Foto

Discutam înainte cu Luna despre întâmplările din ultima perioadă, cu ninsori, vijelii, înzăpeziri și deszăpeziri, iar ea era nemulțumită de faptul că oamenii angajați la ISU, salvamont etc sunt puși în situația de a-ți pune viața și sănătatea în pericol, pe vremea asta, ca să salveze năpăstuiți de pe coclauri.

Bine, pe de o parte, trebuie să realizăm că oamenii aceia sunt plătiți și antrenați exact pentru asta. Salvare de bunuri și vieți omenești, scrie mare în fișa postului și de asta sunt plătiți 12 luni pe an. Desigur, pe de altă parte, în fișa postului la jandarmi sau armată nu scrie că trebuie să dea la lopată să scoată români de prin nămeți, dar asta e deja altă discuție.

Problema e că românii, ca tot unitar dar și ca unități de sine stătătoare, nu vor înțelege nimic din salvările astea. La fel ca tolomacul care era nemulțumit de faptul că nu era salvat cu un TAB îmblănit sau ca băieții care stau la crâșmă în timp ce jandarmii le scot bunurile de sub ape, sau ca cei cei așteaptă aceiași jandarmi să le sape tuneluri prin zăpadă.

Întrebarea ar fi, de ce nu se face un sistem care să asigure responsabilizarea celui salvat? De exemplu, dacă ai plecat pe autostradă când e viscol, în pofida tuturor avertizărilor, pentru că tu ai treabă la Lehliu, nu e problemă, te salvăm, dar te va costa, după aia, costul intervenției, așa cum e și normal. Nu irosim bani și timp, valori care ar putea fi folosite la salvarea unor oameni care au cu adevărat nevoie, nu pentru inteligenți atotcunoscători.

Ti-au scos jandarmii casa din nămeți și te-au găsit înăuntru, porc de 40 de ani, aburind de alcool? Plătești operațiunea, dacă nu ai cu ce, nu e problemă, îți scoatem casa la vânzare și tu te duci să stai la bloc, unde nu mai ești înzăpezit.

Au venit apele mari, iar tu, deși ai fost avertizat din timp, nu ai făcut nicio pregătire de apărare, niciun sac de pământ, nicio barieră și acum vrei să te scoată jandarmii? Costă, tati și nu puțin. E al 2 lea, 3 lea, țâșpelea an consecutiv când îți ia apa casa și tu vrei, tot pentru al țâșpelea an,să îți reconstruiască guvernul sau Becali casa, în același loc, pentru că acolo e locul TĂU? Sigur, dar te costă construcția, materialele plus munca fraierilor.

Ești șmecher montaniard și pleci pe munte, chiar dacă afară ninge, pentru că tu știi că ești foarte tare și vrei să te dai cocoș în fața femeilor din grup? Nu îți place poteca însemnată, tu o iei pe unde nu e bătut de picior, pentru că îți plac senzațiile tari? Ai două opțiuni, mori, plin de sine, sau ne plătești, nouă, poporului, contravaloarea salvării tale.

Sunt valuri mari, steagurile de pericol sunt înălțate, salvamarii urlă în portavoci să nu intri în apă, dar tu ești Ian Thorpe și nu te interesează? Mâncare de pești sau costurile salvării.

Simplu. În maxim un an, ca să se acopere toate cele 4 anotimpuri, cu siguranță se minim înjumătățesc cazurile de salvați de ăștia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

55 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Eu as avansa un procent mai mare. Cred ca alde ISU saracii au de-a face in 80% din cazuri cu lunateci din astia…

  2. 1.Nu cumva se plătesc deja salvările astea? Sau anumite tipuri de intervenții? și 2- salvatorii din ce bani sunt plătiți? bani publici? Deci și cel care are nevoie sa fie salvat (de prostia lui sau de orice l-a pus în situația aia). În alte țări sunt servicii speciale pt astfel de situații, nu jandarmi! Deci mai mulți bugetari! 🙂

    • #3

      Om, aici se face diferenta intre prevazut si neprevazut, cand pleci la drum, e cald, si brusc vine un uragan si te baga in sant, da, se cheama ca e neprevazut si tu ai platit partea ta de impozite sa beneficiezi de serviciile de urgenta. Cand afara e viscol si tu pleci la Sovata s-o vezi pe mamaia, desi se urla pe toate caile de comunicatie sa stai acasa ca e groasa, se cheama ca esti bou, stii ce urmeaza sa ti se intample si, in concluzie, meriti sa platesti costurile operatiunii de salvare + o amenda pentru starea de pericol creata (tie, insotitorilor, salvatorilor, etc.). E o culpa, fie ea cu prevedere sau din neprevedere.

    • #4

      Nu stiu ce zici tu dar daca mi-a ramas masina in drum platesc (am un membership anual, dar platesc), daca m-a luat salvarea platesc (jobul plateste ca-mi vine factura acasa iar eu imi cer banii de la asigurari…dar platesc)…orice serviciu special e platit…stai fara grija!

  3. #5

    Eu m-m scarbit la o faza. Vizavi de birou e un camin de batrani. Evident ca salvarea vine des. Dupa ninsoare au curatat ei un pic in fata, dar nu prea mult, sa nu oboseasca, asa ca ambulantierul dadea la lopata in fata portii ca sa aiba loc sa scoata targa.

    • #6

      @Cipper, ce repede ai gasit drumul spre taste sa ne zici tu ce cacati sunt aia de la caminul de batrâni. Sa nu cumva sa te sesizezi vreodata si sa dai TU zapada din fata, sa ajunga salvarea mai usor. Sa nu cumva sa ajuti vreun batrân de acolo, ca cine stie ce boala venerica ei. PS. Nici nu meritai comentul asta.

    • #7

      Bai Muzacki de ce sari ca muta….?
      Eu am deszapezit mereu acolo unde trebuia si chiar si unde puteau si altii sa o faca.

      Eu vorbeam aici de un azil PRIVAT cu taxe de peste 3000 de lei lunar. Cum ar fi sa le fac eu curat in fata?

    • Ar fi misto!

  4. #9

    Pentru ca apoi vor aparea abuzuri. De genul – “your ambulance ride was not pre-approved so you owe us $8000”

  5. #10

    Se vede că-ți place SF-ul, frate. Și ai o greșeală în text – ,, ca guvernul să îți reconstruiască GUVERNUL sau Becali casa” ???

  6. #11

    Când am urcat pe Fuji, ne-au avertizat de câteva ori că dacă urcăm prea repede și ni se face rău (e puțin mai sus de 3000m vârful) va trebui să plătim costul operațiunii de salvare.
    Deci în alte locuri se poate.
    (de fapt vroiam numai să mă laud că am fost prin Asia)

  7. #23

    Sau, votezi in ciuda evidentelor istorice cu un partid de hoti, care doar a mintit si a furat, care a avut doar rezultate catastrofale pe plan economic, care militeaza constant pentru reducerea pedepselor si situatiilor in care poti pedepsi hotii, care a avut o gramada de candidati penali, condus de un condamnat penal, sa zicem un partid pe care ipotetic l-ar chema ca pe PSDul condus de dl Dracnea, adica tot PSD. Atunci, coaie, iti platesti singur ajutoarele sociale si pensia si salariul de bugetar.

  8. #24

    Eu ma gândeam la altfel de responsabilizare, cât timp am locuit in Bucuresti am facut peste 300 de reclamatii la primarie sau la alte institutii, ma ghidam după lista de aici: turistinbucurestiro.blogspot.ro/p/reclamatii-bucuresti.html

    Am făcut reclamatie când nu functionau anumite semafoare prin Militari, am reclamat surparea unui teren in jurul unui canal, reclamatii pentru maidanezi si copii care cerșeau, lipsa lumina stradala pe bd. Timisoara, șobolani in zona autogarii, gunoi depozitat in apropierea unui loc de joaca, am reclamat microbuzele care parcau pe trotuarul din fata metroului Pacii si multe altele. Chiar dacă nu credeți cam tot ce am reclamat s-a rezolvat pana la urma.

    Din pacate multi dintre noi ne plângem ca primaria sau statul nu astupa gropile sau nu rezolva iluminarea stradala pe straduta unde locuim dar poate ca organele abilitate nu au fost înștiințate de aceasta problema.

