Cică se dorește crearea unei baze de date comună a firmelor de telefonie mobilă, cu ajutorul căruia să poată bloca terminalele furate, astfel devenind inutilizabile în orice rețea.
Bun, trecând peste faptul că este doar o dorință și că probabil va dura până la sfântul așteaptă să se facă, întrebarea este

De ce de-abia acum se gândesc să accepte asta?

Interesul cui a fost ca timp de 15 ani să se creeze o piață negră a telefoanelor mobile?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

32 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Si-au dat seama ca aia care cumpara telefoane furate nu mai cumpara noi si tot treaba aia e.

  2. doar mie mi se pare ca stirea este prezentata in ultimul hal ?
    marinescu ala vorbeste asa de grav si de serios, de parca n-ar fi trebuit sa se faca treaba asta din momentul in care au aparut telefoanele pe piata
    iar pizma aia de ce dracu’ nu-i zice IMEI ? toata lumea stie de IMEI ? ea o da in CNP-uri si alte balarii ?
    si e ok sa dea IMEI-ul ala pe post ? doar intreb, nu-mi dati in cap

  3. Dupa cum zice in reportaj.. nu se rezova problema. IMEI se rescrie, telefonul va putea fi refolosit. Doar un mic hop in plus faţă de ce este astazi. Ar fi bine sa se gaseasca o metoda de a integra IMEI in hardware 😀

  4. #4

    O singura problema am eu.
    Sa nu se aplice si la telefoanele subventionate, cu ru platnici.
    De ce?
    Eu sunt cumparator de buna credinta, am cumparat acum o saptamana un iPhone 4 blocat pe Vodafone.
    Avea doar o ora de folosiinta, dar nu stiu daca respectivul are prelungire de contract sau da teapa.
    As fi f. ofticat sa ma trezesc cu o caramida.

    Astept programe de schimbat IMEI, precum MAC-ul la placa de retea…

  5. se pregateste asta de anul trecut (lucram in domeniu) si din cate stiu, operatorii vor sa blocheze telefoanele teparilor si in felul asta sa miscoreze pierderile cauzate de abonamentele smart de 50 de euro cu smartphone-uri la preturi de nimic

  6. asta e inceputul sfarsitului..urmatorul pas e sa se faca o baza de date cu nevestele furate in noaptea nuntii, care nu vor mai putea fi folosite in nicio casa

  7. #7

    Arhi, vorbim de niste oameni care se dadeau cu fundu’ de pamant cand li s-a cerut sa implementeze localizarea apelurilor la 112 de pe mobile….in conditiile in care toate echipamentele si softul din dotare avea deja aceasta capabilitate, trebuia doar pornita…desi acum piata neagra ii cam arde la buzunar, deci s-ar putea sa se miste mai repede.

  8. Da, ar fi bine. Dar dacă ai avea un telefon din afară, prin SIM l-ar putea bloca?

    • tu ti-ai cetit intrebarea?

    • Da, am citit-o. Nu văd unde ar fi neregula. Aduc un telefon din Anglia de exemplu. Reţelele de telefonie din ţară, dacă introduc un SIM de-al lor în telefonul adus de mine, mi-l vor putea bloca în caz de furt?

    • Probabil crede ca IMEI-ul se da pe tara, nu ca e un cod unic al telefonului.

    • #12

      @Stângaciu George-Răzvan

      Du bist retarded, mein friend.

    • #13

      @Sandu: O mica corectura: Freund e in Germana, friend e in Engleza.

  9. #14

    Arki asked: “Interesul cui a fost ca timp de 15 ani să se creeze o piață negră a telefoanelor mobile? ”

    Raspunsul destept: Al acelorasi operatori. Pentru ca, furat sau nu, telefonul e facut sa se vorbeasca la el, nu?… Si hotul sau cumparatorul de telefon ieftin de la hot vorbeste la telefon, la fel si pagubitul care, evident, isi cumpara un alt terminal.

    Intrebarea mea: daca am un telefon cumparat la liber, care-i faza?… cum se blocheaza? Il inscriu intr-o baza de date, si orice operator capata acces la IMEI-ul meu?

  10. Pe cat facem pariu ca la doua zile dupa ce se va infiinta aceasta baza de date (daca se va infiinta), baietii o sa apara cu anunturi, de deblocare? Mi se pare inutila chestia asta, dar nah…e problema lor.
    P.S. Operatorii n-au avut nici un interes (si tot nu au nici acum) sa blocheze terminalele furate din simplul motiv ca orice nene ramas fara telefon va trebui sa-si cumpere altul. SI daca nu are bani mai face un abonament sau il prelungeste pe cel vechi pe inca 3252 de ani ca sa primeasca un nou telefon. Toata lumea multumita..si hotul si operatorul.

    • #16

      Nu mai spune! Mi-am pierdut telefonul mobil NOKIA N96 acum 3 luni! Oricand mi-as putea cumpara Iphone 4S! Stii de ce nu cumpar? Pentru ca 1:m-am saturat de telefoane scumpe si 2:am telefon fix si mobil DIGI!

    • Vorbesti prostii. Poate in trecut nu aveau cum, dar in prezent (de fapt chiar acum cateva luni) Vodafone a lansat un serviciu in parteneriat cu McAfee care exact asta face. Localizeaza telefonul, il blocheaza sau chiar iti face face wipe, pt ca nimeni sa nu aibe acces la datele ce erau pe telefon. Din pacate, momentan, e lansat doar in Olanda.

