V-ați gândit vreodată cum, într-un mod ciudat, aragazul este una din cele mai importante părți constitutive a unei case și cum, fără el, suntem cumva fără o mână dreaptă?

Era mic, vreo 6 ani, de abia se născuse sora mea cea mică. Nu existau pe vremea aia scutece de unică folosință pe teritoriul unde se construia, în mod activ, socialismul, așa că foloseam pătrate din pânză de bumbac pentru a restrânge diversele devărsări. Doar că scutecele, ca să fie din nou curate, trebuiau fierte. Pentru că nu existau nici mașini de spălat șmechere, iar achiziționarea uneia de aceia care învârtea hainele era treabă grea, trebuia să fii membru de partid, să ai referințe bune, să fi activat corect pentru planul cincinal și trebuia să te recomande comitetul de partid din intreprinderea unde îți pierdeai timpul.

Așa că soluția era să iei o oală de 60 de litri, să o umpli cu apă, rădeai săpun de casă, adăugai scutecele prespălate manual, cu apă rece și le fierbeai până când deveneau albe. Desigur, era destul de greu pentru un copil de 6 ani, dar în timp, capeți experiență, înveți să jonglezi cu pârghii și greutăți. Dar prezența aragazului, priceless, altfel ar fi trebuit să frec de mână scutecele, cu sodă, ca să le fac albe. Nu e deloc fun când se decojește pielea de la arsură.

Funny e că aragazul m-a urmărit și în relațiile avute în lunga viață.
Acum mulți ani, locuiam cu chirie într-un apartament care avea un aragaz vechi, bă, dar vechi, cred că tehnologia era din alt secol. Și am adus acasă o prietenă pe care voiam să o fac mai mult decât prietenă, să ne uităm la un film pe o casetă. Mno, yada yada yada, am ajuns la Ar trebui să ne spălăm. Pe vremea aia, apa caldă era chiar mai rară decât acum, așa că am pus iarăși clasica oală de 30 de litri de apă pe aragaz, să o aducem la punctul de fierbere, punem în cadă, apă rece deasupra și gata baia romantică. Eram și slab, intram lejer amândoi în vechea cadă uriasă, de fontă.

Doar că aragazul acela vechi scăpa gaz pe unele conducte interne, care ruginiseră. Și, la un moment dat, ne-am trezit râzând amândoi ca proștii prin casă, fără motiv, eu am început să simt că îmi bate inima extrem de repede, iar ea a leșinat. Atunci mi-am dat seama că ne intoxicăm cu gaz și ne pregătim pentru marele salt. Am bâjbâit să închid gazul, am deschis ușa la balcon, respirație bouche a bouche, chestii de astea. Am supraviețuit.

Când ne-am cumpărat primul apartament pantelimoneean, ne-am cumpărat toate electrocasnicele deodată, doar aragazul s-a livrat după vreo săptămână, nu mai țin minte din ce motiv. A fost, cred, cea mai urâtă perioadă din viața de familie. Pare funny să mănânci doar pe comandă și chestii de astea, dar să știți că nu e deloc. Să nu poți să îți faci o cafea la ibric, o omletă, să nu poți prăji o chestie dacă ți-e poftă, nu e o situație funny.

Serios, dacă fără alte chestii din casă te mai descurci, fără aragaz, nu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

76 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Și ochiurile alea le fac din ce in ce mai mici :(.

  2. #2

    +1 pentru aragaz, iar la casa noua mobila de bucatarie e esentiala.
    Prima mea casa noua, in anul domnului 2014, comandam electrocasnicele, mobila, dupa care decidem sa ne mutam chiar daca nu era totul gata, because #chiriaecat2rate.
    Long story short, facem mobila cu o ruda, 9000 de fucking lei (20 de rate), teapa secolului poate, exagerat de multa si de misto, pe bani de la parinti, DAR a livrat intai dormitorul, si dupa o luna bucataria. Omul ne-a intrebat inainte ce preferam, noi am zis ca dormitorul, ca eram comozi.
    Mare greseala. Dupa o luna de trait fara chiuveta la bucatarie, fara masa, blat, etc, mancat o ciorba la o saptamana, shaorme, takeout si uscaturi (si nu exista food panda, deci multa branza cu rosii si mezeluri), ajungem amandoi de Sfanta Maria, Vinerea, la SF Ioan cu hemoroizi de nu puteam merge. Sarbatoare legala, personal subdimensionat, cabinete la privat inchise pana luni, tot poporul (inclusiv de la Calarasi) ajungea acolo cu ambulanta. Dupa 3-4 ore la triaj, de care nu am trecut, am plecat acasa cu dureri in..suflet, si dupa o saptamana a venit si mobila. In viata vietilor nu ma mai mut undeva, oriunde, fara bucatarie si fara Draperii. #amzis

    • #3

      Cu 9000 lei ai iesit super bine. Am facut mobila de pal manual ca e simplu sa proiectezi, sa le zici cum sa taie si eu doar sa bag suruburi; si doar cu manopera mea, m-a ajuns vreo 2000 lei sa fac 2 dulapuri in balcon, cu sertare si alte mofturi de ale mele.

      Prin 2017 caut sa mobilez bucataria (am stat vreo 3 luni fara aragaz), si tot veneau ‘mesteri’ care ziceau 2000 euro, altii 3000, altii nici macar nu ma mai sunau inapoi, ziceau direct ‘nu am timp’.

      Ideea e ca noi doream vreo 6 metri liniari in U, cu hota/aragaz/frigider/masina vase/etc incastrate. Pana la urma am gasit pe cineva care m-a amanat vreo 2 luni ca era cu adevarat ocupat, dar la final am iesit cu 4500 lei materiale si 2000 lei manopera.

    • #4

      Da, ai iesit ieftin la 9000 cu toata mobila din casa. Am dat 3000 de euro doar pe bucatarie.

    • Mai, da, dar eu eram saraca si am ramas zgarcita. Ca idee, mobila pentru a doua garsoniera a costat 7000 lei, facuta cu un alt pfa, in 2019, dar fiind ieftin si lucrand bine, am asteptat 4 luni. Tot vreo 15 rate (da, sunt extra fricoasa cand imi fac credite pe 30 de ani, de asta cumpar ieftin si la porumb :)) ).
      Intre timp, am descoperit ca am un talent la desenat mobila si am mobilat un dormitor cu schita mea (canapea cu saltea ortopedica plus sifonier, dulap suprapozabil -cred ca asa se cheama- birou, biblioteca) cu fabuloasa suma de 4000 lei, totul pe comanda. Imi plac si mie chestiile de calitate mai buna de atat, normal, DAR creierul meu e nascut zgarcit/chibzuit, traieste zgarcit, va muri probabil zgarcit. Din educatie nu suport creditele (desi sunt ofiter de credite, wtf) si nu dorm noptile daca am datorii, asa ca atat se indura el sa ma lase sa ma imprumut 5-600 lei pe luna la casa, cateva sute de lei la creditul de consum. Cred ca si daca as avea banii aia, cash, in casa, nu m-as indura sa bag mai mult de 10000 lei in mobila pentru toata garsoniera.
      Pe electrocasnice, in schimb, am dat cat pe mobila..nu stiu care e logica. Scumbag brain, dar ma tratez.
      Si al naibii creier vrea si sa arate macar aproape ca in reviste/showroom ikea/Jysk pentru ca avem si figuri pe burta goala. Sa ne intelegem, din saracie am iesit, dar din safemode la portofel, NU.

