Ministerul Finanţelor vrea să modifice programul ”Prima casă”, care se va numi “O familie, o casă” şi va fi destinat familiilor cu venituri mici, urmând să fie impuse un prag de venit pentru beneficiari şi un preţ maxim de achiziţie a locuinţei. Pragul de venit ar urma să fie 4.500 de lei lunar pentru persoanele singure sau pentru familiile fără copii şi de 7.000 de lei pentru cele cu copii, iar valoarea maximă a locuinţei este stabilită la suma de 70.000 de euro.

Câteodată, mă gândesc că, undeva, se pierde esența acestui program de ajutor de stat.
Dacă la început fusese gândit ca o mână de ajutor pentru tineri și, colateral, pentru piața imobiliară, ajunsese că se luau vile cu piscină prin prima casă, nu mai exista limită de vârstă, nu mai exista limita inexistenței altui imobil în viața cumpărătorului, era la liber, as usual, pentru oamenii cu bani.

Acum se modifică. Și se adresează săracilor, practic.
Fără nicio intenție de a jigni pe cineva, totuși, cum strângi, din 4500 de lei, adică peste 900 de euro lunar, avansul acela de 3500 de euro sau cât e, fiind o familie, să spunem tânără? Că doar chiria e vreo 1200 de lei, dacă cauți ceva ieftinache. Dacă mai pui transport, mâncare, utilități, nevoi, chestiile clasice, cu câți bani rămâi ca să fii capabil să strângi 16 500 de lei?

Evident, din bani la negru, din supraîndatorare bancară, din împrumuturi, cam tot ce e negru în economie.
Nu mai bine ar face acest minunat stat un program de ajutor care să fie și realist, și accesibil pentru oamenii cu posibilități mai mici?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

53 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nu ai 3,500 e där vrei sa iti cumperi casa…

    • #2

      da, pentru ca, in romania, sa fii chirias este o loterie si nu ai nicio umbra de protectie.

    • #3

      Fix asta e prostul mod de a gandi care a nascut abominatia aia de program de jecmanire, cred ca se poate scrie si cu g.
      Da, normal ca vrei, si practic toti socialistii ar trebui sa se dea cu curul de pamant ca sa poti avea, cand dai aceeasi bani, poate mai multi pe chirie de ce naiba sa nu ti se permita sa cumperi? Pentru ca esti sarac si platit prost si nu ai bani de avans?

    • Io nu înțeleg pe cine e supărat ciumeg.

      Arhi: reformulez “nu ai bani, dar vrei casa?”

    • #5

      de ce nu? de aia se dau credite, pentru cei ce NU au bani. cat timp rata unui credit e mai mica decat chiria medie, este foarte normal

    • Pentru ca în toată lumea creditele alea se dau cu avans. Asta e creditul imobiliar. PC îl da cu avans mai mic, deci e mai accesibil.
      Dar, cum ai vrea? Sa se dea cu avans 0?

      Credit imobiliar numa cu buletinul

    • #7

      nu, as prefera sa se dea credite pentru sume realizabile. nu 70 000 de euro, lucru care face, brusc, toate apartamentele de 2 camere, ghici ce, 70 000 de eur0

    • Pai, ala e maximul. În general asa dai, maxima creditului

    • #9

      Trăiască România cu pensionari și asistați sociali cu drept de vot care votează pt o pensie care i suprataxeaza pe tineri care munesc, trăiesc în chirie la care proprietari la plecare nu le dau bani de garanție, majoritatea nu fac contract. Voiam sa îmi iau esi eu o casa din programul acesta, prima casa primul wc, primul internet prima țeavă de gaz și apa, dar nu știu ce se va intampla în continuare ca bravo la cei care votează ca să ne băgăm în datori pana în gat și suprataxa pe cei ce muncesc ca să plătim pensi speciale sau altele

  2. Deci, daca esti cu adevarat sarac, avand doua salarii minime pe economie, dormi sub poduri.

  3. Programul asta e un cancer, trebuie sa dispară. A dus doar la creșterea preturilor imobilelor și a chiriilor. Ar fi fost o idee bună doar dacă era strict limitat pt. tineri și imobile noi, care sa îndeplinească niște condiții drastice de civilizație (structurale, de suprafață, cu utilități, cu drumuri de access, cu parcare). Nici varianta de a.l limita la săraci n.o sa schimbe faptul ca.i un cancer, din păcate. Ar trebui oprit cît mai repede.

    • #12

      sunt interese mari…

    • #13

      Oprit sau nu oricum schimbarea lui se va pupa bine cu micutza criza ce ne asteapta pe la anu

    • #14

      O fi condus si programul cresterea preturilor dar criza preturilor imobiliare e un fenomen international cauzat de condensarea maselor in locatii dezvoltate economic. Folosim extrem de ineficient suprafata planetei pentru ca suntem condusi de oameni educati pentru a manipula mase nu pentru a organiza societati si rezolva probleme dificile.

    • Inginerii ar putea organiza mai eficient o societate dar din pacate nu pot sa se exprime, cel putin eficient, asa ca in actualele sisteme “democratice” tot timpul vor fi alesi manipulatorii. Alte sisteme deocamdata nu se prea intrevad la orizont. Daca suntem sinceri, alegerile sunt de fapt niste olimpiade ale manipularii oriunde pe planeta asta. Niciodata un grup de idealisti nu vor castiga in fata unei masini de manipulat.

    • Nu e un cancer. Pt cei care nu au unde sa stea e chiar benefic. În Buzău, chiriile sunt ca în București iar salariile nu sunt pe măsură. Buzăul e un oraș mic, fără facultăți și centre de afaceri care sa.ti ofere un salariu de 4500 RON. E mai avantajos sa iei o garsoniera ( deși e scumpa) sau un apartament, decât sa plătești chirie de 250 de euro pt un apartament. Vorbesc din experienta. Am cautat sa închiriez un apartament și astea sunt preturile. Oamenii mai divorțează sau li se întâmplă altceva și trebuie sa stea undeva. Dacă salariul e de 1300 de lei, cu ce plătești o asemenea chirie? Acum o săptămână am beneficiat de acest program și sunt f fericita.

    • #17

      @Elena: daca salariul e 1300, din ce platesti rata?

    • #18

      @Le bigone Inginerii vin rareori cu solutii user friendly. Prea putina empatie fata de userul de rand.

  4. #19

    Inafara de avansul ala mai mic prima casa nu ofera niciun alt avantaj fata de un credit ipotecar, sau ratez eu ceva ?. Dobanzile iti sunt tot acolo, tot depinzi de robor. Ai alea 3 rate care tre sa le “depui” la inceput in caz ca nu poti plati, dar asta o poti face si tu personal cu niste bani “la saltea”.
    Tot ce a facut e a dat posibilitatea unora care nu isi permiteau sa cumpere sa faca niste manevre (credit ne nevoi personale pt avans si apoi prima casa) sa cumpere apartamente mici si proaste si sa creasca astificial preturile.
    Momentan in anumite orase nu mai poti lua nici o garsoniera cu prima casa.

    • #20

      Un lucru bun a fost reglementarea clauzelor contractuale – bancile nu prea pot altera contractul standard de PC, pe cand la un ipotecar simplu ai nevoie de asistenta juridica si financiara pentru a negocia toate detaliile in mod corect.

      Alt lucru bun a fost stabilirea dobanzilor prin PC, la maxim 2.5pp peste Robor, astfel incat bancile au fost fortate sa-si revizuiasca portofoliul propriu, altfel ar fi vandut exclusiv PC (ceea ce s-a si intamplat in primii ani). Daca nu era PC, cred ca si acum am fi avut toate ipotecarele cu 20% DAE. In plus PC a favorizat creditarea in lei si nu in valute dubioase fentand legea (cazul CHF).

      Acum PC a ramas un fel de pomana si nimeni nu risca sa taie din pomeni in an electoral.

  5. #21

    Boss tinerii fac nunta și dacă nu își iau prostii prin casa, masini sau vacante exotice, se face avansul pentru casa.

