Scris de Nico
Fie ca tocmai am preluat fraiele gospodariei (insert gospodina joke here), ne mutam in casa noua sau ne-am hotarat sa reorganizam niste lucruri care tin de administrare, se pune uneori problema sa regandim putin lista furnizorilor de utilitati.
Am cutia postala plina de tot felul de oferte, pachete, promotii, lucru ce ar putea sa ma ajute sau incurce, dupa caz. Daca la cablul TV si Internet fix esti limitat, de obicei, la firma care a apucat sa conecteze de pe timpuri tot blocul (cum e si normal, nu mai poti intra intr-un imobil si sa il decorezi cu soricei si cablaraie murdara fiecare scara, ai nevoie de acordul asociatiei de proprietari), cand vine vorba de energie electrica si gaze poti fi teoretic abonatul oricui vrei tu.
Cand m-am mutat in casa noua, cel mai simplu lucru mi s-a parut sa fac abonamente direct la Enel si GDF pentru ca, fiind primul consumator de uz caznic, acolo procedurile pareau cele mai simple. Stiam ca oricum ma pot muta ulterior, cand vreau eu, unde vreau eu, cu o amarata de cerere si o copie dupa ultima factura, si am zis ca o sa ma documentez mai la iarna unde sunt roboteii mai amabili si pretul mai bun, pomul mai roditor, gaina mai curca, bla bla.
Ma bate un gand sa ma abonez cu totul la Digi, de exemplu, pentru ca ar veni totul pe o singura factura, dar un prieten angajat la Enel Distributie mi-a spus de 121525 de ori ca “voi plati cu 50% mai mult pentru un moft”, si am hotarat ca e momentul sa investighez. Nu stiu cat de bine e documentata aceasta afirmatie, nici nu m-am lamurit prea bine care este costul normal pe luna pentru serviciile astea, ca sa pot compara si sa spun ca “platesc cam mult”, dar nici nu as vrea sa raman la oferta mai proasta pentru ca mi-a fost lene sa ma informez.
Voi cum ati ales frunizorii de gaze, energie electrica, etc? Aveti un singur furnizor pentru toate? Ati ales un anumit pachet?
NOU
Depinde, de obicei ma feresc de “totul pe factura” ca de naiba. Internet si tv (nu folosesc eu tv ci o persoana din familie) de la RDS, ca e cel mai ieftin si mai bun, testat de-a lungul timpului.
NOU
Eu de exemplu am tv+net+fix si un mobil (al copilului) la Digi. Am ales Digi pentru ca e cel mai bun raport preț/cantitate/calitate. Reversul medaliei este că, atunci când pică (foarte rar, de 2-3 ori pe an, și de obicei se rezolvă în aceeași zi) nu-ți mai funcționează NIMIC în afară de mobilul copilului.
De aceea, în ciuda confortului de a avea un singur furnizor/factură, îți recomand să împarți serviciile la mai mulți furnizori. Ce ar trebui aici este să fii atentă la calitatea serviciului oferit de fiecare furnizor în parte.
Pe partea de gaze și electricitate doar costul este important pentru că partea de distribuție este exact aceeași, adică nu vei rămâne fără curent pentru că i-a explodat lui Digi de exemplu un transformator în nu stiu ce cartier.
Eu i-am sfătuit pe toți cei din familie să rămână pe contractele de furnizare cu valoare fixă, nu pe costuri variabile având în vedere că tendința continuă este de creștere a energiei de orice fel. Până acum costurile le-au crescut TUTUROR, unora chiar semnificativ.
NOU
LE. Le-au crescut costurile tuturor care s-au mutat la alt furnizor și s-au dus în piața liberă.
NOU
OK, o singura observatie. Digi nu are niciun transformator. Toata reteaua de distributie apartine de Electrica, sau cum s-o numi in fiecare regiune.