    • #6

      Eu ma simt prost cu 3500 lei pe bucatarie :)) MDF, jolly-uri, amortizoare d-alea. Deh, meserias de Buzau 😀

  3. #7

    Stiu vreo cateva persoane prin UK pe aici care nu folosesc deloc bucataria. Comanda mancare si cafeaua/ energizantul le cumpara. Eu ma duc sa fac ardei umplut, niste ciorbica de perisoare si chiftelute pentru sapatamana ce vine. Ca e weekend si e timpul sa gatesc.

    • #8

      Cu tot respectul dar decât mâncare gătită în weekend pentru toată săptămâna mai bine piept de pui cu salată la comandă. Mâncarea gătită mai veche de două zile o mănânc de nevoie și cu noduri

    • #9

      Puiul mai vechi de o zi si mie mi se pare gretos de cand ma stiu (bine, in general nu-mi prea place carnea, dar asta din exemplu poate fi crunt de scarboasa).

      Majoritatea mancarurilor de care am auzit pana acum sunt in continuare bune cateva zile (verificat personal de multi ani), atata timp cat nu sunt slinoase (gen sarmale), daca sunt reincalzite/ decongelate cum trebuie (daca-i cazul) si mai ales atata timp cat sunt pastrate cum trebuie, nu in cutii de plastic, sa condenseze pe pereti ca un mini ecosistem, nu uitate pe masa/ bufet, nu rascongelate, nu tinute descoperite langa ceva ce le imprumuta un miros nefiresc etc. A, si din cate stiu, trebuie mancate repede mancarurile cu maioneza sau peste, ca poate se strica.

      Cel mai bine se pastreaza ingredientele relativ uscate. Adica, sa zicem ca vrei sa pastrezi un hamburger pentru a doua zi. Ok, dar ii scoti frunza de salata si rosia, sa nu-ti inmoaie painea, sa nu se ofileasca, sa nu decoloreze felia aia de cascaval cauciucat etc. Il reasamblezi tu a doua zi, cu ingrediente mai proaspete. Si exemplul cu supa e bun, dar, din nou, depinde si ce e in ea, cu ce e facuta (ulei, cheddar sau alte alea). Pe cea de legume, cand vreau s-o termin mai repede, o pasez, o iau la termos si pa.

      Varianta mai de mijloc: facut ceva gen paste, orez sau hai cartofi pentru cateva zile, luat cateva chestii interesante la congelator (fileu de somon, amestecuri de legume sau alte minunatii), apoi vi le combinati voi cu ce vreti la fiecare 1-2 seri; prajiti repede ceva, taiati o rosie pe langa si gata masa.

      Alta varianta: gatit o data duminica seara, cam pe miercuri terminat mancarea, apoi gatit inca o data miercuri/ joi seara, in timp ce va uitati la un serial, puneti un podcast, mai tricotati o soba de teracota in timp ce se coace/ fierbe mancarea, mai bagati un CS sau ce jocuri mai sunt azi la moda, mai glumiti cu familia/ vecinii/ sunati un prieten/ intrebati publicul/ 50/50. Apoi iar duminica seara si uite-asa aveti mancare pe 2-3 zile, chiar nu e asa mare distanta intre asta si zilnic.

    • #10

      @DeeDee, bune sfaturile, majoritatea le aplic si eu. Imi place sa reciclez mancarea si sa improvizez combinatii, asa fac si eu cu pastele/ orezul goale :))) Sigur gasesc eu ceva in congelator, mai prepar un sos si umplu ghiozdanul.

      Inca un tip bun, legat de… paine. Posibil sa fie util pentru cei care arunca paine, ca nu apuca sa manance tot. Cum faceam eu pana de curand.

      Painea se pastreaza extrem de bine la congelator. Habar nu aveam, desi ma minunam mereu cum de are soacra-mea paine proaspata, la cateva zile dupa ce i-am cumparat-o.
      Se face ca, de craciun, le-am luat o masina de facut paine. Nu smechera. ci FOARTE smechera. Se pisa pe toate masinile de facut paine, efectiv iese paine, nene. Aerata, moale, coaja exact cat trebuie, nu caramizile pe care le facea vechea masina.
      Comparativ cu petarda de la moulinex, masina asta e la ani distanta. E panasonic si poate de-aia.
      In fine.
      Painea iese asa de buna, incat ma ofticam ca imi dadea soacra-mea una si nah, ca orice paine, dupa 3-4 zile se usuca. Si nu apucam sa o termin. Asa ca m-am plans intr-o zi si zice: “da’ tu nu o bagi la congelator?”. Zic “nuuuu? cum adica?”. “Pai iti opresti jumate si jumate o bagi in hartie de copt si apoi in punga si o bagi la congelator. Si cand vrei sa mananci, scoti cu 3 ore inainte si o lasi asa cum e, impachetata, sa se decongeleze singura. Si ai paine proaspata. Tu cum crezi ca am cozonac si paine proaspata la aproape o saptamana dupa?”.
      Nu mi-a venit sa cred, dar nici nu m-a interesat sa intreb :))))))). Si chiar asa e, efectiv nu se modifica nimic, zici ca e proaspata, din ziua aia.
      Asa ca acum ma bucur de painea aia la masina, toata saptamana. Am gasit la Selgros, ceva faina smechera, integrala, cu drojdie, enzime si seminte in ea. Doar pui apa si faina si iese o paine de lesini.
      Asa ca, traiasca painea congelata :)))

      Am congelator mic, dar cand m-oi muta la urmatorul apartament, vreau sa cumpar un congelator cu sertare si sa trec la urmatorul nivel de food prepper. Mancare gatita si congelata, portionata, numai sa o scot si sa o incalzesc. Daca o congelez in ziua in care am gatit-o, se pastreaza proaspata, exact ca semipreparatele.
      Ma batea gandul sa iau un side by side, dar e o gluma sinistra. Mai bine un frigider normal si un congelator clasic.

    • #11

      Gătitul pe weekend no shit. Weekendul este de făcut altceva. Curățenie și gătit în cursul săptămânii. Șantierist fiind și neavând mereu timp de stat la cratiță, m-am obișnuit să am și o supă 4 zile in frigider. Nu tușesc din ea. Gătit de 2 ori pe săptămână lunea și joia, marți și vineri. Combinații din astea, evitând weekendul. Foarte rar mă apucă pe weekend dorul de gătit. Sau daca fac ceva este la modul: paste, burger, o friptura, din astea.
      Weekendul este pentru school, plimbat ici-colea, filme, zăcut.
      Cât timp fierbe la cratiță, se poate și spala. Multi tasking. Exact cum ați zis, cel mai important în casă sunt aragazu și tigaia wok.

    • #12

      @Jupaneasa, daca te rog frumos, ne zici si noua despre ce masina de paine e vorba in poveste? Ca tot fac ai mei paine la masina si se dau de pereti ca vaiiiii ce buna eee, dar e un soi de caramida fara gust, orice ingrediente ar pune-n ea. Ce zici tu acolo pare sa semene a paine adevarata la masina, ceea ce ar fi un binevenit miracol + idee sa le fac cadou 😀

      M-am gandit si la instant pot de cativa ani, dar ma tot pacalesc ca las’ ca pot si fara. Oricum, majoritatea lucrurilor pe care le gatesc le las pe foc/ in cuptor/ la steamer cu orele (doar le pun pauza cand ies din casa). Stiu ca steamerul e un moft (cand exista din ala de metal pe care-l pui in cratita, apoi capac deasupra si gata), dar are etaje, tavitza, gatesc destul de mult la el si-s multumita. Niste orez imperial, un pumn de creveti din lidal si ceva legume de prin casa/ congelator, lasate o ora la abureala si moamaaaa…

      Si, ca tot vorbim de ustensile, saptamana trecuta era sa nu ma lase sa intru la oficiul ala care-mi elibereaza cazierul, ca uitasem in buzunar un spiralizer din ala pentru castraveti… #aventuricucastraveti

    • #13

      @Jupâ – Maşina de făcut pâine Panasonic am şi eu de ~14 ani, într-adevăr pâine ca ea nu face alta, puţină lume înţelege. Mai am doi prieteni de familie în gaşca cu aceeaşi maşină de făcut pâine şi am ajuns cu toţii la concluzia că cei care refuză sa creadă că facem de fiecare dată o pâine excepţionala sunt exact cei cu Moulinex, Tefal sau alte maşinării de la care sincer, nu cred că am mâncat vreodată o pâine mai mult decât mediocră.

    • #14

      Sper ca nu raspund prea tarziu. Masina este asta www.emag.ro/masina-de-paine-panasonic-1200-g-17-programe-negru-inox-sd-zb2512kxe/pd/D4V3ZYBBM/?X-Search-Id=ecc874b68f7aad66d0fa&X-Product-Id=936924&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

      Are cel mai bun pret din ultimele 6 luni (850 lei), a tot stat la 1100 de lei, asa ca daca aveti bani, acum luati-o. Eu am prins-o de craciun tot la banii astia, dar pe pc garage si am luat-o de acolo. Dar e acelasi model.
      Oricum, uitati-va la poze, se vede diferenta la paine, se vad bulele prin paine. Inca n-am lasat review, o sa las si eu la un moment dat.

    • #15

      @Alex Asa e, am dat peste Panasonic din intamplare, ca bugetul nostru era undeva la 600 de lei, sa le luam un Tefal. Ma tot uitam la review-uri cu poze de la alea Tefal si mi se parea ca iese aceeasi caramida ca vechea masina si inca nu eram decisa, sa cumpar, sa nu cumpar… Si de curiozitate m-am uitat sa vad ce kkt face Panasonic de e asa scumpa. Am vazut diferenta imediat, cand m-am uitat la poze. Si am zis ca daca tot dau un ban, oricum or sa o aiba mult si bine, mai ales ca face si dospeste aluaturi, lucru extrem de bun, in cazul cozonacilor, haha.
      Clar, raman la Panasonic, pe viata. Momentan nu cumpar pentru mine, ca imi ajunge o paine pe saptamana, dar pe viitor, asa ceva iau.

      @DeeDee Am uitat sa zic. Instant pot-ul e util si merita banii, daca se mananca multa ciorba/ tocane/ mancare gatita in casa. De regula mancare la care focaresti 100 de ani. Altfel nu, adica, eu doar ciorbe fac in ea, pilafuri cu legume, tocane din astea de iti topeste carnea in furculita, etc. Ca le face repede si bune. In rest, tot la aragaz apelez. Eu am unul de la Tefal, am dat 350 de lei si clar il folosesc mai mult decat am folosit Crock pot-ul (pe care l-am si vandut, de altfel, ca sa fac loc la instant pot).

    • #16

      Nici eu nu sunt adeptul mancatului de mancare mai veche de 2-3 zile. Ciorba de legume merge si mai mult, sarmalele parca sunt mai bune mai reci si mai vechi.

      Ne-am luat One Pot de la Tefal si e dumnezeiesc. Ii pui la treaba si faci altceva 😀

    • #17

      Anumite ciorbe si mancaruri, in general alea cu sos, is foarte bune si dupa 2-3 zile. Eu gatesc in weekend de obicei cat sa am lunea, nu mai mult, ca nu mi-e greu sa improvizez ceva rapid in fiecare dupamasa. Dar daca fac o oala de ciorba de fasole cu afumatura, de exemplu, ai mei mananca toata saptamana din ea, chiar nu-si schimba gustul daca o tii in frigider si incalzesti portii mici.

    • #18

      vai, cum sa mananci fasole veche de 2 zile? pai fermenteaza. eu arunc totul, daca nu se mananca a doua zi

    • #19

      Eu n-o arunc ca-i pacat de ea, o las acolo in frigider, daca astepti suficient de mult timp pleaca singura.

  4. #20

    Legat de ultima idee: microunde, plita electrica/ cuptor electric pentru cand mai asteptati aragazul sa vina.

    Si, ca tot fac pe desteapta, TIL ca aragazuri e pluralul corect.

    • #21

      +1
      Si oala instant pot. De cand am asa ceva, ciorbele si tocanitele nu mai pupa aragaz. Doar calesc chestii pe aragaz, sa mearga mai repede treaba (merge si direct in oala, dar daca am si carne si legume de rumenit, apelez si la aragaz), arunc in oala, dar drumul la presiune si imi iese o ciorba de ciolan afumat cu zeama de varza, cu carne care cade de pe el… au. In doar 20 de minute (30 cu tot cu incalzitul oalei). Pai la aragaz fierb 2 ore, pana ajunge carnea sa cada de pe os. Nu mai zic ca tre’ sa stau sa pazesc oala.
      Acum am coaste afumate la congelator si niste zeama de varza… maine pun de o ciorba.

  5. #22

    Singura chestie pe gaz la noi în casă e centrala.

    Vara asta cred că ne punem fotovoltaicele, ca să termin și cu cei de la Engie și să nu mai plătesc nicio factură la întreținere vreodată.

    • #23

      nu cred ca acoperi consumul doar din fotovoltaic

    • #24

      Smecheria la fotovoltaice e nu atat in numarul de panouri/suprafata/wattaj, ci in numarul de baterii de capacitate mare.

      Deci daca pun panouri pe 100 mp de acoperis, plus jumatate de beci plin cu rackuri de baterii, si eventual o eoliana de 1000, am sa dau si altora.

    • #25

      din ce stiu eu, nu poti pune daca nu aimentezi rețeaua națională si nu stiu daca ai voie sa faci ferma de baterii

    • #26

      Încălzire cu baterii si fotovoltaice in Romania? Si care e legătura cu subiectul de pe blog?

    • #27

      Ți-am dat like pentru „cred”, nu mă dezamăgi…

    • #28

      Cat costa tot ce ai spus tu acolo Dragos?

    • #29

      La 100mp de acoperis poti sa faci un sistem de vreo 18kW, cu care, in zilele bune, o sa incarci cam de vreo 6 ori capacitatea pe care o transformi. Hai sa zicem 120, asta in zilele bune. In zilele rele, well, tinde spre 0. In medie, sistemul tau ar putea produce, cu un factor destul de generos de umplere zilnica egal cu 3.5, cam 23MW anual. Cam 30% ii consum cu standardul – iluminat, electronice si electrocasnice, gatit, alea alea. Pe partea de incalzire si apa calda, la o casa unde ai acoperis suficient cat sa pui panourile astea, estimez ca se consuma echivalentul a 20mc gaz zilnic, deci cam 200kW. Adica, ma rog, iarna. Deci, probabil, incalzesti 4 luni cu 24MW. Hai sa zicem ca ai cea mai tare izolatie, si scapi cu 20MW. Pana la coada, ceea ce intentionam sa zic e ca bagi vreo treijdemii in sistem, tragi de mentenanta lui de te plictisesti, peste 10 ani randamentul scade cu 20%, long story short, off-grid iesi pe paguba grav.

    • #30

      Cetin – stii bine ce stii, dar acolo e vorba de programul casa verde fotovoltaice, unde platesti 2000 de lei si diferenta ti-o da statul.

      Am vecini care au aplicat si au fost acceptati, li s-au dat panourile, invertorul si cablurile, se leaga la reteaua Enel obligatoriu si nu au voie cu baterii. Practic ce produc panourile ei folosesc pentru consum si ce e extra merge la retea, vanzand surplusul catre Enel.

      Faza e ca atunci cand e intuneric si iarna, panourile nu produc nimic deci sunt fortati sa treaca pe on-grid.

      Daca iti iei sistemul pe cont propriu, cum vreau eu sa fac, nu te impiedica nimeni, nu e nimic ilegal.

      Doru Vlad – vezi-ti ba de treaba ta.

      Florin – in jur de 8000 E.

      Der – nu e nicio mentenanta, cheltuiala nu e nici jumatate din ce spui, si nu e vorba de o investitie clasica, din punctul meu de vedere, pentru ca nu caut sa amortizez banii bagati, ci sa devin autonom si atat.

      Cum am mai scris, e cumva irelevant cate panouri iti pui, daca ai suficienta putere de acumulare, pentru ca ceea ce incarca ziua (si daca ai suficiente panouri incarci full) te tine si 3-4 zile de complet blackout pentru consumul uzual. In plus, cum am spus, vreau sa pun si o eoliana, de backup/noaptea.

      Eu ma gandesc sa instalez un sistem de 8kw-10kw, maxim. Acoperisul suporta si triplu, am in jur de 150 mp suprafata.

    • #31

      8000 E – bateriile pentru ce vrei tu acolo… poate si rack-ul.

    • #32

      Vlad, ma costa 8000 si ceva cu totul, si anume:

      8 panouri de 450w
      1 invertor de 5000w
      6 baterii de rack, de 2.4kwh fiecare, pe 48v
      +cabluri, mufe, rackul in sine, etc.

      Adica undeva la 14kwh putere de stocare, cu panouri de 3500w.

      Estimez un 10Kw captati iarna, 25Kw captati vara.

      Cu sistemul asta imi tin toata casa linistit inclusiv pe timpul iernii.

    • #33

      Ce vrei tu sa faci e ceva gen umblat in cucul gol ca sa scapi de grija hainelor.

      Presupun ca nu e ceva nou pentru tine daca-ti zic ca aia 14kWh sunt valabili pentru o ora, daca bateriile sunt noi si pline.

    • #34

      @Dragoș
      dacă renunți complet la rețea, ce faci când vine o grindină mai serioasă și face țăndări toate panourile alea fotovoltaice?
      De obicei sunt proiectate să reziste la grindină de 1 inch (2,5 cm) dar la noi în țară s-a văzut și grindină de diametru mai mare.

      probabil o să ai asigurare pentru așa ceva… dar chiar și în cel mai fericit caz tot o să dureze minim două săptămâni / luni să le înlocuiești, cu tot cu evacuarea resturilor de la panourile vechi.

      www.youtube.com/watch?v=AnbhCCp00ww

    • #35

      Radu – poftim ? ce consumatori ai tu de 14.000 wați ca să se golească bateriile într-o oră ? Nemaivorbind de cât mai bagă și panourile simultan.

      Adi – Da, sau cutremure ca în ‘77. Acum serios, riscul principal la un sistem fotovoltaic e epuizarea bateriilor, de aia o să iau și eoliană, probabil și un generator de 5kw de backup.

      Nu e prima dată când am de-a face cu sisteme hibride, în Spania e full de ele, iar o prietenă bună de familie și-a montat ceva de mai mică putere anul trecut (3kw, la o căsuță de 42mp, tot în Domnești – e foarte mulțumită).

    • #36

      Si totusi, vb foarte serios, bateriile nu au o viata prea lunga si sunt cel mai scump si voluminos mod de stocare pe termen lung. De asta nu prea vezi baterii in energetica. Te ai uitat de curiozitate la solutii de stocare de lucru mecanic gen CAES? Hidro elevation daca ai cum si unde? Stiu ca sunt inca in faza experimentala, mai putin eficiente dar castiga prin rezistenta in timp si simplitate. Daca ai o panta in curte cred ca ai putea stoca energie pentru blackout intr-o piscina – iaz. Eu de ceva vreme ma invart in jurul ideii asteia: am o casa in “panta” ca sa zic asa. si as putea folosi eoliana sa produc curent cu care doar sa pompez apa intr-un iaz aflat la o cota superioara din care sa o las sa curga gravitational cand am nevoie de curent printr-o turbina submersa si doar sa trec continuul de la turbina in AC. Bine, eu nu-mi propun offgrid ci doar sa inlocuiesc generatorul. Si sa mai fac cite ceva diy. Dar poate functioneaza si in cazul tau, ma refer strict la stocare.

  6. #37

    acum 10 ani m-am mutat la casa mea, dintr-un motiv care-mi scapă, nu-mi fucționa interfonul, nu suna în ineriorul apartamentului. mi s-a fâlfâit, venea cineva la mine de cateva ori pe an, n-aveam nicio greață să zic ”sună-mă să vin să te iau, că am interfonul stricat”.
    într-o zi mi s-a defectat cuptorul de la aragaz. în 2 zile găsisem meșter care și venise și reparase.

    interfonul…. după vreo 3-4 ani, nu mai știu în ce condiții cineva, un vizitator, de la sine putere, a decis să verifice care-i problema lui. nu mai avea baterie. 🙂

    priorități, priorități. 🙂

    • #38

      Eu m-am mutat la casa mea in 2018 (ma rog, in 2017 am cumparat, dar pana la mutarea oficiala, s-a facut 2018) si mi-a fost lene sa cumpar masa bucatarie in clipa aia, ca eram satula de umblat dupa mobila si gresie si faianta. Drept urmare, pana in ziua de azi, stam cu aceeasi masa verde, din aia de plastic, de gradina. Am pus musama pe ea si nu se vede :))) Ramasese de pe vremea renovatului si nu am mai dus-o la tara, cred ca daca o duceam, de voie, de nevoie, trebuia sa cumpar una :)).

      Abia anul trecut ne-am miscat fundurile, sa cumparam un rahat de dulap, ca sa nu mai tinem vasele pe rafturile metalice. Le tinem in balcon, ca in bucatarie nu e loc, am preferat sa cumparam masina de spalat vase. Si ma enerva ca stateam mereu cu carpa, sa le sterg de praf. Si, pana la urma, am facut marele efort de a COMANDA un dulap si de a ne lua 30 de minute sa il montam in balcon si inca 30 de minute sa bagam vasele in el. Greu.

      Intre timp, la baie, avem problema cu vasul de WC. Inca de cand l-am cumparat, l-am montat si am inceput sa il folosim, a fost ultimul, deci nu am apucat sa observ ca are probleme, desi, la teste parea ca arunca un jet cam slab. Pur si simplu nu imprastie apa de jur imprejur, ci doar pana la jumatatea vasului, posibil sa fie gaurile date prost, posibil sa fie de la rezervorul de apa. Cert este ca trebuie inlocuit tot sistemul. Si uite asa tre’ sa trag apa de vreo 3-4 ori, sau chiar sa stau cu ligheanul la indemana, pentru ca vine si jetul slab si n-are putere sa impinga hartia si pe nesimtit.
      Pe la inceput era grav, ca veneau prieteni in vizita si nu stiau de problema, noi uitam sa le spunem si uite asa intram noi, sau altcineva la baie si dadeau cu ochii de oroare :))))
      Tot zicem ca o sa schimbam vasul de wc si nici pana acum n-am facut-o. S-au facut 3 ani si injur de fiecare data cand stau cu ligheanul, sa il trimit la plimbare nesimtitul.

      Dar vara asta, pun pe lista masa si vasul de toaleta. Sa le schimb.

      Prioritati!

  7. #39

    un resou de-ala mic cu unul sau doua ochiuri e la indemana pentru situatii de avarie.

  8. #40

    Smecheria la fotovoltaice e nu atat in numarul de panouri/suprafata/wattaj, ci in numarul de baterii de capacitate mare.

    Deci daca pun panouri pe 100 mp de acoperis, plus jumatate de beci plin cu rackuri de baterii, am sa dau si altora.

    • Am citit și primul comentariu.

      Știu pe cineva cu casă complet autonomă, 2TV uri, un frigider, becuri,alarmă, sistem supraveghere, povești. Ca să taie ceva cu flexul, scoate generatorul. Gătit cu butelie Incalzit cu peleți.
      Nu plătește curent, bravo lui. Are ceva asemănător cu ce vrei tu acolo, poate nu la 14000 dar are pe aproape.

      Problema la jucăria asta nu e consumul. E stocarea. Ok, pe hârtie pare fezabil, iese la calcule, investiția e suportată parțial de statul român, spațiu ai, totul ok. Bateriile le înfigi în rack și ta-ta. Când a zis cineva mai sus de întreținere, ai zis că n ai ce întreține.

      Ba ai.

      Bateriile după nici 5 ani, o să ți facă cu mânuța și o să se ceară afară. Schimbă baterii. După 5 ani schimbi tot setul.
      Panourile. Panourile minunate se opacizeaza, se strică …etc. Ok, poți gândi rampă de acces la ele, le poți șterge, le poți repara cu tot felul de folii și soluții … până la urmă ajungi la schimbare.
      Eoliana ca ajutor. Ăăăă, am prestat vreo 2 ani ca și outsourcing la o firmă care monta eoliene de ăstea mari. La montaj. Am intrebat una/alta.
      Una pentru casă de 2000 de wați, e vreo 5000 de lei. 2000w ți i dă la 11m/s viteza vântului și dacă ăsta ajunge la 40m/s pui parcarea ca să nu ți moară jucăria. Deci ochii pe meteo și normal, stai cu ochii pe anemometru. Plus mentenanță … că deh, se mișcă tot felul de chestii prin ea.

      Nu mi pierd timpul cu calcule, presupun că ți le ai făcut. Independența asta n o să vină fără costuri și 8000 de euro nu ajung. Oricum calculezi, să stai pe viață off-grid va depăși 20-25000 de euro investiție inițială și ulterior mentenanță și schimb de consumabile. Peste 30 de ani când tragi linie o să descoperi că mai bine plăteai abonament de trifazic cu care ți faci mendrele la preț ok.

    • #42

      Da raidere, dar e si un exercitiu in futilitate, pentru ca motive.

      Daca asa mi s-a pus damblaua, sa fiu rebel…

      Hai sa inchidem costurile pe termen mediu undeva la jumatate din ce spui tu, ca n-om fi amandoi autoritatea suprema in materie.

      Eu am zis 8000, cu proforma in fata. Mai pun 2000 pentru eoliana si montaj. 10.000 oiro.

      Nu stiu cum ai calculat “20-25.000”, dar hai, de dragul argumentului, de banii aia imi mai iau 3 kituri precum cel enumerat, ca sa le schimb complet la 8-10 ani, deci pana oi avea 80 de ani si voi pasi in lumina a mare.

      Deci la 40 de ani – luand in calcul preturile maximale – 35.000 euro.

      Ar veni o mie de euro pe an – 80 de euro pe luna, 400 de lei.

      Pai eu acum platesc in medie 300 de lei pe curent lunar (iarna mai mult, vara mai putin).

      Si apoi e GAZUL, fmm de gaz, tocmai mi-a venit intristarea pe ianuarie, 15 milioane.

      Casa de 140 mp, centrala noua (schimbata in noiembrie, un immergas in condensatie de 24kw), setata la 21 de grade si izolata boboc (pereti din porotherm, termopane cu 5 camere, izolatie de 10 la exterior, mansarda cu injectie de celuloza, deci fara ruperi termice pe nicaieri).

      La 3 km am nush ce nod electric de importanta nationala, planetara, intergalactica, la care onor Enel Muntenia face lucrari “de mentenanta si investitii” de 2 ori pe luna si ne lasa in intuneric cate 6 ore fara un sms de “da-va-n sanje de saraki, va taiem curentul”.

      Daca mai pun la socoteala si scaderea previzibila a preturilor concomitent cu cresterea randamentului datorata imbunatatirii tehnice a noilor echipamente “verzi”, in urmatoarele decade, incep sa ma intreb cum dracu am stat pana acum fara sa trec pe solar.

    • #43

      Asta este acel Dragos care nu stia de ce ar trebuisa existe instalatori cu facultate. Uite de aia domnule cu factura de 1500 lei pe luna la gaz la o centrala in condensatie. Fiindca, asa cum faci pe aici, probabil ai crezut ca le stii tu mai bine si ti-ai luat centrala dupa ureche, sau dupa cum ti-a zis un Dorel din ala caruia ii vezi crapatura curului cind schimba sifonul la baie. Dorel pe care l-ai lasat sa iti faca si instalatia fara un proiect cu doua trei pagini de calcule cu necesar de caldura, de acm, pierderi, etc. Nu ma bag sa iti dau detalii, n-am nici chef, nici timp acum, un simplu sistem solar cu un puffer de 1000-2000 l, depinde citi sinteti in casa, si o centrala ceva mai mare, la o instalatie ceva mai bine echilibrata te-ar fi scos la 4-500 lei pe luna de iarna. Cu fotovoltaicele, la fel. Fa pe autotdidactul, ca o faci pe banii tai. Insa vezi sa ai si niste extinctoare mari si bune la indemina.

    • #44

      Casa de 140 mp, centrala noua (schimbata in noiembrie, un immergas in condensatie de 24kw), setata la 21 de grade si izolata boboc.

      Imi pare rau sa iti zic, dar nu esti izolat boboc. Din contra, una din problemele tale e izolatia. Uite de ce: casa noua, 180 mp utili, izolatie 18 cm pereti, 40 cm vata la tavan, fundatia pahare si sib placa la parter 10 cm extrudat. Incalzire in pardoseala, inca 5 cm extrudat sub sapa.
      23 grade si un cost de gaze un medie pe luna de iarna care nu depaseste 350 lei. Spatii vitrate exagerat de generoare, btw.

      Si asa, la izolatia ta este ceva in neregula sa platesti atat. Daca ai calorifere, as zice ca problema maxima este la izolatia de tavan/acoperis. Ce ai mai exact acolo, grosime si material? Pune o lista de la rigips in sus.

      Cu intreruperile, da, nu ai ce face.

    • #45

      Mircea, centrala a fost instalata de catre o firma autorizata, altfel nu poti lua ISCIR-ul.

      Dar na, ciudosul trebuie să fie și semnalizator.

      În rest, aberezi cu puffere si alte prostii, centrala e arhisuficienta pentru ce am aici.

      Da, fularpulsar, problema e la izolatie, si relativ usor de remediat, am o incapere noua, o terasa inchisa cu caramida asta vara si izolatia lipseste pe partea aia deocamdata, motiv pentru care centrala nu face fata incaperii respective, unde incidental si petrecem mult timp.

      Asa ca merge non stop, o rezolv in cateva saptamani.

      Calculul ramane in picioare insa, nu merita sa continui fara panouri.

    • #46

      Imi place mie cum semnalizeaza Dragos. Cine pune centrala in functie nu e acelasi cu Dorel care iti face instalatia. Si tot asa, inginerul autorizat ISCIR are o mare durere in pix de cit de bine e dimensionata centrala comparativ cu necesarul de apa calda si de caldura. Pe el il inteteseaza parametrii de ardere si chestiile de siguranta. Ti-o spune unul care inca poseda o firma autorizata iscir in Romania.
      Tu incerci sa ma faci pe mine prost, insa desteptul de tine omite simplul fapt ca eu doar incercam sa dau un sfat – avizat, avind in vedere ca tine de meseria mea- unuia care efectiv plateste costurile normale inmultite cu Pi. Mno, crede-te mai departe desteptul pulii, ca o faci exclusiv pe banii tai.

    • #47

      Nu boss, te-ai bagat in seama neintrebat, arogant si mistocar fara sa iti fi spus nimic, ca sa imi scoti ochii cu pregatirea ta de mare instalator cu PFA, aka pielea pulii din lantul trofic.

      Nu e o regula cum ca instalarea si iscirul sa fie facute de entitati diferite, dimpotriva, de fapt pe majoritatea centralelor isi lasa stickerul cel care iti instaleaza si apoi revine in mod regulat ulterior si pentru iscirizare.

      Sfatul ala bun sau rau il puteai da frumos, elegant, politicos, cum a facut-o raider, dar ai fost gherțoi – “n-am nici timp, nici chef”, de parca te-ar fi intrebat cineva, oricum.

      Asa ca du-te invartindu-te, ciudos beșit, ne vedem la alte postari, impreuna cu gloata mea de mici muscatori de buci, din care faci parte.