  6. #22

    Adicăcum, scaderea sectorului imobiliar risca sa arunce tara in criza? No problem, mai adaugam cateva mii de euro la programul prima casa, sa facem apartamentul de doua camere 70k.

    Prost sa fii sa nu construiesti cu 500€ / mp ca sa vinzi apoi cu 1200-1300€ / mp.

    • #23

      dap, mizeria asta este incredibila. fix ca la faza cu voucherele de vacanta. hai sa facem orice camera 200 de lei, ca atat e voucerul de vacanta pentru o saptamana

    • #24

      70k doua camere, *laughs in Cluj*
      Deja bate catre 80k pentru 55mp semifinisat.
      Stai sa vezi ce misto sunt aia care iti cer preturi diferite in functie de cum platesti
      90k – plata cash
      110k – plata in rate
      120k – credit
      Cifrele de mai sus sunt pt un apartament de 2 camere, finisat ce-i drept.

    • #25

      @VladM . Chestia aia in anunt e semn clar ca trebuie sa fugi. Indiferent cum ai vrea sa ii platesti apartamentul, deja sansele de teapa cresc vertiginos.

    • #26

      Nu neaparat; proprietarul/dezvoltatorul isi “sacrifica” o parte din marja de profit ca sa incaseze suma integral in acel moment… chestie de cash flow sau reinvesteste rapid banii in alt proiect, ori vinde acu ma mai tarziu nu se stie ce o fi cu piata…

    • #27

      @Zarax nu e teapa boss, e nesimtire.
      Dezvoltatorul e unul mare, national. maurer

    • #28

      ce cashflow boss? Cash sau credit e same shit (diferenta e ca la credit mai asteapta cateva zile dupa bani) Pai cand te duci sa cauti o casa pe care o iei pe credit esti deja preaprobat, analizat etc si stii daca banca iti da banii aia. cum dracu’ sa ceri 30 de mii in plus cand ala se indatoreaza la banca a iiti plateasca…Pai 30k adaugati la un credit pe 30 de ani se simt grav la buzunar (cam 15-20k in plus…imi e lene sa fac calcule)

      La plata in rate e alegerea lui, a dezvoltatorului, sa ofere aceasta optiune daca il duce buzunarul si nu are nevoie de cashflow. Aici oarecum justifica o creste de pret (e ca si cum ar pune el dobanda) dar totusi

    • #29

      eu stau cu banu ca vreau sa cumpar ceva in Brasov si nu sunt atat de “inteligent” sa ma arunc la preturile astea.
      Can ziceati cu criza aia ca o astept in fiecare an.

  7. #30

    Nu pot sa cred ca a programul fost creat pentru saraci, ci poate mai mult ca sa tina preturile apartamentelor sus. Ce vizionam eu (in principal 1-2 camere) la peste 35K de iepuroi acum ~6 ani se gaseste acum pe net cu preturi de 20K, in continua scadere (sau asa banuiesc, vazand ca preturile se cam termina in 900). Acum cativa ani cel mult vreun studio pe la marginea Ferentariului de dinainte de ’77 era sub 30K (true story, am cautat mult si bine).
    Nu zic ca n-or fi fost si alti factori, dar fara “ajutorul” asta, poate ca mai multi s-ar fi gandit de doua ori inainte sa faca un credit pentru ceva mic, la porumb, proiectat cu picioarele. Si poate ca si dezvoltatorii s-ar mai fi trezit putintel.
    Cat despre avans, sigur multi o sa faca imprumut pentru el. Plus imprumutul pentru casa… misto.

    • #31

      deedee, unde spanac au scazut preturile si sunt in continua scadere? Eu am luat cu 34k in 2011 iar acum costa intre 45-50k niste mizerii sinistre nerenovate dar cu aceeasi configuratie si pe aceeasi strada cu garsoniera mea…Pai eu cat sa cer, 60k? :))

    • #32

      Ce mi-am luat eu prin 2015 a scazut cam cu o mie-doua pe an (ceea ce mi se pare destul de mult).
      E drept ca am vazut si anunturi mai scumpe din categoria lui (nu pot sa zic ca nu exista), dar pe alea le tot vad de cateva luni (poate ani) cu pretul din cand in cand usor scazut, pe cand alea la 20K si-un pic tind sa dispara relativ repede (ori se vand, ca-s ieftine, ori le scot pe bara sa le mai imbunatateasca si sa salte la pret, nu le-am urmarit chiar atat de indeaproape).
      Adica e liber oricine sa-si puna pretul chiar si triplu, dar daca nu le da nimeni cat cer pe ele, e clar ca piata zice altceva. In fine, judecand dupa cum au fluctuat preturile de pe site-urile de anunturi pe categoria mea (in mare parte pe scadere din ce in ce mai jos spre 20K), daca vreau sa vand ce mi-am luat, desi inca e in stare buna, nu-mi prea mai scot banii, chiar dimpotriva (nici macar daca scad avansul din pretul total cu care am luat apartamentul – 30K). Poate cel mult daca plusez cu o intalnire indecenta, à la “plateste-ti o cina cu Andreea Raicu”. Sau daca oi avea norocul sa gasesc pe cineva care n-a cercetat deloc piata si pune botu’ la orice.
      Poate ai fost tu extraordinar de bun si ai pus ochii pe ceva ce urma sa creasca 😀
      #didinacautburlac

    • #33

      apartamentul luat de mine acum 4 ani acum costa cu 13 000 mai mult, pret la dezvoltator

  8. #34

    Limita de 4500 lei este pentru persoane singure, în cazul familiilor plafonul este 7000 lei. Când câștigam 4000 lei și aveam și chirie 800 lei la garsonieră, puneam deoparte 2000 lei lunar. Dar nu aveam ultimul iPhone, nu aveam deloc televizor, nu ieșeam la restaurante, la cinema cam o dată pe lună, găteam acasă. Ok, chiriile numai sunt 800 lei, dar nici nu e obligatoriu să stăm toți în București.

    Programul Prima Casă e o subvenție pentru dezvoltatori și proprietari, în nici un caz nu e un ajutor pentru săraci. Ajutor pentru săraci ar fi să se termine programul. Nu e logic să acorzi stimuli de genul acesta în perioadă de creștere economică, pe fond de dobânzi scăzute (programul exista și când ROBOR era 0,7%) și creșteri de prețuri la imobiliare cu 5% anual.

    Cât despre săraci, să ai 4500 lei în România nu prea te face sărac. Dacă din salariul ăsta nu ești în stare să acumulezi un avans 3000-5000 euro în 5 ani, de exemplu, poate nu meriți să te înhami la un credit pe 30.

    • #35

      4.500 de lei lunar pentru persoanele singure sau pentru familiile fără copii

      anumit nu citesti tot, ca sa iti iasa argumentatia?

    • #36

      nu anumit, mai greșește omul. Tocmai voiam să zic că nici nu are importanță dacă e familie fără copii sau persoană singură, din moment de salariul trebuie să fie 4500 lei. La două persoane, venit lunar de 9000 lei nu e de colo. Totuși, se pare că nu e așa:

      via Bancherul:
      – la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;

      Asta numai înțeleg, venitul unui cuplu e plafonat la fel ca venitul unei singure persoane.

    • #37

      exact. acum intelegi punctul de vedere?:)

    • #38

      de ce sa ‘strangi’ ? asta cu inhamatul e o hameseala si lene a bancilor, de ce sa nu poti cumpara direct fara niciun avans un apartament daca esti angajat sau poti justifica veniturile? nu mai ai bani de ‘chirie'(rata) pa, du-te sub pod. dar nu, trebuie sa stai in chirie pt ca asa vor unii si sa ai casa ta la pensie ca asa e normal..plm

  9. #39

    Eu l-as vedea ca un program pt tineri care au venituri mai scazute, cu un avans gen minim rata lunara x12-24 luni, grad de indatorare 30% sau o alta valoare sa le permita sa traiasca cu ce le ramane din venituri.

    Din pacate cum zicea cineva mai sus, chiria e o loterie si in multe cazuri e mai ieftina rata la credit decat chiria… iar daca nu planuiesti sa pleci din orasul ala, de ce ai plati mai mult la chirie? macar la rata o poti considera si ca o investitie oarecum…

  10. #40

    Programul asta e pentru BANCI, ca sa dea credite (nici nu conteaza cui) cu garantie de la stat. ZERO risc pentru banca, practic. Ca asa e cu orice banca/corporatie/multinationala – daca prindem o chestie cu statul, de ce nu?
    Eu am luat credit imobiliar, destul de mare, la liber, fara prima casa, subventii, etc si mi-am propus sa-l dau inapoi in 25 de ani. Ma bazam pe un job OK, cu perspective, venituri extra job, alte imobiliare pe care, la o adica, puteam sa le vand si sa inchid subiectul. Deci blindat si cu scenariile acoperite, credeam eu. L-am dat inapoi in 11 ani, cu MAAAARE noroc, si in astia 11 ani era sa imi rup gatul in relatia cu banca de vreo 2-3 ori. Repet, in conditiile in care (imi imagineam eu ca) eram complet acoperit financiar.
    Deci, ce ziceau ante-comentatorii e corect: daca nu ai bani (salariu mare si perspective solide, venituri extra-salariu, soltutii alternative, etc) orice credit poate fi o capcana. Prima casa e si mai periculoasa pentru “Statul / garantii / etc” si da iluzia ca “cineva” are grija sa fie bine. Are grija de banca, nu de tine.

  11. #41

    Chiar este o piață bună pt făcut bani pe spinarea fraierilor. Chiar ma minunam de unii conaționali,, fac împrumuturi prin Italia și cumpăra apartament de 60 mp la noi,, mai baga și altele pe lângă acei bani,, și pe aici plătesc chirii de 500 sau 1000 prin orașele mari,, pt apt de 120 mp,, și apoi se lamentează ce grea e viata prin vest. La noi e sălbăticie pe piața imobiliară,, și suspinam după proprietate. Eu unul nici nu concep a avea proprietăți,, prefer oricând libertatea chiriilor,, nu îmi bat capu ca se sparg țevi, fura sau ce mai știu eu, nu îmi convine caut alta chirie și pa. Bine pe afara sunt contracte și de 4+4 ani,, timp în care pot sta confortabil, vrei sa îl vinzi,, eii ori aștepți ori pot sta 3 luni gratis timp în care îmi caut alta chirie

  12. Altfel, ca răspuns. Se adresează chiar oricui. 3500e avans pentru orice cocioaba e o gluma. Nu înțeleg cum vi se pare în aceeași zona geografica cu “avans mare”. Nu îți iei nici măcar o masina decenta cu banii ăștia.
    Exemplul tău e de doi oameni cu salariu de 4500 împreună. 2 oameni care câștigă împreună 1000e/luna chiar nu prea au cum sa își cumpere un apartament. Pot încerca o garsoniera

    Aici, la muedezi, ai nevoie de 15%. În condițiile în care în stocolm 2 camere care sa fie în max o ora de centru încep de la 200k. “dar salariile” nu ii argument. Aia pe care ii plangi (salariu minim) au cam 1800e net, iar chiriile încep de la 800, 1000.

    • #43

      fiind ahtiat dupa bani, ai o problema in a percepe nevoile altora. oamenii iau credite TOCMAI cand nu au bani, nu pentru ca au bani si au chef sa se indatoreze. iarasi, fiind suedez nu intelegi ca statul, fixand o limita a acestor credite preferentiale, nu face decat sa creasca preturile la toate apartamentele pana la limita acelor credite. oamenii care nu au bani si vor casa nu au nevoie de limite de 70 000 de mii, cat e un apartament decent cu 3 camere, ci de maxim o garsoniera sau apartament confort 2, ca de aia sunt saraci. asa ca limitele ar trebui sa fie la acel nivel.

    • #44

      pai cum nu conteaza, vine tot cam jumatate de salariu dar.. din 800-1000euro poti trai, spui acelasi lucru si pentru 800-1000ron??! si alta chestie, cu comentariile la articolul asta mi-am dat seama de ceva, irelevant pt majoritatea dar poate si unii din voi va dati seama ce

  13. #45

    Nu e deloc program social. La sfârșit îți dai seama că te costa aproape la fel ca și un credit ipotecar sau imobiliar. Poate câștigi vreo mie de euro în plus că nu ai asigurare de viață. Nu poți “combina” apartamentul că nu ai vie să îl vinzi vreme de 5 ani, etc.

  14. #46

    Asta cu rata mai mica decât chiria e teapa. E puțin probabil ca pe termen lung asta să rămână o constanta. A făcut cineva calculul ce ar însemna un robor de 7%? In plina criza Robor a fost și 20%.

  15. #47

    Ati inteles toti un rahat. 4500 e venitul maxim pt.care poti aplica la program, la fel si ala de 7000. Nu trebuie sa ai cel putin 4500 …la fel ,70000€ e pretul maxim pt.care ti se acorda ,nu ca toate cocioabele costa atata…poti sa.ti iei si la 25- 30mii.

  16. #48

    Prima casa ii baga in rahat si mai tare pe saraci pentru ca vor deveni si mai saraci si oarecum sclavi pe viatza. Casa in care sa locuiesti nu este o investitie mai oameni buni ,pentru ca iti papa bani nu iti aduce bani. Prefer o chirie care sa imi dea libertatea emotionala sa produc mai multi bani, decat frica si smochina in c… sa nu imi pierd slujbulitza pt. ca mi-am luat casa pe datorie. Primii ani din viata de dupa studii adica dupa 18 ani mai stai o perioada cu parintii si pune bani deoparte. Mai stai cativa ani in chirie daca te casatoresti si puneti lunar deoparte un salariu si deabea dupa aia luati-va casa, dar facand un credit mult mai mic. Rata o puteti plati din veniturile pasive acumulate de banii pusi deoparte inca de la varsta de 20 de ani si care produc pentru voi. Nu va aruncati ca ”taranii”, de tineri sa luati pe credit casa sau si mai rau sa va cumparati masina in leasing ca va ratati viitorul si va scrie pe fruntea voastra sclav pe viatza.

    • #49

      deci cum? in loc sa platesti credit 1000 lei, mai bine platesti chirie 2000 de lei timp de 10-15 ani (mai ales primii 10 ani in campul muncii cand majoritatea n-au asa multi bani) si mai pui si deoparte bani?

      seems legit.

  17. #50

    Din economie vine belsugul. Omul de rand traieste clipa, pe cand omul pozitiv , pretuitor de timp si calitate stie sa isi amane Recompensa.

    • #51

      Mioaro, de belsug de ala sa ai parte tu si cu familia ta, crezi ca daca strangi din buci si mananci doar iaurt cu covrigi toata ziua, in week,end iesi la o bere si o samanta pe malul garlei, in 20 de ani ti.ai luat cotet???

  18. #52

    Domnul tilicaru, tu preferi sa traiesti pe picior mare dar peste 20 de ani Miorita o sa-ti cumpere casa cumparata pe credit, la jumatate de pret. Ea vs fi scoasa la vanzare de banca datorita faptului ca nu o sa ai forta sa platesti ratele. Tu vei ramane cu nostalgia unui mod de viata imbelsugat dar obtinut cu carduri de cumparaturi si tot felul de credite refinantate iar Mioara va avea inca o conducta care ii va aduce si mai multi bani pt. ca va inchiria imobilul pe care te-ai chinuit sa il cumperi.

  19. #53

    De ce dracu nu dispare acest credit? E facut fix pentru puletii aia ce isi zic dezvoltatori. De aia nu se mai respecta nici o regula in constructie. Mai grav este ca orice vagauna va ajunge sa coste 70 000e, ca doar atat e plafonul!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam