Salut Cetin,

A venit vremea sa aplic și eu la sfaturile comunității. O prietena foarte buna s-a apucat recent de graphic design, vrând sa facă cândva din asta jobul ei actual.

Din păcate neavând experienta în domeniul, iar facultatea nefiind una de profil îi este foarte greu sa găsească un loc de munca sau sa învețe. De 7 luni își petrece tot timpul liber pe tutoriale, citit sau exersat.

A învațat foarte bine Photoshop și illustrator inclusiv cu tableta grafica, dar din păcate e genul de persoana care nu considera ca o sa fie vreodata pregătită.

Apelez la tine și la comunitate sa ma ajute cu orice ce sfat cu privire la acesta situație. Cum ar fi bine sa procedeze? Să înceapă să aplice pe upwork sa continue sa lucreze la portofoliu iar în același timp sa aplice la posturi de junior?

Ideal ar fi un post de intership (chiar și neplătit) unde ar putea sa învețe mai mult.

Mersi în avans,
Andrei

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Upwork, freelancer, odesk – pline de indieni. Din punctul meu de vedere nu se merita concurenta cu ei.

    Sfatul meu ar fi sa se angajeze ca junior ui/ux designer sau ceva conex.

    1
    • #2

      UI/UX sunt chestii complet diferite de graphic design. Cu totul alta mancare de peste. Acolo trebuie sa stie research, wireframing, service design si o tona de alte chestii. Si in nici un caz nu se lucreaza in Photoshop pentru asta.

  2. #3

    Una din sugestii ar fi ca până te angajezi să urci lucrările pe graphicriver.net la vânzare.

  3. #4

    Post de internship neplatit nu se mai poate din ce stiu eu. Am incercat noi tot asa cu un baiat care voia sa-si schimbe cariera si am vrut sa-i dam o sansa. Consultantii nostri in relatii de munca ne-au transmis ca nu prea merge ca seamana prea mult cu munca la negru. Eu zic sa incerce ceva proiecte pe upwork pentru a avea un portofoliu, sa-si faca un site in care sa-si arate portofoliul personal, skill, studiu, etc… in acelasi timp (am scris prima data “apoi” dar nu vad de ce ar astepta ) sa mearga la interviuri. Nu stiu daca in graphic design sau UX exista certificari, la IT-sti fara experienta arata ca ai parcurs niste etape de invatare de unul singur.

    1
    • #5

      exista certificare photoshop, dar costă

    • #6

      Bloomberg avea la un momentdat un program “hire for certification”. A fost închis programul fiind considerat tot muncă la negru.

  4. #7

    Mama numai cunoscatori. Deci bestjobs nu ejobs. Facut portofoliu de lucrari undeva chiar si un pdf downloadabil separate pe ce a facut ea web/print/mobile/logos etc si aplicat la greu pentru toate posturile de part time/junior/graphic designer. Orice no matter what. Sa nu piatda timpul cu siteuri de portofoliu complicat ce poate dura si 6 luni sa.il faca, nu are sens.
    De obicei posturile sunt mega impopotonate si unii scriu acolo ca vor si PS si illustrator si after effects si html si css si cafea si sa dai cu matura. Sa aplice la toate si sa mearga cu ce stie ea sa faca fara frica.
    Primul pas pana o ia cineva si dupa e mai simplu. In 1 an deja pe.un post de sclav sef castiga experienta cat in 5 stand acasa.
    Fun fact acum 6 ani tot filtrand anunturi de senior am.aplicat din plezneala.la.unu de.junior si oamenii m-au sunat si mi-au propus post de senior care nu era inca online.
    La ce lipsa de forta de munca e pe.piata numai sa nu vrei nu te angajezi in 2 sapt maxim.

    1
  5. #8

    Lucrat la portofoliu pe cat posibil cu proiecte reale: luat la rand ONG-urile si oferit servicii de design, lucrat voluntar pentru evenimente locale unde s-ar putea face cunoscuta prin materialele desenate, mers pe cunostinte sa o recomande daca au cum. Chit ca faci o invitatie de nunta pentru verisoara, tot ti-o vad 100 si ceva de oameni.

    Si nu mai recomandati joburi de UX cuiva care se prezinta drept graphic designer. Sunt chestii extrem de diferite si necesita cunostinte diferite. Nu faceti decat ca persoana aia sa fie respinsa la un numar de interviuri fara sa stie ce greseste.

  6. #9

    Ca persoana cu 12 ani ca product, UI/UX si trecut prin absolut totul, cel mai bun sfat este sa nu incerce o cariera ACUM in directia asta. Sunt prea multi designeri si prea putina nevoie de ei.

    Nevoile astea inceteaza sa mai exista treptat, mai ales de la oameni la inceput de drum. + Europa de est nu stie de design, nu te compari cu aia din US ca oportunitati business. Carti de business iti face baiatu de ti le printeaza.

