Era o coadă imensă in faţa clubului pensionarilor de pe şoseaua Mangaliei. Se dădeau ajutoarele de la primărie. Kilul de zahăr, puiul, uleiul.
Semăna atât de tare cu cozile de pe vremea răposatului…

Ştiu că in esenţă gestul e meschin şi nu reprezintă decât o mare pomană electorală.
Dar cine îi ajută altfel pe oamenii aceia? Oare ei de plăcere stau şi se calcă in picioare pentru alimente a căror valoare e egală cu costul unui shot de tequilla in Club Bamboo?

Nu de plăcere stau ei. Stau pentru că sunt săraci. Pentru că au pensii mizerabile. Pentru că au ales calea mai usoară, atunci când erau în putere.
Dar asta nu înseamnă ca trebuie sa plătească toata viaţa prin foame si umilinţe.
Mai anii trecuţi se organizau chete, colecte, de sărbători, pentru cantine sociale, aziluri de bătrâni.
Să înţeleg că a dispărut interesul sau că nu mai prezintă avantaje financiare o asemenea acţiune.

Cui lăsăm batrânii noştri?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

25 comentarii Adaugă comentariu

  1. @Arhi, mie una sincer imi este mai teama de batranete decat de moarte…asa este din pacate totul se invarte in jurul alegerilor, meschin, exact cum spui tu. Ar fi tare bine sa fie centre de intrajutorare in fiecare oras, iar noi sa fim un pic mai buni, macar o data pe saptamana sa ducem ceve acolo, o paine…un ceva..suntem atatia care aruncam painea, mancarea din frigider pentru ca a trecut o zi de cand am gatit-o. E atat de simplu sa ajuti si totusi atat de complicat…Trist, foarte trist….

  2. ar trebui sa se faca alegeri tot la doua luni…poate atunci batranii o vor un pic mai bine cu tot felul de pomeni de astea de care ai zis mai sus

  3. Mare pacat ca treburile astea se intampla doar acum in campaniile electorale 🙁

    (Felicitari Arhi, o insemnare de nota 10 !)

  4. #4

    da. eu as duce, pe bune daca nu as duce. mancare si altele, daca ar exista un centru de preluare ptr asa ceva.
    DAR UNDE? Ca dupa alegeri iar uita toata lumea de ei. Cea mai mare si mai flamanda masa electorala din romania

  5. #5

    Olix, daca s-ar si rezolva ceva de pe urma insemnarilor astea….

  6. lacrimi, compasiune, identificari, umanism… @arhi, tu cati ani ai? 🙂

  7. @Arhi cat de greu e sa faca un centru de colectare?! Hai sa fim seriosi…O cameruta amarata acolo in fiecare oras, aruncam atatea lucruri, si eu as duce sincer, sunt atatia oameni care NU au ce manca, sunt copii care nu au pus gura niciodata pe o prajitura, nu stiu ce e ala gustul dulciurilor…Oare am putea noi face ceva?! O campanie ceva?! Sa-i fortam pe cei de la putere sa se uite si la amaratii din tara sa nu stea cu ochii doar pe buzunarele si conturile lor…Cred ca daca vrem putem…

  8. @Arhi nu cred ca e o chestie electorala, eu tin minte ca tot timpul de sarbatori statul face chestii de genul asta, oricum gestul mi se pare infim comparativ cu ce merita batranii de fapt…

  9. @Andrei, lasa ca mai sunt cateva zile pana la Paste …100% e campanie electorala. Sa le fie rusine!

  10. Ii lasam in grija copiilor sau in grija lui Mazare , @olix – in Constanta nu se intampla doar in campaniile electorale , de cativa ani buni se intampla de 4-6 ori pe an ….

  11. #11

    asta a facut mazare de cand e primar … cu batranii si cu elevii (iarna de Craciun). Campanie este daca dadea doar din 4 in 4 ani. El a dat in fiecare an. Nu sunt pro-Mazare dar vroiam sa semnalez asta.

    Bla bla … saracii … bla bla.
    Pai stai asa ca nu-i asa.
    A cui este vina ca sunt ei saraci. A noastra? Generatia 70-80-90 care acum muncim mai mult ca sa se acopere marirea (idioata) a pensiilor? Generatia 70-80-90 care nu primeste mare lucru din bugetul primariei pentru ca bugetul primariei se duce pe campanii ca acestea?
    Sa ma mai lase dracului babele frustrate si mosii frustrati care inca plang dupa Ceausescu. Dupa ce sa suntem unde suntem in Europa ca economie si ca mentalitate DIN CAUZA LOR, tot ei au gura mare.

    Si inca ceva … cred ca majoritatea se pisa pe kilele lu mazare pentru ca aproape de fiecare data cand ma duc la magazinul de cartier sa cumpar ceva in fata mea un mos (sau chiar o baba) cumpara coniac, vodca sau bere. Pai aici se duc pensiile.

    Stiu stiu … si eu am bunici … dar ei nu au gura mare … asta e … asta le-a fost soarta. Trebuia sa-l dea jos pe Ceausescu mai devreme si prindeau si ei pensiile private.

    O zi buna.

  12. nu cred ca e corect sa dam vina pe ei pentru ca s`au multumit cu conditiile ceausiste. eu sunt nascuta in `83, asa ca mare habar nu am, s`ar putea sa zic unele prostii, va rog sa ma corectati.
    ce putea face mai mult o persoana pe vremea aia? termina facultatea, era repartizat undeva si acolo lucra 40 de ani pana la pensionare. asta era sistemul, ei nu erau obisnuiti ca noua generatie de care vorbeste Zoso (sa caute loc de munca bine platit, sa se autoperfectioneze, sa munceasca si sa fie promovat), nici nu aveau mentalitatea asta. nu poti da vina pe cineva ca nu a actionat intr`un mod complet necunoscut. ei au considerat ca daca se duc 8 ore pe zi la lucru (unde munceau sau frecau menta) si mergeau cu familia la munte sau la mare vara (ca toti isi permiteau) era super perfect.
    cand a venit faza cu revolutia si s`au scindat clasele sociale brusc (ori cu bani ori fara), i`a prins pe la 40-50 de ani, cu o mentalitate care nu putea accepta schimbarea, cu fabricile in care au lucrat o viata intreaga inchise, fara capacitatea psihica si fizica de a se adapta, zecile de mii de lei depuse la CEC s`au devalorizat, si au luat`o tot in jos, spre saracie.
    de aia avem o generatie de pensionari care arata ca niste bulldogi, cu falcile picate, frustrati, rai (sau inraiti de viata), si chestia e ca nu poti sa dai vina pe nimeni.

  13. #13

    bibanu, sunt perfect de acord. dar un om nu trebuie sa plateasca cu tot apusul vietii pentru niste greseli din tinerete. nu e drept.

  14. #14

    pai da … sa le dea alimente si medicamente, dar nu pensii marite pentru ca noi platim pentru ele si pe ei ii gasim la carciuma din cartier. asta este frustrant.

  15. Maddy : sunt destui “batrani” de 35-40 de ani care nu vor sa-si schimbe mentalitatea daramite sa mai faca ceva.
    Oricum, am toata compasiunea pentru batrani dar asta nu ajuta cu nimic. Au fost obisnuiti sa primeasca totul, fara sa se strofoce pentru o casa, un loc de munca sau un loc la facultate, asa ca e normal ca nu se pot adapta unei lumi in care totul se reduce la concurenta. Chiar ziceam mai demult ca, in Oradea cel putin, in loc sa construiasca zeci de biserici si catedrale mai bine ar face cateva aziluri bine puse la punct sau centre sociale mai multe, avand in vedere cat de imbatranita e populatia.

  16. #16

    Cand vorbesti de alesul caii mai usoare o iei cam gresit, Arhi. Stiu ca toata lumea s-a trezit sa se planga acum de bunici, parinti, purcei si pisoi, ca din cauza lor se traieste atat de prost, ca au preferat sa le fie caldut decat sa se revolte. De 19 ani s-a terminat cu comunismul, si multi romani (a se observa ca nu generalizez) mai rau s-au lenevit si inrait. Bunicii sunt de vina ca o duce romanul prost, tineretul e de vina c-o sa se duca tara de rapa… ok, dar cei de 30-40 de ani, ce fac? Daca iti urmez linia si ii bag pe toti in aceeasi oala, pot sa spun ca ei se duc in strainatate sa fure si sa comita omoruri (ma includ si eu, ca tot sunt "afara" si vorbeam de generalizari). Iar cei care raman in tara nu stiu cum sa traga si ei mai multi bani cu cat mai putina munca si sa se sparga in fite, pe sistemul "daca mie mi-e cat de cat bine, lasa-i naibii pe restul".
    Nu ti-as putea dori vreodata sa alegi calea usoara pe care-au "ales-o" unii dintre bunicii nostri.
    In final voi aprecia din nou parte din articolul tau, bine spus :-)!

    @lilisor – daca sunt de-acord cand vorbesti de casa si in privinta locului de munca ai pe jumatate dreptate, cand vine vorba de facultate ma vad nevoita sa te contrazic. In primul rand, multi nu isi permiteau sa mearga la facultate (mi-i si inchipui dupa razboi, alergand toti cu gentutele pe mana spre poarta universitatii); cat ii priveste pe cei care au facut-o, intreaba pe cineva, te rog, cum se facea scoala pe vremea aia si fa o comparatie cu ce se-ntampla acum. Cel putin jumatate din tinerii de astazi intra la facultate sau o termina pe pile sau bani, dupa care concurenta consta tot in cine are cea mai mare putere financiara.

  17. Vorbim de pensii marite si de alte lucruri care s-ar putea face pentru pensionari, dar nu ne uitam ca nu li se respecta drepturile pe care le au deja: de ce trebuie sa stea la rand de la ora 6 dimineata in fata farmaciilor pentru medicamente compensate? Nu au muncit o viata si nu au cotizat la sistemul de sanatate pentru acest drept? De ce trebuie sa isi ia credite (unii) pentru a-si plati taxele? Nu au lucrat o viata intreaga pentru o batranete demna?
    Se pare ca sunt buni ca si masa de manevra electorala, ca si votanti disciplinati, dar cam atat. Din patru in patru ani isi aduce aminte lumea de ei. Atat.

  18. Nu stiu ce au facut bunicii tai, bibanu, dar ai mei nu au dat banii pe cognac si nici macar nu mai pot (unul este mort si ea este cardiaca.) Toata viata a fost bolnava, asa ca faze cu bautura pica din start.

    Hai sa nu fim magari sa ne batem joc de niste oameni care au trait asa cum au trait. Care au muncit (acolo unde au gasit sau au fost repartizati), care au crescut destepti de copii ca noi si au stat mereu cu spaima ca, daca se plang ca e zaharul prea rar de gasit, ala din stanga din coada s-ar putea sa ii toarne la Secu.

    Hai sa ne gandim la amaratii care au plecat dupa razboi de foame in panci (aia de mai aveti bunici la tara poate stiti cum sunt “papucii” astia), au lucrat pe unde a dat domnu’ si pana astazi simt o mare tristete cand trebuie sa arunce o lada veche si urata, pentru ca acum 50 ani acea lada veche era tot ce au avut.

    Si aveau 2-3 carti pe care le pastrau ca pe ochii din cap si niste paturi mizere, care pentru ei valorau cat un Mercedes.

    Eu ma sochez cand ii aud pe ai mei povestindu-mi prin cate au trecut si imi amintesc si eu de cozile de la carne si de problemele de atunci, dar imi amintesc si ca imi vedeam familia destul de rar pentru ca lucrau mai mult clar decat muncesc eu la un job “normal”.

    Este usor sa dai vina pe toti si este in acelasi timp inconstienta. Vreti pensii private? Nu va doresc sa ajungeti sa traiti din ele, asa cum nu imi doresc nici mie. Pentru ca in mod normal statul trebuie sa fie in stare sa ofere macar asta, o pensie decenta dupa zeci de ani de munca. Pentru ca batranii astia de care va este scarba unora (doamne cum as vrea sa ne intalnim peste 50 de ani sa vedem ce viteji suntem si ce bine ne pica sa ne scuipe toti mucosii, asa cum suntem noi comparat cu varsta lor) au muncit si au COTIZAT asa cum o facem si noi. Si zau ca nu vreau sa fim peste 30 de ani in fata situatiei in care sa ni se dea peste bot cu “pai bine retardatilor, dar cui ii pasa ca mai existati? De ce nu muriti dupa anii de munca, nu sunt bani pentru voi”.

    Cu o asemenea mentalitate nu ma mir ca suntem in halul in care suntem. Nu este vina amaratilor asa cum nu este vina noastra ca este tara condusa de niste cretini. Ca ar trebui sa facem si noi ceva. Sa ii prindem si sa ii strangem de oo si sa dam cu ei de pamant. Unde este spiritul revolutionar? De ce nu il luam pe Tariceanu sa il dam cu capul de prima masina gasita (sa stie de ce il iubim), de ce nu il tragem de urechea aia bleaga pe matelotul presedinte?

    Ca asa este usor: ne luam de copii ca sunt idioti si loseri (este usor sa generalizam), ne luam de batrani ca nici ei nu sunt in putere si exista vezi doamne in nasul nostru, cum naiba indraznesc si nu se sinucid dracului toti? Asta este solutia? Sa ne punem si noi streangul de gat, la 60 de ani, daca tot ne incurca astia. Sau poate atunci vom cere si noi DREPTUL dupa ani de munca?

    Este trist ca sunt oameni care depind de aceste “exercitii de mila” si ar fi bine sa nu mai existe asemenea situatii. Dar asta se va intampla mai greu, poate mai prindem si noi ziua aia .. Daca nu ne fac felul tinerii de maine.

  19. Nu uitati ca mai devreme sau mai tarziu si noi tot acolo o sa ajungem. Pensii private ?~ Pff, te pomenesti ca au dat banii peste noi, hai mai ce naiba.. Cozi la farmacie, batrani, cardiaci, vai de capul lor..au muncit o viata intreaga si asta e rasplata…sistemul ceausist…pai pe vremea lui batranii nu mureau de foame…Zau ce naiba, traim intr-o tara in care statul in loc sa-si ajute oamenii ii asupreste, ii fura…Damn !

  20. extrema la ce ai zis tu aici: “dar un om nu trebuie sa plateasca cu tot apusul vietii pentru niste greseli din tinerete” ar suna cam asa: un om nu ar trebui sa fie inchis pentru 1527 de ani pentru ca la 2zeci si ceva de ani a omorat Xzeci de oameni.
    back ontopic: nu tare am simpatie pentru greselile lor deoarece din punctul meu de vedere au circumstante agravante si anume: comunismul.
    Aceasta indolenta in gandire acum ii musca de cur.
    combinand oftopicul cu ontopicul imi vine o idee: voi avea ganduri de reconciliere si simpatie daca-si admit vina si complicitatea (chiar daca poate a fost pasiva, complicitatea) la acest monstru denumit comunism.

  21. #21

    chirscross, comunismul l-au bagat rusii, cu tancurile si complicitatea americanilor. nu a fost vina lor. sti cati din ei au murit prin munti, impuscati de vanatorii comunistilor? cati au murit la canal? cati au fost torturati in puscarii?

  22. #22

    nu stiu. nu cred ca au decimat milioane. si asta inseamna ca restul miloanelor de romani aveau morcovul? (si se plangeau ca nu au mancare: il scoteau din partea dorsala si-l ingerau)

  23. felicitari, cred ca esti al 10-lea care scrie pe subiectul asta in ultimele zile. dintre toti esti singurul lucid, nu basini de tinerel care a inceput sa castige mult si nu uita sa aminteasca zilnic cat de mult munceste si castiga el, nu fustrari de pustani care o freaca la coltul blocului toata ziua, etc.

  24. #24

    imi pare rau ca nu am avut aparatul. e greu de descris in cuvinte resemnarea cu care stateau la coada. viitor=0