  11. #18

    Daca se va crea aceasta baza de date, cine va avea acces la ea? Chiar si “hai sa trag o privire” este destul de periculos pentru ca daca, de exemplu, un angajat de la Vodafone “trage o privire” peste toti abonatii “premium” (aia de au abonamentele cele mai scumpe) de la Orange, cine garanteaza ca ala nu-i suna in secunda 2 cu oferte poate mai tentate?
    Si reciproca este valabila.

  12. Baza de date este accesata de un operator de fiecare data cand un telefon se inregistreaza in retea. Se verifica IMEI-ul si daca telefonul este declarat furat, atunci nu are acces la retea. Este o idee buna si necesara dar nu cred ca a fost dorinta operatorilor romani. Mai degraba ne-a fost impus de UE, ca poate au disparut cam multe telefoane din Spania, Italia, Franta, etc.

  13. As putea sa pun pariu, ca baza aia de date exista, ca ei pot oricand sa iti inchida telefonul etc si alte dracii care in mod normal nu sunt legale, dar asta ar fi un motiv pentru crearea unei baze legale pentru monitorizarea clientilor:).
    Dar daca privim si partea plina a cestii, este si un lucru bun.

  14. #21

    Ma cac pe blocatul lor. Imi schimb IMEI-ul si-mi sug ciorapii.
    In alta ordine de idei :
    cartele SIM cu buletinul+lista cu toate IMEI din toate retelele+? =?

  15. Dar ce s-a intamplat cu politia? Desti toata lumea stie de unde poti cumpara niste telefoane furate si cam care-s preturile, de ce nu se duc baietii in albastru sa-i scuture un pic pe afaceresti?
    Ne complicam cu IMEI, baza de date si orice nebunie.

  16. Ideia nu este rea dar nu se poate pune in practica, se poate modifica codul IMEI la telefon si au scapat. Acu cativa ani mi-am cumparat un telefon din ungaria din magazin, mergea doar pe reteaua lor, am venit acasa si cineva l-a decodat. La urmatoarea vizita in ungaria telefonul nu intra in retea, asta din cauza IMEI-ului, am ajuns acasa si mi-a shimbat IMEI-ul si de atunci nu am avut probleme.

  17. #24

    lucrez din 99 in telecom si-ti pot confirma ca posibilitatea tehnica de a bloca IMEI-ul telefonului in retea (asa cum blochezi un SIM furat) exista inca de la lansarea serviciilor GSM (in 97 la noi) dar nu e in interesul operatorilor sa opreasca un telefon pentru ca acel telefon genereaza venituri. un om care gaseste un telefon sau il cumpara aproape gratis (fiind furat) il va folosi cu siguranta cu un SIM si va genera profit pentru operator.

    • #25

      adi » da, cam asa ma gandeam si eu ca e motivul

    • #26

      @adi
      În 2004 aveam un telefon cu symbian pe care am instalat un soft care trimitea un mesaj automat pe un alt telefon. Mesajul era trimis de fiecare data de câte ori se reseta telefonul ori de câte ori se schimba cartela. În mesaj era imei-ul şi alte date despre cartela introdusă dar şi zona care era figurată tot cu un număr. Există pe undeva vreo hartă creată de operatorii de tel mobilă cu zonele defalcate şi numerotate? Oricum, ar fi fost interesant să-mi fi furat careva telefonul şi să mă fi dus la operator sau la poliţie să zic “Gata nene, l-am prins, e în zona 34 şi ăia să nu cunoască aspectul.” Ori poate numărul zonei avea leg. cu softul?

  18. @Anca .. cum nu se poate pune in practica daca tie nu ti-a mers telefonul in Ungaria? Acum nu-ti va merge nici in Romania. Faza cu schimbatul IMEI-ului este relativa, ceva in gen schimbare MAC la placa de retea. Insa nu stii cum vedea reteaua GSM telefonul tau. Poate stie sa vada si IMEI-ul adevarat si cel fals, atunci te “pupa” si la revedere. Unii au impresia ca tehnologia asta e atat de proasta sa fie fentata de orice amator cu un cablu si un PC.

  19. #28

    din pacate, se poate re-scrie IMEI-ul foarte usor iar cel nou va fi de forma 00000000000000 cel mai probabil (sunt mii de astfel de IMEI-uri active in orice retea). bineinteles, se poate aplica restrictie si pe aceste IMEI-uri, nu asta ar fi problema. problema e ca nu se doreste, nu exista interes pentru asta.

  20. Toata povestea asta e ca legea maidanezilor. Mai stiti pe unde s-au oprit cu ea?
    Exact.

  21. #30

    asa cum spune si adi, “nu e in interesul operatorilor sa opreasca un telefon pentru ca acel telefon genereaza venituri. un om care gaseste un telefon sau il cumpara aproape gratis (fiind furat) il va folosi cu siguranta cu un SIM si va genera profit pentru operator.” COrect! Plus ca ala de-a ramas fara telefon va cupara altul.

  22. #31

    buna!!!am si eu o intrebare,daca vreau sa schimb imei la un iphone 4 s cum fc?se poate ?va rog vreau urgent un raspuns 😀

  23. #32

    ciao …am si eu o intrebare acum o luna am cumparat un samsung galaxy s3 de la o persoana care la luat pe abonament (sunt in italia) ….si greu de crezut ca pana acum 4 ore functiona de minune si acum pot sa sun doar serviciul de urgenta…..semnal este numai ca nu intra pe retea…AVETI NISTE IDEI? multumesc frumos