72% in ultimii 2 ani) la ulei de cocos (+108% in ultimii 2 ani, pa-pa Nutella) la otel (+74% in ultimii 2 ani, pa-pa case noi) la gaze in Europa (+320%… 300 fucking la suta…). Vin vremuri extra cacacioase…

  23. #54

    Un pic of topic dar nu stiu de ce exista inca conceptul gresit CASCO / RCA. Lumea se asteapta ca RCA sa fie ieftin si CASCO scump cind de fapt e fix invers. CASCO acopera doar masina ta pe cind la RCA poti face pagube de milioane.

  24. #56

    Am şi eu o întrebare pentru cei are se plâng că furnizorii le-au schimbat preţul la gaze sau energie elecrtrică, contractul nou pe piaţa liberă a fost cu preţ fix sau variabil ? Pentru că eu am făcut contracte şi a gaz şi la curent cu preţ fix şi nu am primit nici-o notificare de modificare de preţ.

    • #57

      ai rabdare sa ti se termine contractul, astea sunt noile oferte, pe noile contracte

    • #58

      păi ştiu că contractele sunt valabile un an dar întrebam dacă cei care se plâng ştiu că contractele lor poate au preţ variabil în perioada contractuală şi că furnizorii, legal, îl pot modifica.
      Spun asta pentru că cineva a cerut o ofertă la Eon, pe la începutul anului, şi-i tot băga pe gât o ofertă la un preţ “avantajos” dar cu tarif variabil pe perioada contractuală. Ştiau ei ce urmează şi au păcălit pe mulţi cu “preţul variabil”.

    • #59

      noi vorbim acum despre noile contracte

  25. Să fim serioși totuși.. Datoriile acumulate de toată această pandemie trebuie plătite cumva, nu ? Deci cine plătește, utilizatorul final.. cumva, trebuia să-și scoată banii.