    • #48

      “Nu e o regula cum ca instalarea si iscirul sa fie facute de entitati diferite, dimpotriva, de fapt pe majoritatea centralelor isi lasa stickerul cel care iti instaleaza si apoi revine in mod regulat ulterior si pentru iscirizare.”
      Mai ai din astea?
      O, ba da! De fapt de citiva ani a devenit infractiune montajul SI punerea in functiune de acelasi autorizat iscir, ca inainte era doar contraventie si o gramada de dorei montau centrala si apoi cica se verificau singuri. Uite ce zice PT A1:
      1.4.8. autorizația de montare/instalare – document emis de ISCIR prin care se atestă exclusiv capabilitatea tehnică a unui agent economic de a efectua activitatea de montare definită la pct. 1.4.3 și/sau de instalare definită la pct. 1.4.2 și de a garanta utilizatorului final rezultatele acestora. Prin acest document i se dă utilizatorului final încrederea în prestatorul de specialitate. Acest document emis de ISCIR NU conferă instalatorului dreptul de a efectua punerea în funcțiune și service-ul aparatului;
      Si tot acolo mai zice ca un PFA nenorocit nu poate fi autorizat ISCIR. E nevoie de persoana juridica, dat fiind importanta autorizatiei iscir. La voi la domnesti merge si ca Dorel sa monteze centrala, el sa o si puna in functie, si sa mai fie si pfa. Probabil ca a facut PIF-ul de la el de acasa si ti-a trimis hirtiile pe mail.
      Esti clientul ideal al instalatorului. Ai ceva bani, esti suficient de fraier sa pui botul la “lasa sefu’ ca facem sa fie bine” si chiar daca te costa de te usuca refuzi sa intelegi realitatea.

    • #49

      Whatever, habar nu am ce vrei sa imi transmiti, sau de ce.

      Sanatate.

    • #50

      @Dragos. Inteleg ce zici, dar cred in continuare ca multe probleme se rezolva prin izolatie. Adica, te concentrezi pe a schimba sursa in loc sa te concentrezi pe a reduce necesarul. Stiu, ai zis ca rezolvi cu izolatia si nu este singurul motiv, dar inca am impresia asta ca te focusezi pe altceva.
      Posibil sa cunosti calculatorul de mai jos, dar pana la panouri, vezi ce inseamna sa duci izolatia la 18-20 cm.

      www.ubakus.com/en/r-value-calculator/

      Iar daca vrei sa treci pe incalzire electrica, cred ca un puffer + panouri pentru aport de caldura+electric noaptea cu tarif mic o sa fie mai profitabil decat o investitie full in panouri si baterii.

      Apoi, dupa cele de mai sus, da, fotovoltaice si baterii.

      Si ultima chestie, cele de mai sus sunt daca vrei sa optimizezi banii, daca te dau afara din casa sau te doare la banana si-ti faci jucarie, go for it, as face la fel. Oh wait, am tot facut asta.

      @mircea mie imi place de Dragos cat imi place de Nastase. Adica exagerat de putin dar serios, nu esti constructiv. Una e sa ne porcaim ca el sustine ca socialismul e ok si alta e sa venim cu o mana de ajutor la o chestie de genul.

  9. #51

    Cred că invenția secolului (trecut) în materie de gătit e plita cu inducție. Și cuptorul electric cu convecție. Nu am aruncat încă aragazul, dar cred că îi vine sorocul vara asta.

  10. #52

    Vaaai, mi-am mers la inima articolul asta.
    Cand am plecat, am stat la inceput cu diversi colegi, cum e moda la tinerime pe aici. Inainte de pandemie, am hotarat sa ma mut eu fara colegi (temporar) pana trece ciuma si putem sa continuam cu relocarea dorita. Wow, super tare, garsoniera mica, ma pot gospodari usor singura, chicineta, s.a.m.d. Le zic oamenilor cu casa: eu gatesc zdravan, si fac prajituri. Nu stiu cum m-as descurca cu struto-camila asta de microunde/cuptor si cu plita fara indice de temperatura. Ne lamurim ca daca nu imi merge bine o sa il schimbe ei ulterior, dar foc nu pot sa am ca e spatiu mic si health and safety. Ok. Rezultat: Mi-am cumparat o frumsete de air fryer (care coace si prajituri), iar la tigaie pazesc mai ceva ca la butelie, ca daca nu aud exact cand incepe sa sfaraie s-a prajit treaba. Vara, gratar de campanie. Clatite si omlete….pe comanda.

    • #53

      Oaki, te rog dă-mi detalii despre air fryer, sunt în prospecțiuni pentru unul.Mersi

    • #55

      pui o lingurita de ulei si prăjești orice

    • #56

      Buna Till,

      Eu am un Breville Halo Air Fryer Digital Air Fryer Oven 5.5 L Fry, Bake, Roast & Grill. L-am luat in principal pentru blaturi de prajituri si pui/peste/legume la cuptor. Din ce inteleg, tavita este teflonata, si trebuie spalata ca atare. Pentru ca este perforata si majoritatea condimentelor tind sa cada de pe aliment in cuva cand cuptorul incepe sa functioneze (din cauza curentului), eu prefer sa gatesc totul in foile de aluminiu/foaie de copt, ca sa nu curga prin tava, mai ales la carnea care isi lasa sucuri sau la blaturi.

      Am mai incercat si macaroane cu branza si un sufleu care au iesit ok, dar le-am gatit in niste vase de yena si a trebuit sa le tin putin mai mult si sa acopar partea de sus.

      Parerea mea e ca alimentele ies mai mult coapte decat prajite, si la prajituri a trebuit sa caut pe net cum e cu temperaturile, ca nu aveam in cartea tehnica (desi spune ca poate face). Momentan sunt multumita, si probabil as continua sa il folosesc si cand o sa am un cuptor adecvat, pentru ca stiind exact cat timp ii ia si la ce temperaturi, imi e foarte usor sa gatesc rapid o cina frugala in timpul saptamanii. Mult succes!

    • #57

      www.amazon.com/Ninja-Dehydrate-Indoor-Electric-AG301/dp/B07S76WBGF
      Grătar și air fryer de interior. Există și-o variantă mai mare (cu termometru încorporat), dar mai puțin adîncă, aviz amatorilor de gogoșari, ardei și vinete coapte la grătar.

    • #58

      @one: imi face cu ochiul un ninjalau din ala, dar….imi poti spune cat de greu se curata capacul cu rezistenta incorporata? nu ma refer la sita de protectie, ci la capacul in sine.

      multumesc

  11. #59

    Se vede ca n-ai stat prin camine.
    Nu gaseai si tu un b.c.a cu o rezistenta?
    5 ani am mancat la resouri improvizate.

    • #60

      Ce prăjeam cartofi in cameră în Agronomie, de împuțeam tot palierul de mirosul de parizer ieftin. Eram doctor în nichelină.

  12. #61

    am avut pe cineva care își luase casă la porumb, dar era atât de la porumb că până să ajungă și la ei curentul au trebuit să încerce toate varianele astea. au avut panouri fotovoltaice, nu facut față, băgat și 2 eoliene, nici cu alea nu făcut față, plus că la o furtună mai urâtă era să cadă peste casă eoliana! N-a căzut peste casă dar oricum a căzut și s-a stricat!
    Nu prea cred că momentan există variantă sustenabilă pt buzunarele unui om normal care să poată să înlocuiască energia normală!
    Eu chiar ți-aș dori din tot sufletul să vii peste ceva timp și să-mi zici: uite bă că ai vorbit fără să știi și chiar să reușești să scapi de dependența față de furnizori și alții care stabilesc cum vor ei prețul!

  13. #62

    După ce am incercat diferite combinații de tigăi de fontă, Tefal, tuci, dracu sa le ia, grilluri, o să îmi comand un grătar electric Tefal Optigrill pentru fripturi. Nu îmi place să gătesc la cuptor nici bătut cu levieru. Nu spun că nu o fac, dar nu mă atrage deloc ideea.
    Dacă nici asta nu mă satisface, îmi iau cărbuni și fac in fața blocului grătarul.

  14. #63

    Imi aduc aminte prin 2016 eram cu o tipa ce tocmai isi cumparase apartament, in Timisoara. L-a prins la un pret destul de bun, doua camere, exact ce trebuia pentru ea. Fostul proprietar investise in bucatarie cam 1500-2000 euro. Aragaz cu cuptor electric, cu temperatura reglabila frumos tot. Era o placere sa ai asa ceva dupa fostele aragazuri Metalica. Totul era mai usor mai ales in materie de prajituri cand puteai regla temperatura exact in functie de reteta. Plus timer-ul care facea treaba de minune si oprea cuptorul, fara sa realizezi ca trebuie oprit cuptorul dupa ce simti mirosul de ars.
    Frumos articol, de retinut pentru cand ma voi muta la locul meu, sa gestionez mai bine prioritatile.

    • #64

      Interesantă documentarea: o tipa= un uz de caz bucătăresc. Ca să treci prin toată materia, îți trebuie minim vreo 2 duzini, altfel riști să scapi din vedere aspecte importante.

      Spor!

  15. #65

    Boss, pai ce facem? Acum destul de multi ani recomandai plita cu inducție. Am una cu un singur arzător, că mai mult nu am nevoie, dar acum, citind asta, mă simt confuz .

  16. #67

    Ninja Foodi Max si gata.

  17. #68

    Am stat un an doar cu o plită electrică ( două ochiuri ). Și fără bucătărie. Interesantă perioadă a vieții. Mai pe cazon, minimalist, așa. Mobila de bucătărie cu feronerie Hafele, stejar masiv antichizat. Am umblat prin magazine și firme de profil de m-am plictisit. Dar la final a ieșit cum am vrut.Am văzut câteva prețuri aruncate pe aici. Amatori. Dacă are cineva nevoie de sfaturi pe tema asta îl pot ajuta cu plăcere.

    • #69

      Știu ce inseamnă să utilezi o bucătărie de la scaune, la ultima lingură.
      Cel mai mândru sunt de cuțitele mele Ziwilling pe care am plătit o poală de bani și pe setu de oale de inox, luat din metro. 😀

  18. #70

    Total de acord. Aragazurl este miez, băi, aștia mai tineri… Este miezul existenței.

    N-am băgat doamne [ori domnișoare] la pat nici măcar cu vrăjeala, cu atât mai puțin cu portofica/tufla, câte am băgat cu aragazul… Dacă duduia era de acord cu o experiență culinară, draga puteam să o tai din carnețel .

    Chit că doar ouă în tigaie știi să faci, și tot le dai rapid pe spate.

    Trăiască aragazurile din toate țările!

    PS
    Singura dată când era la un fir de păr ca să backfire a fost cu o quebecoasă, cred că am mai zis eu de ea pe aici, care m-a băgat de 2 ori consecutiv sub masă, la băutura. Nu prea mânca ce pregăteam eu, căci deh, silueta! dar rădea lejer la o masă 4 beri și 2 sticle de vin, partea ei.
    A 3-a oară a sărit știma pe mine după prima sticlă, căci era clar că jucam în ligi diferite.

    • #71

      Zici ca esti un prieten de-al nostru. Tipul nu da pe afara de frumos, nu le are cu vrajeala, bai dar gateste… valeu.
      Cum prinde pe cate una ca ii intra pe usa casei, ii face de mancare si gata, in seara aia primeste savarina garantat :)))
      Si nu face complicaciuni, pur si simplu face mancare traditionala, chestii gatite, cu sos, tocane, etc. Mancare ca la mama acasa, chestie care le uda pe doamnele de 40 de ani, care sunt satule dupa o casnicie de stat la aragaz, din cap pana in picioare (omul are tot vreo 40).

    • #72

      Sigur nu sunt eu, căci le cam am și cu vrăjeala. Dar da, nu dau pe afară de frumos, și mai am și nasul mare și strâmb

  19. #73

    stiu io un baet care-ti pune aragazu’ unde vrei.
    dupa ce poza vrei.

  20. Un fel de “mobilă de serie pe comandă” 🙂 fac cei de la Lemet (Lems), dar e bine să fii atent când le montează. Mi se pare că prețurile sunt mai umane.
    Mobilă de serie mai ieftină am găsit la Acaju, așa mi se pare, că e măcar decențică si nu enorm de scumpă.

  21. #75

    Mie imi scapa de ce oare bucatariile din ziua de azi sunt niste sisteme de mobila care ascund tot. Intotdeauna m-a enervat bucataria care arata a spital sau a atelier auto. Nu are pic de personalitate, doar fete lucioase sau cu imitatie de lemn. Mie imi plac bucatariile cu corpuri, separate, bufet, dulap de vase cu farfurii arajate, sertar cu fete de masa, frigider neincorporat etc.
    Ca idee folosesc si astazi in bucataria mea favorita un aragaz Carpati din anii 70, cu grill (ca sa vezi) care a fost reconditionat estetic si mecanic acu 10 ani cred. Am gasit butoane de ebonita noi la un targ de vechituri si de aici a plecat tot, cuptorul a fost refacut hand made si schimbata izolatia (avea niste paturi din ceva vata de sticla pe post de termoizolatie – sper ca nu era azbest) si au fost inlocuite niste arcuri pe la cuptor si sertarul de jos, plus duze si niste conducte mici pe acolo. Spre norcul meu emailul si grila de fonta era impecabila, daca era ciupit pe undeva renuntam. Cromul a fost refacut la un atelier prin port. Aragazul bunicii – sentimental deh.
    Mie imi place, e frumos si aerul ala retro face tocanitele mai bune – daca voi renunta la el voi cauta sa am acolo o masina de gatit tot retro look.
    E misto si plita Franke (cu gaz) da ma termina sa fac curat la imbinarea dintre plita si blat – mereu vad cite ceva acolo care trebuie frecat, curatat, dat cu nu stiu ce. Aragazul ala vechi parca dupa ce il curat e cu adevat curat!

  22. #76

    Am văzut pe YT la ultimii nomazi că în centrul cortului este soba și este printre primele care se montează după structura cortului. O mică paranteză, nomazii ăia adevărați din stepă, cu toate că și cei de la noi la fel cred că fac.