NOU
pentru ca Electrica detine monopolul, Digi nu are voie sa transporte curent
NOU
@Ivan, exact asta punctam și eu. Digi (și restul furnizorilor) nu are nimic în afară de niște capacități de producție, mi se pare că niște fotovoltaice. Măcar ăștia produc o parte față de niște samsari care cumpără de la nițte bătrânici niște curent rămas în pod sau moștenit.
NOU
Eu am doar două sfaturi.
1. Nu țineți toate oale in acelasi coș.
2. Ferti-va de Digi. Dacă preturi mici si ,,calitate,, pe măsură, atunci asumati-vă. Dacă nu, sunt variante. Din fericire.
NOU
Eu stiam ca se spune “oole”.
NOU
Cica ar fi mai ieftin la Digi (cel putin la inceput), dar daca ai o avarie pe scara (siguranta generala & staff) , ai pus-o, ca nu mai vine Dorel de la Enel…
NOU
ba fix dorel de la enel vine, ca e obligat, el e de la furnizare
NOU
Pai vine, dar contra cost (de monopol) ca numai el este autorizat…
NOU
daca esti in contract, vine pe contract. ei sunt obligati aa asigure intretinerea, ca de aia au monopol
NOU
Adi, sunt experiente si experiente…eu de exemplu as incuraja lumea sa semneze cu digi pentru servicii de internet. Eu am avut ceva probleme tehnice si oamenii s-au comportat impecabil. Service la timp, rapid, curatenie, bun simt, tot ce trebuie! Flexibil cu ora de interventie (au putut sa vina si la ora 22!). SI internetul e brici de atunci! Nu am intreruperi…na, fel si fel de cazuri. Nota 10 pentru internet si tv.
SI la telefonie mobila sunt buni, semnal tot mai bun pe unde circul eu. Singurul bai: nu poti activa roaming de pe cartela preplatita.
NOU
la 2.70 euro abonamentul, prefer abonament:))
NOU
Bun 2.7 EUR dar nu eu nu fac nici o afacere in tari non-UE/SEE. In plus, nu ma ajuta abonamentul la nimic.
NOU
nu inteleg care e faza cu tarile non UE. daca te referi la roaming, costul utilizarii roamingului, la mod intensiv, in ue, nu a depasit niciodata 10E. nici nu a ajuns acolo. pe luna
NOU
In balcani sunt preturi destul de mari la operatorii romani. Nu stiu abonamentele ca nu am, dar la prepaid e minim 15EUR/luna pentru tari de genul Serbia, Muntenegru, Macedonia, unde am zis pas si am folosit cartele din tarile respective. Stiu, sunt zgarcit, dar 15 EUR sunt 3 luni cu extraoptiuni de voce+internet destul daca mergi in UE.
NOU
E mai puțin interesant cum am ales noi, ăștia care ținem minte o adresă de email și o parolă.
Interesant e că modificarea contractului prin convorbiri telefonice cu bătrânii a devenit o practică generală.
NOU
Nu vreau sa fiu gica contra dar asta cu contractele prin telefon ar trebui sa fie ilegala oriunde in lumea civilizata(si culmea, nu e aproape nicaieri), singurul beneficiu pe care il vad e pentru smenarii pusi pe facut un ban rapid.
NOU
Prin lumea civilizata orice contact prin telefon,, in care se cere absolut toate datele, convorbirea fiind inregistrata si iti dai acordul,, devine perfect valabil. Stiu pe la Romania tot pe la ghiseu, aplecat si umil.
NOU
nu e deloc valabil. e valabil daca primesti acasa prima factura si nu o Contesti. in plus, ai minim 15 zile, in uk 30, sa te razgandesti
NOU
@Arhi:eu am facut abonament la net fix, prin telefon, totul inregistrat cu date personale, plus confirmare finala. A 3 zi a venit tehnicul, tras fibra, avut net imediat, la doua luni prima factura, totul asa cum era in reclama vazuta pe site., caz fericit.
Tot online, abonament TV Sky., inregistrare, date bla bla. La doua luni factura, 80 euro, in loc de 55.Am sunat, am facut reclamatie, dureaza 30 zile solutiinarea, intre timp au blocat abonamentul. Am blocat si eu plata, am trimis scrisoare pt anulare abonament. La 30 de zile somatie de plata 500,pt nerespectarea abonamentul, bla bla,, am rupt si pa,, cautati-ma cand voi fi disponibil. Momentan am debit cu o casa de recuperari credit din Anglia,, aham,, cica Sky au vandut lor,, no sa astepte pana ii caut eu
NOU
si eu am facut. legal e asa cum iti spun eu. am renuntat la serviciile monopol ale BT in limita celor 30 de zile. toate contractele si rezilierile la telefon
NOU
La energie electrică am trecut pe Digi. Daca la inceput de contract dădeam 92 lei/200kWh acum dau 136 de lei. Totul prin măriri succesive de preț. La gaze povestea e mai lunga pentru că sunt carteluri și multă nesimțire. Vezi că ANRE are comparatoare de preturi la energie electrică și gaze (google ANRE comparator preț). Poți observa că în acest moment la curent plătesc mai puțin cei care au rămas în piața reglementată, la gaze nu.
NOU
Pe site-ul Digi Energy zice: „La Digi Energy, prețul propriu de furnizare a energiei electrice în cadrul ofertei tip pentru clienți casnici (preț de listă) este de 0,305 lei/KWh, fără TVA, la care se adaugă taxa de rezervare de 0,2 lei/zi, fără TVA. ” (0,2 lei/zi + 0,280 lei/KWh dacă ai și Net sau TV de la Digi)
Pe Enel Fix Online zice: „Abonament 0,22 lei/zi + Preț 0,244 lei/kWh” (tot fără TVA)
Din ce știam, factura de energie e separată la Digi. Nu au voie să o lege de plata altor utilități. Tot două facturi va trebui să plătești.
NOU
dap
NOU
Vin doua! Plătești doua, dar de fapt mai bifezi o căsuța în plus pe site și faci o singura plata cu cardul
NOU
ANRE pe pagina are un comparator de „prețuri și tarife”. www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife
Alegi zona ta și sapi. DIGI nu mai sunt așa de ieftini și cu cel mai mic preț cum erau când au ieșit pe piață, s-au fript acu vreo 2 ierni când au vândut 12 luni, că așa era contractul, 1 MWh cu 160 de lei și îl cumpărau din bursă cu 600 (valori aproximative). Cred că e o pierdere pe care nu mai vor să și-o asume, așa că nu mai promovează intens energia, dar te poți abona la ei în continuare. Și da, vei avea 2 facturi pentru telecomunicații și pentru energie separat, fiecare cu data ei de scadență etc.
NOU
Am fost la Digi Energy aprox 2 ani. Pretul de furnizare a crescut de la 0.165 la 0.305 in acest timp, asa ca am trecut la Engie. La astia am 0.26 lei/kWh pret de furnizare, fix pe 3 ani.
Bineinteles, la pretul de furnizare se adauga celalte chestii fixe: abonament zilnic, tarife de transport si distributie, certificate verzi, cogenerare, acciza si tva.
Cu toate taxele incluse, la Engie un kWh costa 0.68 lei.
La digi, pe ultima factura, un kWh costa 0.737 lei.
La Electrica (consumator casnic, piata reglementata) un kWh costa 0.709 lei
NOU
net , cablu si curent, digi. Gaz, engie. De ce? Pentru ca daca nu merge netul/cablu nu le platesc curentul. Ei zic ca il taie si ma doare la basca pentru ca ma incalzesc cu gaz de la Engie si pe ala nu il taie.
Invers, daca ma cert cu Engie si imi taie gazul (de curand nu ei, dar au taiat gazul ca nu erau 100000 de senzori pe scara blocului si in case si am ajuns sa am 2 senzori de gaz in bucatarie, desi unul taie de la intrare in bloc…) pot sa ma incalzesc cu curent de la digi pe aerul conditionat si sa fac apa calda in cuptoarele electrice.
Plan de contingenta…
NOU
Merge centrala pe gaz fara curent? Sau ai sobe pe gaz?
NOU
Are UPS. Îl încarcă la serviciu și merge acasă cu el. Nu știi povestea cu găleata de curent?
NOU
Furnizorii aleatori fata de cel national de distributie au plusuri si minusuri.
Caz personal, in Italia nu stiu in ro,, dar similar:Enel e distributorul national, energie electrica si gaz. Apoi sunt cam vreo opt companii care vand energie electrica si gaz cumparate dar distribuite tot pe reteaua Enel, care detine monopol. Multe din companii fac offerte online cu preturi mici la inceput, apoi incet Incet ridica pretul. Plus diverse incarcari prin diverse mijloace. Eu am optat pt Enel, cand am factura mare la gaz o pot platì in patru rate, energia electrica nu au concurenta, eu platesc la doua luni 50 euro inclus abonamentul TV, cei online nu au aceasta optiune, la gaz ma refer, deci daca ai o factura babana, platesti tot odata. Cei online imi promiteau reduceri nemaivazute, plus neplata abonamentului TV pe un an,, uau ce minune,, apoi zbang 150 euro taxa de activare contact si 80 euro pe luna,, hai pa cautati alti fraieri.In Albania acelasi tip de apartament, tot Enel preturile sunt duble, comparativ cu nivelul de cumparare, gazul e un lux.Deci cel mai bine vezi unde sunt avantaje, preturile stabile si mai ales ce taxe impun la activarea contractului.
NOU
Anul trecut am trecut la Enel de la pret reglementat la unul din abonamentele lor (cel cu pret fix). Facturile, la nivelul nostru de consum, au fost in medie cu 20-30% mai mari.
Acum ne intoarcem la piata reglementata, inca nu bate nimic preturile (si la cata saracie e in Ro, nici nu se va schimba prea curand situatia)
NOU
M-a abordat prin primavara unul de la Digi ca sa trec la ei. Iarna trecuta tocmai m-am mutat in casa noua, nu am gaz si ma incalzesc cu pompa de caldura. Fiind prima iarna, nu izolasem soclul, nu aveam ferestrele reglate cum trebuie, consumul lunar a fost destul de mare: am platit intre 1200-1400 RON pe luna. Am simulat consumul meu pe oferta lor si diferenta de cost era undeva la cativa lei (la facturile de peste 1000 RON, repet). Va sfatuiesc sa faceti comparatia asta chiar voi, pentru ca nu includ diversele costuri aditionale explicit, sau incearca sa le faca greu de comparat. Tipului de la Digi cu oferta i-am trimis comparatia si i-am cerut imi trimita ceva care sa fie oferta pe bune, nu doar sa schimb furnizorul in aceiasi bani, dar nu am mai primit reply.
NOU
Te rog detaliază “pompa de căldură”.
Preț/tip/suprafață.
NOU
Am o pompa de caldura Samsung, aer-apa, monobloc, trifazica, de 16KW, pentru o suprafata de cca 145-150 mp (85 mp construiti pe nivel). Incalzire in pardoseala cu agent termic si 6 zone termostatate. Solutia de incalzire in pardoseala e de la Purmo. Izolatie polistiren de 15 pus pe mamaligi pe ziduri si de 10 pe stalpi. Caramida de 25 cm cu gauri. Inca nu e izolat chiar cum ar trebui tot podul, ci doar partial, cu vata bazaltica de 10. Sistemul m-a dus pe la 30 000 lei cu tot cu boilerul de apa calda, instalatia din camera tehnica si manopera. Sistemul pompei de caldura e luat de la Black Sea Suppliers, care l-au si instalat.
NOU
Cand zic sistem, ma refer doar la sistemul din camera tehnica, nu si la instalatia de incalzire in pardoseala, care e on top…
NOU
Digi Energy here. Pentru 73kWh total factura (incl. TVA) 55,66 lei. Deci un pret de 0,762 lei/kWh (sau 0,60 lei + TVA pentru cine deconteaza pe firma cu contract de comodat).
NOU
nu stiu despre ce vorbiti voi acolo la Cluj. Asta e factura mea de luna trecuta la Digi. Tot contract de comodat.
NOU
Ai preț mai bun, 0.568 față de 0,60. Interesant, o să întreb de ce. Pot să folosesc factura ta, din atașament?
NOU
Enel Energie Muntenia SA, aici, tot in Ilfov, 228.54 RON cu TVA cu tot la 386 KWh consumati, deci 0.59 RON cu TVA pe KWh. Pe persoana fizica. Deci e deja mai scump Digi…
NOU
cum iti alegi furnizorul de apa-canal?! (tragi-comedie romaneasca!)
NOU
Și atunci când îți sună la ușă se țin de excrocherii. Am pățit-o și eu care de regulă sunt atent. Mi-au sunat la ușă 2 indivizi de la Enel energie sau ceva de genul spunându-mi: “Suntem de la lumină, nu vreți să prelungiți pe 2 ani și aveți 15% reducere?”. Am semnat și bucuria a ținut până mai pe seară când m-am uitat mai atent pe contract și am realizat că eu eram la Electrica și ăștia din altă parte. Evident că am reziliat. Cu ajutorul unui domn foarte amabil de la Electrica, care și-a făcut timp să îmi explice diferența dintre piata concurențială și prețul reglementat.
Un alt caz: se prezintă niște indivizi la ușa unei mătuși cu o foaie în mână și o pun să semneze sub pretextul că aia este pentru ca “să ne permiteți să intrăm în casă să vă citim contorul”. Evident, era un contract pentru alt furnizor.
În concluzie, nu doar prin telefon se practică țepe.
NOU
Eu eram la Electrica și plăteam 0.8 lei pe kwh.
Am trecut la Enel și plătesc 0.63 lei pe kwh.
La gaze am trecut de la Engie la Enel pentru că nu am putut schimba titularul contractului după ce am cumpărat casa. E mai scump dar momentan consum mai mult curent decât gaze. In vacanta de iarna o să mai dau o tura printre ofertele actuale.
NOU
In calitate de consumator final, ai dreptul sa iti alegi din piata un furnizor de energie electrica.
Ce trebuie stiut este faptul ca orice furnizor de energie electrica (in speta Enel, Electrica, E.ON, CEZ, Engie, Digi, sau oricare altul care detine o licenta de furnizare) poate furniza energie electrica in orice zona din Romania. De ce? Simplu, furnizorul este o companie autorizata care oferteaza in piata un pret pentru acel consumator. In factura pe care o emite, acesta colecteaza pretul energiei, tariful de distributie (transport medie si joasa), tarife de transport (inalta tensiune -Transelectrica), accize si tva (stat), certificate verzi (subventie regenerabil)+ cogenerare, altele, taxe pe care le colecteaza si le restituie mai departe catre agentii economici mai sus mentionati fara nici un adaos commercial .
Ce se intampla:
– furnizorul castiga doar din energia active (profit de cumparare vs vanzare)
– distributia este un business separat (cand semnezi contractual de furnizare, acel furnizor are obligatia de a semna in numele tau contract de distibutie cu operatorul economic din zona de distributie)
– trebuie sa ai grija la abonamentul zilnic, fiind un cost ascuns in ideea in care daca ai pret de 230 Ron Energie activa + abonament + taxele mentionate (reglementate), dupa calculul 30 zile x pret abonament, 230 Ron se transforma in 340 Ron. Totul este raportat la consumul lunar.
– este vorba de oferta propriu zisa, in rest procesul este identic pentru orice furnizor – energia este aceasi pentru toata lumea