Citesc, ]n ultimele zile, o chestie ușor debusolantă. Că să ne ajutăm artiștii, să înființăm conturi de donații pentru ei, artiștii sunt artiști și trebuie să avem grijă de ei.

Chestia asta îmi amorsează ușor capsa. Cu ce e superior un artist, care face foamea zilele astea, unui chelner, de exemplu? De ce ar trebui să strâng bani să ajut artiștii și să nu strâng bani să ajut angajații din industria de hospitality, ăia care îmi dau de mâncare, la propriu.

Înțeleg perfect avântul acesta de a face bine, dar cumva, poate, ar trebui să ne temperăm. Sunt de acord să ajut un artist, cumpărând bilete la spectacolul său sau la emisiunea sa online, sau ceva merch propriu, așa cum sunt de acord să merg să mănânc la restaurantul preferat și să las tips de 2 ori mai mare, ca să pot ajuta pe toată lumea și, la final, să am parte și de lucrurile mele preferate.

Dar de aici până la charity cu actori, e cale lungă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. acum cateva luni si Buhnici cerea donatii sa isi finanteze noul sediu si toate activitatiile, datorita faptului ca i-au picat majoritatea contractelor.
    donatii, nu abonament la canal sau alte chestii care tin de continut.

    cum m-as duce eu la clientii mei sa le cer bani, fara sa muncesc nimic…
    sau cum mi-ar cere mie clientii mei sa muncesc pe gratis…
    nu se leaga.

    Da, mergi sa ceri ajutor, e normal, dar trebuie sa oferi ceva. Se poate si munca mai multa pe aceeasi bani, sau aceeasi munca pe bani mai putini. Dar donatii… pur si simplu nu inteleg nici eu de ce trebuie ca eu sa sustin traiul cuiva (in afara copiilor, dar aici e alta poveste), fara ca el sa faca ceva pentru sustinerea aia. Ca doar poate.
    Sincer, nu am vazut pe youtube nici-un actor sa faca nimic gratis, sau sa puna continut cu abonament.
    Doar pe la Stand-up am vazut abonamente pentru continut.

  2. #2

    Dupa avalansa de reclame cu Smiley (care si el e artist) cred ca oamenii prefera sa doneze catre 2-3 euro sa aiba si Smiley de scutece si sa se lase de reclame.

    • #3

      Eu nu sunt de acord cu bacșișul. Consider ca patronii ar trebui să-și plătească si motiveze angajații, nu eu. Patronii fac tax optimization si se plimba cu masini scumpe in timp ce angajații sunt la mila clienților. Ii transforma într-un fel de cerșetori. Nu susțin o astfel de societate. Cum s-ar schimba oare sistemul dacă ar deveni imoral bacșișul și nu ar mai lăsa nimeni?

    • #4

      @ Vlad …..cersetori sunt militienii care stau ca milogii cu mana intinsa dupa banii soferilor . Cersetori sunt toti care vor bani fara sa produca ceva :fiscul,itm,opc si altii de teapa acestora.Astia sunt cersetori nu ospatarul care iti presteaza un serviciu ,nu instalatorul care iti desfunda toaleta ,nu electricianul care iti repara curentul ,nu zugravul care iti scoate jegul din casa . Pe astia ii platesti in plus numai daca esti multumit .Nimeni nu te obliga sa dai ceva in plus .

  3. #5

    Eu nu inteleg de ce artistii nu isi fac cont de Twitch. In felul asta ar putea sa castige bani si in pandemie si dupa aceea independent de spectacolele la care participa.

    Sau poate stiu ca nu sunt atat de buni si nu s-ar uita nimeni la ei?

  4. #7

    Artistul râgâie pastelat, chelnerul râgâie cu iz de bere. 😀

  5. #8

    Actorii reprezinta cultura, sufletul si bogatia acestei natii…

    sanchi

    Este extrem de interesant sa-i vezi pe acesti reprezentanti ai culturii cum fac spume la gura pe Facebook cand se intampla cate o anulare de spectacol, turneu, sau acum cu inchiderile in mijlocul pandemiei. Cum asa zisele capete luminate ale artei teatrale din aceasta tara, ce ar trebui, dupa cum spun chiar ele, sa imprastie arta, bun gust si cultura in aer, scriu statusuri kilometrice fara paragrafe, fara semne de punctuatie, cu greseli gramaticale, iar apoi coboara si in comentarii sa se spurce cu unii si cu altii. Shareuindu-se intre ei cu binecunoscuta descriere ” bine ca lasati pacanelele deschise nesimtitilor, nu mai exista respect pentru cultura in tara asta ” dar prea multi dintre ei, cand sunt lasati sa dezvolte o idee, nu au nici pe departe vreun vocabular cu mult mai dezvoltat decat al unui bodyguard de la o sala de jocuri .

    Si bineineles, cvltele si cvltii care le sterg lacrimile, ii compatimesc, ne indeamna sa sustinem cultura si sa donam, urland sa se deschida teatrele, pentru ca mai apoi cand sunt deschise, sa nu mearga acolo niciodata 🙂

    • #9

      Am cativa prieteni actori, asa ca am cunoscut foarte multi din tagma lor. VARZA! Prostovani, plictisitori (desi vorbesc intr-una mult si tare), dar cu figuri. Sunt cam ultimii cu care te-ai gandi sa porti o conversatie inteligenta.

      Au niste fumuri de nu le mai ajungi la nas. Vezi doamne, ei fac arta adevarata, sunt oameni de cultura, cu un nivel peste pulime. Vorbesc despre papagalii astia de prin telenovele, de la stand up comedy sau cantareti de doi bani.

    • #10

      @ nm.bradu : de ce căcat te mai anturezi cu ei, îti face bine să le absorbi pârțurile? Tragi cu nesaț pe nas și te simțu elevat?

    • #11

      Doar ii intalnesc prin cei 3-4 prieteni vechi care sunt actori. Nu sunt anturajul meu.

    • #12

      @Juan Panamera, am citit antrenezi in loc de anturezi si m-am gandit ce plastic ai zis sa bagi niste beroase

  6. #13

    in 2008-2010 am trecut neafectat prin criza si am profitat de cateva absolvente de ASE devenite brusc accesibile pentru un mic ajutor financiar.
    in 2020 tot neafectat si ma gandesc ca e sansa mea de a profita de o tanara artista ramasa fara job pentru a beneficia de un teatru direct la mine acasa contra unui #ajutor pentru cultura.

    nu, deci glumesc, insa tot timpul te poti recalifica mai ales cand esti tanar in functie de vremuri

  7. #16

    singurul pt care merita sa donezi e Dan Purec 🙂

  8. #19

    Nu stiu cum sa ma exprim mai bine, dar vreau sa zic ca mie-mi place mai mult sa ma uit la un film/ piesa decat sa mananc/ beau in oras.

    Primul lucru se poate face si de acasa/ pe net. Precum si-n articol, actorii pot vinde produse branduite sau altceva online. Printre care si continut, piese, seriale, etc. Deci isi pot continua munca (fie si variante ale ei) online (paywall, clipuri monetizate, etc.). Deci eu de-acasa, ei de-acasa, putem face mai mult sau mai putin acelasi lucru pe care-l faceam fizic impreuna (huehue).

    De acord ca adaptarea trebuie sa vina mai mult din partea lor, ca ei vor banul meu, nu ma dau eu neaparat de ultimul ceas ca vai ne chitaie actorii sau alte categorii. In afara de cativa actori si regizori care chiar imi plac foarte tare, n-as da bani pur si simplu, i-as da sa vad ceva, sa primesc ceva.

    Mergand pe ideile de mai sus, asa cum unii actori deja vad continut online si continua activitatea, zic ca la fel si chelnerii s-ar putea apuca de livrari, ca nu cred ca au fost interzise. Astfel, ne vor aduce comenzile, doar ca acasa la noi. Asta mi se pare cel mai rezonabil echivalent. Cameristele pot face in continuare curatenie si dezinfectie, doar ca la domiciliu si tot asa. Cu proprietarii de hoteluri nu prea stiu ce solutie sa dau, dar per ansamblu, cred ca multi si-ar putea gasi de lucru ceva asemanator cu ce faceau inainte de carantina, doar ca adaptat la conditiile actuale.

    Eventual, as fi de acord sa donez pentru niste cursuri pentru cei ramasi pe-afara. Cu o limba, doua se pot apuca de call-center remote, pot prinde ceva programare de incepatori sau contabilitate de baza, etc. Nu cred ca piata a ajuns ATAT de rau, inca vad anunturi pentru locuri de munca. In alta ordine de idei, servitul nu e o vocatie, nu cere studii, talent sau chemare, e o meserie pe care o faci ca sa nu chiorai de foame sau sa acoperi diverse cheltuieli. Majoritatea chelnerilor pe care i-am cunoscut vreodata ori erau SI proprietarii localului (chapeau), ori faceau asta doar temporar, pana cand “ceva” se intampla, se termina sau gaseau altceva mai bun si mai placut pentru ei. Pe cand actorii si-au dorit sa faca asta de ceva timp, s-au pregatit, s-au antrenat, perfectionare continua, etc. Ok, poate generalizez prea mult, nu vreau sa idealizez actorii, dar nici nu prea pot fi pusi fix in aceeasi oala cu chelnerii, cameristele, batatoarele de covoare, dansatoarele din custi, etc.

    Deci daca doresc sa se adapteze SAU reprofileze ca sa nu stea degeaba, toata stima, unde virez donatia?
    Daca stiu doar sa (se) planga si sa ceara bani ca sa stea acasa, dar nici nu vor faca ceva, orice, ca sa se adapteze/ reprofileze, ma doare-n cot. De ambele categorii. Mi se pare corect.

  9. #20

    Să bagam cultura-n dubă, fir-ar mama ei de curvă! 🙂

  10. #21

    Trebuie sa vedem exact care plang. Actorii din teatre sau cantaretii din filarmonica nu plang. Isi iau salariile in continuare. Cei mai verali sunt aia ce cantau pe la serbarile campenesti. Acolo venea un ban cinstiti de la primarie, dadeai parandaratul ca asa trebuie si isi faceau cateva zeci de mii pe an pe spectacole de 30-40 de minute facute in dorul sulii. Voi vreti spectacole pe net ? Pai aia e gratis la romani, deja platesc internetul. 😀 Majoritatea nu ar da nici 5 lei donatie. 😀

  11. #22

    In toate filmele americane actritele incepatoare isi castiga traiul ca chelnerite intre 2 roluri. Deci asta dubla lovitura a sortii. Eu propun sa donam pentru piloti ca altfel nu mai vedem curse low cost dupa pandemie.

  12. #23

    Mda… ma surprinde logica asta a ta de a pune un actor sau un pictor sau un pianist in aceeasi oala cu un chelner…

    Sigur – poate te gandeai la altii cand ai scris articolul ( nu stiu – lalailtorii care urla pe radio non-stop, sau altii care cu greu pot fi numiti artisti – in viziunea mea desigur, ei fiind cu totii artisti in sensul larg al definitiei…)

    Oamenii astia ( o buna parte dintre ei) sunt oameni care au o anumita cultura, o scoala in spate, un volum imens de munca pe care l-au facut ca sa ajunga la un anumit nivel in meseria lor. Nu vorbesc de cei angajati – vorbesc de liber profesionisti… pe undeva cei mai valorosi, pentru au preferat sa joace/cante pe proiecte nu sa-si ia un salariu mizer intr-o institutie condusa cel mai adesea politic.
    Acum – nu au nici un venit. Atata timp cat sunt inchise teatrele, nu sunt permise adunari etc – nu au nici un venit ( nu ca inainte ar fi avut cine stie ce venituri – ca de ex chelnerul mai ia baccsis pe cand oamenii astia mai rar).

    Mai sunt si alte categorii conexe ( personalul tehnic de exemplu) care sunt in aceeasi situatie – nu au nici un venit atata timp cat nu se tin spectacole.

    • #24

      Crezi ca un actor moare de foame diferit de un chelner?

    • #25

      La urma urmei și popii au ani grei de studiu în spate. Faptul ca ai profesionalizat prin necesitatea unor studii superioare o meserie nu o face mai valoroasa si predispusa la un tratament diferit din partea societății.

      Sa înțeleg ca daca s-ar infiinta o facultate de chelnerie, de-abia atunci am putea pune semnul egal între actori și chelneri?

      Toata lumea se reinventează acum, in momentul asta mie un curier care imi livrează haleala sau adminul ala de la digi care are grija de bitii mei de net mi se par mai valorosi decat un actor. Si actorii se pot adapta, din fericire pandemia asta a venit intr-o epoca in care exista mijloace alternative de expunere a calităților. Eu unul m-as bucura sa ii vad vlogul lui Selly detronat de vlogul unui actor. Ce naiba, trebuie sa fie mai buni, nu degeaba au atâția ani de studii în spate.

    • chelneru munceste de ii cad picioarele in cur…wow…anumita cultura.

      inutili dar “arta”

      *baietii pe care ii ascult io canta la 300 de oameni cand au succes. Plang, dar nu asa tare ca pizdele astea “cu o anumita cultura”. muie

  13. Sa schitez eu o idee de ce. Pentru ca sunt cateva teatre si actori independenti care imi plac, si pe care daca nu ii sustin dispar. Pentru ca altceva n-au invatat sa faca, si nici nu au facut ceva bine in viata asta cu profitul in cap, sau pentru ca n-au putut sa invete altceva. Cand toate astea vor fi trecut, va dura ceva vreme sa apara ceva in loc.

    Sigur, e de discutat in ce fel pot sa ii sustin, si probabil ca nici ei nu se asteapta la pomana. Dar paralela intre artisti si chelneri mi se pare jignitoare. Nu pot sa compar nici cultura nici consumul emotional. Ar fi hilar.

    • #28

      inteleg, deci e jignitor. mke

    • #29

      Asta cu “n-au putut sa invete altceva” nu inteleg…adica tu vii sa-mi spui ca esti in stare sa inveti kilometri de poezie si roluri grele si nu esti in stare sa faci un curs de dictie sau actorie cu copiii online de 45 min – o ora. Eu cunosc o gramada de familii care si-au dorit in pandemia asta ca plodul sa mai ia un curs de actorie in loc sa stea pe jocuri pe calculator, copii care si-au dorit sa socializeze in acest cadru ca sa isi iasa din rutina. Nupot sa cred ca nu isi pot lua un job de call center…ca nu te cauta nimeni la moaca si nu trebuie sa te prezinti la telefon cu numele intreg. Nu vreau sa fac o paralelea actor – chelner dar intre astia amandoi as dona la utimul. L-as sustine financiar intro actiune pe primul dar in buzunar i-as baga celui din urma,

    • #30

      Pentru ca sunt cateva restaurante si ospatari care imi plac, si pe care daca nu ii sustin dispar. Pentru ca altceva n-au invatat sa faca, si nici nu au facut ceva bine in viata asta cu profitul in cap, sau pentru ca n-au putut sa invete altceva. Cand toate astea vor fi trecut, va dura ceva vreme sa apara ceva in loc.

      De ce este jignitoare comparatia?
      Nu sunt tot oameni afectati de aceeasi pandemie? Daca actorii pot pune piesele de teatru pe o platforma de streaming (nu incerc sa inteleg de ce nu s-au adaptat pana acum) cum poate un ospatar sa replice online ce face?

  14. #31

    Am fost la teatru in copilarie (grup organizat cu scoala, clasa) – d.p.m.d.v nu se pune. Ulterior, am mai fost pe acolo, mai mult dus de viitoarea sotie. Voi vorbiti de spectacole online, youtube si alte OZN-uri de genul asta??? Ultima oara cand am fost, idiotii aia au vandut mai multe bilete pe un singur scaun, ca ne uitam 3 insi ca prostii la un loc si nu stiam cum sa ne asezam. Cand m-am dus la casierie si i-am expus lu’ tanti situatia, a scos o harta (HARTA IN PLM!!!! ) a salii, cu scaune, scena, tot tacamul, colorata frumos cu carioci si foarte calm a inceput sa studieze ( am vrut sa scot o hartie de mate sa desenez o harta ca am crezut ca o sa jucam “avioanele” pe dupa tejghea) si mi-a zis ca e posibil sa se mai intample asa ceva, ca daca vreau imi da bilet la un alt spectacol sau in alta zi si chiar nu intelegea de ce sunt asa revoltat. Nu am mai calcat pe acolo si nici nu mai am de gand, mai ales ca injuram de ma stia toata sala.
    Ca sa ne intoarcem, voi vreti spectacole online? Live-uri pe youtube??? Baaaa…astia nu’s in stare sa faca un cacat de excel.

    • #32

      Mă bucur că nu mai treci pe acolo si sunt convins că fostei tale viitoare soții îi venea sa intre in pământ. Dar le-ai aratat tu cine esti si cât de proști sunt. editat de arhi

    • #33

      boss, esti ruda, prieten, judecator sindic, care e faza de il injuri?

    • #34

      @Tonys: singura scuza pe care ai avea-o sa ma injuri e ca esti din Galati si esti angajat sau ai vreo cunostinta pe la Fani Tardini, caz in care eu si viitoarea mea sotie va uram, din adancul sufletelor noastre negre, un faliment urat si complicat, pt ca atunci cand bati pl de mine pe banii mei nu meriti altceva.

  15. #35

    Mai interesant este cum industria cinematografica de la Hollywood se pregateste sa ceara ajutor financiar guvernului USA ca o duc rau. Bine …vorbim de actorii si studiourile care l-au atacat pe Trump de citiva ani buni. Interesant!

  16. #36

    Am avut ocazia in vara asta sa discut cu ceva amici actori, cu ceva teatre si sa-mi formez o impresie.Evident nu as face o paralele actor – chelner…nu incape discutie, dar ….e un mare dar. Actorii sunt impartiti si ei…unii care vor sa se schimbe si sa plieze cumva actoria pe cerintele de acum, predau actorie online, tehnici de dictie cu adulti si copii, visual art, oarecum s-au reprofilat. Altii care s-au incrancenat in cutiuta lor si nu vor decat scena…discutam la capitoul asta, ok nu ai nicio aplecare catre calculator dar voi ca actori ati cerut primariei toate acele teatre in aer liber sa fie reconditionate si sa profesati acolo? Incercati macar sa intelegeti calculatorul si cu ce se mananca pe un curs online? Cand i-am spus si ca ar trebui sa puna osul la treaba sa ajute la faza asta am fost apostrofata urgent…bai omul are facultate, e citit, cum adica sa se apuce sa duca un sac de ciment? cum adica sa se apuce de cursuri de online?…no, stai pe curul tau acasa si o sa mai joci doar in vis pe o scena. Stai in casa doua -cinci luni in loc sa initiezi o campanie in care sa ceri primariilor sa reconditioneze fostele teatre de revista in aer liber care zac in paragina. Eu inteleg sa ajut un copil acum care nu are nicun device si vrea sa invete, inteleg sa-l ajut pe actor sa-si faca reclama la un curs pe care doreste sa-l faca cu niste copii. Si da…imi place teatrul si pot sa inteleg foamea de cultura dar nu pot sa stau sa bag bani in buzunar in contul cuiva care ajuns la un nivel uita de unde a plecat si nu face absolut nimic pentru a recrea arta.

    • Chestia asta o vad destul de des. Ce mare cacat e facultatea aia de actorie, de o tot arunca in fata de parca ar fi doar doi absolventi pe an din zeci de mii de doritori. Si, parerea mea, o gramada suna la fel de fals daca ii pui sa interpreteze o poezie. Dar…ei au facultate de ACTOR, coborati privirea, ghiolbanilor.

  17. Si uite cum o insiruire de proteine schimba actoria 🙂

    Industria romaneasca de film / actorie nu vede ce oportunitate mare are: o mare parte din tara sta lipita de televizor sau de calculator.

    Scoate-ti o comedie faina (nu prostia aia de Suge-o Ramona) Un disaster movie.
    Aveti actori. Sa ne faca sa radem. Sa uitam unde suntem si ce traim.

    Ah… nu stim sa facem decat filme despre comunism, saracie si drame lacrimogene. Inca nu v-ati prins ca nu vrem asa ceva ?

    Ce motiv aveti sa nu produceti acum ceva ?

  18. #40

    Ce se mai aude de ajutoarele cu fonduri europene pe care i-a obtinut Romania pentru redresare economica din cauza pandemiei? E vorba de cateva zeci sau sute de milioane de euro care ar trebui sa mearga exact la cinematografe, teatre, birturi etc., cel putin asa zicea guvernu’ acum cateva saptamani / luni.

  19. #41

    Da-i in **** mea si de chelneri , casieri, barmani si lucratori comerciali ca si de aia ne putem lipsi acum cand exista ROBOTI. Mancarea mi-o pot servi si singur.

    Importanti sunt BUCATARII , dar mai ales FERMIERII care cultiva cereale/legume si cresc animalele (ca in rest fabricile de procesare si conservare a alimentelor sunt in mare automatizate).

    Fermierul si Bucatarul ar trebui sa fie prioritatile guvernului, primele categorii care ar trebui ajutorate in orice stat civilizat in vremuri grele. Bineinteles ca si soferii care transporta alimentele ar trebui mai bine finantati. Fara categoriile astea trei am muri de foame si am ajunge sa vanam sau sa ne mancam intre noi ca in epoca de piatra.

    P.S. cand am zis ca exista roboti chelneri, n-am glumit:
    www.youtube.com/watch?v=YPoAjRxyBQQ&ab_channel=NewChinaTV
    www.youtube.com/watch?v=FFCPKmLAZb4&ab_channel=AlibabaGroup

  20. Mă scuzați, Mia Khafila este și ea artistă?

  21. #43

    mai sus sunt multi care spun ca artistii sunt speciali, ca au facut sacrificii enorme sa ajunga unde sunt ca e greu. dar pana la urma problema e de intins mana. iar in conditiile in care pe piata muncii exista oferte nu inteleg de ce e asa dificil de luat in considerare ca ala care nu mai are un loc de munca acum, fie el ospatar, actor, profesor, academician, poate sa faca alte activitati pentru a supravietui. nu e o rusine sa muncesti, e o rusine sa cersesti pt ca esti special si nu iti pui problema sa gasesti solutii

  22. #44

    Acum, în vremurile astea grele nu s-a gândit nimeni oare cine le ajută pe acele tinere care își rupeau câte o oră din timpul lor pentru a distra sau masa anumite zone ale trecătorilor, ele puneau un zâmbet pe fața lor, ba chiar îi lăsau să facă un duș gratuit și să se spele de păcate. Aceste eroine țin familia creștină închegată încă din cele mai vechi timpuri, cu ajutorul lor, nevasta, după ce
    face mâncarea, curățenia zilnică precum și alte treburi gospodărești, nu doar că nu mai e nevoită să stea cu ochii în 4 după amante, dar se poate culca liniștită în pat seara știind că a scăpat de o muncă în plus.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam