Citeam ieri pe net, pe tema analizelor pentru copiii nou introduși în școală și am rămas uimit de vehemența cu care gloatele de mămici (bine, mămici e un eufemism, astea sunt niște hiene jenante, care dacă ar avea un gram de putere in real life, ne-ar transforma pe toți în sclavi la minele de plumb de la Kolîma) se pronunță împotriva acestui abuz nemaiîntâlnit.
Pentru că, nu-i așa, e suficient avizul de la medicul de familie, care medic de familie eliberează acel aviz după un consult extrem de atent, analize amănunțite și tot ce e necesar.
Ok, eu ieri aveam nervi, dar la ele chestiile alea sunt scrise la rece, cu mult înainte de începerea anului școlar. Cum adică să consideri un abuz faptul că ți se cere o coprocultură și un exudat faringian, când îți introduci copilul într-o comunitate?
Sunt atâtea boli destul de nasoale pe care copiii și le pot transmite. Să vedeți ce funny e să ai un copil cu giardia, nici nu vă imaginați. Sau toți virușii de răceală ce circulă prin comunități.
Greu e cu civilizația asta. Cât timp va predomina mentalitatea asta de turmă, nu o să ajungem prea departe.
Între timp, am înțeles că s-a organizat Miss Alăptarea și că e normal să îți alăptezi copilul până la intrarea în clasa 1, ca să nu îl dezechilibrezi cu ruperea brutală de sfârc.
NOU
am vazut giardia la un catel, presupun ca e la fel de distractiv si la om
NOU
la om e mai mult enervanta.
NOU
Tot umbla o vorba candva ca, la insuratoare, baiatul trece de la o mama la alta.
Sau de la sfarc la sfarc.
Ad litteram, cu mamici din acestea.
P.S. Nici nu vreau sa iti imaginezi ce chestii fascinante mai fabuleaza altii, in asa zisa lume civilizata, cu privire la clasele primare.
Nu ti-ar mai ajunge serverele.
NOU
Din prea multă “mămicie”sau “dragoste de mamă”, şi din temerile ancestrale ale unei mămici rupte de realitate prin prisma hormonilor ce-i colcăie aiurea în sistem, s-a ajuns, paradoxal aş putea spune, la negarea minimelor reguli, sau a minimelor preempţiuni ale bunului simţ în ceea ce priveşte comunitatea în care copilul ei va fi inclus.
De ce să facă analize? Ce copilul ei este bolnav? Cum să fie bolnav, că doar are grijă de el ca de ochii din cap!!! Al ei, niciodată nu va fi bolnav. Va lua boala numai de la altul, neîngrijit, nespălat, cu părinţi cretini care îl lasă să se joace în praf, în “mizerie” pew stradă sau în parc, sau fără să-i dezinfecteze de 100 de ori pe zi mânuţele…
Dragelor mămici! Încetaţi să vă creşteţi copii sub clopote de sticlă cu premiza că “mie/ copilului meu nu i se poate întâmpla asta”! Înţelegeţi că şi prin acceptatrea acestor regulu văprotejaţi copilul/ copii de rău. Îl căliţi pentru viitor. Îi daţi o şansă în plus la o viaţă lipsită de unele boli – considerate eradicate şi care acum iată revin. Tocmai pentru că trupurile acestor copii nu mai sunt pregătite să lupte împotriva lor.
Am trecut prin toate etapele astea cu toţii. Unii mai greu, alţii mai uşor. Am trecut cu greu pentru că unele din “super-mămicile” respective fac parte dintr-o sectă unică a celor dedicate totalmente numai propriei progenituri, rupte definitv de ideea de comunitate, de contactul cu alţi copii, de jocurile şi greşelile copilăriei şi de orice ar putea însemna minimă cooperare. Nu pentru că nu că nu ar înţelege, dar al lor este cel mai cel, orice ar fi. E cel mai protejat. E cel mai cuminte. E cel mai curat. E cel mai cel mai cel…
Şi chiar dacă aşa ar fi… Mamelor! Copii voştri au nevoie de socializare, de joacă în ţărână, de libertaea pe care şi voi la vârsta lor aţi avut-o, remember?? Aşa se călesc, aşa învăţă să se apere de durere, rău, buba etc. Supravegheaţi-i dar faceţi-o acumulativ, iară nu restrictiv. Terminaţi cu hipercriza că “afară” e rău. Terminaţi cu manifestările astea de epocă medievală. Reveniţi în secolul XXI.
Medicina a făcut progrese uimitoare, dar ÎNTOTDEAUNA E MAI UŞOR SĂ PREVII DECÂT SĂ TRATEZI.
Hai faceţi un efort minim. Rupeţi-vă de sfaturile cretinoide date pe FaceBook de alte aşa zise “mămici” hipergrijulii adepte ale absolutului atoatecunoscător. Sau măcar fiţi mult mai selective cu informaţiile primite. Şi nu negaţi niciodată evidentul în pofida unui zvon…
Hai că nu e greu. Încercaţi. Nu veţi avea decât de câştigat. Şi voi şi mai ales odraslele voastre.
Şi faceţi setulde analize necesare. Este tot pentru binele copilului vostru. În primul rând!
NOU
Ca tot veni vorba de mancat in cwr: Debi, ai pierdut startu’!
NOU
Ha ha haaaaa!
NOU
Pai cum? Daca mi l-ati luat .. Eu nu ma supar sa fiu nici ultima 😀 Stau la rand 😉 Asadar, analizele, cunosc si eu pe cineva care era contra analizelor inainte de scoala, inaintea casatoriei lu` fiesa, care constand mai tarziu ca ” fiicasa avea Sida” .
NOU
Nu-ş de dracu’ am fumat vineri, da’ de trei zile nici nu mai citesc ce scrie Arhi, dau direct pe ce comentează Deby şi mă binedispun, vai ce mă binedispun …
NOU
A dreaq grămătichie!!
Măh fată! Scrie Dumnezăo măcar corect gramatical.
Cât despre a scrie cu “mesaj” sau cu “conţinut”, mai bine lasă…
NOU
Medicul meu de familie analiza cu atentie continutul sacosei de la ai mei, cand intram in cabinet. Clar diagnosticul era corect.
NOU
Sabina?
NOU
Epigon
NOU
Ce aveti ma cu fata…let her be…
NOU
Nu, prietene, logica ta iti spune ca orice femeie comenteaza pe aici e Sabina?
NOU
Poate a vrut sa o futa si acum ai aparut si tu….
NOU
Nu, dar statistica spune ca orice fata noua comentează pe aici scoate enormitati din degete, așa ca ia un minus de la mine.
NOU
Andrada, QED. 🙂
NOU
Mama lui mamici, le lasati si pe ele sa iasa afara din Evul Mediu?!
NOU
In vremuri imemoriale,cand eram trimis sa studiez ce mai ramasese din scrierile sumeriene, stiu ca am mancat cate 3 caciulii de usturoi x3 pe zi,timp de o luna.Si dupa 3 saptamani,odata sezand cum stai cand excrementezi,am excrementat cea mai mare rama pe care am vazut-o vreodata.Vie si nevatamata era.Asta asa,ca sa fie clar despre ce vorbim.
NOU
Ala e limbric cumetre. Giardia nu prea ai cum sa ii vezi, asa plutind in cacat.
NOU
Eugenie, esti frate-mio? Ca asa a patit el, dar nu dupa ce a mancat usturoi, ci dupa o salata, s-a trezit ca-l mananca tare in coeur si apoi a gasit in chiloti o rama lunga de vreo 25-30 cm (s-a dus cu ea la doctor si i s-a confirmat ca e ceva tenie, nu rama). Vie si nevatamata. Apoi a luat ceva medicamente pentru paraziti intestinali, dar n-a mai nascut altceva…
NOU
Nu stiu ce ai vazut tu, eu la Medlife am vazut plin de mamici care fac analize de sange copiilor. Are 6 luni si zice doctora: vai, la varsta asta trebuia sa manance sufleu, biftec (i shit you not, mi-a scris in schema de diversificare), sa facem analize, sigur are niste carente. Sa auzi apoi urlete… Copiii aia ce-au gresit?
NOU
Nu exista “doctora” ci doar doamna doctor.
Ce naiba e cu miticii astia de fac praf limmba romana?
NOU
sa mori tu ca nu exista doctorita?
NOU
Ah, dacă a zis “doctora” de la Medlife asta e clar: e de cacat să faci analize copiilor.
NOU
lasa ca si Arhi scrie “exudat” in loc de exsudat
NOU
toti incultii care mi-au dat dislike sa puna mana pe un DEX.
NOU
Doctorita exista, mihai007 spunea ca “doctora” nu exista.
NOU
doctora nu se zice si-n Ardeal?
NOU
Doar miticii folosesc “doctora”
NOU
Putem sa stim unde e sfarcul ala ramas orfan?
NOU
Stiu ca am vazut niste reprezentari prin cartile de biologie, dar parca nu arata chiar atat de …Smiley.
NOU
Dar cum adică, nu ai încredere când îți zic că ăsta micu-i sănătos?
În altă ordine de idei, trebuie să are și gura producătorilor de medicamente ce să mănâncă.
NOU
Fă-ma să înţeleg, ce treaba au producatorii cu analizele, sau e alt comentariu inteligento-retard because fuck logic?
NOU
Dude, era o glumă. Am extrapolat de la faptul că sunt unele ”mămici” care nu sunt de acord cu analizele, ajungând la imposibilitatea prevenirii unei posibile contagiuni.
NOU
Toni,
Analizele medicale se fac folosind kituri de reactivi vinduti de firmele medicale. Ce e asa greu de inteles?
NOU
Basescu e de vina.
NOU
Mihai007: corect. Și firmele se construiesc în afara orașelor că trebuie și ptoducatorii de mașini sa trăiască. Și de fapt noi nici nu trebuie să bem 2L de apa pe zi dar și ăia trebuie să trăiască. Nu mai zic că fumatul e sănătos de fapt dar au ăia ceva cu firmele de tutun
NOU
Firmele se construiesc in afara oraselor pentru petrul terenului e mai ieftin si nu pentru ca firmele ce produc masini trebuie sa traiasca.
Daca mergi la doctor si iti cere sa faci 30 de analize care nu sint necesare cine crezi ca profita mai mult?
NOU
la noi exista “red book” unde se inregistreaza inca de la nastere toate progresele, analizele, vaccinurile si eventualele probleme de sanatate.
aceasta “red book” ramane acasa si este solicitata de cate ori trebuie adaugata o informatie noua.
tot ce e in red book se afla si in baza lor de date.
la inscrierea la gradinita, asta trebuie adusa si nimic mai mult, aici nu se fac analize extra daca nu exista motiv de ingrijorare (cum zic ei). la inscrierea la scoala au solicitat acelasi lucru.
vara trecuta am fost in Bucuresti si am vrut sa-i inscriu la o gradinita de vara si ne-au cerut de acolo analizele de care vorbesti aici.
am fost la GP (un fel de doctor de familie) care a refuzat sa le faca astfel de analize (inutile si traumatisante pentru copil, politica lor e sa faca anume analize numai daca este necesar, daca sunt motive de ingrijorare, asta a fost raspunsul).
www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/pages/routine-checks-vaccinations.aspx
NOU
Comparam mere cu nuci… Una e UK si alta e Romania unde istoricul medical e o chestie sf….
NOU
Plus ca in UK e o problema cu suprasolicitarea sistemului de sanatate. Exemplu: eu, rezident, asigurat etc – 12-15 luni asteptare pentru un consult de specialitate la ortoped, inca 15-18 luni pentru operatie de inlaturare a meniscului / ligamentului rupt. 4 GPs vazuti mi-au spus ca sunt perfect ok – nu eram, aveam ruptura de menisc si ACL. Cu alte cuvinte, se incearca orice pentru a degreva NHS de cazuri potential inutile.
NOU
dar mai exista si cealalta situatie, cand crezi ca ai ceva dar nu ai.
acum cativa ani imi crescuse o alunita minuscula pe gat care a ramas mica pana acum doi ani cand a inceput sa creasca si tot crestea.. hait!! am zis, gata, sfarsitul e aproape 😀
m-am dus la GP, s-a uitat, a strambat din nas, mi-a zis sa stau linistita ca nu-i nimic sa ma ingrijorez, dar daca vreau neaparat imi face programare la dermatolog. da!! am zis. era prin aprilie si programarea mi-a facut-o pe la sfarsitul lui octombrie, ca era lista de asteptare.
intre timp, nu stiu ce am facut de am reusit sa zgarii chestia cu pricina ( si mai eram si in vacanta), de la zgarietura aia s-a uscat si a cazut. intr-o saptamana nici nu se mai vedea unde fusese.
cand m-am intors acasa mi-am anulat programarea, ca nu mai aveau ce sa consulte :))
NOU
unde stau eu acum:
+ analizele si controlul la medicul pediatru arondat zonei __sunt__ obligatorii. inainte de a trimite kinderii la gradinita (pana in 3 ani), primeam regulat scrisori de la administratie cum ca in termen de x saptamani sa fac bine si sa imi fac programare cu plodul/plozii la policlinica respectiva ca sa le faca ITP-ul. Altfel, amenda. La un momentdat, le-a dat cu virgula ceva legat de vaccine si m-au chemat cu hartii doveditoare la _primarie_. Fara discutii prea multe, treaba era booleana: le ai sau nu le ai. Le aveam.
+ In timpul scolii se fac vizite in haita, organizate de scoala/gradinita, cu autobuzul la acelasi medic/policlinica de care ziceam mai sus. ITP, analize, teste, ochi, urechi, tot tacamul. Dupa ceva timp, vine acasa un raport cu concluziile medicului. Ce-a fost bine, ce nu, ce trebuie sa faci. Daca ii da cu virgula, dupa o perioada, ti-l ia iar de aripa de la gradinita si ti-l verifica. Dupa caz, ti-l da inapoi de nou.
Daca te impotrivesti fara motiv, vei fi cautat acasa de cineva – si chiar daca nu ai cetatenia tarii respective – exista sansa ca sa-ti ia plodul din casa. #nojoke.
Sincer, mie mi se pare absolut corect: nu toti parintii sunt medici, si nu toti pot pune un diagnostic corect. Mai ales ca un pediatru poate observa anumite defecte de vedere/auz (de exemplu) mult mai devreme. Ca sa nu mai zic ca aceeasi parinti “responsabili” nu pot tine corect sub observatie anumite boli/simptome. Sau pur si simplu nu le pasa, copii ajungand tot pe mana casei de asigurari de sanatate mai tarziu.
De sanatatea celolaltor copii, nu mai vorbesc. Asa ca votul meu “merge” la “pentru analize”.
NOU
O sa intelegi cand iti vin copii bolnavi de la gradinita!
NOU
Copii ORICUM vin bolnavi de la grădiniță.
Poate nu acum ci peste vreo două luni, că inevitabil se va căsi o mămică semicorporatistă să-și ducă iubirea chiar dacă are mucișori sau dacă tușește umpicuț.
Până la un punct e bine, mai fac pruncii anticorpi (de exemplu a venit cel mic de la grădiniță cu varicelă, l-a infectat pe ăla mare, care la rândul lui a dus ștafeta mai departe la școală).
NOU
Been there , done that… nu am nimic impotriva in general pentru ca intr-o grupa cu 20-30 puradei tot se gaseste unu oleac mai slabut imunitar care aranjeaza juma de grupa cel putin….
Dar am un dinte impotriva mamicutelor (corporatiste sau nu) care cu buna stiinta aduc plodu cu mucii pan la podea ca deh e putin racit si dupa imi duc soarecu la urgenta cu temperatura prea mare….una e o raceala banala care trece in 3 zile si alta e o viroza agresiva care baga o grupa intreaga la tratament 1-2 saptamani…Si scuza lor e indiferenta… ca cum , ca ce , trebuie sa-si faca copilul imunitate….sa mori tu… cum draq sa-si faca imunitatea daca nici nu-i trece raceala ca ia alta…nici eu ca adult nu rezist la asa bombardament de microbi….
NOU
La ce bun sa mai duc plodul la gradinita,cand la fiecare 2-3 saptamani sunt nevoit sa imi tratez copilul acasa pentru o banala raceala,doar pentru faptul ca alti parintii,in indolenta sau neputinta lor isi aduc copiii la gradinita bolnavi.
NOU
Nu e indolenţă. E pur şi simplu nesimţire.
Ştiu din proprie experienţă. Şi din 3x spitalizări într-un an only.
Vox clamantis in desertum!
NOU
au pus de-un protest pe facebook?
NOU
Și când o veni copilul bolnav acasă: ce sistem de rahat, ni l au îmbolnăvit ăia la grădiniță.
NOU
Aici sunt 2 aspecte:
– analizele pentru inceput de an scolar / avizul de intrare in comunitate
– avizul / evaluarea epidemiologica zilnica.
1. Analizele uzuale nu sunt obligatorii dar rezultatul investigatiilor respective impreuna cu un examen clinic atent ajuta medicul de familie sa elibereze un certificat medical care sa reliefeze starea de sanatate a copilului. Asta presupune 2 vizite la MF, una la laborator si un interval de aproximativ 1 saptamana pentru intreg demersul.
Baiul e ca inca se poate rezolva cu un pachet de cafea fara teste si fara examen clinic (se pare ca acest obicei este pe un trend descendent comparativ cu anul trecut).
2. Evaluarea epidemiologica zilnica pe care ar trebui sa o faca asistenta medicala a gradinitei / unitatii scolare. Asta lipseste cu desavarsire. Ce presupune? Copilul are muci, febra, tuseste, are stare diareica? Astazi nu are ce sa caute la gradi. PUNCT.
Degeaba 99% dintre parinti o fac pe prima pe bune si isi duc copiii sanatosi la gradi daca in aceeasi zi vine un copil cu hartiile in regula si diaree de 2 zile / a avut un pic de febra aseara / aia sunt doar niste mucisori verzi.
Bottom-line: analizele pentru copii sunt ok a fi facute inainte de reintrarea in comunitate dar avizul obtinut in urma investigatiilor si a examenului clinic nu te scuteste de imbolnavirea ulterioara datorita iresponsabilitatii altor parinti & a reprezentantilor gradinitei care accepta situatii precum cea descrisa mai sus.
P.S. Caz intalnit in urma cu aprox 10 ani. O mamica cu o pustoaica (clasa a 9 a sau a 10a) s-a prezentat la spital la sugestia unei prietene. Pustoaica tusea de cateva zile dar pe perioada vacantei slabise cca 6-7kg (la prezentare avea aprox 40kg) si nimeni nu si-a pus vreo problema (nici macar medicul de familie care i-a dat aviz) – din categoria a facut miscare in vacanta si a slabit iar acum tuseste ca e racita. Dupa investigatii s-a constatat ca avea o forma interesanta de TBC, pe care o “impartasise” la cativa din colegii de clasa.
NOU
bai, nu, uite azi, la intrare, era asistenta, care s-a uitat in gat si i-a palpat. foarte tare, mi-a placut
NOU
da, azi la palpat…
si poimaine cand vine cu gatul umflat cine il palpeaza? doar nu sta asistenta in fiecare zi?
povestea cu analize la intrare in comunitate mi se pare cam aiurea, copilul poate sa fie sanatos dar peste o saptamana sa ia raceala din mall unde a fost cu parintii la mc’
si apoi o da la toata clasa
ce faci? il duci iar la analize, nu? zambitor si fericit, ca doar i-a placut sa fie intepat cu 10 zile inainte..
NOU
arhi şi dacă asistenta aia spunea că are gâtul nu ştiu cum şi nu ţi-l primeşte? că aşa i se părea ei. asta în condiţiile în care jumătatea era deja la servici iar tu erai întârziat? ce făceai? unde lăsai copilul? cu cine? îl luai cu tine? dacă puteai, dacă nu … ce urma? asta pentru că am văzut comentarii legate de asta şi chiar sunt curioasă ce puteai face. de ce ne ducem copii la grădiniţă? nu vreau răspunsuri legate de socializare ci aş fi curioasă să ştiu de ce considerăm noi grădiniţa benefică pentru un copil?
NOU
@add: La gradinita unde merge fiu-meu, copiii sunt verificati zilnic de catre asistenta. Nu de putine ori le-a spus parintilor sa-si duca copilul acasa, totul pe un ton frumos.
NOU
ce-mi place asta cu asistenta stând ca un cerber la intrarea în grădiniţă. dacă unui copil îi e rău în timpul cursurilor nu e de găsit, dar dimineţa e specialistă.
NOU
@Arhi: ma bucur sa aud ca exista si isi face treaba.
@liliana: daca cel mic are simptome ale unei afectiuni transmisibile in comunitate, tu, ca parinte responsabil ce se presupune ca esti, il duci la MF unde fie te alegi cu tratament + CM, fie cu un bilet de trimitere catre MS (medic specialist).
A-ti lasa copilul bolnav la gradi pe motiv ca tre’ sa mergi la munca nu dovedeste ca esti parinte responsabil.
Gradinita unde-i duc pe cei mici a angajat de anul trecut o asistenta (cu experienta in pediatrie) cu timp partial de lucru. Practic rolul ei este de a face triajul epidemiologic la prima ora. Daca peste zi vreunui copil i se face rau se apeleaza la 112 (daca situatia o impune) sau la asistenta mentionata mai sus, respectiv la un medic specialist pediatru cu care gradinita are un contract de colaborare.
NOU
Aici sint doua aspecte: cheltuilei si beneficii. Cind cheltuielilie sint mult prea mari pentru beneficii inseanmna ca sistemul nu merge.
Intrebare simpla: daca un copil ce merge doar la gradinita unde asistenta verifica toti copii vine acasa bolnav cine e vinovat?
NOU
un om normal îşi va duce copilul la doctor, va fi atent la dezvoltarea lui şi va pune întrebări ori de câte ori i se va părea ceva în neregulă. aşa că ce discutăm? un astfel de copil poate merge la grădi sau la şcoală, zic şi eu, doar în baza avizului dat de pediatrul care îl are în grijă. probleme sunt cu alt gen de copii din alt gen de familii, sunt copii care nu au certificat de naştere şi nu sunt înscrişi la nici un medic (am văzut un astfel de caz acum un an sau doi) dar pe care, pot să pun pariu, grădiniţele îi vor primi că de, nu poţi să discriminezi, nu-i aşa? pe urmă, te întrebi, de unde a venit copilul meu cu păduchi? şi stai şi alergi prin farmacii după soluţii că nu te lasă inima să-ţi tunzi copilul zero, mai ales dacă e fată şi are părul lung de tot.
NOU
Eu nu pot decat sa fiu recunoscator ideei acestor set de analize la gradinita.
Sa ma explic: La inceputul anului scolar anterior setul de analize a fost ok, insa undeva in iarna am dus copilul la bunici pentru 2 sau 3 saptamani de vacanta, iar cand s-a intors la gradinita, educatoarea mi-a spus ca trebuie sa refacem setul de analize de reintrare in colectivitate. Initial mi s-a parut un pic deplasat, dar regulile sunt reguli.
Ne-am dus la clinica si am refacut exudatul nazal si faringinal, coprocultura si coproparazitologicul. S-a dovedit ca era purtator de stafilococ nu-stiu-de-care, care nu-l afecta pe el direct, insa il putea transmite la alti copii.
Am retras copilul de la gradinita timp de o saptamana cat a stat pe antibiotice, iar apoi am refacut testele si au fost ok.
Deci exista pericolul real, ca desi copilul e ok dpdv al aparentelor, el sa fie purtator de microbi pe care ii poate transmite lejer celorlalti copii.
NOU
va lasati batjocoriti de sistem. Si nu in ultimul rand va lasati influentati de companiile farmaceutice, care sunt mana in mana cu doctorii.
Bolile sunt bune pentru astia mici. Le cresc imunitatea naturala. Pe care voi o scadeti dandu-le pastile si mercur, pardon vaccinuri.
NOU
E drept că treaba asta cu vaccinatul a devenit mai mult o modă printre mămicile de 20jde ani care-și fac selfie-uri cu plodu’ să uploadeze pe FB, dar totuși. Treaba asta cu „lasă-l să își consolideze imunitatea” tre’ să meargă până la un punct. Acuma copchiii îs niște pui de aprozar care la cea mai mică răceală dau în pneumonie și se transformă într-un sac de viruși și muci. Treaba aia cu imunitatea mergea atunci când cel mai mare pericol pentru plozi era să mănânce un măr nespălat și să inhaleze niște praf pe stradă. Acuma îs predispuși la tot felul de boli mai mult sau mai puțin „naturale”. Bolile copilăriei nu mai sunt chiar așa inofensive cum erau cândva.
NOU
ce zici maica aici?
mai baga o fisa, poate intelegem si noi.
“Bolile copilăriei nu mai sunt chiar așa inofensive cum erau cândva.”
Read my lip…pardon cuvinte. bolile copilariei nu au fost niciodata inofensive. Vaccinurile le-au transformat in asa ceva.
Nu cred ca acum is mai grave problemele decat pe vremea noastra. ba, chiar cred ca e mai bine acum,
bai…unii nu ar reusi sa se prinda de sarcasm nici cand ii fute cu o lopata de balegar peste fatza (nu tu laura)
NOU
Corect insa daca vaccinurile initiale erau doza unica, acum pentru reducerea costurilor de productie se fac vaccinuri multidoza la care se adauga timerosal ca si conservanta. Timerosal este un produs pe baza de mercur.
Apoi la noile vaccinuri poate e bine sa cititi prospectul sa vedeti care e gradul de protectie oferit si pe ce perioada.
NOU
De cate ori aud de “supermamiciresponsabile” imi apar in fata ochilor adunarile din parcuri, alaptatoarele din metrou, bridezillas si miresici.ro. Ceva nu functioneaza bine in creierasul fetelor atunci cand e vorba de familie, copii etc. Ieri a fost jale, la mine la munca toate gagicile au luat-o razna, scoala, gradinita etc. puteam foarte bine sa inchidem ca oricum nu se lucra nimic. Sper sa gresesc dar poate pamantul asta ar fi mai relaxat daca femeile ar………….scuze continuati voi.
NOU
unde am lucrat aveam o colegă acidă. ea ar fi spus aşa: grădiniţa? ei şi? de ce îmi duc copilul la grădiniţă? fiindcă nu am cu cine să îl las cât timp sunt la servici. că altfel? de ce l-aş trezi cu noapte-n cap ca să-l duc într-un loc unde cele mai multe educatoare sunt blazate, faptul că nu sunt prea multe grădiniţe, că le-am desfiinţat pe multe le conferă statutul de doamne deşi ele sunt ţaţe în bună regulă, etc… şi unde nu învaţă decât nişte cântecele stupide, poezele anoste ţi alteler asemenea. serbările de tot felul sunt doar un prilej de stoarce părinţii de bani, că cine rezistă la inocenţa copiilor? şi altele. începe şcoala. păi … nu trebuia să înceapă? prima zi de şcoală? ei hai! serbăm că a luat copilul bac-ul? dacă a făcut un liceu nu era normal să-l ia? ea ar fi râs şi ar fi adăugat, serbăm că poate neam de neamul meu nu ştia ce ăla bac, că altfel nu am nici o explicaţie. şi pot continua. ce înseamnă educaţie de la vârste mici? cred că veţi găsi mai multe explicaţii pe un alt blog pe care îl citesc de mult timp liarebelyell.blogspot.ro/search/label/toleranta. chiar dacă nu este actualizat cu articole la zi puteţi găsi explicaţii despre ce înseamnă educaţia adevărată, nu simulacrul care se petrece la noi.
NOU
Mamele cum fata un copil li se tripleaza inteligenta, ce-i cu acesti medici ? de unde au aparut ei care sa le spuna ce sa faca sa depisteze, sau sa diagnosticheze niste boli, ei nu au nascut. Personal inteleg sa fim revoltati contra birocratiei, statului, dar nici sa ajungem pana acolo sa ne dam cu parerea despre niste decizii unde oamenii care le-au luat au ceva studii ( pana la urma e un domeniu unde trebuie sa inveti tot timpul si sa practici) .
NOU
isi*
NOU
Îți înțeleg frustrările, dacă colegii tăi ar fi fost mai sănătoși, ai fi dat și tu mai mult pe la școală.
NOU
la o saptamana dupa ce s-a nascut fiu-meu i-am facut ecografie…asa sa fim linistiti. Avea o avectiune la rinichiul stang. Cand a vazut “doctorita” ce are copilul, a inceput…trebuie operat de urgenta ca altfel pierde rinichiul si chestii din astea. Am stat…am gandit problema, si am spus nu. Era prea riscant. dar ca sa fim siguri am mers la cel mai bun nefrolog pediatru din tara si el ne-a confirmat ca nu trebuie operat, pentru ca riscurile operatiei unui copil de cateva saptamani (trecuse ceva timp de la prima investigatie) sunt foarte mari.
Deci e bine sa iti asculti doctorul, dar e mai bine sa gandesti si tu. Iar daca raspunsul doctorului nu e pe placul tau, cauti alt doctor mai bun.
Acum, la 10 luni de la nastere, hidronefroza a scazut de la gradul 3-4 la gradul 2-3, si nu se mai pune problema de operatie.
Sfatul meu: Ganditi inainte de a va chinui urmasii
NOU
@Andrei iti dau dreptate, e un caz special, dar in nici un caz nu ai actionat de capul tau, ci ai cerut expertiza unui medic capabil, eu ma refeream la genul de oameni care isi dau cu parerea doar pt. ca au auzit nu stiu unde, la altcineva la farmacie etc.
NOU
Mi se pare normal: daca refuz vaccinarea (pentru ca otrava si pentru ca Big Pharma), cine esti tu sa-mi spui sa fac analize cand intru in colectivitate: nu ti-e clar ca eu si progenitura mea suntem deasupra sistemului, deasupra bolilor? Copilul meu nu se imbolnaveste (l-am alaptat pana la 7 ani, ce plm): universul lui e format din norisori roz si unicorni: boala prinde doar la fraierii care se vaccineaza, merg la doctor, fac analize.
NOU
Tru’, bro’!!
NOU
Si daca copilul se imbolnaveste exact de boala pentru care a fost vaccinat ce mai spui? O companie farma are multi mai multi bani decit tine asa ca nu poti sai dai in judecata ca nu te tine punga.
NOU
Probabil te gandesti, ca un om rational, ca face parte din marja de eroare.
NOU
Pina acum 5-6 ani cind mergeai la doctor sa faci un vaccin il faceai si plecai. Mai nou, te duci, iti da doua pagini cu scris marunt care trebuie sa le citesti si sa le semnezi cum ca accepti conditiile si apoi faci vaccinul.
NOU
Ca viitor parinte am inceput si eu sa ma interesez, timid, de cercul in care ma voi invarti. Ascult mai atent stirile despre copii, citesc mai pe indelete articole despre parinti, chestii d-astea. Sunt pur si simplu uimit de lipsa crasa de educatie si judecata a unor parinti.
Imi aduc aminte ca atunci cand sora mea trebuia sa se duca la gradinita venea un medic *acasa* ca sa vada copilul si sa-si dea ok-ul pe avizul medical. La scoala am avut parte de consult medical ca in armata – bagat de bat pe gat, ascultat de inima, verificat de fise. Nu mai zic de control la batistute / unghiute ca sa nu bag deshtu-n nas plin de noroi.
Vaccinuri?! Ba… am facut la vaccinuri in ciclul primar de ma saturasem (ma kkm pe mine cand vedeam orice seringa pe vremea aia)
NOU
Mai exista o specie de parinti (in general mamici, naturlich) extrem de periculosi pentru societate. I-as trimite in carantina mentala. Sunt aceia care nu numai ca-si trimis copii la gradinita cu mucii pana la genunchi, dar le si lasa educatoarelor medicamente sa le administreze ele copilului. De parca asta ar intra in atributiile lor. Merde!
NOU
şi când e copilul bolnav şi n-ai unde să-l laşi ca să căştigi o pâine pe masă ce faci? asistenta aia cerber de dimineaţa unde e? că presupun că toţi copii din lumea asta se îmbolnăvesc, la americani mama începe munca după 3-4 luni de la naştere, că n-are concediu de la stat de creştere al copilului. diferenţa e că aia are unde să-l lase, noi nu.
NOU
Locuiesc in buricul civilizatiei vest europene. Vaccinul este optional, la fiecare inceput de an scolar, copilul imi vine cu paduchi acasa,este considerat un fapt banal, nu conteaza ca are mucii pina la piept, scoala este obligatorie. In 9 ani de cand este pe lume, nu i s-au dat niciodata antibiotice in cazuri de raceala si, cireasa de pe tort, cand l-a durut in gat a trebuit sa ii dam inghetata sa ii calmeze durerea. Functioneaza :))
Pentru raceala, ni s-a explicat frumos ca, pe sezon, sunt repertoriati undeva la 250 de virusi diferiti si copilul se imunizeaza.
NOU
am auzit si eu de UK unde nu s-a dat antibiotic desi trebuia, de era aproape caz de mierleala.
din “buric” au venit si ideile bune si alea crete
NOU
@Paul
in unele locuri asta e chiar in regulamentul lor, cand copilul este in tratament dar poate merge la gradinita/scoala, medicamentele i se administreaza acolo de catre un membru al personalului, nu i le lasi in ghiozdan, ca poate le imparte cu prietenii 😀 dar nici nu are voie sa stea acasa decat in cazuri speciale.
@Cosmin, idem, aceleasi informatii, iar pe asta cu inghetata am cenzurat-o catre familia din Ro 😀 dar am ascultat si functioneaza.
alta cu ceaiul pentru bebe (ceiutul, pentru cunoscatori) aici in tara bautorilor de ceai e interzis pe motiv ca deshidrateaza.
NOU
@Cosmin: De curiozitate, in ce tara exact e buricul ala? In Olanda de ex, e un buric asemanator, care e dezastruos. Exemple: nu se trateaza otita ptr ca e normal sa o ai (se baga ma rog tuburi in urechi, asta e tot); febra 39-40 se trateaza cu ‘du-te acasa ia paracetamol si vino inapoi in 2 saptamani’; bolile infectioase la copii (ex varicela, pojar, etc) se gestioneaza la scoala cu ‘asta e, o sa faca si altii de la el, e normal, ce vrei sa-l tinem acasa?’; in fine, sunt multe exemple. De ce? Daca intrebi oamenii din sistem (medici, asigurari) raspunsul e unul si simplu: costa mai putin. O fi bine, o fi rau? intrebare asa de decor…
NOU
Daca la gradinita ar fi primiti doar acei copii perfect sanatosi s-ar inchide in plm toate … sa-mi izolez copilul pentru ca ii curg mucii e cea mai mare tampenie posibila. De cate ori ajung ajung cu probleme pe la Grigore Alexandrescu tre’ sa stau cu orele dupa hoarde de plozi “cu mucisori” … asta in conditiile in care fi-miu avea febra 39 dintr-o “banala” scarlatina. BTW, majoritatea bolilor infectioase au perioade de incubatie mari si se pisa cu bolta pe analizele voastre sau pe ochii ageri ai doamnei asistente. Am trecut prin varicela si scarlatina in decurs de 3 luni, Cui sa-i scot ochii? Asistentei ca n-are ochii lui Superman? Aluia care ca si mine si-a dus copilul la gradinita fara sa stie ca raspandeste o boala destul de nasoala? Medicului de la spital care nu e in stare sa faca diferenta intre o viroza si o boala infectioasa?
Ah da, era sa uit … am doi, la gradinita amandoi. Si-o paseaza de la unul la altul mai ceva ca Ronaldo. Si cateodata o mai paseaza si la mami sau tati … ashea, sa fie lucrurile mai interesante.
NOU
auzi mane, tu esti aciduzzu, pustiu pe care il stiu eu de acum 8-9 ani?
NOU
De curiozitate. Daca copilul e bolnav nu-l mai primesc? Mi-aduc aminte cand am dat admiterea la facultate acum 15 ani, un baiat a venit la admitere cu TBC pulmonar. A fost primit si la inscriere si in examene. Pe vremea aia se dadeau examene. A intrat. Deci oare chiar tine cont cineva de analize sau sunt facute ca sa fie acolo dosarelul mai gros? Pana la urma situatia medicala e confidentiala, nu poti sti cat de bolnav e celalalt, si nici daca are SIDA.
NOU
nu-l primeste