Atât de savuroasă a fost discuția despre artă și limitele ei, că tare vreau să trecem și la modulul practic.
Am văzut recent expusă pictura de mai jos. Are denumirea “Congo”.
Discutați. Artă? Nu artă? De ce? Acum e momentul să vă asumați opiniile.
PS: Mi-ar frânge inima cei care au comentat atât de frumos pe partea de teorie, dacă ar da bir cu fugiții la practică.
NOU
Nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă (Nietzsche la Lidl, casa 2)
NOU
Care Congo? Congo-Kinshasa sau Congo-Brazzaville ? Mai degraba geografie, nu arta.
NOU
Uite, nu m-am gândit să mă uit cu care seamănă.
NOU
Congo cimpanzeul ? Autoportret ?
Citatul de mai jos este un comentariu la Arta-praxis
Beauty in things exists merely in the mind which contemplates them. -David Hume, Moral and Political, 1742
NOU
E R.D. Congo, fostul Zair. Se vede ca nu va pricepeti la arta.
NOU
Măcar de era smeclită cu spanac regurgitat, sfeclă digerată…
NOU
Ce voia să spună autorul? Celebra întrebare din anii de școală la care invariabil se răspundea cu cine plm știe.
NOU
Tu ce crezi ca voia să zică?
NOU
@Jeleu, răspunsul era ”cine plm știe” pentru că literatura era predată cu picioarele.
abia în facultate (și nu Litere) am aflat că Octavian Goga a fost și ministru și am o vagă senzație că informația că Eminescu a fost jurnalist tot atunci a ajuns la mine.
cum plm să răspunzi la întrebarea ”ce-a vrut autorul să spună” dacă tu nu știi nimic despre interesele lor dincolo de cuvinte pe hârtie, despre situația socio-economico-politică a tării în perioada aia, despre implicarea lor în societate, în politică, eventual despre profesia din care puneau pâine copiilor pe masă, despre amorurile, despre bolile lor…. (parcă altfel înțelegi ce-a vrut Bacovia să spună dacă știi că era mega-depresiv, plus alte câteva boli din sectorul ăsta, de exemplu).
pt că toți ăia nu scriau de amorul artei, chestii imaginare. scriau despre ce le păsa, despre ce-i interesa, despre probleme, bucurii și necazuri. ale lor și ale societății în care trăiau.
la Caragiale e mai ușor de văzut, la restul îți trebuie informații.
NOU
Aici te contrazic. Am avut bafta de dascali minunati,cu excepția unor filfizoni comuniști. Un asemenea filfizon ne a venit in clasa aXI a la romana . De unde și miștocăreala cu întrebarea clasica
Despre Goga am aflat devreme de eșecul lui politic, vb de liceu.
Prin 80 se mai valora cultura generala.
După mid 90s…alte vremuri. Asta e.
NOU
m-am tot gândit. mi-am dat seama că totuși am aflat despre politicianul-Goga în perioada liceului, dar nu la ora de română. dar cu absolută siguranță de despre jurnalistul-Goga am aflat în facultate de la un coleg care făcuse jurnalism.
totuși am constatat mai târziu că unele informații suplimentare și o anumită situare în context a autorului ar fi ușurat mult răspunsul la întrebarea ”ce-a vrut autorul să spună?”.
NOU
Orice ar fi vrut autorul sa spuna, nu a reusit pentru ca altfel nu discutam chestiunea acum.
NOU
Arta nu apartine nimanui, nici macar siesi, deci “ce a vrut sa spuna autorul” e din start un non-starter.
NOU
@Alex, @Yngwie aiurea!
Goga, Coșbuc și care mai erau din Ardeal fuseseră băgați până-n vârful ultimului fir de păr în problemele socio-politice de la vremea aia, problemele românilor din Ardeal în cadrul Imperiului Austro-Ungar care emisese cu cca 200 de ani înainte ceva edict prin care practic nici nu le recunoștea existența pe lume, Unirea, etc. poeziile lor era manifeste, lobby-uri și iar manifeste.
să vorbim despre Rebreanu și Pădurea spânzuraților?!
Alecsandri făcea scufundări (că era chel și nu mai merge comparația cu vârful firului de păr 🙂 ) în groapa Marianelor mișcării pașoptiste.
ăștia și toți ăia pe care i-am studiat la școală n-au făcut ever artă de dragul artei.
și dacă fie programa la istorie ar fi fost în concordanță cu aia la literatura română, fie am fi avut profi mai deștepți autorii ne-ar fi spus al dracului de multe.
NOU
Depinde de profesor – eu am avut parte de unii misto de tot. Dar asta se intampla prin anii 80 ( pana spre mijlocul anilor 90 ) . Ulterior – dumnezeu cu mila…
NOU
nu știu ce să zic despre asta, dar am văzut de Crăciun chestii făcute de nepoți (5,5 și 3.5 ani) care păreau mai arta decât ce-i acolo. doar că erau pe hârtie. 🙂
dacă mă screm nițel, chestia aia verde ar putea reprezenta o pădure, iar aia ciclam, ar putea fi un râu de sânge dacă ar fi roșie. 🙂
dar în afară de faptul că e în Africa, nu știu nimic despre Congo. aa, și bancul ăla cu ”al cui ești tu din Congo?” 🙂
NOU
Ce doreste sa zica autorul? Autorul acestui articol dorste sa dovedeasca ca se pricepe la toate: de la fizica mecanica la arta.
Nimic mai mult, nimic mai putin. Doreste din toata inima sa aiba dreptate. Sa aiba dreptate si in domeniul umanistic. Un fel de Leonardo modern.
Sper ca autorul sa-si dea seama de ce face aici inainte de a se instaura inchizitia artei (ca prin anii ´30 pe alte meleaguri). Daca nu poate sa devina sef.
Acum mai la subiect:
1. Arta trebuie privita si prin contextul timpurilor. Fotografiile unui Dürer, Rembrand sau sa zicem al altor pictori “buni” ( am nimerit-o, nu-i asa?) au pierdut in sec. al 20lea na dintre principalele lor functiuni.
2. Arta nu este absoluta. Arta este sugestiva si subiectiva. Nu sunt unde care pot fi demonstrate. Bine daca as fi inginer sau fizician as zice ca lumina oglindita de pigmentii rosii sau verzi au alte amplitudini si chestii absolute Nu-i asa? …
3. pictura de mai sus este probabil facut cu un scop. scop exact de a demonsta ceva. Nu-i asa? Sau cel putin de a avea dreptate…
Pana la urma ar fi un pas inainte daca ai sti de ce Picasso a trecut de la un “pictor bun” la unul “ciudat” (cineva a scris in articolul precedent ca picasso era un mic copil pe langa ce vazuse (si nu intelesese. Nu totul in viata trebuie inteles) intr-un muzeu? Concura cu Matisse si dorea sa se deosebeasca? Arta in genul lui Matisse (btw. fauvism, nu impresionism) era obosita pentru timpurile “noi”?
Deci lay back, relax si priveste arta in general ca pe o placere. Incearca sa nu-i dai note. Incearca sa nu o bagi in sertare. Mergi din cand in cand la expozitii in galeri de arta (chiar si arta contemporana. in Bucuresti sunt cateva foarte bune) si incearca sa intri in discutie cu galeristii – la finisaje (nu sunt asa de aglomerate ca vernisajele) poate intrii in discutie cu artistul… Zi direct in fata ca nu intelegi ce a vrut sa zica (de fapt nu trebuie sa intelegi mereu(!) ) O sa-ti raspunda. Daca vezi un Miro cu un “spermatozoid” si un “Ou” si te apuca rasul…rade…adu-ti aminte si incearca sa investighezi ce a vrut sa zica Miro.
Altfel inginerul ramane inginer superior si cu asta basta…
O duminica placuta.
NOU
Nu prea ai înțeles ce am vrut să zic, și în loc să întrebi, o arzi connaisseur.
Apropo, pictorul meu preferat este Klimt, iar în biroul meu atârnâ reproduceri după Jack Vettriano. Am în familie pictori abstracți care au expus internațional, bunicul meu a fost fotograf pe vremea când arta nu se făcea în fotoșop, și înțeleg destul de bine avangarda încât să nu mă sperie.
Nu tolerez, pentru aia, ifosele și falsitatea. Mai ales ale celor ca tine. Scoate-ți bățul din fund și nu te mai lua așa în serios.
NOU
Nu sunt connaisseur. Am doar ceva afinitate. Și nu am prejudecăți.
Ma enervează în general “sertarele”. Sorry dacă te-am ofensat sau am fost prea agresiv.
NOU
>>Altfel inginerul ramane inginer superior
Asta e evident, e o discutie despre arta sau emitem truisme?
NOU
Ar fi o discuție despre artă. Dacă nu ar fi cazul nu aș folosi truisme.
NOU
E Congo, desigur! Chestia aia din stanga seamana cu un falus numai ca nu ma prind de ce e rosu si nu negru! Imi pare rau, n-am studii in arte de niciun fel, doar imi dau cu parerea!
NOU
Prima data când am văzut arta moderna /contemporana la pompidou (fluture, ești aici?) am crezut ca sunt cu retard de nu înțeleg de ce se uimește lumea la operele alea. Plm, refuz sa înțeleg tipul asta de arta.
Dar când am văzut libertatea conducând poporul, ce sa mai… Erecție. Foarte frumos!
NOU
Nike din Samothrace pe post de viagra
NOU
Taj’ dan’ gura ca e o statuie in Muzeul Acropolei care se cheama “kora cu ochii migdalati”. O vezi de la 30 de metri si 2500 de ani ca era buna cu draci gagica…:) Incearca de vezi.
NOU
Erectia am inteles-o, dar cu rahatu’ de la cur ce-i?
NOU
Depinde…nu stiu prea multe despre Congo dar partea aia roz bonbon din stanga corespunde oarecum cu pozitia pe harta a tarii Congo daca consideram pictura facuta din perspectiva tarii Republica democrata Congo. Aici se termina si presupunerile vag educate. Nu stiu daca exista vreo alta bucata de tara care a apartinut vreodata de Congo si care sa corespunda bucatii roz de jos. Daca da, atunci poate fi considerata o declaratie politica prin arta. Mno…ne dam si noi cu parerea ca e gratis, gen.
NOU
Ar putea fi considerata arta in aceeasi categorie cu caricaturile charlie hebdo de ex. Reprezinta un punct de vedere al autorului, in mare, falusul sperantei pe campiile fatatoare ale patriei verzi.
Vizual nu valoreaza mai nimic dar cine suntem noi sa spunem ca un miliardar nu arunca milioane pe asa ceva
NOU
Congo este un cimpanzeu pictor. Pictura este o ironie la adresa pictorilor contemporani.
Evident este o mare punga de hidrogen cu metan.
NOU
“Expozeul este structurat ca un recurs la universalitate, inextirpabil în sinergia evenimentelor, fără a eluda sinuozitățile absolutului.
NOU
Este portretul cimpanzeului Congo 🙂
NOU
Cred ca am descifrat simbolistica. “In Congo, cei cu sufletul roz nu au ce cauta in jungla”
NOU
Altfel va curge sânge roz
NOU
Nu e de joaca, mesajul e clar.
NOU
Auuu, Lorena Lupu s-a lasat de cantat si s-a apucat de pictura!
NOU
Daca arta nu e, nimic nu e! Dupa mine arta nu e! Sau e arta ca pe vremea imparatului Nero. Adica arta NEROada! Cred ca NEROD vine de la Nero!
Sau sa zicem, arta profana “creata” de homo economicus interesat sa scoata bani si din piatra seaca, in cazul nostru din mazgalituri declarate Arta de un grup de sarlatani, nici macar snobi simandicosi ci pur si simplu sarlatani aflati in cardasie cu homo economicus.
NOU
nerod vine de la norod, popor in ruseste
NOU
@Arhi
Mihai Vinereanu, doctorand in lingvistica, zice ca nerod vine din fondul pre-latin.
NOU
transmite-i de la mine ca e prost si face doctoratul ala degeaba
NOU
@Arhi Nu-i transmit nimic ca eu nu-s purtator de cuvant! Nu aveti decat sa o faceti voi, face to face sau in ce pozitie va place!:))))))
NOU
Tot pe aici pisi ? Ai primit dezlegare la internet si azi ?
NOU
@Arhi De fapt vine de la bulgari, hai sa nu-i denigram degeaba pe vecinii nostrii. Multa lume nu stie ca am fost influentati o buna bucata de vreme de bulgari, probabil de rusine.
NOU
stii cum e, limba slava tot de la rusi vine, bulgara e un fel de rusa, dar cu tarani…
NOU
Nu stiu unde sa raspund, aici sau dincolo dar.
Ce-ar spune cetateanul Habarnam pus in fata imaginii de mai sus infipta-n peretele unei galerii:
Varianta 1. Cum citim arta in 10 pasi simpli.
1. Nu e arta figurativa, si presupunem ca nu stim nimic despre autor ( buna alegere, apropo). Vedem un camp verde si o dunga lata roz, care intuieste ca se termina intrun camp roz mai lat.
2. Daca nu e arta figurativa inseamna ca titlul e un indiciu bun si se joaca cu simbolurile. Boon.
3. Congo este o tara si un fluviu. Asta e primul indiciu. Tara contine jungla. primul simbol are sens direct (campul verde). Padurea e verde.
Inseamna ca am acoperit primul simbol.
Al doilea e fluviu. Dar simbolistica ne spune ca apa e reprezentata conventional cu albastru. Daca e o abstractizare doar de forma, nu si de culoare, atunci e cel mult maro.
Dar asta e roz. BOON.
4.De ce e fluviul roz? !?
5. Si aici intra bagajul de referinte personale ale Cetateanului:
Rozul e un rosu diluat in alb. Rosul e culoarea sangelui. In Congo din vremea coloniala a fost genocid pentru ca populatia era exploatata si cauciucul recoltat era carat pe rau. Cauciuc “murdarit de sange”. Cauciucul e alb, sangele e rosu, are sens!
6. Cetateanul Habarnam isi aduce aminte de pozele vechi facute in perioada coloniala in Congo. Vede in cap poza cu tatal privind mainile taiate ale fetitei lui. Stie ca in perioada aia parintii isi omorau copiii abia nascuti ca sa nu apuce sa sufere o viata ca a lor.
7.Tot cetateanul Habarnam isi mai aminteste de Joseph Conrad si “inima intunericului, in care un vapor care urca pe Congo descopera ca “masta’ Kurtz, he dead!”.
Pentru ca Congo e simbolul Stix-ului.
8.
Inima intunericului a inspirat “Apocalypse Now”. Si Mekong-ul a insemnat moarte pentru multi.
9. Oare toate fluviile sunt legate inexorabil de moarte?!?
10. Cetateanul Habarnam s-a uitat 20 de secunde la doua pete pe-o panza si acum se gandeste la fluvii si la moarte.
E panza aia arta? Da. Pentru ca nu are alt scop decat sa-i trezeasca Cetateanului Habarnam sentimente. N-o poate manca, n-o poate bea, n-o poate tufe….
Pentru alt cetatean inseamna in mod sigur altceva.
NOU
Mulțumesc
NOU
cetățeana Ady-P a încercat să urmeze un raționament similar, dar s-a împiedicat de la pasul 5 încolo pentru că-i lipseau informațiile privind culoarea cauciucului, foarte posibil că și informația că în Congo se extrăgea cauciuc, Conrad, Apocalipsa și tot restul. 🙁
NOU
Latexul este alb. Cauciucul natural bate către maro.
NOU
Varianta 2: In umbra Omului.
Cineva spunea aici ca panza e facuta de un cimpanzeu.
Aici o putem interpreta in doua variante:
A) Ne hahaim. Uite ba ce prosti sunt astia cu arta lor moderna. Se uita ca vacile la doua pete trase de o maimuta si se gandesc la fluvii.
Varianta asta e pierde din start pentru ca-i vaduvita de intrebarea cheie.
B) Ce dracu il poate face pe un cimpanzeu sa picteze?!??
Gesturile alea sunt voite.
Cimpanzeul are mai multa determinare si claritate in linii decat un…sa zicem Pollock. E clar ca nu da cu laba doar sa capete o banana:)
Si cum mama dracului alege cimpanzeul fix doua culor contrastante. E contrastul esentializarea calitatii estetice?.
Cetateanul Habarnam se mira:
Cand Jane goodall a descoperit ca cimpanzeii foloseau unelte, oamenii de stiinta si-au pus problema redefinirii statutului de fiinta umana. Ce na facem atunci cand descoperim ca impartasim cu cimpanzeii si principiile estetice?
Ce-i aia om?
A bon entendeur, salut!
NOU
nu, nu e arta. o p**a de negru era mai reprezentativa.
NOU
Nu, nu e artă. E kkt ambalat și lăudat bine. Poate poate pică fraierul și se înțeapă.
Un bogat plictisit de exemplu ar putea cumpăra “lucrarea” să-l salveze din lentoare și plictis și nevoia de a se arunca pe geam din lipsă de prieteni și plictiseală.
NOU
Alternativa de titlu: “Geoagiu Bai”
Alternativa de titlu: “Tuzla”
Alternativa 3: “Amintirea mirosului sosetelor mele”.
Mi se pare ca e ca in bancul ala cu mafiotul. Nu are un raspuns clar. Cat face 2+2? Face cat doriti dumneavoastra, sefu’.
NOU
Nu am răbdare să citesc ce s-a comentat mai sus, din pricina la niște beri în plus, care pe vremea mea un Congo se numea Zair, era condus de Mobutu, Mobutu Sese Seko, tre’ să fi auzit de el, a fost în vizită la Ceaușescu, era un fel de negru botos cu o căciulă înaltă, semăna cu un collie, dacă mai știți filmul ăla cu Lassie cam așa arăta, numai că mai mascul. Pictura cu pricina nu seamănă defel cu el, deci probabil se referă la celălat Congo, cel în care se presupunea să emigrăm dacă Adrian Năstase, nu mai știu amănuntele dar nici cu el nu seamănă, deci nu, artistul a greșit de data asta, părerea mea. Hâc!
NOU
Pentru mine arta e acea chestie care imi creaza emotie sau ma pune pe ganduri sau imi da idei. Nu face asta? Posibil sa nu fie arta. Move on. In cazul particular, unele dintre productiile copiiilor mei m-au emotionat mai mult.
Acum, e foarte adevarat ca poti sa nu ai experienta de viata sau cultura ca ceva anume sa ti sa para arta. Uite, azi am fost la o piesa pe care daca as fi vazut-o la 25 de ani as fi zis “ce porcarie“. Intre timp, s-au intamplat chestii cu care am putut face legatura. Asa ca nu orice tie nu ti se pare arta chiar nu e. It depends.
NOU
Tin minte cand m-am angajat intr-o fosta firma, ca erau pline birourile de “picturi” cam cum e Congo asta, doar ca “pictorita” nu folosise culori din astea pentru pamanteni , ci ceva maglavaisuri aurii, argintii, rosu carmin metalizat etc, intelegeti ce vreau sa zic.
Doua chestii mi s-au parut interesante atunci :
1. “Artista” era fiica patronului , si firma cumparase acele tablouri cu vreo 3000-5000 Euro bucata ( in functie de marime si cantitatea de maglavais folosita , banuiesc). Am suspectat sifonare de fonduri din capitalul firmei.
2. Vreo 2 colegi mai sensibili la arta isi comandasera si ei niste “picturi” din alea de la “pictorita”. Am suspectat retard mintal amestecat cu snobism.
NOU
Cumva, daca nu am raspuns la celalalt articol, vin aici. Sunt profan in de-ale artei in general – nu pot sa explic lucruri care tin de finete si asa mai departe, dar stiu ce e frumos si ce ma “ridica” si ma poarta, macar putin, departe de realitate… va suna oarecum “calduta” explicatia ca multe pot fi considerate arta. Dupa mine, arta e ceva ce trezeste in tine anumite sentimente ceva mai profunde…. Poate pentru unii o fi pictura de mai sus. Pentru altii o fi mizeria de mai jos, dar hei, nu ii judec, sper doar sa fie cat mai putini 🙂 :
en.m.wikipedia.org/wiki/Artist's_Shit
Inca un exemplu, Requiem-ul lui Mozart este supremul in arta muzicala, dupa mine (spun asta ca sa para ceva mai haioasa comparatia cu ce urmeaza), dar ai si chestii gen Igorrr, pe care ii consider un tip de arta muzicala experimentala si foarte interesanta… mai jos cu una din chestiile lor digerabile:
youtu.be/vS7X5nuvjHo
Beauty lies in the eye of the beholder.
NOU
Semnalez cu drag reaparitia fatzucilor rosii. Asta arta !
NOU
Mie imi placea mai bine fara, mi se pare normal ca atunci cand nu esti de acord sa zici si de ce, nu doar sa apesi un buton. Sau sa le faci pe ambele, cum fac eu acum.
Uie idee, cand apesi pe rosu sa nu se inregistreze fara comentariu 🙂
NOU
reciclarea ca deseu a obiectului din imagine poate fi considerata o binevenita contributie culturala?!
NOU
Acest elogiu adus marelui artist care-a depasit conditia, propriu ego si s-a ridicat peste semenii lui. Precum voyager, care si-a depasit orizonturile ratacind dincolo de granitelele limitate a cunoasterii sale, fiind imersat in izvorul nesecat a dorintei de autocunoastere…ups…Scuze Maddam ca nu te-am recunoscut cu masca de fata 😀 . poza 1 e aia corecta.
NOU
Tocmai tu să nu mă recunoști…uffff.
NOU
my bad, nu te-am recunoscut fara machiaj si in costum de baie 😀 , incalzirea globala bat-o vina, daca erai in costum si ochelari de ski, te-as fi remarcat imediat 😀
NOU
Sunt în Kuala Lumpur (Malaezia, inculților). Bag o vizita la un muzeu islamic, ma culturalizez…
NOU
Bagă o poză, să vedem și noi.
NOU
m.imgur.com/a/gituj3J
NOU
cred ca numele corect nu e Congo, ci Sri Lanka, vad ca Cetin s-a prins imediat si a venit cu un articol despre Ditrau. Sper ca nu sunt paranoic, dar eu o vad pe Maddam fluturant drapelul unguresc 😀
NOU
asa se transfera / spala milioane de dolari fara bataie de cap. platesti cu cateva mii un ‘artist’ sa mazgaleasca o panza, dupa aia vinzi panza cu 10 milioane. panza poate fi refolosita de mai multe ori fiind acum opera de arta
NOU
Intrebare capcana. Nu e asa important ce a vrut sa spuna autorul. E totul in mintea ta.
NOU
E mâzgăleală. Cei care susțin că e artă vor trebui să accepte că în acest caz și scena unei dimineți sordide de iarnă ploioasă în care ei coboară la magazinul de peste drum pentru cumpărături iar o mașină care trece pe stradă și dă într-o băltoacă îi stropește din cap până-n picioare tot artă este. Rafinament, poezie, deliciu.
Bine, e drept că mai exista cineva care susținea că arta (respectiv muzica, ca să fiu mai precis) e subiectivă și că nu toată lumea ascultă Schopenhauer. Dar e mâzgăleală.
Mergeți de curiozitate într-un muzeu din apropiere, și-o să vedeți în ce direcție minunată se îndreaptă spiritul artistic contemporan.