    Iar nevoia si costul designului scade constant pentru ca apar componente, kit-uri si alte lucruri care scad numarul joburilor in design. Nu vrei sa ajungi sa lucrezi pe fiverr ca sa faci niste bani.

    Insa, daca persoana in cauza este extrem de abila din punct de vedere business si vede posibilitati creative acolo unde nu exista, go for it. Dar altfel nu mai punea intrebari aici.

    • #10

      wow, super util sfatul, cojones: renunta ca e plina piata. Cel mai bun sfat pe care vrei sa il auzi de un junior. Bah numai fiti bulangii si ajutati cu ceva concret, altfel doar va dati smecheri degeaba pe aici.

    • #11

      @venom asta e realitatea fratica, chiar daca nu iti place. Cel mai bun sfat, arunca-te in cap intr-o chestie de e pe moarte ca nu ranim sentimente? GG

      Eu am 12 ani si ma reprofilez treptat ca te adaptezi sau mori. Ce sansa o sa aiba el ca junior? Da lasa dati-i sfaturi, baga-ti-l in cacat si mai tare.

    • #12

      P.S. Daca vrea sa se apuce de ceva cat inca e la inceput, sa se apuce de programare, nu fucking design. Daca vrei un viitor, copii si alte pretentii.

    • #13

      Also cu ce plm ma dau mare fratica? Comentez pe un blog cu numele “van damme”. Nu am blog, nu stie nici pulea cine sunt in realitate. Cu ce cacat ma dau mare si cui ca sunt curios. Frate serios mai iesi din casa si mai da-l in kkt de reddit.

    • #14

      Van damme v-a dat singurul raspuns adevarat. Lucrez in industrie si este complet adevarat. Se cauta dezvoltatori care sa scrie cod, nu designeri UI/UX. Intr-o firma, chiar si mare, 1-2 designeri de UI/UX sunt de ajuns.
      Graphic design? Cel mai prost platit job in RO, ajungi sa faci pliante si carti de vizita la o tipografie. Sa mai spun ca e job-ul unde vine clientul si iti spune el unde sa muti pixelii? E plin netul de business owneri d-astia, mai ales daca o iei pe calea freelancing-ului. Daca o sa reziste la asta, e ok, dar ar putea foarte bine sa arunce un ochi pe clientsfromhell.net pana atunci.

      Si se vede si aroganta majoritara cand e vorba de acest domeniu. Nu ajungi graphic designer peste noapte. Ai nevoie de ani de munca si exercitiu sa-ti formezi ochiul si sa inveti sa faci o compozitie adecvata. Pana ajungi sa pui in practica cum trebuie gestat principles o sa mananci ramen cam des. Daca vrea sa faca foamea 2-3 ani, da, poate sa-i dea bataie.
      Hai sa ne facem designeri, am deschis photoshop, hai sa ne facem fotografi, ne-am luat dslr nikon d3200.

      Motivul pentru care nu se mai recomanda acest domeniu este ca se vor automatiza treptat multe. Web-ul nu mai este ca acum 15 ani cand era nevoie de butonase dragute, fluturasi si sclipici pe text. Voi chiar nu vedeti cum seamana multe site-uri intre ele? Se maturizeaza piata, apar design sistems si languages precum Material Design. Niste elemente standard de folosit direct de catre developeri. Se pisa developerii si managerii cu bolta pe ce desenezi tu in Photoshop, cand le este mai ieftin si mai rapid sa te dea la o parte, pentru ca au ce le trebuie sa arata ok pentru user. Atentie, asta pentru UI.

      Graphic design nu o sa dispara, asta pentru ca e foarte greu de automatizat, dar, sa nu se astepte la salarii mari. O sa dureze mult pana cand o sa livreze munca f.misto care se plateste bine. Pana atunci o sa fie nevoie sa se bata cu competitie de rahat, la propriu si figurat.

      Pentru exercitiu si ca sa vada daca chiar isi doreste job-ul asta, 99designs.com . E free, sa aplice cu niste designs la concursuri, daca castiga bine, daca nu, asta e, invata si isi compara munca cu altii. Upwork si Freelancer n-are nici o sansa.

    • #15

      cam au dreptate oamenii cu graphic designu dar doar pe ro.
      ori te angajezi cu noroc ori esti f bun ori esti freelancer ca majoritatea din ro pentru ca la noi nu exista educatia cu arte, cultura, cocalarul de rand nu da doi bani pe o reclama buna.
      ce mai poti face bani bine in grafic design e daca stii sa animezi, infomercials or cv de genu.
      nici ca programator nu esti platit prea grozav. daca nu ai un post de senior or nu lucrezi cu baze de date nu prea vezi salariu mare, si mai de kkt e ca nu avem mentalitatea sa antrenam ‘ucenici’ asa ca orice domeniu in ro cam scartzie.
      chiar ma uitasem pe cererile de joburi, majoritatea vor o zacusca, vor sa fii si grafic designer si front end programator sau alte kkturi, la marketing la fel vor sa promovezi dar sa faci si research si daca se poate sa stii si baze de date, apoi se plang ca nu au forta de lucru, pai de unde dracu sa ai daca nimeni nu antreneaza nimic si salariile sunt la limita subzistentei ?!

