În ultima perioadă, am reluat bunul obicei de a mă duce la pescuit, din când în când. Nu de alta, dar m un ciopor de lansete și alte scule, e și păcat să nu le pun la treabă. Și, de când mă duc la bălțile din jurul bucureștiului, am ajuns la o dilemă vehiculată prin zona pescărească. Hrănesc proprietarii bălților peștii, înainte de weekend?

Exemplu realist, balta Nana. Mă duc acolo în timpul săptămânii, cred că într-o marți. Nu aveam nimic la noi în afară de niște viermuși, deci nu prea a tras. Dar, vă spun, în jurul nostru se prindea cu frenezie, aproape săreau peștii afară din baltă singuri. Entuziasmat, vin sâmbătă, de la prima oră. Știți ce s-a prins pe toată balta? Nimic, un amărât de cten, cred, în rest, mort. Băi, mort de putrezeau râmele-n cârlig. Același lucru se întâmplă dacă mă duc și la Belciugatele. În timpul săptămânii, zburdă crapul ca delfinii. În weekend, totul e mort, dacă prinzi un somn american, ești fericit.

Acum, nu vreau să fiu tendențios, nu am suficientă experiență de pescar de bălți și ce spun sunt doar zvonuri, dar întreb și eu, ca omul. E vreo urmă de adevăr în povestea asta, cum că proprietarii bălților hrănesc peștii înainte de weekend? Mie mi se pare o prostie, dpdv economic, cât timp balta oricum are reguli și nu poți pleca decât cu o cantitate extrem de limitată de pește și nu e ca și cum ai putea fugi cu el.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

52 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    “Mie mi se pare o prostie, dpdv economic, cât timp balta oricum are reguli și nu poți pleca decât cu o cantitate extrem de limitată de pește și nu e ca și cum ai putea fugi cu el.”

    Am ras! Sa vezi cand pleaca cu ei in locul de la roata de rezerva, in lazi in care cica era berea sau impachetati in cort!!
    Nu poti monitoriza toti pescarii care sunt in weekend si daca toata lumea pleaca cu cate ceva se goleste balta in jumatate de vara. Asa, nu e mai bine sa vada aia 20 de pescari din timpul saptamanii ca se prinde peste si apoi in weekend cand dau toti navala sa nu se mai prinda nimic?
    Cele mai bune partide de pescuit de la Belciugatele, le-am avut in timpul saptamanii.
    Poti sa iti pui si un semn, undeva pe mal, sa vezi cum creste/scade si nivelul apei.Si asta, pe langa hranitul inainte de weekend, mai este o miscare pe care o fac sa dezorienteze pestele.

  2. Da, se practica. Depinde de balta, ca la unele dai 50 de lei si daca vrei sa iei acasa pestele prins, il platesti suplimentar, la kg. Iar acolo, unde dai bani si ce prinzi, iei acasa, ii dau mancare inainte de week-enduri.

  3. #3

    Or fi pesti bugetari, liberi in WE, ai intrebat la intrare?

    • #4

      scoate-ti blugii din cur cand vb cu mine:)))

    • #5

      Amu’ chiar ai dreptate pt ca m-a prins o torentiala azi dim in drum spre munca. Ud pana la chiloti. ma simt ca o “diva” când il vede pe Maluma.

    • #6

      azotat + sulf + carbon = love
      Faci un amestec de azotat si sulf, pui peste carbuni, dai foc si in 10 secunde ceafa e gata.

    • #7

      Ha. Am gresit etajul :))

    • #8

      nu, e ok, e la fix:)))))

  4. #9

    Sunt curios cine o baga primul pe aia cu azotat de potasiu.

    • #10

      ha? mai explicit, ca nici nu stiu despre ce e vorba. ala nu e ingrasamant natural pentru culturi?

    • #11

      Ba da. Dar se procedeaza altfel.

      2 roabe de gainat de gaina, oriunde in apa – 3 zile nu mai mananca pestele – nimic 🙂

    • #12

      Apropo, Cetin, recomand Moara Vlasiei 1. Repet, 1, nu 2. 2 e balta de concurs. 70 lei / 12 ore / 4 kg crap 🙂 Am aproximativ 10 partide anu’ asta acolo. Doar in 2 am plecat sub limita. A se retine ca merg in medie 36 ore.

    • #13

      Se arunca azotat de potasiu in balta pentru o mai buna dezvoltare a pestelui. Sistemul radicular al pestelui devin foarte bine dezvoltat, intra mult mai adanc si desigur asigura o dezvoltare sanatoasa si acces mai bun la resurse. Frunzele sunt mai rezistente si bat mai usor apa. Un studiu recent spune ca la fiecare 2 kilograme de azotat se pot adauga si aprox 138 gr sulf pentru rezultate de exceptie.

    • #14

      excelenta, eu si chimia suntem foarte paraleli. daca trollezi, marcheaza, ca te cred:)))

    • #15

      Ziba ca trollezi, asta e in stare sa incerce si el, pare mai bun ca aloe vera

    • #16

      E doar ceva mai putin toxic decit cianura…

    • #17

      Salutare!

      partea cu azotatul este, cumva, incompleta: azotatul se foloseste – de catre piscicultorii adevarati – pentru a creste numarul/densitatea puricilor de balta (lat. Daphnia Pulex) care constituie principala sursa de hrana a crapilor.
      In mod normal, cuplat cu gainat, sau chiar balegar, in cateva zile se formeaza Daphnia, si abia intr-o saptamana, cam asa, sunt la marimea la care se incadreaza ca “papica” pentru peste.

      Crapul poate fi “dresat” – daca ii dai de mancare intr-un loc ianume din balta, de obicei marcat cu un par, sau ceva semn in apa – pestele va veni mereu acolo cand aude/simte miscare pe apa (de la barcile folosite pentru furajat) si isi petrece timp pe acolo.

      Se practica urcarea sau coborarea nivelului apei, in functie de nivelul de oxigen din apa – mai ales la baltile care nu au izvoare, si DA, pestii sunt zapaciti si numai la mancat nu le sta capul in zilele urmatoare.

      @Arhi – solunarul ce zicea – in zilelel in care ai fost?

    • #18

      hă?

    • #19

      Solunar – in functie de fazelel lunii – de exemplu la mare nu se pescuieste daca este luna plina – pestii mananca sau nu. Sansele ca el (pestele) sa aiba chef de mancare sunt influentate de luna, pozitie, marime, apropiere, presiune atmosferica si alte prostii de genul asta.

      Poate nu este cea mai buna sursa, insa poti incerca aici: vremea.apropotv.ro/solunar sa vezi ce sanse de prins ar fi.

      Zi lejera sa aveti!

    • #20

      lolici, nu aveam idee de existenta:)))

    • #21

      ziceai de mine cu chimia. asta cu pulex si solunarul e mnezeu.
      si daca tot da aia cu fazele lunii de la pro, atunci poate ajuta si asta:
      horoscopnetisandu.com/

    • #22

      Eu auzisem ca baga azotat in apa ca sa raceasca apa si atunci pestii nu mai mananca. Nu cred nici eu legenda asta dar am prieteni care sunt convinsi ca e reala.

    • #23

      i’am dat două voturi lui @radu e aka decebal pentru solunar și lui @ender pentru neti sandu
      entuziasmant, mai vreau de astea!

    • #24

      Pulex, ne-Pulex, eu am zis o parte din ce stiu despre domeniu, pentru a lamuri omul, daca ti se pare amuzant sau ridicol, e treaba si dreptul tau.

      @Arhi – tata este unul din putinii piscicultori din tara (daca nu singurul) care inca mai face puiet, atat prin reproducere artificiala, cat si naturala si semi-naturala – imi place sa cred ca stiu ce “bors” mananc. Daca vrei sa iei in seama, bine, daca nu, iarasi bine.

    • #25

      nu am facut misto, stiu ca ciclul lunar influenteaza viata marina

    • #26

      dincolo de glumitze si alte alea, pentru cateva detalii legate de azotatul de potasiu:
      remedlab.ro/wp-content/uploads/Azotat-nitrat-de-potasiu-FI%C5%9E%C4%82-TEHNIC%C4%82-DE-SECURITATE.pdf
      www.applichem.com/fileadmin/datenblaetter/A1366_ro_RO.pdf

      nu uitati: nu aruncati substante chimice pentru cresterea frunzelor la pesti !!!

  5. #27

    Stiu balta la 20 – 30 km de Cluj unde e pescuit sportiv si dau mancare la pesti noaptea!

  6. #28

    Daca nu te duci sa prinzi sa iei de mancare, ci doar de “topaiala” incearca ma dracu pe la vreun lac natural.
    Saptamana trecuta am fost cu juniorul si nu pleca fara 30 de babusti si obleti in 2 ore de “””fun” pe balta. Undeva pe coada barajului de pe raul Arges. Ii arunca inapoi tot ce prinde.
    Ok, pastreaza doi trei pt motan 🙂

    • #29

      nu ma duc la tara pentru pescuit:)))

    • #30

      Pestele de la Nana miroase a Nivea la subrat, pantelimoneza rea care esti tu

  7. #31

    Nu doar azotat ci si cu ingrasaminte pe bază de fosfor.Da,hranesc pestii înainte de week-end.
    Baxt,man,spune si tu că a fost o alegere nefericită,ca te grăbeai,ca doar când te-ai încheiat la șireturi ti-ai dat seama că tot jeansu s-a adunat întrafesier.Mă doare sufletu să te văd înghesuit si persecutat.

    • #32

      hue hue hue

    • #33

      Sunt doua variante:
      1. Ii e ciuda ca pe mine incap prostile alea de jeansi skinny (o pereche am si eu si cu aia m-a vazut – karma…)
      2. imi vin mai bine ca pe el, avand si el tot o pereche (sper)

    • #34

      Oho ce recul…

  8. #35

    Eu, cu frate-miu si cu taica-miu ne-am facut obicei sa mergem doar in cursul saptamanii din cauza asta, chiar daca sacrificam o zi de concediu. Am incercat de vreo 2 ori in weekend si n-am mai vrut…

    • #36

      Corect, și eu merg numai în cursul săptămânii, cel mai bine marți sau miercuri, in weekend e țeapă.

  9. #37

    s-au ”valeaprahovizat” baltile din apropierea capitalei.

  10. #38

    Probabil va intrebati de ce poza e alb-negru?
    E in amintirea scaunului pe care statea seniorul.

  11. #41

    Tu daca ai avea balta ta si vrei sa mergi pe smekereala, ca naivi sint destui, cum ai face?
    Normal ca li se da de mincare inainte sa vina puhoiul…

  12. #42

    Nu fac numai figura cu hranirea. Dau si drumul la apa sa scada sau sa creasca nivelul, caz in care pestii nu mai mananca. Am fost pe vremuri la Tancabesti si curgea apa de ziceai ca pescuiesc pe rau.
    Pe cand mergeam la Dridu pe gropi (cine a fost pe acolo stie despre ce vorbesc) la cel mult 10-15 minute dupa ce opreau ecluza incepea sa traga crapul si carasul mare la greu. Cum se stabiliza apa cum incepeam sa prindem peste ca lumea.

  13. #43

    1. Azotatii aia de care tot pomeniti in comentarii nu-s cea mai teapana sursa de nitriti, nitrati si alte NOx? Intreb pentru un prieten care nu le are cu chimia.
    2. O fi vreo diferenta intre carnea de pangasius – pestele ala care cica purifica apa Mekong-ului de pesticide si metale grele si cea a crapului de [insert a nume de balta autohtona here]?

  14. #44

    Am o idee, imi fac un ONG care sa militeze contra infometarii pestilor in timpul saptamanii? Apoi sa va vad unde mai pescuiti CRIMINALILOR!
    #stopFoameLaPesti

  15. #45

    Te duci la balta Nana sau la Solacolu? Recomand Solacolu daca nu spuneai de ea, nevasta si copiii stau la piscine si tu bagi o pescareala linistit si la final e toata lumea multumita.

  16. #46

    1. Am un amic care merge pe la campionatele nationale si are si el partide cand nu prinde mai nimic. Astea sunt partide cand merge de capul lui. La campionat mereu prinde.

    2. Am fost weekendul asta la peste. Aproape toti de pe balta nu au prins nimic din ce imi spuneau 2 oameni care erau veniti cu o seara inainte. Cand a plecat hnul din stanga mea, au venit 3 baietasi cu unditele. Au prins minim 20 pesti de fiecare in 3 ore si ceva. Eu doar 2. Nu stiu insa la ce momeala aveau.

    3. Unii (pescari) spun ca ar conta nivelul apei, la fel ca alti comentatori de aici. Sunt pescar la fel ca tine, nu stiu fineturi de astea.

    4. Niciodata nu trage la momeala cu care mergi in ziua respectiva. Murphy’s law

  17. #47

    Salutare,
    Dacă exista peste în baltă, iar pescarul știe sa prindă, prinde. Sa nu uitam, ca o balta aglomerată pune presiune pe peste, asta îl face sa fie reticent în a se hrăni, multe i se vor părea dubioase și va sta la o parte. De regula pe lacurile mari și aglomerate, peștii se retrag în larg unde e mai liniște,iar cine reușește sa lanseze mai mult, prinde. Oricum, indiferent dacă pestele e hrănit, se va prinde, crapul e porcul lacului, mănâncă non stop, sa nu uitam ca toate nadele au în componenta substanțe care grăbesc digestia și ajuta la ea, astfel ce mănâncă, da afara. Asta excluzând semințele nefierte, care, oricum patronii care țin la peștii lor, evita sa le dea ca mâncare.

    • #48

      Crapul este porcul bălților, dar este un porc mofturos și în nici un caz nu mănâncă non stop. Sunt zile când pur și simplu nu vrea.

  18. #49

    Da. Am văzut cum hrăneau vineri la miezul nopții

  19. #50

    Poate ai probleme la râmă?

  20. #51

    spre deosebire de foie grasul cu care se hrănesc restul crapilor

  21. #52

    Se hrănesc înainte de weekend și nu doar din rea voință, dar unu cu baltă din circuitul de concursuri nu e prea încântat de toți amatorii din weekend care n-ar plati pestele și după ce îl rănesc îi dau drumul înapoi. Lunea plutesc cele mai multe mortăciuni. Mergeam la o baltă unde mașină o lăsai in parcare, primeai roabă pentru transportul sculelor și erai obligat să ai sau sa închiriezi saltea, se ruga omul de pescari că dacă au rănit pestele dar nu vreau să-l ducă acasă să-l anunțe nu sa îi de-a drumul înapoi, că el îi lua și îi folosea până erau încă buni.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam