E cineva dintre voi domiciliat la prietenii irlandezi? Aș vrea să știu dacă piața muncii e limitată pentru rromâni sau nu. Știu că la prietenii englezi e limitată pentru oricine are culoare albă și pașaport rromânesc. Desigur, pentru ciorile atât de asuprite de la noi, au ușile deschise, chiar și cele de la apartamente.

Revenind [respirat adanc de nervi], Irlanda parcă face parte tot din Marea Britanie, au aceeași legislație? Sau poți merge cu buletinul și vezi la fața locului. Și dacă tot știți despre legi, poate știți ceva și de chirii, zone mai bune din Dublin etc.

Calm și relaxat, nu e pentru mine. Eu acum mă gândesc la niște insule.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. Cu decolteul ăla crezi că-ți mai citește cineva ce-ai scris lângă ? ( www.cristiroman.ro/ )

    • #2

      Meekuu » an irish readhead:)))

    • Neah, e născută în SUA din tată britanic și mamă americancă. Da’ se acceptă… Aș accepta-o oricând 😛

    • #4

      pai nu am zis ca ar fi irlandeza, ci ca e exemplificarea mea ptr asa ceva. desi, din ce am auzit, alea sunt urate cu spume si betivance

    • #5

      nu-i adevarat ca-s urate cu spume, au niste frumuseti de ramai masca. dar alt gen de frumusete fata de romance

    • #6

      Femei mai urite ca irlandezele nu exista.

    • #7

      @Meekuu: Christina Hendricks?

  2. Da, pentru romani si bulgari.

    Daca te duci in Irlanda de N (ex – Belfast), piata muncii e limitata de Regatul Unit. In restul Irlandei (ex – Dublin) piata muncii este iarasi limitata de Republica Irlanda.

    Lectie de geografie: Irlanda de Nord face parte din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord… Irlanda nu ar avea cum sa faca parte din Marea Britanie (regiune geografica ce reprezinta insula aia mai lunga din NV Europei).

  3. #10

    Mi se pare colosal ca nu te primesc la munca, dar te primesc la furat!

    • #11

      De fapt tu esti colosala in plm. Legislatia lor impune aceste permise de munca. La furat te duci cu buletinul, nu ai nevoie de permis de furat, daca nu ai restrictie in tara aia, nu ai absolut nicio problema.

      @Arhi: Ma omule, tu sau persoana pentru care ai pus intrebarea, ati incercat vreodata sa va depuneti CV-ul in UK sau Irlanda (banuiesc ca intre timp ai aflat ca Irlanda nu e in UK)??? Nu de alta, dar am senzatia ca vorbesti doar din auzite fara sa stii lucruri clare. Un coleg de liceu si un fost coleg de munca au plecat in UK (Anglia), pentru ca si-au dorit foarte mult si cel mai important pentru ca s-au interesat direct la sursa, adica la firma la care au sustinut interviul. Unul lucreaza ca Project Manager, al doilea este in domeniul bancar/finante.

      Da, sunt convins ca piata muncii e inchisa pentru oamenii care se urca in autorcar cu buletinul si se duc direct acolo si isi cauta de munca fara sa stie exact ce cauta. Insa pentru oamenii cu o pregatire si o experienta de luat in seama sunt sanse bunicele sa primesti rahatul ala de permis.

    • #12

      ALD » eu nu vorbesc nimic doar, am pus o intrebare

    • #13

      Pai exact asta spuneam si eu. Ca legislatia lor e de asa natura incat iti permite sa te duci la furat dar nu si la munca. Convingerile tale se bazeaza pe ceva sau sunt doar asa, o impresie de parere?

      Pe la mijlocul anului trecut Microsoft a incercat sa aduca 30 de programatori din Romania pentru a acoperi o lipsa acuta de pe piata locala Irlandeza. Datorita modului cum e organizata compania (centre de profit, etc.) si a legislatiei irlandeze (care cere permis de munca inclusiv pentru detasari) nu puteau sa fie doar detasati. Au primit asigurari de la departamentul irlandez al locurilor de munca (si alte balarii) ca vor primi permis de munca. Supriza, cand a venit momentul actelor nici unul dintre cei 30 de romani nu a primit viza. Refuzul a venit inclusiv de la Richard Bruton, ministrul responsabil cu acea parte (departamentul asta are 3 ministri). Explicatia: e criza, avem nevoie de locuri de munca pentru irlandezi. Raspunsul MS: dar cautam de jumatate de an sa ocupam posturile astea, pur si simplu nu sunt oameni. Raspuns: atunci aduceti dintr-o tara respectabila.

      Sfatul meu: data viitoare cand vrei sa-ti testezi tastatura incearca sa-ti testezi gandirea inainte.

    • #14

      Adica o tara care ani multi de zile se caracteriza printr-un somaj ridicat si abia a reusit sa mai repare probleme crezi ca se deschide strainilor pentru munca?

    • @mihai
      rep.irlanda avea 4,24 mil.locuitori in 2006, din care peste 12% cetateni straini(2,7% din UK-fara aia care au si cetatenie irlandeza, care se da automat celor din irlanda de nord, 9,4% din alte tari, in frunte cu polonia si lituania). in 2011, populatia era mai mare cu peste 8%, 4,58 mil.locuitori. si o parte importanta din crestere e din imigratie. deci as zice ca se primesc straini. nu stiu care-s regulile pt romani, dar straini e clar ca primesc.

  4. #16

    Ca sa lucrezi in UK ai doua optiuni legale – ori aplici la joburi si angajatorul, daca te place, aplica el pentru a-ti obtine un work permit (dar care va fi valabil doar la acest angjator), ori aplici personal la highly skilled migrant (asta iti da dreptul de lucru indiferent de post sau industrie). In cazul ultimei variante, iti cer pasaportul/buletinul original trimis prin posta, si il pot retine pentru a-ti analiza dosarul pana la 6 luni.

    Detalii: www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/bulgaria-romania/

  5. #17

    blogulucimpoca.ro

    Incearca sa o contactezi pe doamna sau pe fiul ei, Vladimir.

  6. #18

    arhi, eu sunt in Irlanda de 11 ani. as putea sa te ajut cu informatii daca vrei.

  7. Sau poti sa incerci pe partea de studii, si intre timp sa muncesti. Poti sa-ti alegi un curs mic (despre orice vrei tu), primesti cazare, mic dejun la scoala, si e treaba ta cum te descurci cu banii. Nu sint sigur daca primesti si o bursa de studii.

    Citeste aici: www.cew.ie/

    Ideea e ca si pe mine m-ar tenta asa ceva, pe partea de programare. Au acolo Microsoft (stiu si noi avem, dar nu-i acelasi lucru), au Facebook, au PollDaddy (acum cumparat de Automattic) si multe alte chestii.

  8. Frate-meu isi face veacul de ceva timp prin sistemul lor de bugetari :).

    1. Cum ai aflat Irlanda de N cu Belfast – capitala face parte din MB …dar nu face parte din UE. – e greu sa intri pe piata lor de munca, in general prin mastere sau doctorate primesti si acces la piata lor de munca, apoi dupa 1 an de experienta( cu contract de munca) primesti bluecard-ul care-ti deschide toata piata muncii din UK fara restrictii.

    2. Irlanda cu capitala Dublin e separata de UK si…face parte din UE ca stat independent. regulile pietei de munca sunt cele din UE. Putin mai usoare decat in Anglia, insa toti irlandezii sunt foarte reticienti la straini si nationalisti. Chiar daca nu exista limite e greu de obtinut un contract legal de munca.

    Ultima fita prin UK de angajare e cea descrisa mai sus. gasesti un colegiu/fac etc…te inscri ca student, masterant, doctorant, platesti taxele pt un an…timp in care te poti angaja legal part time. Dupa 1 an de experienta aplici pentru bluecard…si apoi poti sa te angajezi unde vrei.

    • #22

      Law » contractul de munca deja exista, voiam sa stiu despre regulile ulterioare

    • #23

      la punctul 1 ….very funny! parca ai fii EBA…si mai zi-ne…Irlanda aia de Nord nu e in UE?

    • law, o iesit UK din UE si n-am aflat? (ce rai suntem :))

  9. #25

    Cork e la citeva sute de km de Dublin si au si un dialect ingrozitor. 🙂

  10. #26

    apropo de comunitatea Ro din Irlanda uitati aici un link folositor:
    www.romaniancommunity.net/forum.php
    si asa ca o adaugare exista irlanda de nord care face parte din GB si republica Irlanda care are presedinte. 🙂

  11. #27

    Daca mai e de actualitate si vrei o opinie la cald: sint in Irlanda de putina vreme si am incheiat toate procedurile.
    Da, noi si bulgarii avem nevoie de drept de munca. Nu e greu de obtinut, in special daca angajatorul vrea sa ajute; dar nu pentru meserii cu o calificare minima.
    Zone bune in Dublin: depinde foarte mult spre unde ai treaba in Dublin. De evitat autobuzele – au un orar si e relativ respectat, dar nu sint prea dese si e destul de enervant. Trenul: Dart – ok; orar bun, acopera foarte bine orasul. Tramvaiul: Luas – foarte bun, soseste foarte des, dar nu acopera asa mult din oras. In functie de locul de munca, alegi si transportul si locuinta.
    Chiriile sint chiar ok. E mai bine decit acum citiva ani. Oferta exista, pentru toate gusturile.
    Masina – nu e cel mai bine posibil. Preturile sint relativ mari si nu exista vreun exces de locuri de parcare prin centru orasului.

    Asta asa, ca o prezentare succinta.

  12. grija mare cand te loghezi cu admin si dai click, sa nu sari in aer cu laptop cu tot, atata am avut sa-ti spun.

    • No problem, Julius, deja i-au ciordit cioroii laptopul. L-au vindut la IRA si acum aia cauta un tomberon pe linga o sectie de politie sa o arunce in aer…

  13. #30

    Arhi, eu locuiesc in Irlanda de ceva ani, pot ajuta.
    Piata muncii e limitata pentru romani: ai nevoie de permis de munca pentru a munci aici. Permisul de munca se poate obtine usor daca pentru el aplica o companie care vrea sa te angajeze.
    Irlanda de nord face parte din marea britanie.
    Irlanda de sub aia de nord e stat de sine statator. In republica asta numita Irlanda poti intra cu buletin au pasaport.

    Chiriile sunt cam dureroase. Ieftinaciuni gasesti niste bombe, subsoluri, improvizatii, cutii de chibrituri, ciudatenii. Un self contained flat se poate gasi la 4-500 euro. Self contained flat inseamna o camera care are o minuscula bucatarie amenajata pe un perete, un pat/canapea de dormit, un dulap si o baie minuscula, atat. Asta e pentru burlacii care vor usa lor proprie si personala.

    Altfel se poate trai in sharing care nu e chiar rau, majoritatea burlacilor si burlacitelor impart cate o casa sau un apartament si se scot la 4-600 de euro pe luna +/- facturi, dar au confortul unei bucatarii calumea, unei bai serioase etc.

    Un apartament cu un dormitor sare la +/-800 de euro sau mai mult.
    Un apartament cu doua dormitoare pe la 1000 samd.

    Vorbind de zone, recomand partea de sud a dublinului (south Dublin) pentru cine doreste o viata mai linistita. in partea de nord densitatea populatiei e mult mai mare, criminalitatea mai mare, spatiile versi mai putine, siguranta mai mica, dar si preturile la chirii mai mici.

  14. #32

    Arhi, spitalele sunt minunate, dar atat de diferite de cele din Ro. Sistemul de sanatate e si el diferit de al nostru si are alte dezavantaje decat ale noastre. (daca vrei detalii, aici sau pe email, just say it). Ce e cel mai important – nu se da/nu se asteapta/nu se accepta spaga de nici un fel.

  15. #34

    Eu sunt in Irlanda de 7 luni, cu contract si permis de munca, mail me si te ajut.

  16. @arhi – si Marea Britanie e o insula 🙂

  17. #36

    Din cate stiu eu, desi s-ar putea sa ma insel, legislatia UE nu permite restrictiile cetatenilor pe piata de munca in celelalte state europene, desi Spania si cu Olanda au incercat ceva de genul asta, dar s-ar putea sa sufere consecinte grave din cauza asta, in cazul in care vor ca sa fie o Europa unita si cu cetateni cat de cat egali.

  18. #37

    nici spania, nici olanda, nici altcineva nu va suporta nici un fel de consecinta pt restrictii. romanii sunt cetateni de mana a paispea in EU. cand au nevoie de romani, ii folosesc, cand nu mai au nevoie, ii restrictioneaza. si Min de Ext zice “sar`mana” si atat. locuiesc intr-o astfel de tara, stiu care e atitudinea generala.

  19. #38

    Prea putina agitatie si prea urate femei. Da urate cu spume. Numa asiaticele ce mai ridica norma.

  20. #39

    Dane ai gusturi ciudate. Polonezele ridica media, nu asiaticele. Irlandezele nu sunt in general frumoase, dar unele sunt superbe.

  21. @Law: prietene, despre ce fita vorbesti tu cu inscrisul la facultate si dupa 1 an iti iei Blue Card? Nu se risca nimeni pentru pielea ta de roman. Primesti Blue Card in situatia asta legata de scoala NUMAI DACA ‘successfully graduate’ la un curs de invatamant superior din UK (formularul BR2 de la Home Office): Master 1 an full time sau 2 ani part time sau BA/asa zisa facultate de 3 ani.
    Blue Card de Highly Skilled Worker (pt @ana) primesti doar daca intrunesti un anumit numar de puncte pe care ti le iei foarte greu si sunt foarte putini romani care pun mana pe asa ceva din cauza conditiilor idioate (e formularul BR2 de la Home Office, acelasi de aplici si ca student, si ca highly skilled worker). Daca angajatorul te vrea in UK, aplica pentru ‘Purple Card’ care iti permite dupa 1 an de contract la acelasi angajator sa aplici pentru Blue Card adica permisul care iti ofera drept la munca nelimitat in UK. Cam cu ‘Purple Card’ pleci din Ro in UK cu contract de la angajator dar eu am intalnit oameni cu joburi serioase pentru care si-a batut angajatorul capul sa-i faca hartiile si sa-l aduca in UK. Gen te duci ca arhitect sau lucrand in servicii financiare, nu sa dai cu sapa.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam