Scris de Hana
Numele meu este Hana si va scriu pentru a discuta despre comportamentul angajatilor ambasadelor romane din diferite state. Va spun drept, as fi dorit sa le scriu direct lor si sa le cer sa isi ceara scuze, si sa ia masuri ca ceea ce mi s-a intamplat mie sa nu se repete, dar n-am incredere ca le va pasa.
Nu sunt eu singura, ba chiar as spune ca majoritatea romanilor care au vizitat o ambasada stiu exact despre ce vorbesc. Cunoasteti cu siguranta si dvs. cat de greu este sa rezolvi orice la un ghiseu romanesc; de cate ori esti intors din drum pentru ca iti lipseste cine stie ce adeverita, cerere sau copie legalizata. E frustrant. Iar cand locuiesti intr-o tara straina, si de eliberarea pasaportului atarna prelungirea contractului de munca si respectiv salariul din care iti harnesti si imbraci familia, e infricosator.
Doresc o schimbare. Doresc ca angajatii ambasadelor sa vorbeasca frumos, si sa incerce sa ajute cetatenii romani. Doresc ca atunci cand abuzeaza de pozitia lor, urla, vorbesc nepoliticos, ameninta, rad sarcastic, intorc din drum oameni cu probleme de rezolvat, sa existe consecinte. Doresc sa pot scrie direct ambasadei, pentru ca exista o adresa de e-mail pentru plangeri, si sa stiu ca s-a citit si se va cerceta cazul. Doresc ca lumea sa afle, sa admita ca exista o problema, si sa ceara aceasta schimbare.
Am plecat din Romania acum 5 ani. Am locuit, printre altele, si in Japonia, Hong Kong, Coreea de Sud, Austria si acum UK. Am vizitat aceste ambasade, si in plus pe cea din Köln, Germania.
Ambasada din Japonia nu a raspuns la telefonul de urgenta. Am aflat asta cand, urmarita de saptamani de un individ violent (stalker), si nestiind la cine sa mai apelez, i-am sunat. Aveam 19 ani, si nici acum nu prea stiu cum merge treaba cu protectia cetatenilor, daca exista macar – atunci eram foarte speriata si doream sa ma ajute cineva, sa imi spuna ce sa fac. Era joi, ora 5 dupa amiaza, august 2014. Liniile sunt deschise 24 de ore, cica. Am sunat pana la 8. Nu a raspuns nimeni. M-au ajutat niste prieteni sa ma ascund pana am parasit tara.
Ambasada din Hong Kong avea in septembrie 2014 doi angajati, mult prea ocupati pentru a rezolva cererile tuturor oamenilor care asteptau la coada la ghiseu. Era in timpul protestelor pasnice pentru independenta HK-ului, si liniile de trasport in cea mai mare parte a orasului erau inchise (am cautat in presa internationala atunci, dar n-am gasit nicaieri aceasta informatie). Am mers pe jos pana la Ambasada 3-4 ore zilnic ca sa stau la coada sa imi ridic pasaportul, de la inceputul programului (foarte scurt) pana la terminarea lui, si sa fiu nevoita sa plec si sa ma reintorc pentru ca nu s-a ajuns si la mine. Cand in sfarsit doamna a iesit cu pasaportul meu, l-a fluturat in fata mea si l-a bagat inapoi in buzunar spunand ‘l-ati cerut in Tokyo, nu se poate sa il ridicati in HK. Vi-l trimitem in Japonia si il ridicati de acolo’. Au urmat alte doua zile de vizite la ambasada si cereri induiosatoare pana domana s-a induplecat. Nu era vina dansei, asa era legea. Am semnat in HK ca l-am ridicat din Tokyo. Legislatia romana e o chestie foarte interesanta am aflat eu in ultimii ani. Nu are prea mult sens.
Ambasada din Coreea de Sud nu elibereaza vize. Cred ca nu e singura. Cat timp locuiam la Seoul am primit o oferta de munca la Tokyo si am vrut sa ma intorc acolo. Mi s-a spus sa ma intorc in Romania, sa astept acolo 3 luni eliberarea vizei si sa revin dupa. Pai de ce, daca eu oricum stateam 3 luni in Coreea? Nu se putea sa mi se dea viza unde aveam un acoperis deasupra capului, ca in Romania nu mai aveam unde sa ma intorc? Raspuns: nu s-a putut nici in ruptul capului si in Tokyo nu m-am mai intors de atunci.
Ambasada din Köln m-a dat afara in cel mai urat mod dupa ce le-am cerut ajutorul pentru ca mi se furasera actele, telefonul si banii. Am fost la dansii pe 2 octombrie 2017. Le-am spus ca locuiesc in Londra, si i-am rugat sa ma ajute sa ajung inapoi la sotul meu. Mi s-a spus ca n-au ce face, sa ma duc la Bucuresti. Le-am mai explicat o data ca locuiesc la Londra si n-am unde sa ma duc la Bucuresti. Mi s-a spus, din nou, sa ma duc la Bucuresti. I-am intrebat daca la Bucuresti macar mi se va face vreun act. Au zis ‘nu, nu vi se mai face nicaieri niciun act, dar acolo macar putem sa va trimitem’. M-au intrebat daca mai am vreun act pe lumea asta. Le-am raspuns ca am un certificat de nastere pe care nu il am cu mine si un buletin care a fost retinut de autoritatile britanice pentru studii. Dl de la ghiseul nr 4 a inceput sa urle (inainte striga) ca e ilegal ce am facut, ca nu ii pasa ca asa e legea in UK, n-aveam voie sa las buletinul, si sa ies din ambasada altfel voi fi arestata. Pai…fara acte sa ma intorc acasa, telefon sa contactez familia, bani sa supravietuiesc, cunostinte de germana de balta din liceu pe care cine le mai tine minte, ma dai afara din ambasada, in urlete si insulte?
Inainte de asta sunasem 4 ore, de la 8 dimineata pana am ajuns in Köln (eram in Sollingen, a durat ceva pana sa ajung). Nu mi s-a raspuns la telefon nici macar o data (se poate verifica sistemul call-center-ului care face legatura cu ambasada din Koln pentru toate mesajele notate de operatoare cu rugamintea sa fiu sunata inapoi de urgenta). Am sunat pe linia de urgenta a ambasadei pe la 11 dimineata. Conversatia a sunat cam asa ‘imi cer scuze ca va sun aici, dar nu mi s-a raspuns pe linia normala de azi dimineata si mi s-a furat pasaportul’ (urmeaza urlete din toti rarunchii) ‘cum indrazniti sa sunati pe linia de urgenta, cum sa fie furtul pasaportului o urgenta, inchideti imediat! tineti linia ocupata’ si dupa ce mi s-a repetat asta de cateva ori mi s-a trantit tel in nas. Nu mai povestesc cum am petrecut 4 zile in aeroportul din Köln si autoritatile germane si cele britanice s-au dat peste cap pana am intrat din nou in Londra, in timp ce urletele romanilor imi rasunau in urechi, si ma tot intrebam cu ce le-am gresit de m-au tratat in asemenea hal.
Ambasada din UK refuza sa imi faca acte de identitate, si mi-au raspuns (in scris) foarte nepoliticos. Ma tot fatai prin cladirea lor de luni de zile si problemele se aduna in loc sa se rezove. Nu pot sa imi inregistrez casatoria deoarece certificatul de casatorie britanic nu e conform cu cel romanesc. Nu au mentionat asta nici in cele 3 e-mailuri la care au raspuns zicand ca nu am nevoie de nimic special, sa ma casatoresc cum zice consiliul londonez, nici cand le-am trimis actele scanate la verificat cu 30 de zile inainte de audienta (asa e regula). Mi-au cerut sa il rectific, si asta tot fac de 4 luni de zile, dar inca nu e gata. Pe cat punem pariu ca imi vor cere sa platesc amenda pentru ca am intarziat mai mult de 6 luni pentru inscrierea casatoriei?
Buletinul imi expira in 3 luni si in Londra nu mi se poate elibera unul nou, ma tot trimit inapoi in Romania unde eu nu am pe ce adresa sa fac acte de identitate. Nici in Romania nu ma poate ajuta nimeni deoarece sunt casatorita, insa fara dovada – cap: declar fals starea civila si risc amenda? puscarie? , pajura: raman fara act de identitate pentru ca nu am certificat de casatorie. Pasaportul mi-a fost furat in Germania, dupa cum am mentionat, si ar exista posibilitatea sa imi fac pasaport roman cu domiciliul in strainatate (daca trecem cu vederea starea civila) dar nu pot demonstra domiciliul la Londra cu contract de munca, numar de asigurare, si contract de inchiriere al apartamentului. Poftim? Dar pot sa mint ca locuiesc la Bucuresti pe adresa colegului din facultate, unde n-am fost nici macar o data? Imi trebuie o hartie care dureaza 6 luni pentru a fi eliberata, si pentru care trebuie sa imi trimit buletinul, pe perioada nedeterminata, la autoritatile britanice. La ambasada din UK nu mai mentioneaza nimeni ca e ilegal sa nu tin buletinul la mine, si daca sunt prinsa sunt in culpa. O sa mentioneze dupa, ca cei din Köln.
La telefon mi-au raspuns o data desi i-am sunat 5 zile incontinuu, si pentru fiecare programare am asteptat 30 de zile. Astept cu nerabdare sa vad daca voi reusi sa rezolv un amarat de buletin sau voi fi deportata.
A si toate actele care sunt scrise in limba engleza trebuie traduse in romana. De ce, nu vorbesc functionarii Ambasadei Romane de la Londra engleza? Sau mai stoarcem niste bani, pe fata?
Sotul meu austriac nici nu mai vrea sa auda de ambasada romana, din orice stat ar fi. S-a urlat si la el intr-o veselie, si nici macar n-a inteles ce i s-a zis, ca in nicio ambasada nu se vorbeste altceva decat romana. Cu functionarii de la ghiseul ambasadei austriece am povestit, am ras, si am rezolvat tot ce aveam de rezolvat in sub 30 de min, de fiecare data cand am fost acolo.
V-am scris mult. Nu stiu daca va intereseaza povestea mea, dar nu stiam cui sa o spun. Cred ca mai multi tineri romani citesc arhiblog.ro decat ziarul, si m-am gandit ca poate asa experienta mea – si a multor altora – va ajunge si pana la urechile si ochii ambasadorilor si ministerului de externe. Si poate vom schimba ceva, legislatia facuta parca special pentru a face viata romanilor din strainatate imposibila, sau macar atitudinea romanilor din spatele ghiseurilor fata de cei din fata lor.
NOU
La 19 ani, Japonia. Cam devreme…
NOU
Prima regula pe care am invatat-o cind am plecat la munca afara: nu dai pasaportul/buletinul din mina decit politiei. Si lucram afara inainte de 2007, cu viza de lucru, drept de sedere maxim 2 ani afara, apoi obligatoriu 2 ani in tara. Mereu pasaportul a fost la mine in buzunar. Am avut om caruia i-au fost furate actele si consulatul din Munchen i-a emis rapid un pasaport provizoriu cu care a putut merge in tara. Restul e bla bla.
NOU
Ca de judecata ta avea ea nevoie….7 ani lipsa de educatie…..care include regula daca nu ai ceva bun de zis mai bine taci.
NOU
Se putea sa nu se găsească unul care sa stie el mai bine?
Devreme in comparatie cu Ce?
De unde stii de ce a ajuns acolo si in ce conditii?
De unde stii tu ca nu a ajuns pt o bursă de studii de 3 luni, un schimb de experiență sau orice altceva?
E femeie, 19 ani, deci devreme..s-o fi dus la futut, stim noi mai bine… Uneori am impresia ca in unii se ascund doar pitici.
NOU
E foarte incalcita povestea, si sunt niste faze de-a dreptul de ras – daca n-ar fi de plans. Exemplu: i-a fost oprit buletinul pentru studii (cine lasa buletinul undeva, oriunde?!!), pasaportul i-a fost furat, e casatorita, dar fara vreo dovada, etc…
La prima vedere, fata asta are foarte mult ghinion, dar au cred ca e si ceva minte lipsa pe acolo…
NOU
Stimabililor, nu neg faptul ca romanul cu functie e porc oriunde in lume. In sa da, daca vreti sa spun direct, eu cred ca fata s-a angajat curva in japonia. In anii aia era foarte la moda si foarte multe demoazele s-au indeletnicit cu aceasta folositoare ocupatie. Bursa de studii pentru romani in Japonia, in 2011-2014, really? Nici n-am citit textul, am obosit pe la sotul, germania, koln, londra, buletin, etc. Practic, o curva careia i se tot luau actele de catre ”angajator” ii freca la cap pe aia de la ambsade, cunoscuti pentru profesionalism si amabilitate, sa-i faca acte noi, pe care sa le dea la alt peste. Voi chiar puneti botul la fiecare prostie, chiar viata e plina de panselute si norisori roz?
NOU
Japonia da burse de studiu pentru foarte multi studenti tineri care cunosc japoneza. Si exista liceu de japoneza in Bucuresti. Am avut colege in liceu si facultate (Limbi Straine) care au plecat prin Coreea de Sud si Japonia si China intr-o veselie. Ce e asa devreme? E fix primul an de facultate.
NOU
S-o fi dus sa produca bani.
NOU
Terminati ma cu bursa voastra de studii in Japonia. Cand esti studenta cu bursa, nu fugi din tara ca te stalkereste unul 🙂 Te duci la politie, c-or fi avand si aia. Cand insa ai de explicat ca un client vrea pe gratis, e mai complicat sa mergi la politie. Concluzia este ca fata a prins un austriac suficient de prost incat s-o ia de nevasta si acum vrea acte noi si ”cazier” curat. Cmoon, e evident 🙂
NOU
Cum spuneam mai sus, tu esti unul din aia care stie tot si stie bine.
Cu ce te afectează pe tine sau pe angajații ambasadei ca ea era curvă?
Cu ce schimba asta modul de a face lucrurile?
Inteleg ca daca eu te consider pe tine prost, practic, ar tre ui sa ai acces limitat la ambasada, Nu?
Dar da, femeile sunt curve, noi suntem șmecheri.
NOU
Bun, logica romanului e ca penele sarpelui. Daca zici cand incepe metoo ca or sa apara cazuri de acuzatii false si destine futute aiurea, am fost pedofil, misogin (asta au nimerit-o), abuzator, etc. Cand spui despre una ca e curva, automat iei apararea functionarilor nesuferiti din ambasade, esti prost, atoatestiutor, arogant, bagator in seama. Deci, daca spun ”afara e soare” automat sustin ca e canicula, o sa fie si seceta, nu se face graul, porumbul, pateul, o sa murim cu totii si asta e facatura reptilienilor? Sica sa nu uit, nu mai spuneti ca-s prost,. asta se stie, s-a stabilit deja acum vreo 7 articole. Fata cred ca e curva profesionista, si atat. Asa cred eu, pe baza scrierii din articol. Va dau si ajutor, uite: daca eu spun ca e curva ca a plecat la 18 ani in japonia, voi spuneti ca nu e asa, nu este, a plecat la munca in constructii. Si gata, ramanem prieteni cu pareri opuse. Ce atata cacaraie…
NOU
@7, și dacă era prostituată cu ce schimbă acest lucru datele problemei?
NOU
Nu schimba cu nimic. Am zis eu ca schimba?
NOU
@roxani, daca ar fi fost prostituata ar fi meritat tot ce I s-a intamplat, nu? Ar fi trebuit si batuta putin si cu pietre.
NOU
ce panarama esti 🙂 curvele care mergeau la “produs” in Japonia se chemau japoniste
NOU
@Gagoy – cans a spus “studii” cred ca se referea la “investigații”
@7 – ești prea prost pentru secolul asta. Mai citește odată (sau de zece ori)articolul ca nu ai înțeles nimic
Confirm și eu nepăsarea și gibonismul ex-comuniștilor din Ambasada sau Consulatul din UK. Cei tineri parca au ceva bun simt in ei dar și ei se dau de partea sistemului.
O alta și nu am înțeles-o deloc…Consulatul României in UK – ai înțelege ca pe usa aia de acolo îți intra DOAR ROMANI ȘI BRITANICI. De ce ai angaja ca agenți de securitate niște negri care nu știu a vorbi nici romană, nici engleză și se comporta mai rău ca niște maimuțe (de fiecare data sunt preocupați cu convirbirile lor la telefon)?
Scriind acum comentariu mi-am dat singur răspunsul… Ca sa te simți de-a dreptu ca intr-o țara bananiera!
NOU
Vino in Romania si iti faci aici buletin si ce acte iti mai trebuie.Gasesti undeva unde sa stai.Cel putin aici este mai simplu deoarece sunt mai multi angajati si nu trebuie sa stai pentru fiecare hartie cate 30 de zile.Imi pare sincer rau pentru ce patesti dar rezolvi greu problemele la ambasade.
NOU
Poti sa-ti faci buletin fara sa ai domiciliu stabil, problema e ca trebuie schimbat la un an- doi si nu il poti folosi pentru a calatori, dar poti utiliza pasaportul.
NOU
Deci caz de special snowflake.
Ce vrei sa faci pana la urma? Inteleg ca aia s-au purtat urat cu tine, dar totusi ce vroiai de la ei? Oamenii ti-au zis ca te trimit in romania pentru ca ambasadele repatriaza nu trimit oamenii in excursii, vroiai la londra trebuia sa te duci la ambasada engleza. Ambasada nu e serviciul tau personal de rezolvat problemele de viata, nu cred ca e vreo tara din lumea asta care sa aiba ambasade unde sa te duci si sa stai ca la hotel cateva zile pana iti revii din soc.
Toti capsunarii stiu sa isi reinoiasca buletinul si pasaportul. La mine si mama si bunicamea si eu avem buletinele prin locuri diferite, am luat pe primul dispus sa ne ia in spatiu si aia a fost. Casa noastra apartine de o comuna la mama naibii si n-are nici un sens sa ne ducem acolo.
Te uiti pe hartie cand expira si iti planifici sa le schimbi inainte de data aia si e ok. Tu de ce nu poti face la fel?
NOU
E vorba de suport, de sfaturi, de răspuns la telefon și de vorbit civilizat. De proceduri clare și rapide. Nu vrea nimeni excursii pe banii ambasadelor.
NOU
Pentru asta ai prieteni. Repet, nu intelegi cum functioneaza si ce face o ambasada.
NOU
red thumbs down for super_fotbal… i-au furat actele, ce legatura are cu expirarea buletinului 😐
NOU
Red thumbs down pentru tine si familia ta, vezi ca printre toate tragediile de acolo ii expira si buletinul. Nu tot cautati sa imi aratati mie gaura din covrig ca in 90% sunteti mai ratati ca mine.
NOU
As putea sa te rog si eu sa nu le mai aprobi comentariile astora care se tot cred inventivi cu username-ul meu?
NOU
ok:))
NOU
Mersi fain.
NOU
Deci mister super_fotbal… Persoana a rămas fără pașaport, faptul ca ii expira buletinul doar agravează situația actuala, dar îți place să fi super idiot, merge și fără “_” 🙂
NOU
Am eu un prieten care dupa nenumarate frecusuri de-astea si-a bagat plua, a rupt pasaportu’ si i l-a aruncat aleia in geamul ghiseului de la ambasada. Cum nici buletin nu mai avea, a facut-o pe refugiatu’ in sens invers, traversand fara acte o gramada de tari in sens invers ca sa si le refaca in tara.
NOU
Mare om. Exact asa trebuie sa reactioneze! Instinctul animalic trebuie scos la suprafata si pe urma lasat liber.Asa face un cetatean model cu capul pe umeri.
NOU
Cand cetateanu’ a fost model in tot procesul de 3 luni, a respectat etapele, adus acte complete, vorbit politicos se loveste de-o functionara sictirita, mestecand un kil de guma si care refuza primirea dosarului doar pentru ca cetateanul model nu avea sapca roz facuta la andrele 2 pe fata, 2 pe dos, eu il cautionez 200%.
NOU
Ambasadele sunt pline de rude si amante ale celor care conduc tara asta in timp ce se pisa pe noi cu jet. La fel ca in orice a intrat pe mana lor, la fel ca in aeroportul Otopeni, ca in Tarom, ca in CFR, ca in ministere, ca in prefecturi.
La anul o sa fie aniversare trista.
NOU
voi chiar aveati impresia ca ambasadele sunt pentru muritorii de rand? :))) ahahahaha.e buna asta.
NOU
locuiesc in londra de imediat 5 ani. am schimbat 2 pasapoarte deja, sunat inainte sa aflu ce acte am nevoie, facut programare online, venit cu actele, 5 min stat la coada si gata treaba. expetienta mea a fost pozitiva cu ambasada din LDN.
inainte de londra am locuit in munchen 4 ani. schimbat un pasaport acolo si eu si sotia. toate s-au petrecut frumos si civilizat…
cred ca esti tu mai ghinionista, dar experienta mea cu ambasadele romane a fost pozitiva pana acum.
NOU
ceva nu sună bine, ce cauți la ambasada României pentru viză pentru Japonia?
NOU
Pare ca singura solutie e sa minti ca stai la colegul de facultate (sau oricine altcineva) pana reusesti sa iti faci acte in RO.
In alta ordine de idei, Romania functioneaza pe legea junglei: daca nu ai tu grija de tine, nimeni altcineva nu are.
NOU
Pentru domiciliul in strainatate e de ajuns un certificat de rezidenta de la primaria orasului unde locuiesti, nu trebuie tradus.
Posibil ca, certificatul de casatorie englezesc sa fie de ajuns. Mie nu mi-au facut nici o figura la CRDS, cel mai bine rezolvi problema din ro, nu prin ambasade. Bafta cu a doua cetatenie, as zice.
NOU
“Ambasada din Coreea de Sud nu elibereaza vize. Cred ca nu e singura. Cat timp locuiam la Seoul am primit o oferta de munca la Tokyo”
Ce treaba are ambasada Romaniei din Coreea cu visa de Tokyo? trebuia sa te prezinti la ambasada Japoniei pentru viza.
“Buletinul imi expira in 3 luni si in Londra nu mi se poate elibera unul nou, ma tot trimit inapoi in Romania” daca ai rezidenta in Romania ai buletin, daca esti cetatean roman si ai rezidenta in alta parte nu mai ai buletin de Romania, iar pasaportul e cu domiciliul in strainatate.
M-am lovit de problemele de la ambasadele si consulatele Romaniei, e cam imposibil sa dai de ei pe telefon, dar au pe site actele de care ai nevoie sa nu faci mai multe drumuri. Hai sa ne uitam la ambasada din Coreea: seoul.mae.ro/node/485 in cazul Certificatul de căsătorie: seoul.mae.ro/node/281 iar la ambasada din Londra e gratuit: londra.mae.ro/node/281
E greu sa ai de a face cu statul Roman dar din pacate unii clientii nu sunt mai prejos.
NOU
Certificatul de rezidenta in UK dureaza 6 luni pentru a fi eliberat, iar buletinul expira in 3, scrie in articol ca a incercat si cu CRDS. Si cu alte dovezi de adresa in strainatate nu merge. Eu zic sa mai cititi o data, mie mi se pare ca nu e vorba de situatia documentelor ci de faptul ca le-au primit cu 30 de zile inainte si nu le-au citit, apoi au intors-o din drum in ziua audientei. E vorba de respect si de vorbit calm si frumos, si de macar o urma de intelegere. Si poate daca locuiti permanent in tara respectiva e mai usor sa asteptati atat, dar daca doar in trecere, cum sa astepte 30 de zile pentru o singura programare?
NOU
Imi pare rau pentru doamna, dar o intrebare apare.
Dupa atatea ce-a patit prin lume a facut vre-o reclamatie?
Atat Politia, DNA, cat si DIICOT au adrese publce, unde poti trimite reclamatii. Ei sunt obligati sa le inregistreze. Sa stii ca birocratia poate lovi si invers. Toate aceste reclamatii atarna greu la gatul angajatilor de la consulate.
Poate nu se rezolva imediat, dar “mai multe picaturi tocesc piatra dura”.
Tot ce spui aici este ca si cum te-ai plange la colt de strada.
Lumea te asculta, te compatimeste, dar nu se va rezolva nimic.
P.S. Sa vezi distractie cu alte ambasade, unde cetatenii lor sunt tratati direct ca potentiali infractori 🙁 .
NOU
O intrebare… persoana nu are cetatenie romana? Si daca da… atunci ce cauta la ambasada Romaniei din Coreea de Sud pentru a lua viza pentru Japonia? Trebuia sa viziteze ambasada Japoniei si nu a Romaniei.
Faptul ca viza pentru Japonia o poate lua doar din Romania reprezinta o problema de “externe” a Japoniei si nu a Romaniei.
Paragraful pe care-mi bazez intrebarea (pe care poate l-am interpretat ciudat…):
“Ambasada din Coreea de Sud nu elibereaza vize. Cred ca nu e singura. Cat timp locuiam la Seoul am primit o oferta de munca la Tokyo si am vrut sa ma intorc acolo. Mi s-a spus sa ma intorc in Romania, sa astept acolo 3 luni eliberarea vizei si sa revin dupa. Pai de ce, daca eu oricum stateam 3 luni in Coreea? Nu se putea sa mi se dea viza unde aveam un acoperis deasupra capului, ca in Romania nu mai aveam unde sa ma intorc? Raspuns: nu s-a putut nici in ruptul capului si in Tokyo nu m-am mai intors de atunci.”
NOU
Am si eu o alta intrebare. Nu putea sa ii explice tanti de la ambasada Romaniei ca n-a ajuns unde trebuie si sa sune frumos la ambasada Japoniei? Trebuia sa urle si sa nu ajute chiar cu nimic? Ca e clar ca fata nu stia ce sa faca, si vazand ca n-a primit viza pana la sfarsit n-a stiut.
NOU
O să fiu cinic, însă poate găsim pe aici pe cineva care știe pe cineva care poate face sa se întâmple , evident cu atenția necesară.
Din păcate asta incepe sa fie o cale mai rapida daca nu singura uneori.
NOU
Eu ma pot considera norocos cu experientele mele de la Amabasade.
Am fost de 2 ori in Vancouver sa schimb pasapoartele la copii si tot timpul oamenii aia s-au comportat normal.
E drept e doar un consulat acolo dar ofera servicii cel putin pentru romanii din provinciile British Columbia, Alberta si chiar o parte care vin din U.S (cei destul de aproape de Canada).
Sfatul meu e sa le ceara la ambasada din UK sa-i faca pasaport cu domiciliul in UK.
Poate declara cartea de identitate pierduta si trebuie sa-i faca pasapor si fara ea.
Eu cred ca ar trebui sa-si mai coboare varful nasului si sa vorbeasca pe un ton normal pe la ambasade si cineva o sa o inteleaga.
Prea i-au vorbit toti urat peste tot si nu cred ca ea este prea breaza.
Trecutul ei pare destul de dubios.
La 19 ani in Japonia urmarita de un stalker (poate i-a fost jena sa zica “peste”).
NOU
Și dacă ăla era pește nu avea dreptul la protecție, nu?! Nuuuu, femeile care îndrăznesc să se fută pe bani n-au dreptul la nimic. Doar bărbații care le solicită servicii, ei au drept la tot.
NOU
Fata asta parca e cea din Bourne Identity, scena din ambasada.
NOU
Peste tot românii se comportă cu românii de parca am fi cei mai mari dușmani !
Funcționarul român este un fel de subofițer din armată ( pe cand se facea armată ) . Urlă si spumega si nu rezolva nimic .
NOU
”Sotul meu austriac nici nu mai vrea sa auda de ambasada romana, din orice stat ar fi. S-a urlat si la el intr-o veselie, si nici macar n-a inteles ce i s-a zis, ca in nicio ambasada nu se vorbeste altceva decat romana.”
Tu vorbeai in romana la ambasada austriaca? Ca daca nu, atunci de ce faci ifose ca intr-o ambasada romaneasca se vorbeste romana? Sa pricep si eu partea asta…
Cosmopolitismul asta tampeste urat de tot oamenii.
NOU
Mie mi se pare normal ca angajații unei ambasade să vorbească și o limbă străină. La ambasadă mai ajung și cetățeni străini care trebuie s-ajungă în România, rude de naționalitate străină ale românilor, tot felul de situații.
Noi vrem ca tanti de la chioșcul ratb să vorbească engleză (măcar aia de la aeroport) pt că turiști, dar la ambasade să vorbească doar românește, domle, ce pretenții să ai la o limbă străină.
NOU
”domle, ce pretenții să ai la o limbă străină.”
Inainte sa se vorbeasca alta limba straina in ambasadele romanesti, de ce nu zici la fel pentru cazul aleia al Austriei? Sau austriecii sunt straini, deci superiori, deci imaculati, deci sa nu fie deranjati?
Iti repet si tie, cosmopolitismul tampeste urat de tot.
NOU
@Maraka
punem pariu ca angajatii ambasadei Austriei din UK vorbesc engleza?
NOU
@Maraka
Ca mi-am amintit o chestie: tinyurl.com/ycmlcj2f
NOU
Am scris un raspuns kilometric, apoi l-am șters, realizând cumva că nu ajută.
Una dintre cele mai grele umilințe in raport cu autoritățile române : să fii (aproape) obligat să minți, să accepți (aproape) orice compromis, pentru că legea e greșită și nu îi pasă nimănui de asta.
Motive pentru care am plecat si pentru care ajung sa mă intorc in .ro in medie doar o dată la șapte ani.
Nu știu cum ai ajuns într-o asemenea situatie grea, dar mă bucur că ți-a mai ramas curaj și energie să scrii.
Cumva postul tău mi-a adus aminte de asta :
“Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.”
NOU
E ciudat ce zici despre Hong Kong…eu a trebuit sa fac niște acte și acolo era un domn care deși eu stau în China și ar trebui sa ma duc la Beijing sa fac acele acte, m-a ajutat imediat! Asta se întâmpla acum 3 luni.Nu am văzut nici o doamna pe acolo.Era singur într-un apartament la etajul21 al unui bloc imens.Cat despre ce-ai pățit, îți înțeleg frustrările, toată viata am fost prin tari îndepărtate și am experimentat și eu puțin din “profesionalismul” romanesc….nu ca tine dar pe-aproape.
Succes!
NOU
India ’97-’98
Prima bârfă balcanică: cică ambasada o să se mute din Vasant Vihar, clădirea ar aparține de fapt unuia condamnat demult pentru crimă și se apropie termenul eliberării. Doesn’t quite make sense. Se discută unde se găsește carne bună pentru mici. Pe un hol tronează un dulap cu cărți (Rebreanu în engleză!); închis cu cheia și păzit de consilierul cultural. Criză în parlament, scandal cu Jayalalitha, de vreo două zile vuiesc televiziunile. La ambasadă, firește, nu se știe prea clar ce se întâmplă. Șoferul face teoria țânțarilor, care cică ar fi mai omenoși la noi. Singurii ok sunt soții Oțel, mămoși, sarmale, fără fițe. N-are cine să mă ducă la aeroport, am avion noaptea târziu. Mi se face lipeala cu șeful de curând desființatei reprezentanțe Tarom. Tură prin bazar, îmi iau chappals de la Bata. Cică hai la mine la hotel. Între scaunele de la mașină are o bâtă. Taromescu conduce ca vita, urlă pe geam “fuckig gypsies”. Conduce de la paișpe ani și până acum n-a avut nicio “mortăciune”. La hotel bea zdravăn whiskey. Hai la aeroport. Aștept să intru ultimul. Control corporal efectuat de un zdrahon sikh. Mă prezint cu brațele deja ridicate unduios, ca o baiaderă. În geamantanul din cală am dosit o cutie de chibrituri plină cu hașiș. Jay jay!
NOU
Nu mi spune ca i cunosti.pe sotii Otel??
NOU
Nu credeam câ statul nostru cel prost are laba așa de lungă. Te ajunge oriunde pe glob dacă ești cinstit. Dacă ești hoț/cremenal se face că nu te vede.
NOU
Reclamatii, plangeri si iar reclamatii! Si in tara, si la autoritatile din tara respectiva. Eu inca sunt reclamagiu in tara si pot sa spun ca se rezolva 10-15% din probleme. Dar probabil doar pe termen scurt.
Ca nota personala, in consulatul din München, organizarea e aproape nemteasca. Angajatele amabile si rabdatoare, vorbesc si romana, si germana, au vorbit germana inclusiv cu o ramona badescu teutona //ich weiss nicht como se dice la voi in rümanisch// care baga un ja si un genau la 3 cuvinte intr-o romana germanizata.
Aveam nevoie sa trimit urgent in tara o imputernicire imbarligata de nu mai intalnise nimeni. S-au sfatuit 3 doamne si in 10 minute mi-au prezentat un draft care a functionat perfect. Deci nu sunt peste tot romanii atat de negri. Cei mai negri au ramas in tara.
NOU
…am plecat in Canada via Ucraina, fara sa am vreo legatura cu consulatul sau ambasada sau politia sau vreo organizatie romaneasca. Direct la consulatul canadian, viza, pa! Contract ucrainean, i adevarat. Ce cauta persoana la ambasada romaneasca din Seul? Contract japonez, da? Ai pasaport, nu te cauta politia? Ura si la gara!
In Canada am pierdut cartea de identitate provizorie, românească. Oricum expira. A fost funny cand m am intors:
“buletinul?”
“carte de identitate provizorie domnu’, am pierdut o”
“cum adica provizorie? Cine v a emis asta? Nu există in românia! ”
“domnu, aia e o hartiuta albastra pe care o eliberează politia romana daca nu esti trecut in spatiu pe undeva!”
“Vaaaaali! Domnu zice ca a avut buletin provizoriu hahahahaha, auzi ca e o hartie albastra!”
“‘ia du te bă d’aici, ce provizoriu, in canada numai tampenii invatati!”
Otopeni, 1999.
Trecand de asta, persoana care a scris postul poate minți delicat si sa solicite cuiva s o ia in spațiu, buletinele se eliberează in 48 de ore, atata timp poate sta la un hotel si apoi tira inapoi acasa. Cu buletinul nou, cere pasaport si ce i mai trebuie.
NOU
Ce-mi plac raspunsurile astea documentate! “Buletinele se elibereaza in 48 de ore”? In your dreams!!!! Dupa ce te ia cineva in spatiu, mergi la politie cu actele si ti se spune sa astepti una-doua saptamani pana vine cineva in vizita la domiciliu, ca sa vada ca chiar locuiesti acolo. Iar daca nu te gaseste cand vine (si vine neanuntat) iti spune ca mai vine o data. Dupa ce te gaseste acasa si probeaza faptul ca locuiesti la adresa, mai dureaza doua saptamani pana la eliberarea buletinului.
NOU
‘poate minti delicat’
Da, din pacate cam asta e singura soliutie. Dar trebuie sa ne obisnuim cu metoda asta? Nu mi se pare corect. De mintit cred ca poate oricum si fara sa scrie pe bloguri, scopul era sa ‘raise awareness’ nu?
NOU
“Cand stai intre lupi….”
Am stat 10 ani cu carte de identitate provizorie.
NOU
@boglous: Zi sa mori tu.
Sunt luat in spațiu, nu s pe nici un contract. Lucrez in securitate bancară si am si atestat arts.
48 de ore buletinul, scurt/clar.
Vizita de la politie pentru serviciu.
Documenteaza te yuby, nu s singurul luat in spațiu de pe aici si nici singurul cu buletin mai nou de 2 ani.
NOU
cu “yuby” simte-te liber sa-ti alinti mamica la tigara de dupa. Eu ieri am primit vizita de la politie, dupa 10 zile de la depunerea actelor. Sotia mea acum o luna, la fel. Nici unul din cei pe care-i cunosc in Bucuresti n-a primit buletinul mai devreme de 3 saptamani. Poate esti tu mai special si au fost aia de la politie impresionati de certificatul arts. Whatever that is.
NOU
Ma simt al dracu de liber sa nu sugerez chestii secsuale cu mă-ta. Deși, după mentalitate, ai reușit performanța lu’ cristos, aka s o lași gravida si sa te naști din ea. Simpatico.
Revenind la aia cu buletinu’, probabil s-o uitat la muianu’ tău și o zis că i de aurolac. De nevasta ta nu sh ce sa zic.
În alte orașe, se dă in 48 de ore. Ca sa ți bagi dracu mintile n cap definitiv si irevocabil: poliția n are treabă cu eliberarea buletinului si verificările la domiciliu nu se fac ee catre poliție decat daca e caz de autorizare/permis portarma sau cacaturi de astea.
Acu’ destul, ca mi pierzi timpul.
NOU
Femeia vorbea de Bucuresti. Dar scuze, acu’ imi dau seama ca la moldova la tine e mai greu cu astea. Si nu stiu…pari cam agitat asa…pentru o chestie care nu ne priveste personal pe nici unul din noi, la urma urmei. Sa stii ca exista medicamente, nu trebuie sa te chinui singur.
NOU
Am fost luat in spatiu in noiembrie 2015. Mers, depus actele, luat buletinul dupa 48 de ore si n-am fost niciodata la adresa din el. Nici nu m-a cautat nimeni, ca imi spuneau rudele care locuiesc acolo.
NOU
Bai, intervin si eu, dar fara sa va fut in gura pe amandoi, ca nu sunt sigur in ce ma bag (ca sa ma integrez in ritm).
Schimbat de curand buletin, cu schimbare de adresa. Fara verificare a politiei, luat in 10 zile, mai putin cu 4 decat termenul afisat. E drept, eram deja bucurestean.
Si mai de curand: venit in tara pentru schimbat buletinul, cu schimbare de nume si adresa in alta tara (dupa casatorie). Nu mai exista taxa sau regim de urgenta, insa discutand cu functionarul de la evidenta persoanelor si dovedind o oarecare urgenta personala cu existenta biletelor de avion, dupa 48 de ore mi s-a eliberat.
Singura tevatura a fost cu transcrierea certificatului de casatorie. Aici a durat trei luni. Ca cica pe sectorul trei vin foarte multi moldoveni si sunt multe dosare la coada, si mai e si colega in concediu (explicatia functionarei de la stare civila).
NOU
@Boglous, ba baiete esti prostovan. iti poti lua numar de ordine online si daca stii cu ce acte trebuie sa vii, nu iti ia 48 de ore iti ia cateva ore, ti-l face pe loc! uita-te si vezi ca poti cere sa iti elibereze in regim de urgentza, nu mai manca kkt ca nu se poate face.
tot ce avea fata de facut era sa ii faca un act (ala de luare in spatiu) cineva din romania ca sa nu piarda avionul de dus inapoi si practic rezolva toata treaba in aceeasi zi!
NOU
@Alex, s-o fi schimbat ceva in ultimul an de cand e psd la putere dar stiu sigur ca pana anul trecut puteai face totul intr-o zi, conditia sa fii dintr-un oras unde au aparatura, daca esti din cucuietii din deal sigur nu ti-l face pe loc.
NOU
Nici nu ai la ce sa te astepti, cu scuzele de rifoare fata de simpatia lui Cetin pentru o anumita categorie profesionala, cand ambasadele si consulatele Romaniei sunt populate, in corpore, de fel si fel de retardati incompetenti apartinatori unor asa zise servicii secrete.
da, ai dreptate, in fond, marea lor majoritate, incepand de la bucatar si terminand cu portarul sau soferul, sunt niste imbecili incompetenti si rau-voitori. insa, ceva ceva din povestile tale nu se leaga, au remarcat si altii diverse fracturi logice.
si, serios: ambasada romaniei la koln?? come on!
NOU
quick question: cum locuieste pisi legal in uk daca nu e trecuta pe contractul de chirie?
nu poti sa-ti faci bank account si-ti cam trebuie bank account prin satu’ lor daca vrei ceva, orice, pe acolo, facultate, serviciu.
miroase a free inhabitant povestea, n-am mai auzit sa retina cineva buletinul pt studii in uk.
NOU
pentru ‘studii’ :))
NOU
followup: cum ajungi din .de in .uk fara acte de identitate?
NOU
Schengen?
NOU
in UK la granita arati pasaportul, indiferent de unde sosesti.
NOU
China, glorioșii ani doomii
Consulat
-Sindrofie de 1 decembrie la nușce hotel. E și muzică-două diseuse gemene (românce) aciuiate prin Shanghai. Imnul și ceva cvasimanele. O grăsună urlă după odraslă, ne batem joc de goiță până la sfârșitul serii. Apare și un câine lup, se plimbă agale printre mese. Drăganca e călare pe consulăreasă, o să-i prindă bine, și-a trimis din băgăjoaie cu curierul diplomatic. Dom’ consul are morgă. O se se afle mai târziu că a cumpărat pentru Năstase chestii.
-Secretara știe doar română. Permanent anii ’70. La ce vă trebuie vouă chineza?? Papuci de casă. Îl tot cheamă pe nenea care ștampilează pașapoarte la o țigară. Ăla vorbește un pic chineză, dar ca-n română. Îl ia la rost pe un chinez care n-a adus nu știu ce act: 你来跟你的手! (This is some hilarious shit!)
Ambasadă
Mare. Zona de locuit: blocuri prefabricate de la noi, wtf. Dăm 5 dolari pe noapte. Recamiere. În dreptul singurei scări încă locuite permanent: bănci și o fântână cu ciutură și acoperiș, plus vopseli tricolore. Ibi patria.
Boii de la Consulat nu vor să-mi schimbe pașaportul. Sună la MAE (niște drăguți), sună la ambasadă (niște drăguți), du-te înapoi la consulat (să nu mai faci din astea). Muie.
NOU
Așa, că uitasem, la Hong Kong nu e ambasadă. Nu mai pactizați cu independentiștii îndoctrinați de obscurele forțe colonialiste!
NOU
Nici la Koln nu e ambasada
NOU
Probleme de oameni satuli.
NOU
Sa vezi ce fain e sa iti moara tatal in Spania. Primim acasa telefon de la colegul lui de apartament. Nu credem sunam la ambasada la nr de urgente. Stiti am vrea sa verificam daca in orasul Z a decedat cetateanul roman Y. Raspunsul: stiti eu sunt o stagiara doar ieri am inceput,nu stiu cum sa va ajut…macar a fost politicoasa. Mergem in Spania,avem nevoie de un avocat pt ca treaba era incurcata rau. Sunam iar la nr de urgente unde ni s-a spus ca putem suna oricand, asta dupa ce fiind informati de noi au aflat si ei de decesul tatalui meu (cam dupa 7 zile). Raspunde un domn: stiti eu sunt la picnic dati o cautare pe google ca oricum tot aia e ca noi va trimitem doar o lista cu nume, tot acolo sunteti, mda… Cireasa de pe tort a fost cand au pierdut pasaportul mortuar. Dar se poate si mai bine. Pe cand locuiam in Londra am reusit sa ne rezolvam problemele prompt si foarte civilizat.
NOU
Consulatul României la Milano. De prin mai au lansat site-ul www.econsulat.ro, site despre care nu știam dar am aflat după ce am sunat la consulat sa întreb dacă pot obține documentul de care aveam nevoie. M-am înregistrat, am scris ce document aveam nevoie, am uploadat documentele justificative, am ales data și ora când vroiam sa ma duc (bineînțeles prima data disponibilă, care spre norocul meu era a doua zi la 10:03) am printat confirmarea și a doua zi la 9:50 eram la consulat. Mi-am spus numele, au verificat pe lista lor ai mi-au zis sa aștept ca in câteva minute voi intra. Odată ajuns in fata consulului i-am explicat ce am nevoie, am prezentat documentele in original și copie ( așa cum scria și pe site ca trebuie sa le prezint) mi-au fost restituite originalele pe loc urmând ca documentul sa fie gata in 40 minute, timp in care am fost invitat in sala sa aștept sau sa fac o mică plimbare. Nimeni nu a urlat nimeni nu mi-a răspuns obraznic nimeni nu ma trimis la plimbare. Ambasada/consulatul și in general autoritățile romane, nu au deaface numai cu persoane educate, informate, care știu ce acte au nevoie, care odată ajunși in fata ghiseului știu ca ceea ce cer poate fi eliberat, costa sau nu, este nevoie de un anumit timp pentru eliberare. La ambasada se prezintă persoane care nu se informează, care știu doar ca AU NEVOIE, ca le trebuie acel document IMEDIAT, care nu fac copii după documente pentru a le atașa cererii, care se deranjează dacă trebuie sa aștepte și exemplele pot continua. Nu are rost sa enumăr ce fel de specimene de români am văzut de câte ori ma duceam la ambasada. Și când ma refer la romani țin sa precizez ca vorbesc despre acei “cetățeni” care au dobândit “cetățenia” română! Concluzionând, nu iau apărarea angajaților de prin varii ambasade ci doar atrag atenția ca uneori au deaface cu persoane care nu știu sa scrie și sa citească dar au nevoie și vor acum.
NOU
Subscriu. La consulatul Romaniei din Berna am rezolvat in ultimele luni tot felul de acte: declaratii de celibati, procura si cerere de schimbare a buletinului (nu se face la consulat, dar ei iti pregatesc actele pentru o persoana din Romania care sa le faca pentru tine), obtinerea certificatului de casatorie romanesc, duplicate dupa certificatul de nastere cu apostila. Am mers cu temele facute: pe econsulat.ro gasesti informatii clare despre ce documente ai nevoie si ce acte se pot face la consulat si prin consulat. Personalul de la consulat a fost cat se poate de amabil. Zic sa mentionam si exemplele pozitive, mai ales ca la Consulatul din Berna situatia s-a imbunatit major in ultimii ani.
NOU
excelent!
NOU
Concluzionand, exact asta faci: iei apararea astora care lucreaza in ambasade si consulate. Lasa-ma sa te lamuresc: oamenii aia sunt acolo pe banii mei, din Romania – e clar ca nu pe ai tai, tu apelezi la ei din postura de expat. Oamenii aia au ca rol fundamental si esential deservirea tuturor cetatenilor romani, nu specimenelor. Am vazut si eu fel si fel de oameni intrand in ambasade sau in consulate. Am vazut personal dimplomatic de calitate (ceea ce e rar), in misiunea din Ciudad de Mexico, am vazut niste lepre de oameni (totusi, nu ii calific drept specimene) in ambasada Romaniei la Haga.
O ambasada sau un consulat au statut de teritoriu national apartinand tarii pe care o reprezinta. Sa ti se conditioneze accesul in o asemenea misiune pe timpul orelor de program (dar chiar si in afara lui, in caz de nevoie) e un abuz. Un cetatean roman are toate drepturile de a intra in ambasada, fie si pentru simpla informare. Cu toate astea, aproape nicaieri nu e posibil.
Modul in care puscasii marini se dau la o parte si deschid usa ambasadei (sau poarta) unora care urla “i’m a US citizen” agitandu-si disperati pasaportul nu e doar o simpla propaganda.
Noua a ajuns sa ne fie frica de propriile noastre slugi, fiindca asta sunt, in majoritatea lor, reprezentantii Romaniei in strainatate.
Fata asta, Hana, e etichetata drept curva, ca a plecat la 19 ani in japonia. so what? Bine ca il fute grija pe alde 7 ca era acolo.
Concluzionand: angajatii ambasadelor si consulatelor romanesti sunt in marea lor majoritate niste lepre inculte, analfabete, rau-voitoare, puse pe combinageala, servitori ai diverselor interese de prin SRI, SIE, DIA, uneori chiar si MAE, dar numai ai poporului roman nu.
Doua dintre cele mai imputite si pline de lingai fara valoare structuri din romania: MAI si MAE, care, guess what, au revenit la numele lor pre 1990.
NOU
Der, nu ma fute grija de soarta unei curve. Eu asa o consider, din cele scrise in articol. Pentru cei ca tine, care citesc doar eticheta, repet: nu iau apararea celor din ambasade. Ba chiar ma doare-n curte si de ei. Doar ca aia e curva, si atat. Are si drepturi si orice, faptul ca e prostituata fara acte nu ii anuleaza niste drepturi. Poate doar cel moral de a cere ajutor imperativ de la functionarii ambasadei unei tari in care ea nu a contribuit cu nimic, financiar. Eu, tu, platim ca prostii taxe, iar slugile tale din ambasade se poarta urat cu o curva care isi aminteste de tara asta numai cand are EA nevoie. Altfel spus, am catalogat-o drept curva si atat, de dragul discutiei, fara a avea vreo legatura cu comportamentul ”slugilor”. Ai inteles acum sau mai incerc?
NOU
Ba, da cat mai tine asta cu e pe banii mei? Omul ala e pus acolo sa fac un serviciu, nu sa suporte toate ifosele si fonfanelile unora. Exact acelasi cacat pe care il vezi si la pasapoarte, permise, buletine. Vin cu mana in cur si cer acte, iar cand li se explica de la ghiseu ca au nevoie de copia x, y, z si trebuie sa le aduca sar de cur in sus ca ei nu au stiut, apoi cand li se arata un afis mare pe perete cu actele necesare striga ca retarzii “SUNT CETATEAN SI AM DREPTURI!!!”.
NOU
@7: tu o sa incerci si eu te voi ignora. tu stii sigur totul, dinainte, realitatea nu te afecteaza, drepturile esentiale ale oamenilor sunt facultative, functie de cat au manichiura de facuta sau gaoaza de sparta. Esti curva? N-ai drepturi. Esti gay? mori. Esti de la tara? emigreaza. And so on.
@Escu: de unde stii tu ce se fonfaie sau ce fel de probleme are un cetatean, de ajunge la mana autoritatilor romane din alta tara? Ia fa tu, repejor, o lista de cauze care indeamna un cetatean sa isi miste curul in ambasada/consulat. Hai ca te initiez eu: alegeri; procuri/legalizari/schimbari de acte; probleme cu legea; cel mai nasol, carat de morti inapoi in tara. Adica, cu exceptia alegerilor, in general ajungi acolo in situatii limita. Si ai surpriza ca rahatul asta de stat roman in loc sa fie cat de cat empatic, iti mai baga o pula-n cur, cat poate de tare. Pentru ca ei fac un serviciu. Ce sa zic, iti doresc sa te duci in consulate sa vezi cum e, nu sa ai probleme, ci doar asa, de fun. In rest, sa imbatranesti in birocratia romaneasca, pe care o cautionezi cu un efort demn de o cauza mai buna.
PS: nu uita, cand mai ai de pus stampila pe vreun buletin de vot, alege-i tot pe aia care-au bagat tara-n cacat. Ma rog, probabil ca tie ti se pare ca e OK, deci, apasa tare ;).
NOU
Nu se poate da statul in judecata pentru asa ceva?
NOU
Miroase a whoring toata povestea asta cu studii, cu urmarit, cu austriac, cu plimbat ursul atat. Dar nu conteaza prea mult.
NOU
Daca nu mai locuiesti in Romania, nu mai ai cum sa-ti faci buletin. Pasaportul e actul tau romanesc de identitate. Cu certificatul de casatorie nu am inteles nimic. E obligatoriu sa-l inregistrezi la ambasada? Poate ar fi mai bine sa contactezi un cabinet de avocatura din Romania, sau macar un notariat, ca sa te lamureasca?
NOU
Un prieten a rezolvat o problema similara, cu acte pierdute in Seoul, in doua zile.
S-a dus, a spus ca si-a pierdut ce si-a pierdut, a luat loc si a admirat niste supercraci.
1500 de dolari mai tarziu i s-a spus sa se prezinte a doua zi.
E drept, era ambasada Rusiei.
In alta ordine de idei, la naiba, ce sa faci la o ambasada unde-si lasa astia punga de gunoil pe trotuar? Ca in poza de street view chiar asta se vede www.google.ro/maps/@37.5269259,126.9951324,3a,32.4y,42.92h,77.1t/data=!3m6!1e1!3m4!1sLO47i8DvQsCnFk0L30gIxA!2e0!7i13312!8i6656
NOU
Aia e ambasada Quatar ului. Scrie pe perete. Nici steagul din față nu e romanesc.
NOU
Qatarul este cladirea alba din stanga. Cea cu punga este Ambasada Romaniei. www.google.ro/maps/@37.5270797,126.9955537,3a,89.2y,261.99h,95.16t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbPDp5vYn0zIPEqkqtV0LzQ!2e0!7i13312!8i6656
NOU
are dreptate.
exista doua tipuri de pasapoarte pentru romanii care locuiesc in strainatate, unul cu domiciliul in Romania (eliberat in baza CI), celalalt cu domiciliul in strainatate eliberat in baza unei dovezi ca ai dreptul ca locuiesti in tara respectiva.
si acum ma refer strict la situatia din UK (unde nu exista buletine): francezilor, italienilor si altor extraterestri cu multa apa calda la ei in tara care traiesc in UK li se accepta la ambasada o factura pe numele lor ca dovada de domiciliu. statul roman in schimb, iti cere: blue card, yellow card, leave to remain sau resident card. primele 3 NU se mai elibereaza de catre Home Office pentru cetatenii UE, ultimul nu e obligatoriu, dar daca insisti, iti trebuie printre alte acte, un formular de aprox 85 de pagini SI un pasaport valid.
DECI: daca ai pasaport pierdut/expirat (se intampla!) si pe nimeni in Ro ca sa-ti faci ID ambasada te trimite sa-ti faci resident card unde ti se cere pasaport valid, pe care nu-i ai pentru ca resident cardul e menit sa-ti foloseasca la ambasada ca sa-ti faci pasaport.
de la Ana la Caiafa.
misterul de ce la noi e altfel decat la altii (europeni) e ca statul nostru inca lucreaza in baza unei legi din 2005 (deci inainte de aderare). astia au adaptat sistemul chiar la aderare si l-au actualizat din nou de la 1 ianuarie 2015, ai nostri insa tot cu legea din 2005.
concluzia e ca daca te-ai stabilit aici, nu mai ai pe nimeni in Ro si ti-au expirat actele (irelevant de ce si alte balarii) ambasadei i se caca de tine.
NOU
p.s. Hana
ca sa inregistrezi certificatul de casatorie iti trebuie o lista cu traducatorii autorizati de consulat, cere-o pe mail. alegi pe cineva din lista, ii scrii, spui ce vrei sa traduci, iti zice pretul (£30-£40), scanezi certificatul, i-l trimiti pe mail, ti-l trimite tradus prin posta. dupa asta il trimiti la autoritatile de aici (UK) pentru apostila (aprox£50) si cand le ai pe toate le duci personal la consulat ca sa il inregistreze in Romania (aprox £120). eliberarea se face in aceeasi zi. asta e obligatoriu sa-l inregistrezi in R
cartea de identitate romana o poti face daca te trece cineva din Ro in spatiu, pentru asta faci procura la consulat, te trimit ei undeva langa unde se fac poze standard, nu mai stiu taxa. e legal, pentru ca legea romana zice ca ai dreptul sa alegi un domiciliu pe buletin chiar daca mai ai inca 7, deci fiind trecuta in spatiu, ala va fi domiciliul tau pe buletin. apoi cu buletinul aplici pentru pasaport.
NOU
la dracu, completam ceva si am apasat din gresala. certificatul de casatorie trebuie inregistrat in Ro pentru ca pentru cartea de identitate tre sa bifezi pe formular casatorita/necasatorita, si nu-i bine sa minti in acte publice. nu-i vorba ca nu stiu ei engleza, trebuie tradus ca sa fie inregistrat. deci fa asta, inregistreaza-l. e mai simplu decat pare.
NOU
Intrebare simpla. Din cate vad pe mae, de vreo 2 ani, este hurezeanu in germania drept consul. Tu esti roman in acte, inca, ca stai ca nu stai in Romania este irelevant. Scriei omului, nenea need help pls, me furat buletin si pasaport.
Nu merge / raspunde la mail, du-te la antena 3, zi zi-le ca sunt mitocani oamenii lu Hureazanu din Germania, le dai pita de mancat vreo 2 saptamani.
NOU
Emil Hurezeanu este ambasador. E o mica mare diferenta.
NOU
Te ia capul ce comentarii pe aici…s au prins unii ca fata era la futut in Japonia, sigur e dubioasa povestea, vad ca altii ii pun intrebari de baraj etc. Atata rautate gratuita nu am vazut la nimeni decat la al nostru brav popor.
NOU
A trebuit sa-mi schimb pasaportul in Mai. M-am dus in Romania, am cerut sa mi-l trimita la ambasada. N-a ajuns nici in ziua de astazi.
NOU
Ambasada Romaniei in Dublin: eu si sotul meu aveam nevoie fiecare de cite o procura pentru a rezolva ceva in tara. Ne-am facut programare pe www.econsulat.ro, am pus toate documentele cerute si am scris si un draft de procura dupa un exemplu de pe net, care s-a dovedit bun. Am avut programarile in 2 zile succesive. Sotul meu a mers primul si a asteptat peste 2 ore pentru ca personalul de la ghiseu se straduia sa rezolve situatia unei doamne (destul de galagioase) care avea avion peste citeva ore. Se pare ca au ajutat-o cu pretul timpului tuturor celor de la coada. A doua zi am mers eu si a durat maxim 5 minute de cind am intrat sa primesc procura. Concluzia: adevarul e mereu la mijloc. Nu contest ca sint si angajati care nu isi fac treaba, dar sigur sint si multi care vin total nepregatiti si pusi pe cearta.
NOU
In Danemarca la nr de la consulat nu se vorbeste romana. La ambasada trebuie sa faci exact cum spun ei altfel nici nu se uita la tine. Mi-am facut pasaport in Romania si am cerut sa fie trimis in DK la ambasada. Dupa 3 luni l-am primit. Mi-au spus sa vin într-o marti la ora 16. Am ajuns acolo la 11, am intrat pios, buna ziua, pașaportul, alea alea. Nu se poate. La ora 16. Pasaportul era langa ea. Am asteptat pana la 16, am intrat din nou, a venit cineva (probabil consul) si m-a intrebat ce fac in DK si mi-a dat pasaportul. Tipic.
NOU
Si inca o chestie. Insurat in 2011, doi copii in 2014 si 2016, nu am inregistrat nimic in Romania, nici cetatenie la copii nu le-am facut, din cauza birocratiei si idioteniei de la ambasada.
NOU
bravo
NOU
Cu ce este consulatul de vina ca te.-au chemat la 16 si tu te-ai dus la 11? La copii, nu este mare branza de facut inregistrarea. In consulat, te duci cu foaia de la spital si iti dau certificat de nastere pe loc, nu este nici o babilonie. Bine, acum, dupa ceva ani de cand s-au nascut, s-ar putea sa ceara si pe mama si pe tata. Pasaportul este ceva mai complicat de obtinut dar exista procedura si pentru asta. Daca ai de gand sa le lasi ceva mosteniri prin RO, fa-le acte, de nu, or sa te injure mai tarziu.
NOU
Cristian Gidinceanu, ce tare ai futut tu statul roman!
Totusi nu inteleg de ce la ora 16 n-ai rupt ostentativ pasaportul ala in fata consulului. Ca doar copiilor le-ai refuzat cetatenia romana. A ta de ce n-o refuzi? Intreb si eu…
NOU
Am inteles gresit emailul si m-am dus de dimineata, am presupus ca sunt cozi. In fine, nu a fost o problema, am asteptat, mi-am luat pasaportul, gata. Idea e ca pasaportul era acolo, putea bine mersi sa mi-l dea fara sa astept pana la 4 sa vina altcineva sa mi-l dea. Nu a trebuit sa fac vreo declaratie, sa completez ceva, nimic.
Nu e vorba de futut statul roman, articolul este despre ambasade, iar ce am scris a fost experienta mea. La copii le-am facut cetatenia nevestei, totul s-a rezolvat rapid, un telefon, un drum pana la ambasada si dupa aia corespondenta prin email iar pasapoartele mi-au fost trimise prin posta. Cand am inregistrat casatoria la autoritatile daneze la fel, corespondenta prin email cu traducatorul, primit hartii, depuse la primarie.
Momentan nu am motive sa le fac cetatenie romana la copii. Am 7 ani de DK mai am nevoie de doi ani sa pot primi cetatenie.
Asta a fost acum 3 ani, poate lucrurile s-au mai schimbat.
NOU
1. Nu ai ce cauta la ambasada Romaniei, pentru viza de Japonia. Ca Japonia te trimite in Romania sa iti ridici viza, nu este decizia statului roman.
2. Nu exista ambasada in koln (doar in Berlin), exista un consulat la Bonn.
3. I s-a spus corect ca poate fi repatriata in baza unui titlu de calatorie provizoriu, in Romania, tara a carui cetatean roman este. Romania nu poate transfera cetateni pe teritoriul altor state, decat pe teritoriul sau. Odata ajuns in Romania iti poti face actele la autoritatile romane.
3. Discutia “M-au intrebat daca mai am vreun act pe lumea asta. Le-am raspuns ca am un certificat de nastere pe care nu il am cu mine si un buletin care a fost retinut de autoritatile britanice pentru studii. Dl de la ghiseul nr 4 a inceput sa urle (inainte striga) ca e ilegal ce am facut, ca nu ii pasa ca asa e legea in UK, n-aveam voie sa las buletinul, si sa ies din ambasada altfel voi fi arestata” cred ca este reala, pentru ca aceeasi placa i s-a turnat si unei bune prietene, ce era insarcinata in 6 luni cu gemeni la vremea repectiva. (ii expirase buletinul, se casatorise cu un cetatean neamt, neglijase vreo 2 ani recunoasterea casatoriei, dar trebuia inscrisa in Romania si apoi refacut pasaportul care expira si el in 3 luni). Am crezut cateva zile ca va pierde sarcina, la cat s-a agitat ca poate fi arestata sau cu un proces penal pe cap, din cauza actelor. Stia ca e vina ei, isi asuma vina, dar nu se astepta la consecinte asa nasoale. Nu a fost arestata (dohh) si si-a rezolvat actele dupa o audienta la consulat. Dar se pare ca e o placa folosita destul de des.
4. Cred ca la doana este vorba de un amestec de adevaruri si neadevaruri, un amestec de delasare cu “incurca lume”
5. Ne-am obisnuit sa ne plangem non-stop, dar mai putin sa ne supunem unei legislatii sau unor reguli de bun simt.
NOU
Mi-a expirat pașaportul anul trecut în iunie. Am sunat… pardon, am trimis email la consulatul din Toronto ca să-l reînnoiesc (nu acceptă programări prin telefon), m-au programat după două luni ca nu cumva să apuc să votez împotriva PSD (durează vreo 3 luni până ajunge pașaportul în Canada). Ultima oară când a trebuit reînnoit m-au programat după două zile. Pe prietena mea au programat-o tot anul trecut după o săptămână pentru că oricum trecuseră alegerile… Jocurile ambasadelor/consulatelor românești sunt absolut scârboase, și doar cei care au de-a face cu ele știu cât de semizei se cred căcații ăia de angajați dacă ajungi la cheremul lor.
Eu în continuare n-am pașaport românesc și nici nu mă mai grăbesc să-mi fac altul.
NOU
Concluzia mea e ca atâta timp cât stii ce vrei, stii ce acte ai nevoie, stii ca trebuie sa plătești, ca trebuie timp pt obținerea documentului sau ca trebuia sa te trezești din timp ca sa ai acel “document” nimeni nu ți se va împotrivi și nimeni nu iti va nega acel drept al tău. Pt comentatorul care se deranja ca avea de ridicat pașaportul la 16 și el a venit la 11, care e problema dacă aveai programare pt 16?! Ca ești românaș și nai avut somn și ai venit mai devreme trebuia sa iti dea documentul?!! Mai învățam sa respectam regulile sa intram in civilazatie ai apoi sa criticam cei care ne furnizează noua servicii! Nu ma hazardez sa vb din necunoscute dar aici unde stau am programare la 11 ma duc la 11 am la 16 ma duc la 16. Am biletul cu numărul 34 aștept rândul meu nu ma duc sa ma milogesc ca am eu o urgentă ca sunt născut in romania! Peste tot sunt excepții numai ca la noi toți au urgente toți se grăbesc toți sunt nervoși! Hai sa ne amintim de graba și de oftaturile la coada la supermarket ca nenea din fata abia pune in cos cumpărăturile! Pe aici ăștia stau la povesti cu casiera și nimeni nu mai plânge aaaa bă da deranjează romanii care stau la coada cu 2 sticle de moretti și o felie de pizza.
NOU
Doar asa, ca idee, am avut conflicte cu astia care inchiriaza chestii pe tema lasarii buletinului garantie:
OUG 95/2007
Art. 25
(1) Actul de identitate al unei persoane fizice nu poate fi retinut in afara cazurilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Este interzisa darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garantie pentru prestarea unor servicii, pentru incredintarea unor bunuri si valori, pentru plata datoriilor sau in alte scopuri, de catre persoanele neautorizate.
Tot ca idee, singurele situatii permise in care se retine cartea de identitate sunt urmatoarele: la evidenta persoanei pentru modificari, la parnaie pe durata executarii pedepsei, la nebuni pe perioada internarii.
NOU
Solutia simpla: Excursie Targu Mures, consulat maghiar, declaratie ca esti cetatean maghiar, certificat de nastere de la strabunicul nascut in Austro-Ungaria, inveti 2-3 fraze in maghiara si imnul, intr-o luna ai un pasaport back-up 🙂
NOU
eu am numai cuvinte de lauda pentru cei ce lucreaza la consulatul din sevilia, spania.
daca toti s-ar purta precum cei de acolo, am ajunge departe.
tot respectul!
NOU
Acum vreo 10 ani la consulatul din Toronto, era o familie din Ardeal sau Secure, nu mai tin minte. Astia erau de mult in Canada, fugiti pe vremea lui Ceasca. Intelegeau 2-3 cuvinte in Limba Romana dar de vorbit ioc. Personalul consulatului a refuzat sa converseze in Engleza. A trebuit sa intervin sa fac pe translatorul din Maghiara in Romana si invers. La final i-am intrebat daca sunt platiti in lei.
NOU
Confirm că cei din Toronto sunt de tot rahatul și cam toți au fost așa. Acum vreo 10 ani cred că erau deja pe-acolo angajați familia Ciobanu (nu erau consuli ci angajați – singurul consul pe care l-am văzut vreodată a fost țoapa aia a lui Mazăre când am stat vreo 6 ore ca să votez împotriva lui Ponta), care erau cunoscuți ca fiind niște scârbe ordinare, în special el.
Prietenei mele care a emigrat în Canada la începutul anilor ’90 ca copil și să zicem că nu vorbește română chiar fluent, i-a ținut idiotul o teorie de câteva minute că se zice “programare” și nu “appointment”, de parcă eram la ora de limba română și nu la consulat cu treabă.
Altă fază, la ultima reînnoire de pașaport a trebuit să sun să văd dacă a ajuns (că doar nu m-or suna ei pe mine, cum să existe un sistem unde ei să trebuiască să facă ceva, orice). Sun, întreb dacă mi-a venit pașaportul și mi-am dat numele și prenumele. La care scârba de Ciobanu zice “la noi începi cu numele, apoi cu prenumele”. Oftez și repet – nume, prenume. Răspunsul – nu, n-a ajuns. Bine, mulțumesc, și dau să închid. Când să închid zice: “nu cumva te mai cheamă și altcumva?”. Poftim? Nu ai și alte nume? Ba, da, mai am numele mijlociu X. Aaaah, păi zi așa, da, a venit.
Nu e ca și cum mă cheamă Ion Pop, și chit că nu mă cheamă nici Cetin Ametcea, în nici un caz nu am un nume de familie comun sau confundabil. Idiotul doar căuta nod în papură din cauza că probabil are pula extrem de mică și se simțea și el superior în felul ăsta.
Mi-e o silă de angajații consulatului din Toronto de nu pot s-o exprim în cuvinte, și din păcate “pleacă ai noștri, vin ai noștri” – întotdeauna au fost complet lipsiți de profesionalism, indiferent de cine era la putere. Mă tem că servicii consulare mai proaste decât ale româniei nu există decât la țări din alea la care românia se uită cu ironie și superioritate…
NOU
Bai ce ma amuza pe mine povestile astea gen telenovela, foarte realiste… Cum mama naibii fata la 19 ani, Japonia, HK, Europa, pierde acte, i se fura, e urmarita, fuge, ii expira, sot austriac, locuieste in UK, o cheama Hana… Tare ma amuza povestile astea in care se intampla o mie de lucruri incredibile. Si eu locuiesc in Europa de Vest de vreo 5 ani, am schimbat doua tari, dar nu mi s-au intamplat niciodata rahaturi din astea, nici nu stiu unde e ambasada… Ce vieti de film au unii… 😉
NOU
Umm no offense dar ce dracu tocmai am citit?