Radu_earchive

Cutreierând internetul, în căutarea nevoilor ce vreau să mi le provoc de Black Friday, mă gândeam cât timp a trecut de când nu am mai cumpărat/folosit un hard disk extern. Și am realizat că e cumva de domeniul anilor. Mirarea nu e doar pentru că am îmbătrânit atât de repede, ci că nici măcar nu le-am mai utilizat. Exceptând un HDD cu desene pentru copii, în rest, tot ce înseamnă media le țin în cloud. Bine, clouduri, că la pozele și filmele cu copiii mei am nevoie de redundanță cvadruplă :mrgreen:

Dar nu doar asta țin în cloud. Acolo am și toate documentele de care am nevoie, în diverse momente, inclusiv chestii pentru blog, gen contracte, modele, facturi, calcule și altele. Copii după buletine, diplome, asigurări, rca-uri, rovignete etc.

De ce le țin acolo? Pentru că, contrar unor păreri, sunt în siguranță și le pot accesa foarte ușor, de oriunde aș fi. Și pentru că am siguranța (siguranța relativă, că la urma urmei, mâine poate mor) că toate chestiile mele sunt stocate undeva sigur. Hardul meu poate crăpa, USB stickul poate crăpa sau poate fi pierdut etc. Măcar în cloud știu că e cineva care se ocupă de chestia asta în mod profesionist, eu nu mă gândesc 24 din 24 la sisteme de stocare.

Și nu, nu sunt un tip tehnic, nu mă interesează să îmi iau 2 rackuri cu 4 harduri în RAID, conectate la o rețea etc. Vreau ca viața mea să fie simplă iar eu să mă bucur de lucrurile care îmi plac și pe care îmi place să le fac. Dacă voiam să mă fac tehnician, mă angajam undeva, nu scriam chestii.

Dacă fac un calcul la preț, cu siguranță ies mai bine. Acum, în acest moment, folosesc 2 sisteme de cloud. La unul plătesc 5 lei pe lună, la altul 1 dolar. Stocare de vreo 2 TB în total, deși la unul am stocare nelimitată, dacă sunt fotografii.

Plus posibilitatea de a-ți face sincronizare cu toate deviceurile pe care le ai prin casă, mașină și grădină, gen pot să mă duc la Mitocu Dragomirnei, să scot telefonul și să le arăt rudelor poze cu copiii, fără să trebuiască să am un HDD după mine, ideea de stocare în cloud devine și deja este din ce în ce mai atractivă.

Acest articol a fost susținut de Star Vault – Cloud adevărat.
starvault

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

47 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Vine bine dupa articolul despre dropbox

    • #2

      cumva, s-au nimerit bine:)

    • #3

      Și la câte luni după ce ți-ai luat un Synology?

    • #4

      Dragos, jumatate din oamenii de aici au deja banii pregatiti pentru Synology-ul ala. Cred ca apare la vanzare pana de Craciun 🙂

      Si mai pe subiect, si daca ne tinem backup local tot prinde bine si macar o varianta online. Eu imi tin imaginile pe Google Photos, Amazon, Flickr, pe un HDD in retea si parca tot as mai face un backup. DOcumente si prostii… le mai faci rost cumva, daca ti-ai pierdut fotografiile, la revedere.

    • #5

      Dragos, synology il am strict pentru filme. si e vechi deja de 2 ani…

    • #6

      @Arhi nu ti-ai luat hdd de 4T de la CEL? deo faceai pe Alexandra agramata? 🙂

    • #7

      niciodata nu am cumparat nimic de la cel.ro

  2. #8

    Dupa care esti uimit de cat de repede afla procurorii totul despre viata ta.

    • Ca sa afle date din cloud, procurorul trebuie sa stie ca ai cont si sa afle si o parola, pe care in Romania nu esti obligat sa o dai. Asa, la o perchezitie gaseste orice hard-disk. Si nici nu mai ai acces la discuri dupa ce ti le ridica. Un cloud criptat si cu passphrase la tine in memorie nu cred ca e chiar asa la indemana autoritatilor.

    • Dar daca afla ca ai cont de la ISP si se duce la star vault? E star vault obligat sa-i dea fisierele?

    • #11

      @MD se pare ca vorbești în mare necunoscuta de cauza, dacă nu știi cum funcționează o percheziție informatica ai face bine sa taci. Ești genu care se da mare din fata tastaturii iar când te oprește politia în trafic nu-ți mai găsești emoțiile…

      Iar referitor la cloud sa știți ca acesta nu exista, exista doar servere conectate intre ele pentru redundanta (cel mai bun caz), care și acestea pot sa pice la fel ca un nas de dormitor.

    • #12

      Unul din agenții mei de vânzări din țară, un soi de vorbește-mult-vinde-orice, de câte ori îl sun zice “Aer, tată!”.
      Și ne desfășuram convorbirea în jargoanele lui de actor de Buftea. Am luat două kile de aer de la cutare firmă, am mai luat patru kile de la cutare firmă, iar la sfârșit zicea așa serios:
      “Dom’ procuror, să știți că în jargonul nostru, aer înseamnă bani.”

    • @Andrei g.
      Intr-adevar nu stiu cum are loc o perchezitie, dar stiu ca daca cineva a pus mana pe discurile mele si nu sunt criptate corespunzator s-a cam terminat. La fel si daca am uitat laptopul hibernat, cu tot cu criptare. Am mult mai mare incredere sa las date in SecureDrop, de exemplu. Ah, si am habar despre cloud, am participat la configurarea unuia destul de mare la IBM.

      Multumesc pentru atacul la persoana, ma bucur ca ai un glob de cristal si esti atotcunoscator.

    • #14

      am vrut sa scriu in ultimele zile mai multe comentarii dar se pare ca toti sunt experti.
      neam de experti ce sa zic.

    • #15

      De ce ii trebuie parola? Atata timp cat are acces la calculatorul din casa, sau telefon, sau orice face uploud/download cu serviciul cloud, nu ii mai trebuie parola.
      Deoarece, daca nu afla parola din calculatorul/telefonul tau (dar e usor de aflat), are acces la calculatorul/telefonul si implicit la memoria/hardul cu care s-a facut uploadul, si cu siguranta nu sunt multi care stiu sa stearga cu adevarat un fisier (nu incepeti cu shift+delete ca rad gainile). Asa ca mai bine nu folositi hardware pentru chestii murdare….

    • #16

      cum spuneam, o tara de experti =))

    • Explica-mi te rog frumos de ce nu se sterg detaliile la shift+del, dar fara termini tehnici caci eu sunt atehnic. PCul meu zice ca are nevoie de 1 GB, sterg un film, il are, nu e sters filmul? Cum adica nu e sters?

    • #18

      ahahahahahaha ce dragut, un virgin :)))))))))))

    • #19

      Alin, ai auzit de Adam Lanza? Eh, psihopatul ăla a șters toate fișierele, apoi a dat cu barosul în hard drive și i-a făcut și găuri cu o bormașină.
      FBI a reușit să recompună cea mai mare parte a fișierelor în doar două săptămâni.

    • #20

      @alin
      Ca sa intelegi, iti explic pe romaneste:
      hardul e o carte, iar cand stergi cu shift+delete, nu faci decat sa rupi cuprinsul de la spatele cartii. Atat.

    • #21

      @Verdell
      bine faci ca nu scrii.
      Tine-le stranse…

    • Daca pe hard poti si sa scrii, nu e mai mult ca un caiet?

    • Aici e vorba si de logica, cum sa reactionezi cu forta? Daca al meu laptop ia un virus nu-i dau un capac sa se deviruseze.

      E imposibil sa recuperezi datele in proportie de 100 %, dar poti recupera o proportie destul de mare incat sa poti acuza, am o intrebare, cati din cei ce-si dau cu parerea aici si-au recuperat datele pierdute? Aici nu vorbesc de programele de se gasesc pe Google la 10 euro.

      Cat despre shift+delete era doar o tentativa fina de trollat, pana imi raspundeti eu fac upgrade la kernel.

  3. Teoretic poţi, practic îţi mai trebuie să ai şi semnal la Mitoc.

  4. Am dat click, sînt interesat, dar văd că este doar pentru „Institutiile Publice Mari, Institutiile Publice Mijlocii, Institutiile Publice Mici” și cum nu sînt niciuna… 🙁

  5. Si care sunt cele doua solutii de cloud pe care le folosesti tu, ma rog? Mai ales ala cu pozele ma intereseaza. Multumesc.

    • #30

      google photos, cealalta e star vault:))

    • #31

      Google Photos iti permite sa iti faci back up la poze nelimitat, atat timp când selectezi calitatea lor pana în 16 megapixeli. Ceea ce e mai mult decât ok

    • #32

      Faza cu google photos si calitatea nu o stiam… sa inceapa uploadul!!!
      De asta e fain aici ca mai afli lucruri noi…

    • sa mor daca inteleg ceva de pe situl StarVault, si nu sunt chiar un afon.
      imi poti da un link de la ei de pe site de unde pot cumpara niste spatiu cu 5 lei/luna?

    • #34

      geeza.. stiti ce “algoritm facial” are goagle si faisbuc?
      “invisibility it’s a super-power” mah, terminati-va cu cloudu vostru.

  6. #35

    Ar fi fost o idee buna sa mentioneze pe site daca preturile sunt pe luna/trimestru/an/mileniu si daca includ TVA sau nu.

  7. sa fim seriosi, in momentul in care “calci pe bec” cu ilegalitati orice storage cred ca pune la dispozitiile datele. da aici nu era vorba de asta.

    tu nu ii dat parola, dar el te baga dupa si la obstructionarea justiei si altele….mai cere si preventiv asa 1 an si te-ai scos :)))

    • #38

      da, ca e greu sa spui ca ai uitat parola. ce nu intelegi tu e ca aici nu e vorba de a cere politia datele. ci dropbox face sharing de continut cu entitati private.

    • Se bat cap in cap anumite chestii, TOS lor spune ca nu permit warez and shit like this, poate au un filtru ceva, cine stie …

  8. Daca stiam ca firma la care am lucrat sapte ani o sa aiba articol pe arhiblog…

  9. Nu sunt și nu voi fi niciodată adeptul serviciilor de tip cloud. am conturi de vreo 3 tera de cloud, nefolosite. Imi tin toate datele pe pc. mi-am luat un hdd de 3 tera, mi-e de ajuns pentru filme, muzica and stuuf pentru inca 5 ani de acum inainte. am 5,5 tera de spatiu. iar la datele mele nu va avea NIMENI niciodata acces. decat daca-mi ia pc-ul de acasa. si daca sparge parole de 32 de caractere de pe datele importante…

  10. #45

    “Hardul meu poate crăpa, USB stickul poate crăpa sau poate fi pierdut etc. ”
    Cloudul iti poate sterge fisiere fara avertisment (cum s-a intamplat in cazul articolului anterior) sau si mai rau, poate fi inchis cu totul (cum a fost in cazul megaupload). Iar privacy, tinde spre 0.
    Din punctul meu de vedere, singurul avantaj al tinerii fisierelor in cloud e accesibilitatea lor pe oriunde ai internet.

  11. mega.nz e megaupload

  12. #47

    “Cloud ? There is no such thing, it’s just other people’s servers”