De ani de zile îmi bat gura inclusiv în familie să nu mai stea la cozi kilometrice la începutul școlii, ca să cumpere flori care ajung în tomberoane sau în sticlele de plastic ale femeilor de servici.

Efectiv nu ai cu cine să vorbești. Oamenii știu că, la începutul școlii, se dau flori doamnei și aia e, orice argumentație este profund degeaba. Zeci de mii de lei sunt aruncate doar în tomberoanele alea din poză, bani care ar putea lua lucruri utile copiilor.

Dar nu, tradiții.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Florile la inceput de an scolar sunt ca sexul tribal: NU.

  2. Trebuie copiii de mici obisnuiti cu ideea de spaga , cu ideea de a da ceva unor angajati ai statului care sunt platiti pentru treaba aia , in cazul asta profesori caci daca deschidem discutia despre medici nu mai terminam.
    Se intreba un prostovan de asta spagofil pe net : ”ca ce ..!? el nu are dreptul sa aduca flori la profesoare !?
    Bine , nu se limiteaza doar la flori care de altfel trebuie date doar mamei, iubitei, sotiei,prietenei ci si la mici/mari cadouri, de la bomboane, cafea , bijuterii si altele. Daca mai amintim si de echipa de popi care vin sa sfinteasca toata treaba ca sa fie bine ca sa nu fie rau…
    Capul plecat in fata autoritatilor si pachetul pregatit, tara feudala.
    Vorba unuia , la femeile care matura pe strada de ce nu le dati flori !?

  3. #8

    Întotdeauna când vad asa ceva sau citesc despre, îmi zic ca “bai…romanii ăștia…” daaaar, am 2 unchi care sunt florari in Italia, un rahat de orășel pierdut pe lângă Ostia. Bai, italienii cumpara flori și oferă pt muuult mai multe ocazii ca la noi. Hai, ca sunt și alții mai spălați dar care arunca bani pe flori decât noi. Asa ziceam și de țiganii noștri ce stau în parcările de la Kaufland și își fac afacerile, pana cand am ajuns prin Polonia, babaete..acolo e tradiție, acolo parcările supermarketurilor sunt împărțite pe afaceri, acolo sa vezi galagie și suedezi adunați, de zeci de ori peste “ai nostri”
    La fel îmi spuneam despre bai, în Iași cred ca e în top ca nr de cerșetori, pana când am văzut cum 1/20 din Sofia și Atena cerseau.
    Concluzia: nu suntem cred la nimic cei mai buni în Europa!

    • #9

      Praga, săptămîna trecută. Cred că de 10-15 ori mai mulți cerșetori ca-n CT pe timp de vară. Dar nu agasanți. Și spălați, îngrijiți, nu mirosind a cîine plouat.

  4. Mai odios ca florile sunt florile combinate cu martisor.

  5. #12

    problema e ca sint prea multe. Daca parintii s-ar organiza sa puna citiva lei impreuna pentru un unic buchet, s-ar impaca si capra si varza… ehm, mamele traditionaliste si cele practice iar invatatoarea ar pastra acel buchet .
    Dar va disparea vreodata ” al meu e mai cu mot?”

    • #13

      nu

    • #14

      Nuu. Dacă ziceam sa punem fiecare 50 lei la creșă de sărbători pentru ceva din partea grupei, nu se accepta, ca e mult și trebuie ceva mai simbolic. Ca și când 100 lei total per doamna permite cadouri extravagante. Sau ca și cand individual puteai sa iei ceva de suma respectiva. Dar când tu duci parfumuri și nebunii ca să primești tratament special, nu mai simți nevoia sa cotizezi extra.

    • #15

      @AndreeaM: e o prostie la fel de mare. Bănuiesc că sunt, măcar, zece copii. Ce îi luați de 500 lei?
      Nu cred că e nevoie de niciun cadou pentru “doamna”.

    • #16

      @Andrei: 10 copii dar 4-5 doamne se ocupau de ei. Era vorba de câte un coșuleț modest cu cozonac, bomboane etc. Tot ceva simbolic ce mulți dintre noi primim de sărbători de la angajator. De acord ca nu e nevoie, eu nu sar cu cadouri-mita dar pt Craciun/Paște mi se pare un gest drăguț.

  6. #17

    Profesoara de istorie la teza:
    Aaaa, elevul Popescu, tin minte ca ai fost singurul care mi-a adus flori la inceput de an, intrebarea pt tine este in ce an a fost rascoala taranilor din 1907? Restul elevilor sa imi spuna numele si prenumele taranilor care au participat la rascoala!

    • #18

      Da, exact , aici este ideea pe care multi nu o inteleg sau refuza sa o inteleaga.Tratament preferential si implicit favorizare pentru aia care ADUC.
      Odata profesorii/invatatorii/educatoarele invatati sa li se ADUCĂ , devine reflex si automat nu vad cu ochi buni pe rebelii care nu aduc cadoul.

    • #19

      dar dacă o trimit cu un buchețel în a țîșpea zi de grădiniță, sunt sau nu rebel?

    • #20

      Ooooo, am avut o mătușă învățătoare. Lua numai copii de la părinți cu stare, pentru că… atenții. Nu avea 2 perdele la fel, sau 2 mileuri la fel fie ca lucrătură fie ca ață. Nu pleca in concediu deloc, numai tabere. Și cînd a murit a rămas o valiză de bani. O valiză. A dat vărul la petreceri de s-a terminat de tot. El.

  7. #21

    Eu aș pune pariu că , dacă majoritatea celor ce primesc flori și le aruncă la gunoi, ar fi private de acest obicei, s-ar simți deodată atinse în orgoliu, că nu mai e respect.

    Eu consider întreaga ceremonie de început de an școlar o mizerie, cu adunarea aia în care ții copii în picioare, frumos și pioniereste aliniați, cu discursuri pompoase în limbă de lemn ale directorilor, primari, politicieni, veșnicul polițai sau pompier, plus popii, ceremonie care nu creează emoții pozitive copiilor ce asistă. Bonus, faptul că trebuie să ducă flori la doamna, nervozitatea ce o observă la părinți că trebuie să caute flori pentru doamna, îl vor face să perceapă scoală că o instituție neprietenoasă.
    în prima zi ar trebui să se intre în școala la ore diferite, pe clase, părinții să intre și ei 10-15 minute , și gata, ce atâtea cadouri și porcarii; profesorii ar putea să spună, oameni buni, lăsați flori și cadouri, daca vreți, uite, școala are un cont, daca vreți, faceți donații și banii strânși, în mod transparent, vor fi folosiți pentru o activitate ce implică copiii voștri, o ieșire la muzeu, teatru, cinema, etc.

  8. #22

    Este un obicei benefic, banii ăia se întorc în economie

    Iar florile sunt biodegradabile

    • #23

      Ai pus ceva AI la blog? Că s-a prins imediat ce valoros a fost comentariul meu, mi-a apărut un popup cu “puncte pentru comentariul tău: -1” =)))

    • #24

      Numai că plasticul cu care-s înfăşurate nu-i deloc biodegradabil.

  9. #25

    Si barbatilor profesori/invatatori ce li se da ? Chiar sunt curios.

  10. #31

    Toata lumea duce flori la scoala, inclusiv cei care sustin ca nu ar trebui date flori invatatoarei/educatoarei. Asta este “traditia” si nimeni nu risca sa fie primul care sa rupa acest lant vicios.

  11. #32

    Partenera mea de viata e profesor de clasele 0-4 la o scoala privata din Cluj. Parintii copiilor sunt in general destul de destupati la cap si majoritatea castiga destul de bine.

    Festivitatea de inceput de an a decurs cam asa:

    – parintii si-au insotit copiii doar pana la poarta (regulament de pandemie), n-a chitait nimeni ca trebuie sa-si duca odorul in clasa.
    – “discurs” de deschidere a anului scolar, directoarea, 5 minute.
    – fiecare profesor si-a luat elevii in primire si i-a dus in clasa.
    – intro profesori (5 min fiecare). Sunt cate 2 profesori responsabili de fiecare clasa. introuri necesare pentru ca in cazul asta specific, clasa e de pregatitori si inca nu se cunosc bine. Mentiune: scoala a organizat in vara o intalnire prealabila cu toti copiii din clasa asta si cea paralela cu scop de meet and greet (parinti, copii si profesori). Deci exista deja un prim contact facut anterior.
    – discutii libere cu copiii si jocuri interactive (o ora)
    – Done. Copii preluati inapoi de parinti.

    Nici un buchet de flori sau cadouas traditional nu a fost ranit, oferit, amintit sau discutat in desfasurarea acestei pretioase zile. Toata lumea parea ok cu asta, atat in tabara parintilor, cat si in cea a profesorilor.

    Se poate si altfel. Cred ca nivelul setat de asteptari influenteaza mult interactiunea.

    Pentru transparenta si informatii relatate nebiasat, exista si cadouri pe parcurs. In ordine aleatorie:

    – o cutie de bomboane de ciocolata de 8 martie. Una. Din partea intregii clase.
    – buchet de flori de ziua ei de nastere. Tot unul. Tot din partea clasei.
    – o bratara de metal nepretios la finalul anului scolar trecut. Tot din partea clasei, la final de generatie (sfarsitul clasei a 4-a).

    Cam astea mi le amintesc din ultimul an.

    • #33

      Dar si cand platesti 1000 euro pe luna scoala privata parca nu iti mai arde de cadouri.

    • #34

      Da, e scoala privata, taxele alea sunt acolo cu un scop. Sa stii, totusi, ca nu e una dintre scolile cu taxele cele mai mari. Sunt si alea cu 1000 Eur + de care zici tu. In cazul asta punctual, taxa e undeva la 2000-2200 lei / luna, ceva in zona asta. Si profesorii lucreaza 8h/zi pentru copiii astia, nu doar orele de predare. In restul timpului isi pregatesc materiale de lucru, au intalniri 1 la 1 cu copiii, construiesc joculete si activitati de suport care sa si justifice taxele alea. Cumva, mi se pare mai natural ca banii extra pe care i-ai putea avea disponibili pentru educatia copilului sa mearga intr-o directie de genul asta, versus cadouase si tot felu’ de atentii in scopul obtinerii unui tratament preferentiar.

      Nu vreau sa zic ca exista relatie directa intre buget mai mare si un proces de invatare mai bun, dar bugetul mai mare atrage oameni care sunt dispusi sa investeasca timp si energie in schimbarea unor traditii care evident nu mai functioneaza.

  12. #35

    eu chiar as vrea sa stiu cum se practica in alte tari estice fost comuniste? Tot asa o fi ?

    Iar in tari Occidentale (UK, Franta, Italia, Germania si restul) cum se desfasoara? Clar ca nu cu flori protocolare. Dar cum ?

    • In Hamburg, liceu, cam 20-25 de euro pe an fondul clasei (bilete la film pt copii, spectacole, transport în oraș dacă merg pe aici etc). La profesori, cred că am strâns ceva până în 5 euro pe an de copil, pt mici cadouri la final pt diriginți (fiecare clasa are 2 diriginți). Astea sunt singurele costuri.
      In rest, mai trebuie din când în când să îi dau de mâncare, să îi iau haine etc.

    • #37

      Mai găsești rarisim exemplare și dincole, care fac cadouri, și flori, dar o fac discret: trimit florile cu un curier la scoală, profesoarei, ciocolată, etc (romanii ajunși pe dincolo stăpânesc bine principiul).
      Se fac și dincolo favoritisme, dar mai mult bazate pe influența părinților, origine, religie (daca școala e catolică și profesoara merge duminica la slujbe și se întâlnește cu copiii)- astea sunt observațiile mele.
      În rest, marea majoritate își depune copilul, merge direct în clasă, sta câteva minute, își la revedere și asta este, nu stam în careu să o ascultam pe comandanta de unitate.

  13. Din tastatura, nimeni nu e de acord sa dea flori “doamnei” si sa plateasca fondul clasei. Si nici cu BOR ul nu prea sunt de acord.
    In realitate, procentajul celor care ia flori, cotizeaza cu succes si se casatoreste la biserica este imens.

  14. #40

    Eu recunosc am uitat ca erau de dus flori. M-am trezit luni la gradinita printre pungi si pungute. Pe fi-mea au refuzat ca cica avea un punctulet alb in gat. (E miercuri si inca nu are nici o urma de vreo raceala, tuse, nimic. Asteptam exudatul. A ratat o saptamana aiurea, pe care o si platesc). Asa ca am uitat si marti sa duc ceva. Si miercuri. Abia acum am comandat ceva simbolic pe emag la easybox, si cred ca abia luni ma prezint. Am trei pungute: miss a lui fi-mea, miss a lui fi-miu , si miss directoarea.

  15. #41

    Vorba unui medic șpăgar de pe la noi: Nu fumez flori și nu beau bomboane.

    • #42

      sau a unei influencerite: copilul meu nu mananca bartere

    • #43

      Sau a unui arbitru in liga a 5-a de fotbal: decat o sticla goala in cap mai bine o sticla plina in geanta!

  16. #44

    Sunt de acord, insa am dus si voi duce flori. Pot fi rebela in chestii care ma privesc pe mine, dar nu sa sparg tipare si sa suporte copilul consecintele, ca nu eu stau cu doamna zi de zi.

    • #45

      „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”

      Si eu duc flori la inceput de scoala si de 8 martie dar pentru ca asa sunt conditionata cultural sa fac nu incerc sa o justific. Realizez ca nu e normal dar avem atatea chestii cu care suntem indoctrinati mult mai nocive decat asta de care incerc sa scap (am inceput cu refuzul datului de bani pt cadouri si ma simt exponential mai bine) incat probabil inca nu am ajuns cu lista la asta.

      Insa eu le dau din inertie aproape si ma limitez la zambile de 8 martie si 3 trandafiri de inceput de scoala. Ce nu inteleg din mesajul tau este partea cu justificarea datului de flori de teama consecintelor asupra copilului tau. Daca tu ai convingerea ca ar exista consecinte asupra copilului pentru ca nu i-a dat flori cum doamne iarta-ma poti sa incredintezi educatia scolara a copilului tau acelui om. Nu ti se pare periculos?

    • #46

      Am vrut initial sa pun consecinte intre ghilimele, dar am zis ca nu e cazul… Da, nu o sa fie nicio tragedie / pericol iminent daca nu duc flori.

  17. #47

    Problema este că practica asta îi și schimbă pe profesori. Pana acum vreo 5 ani maică-mea a predat la diversi scoli ca suplinitor, apoi mult timp la o scoala cu copii speciale. Deci nu prea era intr-o pozitie de profesor care sa aiba de unde să primească cadouri. De vreo 5 ani e la o scoala bună diriginte la clasa cea mai bună. Dacă la inceput era super recunoscătoare pentru orice cadou și dacă nu primea nu prea o afecta, acum de cand primeste de ceva timp numai cadouri multe sau cadouri scumpe, cand primeste ceva mai mic sau ieftin cam stramba din nas. Eu incerc să ii dau peste nas de fiecare dată și să o aduc cu picioarele pe pamant, dar o vad cum incet incet incepe să se comporte ca oamenii care se cred jupâni.
    Pe de altă parte e misto că primim mezeluri, cozonaci si cam 70% din chestii pe care le cumpărăm de Crăciun.

  18. #48

    Bă, voi sunteți ăia care nu aduceți nici două flori la înmormântare că tot nu are ce face mortul cu ele.
    Faceți gât acum de flori la începutul anului școlar dar cotizați săptămânal cu un “parfumel” (ce sare de 100 euro) doamnei.
    Ipocriților!