    • #16

      van damme a dat cel mai bun sfat, este genul ala de cariera in care daca nu esti semizeu o sa faci foame.

    • #17

      @argon nu e doar pe ro. web components si alte sf-uri nu tin cont de geografie. Pe ro se simte mai accentuat treaba cu zacusca pentru ca suntem indienii europei. Noi nu stim business decat pe modelul teleormanean si de asta, noi nu avem produse romanesti. Si iti explic mai jos parabola.

      Nu ai dreptate cu programarea. Romania exporta masiv servicii de programare, dar ciuciu design. Pentru ca designul mai inseamna si decizii critice la nivel de business, iar lucrurile astea sunt atat de importante incat fiecare cauta sa si le faca inhouse -> cu alte cuvinte nu se face outsourcing la design. Nu se dezvolta produse in tara, nu avem la ce face design.

      Pe cand programare gasesti la drumu mare ca e outsourcing foarte mult. Atat. Designul inca merge bine in SUA, unde se iau deciziile pentru restul pulimii. Armata de programatori de la noi urmeaza styleguide-urile facute in US si alte parti din UE, unde au astia sediile centrale.

      In rest, ce a zis si @Shack.

    • #18

      Nu am înțeles nimic 🙂 Trăiască filologia!

    • #19

      Si eu am fost prostul clasei la chimie 😀

    • #20

      @van damme

      ”Europa de est nu stie de design, nu te compari cu aia din US ca oportunitati business.”

      ”Pe ro se simte mai accentuat treaba cu zacusca pentru ca suntem indienii europei. Noi nu stim business decat pe modelul teleormanean si de asta, noi nu avem produse romanesti. Si iti explic mai jos parabola.
      Romania exporta masiv servicii de programare, dar ciuciu design. Pentru ca designul mai inseamna si decizii critice la nivel de business, iar lucrurile astea sunt atat de importante incat fiecare cauta sa si le faca inhouse -> cu alte cuvinte nu se face outsourcing la design. Nu se dezvolta produse in tara, nu avem la ce face design.”

      Unele voci ar spune ca asta a fost ideea/intentia sa se intample: vorbele tale, sa devenim indienii Europei. Laolalta si IT-ul romanesc (cu tot ce inseamna asta, inclusiv UX/UI, photoshop si altele) a lasat mult de dorit. Adica eu tin minte cum se batea lumea in piept ca ce tari suntem in IT si din cand in cand mai aparea cate-o voce singura sa intrebe: ”Pai bine, suntem foarte tari in IT, dar de ce inca nu le facem competitie Google-ului, Microsoft-ului?” – repet, asta in conditiile in care, si acum, se lucreaza numai pe subcontractare cu ”agenturili straine” si lohn-uri.
      Atat, asta e tot IT-ul romanesc, cu tot ce inseamna asta: subcontractare, freelance si lohn-uri. Singurul regret pe care il am, cand am fost mai tanar la vremea aceea cand se umbla cu lozinca ”cei mai tari in IT”, e ca n-am fost breaz sa vad ca, de fapt, era o fumigena cinica de spalat creiere. Si din asta, m-am lasat si eu spalat pe creier.

      ”Armata de programatori de la noi urmeaza styleguide-urile facute in US si alte parti din UE, unde au astia sediile centrale.”

      Ceea ce reflecta ca, de fapt, IT-ul romanesc nu e altceva mai splendid decat armata de muncitori din Asia care lucreaza cu masina de cusut in fata. Si in consecinta, IT-ul romanesc e o alta gloata de sclavi care se mandreste ca e bagata in seama de ”aia mari si tari”. Cam groaznic nu crezi?

      Intrebare totusi ramane: daca IT-ul romanesc depinde de elemente exterioare ”sa functioneze”, de ce IT-ul romanesc se portretizeaza a fi independent si nu o alta ”populatie tolerata” pe campul muncii denumit ”IT”? Cred eu ca e o intrebare destul de buna. As mai avea inca una dar nu are legatura cu subiectul, mai mult cu politica si economia.

    • #21

      Nu putem face competiție lui Google, Microsoft deoarece nu avem experiență antreprenorială și în primul rând capital de investit. Poți să faci un motor de căutare de 10x mai performant decât a lui Google, dacă nu aruncă cineva cu câteva zeci/sute de milioane în tine pentru promovare, costuri de customer support, mentenanță etc. o să îl folosească cei vreo 5 oameni care au văzut un articol pe reddit.

      Oricine are o un produs bunicel și cât de cât idee despre cum să îl transforme în business se duce imediat în Londra sau San Fracisco și bate la ușa oamenilor cu bani. Așa că nu o să mai fie DăbuleniSoft SRL ci DăbuleniSoft LLC . Să nu zic că dacă nu ai făcut Dăbuleni Google până în perioada de boom, anii 90, acum cum ai scos puțin capul cum te-au cumpărat ăia mari. Am ratat trenul ăsta.

      E foarte bine că suntem și ‘indienii’ Europei pe moment, la cât de înapoiați suntem, putea fi mai rău.

    • #22

      @Maraka, suntem tari pe IT. Nu suntem tari pe business, ca … comunism. Nu le confunda.

      Spre deosebire de alte industrii din RO, IT-ul este spuma. Talentele de la noi merg in IT. Talentele din UK/USA au aspiratii catre finante si avocatura. Cu alte cuvinte aia din vest sunt mult mai business oriented.

      Si nu vorbesc in absolut. Si la noi sunt exceptii cum e tipu de la bitdifender. Si probabil altele.

      Aia cu sclavi e subiectivism. Si ca sa-ti raspund si la intrebare. Daca IT-stii sunt sclavi, ceilalti ce sunt? Unu prin IT isi poate schimba job-ul destul de repede, iar daca se decide sa plece din tara, tot isi gaseste relativ repede in afara. Cat de independent crezi ca este o cucoana la aprozar, sau ?

    • #23

      ok, sa nu faca design, am inteles. dar fii util, da-i niste surse de invatat UX si ce mai e complementar. fii util, nu doar hater

    • imi place sintagma asta “indienii europei”. Se vrea peiorativ cumva? Ai cunoscut multi indieni si nu iti plac, sau cum?
      altfel, stati linistit. De ieftini nu suntem. Nu suntem cei mai scumpi, dar nici ieftini. Un programator roman il costa pe angajatorul roman 3000-4000E. Deci cam la jumate fata de un salariu mare din Suedia. Pe langa banii astia angajatorul mai cere si el o marja de profit, sa ii iasa si lui de o ciunga. Deci, se duce spre 5-6000? Se duce. Deja, vs un salariu mare de suedia, clientul suedez (vorbesc de astia ca au salarii si taxe mari, ca daca mergem spre germania sau franta mai scade putin) castiga cam 1000-2000E pe luna. Pentru “un roman” vs care nu prea are control.

      deci cam pica prostia, peiorativa, cu “indienii europei”.

    • #25

      @Cetin

      Graphic designer e foarte prost platit si nimeni nu mai cauta doar asta. S-a mai zis si mai sus.

      Trebuie sa:

      – Sa se adapteze, asta inseamna UX si UI, poate si altele.

      – Sa invete niste cod daca vrea sa fie bun. HTML/CSS e un must chiar daca nu ajungi sa faci, iti deschide niste porti mintale – creative. Iar majoritatea cer sa ai know-how.

      – Cont de behance, dribbble – > e MUST HAVE. Daca e buna, de aici ii vor veni clientii. Dar trebuie sa stranga following si exposure. Nu e suficient sa fii bun. Ii trebuie timp si dedicatie sa creasca. (te uiti la minim 1-2 ani)

      – Si cel mai greu, trebuie sa stii business. Sa fii creativ din punct de vedere business. Citeste asta ca si capacitate de adaptare si a se dezvolta pe sine. Sa cunoasca piata si sa inteleaga intentiile ei. Sa anticipeze.
      Te ajuta sa cresti abilitatile astea in tine daca urmareste ce am pus mai jos.

      – Sa urmareasca pe altii pe dribbble/behance.
      – muz.li
      www.designernews.co
      www.toptal.com/blog
      – medium (dar cu a pinch of salt ca sunt si info gresite, te ajuta intuitia daca o cultivi)
      www.youtube.com/user/TheSkoolRocks (cea mai buna sursa de design as a business, asta e biblia ei)

      goodui.org

      Carti de UX sunt suficiente, nu stiu ceva exact.

      1
    • #26

      asa mai venim de-acasa, boss…

  7. sa incerce la start up nation cu un site de webdesign, prestari servicii in domeniul acesta.

  8. #28

    Clasic. Recrutorii din IT dau interviuri in care se plang de o criza a fortei de munca si de candidati din ce in ce mai aroganti si scumpi, iar daca te duci la interviuri (pentru entry-level/internshipuri evident) cu cursuri de pe codecademy sau edx.org facute de microsoft (stiu ca asta e apa de ploaie, dar trebuie sa incepi de undeva daca nu ai facultate in domeniu) ti se spune ca nu ai “proven experience”.

    • #29

      Incearca dupa cursurile alea sa faci un program pe o idee proprie sau inventata. Du-te cu ala la interviu si iti maresti considerabil sansele. Programul trebuie sa aiba o structura/arhitectura ok, sa fie intr-un limbaj cautat de firma aia si cel mai important, sa poti discuta pe baza lui. Doar ca ai vazut niste filmulete cu unii care programeaza nu iti deschide nicio usa.

    • da bah. Am vazut toata seria Fast and Furious si nu gasesc post la un service auto. Coaie….VIN DIZAL!!!