    • #25

      Ce reclamagiu…

    • #26

      Nu vreau să fiu vecinul tău când o să ai 60-70 de ani. :))

    • #27

      Pentru gropi, s-a schimbat nr. 0800800882
      Tocmai am reclamat una :))

    • #28

      Pe români ii cam doare undeva de concetățenii lor. Dacă încă nu s-a întâmplat un accident, dacă n-ar murit cineva, dacă încă nu s-a îmbolnăvit cineva, dacă încerci să previi un eveniment neplăcut facind cuiva o observație, sau reclamând o lipsă, atunci ești nașpa, bou, senil, ai ceva cu el etc. Dacă nu mă credeți, va recomand călduros sa încercați. Caragiale e mai actual că oricând.

      Pe de altă parte le place curățenia si fluiditatea serviciilor publice din vest fără să se întrebe cum s-a ajuns la asta.

  9. #29

    imgur.com/etDU5G0
    Da, stiu, din pacate tehnica fotografiei am furat-o de la Senior, nu de la Penciuc.

  10. In principiu cam ai dreptate … dar poate ca pleci pe autostrada crezand ca aia e autostrada, ca are toate dotarile unei autostrazi si ca nu-i o simpla sosea cu 4 benzi inaugurata si data in folosinta in preaja alegerilor.

  11. #36

    Cu salvamarii ai dat cu bâta-n baltă. Nu știu acum cum e, dar țin minte că pe vremuri, în Costinești, stăteau la pândă și dacă depășeai geamandura cu un metru era suficient să tabere pe tine și să te aducă la mal, eventual impulsionat cu rame după ceafă, și să-ți recite o poezie cum că litoralul e granița țării și se supune legislației în vigoare, că n-ai voie să te scalzi la apă mai adâncă de 1,6 m (wtf!) și tot așa până venea cu tine la cearceaf și te deposeda de 100-250 de lei, fără chitanță, Dacă nu aveai bani te lua de braț și te ducea la sediul lor unde erai umilit în fel și chip. Dacă erai recalcitrant o luai și pe coajă, iar dacă reclamai, poliția evident că ținea cu ei, pentru că tu erai infractorul, nu-i așa. N-am văzut în vreun episod din Baywatch ca salvatul de la înec să treacă apoi pe la casierie să plătească contravaloarea salvării.

    • #37

      tu transformi o experienta personala in generalizare. am fost la mare de mii de ori, niciodata nu am patit asta cu salvamarii, chiar daca am intrat in apa pe valuri. asta inseamna, in logica ta, ca toti salvamarii sunt extraordinari

    • #38

      Salvamarii la noi la mare sunt foarte enervanți. Pun steagul ăla roșu din orice, apoi uită să-l scoată, suflă în fluierele alea încontinuu, fac scandal, a trebuit să mă duc la nudiști să fac baie acolo, am observat că salvamarii ocolesc plaja aia. Litoralul românesc – never again.

    • #39

      @Cetin: pe vremuri in Costinesti salvamarii erau un fel de stat in stat. Nimeni n-avea voie (si nici curajul) sa le spuna nimic. Erau chiar si un fel de forta auxiliara de ordine, in sensul ca discotecile nu aveau nevoie de badigarzi atita vreme cit in statiune existau salvamari… Bine, pe vremea aia nici nu existau badigarzi….
      Da bai Balaure, pot sa pun cite puncte de suspensie vreau eu, bai……………….. Na, ca e democratie………………….. Fara numar, ca e voie…………………………………………………………………………………………….
      P.S: sefu’ la blog, e voie, nu? Ca altfel chemam salvamarii….

    • #40

      @balaurul:…… si daca vrei sa faci baie fara sa te fluiere salvamarii pe litoralul romanesc, fa si tu dupa ora 17:00, ca sunt si ei la program, si dupa ora aia nu mai e picior de salvamar pe plaja.
      Poti sa te si ineci daca vrei………………………….

    • #41

      @kublai: poți să pui câte puncte vrei tu, unde vrei tu. Adina îl corecta pe ăla care scrisese “vroiam”, așa că merita o replică, tu nu cred că poți să corectezi pe cineva :)))))

    • #42

      @Cetin: Nu transform. Transpun. Eu, practic, am trăit la malul mării, și încă o mai fac, dar mi-era milă de bieții tineri, majoritatea studenți, în ce situații umilitoare erau puși de către niște jeguri de sportivi sau studenți (alții, de la I.E.F.S), angajați pe perioada verii, care pe plajă își consumau momentul lor de glorie umflându-și astfel mușchii.
      P.S. Când era furtună se ascundeau ca șobolanii, la intervenții ieșeau pe mare doar localnicii.

    • #43

      @ Balurul:

      www.dictie.ro/vroiam-sau-voiam/

      [@Andrei Crivat: asta ca sa vezi ca n-am petrecut o vara degeaba cu tine:)]

    • #44

      @Adina, știu despre ce vorbești, făceam mișto de tine 🙂 Mă amuză ăștia care corectează pe cineva, apoi pun un punct în plus.

      Vrei cultură de pe net? Uite aici o părere avizată de la un lingvist cabalinkabul.wordpress.com/2013/07/01/cam-asta-vream-sa-spun-a-vrea-a-voi/

  12. #45

    Nici macar nu sunt idei noi sau deplasate. Aici la mine in capsunarie* pompierii si ambulanta iti trimit factura (si am impresia ca si aia care te scot din ocean), asigurarea nu-ti asigura casa in zona inundabila si fara asigurare nu poti face credit ipotecar. Financiar pazesti prostul de propria prostie.

  13. #46

    Cam platim toti astea, nu-s gratis. Taxele si acolo se duc. Apoi, se poate extinde: ai colesterol 400 si ajungi la spital, platesti…etc

  14. #47

    “responsabilizare umană și socială”

    Exista diferente???

  15. #48

    Diferenta dintre teorie si practica.
    In practica un sistem de genul asta nu va putea fi implementat niciodata intrucat cei care ar “suferi” de pe urma lui sunt mai numerosi si mai usor de convins sa isi exprime optiunea politica impotriva oricarui grup care ar sustine o astfel de platforma.

    Este acelasi lucru pe care il vroiam si eu in sistemul medical – daca problemele medicale cu care te prezinti deriva din propria prostie sau nepasare – atunci tu trebuie sa platesti nu restul oamenilor care contribuile la fondurile CAS.
    Daca fumezi 40 ani si faci cancer pulmonar – e problema ta.
    Daca bei litri de alcool zilnic si faci boala hepatica alcoolica – e problema ta.
    Daca faci accident si iti rupi toate oasele si se dovedeste ca erai beat/drogat la volan – e iarasi problema ta.

    Arata-mi insa oamenii care ar fi dispusi sa voteze asa ceva. Ei exista – dar vor fi mereu o minoritate.
    Problemele expuse de mine mai sus si de arhi in articol deriva din lene si prostie. Si din pacate societatea noastra are si va avea o majoritate puternica de lenesi si prosti care nu vor vota contrar propriilor interese.

  16. #49

    “Întrebarea ar fi, de ce nu se face un sistem care să asigure responsabilizarea celui salvat? ”
    pentru ca psd

  17. #50

    Aici chiar gândim la fel. Sau impozit de 500% pe casă, teren și mașină.

  18. #51

    Bre, daca salvarea ar fi pe bani si as avea un accident eu m-as ascunde cat mai bine as putea printre fiarele alea, ca sa nu ma gaseasca. Iar daca m-ar gasi, le-as spune ca ma numesc Vasile Manu sau whoever, ca sa trimita factura pe la altii.

    Pai ori suntem salvatori, ori nu mai suntem. Mai avem un pic si o sa vedem ingerii de pe frescele de la Voronet desenati cu cate un POS in mana.

  19. #52

    Pe timp de iarna ar fi mai simplu, la intrarile pe drumurile inchise pune filtru care sa-i opreasca si sa le explice situatia. Daca vor sa mearga mai departe sa-si dea datele si sa semneze ca merge pe proprie raspundere, iar daca mai incolo e salvat il pui sa plateasca o amenda + deszapezirea. In plus deszapezirea lui sa nu fie o prioritate pentru ca el a ales sa fie neascultator; intai sa fie deszapeziti aia prinsi cu adevarat in “orgia” alba.

    • #53

      Am propus acelasi lucru, mi s-a zis ca reprezinta “inlesnirea sinuciderii” si e infractiune.

    • #54

      Nu e “inlesnirea sinuciderii”, e selectie naturala. 😉

  20. #55

    Unde votez pt plata la salvamar?
    nu de alta dar numai ce ma apropii de sfanta geamandura si se gaseste cate un baiat destept platit de noi sa ma fluiere cum ca…. ce?

    Marea e oglinda, stiu unde ma duc iti semnez dinainte ca o fac pe proprie raspundere si nu tb sa vii dupa mine.

    Da, dar nu te lasa baietii sa semnezi….

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.