Domnul ministru al învățământului, această cati andronescu tunsă scurt, a declarat că absolvenții care nu au luat bacalaureatul vor fi sprijiniți. Unul din sprijinuri ar fi încă o sesiune de bac, deci 3 în total.

Eu nu am înțeles ceva.
De ce trebuie sprijiniți și de ce toată lumea face totul ca diploma de bacalaureat să vină, nu-i așa, ca o încununare a tuturor eforturilor depuse?

Nu e nici o rușine să nu iei bacul. Așa cum nu e nici o rușine să nu faci un master sau de ce nu, să fii doctorand degeaba. Fiecare om are limitele sale proprii, pe care ar trebui să învețe să și le accepte. Atâta pot, hai să devin cel mai bun în limitele a ce pot eu să fac.

E normal, acum de-abia încep să apară roadele educației de pe internet și a NLP-urilor infiltrate în toate mediile. Ești cel mai bun, tu ești cel mai tare, tu poți mai mult de atât, schimbarea e în tine. Iar oamenii chiar ajung să creadă că ei de fapt sunt mai buni, că și copiii lor sunt mai buni.

Asta nu ar fi o problemă, fiecare e liber să creadă ce vrea, viața te aduce cu picioarele pe pământ. Problema e că, la nivel instituțional, se acreditează ideea că, fără bac, ești ultimul om. TREBUIE să iei bacul, bacul e necesar, bacul e aer, apă și viață.

După care ne mirăm că nu avem școli de meserii, nu avem oameni calificați care să ne facă cizme, sau mașini, sau grâne. La nivel instituțional, munca devine rușinoasă, pentru că, dacă nu ai bacalaureatul și nu intri la facultate, nu ești om.

Desigur, scopul final este ca acești bacalaureați să dea admitere și să intre la facultate. Să ne imaginăm ce concurs de admitere poate susține un copil atât de alfabetizat încât a luat bacalaureatul din 3 încercări. Gânditi-vă la ce facultăți de prestigiu poate aplica un asemenea specimen.

O țară de intelectuali de Spiru Haret, o țară de agenți de vânzări de la Dimitrie Cantemir și casiere în Cora de la Româno-Americană.

PS: Căutând o poză pentru articol, am găsit un site care se ocupă de problematica diplomelor de la Spiru Haret. Mi se pare ingenialistic.

cum-sa-ti-iei-diploma-de-la-spiru-haret

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

64 comentarii Adaugă comentariu

  1. Jamie Oliver?

  2. #2

    Vin alegerile. “Ne-a dat PSD-ul bacalaureatul la toti” e un motiv la fel de bun pentru vot ca un chil de malai.

    • E fix propaganda pe care tot o aud in ultimul timp. Dau bacul pentru voturi. Ii doare in cur pe elevi ca li se mai permite inca o data sa dea bacul.
      Asta e o presiune din partea universitatilor, care raman cu locuri neocupate si implicit pierd bani veniti de la stat.

  3. Prostii intotdeauna vor fi exploatati, si daca poti sa-i mulgi promitandu-le ca-i faci destepti cu o diploma de facultate in schimbul unor taxe… facem si 5 sesiuni de BAC. Eu ma mir ca toti patronii de universitati particulare n-au pus mana de la mana sa convinga guvernul ca se poate intra la facultate si fara diploma de BAC, la urma urmelor e doar o hartie, nu? 🙂

    • #5

      cum nu. ai uitat de initiativa androneascai, cea in care aveau voie sa intre si, la anul, sa dea bacul?

    • Ah da, uitasem. Eu sincer sper ca toti analfabetii care urla acum ca nu pot lua BAC-ul sa nu ajunga mai mult decat niste palmasi. Cum ar fi ca un astfel de idiot semi-alfabetizat sa decida ce se intampla cu slujbele altor oameni?

  4. #7

    Strategia comunistilor e logica. Au o viitoare masa de votanti: analfabetii si repetentii (acelasi profil social ca si in prezent). Se stie ca cel mai periculos prost e prostul care se crede destept. Prin urmare, ii facem pe prosti sa se creada destepti. Ca omul cu facultate nu mai pleaca asa usor urechea la vocea ratiunii, la o autoritate morala sau intelectuala. Ca doar si el are facultate, n-o sa ia lectii de la oricine. Pe langa asta, mai sunt banii pentru fabricile de diplome, ca isi ipotecheaza mamica si taticu garsoniera sa plateasca taxele “la particulara”. Vin alegeri, vin pomeni, trebuie bani trimisi “in teritoriu”, ca galetile si uleiul nu se cumpara singure.

    • Ahmet, nu e vorba de comunisti aici, ci de TOTI politicienii. Nimeni nu a facut ceva cu adevarat bun pentru invatamant de la revolutie incoace. N-a vrut nimeni sa trimita acasa profesorii depasiti, n-a vrut nimeni sa dea salarii omenesti, n-a vrut nimeni sa schimbe programa si materia in asa fel incat sa fie chiar utila. Pentru ca nici un politician nu vrea un popor cat de cat educat care sa-l intrebe ce face cu banii si cu puterea.

    • #9

      Funeriu ce a fost ? Un repetent care nu si-a luat bacul? Sa zici ca nimeni nu a facut nimic e cam mult.

    • #10

      funeriu, in afara de a baga camere la bac, nu a facut nimic, a fost la fel de lepra si incompetent ca toti ceilalti

    • #11

      Funeriu a facut legea educatiei, una dintre cele mai tari chestii facute pana acum in invatamantul romanesc. Prin corectitudinea bacului a taiat macaroana fabricilor de diplome, adica tuturor baronilor pesedisti care produceau bani pe feuda proprie pentru pusculita psd. Si a reinfiintat scolile profesionale, care fusesera desfiintate de proasta aia de abramburica. Adica in loc sa continue sa scoata pe banda rulanta someri analfabeti cu diploma de facultate, le-a dat posibilitatea sa isi castige o paine dand la saiba sau punand faianta. A fost cel mai bun ministru al educatiei pe care l-a avut Romania dupa revolutie.

    • #12

      iar incepi cu basismele, iar te banez…

    • #13

      @Arhi: poate doar trolleaza….

    • #14

      nu cred, domnul e distinsul yasser, vechi client basist

    • #15

      @Arhi: eram ironic… Aaaaa, yasser, bunvenit printre noi din nou. Ce mai face doamna Udrea?

    • #16

      Nu am postat niciodata cu nick-ul yasser. Si nu imi e clar ce inseamna pentru tine “basisme”. Recunoasterea competentei profesionale a unui ministru? Afirmarea incompetentei altora? Parca papagalul ala de badea era cu “toti sunt niste hoti, mi-e sila de politicieni, nu mai pot cu politica”. Oamenii de pe blogul asta par mai destepti de atat. Nu e tot aia Funeriu cu Ponta sau abramburica. Optiunile politice nu fac sau desfac competentele profesionale. Asa cum probabil Mincinovski ala e tatic in chimie alimentara, tot asa de bine poate sa fie in acelasi timp un infractor complice al varanului. Asa cum udrea e o parasuta basista, la fel si madam firea e o parasuta comunista. Unii sunt de stanga, altii sunt de dreapta. Unii refuza sa voteze cu totul. Fiecare are dreptul la o optiune, si e ok atata timp cat e facuta cu buna-credinta. Pentru ca poate fi discutata. Catalogarea si respingerea oricarui argument pe baza optiunilor politice seamana foarte mult cu psihologia suporterilor de fotbal, care se bat intre ei doar pentru ca unii sunt rapidisti si altii stelisti. E o logica simplista, comoda si paguboasa, in final.

    • #17

      daca nu esti yasser, my bad. desi pari foarte mult…

    • #18

      nu imi mai apare ultimul comentariu. era crucial pentru pledoaria mea. va supara adevarul, ha? v-au cumparat si pe voi rusii. doua ore nu mai intru pe sait, sa-ti fie invatatura de minte.

    • #19

      stai serif stelar, ca ma misc si eu cat pot de repede

    • #20

      scuzati, s-a inflamat basismul in mine

  5. #21

    Diploma de BAC iti ofera o sansa in plus.De exemplu cunosc un vecin care nu a luat bacul.Nu s-a putut angaja nici ca ospatar nici ca sofer.A trebuit sa mai faca o scoala postliceeala de asisitenti medicali.La fel nu te poti inscrie la facultate.Poate te pasioneaza electronica, geografia etc.Scolile de meserii in momentul de fata sunt inutile fara o interventie din privat.Adica ceva de genul, privatul sa finanteze si el o parte din costuri si sa sa-si pregateasca oamenii pentru ce are nevoie.
    Ca un lucru funny stiu o faculate de stat care functineaza cam asa: Examene, Restanta, Reexaminare 1 50 lei, Reexaminare 2 100 lei, Reexaminare 3 150 lei, Reexaminare 4 200 lei, Reexaminare 5 250 lei.

    • Si eu stiu o facultate de stat care functioneaza asa, orice reexaminare: 250 lei.

    • #23

      Este ieftin asa. Interesati-va la Romana Americana: examen, restanta 25 euro (nu existat restanta2) si in final credit 50 euro. daca nici la credit nu ai luat nota 5 faci ani suplimentar (adica platesti toata taxa de studii 700 euro pentru o singura materie) sau te lasi.

  6. #24

    O mare problema este faptul ca acesti copii nu sunt indrumati de cineva care sa ii observe si sa le cunoasca inclinatiile si atunci ajung sa se chinuie efectiv ca sa implineasca vointa parintilor (copilul meu sa faca facultatea) … am patit-o eu, pana nu am terminat politehnica, nu am putut sa scap de maicamea (desi o luasem pe alt drum, aveam deja firma mea, etc…). Bine, ca acum a inceput sa ma cicaleasca cu alte chestii, asta e partea a doua dar asa sunt parintii, ne vor “binele”. Asta e alta mare problema, din dorinta de a face bine copilului, ajung sa le faca mai mult rau.
    Deci degeaba iei bacul, degeaba faci facultatea daca ajungi sa lucrezi intr-un domeniu care nu-ti place, in care te duci la munca ca sa te aflii in treaba si unde nu lucrezi cu placere, ajungi sa faci si treaba nasoala si sa devii si un frustrat.

    • #25

      unde e blue si ce-ai facut cu ea?!

    • #26

      Cica femeia e femeie dupa 30 de ani si mai e un prag la 40

  7. Pe foarte multi din cei care nu iau bacul ii doare la banana. Parintii cred ca sunt cei care “instiga la cultura”. Ce zic tanti Leana de la 2 si nea Gica de sub noi? Pai copiii lor au luat bacul cu 6,50 mai mama, nu e posibil asa ceva. Tre sa inveti sa iei si tu!
    Cred ca de aici a plecat toata treaba cu bacul pe care tre’ sa-l ia toti. De la incapacitatea de a constientiza ca unii copii sunt mai destepti si altii mai prosti.
    Si, pana la urma, nu asta e corectitudinea politica? Suntem toti egali, toti avem aceleasi drepturi => toti avem dreptul la bac 🙂 o data, de doua ori, de trei ori…

  8. #28

    Acum ar trebui ca facultatile particulare sa-si modifice si ele regulile, adica sa accepte inscrierea fara diploma de bacalaureat, dar cu promisiunea ferma din partea cursantilor ca o vor aduce pana la examenul de licenta

    • #29

      Eu am facut o facultate particulara (Universitatea Romano-Americana :P). La admitere am dat examen. A fost un examen mai greu ca la Poli ( in anul ala, cel putin), un test grila de Mate si Fizica, vreo 50 de probleme de rezolvat in trei ore. O minunatie. M-au apucat toti dracii cand am vazut ca, atunci cand eu eram in anul 4, pulimea intra la facultate cu diploma de bac si atat. Fluierand, eventual. O mizerie.

      …dar pana la urma facultatile particulare din Romania sunt un business. Din pacate.

  9. #30

    True story: fratele sotiei mele a facut o scoala profesionala, cu specializarea instalator. S-a dus cu un nene din cartier pe la “clienti”, ajunsese cunoscut, il chema lumea direct pe el.. dar lui nu i-a placut. A zis “ce ba sa ma slugaresc eu pe la unul si altul”, si s-a facut sofer la Cargus, iar acum e sofer pe undeva prin Olanda pentru ca eu nu stiu niciun sofer in Romania care sa ajunga bogat (in afara de Mitrea).
    In acelasi timp, eu am avut o problema cu hidroforul. Am chemat un instalator, a muncit 2 ore si mi-a luat 500 de lei (banii lui, materialele au fost separat). Omul a inteles ca meseria e bratara de aur si trebuie taxata ca atare, drept pentru care se ocupa de ce stie el mai bine si-ti ia 100 de lei sa-ti schimbe un robinet.

    Morala: omul mai e si fudul. Ajunge sa lucreze undeva pe un salariu de cacat, care abia ii ajunge sa-si plateasca ratele la Logan si frigiderul luat cu buletinul, dar se uita de sus la instalatorul care-l rupe de bani cand vine sa-i monteze masina de spalat luata pe buletinul soacrei.

  10. #31

    Ce ma distreaza astia cu facultati, masterate si care nu lucreaza in domeniul lor, isi gasesc un job sunt platiti cu vreo 15.000 ron pe luna, pentru ca nu te plateste nimeni cu prea multi bani la inceput, banii aia mai bine se dau oamenilor cu experienta in acelasi domeniu. Si acum: cati bani castiga un mecanic, instalator, zugrav, depanator it, sofer, va spun eu: castiga cat munceste, nu are salar fix, poate lucra peste program cand vrea puma lui, stie ca decat sa faca o rata la banca mai bine o luna vine seara acasa la ora 22.00 si lucreaza si in weekend. Statul are o strategie foarte proasta, nu iese nici el in castig si nu ajuta nici populatia, taxe si impozite ei si de la oamenii fara bac, mai ales daca sunt angajati. Problema e ca sunt prea multe universitati acreditate, fiind prea multe au nevoie si de profesori buni. La fel se intampla si la liceu, profesorii avand posibilitatea sa mearga la o universitate particulara/ liceu particular nu mai stau pe banii de la buget.

    • #32

      zi si mie unde e joburili astea prost platite, cu 15 000 de ron pe luna, as vrea sa aplic si eu cu un sivi

    • #33

      Iarta-ma, 15000 RON pe luna e un salariu binisor peste cel mediu din Elvetia.

    • #34

      haha, 1500 am vrut sa scriu.

  11. Cu sau fara diploma, tot capsunar ajungi.Pentru ca Romania nu are industrie.

    Iar masura asta cu sprijinirea e fix un pix fiindca angajatorii au inceput sa dea propriile examene la angajare.

    Hai ca plecai la tara; la 13:00 treier griu’.

  12. #37

    Auzi, in sfarsit am reusit si eu sa vad filmuletul de aici: www.arhiblog.ro/perlele-sunt-reale-inventate/.

    Si mi-a adus aminte de celebrul banc cu viermele….

    • #38

      nu suficient de celebru, se pare…

    • #39

      Ei, era un student la biologie care la toate examenele invatase numai despre vierme. Dar il invatase la perfectie, si stia totul despre subiect, atita doar ca pina acum nu-i picase subiectul niciodata. afla el ca la restanta sigur va primi subiectul viermele, il mai repeta odata, se prezinta la examen, trage subiectul si ce sa vezi, pe bilet subiectul “elefantul”. Se duce catranit in banca, se apuca sa scrie si deodata il strafulgera o idee:
      Scrie deci pe foaie urmatoarele: Elefantul. Este un mamifer din clasa pachidrme. Nasul lui se prezinta sub forma unuei trompe, care nu este nimic altceva decit un apendice vermiform. Si acum, ca am facut legatura cu viermele, pot spune ca viermele este…” si a continuat lucrare scriind totul despre vierme.
      Stiu, e cam sec bancul, dar e de pe vremea cind eram eu elev….

  13. #40

    Aia din link-ul tau tre’ sa fie ceva troli. Nu de-alta, da’ nici macar aia iesiti din Spiru nu pot fi atat de analfabeti.

  14. Toata lumea trebuie sa ia BAC-ul. Toti trebuie sa ajunga absolventi de faculati si daca se poate si masteranzi / doctoranzi. Asta ca ulterior toti sa-si planga de mila si sa se revolte ca locuiesc intr-o tara de cacat in care ei, masteranzii si doctoranzii, lucreaza ca soferi pe distributie. Chiar daca ei n-au, oricum, cunostintele necesare sa faca altceva.

  15. #42

    Arhi – ai uitat “o tara de publicitarzi de la scoala de cadre/snspa”

    • #43

      in advertising se mai spala, acolo te elimina piata, daca esti boauă

  16. #44

    Maaah, nu sunt de acord. Am terminat o faculte particulara: am avut si loaze analfabete drept colegi, dar si niste oameni super inteligenti. La fel si profii – unii prosti ca noaptea si altii foarte OK – nu doar ca oameni de la catedra, dar si ca persoane, indivizi cu care poti schimba doua idei.
    Am avut contact si cu minunatii studenti si profesori de la facultatea de stat: sa zicem doar ca la master unii dintre ei inca aveau o problema cu numarul de “iiiiiuri” din cuvinte, despartirea in silabe si altele asemenea. Nu mai spun de semidoctii care predau cu drag si spor la un nivel mult sub cel de la particulara.

  17. #45

    Maaah, nu sunt de acord. Am terminat o faculte particulara: am avut si loaze analfabete drept colegi, dar si niste oameni super inteligenti. La fel si profii – unii prosti ca noaptea si altii foarte OK – nu doar ca oameni de la catedra, dar si ca persoane, indivizi cu care poti schimba doua idei.
    Am avut contact si cu minunatii studenti si profesori de la facultatea de stat: sa zicem doar ca la master unii dintre ei inca aveau o problema cu numarul de “iiiiiuri” din cuvinte, despartirea in silabe si altele asemenea. Nu mai spun de semidoctii care predau cu drag si spor la un nivel mult sub cel de la particulara.

  18. #46

    Stiu cum se rezolva problema asta: primul bac gratis, al doilea 500 de lei, al treilea 3000 de lei. De ce sa ia doar facultatile particulare banii parintilor de copii rasfatati? Sa ia si statul o parte.

  19. #47

    Azi noapte, cand m-am pus sa ma culc, sub geamul meu era plin de boschetari fara bac, care faceau o galagie, de-mi venea sa arunc cu ulei incins pe ei, avand in vedere ca eu trebuia sa ma trezesc de dimineata si sa merg la lucru.

  20. #48

    Nici eu nu am luat examenul de bacalaureat din prima… rahat, am recapitulat o luna, am facut si cateva meditatii (la matematica, nu aveam dupa ce sa recapitulez si singur nu aveam cum sa invat. Nu sunt geniu ca restul Romaniei), am fost certat de parinti, dar n-am dat vina pe nimeni… gen: “examenul mult prea greu, ca nu stiu ce”. Am invatat, am luat, am ajuns unde am vrut (bine, am avut sansa sa ajung si datorita faptului ca 64% nu au luat examenele si au ramas locuri libere). Sincer? Nu regret ca s-a petrecut asa, poate sunt unele momente ma bucur, pentru ca am putut sa vad cum e sa te considere toti un “prost”, de alti prosti. 🙂

    1
  21. #49

    Și super Piariste de SNSPLA.

  22. #51

    De ce?

    • #52

      din cauza mailului. am facut niste kestii si akismet a decis sa te ierte si sa te scoata din lista de spam

    • #53

      Wiiiii! In sfarsit, mersi!

  23. #54

    Adevarul este ca de la ASE toata lumea ajunge direct director 😀

    • #55

      Nu stiu ce treaba are ASE-ul… sau cine crede asta, ca iesi direct economist cu 10 firme in grija si salariu de 2.500 euro. ASE-ul nu mai e facultatea aia de demult, niciuna nu mai e… au si ei lichelele lor, mai ales ca au optat si pentru admitere doar pe dosar. Insa si acolo sunt oameni foarte buni, care da… prima slujba pe C.V. va avea ca salariu de peste 1000-2000 euro. (ce termen tampit, dar na, folosit).

  24. #56

    Mie imi pare rau ca nu mai sunt scolile de arte si meserii. Pentru ca ar fi ajutat mult economia tarii, daca erau mai multi oameni dulgheri, tamplari, zugravi etc decat “intelectuali” cu diplome de 2 lei.

    Am o prietena care de mica avea talent la croitorie. Invatand una alta, cumparandu-i o masina de cusut mama ei, a evoluat. Acuma are propriul atelier si are comenzi peste comenzi pt rochii (specialitatea ei :D). Bun, a fost si sustinuta de acasa si a avut si asta un factor important in dezvoltarea ei dar am apreciat la ea ca s-a oprit la timp cand a inceput o facultate care nu-i placea si s-a indreptat catre ceva ce stia sigur ca o sa-i placa, stia ca poate evolua catre ceva si mai bun, practic a invatat o meserie care o multumeste din toate punctele de vedere. Si nu toti pot face asta din pacate… Ca sunt influente din partea parintilor sau a societatii romanesti e una dar cred ca e mai important sa stii o meserie pe care sa o poti exploata. Nu spun ca daca faci facultate nu poti face asta, insa e altfel procesul, mai lung.

    Nu sunt de acord ca cei care nu au luat bac-ul din 2 hai 3 incercari, sa mai aiba dreptul, daramite sa intre la o facultate fara bacalaureat (ca tot auzisem si asta..). La fel cum nu cred ca toti trebuie sa fie regi, mai trebuie si pioni, nebuni… E ok, lumea e diferita. Problema este ca multi cand termina liceul nu stiu ce cale sa urmeze dupa aceea, sunt pierduti si majoritatea aleg facultati care nu ii reprezinta.

  25. #57

    www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Copiii+reclama+abuzuri+din+cauza+notelor+mici

    Mi se pare de cacat asa ceva. In loc sa te pui sa inveti mamii dracului sa nu mai iei note mici, iti dai parintii in gat la sistem. Ca sa scapi ieftin si sa nu mai trebuiasca sa inveti. In ziua de azi toti odorasii merita de toate, nu stie nimeni pentru ce le merita insa.

  26. Mie si mai trist mi se pare faptul ca si facultatile, care pana acum erau cunoscute ca fiind de prestigiu, in loc sa inaspreasca admiterile, de dragul banilor din taxe, cresc de la an la an numarul de studenti admisi. Undeva ar trebui sa existe si un filtru de performanta.

  27. am început postarea în fel şi chip pentru că nu ştiam cum să formulez. în urmă cu nişte ani am spus că îmi voi evalua copilul corect şi, dacă nu poate, nu am să-l stresez şi nici nu am să fac un capăt din lume din asta. nu e nici o nenorocire să fii un bun meseriaş. sunt de acord să investesc în educaţia ta cu condiţia să faci şi tu eforturi. adică să înveţi. ieri, la bac, am luat 9,25 la uman fără nici o oră de meditaţie în particular. a fost efectiv munca ei şi da, chiar mă mândresc cu asta. fiica mea are o uşurinţă nativă aş zice de a învăţa o limbă străină, observaţia asta am făcuto când era în şcoala generală şi, ca atare, ne-am îndreptat spre uman. a duce un copil ca ea la mate-info ar fi fost sinucidere curată. este adevărat că mate-info îţi oferă, ulterior, mai multe posibilităţi dar dacă este un copil căruia nu-i plac ştiinţele exacte poate fi o catastrofă. după aceşti 4 ani de liceu, un liceu de mijloc din capitală (a avut medie de un liceu de top, de ce am ales aşa poate fi subiectul unei alte postări) pot face câteva observaţii. să nu mai blamăm profesorii. profesorii îşi fac datoria. mai mult, cei care au materiile din programa de bac fac ore de pregătire la şcoală, separate de cele din programă (nu sunt plătiţi ptr.asta). problema este la părinţi şi la copii. la copii pentru că îşi fac din chiul un titlu de glorie şi la părinţi pentru că acoperă toate astea. să ne înţelegem, toţi am chiulit, ca părinţi avem dreptul să le dăm scutiri, cam şapte pe semestru, dar când un copil, unul singur, adună 300 de absenţe pe an, şi nu i se pot încheia mediile, deja discutăm altceva. să nu mai vorbesc de simulări, unde a fost un circ … acum ce să zic, la simulări au fost două variante, prima: nu a învăţat ca să vadă ce ştie, şi a doua, profesorii nu şi-au făcut datoria. adică n-au făcut pregătire specială. profesorul se justifică şi spune că a făcut dar pe copilul respectiv nu l-a văzut la orele astea. credeţi că mama a tăcut. nici gând. a fost şi mai vehementă. eu una, dacă al meu ar fi luat 3 şi-un pic la simulare aş fi tăcut şi aş fi discutat acasă cu el. pentru că la nota 3 e clar că nu a învăţat. n-am să uit concluzia acelei şedinţe, aceste ore de pregătire erau puse după cursuri. ei bine, era obositor pentru copii. să se facă în timpul orelor. obositor? de ce? cât despre alte greşeli ale învăţământului nostru? sunt multe, cum ar fi notele de la capacitate. adică indiferent cât iei poţi să mergi mai departe, faci un colegiu tehnic şi bac-ul vezi tu unde îl dai ca să îl şi iei. acei copii, cu medii sub 5 după 8 clase se vor deştepta în următorii ani? mă îndoiesc. bac-ul se va aranja (poate nu vor lua din prima, dar vor lua), vor face facultate, master, MBA şi vor deveni specialiştii de mâine. aşa că eu zic că problema nu este bac-ul ci capacitatea cu urmarea ei.

    • #60

      Complet de acord la faza cu parintii. Mi-ar fi rusine sa aflu, ca dupa ce am stat cu el, l-am ajutat poate si cu niste meditatii la materiile problema, sa nu fie in stare sa depuna un efort mai mare si sa-si ia bac-ul. Adica tu ii dai conditii, libertate, carti, lumina, tot ceea ce ii trebuie si apoi il doare la patina. Putin cam aiurea. M-am uitat in treacat zilele astea la stiri si ii vedeam pe bietii parinti ce rusine le era cand vedeau note de 1,2,3 … Veneau ei sa vada cat au luat ca proprii copii cred ca erau la mare … Si apoi sunt copii cu o situatie materiala foarte nasoala, care abia au acces la carte si invata de nu mai pot si iau si cu note maxime.

    • Cine a luat ieri nota 9,25 la Bac, tu sau fiica ? Ca ai scris “am luat”. Poate era un typo insa si mai tarziu ai scris ca ai ales tu umanul decat realul fata de copil. Ce copil e asta care la 14 ani nu stie daca sa dea la uman sau la real si trebuie sa-l ditijeze mama lui ? Ca totusi la 14 ani deja cineva cam stiedaca doreste sa petreaca 2/3 din viata citind carti si reviste si ziare si povestind si altora ce a citit (adica 8 ore la serviciu plus 8 ore de relaxare) sau numai 1/3 din viata facand asta (8 ore de relaxare cu activitati umaniste, celelalte 8 fiind ocupate cu fie a flirta cu fie a-i injura pe umanistii aia care te cheama sa le repari computerul sau sa le construiesti un taburel sau iti dau indicatii ca manageri, sau iti recomanda filme, etc). Cel putin eu stiu ca am stiut sigur la 14 ani ca eram curios si despre alte chestii decat literatura aplicata. Cred ca daca mi-ar fi zis mama sau tata la ce liceu sa ma duc sau ce cariera sa-mi aleg, mi-ar fi cazut falca, dat fiind ca singurul lucru cu care ma cicalesc ei de ani de zile e ala de a-mi
      cauta fericirea (desigur in mod matur independent si nu intretinut de ei…zau, ce naiba, tu nu vrei sa scapi cat mai repede de grija asta care de sufoca re copilul tau ? Eu de la 7-8 ani am remarcat ce peri albi ii scot lui mama si lui tata….mi-a fost si mila de ei…tin minte ca la vreo 8 ani chiar I-am zis lui mama, of, mama, prea te ingrijorezi exagerat din cauza mea ! Si ea, ca de obicei cand ziceam ceva solemn, a pufnit in ras ! Culmea e ca si acum, cand am 33 de ani se ingrijoreaza amandoi in continuu din cauza mea, insa in nici un caz cand sunt stressat de la serviciu…ci tot in legatura cu fericirea…zau, au o idee fixa, dar inevitabil presupun, deoarece ei sunt economisti si in economia ultimilor 30 de ani s-a batut multa moneda pe gradul de fericire al popoarelor (si alte chestii psihologice legate de alegerile pe care le fac oamenii in viata, fie mai instinctiv, fie mai rational sau dirijat).

      Plus cred ca unui copil care tocmai ieri a luat Bacul I-ar fi jena sa auda ca mama lui se lauda ca au luat Bacul impreuna chiar ieri. Adica in cazul meu parintii mei au vorbit cu si despre mine ca o fiinta total straina si autonoma de ei de cand tin minte de pe la 4 ani, chiar daca ma laudau sau ma barfeau sau imi cereau sa fiu raspunzator pt actiunile mele si chiar daca uneori adaugau diverse epitete, de ex “caraghiosul asta”, sau “ala micul”, sau “copilul asta nerecunoscator”, sau “cum poti sa faci asa ceva, nu vezi pe Gigel..”, sau “de ce te iei dupa Gigel, nu stii ca tu esti mai cu mot decat el (datorita noua)”, etc…zau, eu m-am considerat chiar ca un soi de intrus si oricum extraterestru, chiar si daca stiam ca ma sufoca cu dragostea si cu grija lor.