Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.
basme. nici in miercurea ciuc, nici in odorhei, nici in tg secuiesc nu mi s-a intamplat, ba dimpotriva, am dat de oameni ok, care se chinuiau, intr-adevar, sa vorbeasca romana, dar nici un nem todom. legende urbane
#2 NOU
miticosul
Mai repede cred ca s-a referit la tipul de paine. Ca e altfel in Ardeal decat in Muntenia. Zic si io …
@cismaru: N-as zice ca sunt chiar basme. Cazuri izolate cred ca e mai apropape de adevar. Am patit-o, in Odorhei cred, cand am intrat intr-un magazin cu un prieten care nu intelege maghiara mai deloc (eu nu stiu sa vorbesc, dar inteleg chestiile de baza). Omu’ a cerut o cutie de lapte. In prima faza nu a fost bagat in seama, dupa cateva insistente a primit un “nem tudom” si dupa inca cateva insistente a primit un “nu-ti dau nimic” destul de stalcit. Am iesit din magazin si am intrat in urmatorul, care era chiar langa, unde nu am avut nicio problema. Cu alte cuvinte oameni prosti exista peste tot.
O chestie care am intalnit-o mai des (si care nu mi se pare normala, dar – pentru mine- nu-i chiar asa de deranjanta) e sa ma adresez intr-un magazin in romana si sa mi se raspunda in maghiara (si nu ma refer numai la salut, ci intreaga conversatie; de la salut, ce doriti, costa atat si pana la la revedere). Cum am zis mai sus, nu stiu vorbi maghiara, dar inteleg chestiile de baza si le stiu pune in context, deci ma descurc si cand dau peste asa ceva.
Toa’șe, daca tie nu ti s-a intamplat nu inseamna ca-s basme. Mie mi s-a.
#5 NOU
Paul
@Cismaru: Ojdula, Moacsa. Nu-s injuraturi, sunt localitati in RO unde nu gasesti picior de vorbitor de lb. romana.
#6 NOU
user
Inainte sa ma apuc de framantat si produs paine acasa luam de la un chiosc care aduce paine de la o brutarie maghiara. La tara cand ai mei nu au chef sa dea drumul la cuptor sa facem paine, cumparam de la un magazin care o primeste de la o brutarie maghiara. De ce ? Restul sunt nasoale. Prea pufoase in principal, si dupa 2 zile sunt praf. Una de 2-3 kile de la ei e consistenta, necolorata, chiar are cartofi si tine 5+ zile. In plus, nici nu e feliata 🙂
#7 NOU
hillie
Pentru ca fix despre asta era vorba.
#8 NOU
Arhi
daca o paine ramane proaspata mai multe zile, inseamna ca are afanatori si e-uri pana la gat
#9 NOU
miticosul
N-as zice. Bunica-mea facea paine la tzest, in soba, si era cat de cat OK 2-3 zile. Bine, nu ajungea pana acolo pentru ca o mancam noi goala, asa de buna era (pe vremea comunistilor, cand painea se cumpara cu cartela + buletin).
#10 NOU
Arhi
diferenta dintre 2-3 zile si 5 zile plus e fix ceea ce spun eu
#11 NOU
user
la tara : iarna in camera rece. unde se tin conservele pentru animale, ca matele sunt invatate la conserva, ouale, prajitura, paine, paste samd. ca lazile frigorifice sunt pline cu altceva.
vara, exista un loc amenajat in beci tot la racoare (ca iarna tii lene sa mergi pana acolo).
painea … pufoasa tinuta in aceleasi conditii mai mult de 2 zile ajunge la animale.
si da, noi bagam o gramada de chimicale cand facem paine si prajituri in cuptorul mare, de o tinem in aceeasi camera/beci si nu se strica nici aia 5 zile. doar nu vrei sa aprindem ditamai animalul de cuptor pentru 2 zile ? cand facem, facem cam 4 bucati, doua raman la ai mei sa aiba pana weekendul urmator, 1 luam noi acasa la brasov, 1 o mancam pe loc :).
programul tipic e asa : vineri seara pregatim aluatul, sambata dau drumul la cuptor, bagam 3 paini la camera rece, 1 o lichidam sambata/duminica, luni -> vineri ai mei manaca restul de 2 ramase (cu aportul cainelui care mai primeswte si el cate o felie cu untura), si noi lichidam 1 care o luam la oras. in schimb la oras, o taiem in 2 si bagam jumate in congelator, ca nu avem pe aici camera rece.
#12 NOU
geretus
te cam inseli… o paine fara nimic altceva decat faina, apa si drojodie tine mai mult timp… Afanatorii de care spui, isi fac treaba pe termen scurt astfel incat dupa 2-3 zile poti pune pe masa o bucata de caramida.
Din proprie experienta vorbesc – painea facuta in casa tine mai mult decat cea cumparata, din orice magazin… Chiar si 5 zile..
#13 NOU
mesterul
o piine buna, fara porcarii in ea isi pierde din calitati dupa o zi jumate. am zis!
Esti cam prostanac, acel video a fost facut la misto.
Insa, este un alt video facut de aceeasi persoana, prin care a dovedit ca se poate cumpara paine in Odorhei purtand bentita tricolora pe cap si vorbind romaneste.
#19 NOU
Jerome
Ai ceva alb, nedefinit, sub nas.
#20 NOU
semeketh
par. albeste.
bine ca n-are prea mult par in cap, era carunt deja 😀
#21 NOU
Dani Corban
Se numeste batranete.
#22 NOU
Arhi
muriti, va rog. multumesc
#23 NOU
CID
Dar ati observat cat i s-a indesit parul de cand foloseste solutia aia ?Are vreo 30 de fire in plus…
#24 NOU
mihaela
@cid: da, sub nas si sunt albe
#25 NOU
Arhi
femeie…
#26 NOU
ducu
Daca intri intr-un magazin de paine si cumperi o paine in zona Sebes trebuie sa stii ca ori mananci 5 zile din ea, ori trebuie sa iti gasesti niste companioni la masa. Painile la Sebes sunt de la 2 kile in sus
#27 NOU
Mark 3000
D-aia era blocaj la Sebes, ca se oprea toata lumea sa cumpere paine. Or sa dea faliment brutariile acum cu autostrada.
#28 NOU
w
sigur…am putea sa credem ca verdele de pe tricou, albul peretelui si rosul…..din gura… sunt doar printr-o coincidenta culorile steagului BOZGOR (FUTU-LE MUMELE-N CUR).
#29 NOU
mihai
pai mai la inceput te uiti pe muntie. si daca vezi ca pie muntie padurile nu is, tomite atunci intri in pravalie sa viezi daca stiu sa nu stie in romanieste diespre pita.
#30 NOU
Arana
Daca stau sa ma gandesc, doar cand merg acasa, dincolo de granita cu Brasovul, mananc paine. Deci un adevar tot e in afirmatia asta :))
Io no reusescum sa intelegum ce ai transmisum prin viu grai deoarecem si pentru ca estem un video fara subtitrare in limbia mia. Folosesc Google Translate.
#37 NOU
Rekettye
Hai sa va invatz cum sa ceretzi paine cand ajungetzi pe la noi: “Kerek egy kenyeret”! Noa, shi acum repetatzi! Incet-incet se invatza, inceputu-i greu ;))
#38 NOU
aurache
ve rog dati un paine la mine, mey
#39 NOU
multifrectius galenicus ibn al piftie
du-ti
#40 NOU
Sarpele
Te-ai mutat pe zapada asta in Ungaria? Nu puteai astepta pana la primavara?
#41 NOU
mihaela
Pishta …dar daca vorbesc engleza ma serveste?
#42 NOU
Rekettye
Mihaela, pe tine te servim shi daca ceri romaneshte, ca ai nume frumos 😉
#43 NOU
Ovidiu
Am intrat recent in doua magazine din Ardeal sa cumpar paine ,venind de la Brasov spre Suceava , cu vanzatori unguri care intr-adevar nu vorbeau f.bine romaneste dar au fost foarte amabili,deasemenea am cumparat paine de genul si in Toscana si in Transnistria, painea tine cam 5-7 zile proaspata, in afara de faina si maia,se pune 30 minuteun intr-un invelis de frunze de varza dupa scoaterea din cuptor, plus coacerea aparte si se ajunge la rezultatul asta .
#44 NOU
multifrectius galenicus ibn al piftie
bah terminati ca inca am sechele ,la sibiu se cumpara o paine rotunda,se pune in carpa si se mananca la bucata de parca-i porc afumat ,traaaaaaag aia de o paine si cate 4 zile , ce le-a crescut adrenalina cand le-am zis ca io vreau sa rupt din paina…pana mea sa nu zic ce ochi au beshlit cand am zis ca nu stau in apartament fara cada ( vana in ardeleneste)
#45 NOU
Miere Sabadus
Ceva asemanator a prins un fost coleg in ’93 in Odorhei (HR), cand a cerut o paine, i-a raspuns “nem tutom pita, … keneret” . Totusi peste o saptamana in acelasi loc, nu s-a repetat pb. Asa cum spuneau si altii, depinde foarte mult de oameni. Nu poti sa spui ca romanii sunt mai putini hoti decat tiganii, sau mai buni decat ungurii.
#46 NOU
Arhi
da, sunt convins ca nu te mintea. pentru ca intotdeauna, cand ajung in odorhei, romanii cer o paine
#47 NOU
m
ar cere mamaliga(e un fel de polenta), daca s-ar vinde gata facuta. in magazinele unde se vinde paine.
NOU
basme. nici in miercurea ciuc, nici in odorhei, nici in tg secuiesc nu mi s-a intamplat, ba dimpotriva, am dat de oameni ok, care se chinuiau, intr-adevar, sa vorbeasca romana, dar nici un nem todom. legende urbane
NOU
Mai repede cred ca s-a referit la tipul de paine. Ca e altfel in Ardeal decat in Muntenia. Zic si io …
NOU
@cismaru: N-as zice ca sunt chiar basme. Cazuri izolate cred ca e mai apropape de adevar. Am patit-o, in Odorhei cred, cand am intrat intr-un magazin cu un prieten care nu intelege maghiara mai deloc (eu nu stiu sa vorbesc, dar inteleg chestiile de baza). Omu’ a cerut o cutie de lapte. In prima faza nu a fost bagat in seama, dupa cateva insistente a primit un “nem tudom” si dupa inca cateva insistente a primit un “nu-ti dau nimic” destul de stalcit. Am iesit din magazin si am intrat in urmatorul, care era chiar langa, unde nu am avut nicio problema. Cu alte cuvinte oameni prosti exista peste tot.
O chestie care am intalnit-o mai des (si care nu mi se pare normala, dar – pentru mine- nu-i chiar asa de deranjanta) e sa ma adresez intr-un magazin in romana si sa mi se raspunda in maghiara (si nu ma refer numai la salut, ci intreaga conversatie; de la salut, ce doriti, costa atat si pana la la revedere). Cum am zis mai sus, nu stiu vorbi maghiara, dar inteleg chestiile de baza si le stiu pune in context, deci ma descurc si cand dau peste asa ceva.
NOU
Toa’șe, daca tie nu ti s-a intamplat nu inseamna ca-s basme. Mie mi s-a.
NOU
@Cismaru: Ojdula, Moacsa. Nu-s injuraturi, sunt localitati in RO unde nu gasesti picior de vorbitor de lb. romana.
NOU
Inainte sa ma apuc de framantat si produs paine acasa luam de la un chiosc care aduce paine de la o brutarie maghiara. La tara cand ai mei nu au chef sa dea drumul la cuptor sa facem paine, cumparam de la un magazin care o primeste de la o brutarie maghiara. De ce ? Restul sunt nasoale. Prea pufoase in principal, si dupa 2 zile sunt praf. Una de 2-3 kile de la ei e consistenta, necolorata, chiar are cartofi si tine 5+ zile. In plus, nici nu e feliata 🙂
NOU
Pentru ca fix despre asta era vorba.
NOU
daca o paine ramane proaspata mai multe zile, inseamna ca are afanatori si e-uri pana la gat
NOU
N-as zice. Bunica-mea facea paine la tzest, in soba, si era cat de cat OK 2-3 zile. Bine, nu ajungea pana acolo pentru ca o mancam noi goala, asa de buna era (pe vremea comunistilor, cand painea se cumpara cu cartela + buletin).
NOU
diferenta dintre 2-3 zile si 5 zile plus e fix ceea ce spun eu
NOU
la tara : iarna in camera rece. unde se tin conservele pentru animale, ca matele sunt invatate la conserva, ouale, prajitura, paine, paste samd. ca lazile frigorifice sunt pline cu altceva.
vara, exista un loc amenajat in beci tot la racoare (ca iarna tii lene sa mergi pana acolo).
painea … pufoasa tinuta in aceleasi conditii mai mult de 2 zile ajunge la animale.
si da, noi bagam o gramada de chimicale cand facem paine si prajituri in cuptorul mare, de o tinem in aceeasi camera/beci si nu se strica nici aia 5 zile. doar nu vrei sa aprindem ditamai animalul de cuptor pentru 2 zile ? cand facem, facem cam 4 bucati, doua raman la ai mei sa aiba pana weekendul urmator, 1 luam noi acasa la brasov, 1 o mancam pe loc :).
programul tipic e asa : vineri seara pregatim aluatul, sambata dau drumul la cuptor, bagam 3 paini la camera rece, 1 o lichidam sambata/duminica, luni -> vineri ai mei manaca restul de 2 ramase (cu aportul cainelui care mai primeswte si el cate o felie cu untura), si noi lichidam 1 care o luam la oras. in schimb la oras, o taiem in 2 si bagam jumate in congelator, ca nu avem pe aici camera rece.
NOU
te cam inseli… o paine fara nimic altceva decat faina, apa si drojodie tine mai mult timp… Afanatorii de care spui, isi fac treaba pe termen scurt astfel incat dupa 2-3 zile poti pune pe masa o bucata de caramida.
Din proprie experienta vorbesc – painea facuta in casa tine mai mult decat cea cumparata, din orice magazin… Chiar si 5 zile..
NOU
o piine buna, fara porcarii in ea isi pierde din calitati dupa o zi jumate. am zis!
NOU
ar fi interesanta o dezbatere pe seama acestui articol voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cirnatul-si-rahatul-102389.html.
domnul teodorescu spune ca:
1. “basistii” sunt de 2 feluri:
a.partizanii autentici
b. sinecuristii
2. “usl-istii si antenistii” sunt de doua feluri:
a. mercenari
b. naivi
NOU
Încearcă cu „pită” data viitoare.
Tehnic vorbind, un filtru mai bun pe microfon sau un spațiu de filmare mai plin de textile ar prinde bine. Sunetul e cam ascuțit.
NOU
plin de specialisti dornici sa ofere sfaturi gratuit
NOU
Culmea e ca ungurii se plang ca nu pot cumpara, in Ardeal, paine pentru ca nu stiu vanzatoarele ungureste. Cine minte?
www.sebastianbargau.ro/2014/01/24/un-ungur-prost-pentru-ca-paine/
NOU
Esti cam prostanac, acel video a fost facut la misto.
Insa, este un alt video facut de aceeasi persoana, prin care a dovedit ca se poate cumpara paine in Odorhei purtand bentita tricolora pe cap si vorbind romaneste.
NOU
Ai ceva alb, nedefinit, sub nas.
NOU
par. albeste.
bine ca n-are prea mult par in cap, era carunt deja 😀
NOU
Se numeste batranete.
NOU
muriti, va rog. multumesc
NOU
Dar ati observat cat i s-a indesit parul de cand foloseste solutia aia ?Are vreo 30 de fire in plus…
NOU
@cid: da, sub nas si sunt albe
NOU
femeie…
NOU
Daca intri intr-un magazin de paine si cumperi o paine in zona Sebes trebuie sa stii ca ori mananci 5 zile din ea, ori trebuie sa iti gasesti niste companioni la masa. Painile la Sebes sunt de la 2 kile in sus
NOU
D-aia era blocaj la Sebes, ca se oprea toata lumea sa cumpere paine. Or sa dea faliment brutariile acum cu autostrada.
NOU
sigur…am putea sa credem ca verdele de pe tricou, albul peretelui si rosul…..din gura… sunt doar printr-o coincidenta culorile steagului BOZGOR (FUTU-LE MUMELE-N CUR).
NOU
pai mai la inceput te uiti pe muntie. si daca vezi ca pie muntie padurile nu is, tomite atunci intri in pravalie sa viezi daca stiu sa nu stie in romanieste diespre pita.
NOU
Daca stau sa ma gandesc, doar cand merg acasa, dincolo de granita cu Brasovul, mananc paine. Deci un adevar tot e in afirmatia asta :))
NOU
pot sa te ating?
NOU
Atinge-ma pe mine!
NOU
Ma da toti intrati sa cumparati o paine? Nu mai cere nimeni o Cola sau un Kent?
NOU
poveste inventata. Ardeal nu este harghita si covasna. si partial mures
NOU
apropo, pe buna cum, dacă ceri o pâine și nu primești o franzela, atunci ești în Ardeal.
NOU
Io no reusescum sa intelegum ce ai transmisum prin viu grai deoarecem si pentru ca estem un video fara subtitrare in limbia mia. Folosesc Google Translate.
NOU
Hai sa va invatz cum sa ceretzi paine cand ajungetzi pe la noi: “Kerek egy kenyeret”! Noa, shi acum repetatzi! Incet-incet se invatza, inceputu-i greu ;))
NOU
ve rog dati un paine la mine, mey
NOU
du-ti
NOU
Te-ai mutat pe zapada asta in Ungaria? Nu puteai astepta pana la primavara?
NOU
Pishta …dar daca vorbesc engleza ma serveste?
NOU
Mihaela, pe tine te servim shi daca ceri romaneshte, ca ai nume frumos 😉
NOU
Am intrat recent in doua magazine din Ardeal sa cumpar paine ,venind de la Brasov spre Suceava , cu vanzatori unguri care intr-adevar nu vorbeau f.bine romaneste dar au fost foarte amabili,deasemenea am cumparat paine de genul si in Toscana si in Transnistria, painea tine cam 5-7 zile proaspata, in afara de faina si maia,se pune 30 minuteun intr-un invelis de frunze de varza dupa scoaterea din cuptor, plus coacerea aparte si se ajunge la rezultatul asta .
NOU
bah terminati ca inca am sechele ,la sibiu se cumpara o paine rotunda,se pune in carpa si se mananca la bucata de parca-i porc afumat ,traaaaaaag aia de o paine si cate 4 zile , ce le-a crescut adrenalina cand le-am zis ca io vreau sa rupt din paina…pana mea sa nu zic ce ochi au beshlit cand am zis ca nu stau in apartament fara cada ( vana in ardeleneste)
NOU
Ceva asemanator a prins un fost coleg in ’93 in Odorhei (HR), cand a cerut o paine, i-a raspuns “nem tutom pita, … keneret” . Totusi peste o saptamana in acelasi loc, nu s-a repetat pb. Asa cum spuneau si altii, depinde foarte mult de oameni. Nu poti sa spui ca romanii sunt mai putini hoti decat tiganii, sau mai buni decat ungurii.
NOU
da, sunt convins ca nu te mintea. pentru ca intotdeauna, cand ajung in odorhei, romanii cer o paine
NOU
ar cere mamaliga(e un fel de polenta), daca s-ar vinde gata facuta. in magazinele unde se vinde paine.