Din umilele mele cunoștințe adunate prin experimente, unele groaznice, mi-a ieșit ce e în film. Ce am omis să spun este că carnea trebuie zvântată înainte, adică lăsatăla scurs, pentru că are foarte multă apă șiasta lasă un gust amar.

Întrebări în comentarii. Nu uitați să dați subscribe, like și share pentru noi și noi rețete minunate.

Folosesc un grătar Tenneker, se găsește la Hornback, varianta small, care e mai mult decât suficientă, hrănești 10 persoane o dată lejer.
Carnea folosită este ceafă de porc și piept, marinate ușor în sos de stridii, ca să îi dea culoarea arămie, sare, piper și niște cimbru. E de preferat să puneți sare multicică, sarea va scoate apa din carne, lucru pe care îl doriți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

51 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Am crezut ca am surzit prima oara cand mi s-a dus tot sunetul intr-o singura casca :))
    Din experienta mea cu afumatul, citire:
    1. Lemnul de fag e mai bun, se potriveste la orice carne
    2. Fumul alb e rau, fumul albastru e bun. Ala alb inseamna foc sufocat si are gust amar si innecacios. Incearca sa mentii temperatura doar din lemne, cu aerisirile deschise la maxim.
    3. 4 ore la fum e prea mult pentru unele tipuri de carne. Dupa doua ore eu invelesc carnea in hartie de copt si asa ramane pentru restul timpului.

    Pentru tehnici de mentinere a focului in smoker si alte giumbuslucuri recomand masterclass-ul lui Aaron Franklin, poti sa-l cumperi la reducere de pe filelist.

    • #2

      Cum le stii tu pe toate, da-te-n sbz. De gratar nu zici nimic? De faptul ca e prea aproape de casa si ii intra fum? Sunteți bestiali, specialilor.

    • #3

      :)))))))

    • #4

      that escalated quickly:)))))

    • #5

      foarte buna ideea cu folia. next time will try

    • #6

      Confirm si eu chestia cu folia, doar ca eu invelesc carnea inainte si o tin pana se gateste carnea.

      La sfarsit dau folia jos si dau focul la maxim. Optional in ”plicul” de folie pot turna si un lichid, suc de mere de exemplu, sucul in care s-a marinat carnea etc.

      Baga lemne mai putine si mai des, unul maxim doua sa aiba loc sa arda complet, cosul ala nu prea are tiraj.

      Eu data viitoare, bag un pui intreg, umplut, sa vad ce iese.

    • #7

      Sa ne tii la curent cu puiul, n-am bagat niciodata pui la smoker. Suc de mere folosesc si eu, stropesc cu el carnea periodic cat e expusa, sa nu se usuce.

    • #8

      Gandeste-te ca la Franklin oamenii se aseaza la coada la 5 dimineata ca sa prinda comanda la 11.
      Umbla vorba ca ar fi cel mai bun BBQ din lume.

  2. Metrî, mai ușor cu aruncatul lemnelor în focar, ăsta e un sfat de om pățit. Le așezăm frumos, chiar dacă ne pârlim părul de pe copănele. Altfel, poate facem pleosc când se mai ard niturile ălea și tabla de lângă ele.

    Grătarul ăsta al tău e pe lista de opțiuni când îmi fac palat, până atunci are socru meu afumătoare într-o cămăruță de 3×3 și afum după metodă clasică, porc atârnat în tavan și oală sub el. Da’pare tare util grătarul ăsta, termometru n-am gândit niciodată până acum și produsul pare bun din ce văd în filmare, îs curios de gust, ne zici tu.

    • #10

      foarte bun gustul, puuuutin cam tare, cred ca a fost prea mult 4 ore, data viitoare incercam 3

    • #11

      Si 3 cred ca e mult, mai ales la peste 150 de grade. Iti iese tipica “friptura de porc la cuptor” asa cum o fac gospodinele romance, d-aia de zici ca mesteci rigips.

    • #12

      Cea mai buna solutie ca sa nu iasa asa ultra-mega facuta ca in filmare e sa iei un termometru cu sonda exterioara.
      Avantajul la astea cu sonda exterioara e ca nu mai tb sa deschizi capacul la afumatoare, risti f. tare sa maresti temperatura focului cand verifici daca e facuta carnea.

      Eu il am pe asta campinggrill.ro/termometru-igrill2-weber
      Gasesti si mai ieftine. Odata ce incepi sa gatesti cu termometru nu te mai intorci inapoi.

    • #13

      nu e ultra.mega:) are crusta, de la sosul de stridii.

    • #14

      Nu ma refeream la crusta.
      Se vede din culoarea interioara si din cum taie cutitul (bine poate nici nu e f. ascutit).

      Si eu le faceam din ochi dar e imposibil sa le nimeresti cum le scoti cu termometrul.
      Ti se topeste in gura daca o scoti la fix.
      E suficient sa o lasi 5-10 minute in plus si s-a dus din fragezime.

    • #15

      Stii ce merge super smecherie pe afumatoarea asta de ti-ai luat-o.

      Somon afumat.

    • #16

      bro…

    • #17

      Am facut-o pe asta — www.youtube.com/watch?v=1zT8QBMEML8

      Daca mi-e mi-a iesit oricine poate sa o faca.
      Iei lemn de mar

  3. #18

    O intrebare: cat timp a stat carnea la marinat?

    • #19

      putin, o ora maxim, altfel marinada intra in carne si ii distruge textura

  4. #20

    @Cetin: stii ca pot sa scriu un foileton despre gratare si afumatori.
    Dar amu’ nu pot sa zic decat atat: ❤️

  5. #21

    @Paul: Chiar te rog sa scrii, sunt interesant, probabil si altii.

    • #22

      stii ce nu ma prind eu si nici nu am chef sa verific? daca afumarea asta este strict pentru gust sau este si conservant.

    • #23

      @Arhi: da.

    • Afumarea asta, e strict pentru gust. Pentru conservare ai în primul rând sărarea cărnii în saramură (concentrația exactă n-o știu dar practici metoda oului proaspăt care trebuie să plutească când e destulă sare) și apoi afumarea … bine ai venit în dark side of the afumătoare, fum rece, fag sau ce vrei tu acolo, seturi de câte 4 ore, în spațiu uscat …de la 7 zile în sus la temperatură cât mai apropiată de zero. Obții prosciutto crudo după tratament între 7 și 14 zile și lăsată ulterior la uscat, în pod, cu curenți de aer. Și lucrezi cu toată pulpa, nu cu 2 kile de carne. Produsul rezistă un an minim, culoare maro-alună în secțiune, cu depuneri de sare pe suprafață. Se păstrează în pod, cu un tifon pe el. Nu pute, nu se strică, textură perfectă, nu cedează la presiune cu degetul. Începi să l consumi de paști, deci stă la uscat 3 luni.

    • #25

      nu am nici cea mai vaga intentie sa fac asa ceva:)))) pentru mine e gustul de afumat, nu sa o manancpeste 6 luni. intrebam in ideea daca o las afara dn frigider 24-48de ore, nu pana la craciun:)))

    • E tratată termic, peste 60-70 de grade 3 ore e deja destul să omoare o droaie de bacterii. Tu te ai dus la o temperatură superioară, n are de ce să nu reziste 24 de ore dacă temperatura de păstrare e cca 20 de grade, în container inchis sau ambalată corespunzător. Pentru un sandwich la drum lung, te poți baza fără probleme mai ales că vii cu un conținut de apă mai redus decât mezelurile din magazin.
      Dacă vrei perversiuni majore și conservare superioară, poți face șmecheria asta și să faci un soi de jerky, uscand produsul în dehidrator sau în cuptorul electric la un 50-70 de grade cateva ore, taiat fâșii după ce l-ai afumat.

      P.S. 24-48 de ore la calitatea asta, lăsat la temperatura constantă, a camerei să zic, după 3-4 ore de tratament termic upto 100 de grade plus sărare, e mai degrabă maturare. Obții o pastramă, stă lejer fără mari investiții până termini stocul.

    • #27

      @Cetin: daca procesul de gatire & afumare este facut corect, carnea se poate conserva pentru perioade mai lungi.

      Cel mai mult am experiment cu un vitel la protap: 12 zile la bait, aproape 14h la jar, cu fag (pentru fum) vreme de aprox 3h.
      Carnea a fost feliata, lasata la racit (proces incet pana la temperatura camerei) iar apoi impachetata individual (pungi vidate).
      O parte din pachete au fost congelate rapid si pastrate la congelator iar o parte pastrate la loc racoros.
      Cele pastrate la loc racoros (zona de munte, temperatura ~12-14 grade in beci pe timp de iarna) au rezistat aprox 3 luni (pana s-a epuizat stocul).
      Cele pastrate la congelator au rezistat aproximativ un an (idem pana la epuizarea stocului).

      In rest uzualele: carnati de casa, diverse bucati de carne pentru consum imediat (porc, pui, vita, peste), copt vinete si ardei, etc.

    • Fara sa sarezi carnea nu poti sa o conservi prin afumare. La cea sarata si afumata poti sa tai din ea si sa o pastrezi in continuare in afumatoare. La cea doar afumata trebuie sa o pastrezi la frigider.

      Eu prefera sa sarez suncile si slaninile cu sare grunjoasa pentru ca scoate apa din carne. Saptamanal trebuie verificate si acoperite zonele de carne cu sare.

      Prosciutto nu se afuma. Se tine la sare 6 saptamani si apoi la maturat pana la 24 luni. Ce zici tu acolo e sunca de casa.

      Noi la carnati dam 3 fumuri, la sunci 4. Nu s-au stricat niciodata, asta ca nu au apucat :)) Fum rece, rumegus de fag.

    • #29

      Acel moment cand te simti depasit de situatie: un urmas de-ai lu’ Atilla ii da sfaturi unui tatar despre cum se pastreaza carnea à la long. Jargon profesional…

    • @nea_zapada, e Attila, te rog frumos

    • #31

      @pere neige: cronologic vorbind, hunii, si chiar maghiarii, au de ce sa invete tatarii in ale pastratului carnii sub sa…

  6. #32

    Am uitat ceva.

    Eu fac mai multa carne, pastrez din ea si o las sa se raceasca.
    Sa vezi ce bine se taie rece, si ce sandvisuri ies din ea la micul dejun.

  7. #33

    Ultimul paragraf din postarea ta mi-a adus aminte de un text citit de vreo cativa ani legat de maniera “mecanica” de a incheia un video cu retete.

    RETETA ZILEI
    -oua fierte tari-
    M-am gandit ca ar fi util sa va impartasesc o reteta de mare complexitate, care necesita oarece deprinderi, si anume: ouale fierte tari. Nu vreau sa ma laud, dar imi ies de fiecare data, asa ca iata aici procedura completa: Se cauta un recipient metalic in care sa incapa ouale, se introduc ouale, apoi apa. Se scot ouale din apa, apoi se pune apa la fiert. Dupa ce fierbe apa se introduc ouale in apa fierbanda, cu grija sa nu ne oparim la degete. Se asteapta 8 minute. Folosind o bucata de material textil se prinde recipientul de manerul anume prevazut si se toarna peste apa fierbinte apa rece de la robinet. Se vor manca doar dupa decojire! In editia urmatoare va prezint o noua reteta : pahar cu apa potabila. Pe curand!

  8. eu am facut alta mizerie. Am pus carbunii pana am avut cam 250in incinta. Am bagat termometru in carne si am lasat-o la 65-68 de grade vreo 6 ore. Pe final am pus si niste chipsuri de lemn pentru fum. Buna joaca.

    Io nu am voie sa fac dastea cu afumat deci nu ma chinui

  9. #36

    Data trecută a fost Luna, de data asta e rândul tău să naști… :)))

    Altfel, carnea arată bine.

    Lemnul ăla nu trebuia udat un pic? Mă rog, probabil că nu… Eu mă iau după ce fac ăștia prin Canada, și ei “udează” lemnul de afumat.

  10. #37

    Fa rost de niste lemn de cires, mar sau stejar si incearca sa-l faci bucati cam de o jumate de pumn. Il tii in apa 30 minute si apoi il pui printre lemul de fag. Are alta aroma carnea ! Ciresul si marul sunt bune pentru pui si peste iar stejarul pt restul.

  11. #38

    Blasfemie. Sos de stridii peste ceafa de porc… Ce imputiciune cred c-a iesit. Cel putin din ce cunosc eu cu toate sosurile alea asiatice ce le pun maimutoii in farfurie…

  12. #39

    Si tipul asta stie ce face www.youtube.com/watch?v=Lvsv2FGlU9E

  13. #40

    Te citesc de ani buni. Sa tot fie vreo 10. Comentez rar din lipsa de timp.
    Permite-mi să-ți dau un sfat. Înainte să afumi carnea, ceafa sau mușchi, las-o 24 de ore acoperita cu sare grunjoasa și două linguri de zahar. Nu depăși cele 24 de ore. Ți-o spun din experiență.
    Sarea va scoate toată apa din carne. Va fi numai buna pentru afumat. Nu e o idee rea că după cele 24 de ore să o condimentezi cu piper, coriandru, etc, înainte de a o băga în grătar.
    Eu nu am unde sa afum. Din păcate. Dar am crescut la casă, într-un oraș din Romania, iar ai mei afumau întotdeauna.
    Salutări de peste hotare!

    • #41

      Daca ai tai nu sunt originari din North Carolina, probabil ca afumau carnea ca noi, restul, pentru iarna. Aia e total altceva fata de a afuma carnea pentru o friptura. Apa din carne nu vrei sa o scoti, pentru ca iti va iesi o friptura uscata, din contra, e bine sa mai umezesti carnea din cand in cand pe masura ce se gateste, pentru a avea o friptura zemoasa si gustoasa.

  14. #42

    Am vrut sa scriu si eu ceva dar am citit comentariile si mi-am dat seama cade fapt nu stiu nimic despre afumare, gratare si alte chestii deastea. Asa ca raman la mici

  15. #43

    Vezi că pe ăla care pune fete la fezandat il cheamă Dincă, nu Petrișor.
    Petrișor e un labagiu sinistru, dă-l în ghena mă-sii de mustăcios pervers.

  16. #44

    Cetine, la recomandarea de piscina si gratar si eu ti-am zis de Tenneker. Aveam de gand sa-l iau si eu dar m-am razgandit si fac eu unul. M-am razgandit dupa ce m-am invartit prin zona de gratare cam 30 de minute si am vazut accesoriile de fonta de la Tenneker Halo si sistemul platform wekelijkse-folders.nl/assets/img/item_image/hornbach/11961/img004.jpg.

    Asa ca am proiectat unu in Sketchup. Nu am rezistat si am adaugat si un geam termorezistent.
    www.youtube.com/watch?v=rHMhXhDMhGs&feature=youtu.be

    Cam asa arata gratarul nefinisat dupa 6 ore de munca.

    ibb.co/6B0GVF7 – cu gratarul de fonta in el
    ibb.co/NyPkT43 – gratarul finalizat, nefinisat si fara geam

    Am folosit tabla de 3mm de 1000×2000 de la baduc. O sa-i pun un termometru Tenneker si roti de 22mm.

    Cand va fi gata, sper maxim 2 saptamani pot da planurile finale cui doreste.

    • #45

      prea mult skill acolo:)))))

    • #46

      Am uitat sa zic de pret 1200 – 1400 lei 🙂
      Doar cele 4 componente de fonta au costat ~ 600 lei.

    • #47

      Felicitari, arata super. Eu am o curiozitate, cat a durat sa faci proiectarea in Sketchup? Mereu mi-am dorit sa proiectez chestii inainte sa le construiesc, dar m-am gandit ca ar dura mai mult decat constructia in sine.

    • #48

      bine, sper ca se intelege ca e super, nu am laudat din invidie…:)))

    • #49

      3 – 4 ore si asta pentru ca am 3 modele diferite :).
      Eu proiectez tot ce fac in Sketchup ca sa am dimensiunile exacte cand tai ceva. Plus sa am un model 3D sa vad cum arata :).
      De obicei pentru chestiile mai mici gen un tavalug tai piesele la CNC sa-mi iasa la fix.

      Tavalug de gazon
      ibb.co/qp5w6dJ
      ibb.co/Y2Z7d5P

      Cupa tractor
      imgur.com/a/q3t2q02

      Nu as fi putut face asa ceva fara proiect in Sketchup.

    • #50

      Jos palaria! Razvan, daca talent, orice ne-a demonstrat tuturor

    • #51

      #amin. daca stiam, il contractam:)