Două chestii haioase, de azi.
Am fost la Carrefour, să iau pamperși copilului, pentru că vine apocalipsa și nu o să mai aibă în ce să se cace. Rafturile chiuiau de goale, la produse neperisabile, haite de bătrâni îndesau în coșuri făinuri și zahăr, serios, nu mai exista la raft făină, ne-am uitat de curiozitate, iar la case, cozi. Toate casele deschise aveau cozi formate din bătrâni nerăbdători să ajungă acasă, că le dă ciorba în foc.

Singurul loc unde era gol, în pofida invitațiilor date prin stație de către personalul magazinului, era la casele self check, unde erau vreo 2 adolescente, își scanau un suc. Fix lângă ele, la 50 cm distanță, mândrii plăieși români înjurau sistemul, viața, coronavirusul, politica și totul pentru că stăteau la coadă.

A doua chestie haioasă e legată de prețuri. Cât am stat în Constanța, am remarcat o chestie faină. În fiecare vară, comercianții măreau prețurile, o dată cu venirea turiștilor. Și așa rămâneau, mărite, chiar dacă turiștii plecau acasă.
Ieri, în comentarii la Vali, se treziseră oamenii de dreapta să aplaude mărirea prețurilor la măștile sanitare, pentru că, nu-i așa, acesta e procesul prin care se reglează piața.

Sunt curios ce o să facă deontologii ăștia de mucava când nu doar rechinii ca domnul Vulvis de la Aqua Carpatica se vor prinde că e rost de măriri imense de prețuri, ci toată lumea. Am fost să iau apă pentru acasă și mi-a sărit în ochi, la Selgros, ditamai prețul de 2.3 lei pe LITRUL de apă. Bine, cum spuneam, Vulvis e un șmenar școlit la Sorbona, dar să vedeți când toți vor mări prețurile, pe baza aceste crize de mucava, la toate. Și știți care e șmecheria? Că niciodată prețurile acelea nu vor mai scădea. Pentru că loc de creștere este, iar fraieri sunt vreo 19 milioane.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

71 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Vrei sa zici ca nu mai găsesc Aquatique la 1.8 lei sticla de 2 L?

  2. #5

    Man, e un pic aiurea sa te plangi de piata libera fix in momentul ala in care beneficiezi de toate chestiile datorate ei. Mai are si neajunsuri, dar merita, ca avem amandoi suficienti ani incat sa ne amintim alternativa.

    • #6

      asta nu e piata libera, e specula

    • #7

      Asta crezi tu ca e piata libera?

    • #8

      Specula e cand vanzatorul insusi creaza lipsa ofertei (gen gigel cumpara toata apa din tara si o vinde el cu 2x), nu e cazul aici.

    • @Radu, I’ma let you finish dar:
      SPECULÁ, speculez, vb. I. 1. Tranz. A trage foloase dintr-o anumită situație, a avea un profit din ceva; a exploata, a înșela pe cineva (profitând de anumite împrejurări). ♦ A face speculă (1), a vinde cu suprapreț. 2. Tranz. A face tranzacții de valori. 3. Intranz. și tranz. A face speculații (1). – Din fr. spéculer.

      sursa: DEX ’09 (2009)

      Nu precizeaza nicaieri ca specula implica neaparat ca vanzatorul sa creeze lipsa de oferta, “A trage foloase dintr-o anumită situație”

    • #10

      well, in cazul acesta, chiar nu e nimic in neregula. daca, ipotetic, se spunea “camata”, sau mai stiu eu ce termen similar, era altceva. Asa, selgros e vreo fundatie, plateste voluntari? nu, draga, si ei “trage foloase dintr-o anumită situație” – ca mi-e lene sa sterg e-ul – care situatie e ca valvis fara ei vinde doar 80% iar tu te duci la mega si selgros ar fi in situatia in care profiturile lor, well….

    • #11

      Trecand peste definitia din dex, speculantii aia de care unii ne amintim cu scarba nu erau aia care vindeau chestii care nu se gaseau, erau aia care cumparau tot stocul de chestii atunci cand se aduceau si le vindeau dupa aia la suprapret.

      Si chiar daca povestea cu mastile si cu apa ar fi asa, tot e o neplacere acceptabila fata de toate beneficiile pietei libere – piata libera e cea care ne permite sa ne permitem accesul la tehnologia care ne permite sa discutam fiind la mii de km distanta.

    • #12

      In sensul codului penal, specula e doar atunci cand vinzi produse industriale catre consumator (e.g. motorina pt agricultura).

      In rest specula este o practică comercială legală. Sensul negativ din dex s-a păstrat din vremea comunismului, in celelelalte limbi a specula nu are niciun fel de conotație negativă.

    • #13

      În mod normal nu m-as băga într-o discuție de genul ăsta, dar când spui că nu precizează nicăieri că vânzătorul creează lipsa, permite-mi să-ți arăt unde scrie asta, pe fix aceeași pagină dexonline.ro/definitie/specul%C4%83

      SPÉCULĂ, specule, s. f. 1. Mod de exploatare constînd în acapararea și dosirea de mărfuri și în vinderea lor cu prețuri ridicate, în momentele de lipsă.
      sursa: DLRLC (1955-1957)

      SPÉCULĂ s.f. 1. Exploatare constând în dosirea de mărfuri și vinderea lor cu suprapreț în momentele când lipsesc de pe piață.
      sursa: DN (1986)

      SPÉCULĂ s. f. 1. comerț ilicit prin dosirea de mărfuri și vinderea lor, cu suprapreț.
      sursa: MDN ’00 (2000)

    • #14

      Piata libera nu inseamna anarhie , sunt reglementate aspectele astea.Libera se numeste ca mangaie urechile pulimii.Alternativa de care vorbesti era un cacat iar specula asta ordinara este tot un cacat dar aflat in alta extrema, deci nu.

    • [Offtopic @Mihai Garibaldi: da, ai dreptate, nu m-am uitat la definitiile mai vechi.]

    • #16

      Daca specula egal cerere si oferta, atunci da, e specula. Astea sunt regulile pietei libere.. creste cererea sau scade oferta, pretul creste. Cererea clar a crescut.. oferta probabil ca inca nu. Dar nu e departe…

  3. 2 lei nu pare mult pînă nu realizezi că un metru cub de apă costă 2000 de lei la preţul ăla.

  4. Dar produsele ti le scanezi cu telefonul si la self doar scanezi codul de pe el?
    Eu asta fac în localitatea de domiciliu, iar odata la două vizite sunt oprit de paznic ca sa verifice bonul. Ulterior este contrariat cum am facut asta pt ca el m a văzut că nu am scanat niciun produs.

    • #19

      da

    • Eu de cateva ori am scanat cu telefonul si m-am dus la o casa normala cu codul (In veranda self-ul e in renovare). M-a trecut tanti direct, a scanat doar codul de pe telefon, nu a trebuit sa mai pun toate alea pe banda. Erau niste batranei in spatele meu super uimiti, au crezut ca am vreo combinatie cu casiera :))

      O singura data a trebuit sa stau vreo 5 minute ca doamna de la casa nu stia ce sa faca, si a chemat ajutor…care nu venea. Si cand a venit intr-un final, i-a zis:”scaneaza codul”…d’uh!

    • #21

      Cu produsele fara cod/posibilitate de scanare, cum se procedeaza?

    • #22

      nu exista produse fara cod, nu merge decat scanat

    • #23

      Deci nu poti sa bagi cu mana in aplicatie 2 legaturi de patrunjel?

    • #24

      ba da, poti alege pe ecran sa adaugi chestiile alea. my bad, nu ma gandeam la astea

    • #25

      pentru produsele care nu au cod gen: verdeturi, paine proaspata etc. exista un cod de bare pe placuta pretului si o scanezi pe aceea
      sau exista o placuta speciala langa pret
      sau le poti adauga manual in terminalul de la casa

    • #26

      La situațiile astea mă refeream. Mulțumesc!

    • Cum, daca nu se scaneaza nu e gratis?

  5. #28

    In Cora Sun Plaza casele self check sunt inchise din ce am observat. Ar fi si acolo utile ca in fiecare weekend cozile sunt mari pentru ca mai mult de jumatate din casele normale sunt inchise.

  6. #29

    apa de la fântâna lui Voiculescu din Orășelul Copiilor. E pură și vindecătoare.

    • #30

      Mereu m-am minunat cum vine lumea cu bidoane la cismeaua aia? Care e treaba acolo? De unde isteria asta ca apa de acolo e superioara celei de la robinet?

    • #31

      In general se considera ca apa din izvoare este mai curata decat apa de la robinet.

    • #32

      Merci de info, credeam ca cismeaua aia e alimentata din reteaua de apa a orasului, nu ca ar fi de izvor. Personal nu prea as consuma apa dintr-un izvor din Bucuresti tinand cont ce motorina, uleiuri si metale grele spala ploile peaici, dar imi explic acum ce-i cu oamenii aia.

  7. Ne da in judecata

  8. #34

    S-or activat timisorenii.

  9. #35

    Care carrefour?

  10. #37

    Sunt curios daca furnizorul a marit preturile sau daca e o marire marca Carrefour. Ma gandesc ca Aqua nu livreaza zilnic acolo si stocurile erau deja facute.

  11. #39

    La voi în suburbie, în Pantelimon, apa nu e bună de băut?
    Că singura apă cumpărată e aia minerală pentru șpriț. Cel puțin la țară, la Mioveni/Argeș, apa de rețea e potabilă.
    No, serios vorbesc, nici apă de la izvor nu iau, că mi-e frică mai repede de fecale in izvor, decât de coronavirus. Apa de la chivetă rullz și pare-se, că incă n-am crăpat, nici rinichii nu mă dor.
    Cheers.

    • #40

      nu

    • #41

      Mno, am zis generic carrefour, am crezut ca e acolo. E interesant insa de vazut care sunt marlanii aia care maresc preturile.

      Ar fi simplu de aflat daca e(si banui ca e) vreunu p-aici caruia sa ii fi trecut prin mana o factura cu preț marit.

  12. #42

    mor oamenii de sete in africa si voi va vaitati ca e prea scumpa

    • #43

      Oamenii mor de sete in Africa fiindca apa este prea scumpa.

  13. preturile le poate mari si resellerul (adica magazinul) nu doar producatorul. ca o fac amandoi, asta e partea a 2a.

    • #45

      resellerul are o limita contractuala de adaos comercial, altfel tu ii vinzi lui cu 1 leu, el scoate la vanzare cu 10 lei, te face cel mai scump din piata si te falimenteaza

    • #46

      nu, resellerul nu are aceasta limita. resellerul are ca sigura limita contractuala discountul pe care ti-l cere, restul e fix ciubucul lui. stiu ca nu o sa ma crezi, dar iti spun cu certitudine ca asa este. mai mult, pretul producatorului/distribuitorului e batut in cuie in contract, din nou, te rog sa ma crezi.

    • #47

      pai…nu te cred, am lucrat in sistem, stiu cum sunt facute contractele, stiu limitele de adaos, cam tot ce e necesar. deci nu

    • #48

      ei, acum, nimeni nu e perfect. si lucrurile se mai si schimba. cum zici tu, atunci :).

    • #49

      Arhi, nu stiu cand ai lucrat tu in “sistem” dar cu siguranta ceea ai spus nu este valabil. Furnizorul se obliga sa livreze marfa conform contractului si la pretul de lista fara tva avut pe teritoriul Romaniei, are un discount acordat lunar/trimestrial/anual pe baza volumului/obiectivului de cifra agreat de ambele parti si o politica promo agreata. Retailerul are obligatia sa achite produsele respective in termenul stabilit pe contract si sa le depoziteze&vanda respectand criteriile calitative mentionate pe produs. Furnizorul/producătorul NU ARE DREPTUL SAU VOIE sa se implice in politica de pret a retailerului, ea fiind 100 % in mana retailerului. Orice comunicare in acest sens din partea furnizorului, in a incerca sa influenteze pretul de vanzare este sanctionata drastic (% bune din cifra anuala dezvoltata pe intreg teritoriul tarii). Nici macar in cazul unei promotii sustinute de catre furnizor, acesta nu poate stabili pretul ci doar discountul care este aplicat la pretul de raft avut, fie el mare sau mic. Situatia expusa de tine cu siguranta are la baza decizia unitatii nu a retelei de a-si imbunatatii anumiti kpi de profitabilitate pe baza unei cereri crescute, fapt perfect legal.

    • #50

      furnizorul, cel care isi plateste locul la raft, se implica la incheierea contractului, setand parametrii in care doreste sa se afle produsul sau. acest topic se incheie aici

  14. #51

    Nu stiu cum e treaba cu Aqua Carpatica, dar cei de la Dorna aveau un stoc subred de ceva vreme. In ultimele saptamani, n-am mai gasit Dorna la 2 litri si inca nu se isterizase lumea. E de asteptat sa vedem cresteri si la apa.

    Ma intreb daca lumea se ingramadeste si la materiale de constructii sau vopseluri. Daca tot stau acasa pe carantina, sa mai dea si-o mana de var pe pereti.:D

    • #52

      Si eventual sa mai construiasca 1-2 camere.

    • #53

      Băi ce idee, planificasem sa renovez in iunie. Ia sa dau eu o fugă la Hornbach.

  15. Stocurile de Bucovina sunt mai mereu inexistente, noroc cu Carrefour.

    PS. Unde a dispărut articolul cu asistenta și măștile?

  16. #57

    Ar trebui să știi deja că bătrânețea e boală care se ia. Tu crezi că tehnologia a ajuns la apogeul absolut azi, când mai poți să o înțelegi… Vorbim peste vreo 25 de ani.

    • #58

      peste 25 de ani eu o sa fiu mort de mult. e ok. mintea mea e mult mai deschisa decat a celor despre care vorbim, pentru ca asa aleg eu sa fie

    • #59

      Haida-de! Ești mai tânăr că mine, și te aștepți să mori. Nu că eu aș vrea neapărat să trăiesc nemurirea, dar totusi…

  17. #60

    Azi am luat un bax de la Cora. 2,69 sticla. Cred ca mai degrabă are de a face cu cei de la Carrefour decât cu Valvis.

  18. #61

    Eu beau apă de la robinet, în Brașov. Cumpăr Aqua Carpatica mai rar că mă disperă să tot car atâta plastic la gunoi. Cât era fata mica, era indispensabilă că îi făceam laptele.
    Dar am și eu o întrebare? Cam ce șanse sunt să se oprească apa mai mult de o zi într-un oraș ca Brașov? Sau curentul? Din cauza unui virus zic, nu alte cauze.
    OK, sunt în carantină in casă, dar am apă și curent.

    • #62

      Cei care se ocupă de epurarea apei oricum folosesc echipamente speciale să nu o contamineze, așa că sanșele sunt minime spre zero de contaminare, asta dacă traseul este în parametri.Problema majoră o să fie cu personalul care se ocupă de avarii. Dacă disponibilitatea lor tinde spre zero, șanse mari să dureze mai mult reparația, implicit lipsa apei/curent.

    • #63

      pai daca se imbolnavesc aia de la apa, ce faci?

    • #64

      @arhi,bea bere…

    • #65

      Futui……..acum trebuie să mă duc să cumpăr și apă.

    • #66

      @LuciAnus, iarna nu beau bere, beau AquaCarpatica de prune, 55-60 grade.

      photos.app.goo.gl/rGGn2PC7oazptb987

  19. #67

    coronavirusul va creste ponderea populatiei compatibile cu tehnologia!

  20. #68

    Eu sunt itist și am bani de Aqua vulvis

  21. #70

    cine mai cumpara apa imbuteliata cand exista cani cu filtru pentru apa de la robinet?