Cunosc, de aproximativ 10 ani, o femeie, pe atunci doar o fetiță care, pe vremea aceea, era în sistemul instituționalizat românesc de creștere a copiilor. Pe scurt, acolo unde e Casa de copii nu-i acasă, o fetiță minunată, abandonată de o mamă jegoasă, care nu avea nevoie de un copil (îmi asum cuvintele, e 100% real)
Anyway, timpul a trecut, fata a crescut, acum are 21 de ani, a terminat perioada de școlarizare, deci a ieșit din sistemul instituționalizat (să știți, sistemul românesc nu e deloc rău), este angajată, all good. În plus, legislația spune că, dacă e angajată și duce lunar adeverință că este angajată, primește lunar o sumă de bani de la statul român, pentru a o ajuta cu cazarea, mâncarea, mna, un start normal în viață, până la vârsta de 26 de ani.
Între timp, fata noastră, acum tânără domnișoară, vrea să își facă o afacere mică, ceva gen coafură, frizerie, manichiură, habar nu am. Mișto așa, ca idee, dar ai zero siguranță că merge sau nu sau că arunci banii. Și ar vrea să știe dacă, în situația ei, dacă pornește respectiva afacere, pierde acei bani lunari primiți ca ajutor de la stat, bani care, în acest moment, sunt extrem de utili, pentru că angajatorii profită de faptul că vine de la casa de copii și îi oferă salarii mult sub ceea ce primesc angajații normali. (din păcate, nu am libertatea de a vă povesti ce mizerii sunt profesorii din școlile unde sunt duși acești copii, ce lepre, cum refuză să le ofere orice fel de șansă și cum insistă cu toată puterea să îi calce în picioare și să îi elimine)
Vă rog mult, răspundeți-mi dacă știți despre ce e vorba în mod real, cu legislația în mână și articole de lege, că așa, logică și ce am văzut în filme am și eu. Țineți cont că vorbim de un copil care a avut zero șanse în viață și s-a zbătut și a muncit de 10 ori mai mult decât orice alt copil normal, pentru a ajunge unde este.
Mulțumesc.
NOU
Eu zic că la ambiția ei de a persevera în viață cum a făcut-o încă din casa de copii, afacerea o să îi meargă strună și nu va mai avea nevoie de banii statului.
NOU
Rar ma poate enerva cineva in halul asta.
NOU
Nu este nici un avocat sau consilier juridic aici pe blog?
NOU
Nu știu sa te ajut pe partea de legislație. Însă că cineva care lucrează în domeniul înfrumusețarii de peste 10 ani ii pot spune ca e un domeniu foarte-foarte competitiv. Durează ani de zile sa îți faci o baza de clienți stabili care sa îți asigure un venit pe care sa te poți baza luna de luna, durează iarăși ani pentru a ajunge la un nivel de perfecționare astel încât sa faci din meserie cariera. Sfatul meu e ca pana la vârsta de 26 de ani, sau măcar pana capătă avânt, sa facă asta la negru sau la gri. Da, știu ca e ilegal su îmi asuma ca o sfătuiesc sa facă o ilegalitate. Dacă începe de la zero sa plătească enspe mii de taxe e ca și ratata toată treaba, la fel dacă se angajează va avea un salariu mic și de atins un Target nerealist pt un om aflat la început de drum. Ii urez mult succes!
NOU
Give this man a prize!
NOU
man, in toti anii in care comentezi, m am intrebat cum mtii ma-sii reusesti sa iti pui IP de local loop. azi am realizat ca il pui manual la site…
NOU
Mediu competitiv înseamnă concurență sănătoasă și rămân în picioare doar cei care chiar fac treaba. În industrie nu e mediu competitiv, e plin de competiție neloială. Adică fix ce recomanzi tu, deschis prăvălie în garsonieră la etajul 5 și mers la negru. De aia e atât de infectă industria, ca e plin de manichiuriste care fac unghii în balcon și bucătărie. Prost sfat. Și oricum sfatul nu e cerut, ca Cetin întreabă cu totul altceva.
Am avut un mic business din asta pe care l-a omorât pandemia mai repede decat taxele, prinsese avânt și a ajuns să facă profit repede, ce vreau să zic e ca e greu sa o faci legal, dar nu imposibil. E mai ușor dacă tu, ca owner, ești și de meserie – aici am avut o bulină neagră, pentru ca realmente marja pe fiecare client e mică și faci bani doar din volume, așa ca grosul îl fac de fapt angajații, nu patronul. Patronul face bani dacă trece de un nr. X de clienți, adică greu și muncitorește. Pe fiecare client ai costuri.
Îi urez succes fetei și să nu se lase descurajată. Atenție la sumele investite, par mici la început, dar nu e doar despre spațiu și echipamente, costurile administrative sunt mari spre foarte mari când începi să le pui pe hârtie.
NOU
L.
Da zici tu ce zici. Însă ia în considerare ca vorbești de o persoana foarte vulnerabila care nu își permite sa aibă câteva luni în care aduce bani de acasă. Eu și acum țin minte când am deschis în 2016 (am început legal din momentul zero) aveam cheltuieli de 2800 de lei. Chiria camerei într-un spațiu deja autorizat 700 lei, cheltuieli taxe 400 lei, curățenie 200 lei, taxe salariale (pt ca am deschis srl și m-am angajat) vreo 1300 lei. Contabila 200 lei. Aici nu pun la socoteala produsele ca am început destul de modest. Tin minte sumele astea pt ca a fost un maraton greu. Plus orice ban rămas după cheltuieli era investit în cursuri se perfecționare. Asa am ținut-o vreo 4 ani. Dar am avut spate. Am avut niște economii, o familie care m-a susținut și m-a încurajat, casa mea… fata asta e intr-o poziție foarte vulnerabila și eu sa fiu în locul ei as alege siguranță in primul rand.
Da e un domeniu în care se lucrează mult la negru. Aia e. Eu nu blamez pe nimeni cunoscând costurile și condițiile de multe ori aberante ce sunt impuse pt autorizare după cum nu blamez nici clienții care aleg sa meargă la negru. Cunosc și mulți colegi care de la negru au pornit și s-au perfecționat și au întrat în legalitate când au avut cât de cât p certitudine ca pot face fata cheltuielilor ce le implica munca la alb. Eu sper ca domnișoară măcar sa încerce pt ca e un domeniu frumos dinamic unde dacă ești bun câștigi bine.
NOU
Pss, tocmai pentru ca știi ce presupune la nivel de cheltuieli un business din asta m-aș fi așteptat să fii împotriva.
Există varianta închirierii unei mese/scafe într-un salon autorizat, măcar o faci legal, ai habar de lumea reală și poți să te și promovezi frumos din salon, nu din balcon.
În fine, eu știu ca faci de 3 ori mai mulți bani de acasă, dar mi se pare unfair, limitativ, periculos, etc. în fine… chiar nu e despre asta.
NOU
Eu am venit doar sa-mi exprim admiratia pentru fata – la ce start in viata a avut ar fi fost atat de usor s-o ia pe cai laturalnice, dar a ales drumul corect, care intotdeauna e si cel mai greu – si pentru tine, ca i-ai publicat povestea.
Sa fiti sanatosi amandoi si sper ca fata sa gaseasca indrumare aici.
NOU
Este ordin de ministru, de la Firea, pr tinerii aflați în îngrijirea statului pana la 18 ani, se primește ajutorul social pana la 26 de ani, dacă urmează cursurile sau muncesc. Soluția pentru ea e sa devina propriul angajat, cel mai ușor și e sa valideze la direcția social de care aparține.
copii.gov.ro/1/ordin-comun-pentru-aprobarea-procedurii-de-stabilire-si-plata-a-alocatiei-lunare-de-plasament-a-indemnizatiei-de-sprijin-si-a-indemnizatiei-pentru-tineri/
NOU
Raspuns frumos si la obiect.
NOU
Ordinul doar pune in aplicare o lege. Singura laudă pt Firea e că nu a sabotat procesul.
NOU
Scris pe telefon, întrebat acu și la colega de la legal, o sa.primeasca banii. Singurele situații in care nu va mai.primi sunt asa: va fi executata silit pentru datorii la stat, încarcerare, pierderea cetățeniei, angajare în cadrul armatei (aia au programele lor).
NOU
Am angajat din categoria ei câteva persoane, pot să-ți spun din perspectiva de angajator că își pierd orice ajutor în momentul în care iau salariu, este o sumă minimă garantată de stat, iar in momentul în care scoate bani și plătește dividende statul se autosesizează și oprește alte venituri de ajutor/subzistentă. Știu ca nu mă mulez exact pe întrebarea ta, dar sunt sigur ca ajutoarele se vor opri când trece peste 1200 de lei venituri proprii !
NOU
de s-ar autosesiza statul asta sa recupereze si prejudiciile unor condamnati definitiv….
NOU
Bă, Nea Mitică Medvedev seamana leit cu fostul țar Nicolae , ati remarcat? cred ca el o sa urce pe tron dupa Viorel Putină :))))) Ba, macar tre sa fim sinceri si sa recunoastem ca rusii arata mai bine decat noi. Pai voi n ati vazut cat de urati sunt absolut toti politicienii nostrii? :)))) Deci uitati va la ei in ce hal poate sa arate. Ciolacu, Ciuca, Carstoiu, Partoiu etc. si nume urate . fotologea ala care il pusese primar. uitati va la retardatu de fi su lui Piedone :)))Ciolacu . ciolacu e nume de cersetor in pula mea :)))) Simion zici ca vinde covrigi. Poponologea sau cum dracu il chema p-ala …Vai de mama noastra…
NOU
Da, nume de căcat. Sau Băse.
NOU
mai rau, majoritatea sunt tigani borati, sa le fut mortii in gat de ciori! de la iliescu si nastase incepand!
ciolacu CIOOOOARAAA BORATA!
SIMION – CIOOOOAAARAA BORATA!
PARDAIANII DE LA SECT 5 – CIOOOOORI BORATE!
VARANU – CIOOOOARA BORATA!
suntem un neam de kktzi pansati, ne-au incalecat ciorile astea borate si se pisa pe noi!
NOU
Shalom! Adolf, calmează-te! Când te mai liniștești, te rog să îți măsori, uitându-te în oglindă (nu mult, cât suporți) dimensiunile craniului. Poți să mi le trimiți aici. Așa, aproape uitasem, te mai rog să te ciocănești ușor în oricare dintre tâmple, folosindu-te de degetul mare opozabil (dacă e) și de mijlociu, urmând să încadrezi sunetul auzit la una din opțiunile de mai jos: a) lubeniță stricată și mâncată pe dinăuntru de gângănii b) PET de Neumarkt la 2 litri în care au mai rămas câteva bale de bere c) tiugă. Îți trimit interpretarea și rezultatul analizei tot aici. Mersik și Sabat plăcut!
NOU
@Adolf: Cumetre mai usor cu astea, eu nu sustin violenta contra tiganilor sau a evreilor sau a altora. dar pt cultura ta generala iti spun ca Năstase totusi era un domn, un tigan de matase nu se compara cu garoiul asta de Ciolacu care face parte din casta spoitorilor. Simion care cred ca e spoitor sau cocalar. Si Geoana e tigan geambaș. In ceea ce il priveste pe Ion Ilici Iliescu , este tigan dupa mama, dupa tata este jidan, pe tacsu il chema Leonte sau ceva de genul si provenea din Rusia. Mama lui buna, Maricica, era o tiganca din Oltenita, verisoara buna cu mama fostului Rege Ion Cioaba. Deci Nea Nelu cu Regele Ion Cioaba erau veri de-al doilea, de asta a si promovat nea Nelu Casa Cioaba in Romania. Țapu Constantinescu e jidan, bunica despre care spunea ca e frantuzoaica din Belgia era si evreica putin asa. Iar Chioru, tacsu lui bun, biologic se numea Titel sau Titi Bercovici si a plecat in Israel in anii 90. Piedone e botezat cu briciu si el. ,, Intelectualii” de serviciu sunt toti jidani Patapievici Liiceanu Plesu. Plesu din partea mamei e si țigan ursar.
Deci vedeti cate stiu? :)))) Daca traiam pe vremea lu Ceausescu eram seful serviciilor de informatii, la mintea pe care o am :)))))
NOU
:))) Sunt curios ce-o fi fost răposatul Paleologu. Bizantin corcit cu ceva, clar.
NOU
As intreba la ANAF direct, pentru ca pe speta “venituri asimilate salariilor” ei sunt cei mai competenti sa raspunda. Au inclusiv formulare de intrebari pe site si (culmea) raspund la ele.Mai ales daca se gandeste la un business ceva, ideal e sa verifice cu ANAF ul de care apartine si unde o sa isi depuna declaratiile.
Oricat de competent ar fi un avocat, realitatea e ca mori cu dreptatea in brate daca ANAF ul are alta parere, te judeci cu ei ani de zile.
NOU
mie mi se pare ca de la zero sanse in viata la o sansa unica in viata acum e momentul
iar noi ca o comunitate frumoasa putem face unul din cele mai frumoase gesturi in sensul ca putem sa devenim clientii ei sa le spunem fetelor de pe langa noi sa mearga acolo si sa o ajutam sa isi faca baza de clienti chiar sa le spunem tuturor povestea asta
ingrijorarea ei cea mare e sa nu arunce banii degeaba eu zic ca putem sa o ajutam sa isi inregistreze firma sa gaseasca un local sa isi gaseasca o chirie decenta ideal ar fi un apartament la parter unde sa si locuiasca si sa isi tina si afacerea
eu la asta ma gandesc
NOU
Are dreptate domnița! Ce să așteptăm după Marcel covrigarul?
Fiecare dacă și cât poate, cât și cum îl lasă inima, ajută cum poate (cu un serviciu, cu o informație, cu bani etc.). Dacă vrea »și poate.
NOU
Daca art.129 din Legea nr.272/2004 iti spune clar ca ea trebuie sa fie angajata, atat timp cat nu spune unde, poate fi angajata la firma proprie (unde va plati acum, aprox 1500 de lei impozit la salariu minim).
Daca ii merge bine si nu scoate dividende pana la 26, nu o va intreba nimeni.
—-
Nu gasesti in lege nimic sa interzica sa fie asociat sau administrator, conditia e sa fie angajata (sa plateasca impozitul pe salariu, cas,cass).
—
Ca statul are niste alte legi greu de gasit, acolo nu cred ca vei gasi ajutor decat la oameni supra specializati pe aceasta speta, deci tot la cei care taie asta!
NOU
Pentru ca n-a cerut nimic si domnisoara se ambitioneaza sa reuseasca in viata cu un start asa cum l-a avut, cred ca ar fi minunat sa avem un IBAN. Sfaturi legale n-am, dar eu si posibil altii am fi dispusi sa ii facem sarbatorile astea un pic mai usoare
NOU
Senioare pune un IBAN sa sponsorizam capitalul social al viitoarei afaceri.
NOU
Din păcate dacă nu are calitatea de salariat, obținând venituri doar ca PFA sau întreprindere individuala nu va beneficia de acea indemnizație.
Procedura de acordare a indemnizației de sprijin este aici legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/260128
Și spune clar că se acordă doar celor ce fac dovada că au un loc de muncă prezentând adeverință de la angajator, ceea ce dacă are un PFA sau o întreprindere individuală nu o va putea face niciodată.
Să își facă un SRL este o soluție posibilă și sa se angajeze, dar sa fi angajatul propriului SRL în care ești și asociat unic nu este o chestiune tocmai în regulă acolo existând alte forme legale mai avantajoase.
În plus în ambele cazuri trebuie sa ia în considerare faptul ca există niște costuri – costurile de înființare, mai mici la PFA sau II, mai mari la SRL, casa de marcat, contabil la srl ca la PFA sau II nu este obligatoriu sa ai contabil ci sa cunoști niște reguli minime pentru evidență contabilă în partidă simplă. Eventual ai avea nevoie de sprijin la completarea și depunerea declarației unice.
NOU
Ba este foarte în regula sa fii angajatul propriului SRL, asta este esența noțiunii de microîntreprindere. Ce mentalități comuniste la antreprenorii de aici. Atat timp cât respecți codul muncii și alte legislații incidente, no problem. Domnișoara ar putea avea probleme când încasează dividende , dar (1) acestea sunt o varianta doar dacă firma este pe profit (care ar fi oricum subțire în primii ani) și (2) exista opțiunea de a lăsa dividendele în firma (va lămurește mai bine un contabil). Din moment ce nu încasează dividende ci doar salariu nu văd cum ar fi vreo problema imaginabila, fiind identic salariat ca și cum ar lucra la alții. Vorbim aici dpdv al veniturilor ca PF care ar putea să-i afecteze calitatea de ”ajutorat” social.
Mă uimește și lipsa de empatie a unora, doar prin faptul ca a trecut prin nenorocirile de orfelinate românești aceasta fata merita sa primească orice ajutor legal posibil. Recomand vizionarea documentarelor despre orfelinate din anii 90.
NOU
www.instagram.com/reel/C5CVI32ADIV/?igsh=cWhubHR3MjU3NGpu
NOU
vad ca sfaturi juridice s-au tot dat.
eu vin cu un sfat care ar putea ajuta la a nu avea mai multe plati decat incasari, adica pentru a ramane solventa.
cand nu stii cert volumul incasarilor viitoare, cea mai buna tactica este sa reduci la maxim obligatiile de plata asumate. una dintre posibilitati este de a nu deschide propriul sediu, care genereaza cheltuieli fixe foarte mari, ci de a subinchiria o masa de lucru intr-un spatiu deja deschis, autorizat si cu vad. in acest mod se elimina principalul risc existent pentru intreprinzatorii incepatori in acest domeniu.