  9. #31

    mai bine vinzi un curs de marketing sau amazon dropshipping
    sau investesti in crypto, banii altora, evident. lol life of 2018 the real mvp

  10. #32

    Babaeti.
    Design-ul grafic este o specializare care se studiaza la facultatea de arte niste ani de zile. Se invata istoria artelor, compozitie, teoria culorilor si multe altele. Exista oameni care isi dau doctorat in logo design si unii dintre ei fac bani destul de buni din asta.
    Sa faci tutoriale de Photoshop in timpul liber te face tot atat de mult graphic designer cat te invata Autocad-ul sa fii inginer sau arhitect.
    Stiu, sunt unii care ar putea orice daca ar avea “programul ala care face case”, doar ca lumea reala nu e chiar asa si nu e peste tot ca in IT unde sa “te califici la locul de munca”, (cat o mai tine si acolo) si sa faci si bani din asta.
    Chestia asta functioneaza doar daca vrei sa-ti faci tu singur felicitarile de Craciun sau ceva, nu sa vinzi unor oameni “design-ul tau” bazat pe nimic si sa speri ca te si cred doar pentru ca te-ai autointitulat “domnu’ artist”. Este o solutie perfecta de-a umple lumea de continut mult si prost si de a-ti taia craca de sub picioare ieftinindu-ti munca tie si celorlalti pana la a ajunge nesustenabila ca meserie, dand impresia in primul rand clientilor ca “poate si ala micu’ al meu sa faca asa”.
    Pentru ca teoretic prin meseria asta tu trebuie sa oferi clientului un produs care sa-i faca viata mai usoara si sa-i aduca in final mai multi bani, vizibil si mai ales demonstrabil la inceput.
    In schimb tu ai facut un curs de Corel pe net si ii vinzi un desenel dragut pe post de logo si-o brosura de necitit care nu il ajuta cu nimic sau mai rau, il incurca. Asa ca el primeste ceva ce il nemultumeste pe el si plateste ceva ce te nemultumeste pe tine.
    Despre piata de “graphic design ” din romania au spus altii mai sus, dar ea e rezultatul fix al unor astfel de imperecheri intre client si “specialist”. E o solutie perfecta ca sa mori de foame cu gratie facand carti de vizita pe bani de seminte si bere la pet.
    Dar cine sunt eu sa ma pun in calea fericirii unora?

    • #33

      Ce poți învăța la facultățuri şi nu te învață deke mcclelland în cursurile lui? Plin de masteranzi şi doctoranzi.

    • nu e peste tot ca in IT unde sa “te califici la locul de munca”

      ce imi plac mie astia de se pisa pe muncile pe care nu le inteleg.

    • #35

      Dumneata ori esti prost ori esti IT-st.
      .
      Informatia, mai ales in domeniile care necesita conceptualizarea unor elemente din surse diferite nu se transmite cum ai copia-o de pe stick, pentru ca e inutila inafara unui sistem ordonat de predare.
      Slabe sanse sa ai acces pe net la cursurile corecte si la fel de diverse ( de ce ai invata semiotica si filozofie sau istoria arhitecturii daca tu faci design grafican, nu-i asa?) dar chiar in situatia asta tot nu ar fi de ajuns.
      La “facultate” nu ti se ofera doar datele propriuzise, ci un intreg bagaj de referinte si algoritmi de abordare specifici unui tip de proiect sau altuia. Pentru ca orice om de concept care stie ce face invata sa adune informatii si simboluri din domeniul de interes al clientului, sa faca conexiuni cu simboluri din sistemul de referinta al publicului tintasi sa ordoneze toate astea intr-o forma care sa transmita mesajul corect.
      Si asta nu poti face “de pe net” pentru ca nu ai feedback si schimb de informatie direct pe o perioada indeajuns de lunga de timp, abordand controlat diverse subiecte care sa-ti bage in cap metoda de abordare , nu doar cea de executie.
      Tu ai lasa un medic cu diploma scoasa de pe coursera sa te opereze? fara cazuistica adunata in rezidentiat si fara sa aiba experienta cu bolnavul ?
      Dar hai sa fim “destepti” si sa spunem ca facultatile sunt inutile…
      .E adevarat ca in lumea celor care dau copy-paste la cod de pe net si se cheama programatori….Dar macar nu esti programator, nu-i asa?

    • #36

      @animaloo: Mai draga, hai sa nu ne cufurim pe noi cu concluziile ca ne creste tensiunea. Si arhitectul si baiatul cu cablul lucreaza tot “in IT”. Si da, la nivelul de jos spre mediu e vorba de calificare la locul de munca si copy paste. Nu se lauda in continuu primul blogar programator al tarii ca in trei zile si cu un CV manufacturat invata si o maimuta sa treaca un test de angajare? El avand psihologia la baza.
      Corect?

    • #37

      Habarnam, când nu te duce capul să selectezi informația nu vei înțelege mare brânză nici din ce îți predau ăia la facultate, diferența o face în timpul investit ca să înveți și motivația pe care o ai.

