Am fost și sunt un tip foarte happy pentru că avem apartenență la UE. Datorită acestei apartenențe, s-a reușit temperarea hoției și nu am ajuns ca în Albania sau Serbia, nivelul de trai a crescut, am avut libertatea de mișcare pe care nici nu am visat-o vreodată. Știu, mulți dintre voi habar nu au că înainte de UE, dacă voiai să mergi în Austria, la Parndorf, trebuia să stai la coadă la ambasadă, să îți cumperi viză. Sau la bulgari.

Problema e că, în actuala formă de organizare, coronavirusul a demonstrat care sunt limitele acestei uniuni. Ok, restrângerea circulației și închiderea granițelor e normală, pentru că asta faci și dacă se infectează Clujul, îl închizi și aștepți să moară toți.

Problema apare atunci când statele închid comerțul sau transferul de bunuri de necesitate urgentă, pe motiv că e criză. Lucru care s-a întâmplat și se întâmplă, e notorie cererea Italiei de măști și produse medicale și ridicatul din umeri al statelor care le produc, gen Germania și Franța. Practic, fiecare țară s-a refugiat între granițele proprii, nu mai există UE, nu mai există solidaritate decât în mesajele goale de conținut trimise de funcționarii prea bine plătiți de la Bruxelles, totul e ca înainte? Adică singurii care ajută Italia sunt chinezii?

Adică e ok să fim în uniune când e bine și frumos, suntem obligați să cumpărăm ce ni se oferă și să vindem exclusiv în condițiile UE, dar când e greu, fiecare pentru el, multă muie, singura legătură dintre noi este că folosim euro, în rest, sănătate?

Păi, atunci să ne rezumăm la libera circulație a persoanelor și să ne vedem de treabă și în restul timpului, fiecare pentru el și cu regulile lui. Să vedem cât de bine o va mai duce economia Germaniei fără piețele de desfacere din țările astea mici și insignifiante, care trebuie să respecte reguli.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Germania doneaza 1 milion de masti Italiei.
    Motivul pentru care initial au spus “nu” a fost ca efectiv la momentul acela nu mai aveau stocuri; epuizasera tot. Au reinceput productia si au fost astfel in masura sa garanteze livrarea.
    Stirea a fost pe politico.eu prima data, si a fost ulterior confirmata.

    • #2

      da, după ce italienii au murit cu miile si tara e efectiv blocata. e ca sa cum ai dona diete keto mortilor

    • #3

      Italienii nu mor pe capete ca n-au avut masti, mor ca i-a durut la 2m de pula de toate avertismentele si indemnurile la carantina.
      Da problema de care zici exista, toate bune si frumoase cat timp merge treaba bine dar cand e cacata situatia mai bine sa planga ma-ta decat mama. Oricat de uniune am fi datoria principala a unui guvern e prima data sa-si vada de cetatenii ei si apoi de restul (teoretic).

    • #4

      @VladM: nu numai ca i-a durut in pula, s-au comportat exact cum se comporta uniunea: i-a durut in pula pe aia din sud de criza din nord.

    • #5

      In nord e groasă tare din cauza turiștilor. Venetia, Florenta, Pisa sint (erau) pline dă chineji (mă rog, asiatici de mai multe neamuri).

  2. #6

    UE a fost asa tot timpul – numai bla, bla, bla! Elocventa pentru ipocrizia si neputinta UE este situatia de acum: liderii UE s-au intalnit – on line – si au decis ca ”sanatatea cetatenilor europeni este pioritara”! Dar va functiona in continuare cat timp exista slugi proaste. Respect Orban (Viktor)!

  3. #7

    Nu te-ai întrebat niciodată de ce nu ai auzit de comisar UE pe probleme de sănătate ?
    E un domeniu care ține de politica internă a fiecărui stat membru.

  4. #10

    Italia e tara bogata, e in G7, si toate alea. Mai degraba m-as ingrijora pentru tari ca Romania, Bulgaria, si altele de genul asta, unde nici ventilatoare pentru terapie intensiva nu prea exista.

    • #11

      Nu mai exista ventilatoare, tot d-aia. Ca nu le mai vinde nimeni. Plm. Intr-adevar comertul trebuie sa continue altfel e jale. Unii vor avea medicamente, altii echipamente, altii mancare si tot asa

  5. sa luam aminte de la evrei. Eu te ajut pe tine, vreau sa te ajut pe tine, dar la inceput ma ajut pe mine. Intai imi ofer io ajutoru dupa care te ajut. Stii, ca in avion, fix cu mastile

    *daca se gandeau asa pragmatic si cu problema refugiatilor. Pe de alta parte zicea un meme: aia care aduna 2000 de sticla de spirt acasa s-ar putea sa fie aia de ii acuzau pe “musulmani” ca sunt animale

  6. #13

    din ce stiu, doua state s-au ”imbatosat”: germania si romania:
    www.mediafax.ro/politic/victor-costache-a-adoptat-ordinul-de-stoparea-a-exportului-paralel-de-medicamente-18978657

    fara ue, aveam incaierari in magazine si de azi guvernul hotara cartelarea bunurilor de baza!

  7. #14

    pe principiul asta daca ar fi trimis RO (Orban sau KW) 100k masti nu i-ar fi muit toata tara ca ne vindem sanatatea strainilor ?

  8. #15

    Nu s-a refugiat nimeni in granitele proprii faptul ca poti merge la Cora si cumpara tot ce vrei se datoreaza UE, ca daca nu eram un fel de Republica Moldova si banuiesc ca nu era bine.Iar criza este peste tot si fiecare face ce poate dar ajutorul intre tari exista si acest ajutor nu se rezuma la masti si kituri de testare ci este mult mai complex.

    • #16

      eram mult mai rau decat r.m., ca pana si aia au acord de asociere cu ue!

    • #17

      Eram Belarus. Tara condusa “democratic” de un “vizionar” , care are contacte internationale doar cu Austria(unde merge la tratament si la schi) si Rusia ( de unde isi cumpara protectia armata ) .

  9. #18

    I-a testat cineva de corona?In Wuhan a mai supravietuit cineva?Nu vad nici o miscare.Nu-mi plac botanistii si botoxul.

  10. #19

    Cred ca confundam UE cu federatia americana sau rusa, scopul UE e incetarea razboaielor continentale si cartelizarea impotriva sua si urss, mai departe fiecare cu bucataria lui.

    Singurii din UE, capabili sa dezvolte un vaccin sau tratament contra corona sunt germanii, elvetienii sau suedezii, si ma indoiesc si sper ca nu o sa capitalizeze la maxim, cum fac romanii de exemplu.

  11. #23

    Ref. la UE – din pacate, in afara de cateva beneficii sau chestii formale (o viza, transport de marfuri, niste birocrati supra-platiti sau niste jocuri ale puternicilor), UE nu exista efectiv in creierele oamenilor. Cand e vorba de “pus osul la treaba” in situatii grele si concrete e durere in cur si instinct animalic.
    Off-topic: Ieri i-am dat replica cuiva care dadea share pe FB la cantatul in balcoane din Italia/Spania ca este un analfabet functional si ca nu a inteles nimic din nimic – imediat mi-au sarit in cap alti berbeci ca uite ce popoare frumoase, cum canta ei la balcoane si ce solidaritate.
    Solidaritate o PWLA, fix mentalitatea asta cu “cantatul” i-a bagat in kkt-ul in care se afla. Cand ar fi trebuit sa stea izolati in casa, ei erau la terase, cafele si socializare, ca doar lor nu li se poate intampla … yeah, right!

    • #24

      L-au crezut pe Trumpy , care a zis ca dispare ca prin minune daca se incalzeste ^_^ .

  12. #25

    Referitor la cumparaturile din Austria, vizele pentru spatiul Schengen s-au scos de inca din 2002, nu cand a intrat Romania in UE.

    • #27

      Da bravo, tot UE ne-a obligat sa inchidem si centrele de vindecare energetica din Bucegi. Tot din cauza nu avem austostrazi ca nu facem concurenta Germaniei si tot UE a inchis fabricile alea unde se muncea cu tehnologie dinaia buna, “fara calculatoare”.

    • #28

      Mda, cine a inchis ce!? Vad ca la curative beds (paturi de tratament), avem de 2 ori mai multe raportat la populatie decat media UE. Mai citeste WCnews, ca au informatii bune de tot, se pare…

    • #29

      Mda, cine a inchis ce!? Vad ca la curative beds (paturi de tratament), avem de 2 ori mai multe raportat la populatie decat media UE. Mai citeste WCnews, ca au informatii bune de tot, se pare…

    • #30

      Nu stiu ce facui, dar voiam sa las link-ul asta apropo de ce spunea mai devreme cu paturile de spital.

      ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/9/98/Hospital_beds_by_type_of_care%2C_2017_Health2019.png

    • #31

      eu dau muie din capu locului tuturor rusofililor, dacopatilor, latrinistilor, deceniusistilor!

  13. #32

    Problema UE e ca e lenta si asta pentru ca daca te uiti pe modul in care functioneaza institutiile si cum relationeaza intre ele este foarte foarte democratic si cu multe checks and balances.
    Lucrul asta e bun pentru democratie dar prost pentru agilitate iar vremurile cer din ce in ce mai multa agilitate.

    In plus, trebuie sa intelegeti ca atributiile Comisiei Europene nu includ si administrarea tarilor decare se ocupa guvernele nationale.

    Comisia Europeana coordoneaza mecanismele de ajutor interstatal ceea ce se si intampla deja (vedeti siteul CE)
    Faza cu mastile din Germania trimise spre Italia, pana la urma e ca in avion cu mastile de oxigen, intai ti-o pui tie si apoi copiiilor sau celor din jur.
    Avand in vedere presiunea sociala si economica, cred ca Germania si UE au reactionat corect, problema sunt guvernele nationale (in Franta ca si in Italia, guvernul a fost lent si oamenii miserupisti, ieri a fost plin Parisul de oameni iesiti la plimbare, in parcuri, etc).
    Solutia e o integrare mai profunda a proceselor administrative nationale dar asta va deranja multi daci liberi care vor urla ca suveranitate si identitate.

  14. #33

    Problema este ca UE, in formula actuala este fix o constructie birocratica. Momentan activitatea este de legiferare. Cand totul merge bine, e ok nu sunt probleme. Cand in schimb lucrurile merg prost, o pandemie, o invazie ruseasca, etc.. fara o componenta federala executorie, constructia se dovedeste a fi impotenta.

    Da, UE are nevoie de un guvern, de o armata, de un echivalent al FBI, de politie de frontiera si tot asa. Cam ca US.

    • #34

      de aia e nevoie ca tarile membre sa fie si mai integrate iar functiile guvernelor nationale sa ramana foarte specifice si sa NU implice chestiile strategice ca infrastructura, sanatate, economie. Sa ramana doar administrative, ca niste primarii.

  15. #35

    tocmai ce mi-am comandat dezinfectanti 85% alcool sau 2% clor, cativa litri, din ue!

  16. #36

    Asta cu chinezii e ca aia cu vecinul care iti da foc la casa si apoi vine sa te ajute sa stingi incediul. Cu casa, aia e, te descurci sa iti faci alta.

    Daca regimul totalitar chinez recunostea din vreme ca au o problema cu un nou virus (a cata oara?) aparut in wet markets-urile lor absolut insalubre unde se face trafic cu animale salbatice pe cale de disparitie, nu am fi avut aceasta problema acum.

    Iar China nu ajuta pe nimeni dezinteresat. In acest moment, UE e cea mai mare piata a lor de desfacere. Orice influenta politica este extrem de valoroasa mai ales ca deja toti se gandesc ca e groasa ca depind de China pentru orice. Ai nevoie de nu stiu ce chip pentru nu stiu ce masina, doar in China se fabrica. S-au inchis in China fabricile, nici tu nu mai poti produce nimic.

    • #37

      Altfel UE pentru mine e de ani de zile ce zic si englezii, o colectie de birocrati burtosi care se trag in poze cu persoana momentului, si nu ar misca un deget cand e si cazul sa faca ceva. Ciolos e un exemplu perfect de indolenta si impostura cu fata frumoasa.

  17. #38

    Le dai apa la moara trollilor filorusi.

    Din alt unghi de vedere, s-a vazut ce ar insemna Europa fara UE.
    Cozi de km la granite, circulatie restrictionata.
    Think again.

    • #39

      nu las sa comenteze imbecilii. cine intelege ca am spus ca e nevoie de o organizare mai stransa, bine, cine e cu Putin, sa o faca la el acasa

  18. #40

    Si nu e ipocrizie cand aici urlau la europa huu si pe alta parte ne calcam efectiv in picioare la intrare in marketurile lor ?

  19. #41

    Probabil fara UE, debuta mai tarziu virusul la noi (vezi tarile care nu atatia emigranti in alte state), dar probabil ca toate lanturile de aprovizionare cu produse alimentare si de alte soiuri ar fi mers mult mai prost… granitele se inchid tocmai fiindca UE nu a ajuns la un model de integrare OK. Si sper ca post virusul asta sa faca pasi in directia aia.

    Un sistem sanitar comun al UE, o armata comuna, astea sunt proiectele care ar conta cu adevarat… vedem… daca nu se rupe Uniunea acum (si sunt sanse reale sa se intample astia daca zona euro are probleme mari), probabil ca va fi intarita peste 5-10 ani… vedem.

    • #42

      un model de integrare tip federatie a fost propus de mai multe ori in istoria UE insa a fost tot timpul respins de Consiliul European (organism decizional) pentru ca in multe state membre domneste inca nostalgia suveranitatii si independentei franceze, germane, poloneze sau romanesti.

      Brexit e cel mai bun exemplu pentru a arata ca gena egoista functioneaza perfect si ca deocamdata nimeni n-a inteles ca impreuna suntem mai puternici decat dezbinati.

      Avantajul apartenentei la UE va fi simtiti ulterior prin masurire de recuperare fiscala. Avem BCE si avem piata de liber schimb cea mai mare din lume, putem marsa pe astea doua ca sa recladim. SUnt curios ce cacat va face UK.

    • #43

      Eh, hai ca britanicii niciodata n-au fost cu “inima” alaturi de proiectul european…. uite cum faceau ei misto prin anii ’80 pe tema asta 🙂 . E geniala schita asta care explica de ce britanicii au intrat in UE, hahaha!

      www.youtube.com/watch?v=ZVYqB0uTKlE

      Cred ca se pot face pasi seriosi in directia federalizarii tocmai in momente de criza. Altfel, UK tind sa cred ca o sa si-o cam ia pe termen mediu (pe termen lung, depinde de ei…), nu are cum sa iasa bine povestea asta pentru ei. Si atunci, va fi un impuls pentru Uniune… vedem.

    • #44

      sa se rupa UE acum ar fi practic cel mai mare fail de la al II-lea razboi mondial incoace
      sunt de acord cu Silviu, britanicii n-au fost vreodata pro uniune a altor state decat daca i-a avantajat

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.