  11. #38

    Mai e nevoie de grafic designer pentru bannere Adwords si Facebook. Nu faci o avere, nu duci banu’ gros acasa, dar daca iti gasesti cateva agentii de digital care pot sa-ti externalizeze serviciul asta (pe firma, nu ca angajat) poti face de un trai decent.

  12. #39

    Nu lucrez in domeniu, dar m-au deprimat comentariile la acest post.

    • #40

      In sfarsit un comentariu la obiect. Din pacate…

    • #41

      Alex

      Asta inseamna sa apartii unei tari care n-a priceput ce rau e sa nu te intereseze de viitor dar sa stii sa chefuiesti non-stop.

      Astia suntem, astia ramanem. Daca ai avut vreodata speranta ca vom ajunge (ha ha!) mai de Doamne-ajuta, te inseli amarnic.
      Deviez de la subiect, dar nicio politica nu schimba o tara care nu si-a vanat tortionarii si comunistii din ”sistem”, de ce naiba ai avea vreodata pretentia sa-i depasim pe germani, francezi sau englezi, cand noi ne uitam la ei sa faca schimbarea, pe urma copeim si noi ce putem?

  13. #42

    Sunt joburi de junior graphic design/dtp pe ejob/bestjobs. Din experienta, iti spun ca retailerii sunt cei mai ok angajatori pe zona asta de juniorat pentru graficieni. Multi retaileri au internalizat aceasta functie in cadrul departamentului de mkt. Da, o sa faci cataloage, OOH-uri si materiale ptr magazine de o sa-ti iasa pe nas dar ai sansa sa inveti si sa capeti experienta.

  14. #43

    Forumul themeforest -> cautat un parteneriat cu un programator

    • #44

      A plecat trenul ala. Banii se fac din pluginuri acum.

  15. #45

    Nu mai bine aplica ea la un post de dtp? Inca sunt multe ziare ce apar pe hartie care au nevoie de paginator care sa-si faca singur pozele.
    Cam toti sunt azi pe ilustrator, quark a devenit defunct, iar din auzite, stiu ca nu va lua 1000€ la luna decat daca’i foarte buna.

    • #46

      Man, tu cand te-ai gandit la ce o sa faci toata viata, te-ai gandit hmm… CUM AR FI SA MA FAC ASTRONAUT

      Si daca devine defunct de tot cat ii recomanzi ca o sa ia din auzite?

  16. #47

    E in stare să faca in 15 minute o eticheta originală și la obiect pentru o sticla de bere “Zeama de abatie” ?

    Dar un ambalaj pentru redefinirea noilor chipsuri Chio cu zeama de varza, ambalaj care sa vanda produsul ?

    Daca da, poate să se apuce să își faca un portofoliu, are ceva șanse să ajungă să lucreze în industrie. Daca nu, ar fi bine sa se reprofileze.

  17. #48

    Concluzie: sa nu mai faca nimic ca orice ar incerca tot de kkt e. Numa’ genii si ultra profesionisti in cnsiliere de cariera pe aici

  18. #49

    Sotia a inceput cu participat la contest-uri pe 99designs.com. Initial nu a castigat nimic primii 1-2 ani, dar a ajutat-o sa lucreze pe liste clare de specificatii, nu design la voia intamplarii, si in timp a inceput sa termine in top 5 dupa care chiar sa le castige. Are acum vreo 50 de contest-uri castigate (si nu toate la $99).
    Logo-urile care au terminat in top, le-a generalizat si le-a pus la vanzare pe envato market si produc si alea cate ceva din cand in cand.

    • #50

      Sotia ta ar putea sa traisca fara ajutorul tau din 99designs (si alte markets) sau crezi ca ar muri de foame? 🙂

  19. #51

    Bai ce balarii vorbesc unii pe aici ca ma si crucesc. Este o nevoie disperata de designeri buni si specialisti UX/UI. Si spun asta in calitate de client care contracteaza curent si constant servicii de gen in piata. Pe UX/UI este foarte greu sa gasesti o firma ok in RO. Am un client din Italia care are buget de UX si design de 60k pentru un fucking site de prezentare si guess what lucra cu olandezi pentru ca eu nu am gasit in ro pe nimeni bun si disponibil.
    pentru multi design-ul inseamna logo si UX-ul face programatorul. De aceea le ies app si site urile horror. In lumea reala chiar acum am 6 joburi pentru un designer si nu gasesc unul ok care sa inteleaga ce inseamna alinierea unei componente de design la o identitate.

    bine ca olandezii si nordicii fac design si UX la greu si noi nu pricepem ca industriile creative sunt viitorul. In cluj este o firma din australia care a angajat toti designerii ok pe salarii de la 2k net. majoritatea firmelor romanesti care aveau designeri si UIUx ok au ramas fara personal.

    anyway ii recomand domnisoarei sa mearga cu toata increderea inainte sa invete cat de mult pe langa design si UXUi si mobile + frontend si va reusi 100% .

    designerul meu cel mai bun ma usuca de bani locuieste 6 luni pe an in afara Ro in functie de clima si lucreaza in paralel pentru m2hagency.com pe proiecte de 500k

    • #52

      Tu esti o foarte rara exceptie ma’ friend. Ca designer daca raspunzi la majoritatea joburilor, si le zici ca vrei 1500e net, deja e mult “pentru bugetul lor”.

      Si eu nu stau sa ma bat cu alti 100 incercand sa ajung la tine, ca mai intai trebuie sa vorbesc cu o recruterita care se gandeste la apa din pahar.

      jobber.ro ->uita-te cate job listings ai pe luna la designeri vs programatori.
      (poate nu cel mai bun site, dar e ok de statistica)

      Si mai e o chestie, tu faci outsourcing, ca gasesti si pe design dar mult mai rar. Da-mi banii aia pentru un produs romanesc 😀 Ah.

    • gige, da-mi un semn

  20. #54

    sfatul meu este sa lase prostiile si sa se angajeze referent la stat

  21. #55

    Mno, cat de acri sunt toti pe aici.

    Imi bag si eu ai mei 2 centi poate o ajuta cu ceva. Sotia mea a inceput la fel cu tutoriale de Photoshop si Illustrator pe net, si acum ca si freelancer face mai mult ca un IT-ist bine platit in Bucuresti. Eu de asemenea sunt in domeniu, si stiu despre ce vorbesc, nu ca 80% din cei de aici care isi dau cu parerea.

    Unu la mana, daca vrea sa aiba un job full time, ar putea incerca sa-si depuna CV-ul la InkyDeals.com. E o companie din Bucuresti care uneori mai angajeaza graphic designeri si nu le pasa de facultati/experienta, doar potential. De restul se ocupa ei.

    Daca vrea sa fie freelancer si nu vrea sa concureze cu indienii sau sa lucreze pentru client, eu ii zic sa se uite pe CreativeMarket.com, TheHungryJPEG.com, DesignBundles.net si CreativeFabrica.com. Acolo sunt o tona de autori care fac bani doar desenand si apoi vanzand lucurile pe net, fara sa aiba bataia de cap cu clientii.

    Cel mai usor ar fi sa consulte site-urile respective (sunt notate in ordinea importantei lor), si sa vada genul de produse care se vand. Daca e ceva ce i se pare ca stie/ii face placere sa faca, sa inceapa sa faca cateva pachete de grafice (sau chiar fonturi).

    Dupa aia isi face frumos cont pe Behance, uploadeaza portofoliul si incepe sa faca shop requests. Sa inceapa cu finalul listei pentru ca e mai usor de intrat. Incepe cu CreativeFabrica, apoi DesignBundles, TheHungryJPEG si Creative Market. Ultimele doua sunt top of the line, deci nu e chiar asa usor de intrat.

    Dupa ce isi face shopurile respective, in cateva saptamani/luni o sa inceapa sa curga vanzarile. Initial mai putin pentru ca lumea inca nu stie de acel shop, si dupa aia o sa creasca vanzarile. In 6-12 luni ar putea deja sa ajunga sa faca asta full time fara ca sa mai aiba nevoie de alt job.

  22. #57

    Nu’s designer,dar din ce observ partea importanta nu e cea de desenare, Photoshop si alte tooluri, ci de concept…”ce icoane folosim, cand afisam, ce si cate mesaje punem, meniuri, cate, cum, cate culori, de care…”. Zic ca acolo trebuie sa devina persoana creativa. Ar putea reface ceva ambalaje, etichete de la produse existente, si sa le arate firmelor respective. Ar putea imbunatati ceva la bordul masinilor, interfata, interactiunea cu soferul, simplifica chestii. Repet, concept, nu neaparat desenat, sclipici si din astea. SI e o paine mare de manacat din asta.

    PS: recomand sa-si faca pagina pe linkedin, facut continut sponsorizat cu ce qa creat (text, poze, video) si filtrat sa apara continutul la persoanele din industrie. Tot acolo cautat oamenii ce ar putea fi interesati si contactat.

    • #58

      Sau ar putea sa deseneze niste concepte despre cum sa ajungem pe Marte sau pe Venus. Am auzit ca si Europa. Dar ca tu nefiind designer si eu astronaut, nu stii ce detalii si dificultati sunt intre, dar ar putea.

    • #59

      Mda nu’s designer, dar revizuiesc, propun si discut teme de genu descrise cu astfel de oameni. Lucrez la un producator de masini premium si sunt responsabil pe langa altele de ce mesaje apar in bord, icoane, informatii, cum se afiseaza, cat timp si altele. Si e vb. doar de concept, nu de culorile, textul, slipiciul final. Si aici e munca multa si importanta. Dupa toate astea vine si partea de desing si sclipici.

  23. #60

    @Cetin, sa se apuce de programare. Stii tu programator cu salariu sub 3000e? 😀

    Toti designerii p-aici i-au recomandat sa stea cuminte. Toti nu-sunt-designer-dar-uite-parerea-mea i-au zis sa faca ambalaje in 5 minute si daca e buna poate prinde ceva si poate ia 1000e p-acolo -> more or less :))

    E la inceput de drum iar programarea nu e asa grea. Nu mai greu decat ce sugereaza astia cu 99designs si alte lalele olandeze, cu mica diferenta ca apoi nu trebuie sa speri sa ai noroc sa se alinieze planetele ca poate.

    Daca vrea un viitor, programarea e easy way. Daca nu, poate oricand sa puna in aplicare trucurile de supravieturile sugerate de baieti :)). Si sa ia ramen la bax, e mai ieftin.

    Daca e foarte foarte buna, ar merge sa-si deschida salon de tatuaje printr-un oras smecher in vest. Dar sa nu ma asculte, asta mi se pare mie cool.

    • #61

      programare inseamna 1000 de kkturi, de la php la skyisthelimit.

  24. Daca e dispusa sa invete pentru un salariu nu tocmai magulitor, agentiile de publicitate (nu doar de digital, ci si cele de ATL si BTL) vor cauta mereu juniori pe graphic design si art direction (e o diferenta intre cele doua discipline, insa o va invata practicandu-le si specializandu-se in ce simte ca o prinde). Ca tactica de abordare, poate face inclusiv un portofoliu cu lucrari necontractate, pe Behance sau intr-un alt format. Cum spuneam: mai toate agentiile au nevoie de oameni care sa faca ”grunt work” si, chiar daca in prima faza nu va avea acces la cine stie ce proiecte, va invata niste lucruri esentiale (de la marimi de bannere, la cum se face un bleed pentru DTP).

  25. 0. ca in orice initiativa noua, mai ales una in care lucrezi cu multa subiectivitate, nu exista o reteta prestabilita insa:

    1. PROGRAMAREA este momentan miezul. am recomandat si altor persoane la inceput sa lase vrajelile cu design-ul si sa invete programare

    2. depinde ce fel de design doreste sa presteze, dar in general doar cunostintele de PS si AI nu sunt suficiente. trusa de “scule” e ceva mai extinsa, iar PS+AI te pot limita fie la niste joburi de executie, fie la niste joburi foarte “creative”, care nu-s pentru oricine

    3. dupa 15 ani in domeniu pot spune ca “graphic designer” devine un job selectiv. local, seniorii sunt cautati, iar ca juniori si entry level se pricep foarte multi sa puna niste fonturi pe o poza. dar da, poate incerca oricand un upwork cel putin sa aiba contact cu niste clienti reali si sa inteleaga ce inseamna sa fii designer entry level. pe upwork “succes” au cei cu rating mare si portofoliu, exista si clienti mari, din state, cu bugete, dar nu se complica cu prestatori de 5$/ora, zona in care oricum este inundatie de indieni

    4. piata e distorsionata de aparitia design-urilor gata facute, prin care practic nu mai e nevoie sa fii mare designer ca sa livrezi un flyer, o brosura, un logo. se vand gata facute, schimbi o poza si niste text si livrezi

    5. un angajator care se pricepe se uita in primul rand la portofoliu, nu la certificari

  26. #65

    Eu vand chestii facute in Illustrator pe niste site-uri/consignatii (Shutterstock, Fotolia, Istockphoto…) si fac cam 2000 de dolari pe luna. Pot sa ajut cu niste sfaturi.
    Ce comentatori ai pe aici….

    • #66

      daca ai putea sintetiza niste sfaturi, le-as publica, ar fi excelent si ar ajuta multi oameni. sunt atat de satul de toti “mmmmmnu se poate” astia de nu iti imaginezi

  27. #67

    Nu se intra pe Facebook cam 3-4 luni pana prinzi ce se vinde.
    Dimineata se bea cafeaua pe dribbble.com
    Tutoriale bune aici: design.tutsplus.com/categories/adobe-illustrator
    Pregatirea desenelor pentru uploadare/vanzare (de pe la pasul 10):design.tutsplus.com/tutorials/how-to-create-a-vector-illustration-and-prepare-it-for-micro-stock-sale–vector-2069
    Un site cu topul desenatorilor(in dreapta sus se selecteaza engleza):m-rank.net/
    Forum pentru desenatori(si fotografi):www.microstockgroup.com
    Mai trebuie cont paypal si cont bancar cu card(recomand ing)
    Asta fac eu:www.shutterstock.com/g/dacian%20g
    NU FURA , se inchide contul.

    • #68

      mersi frumos, cred ca esti primul care spune ceva concret. toti ceilalti zici ca fac inginerie NASA, vai, nu se poate, nu ai nicio sansa, FA ALTCEVA!

  28. #69

    La ultimul punct: NU COPIA/FURA

  29. #70

    Nu ai nevoie de diplome. Lucrezi de acasa. Totusi recomand sa inchiriezi dupa un timp spatiu de coworking

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam