Mulți au reacționat după scandalul cu facebook, în multe feluri și pe multe canale. Au fost inclusiv reacții despre cât de rău e facebook și ce bun e google, deși, evident, ambele companii din asta trăiesc și asta fac, data mining. Poate ați uitat că google vă anunță de la început că vă scanează toate emailurile pentru că asta vă ajută mult. Pe voi.

Anyway.
Doamnelor, când vă instalați tâmpenii din appstorurile telefoanelor voastre, vă uitați vreodată ce face aplicația aceea pe care o instalați și de ce ar trebui să facă asta? La ce cere acces, de exemplu?

Pentru ce are nevoie de acces la contactele din telefon o nenorocită de aplicație de pus mustăți pe poze? Acces la locație? La telefon? Informmațiile rețelei wirelles? ID-ul telefonului și datele de conectare în apel? Pentru ce? La ce ajută, când aplicația aia face fix atât, pune mustăți și botic pe poze? Și e o aplicație cu +10 milioane de descărcări. 10 milioane de telefoane și-au pus la dispoziția creatorilor aplicației TOATE datele din telefon.

Well, e simplu, culege date, pentru ei sau pentru alții, date pe care le vinde. Aia face. Așa că, atunci când instalați aplicația preferată de horoscop, puneți-vă și întrebarea de ce are nevoie de acces la telefon și apeluri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

31 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Facem pariu ca din 10 milioane de accepuri apasate ,doar vreo 1500 de oameni au cinstientizat ca au facut-o? Restul o fac din inertie

  2. #2

    horoscop cu neti sandu:
    azi vei da un telefon, te vei intalni cu o persoana si e posibil sa beti o cafea impreuna

  3. #3

    Ai apasat ACCEPT?

  4. #4

    Muie fb, muie google. Unu’ la treaba se plangea azi: de unde pla noastra stie google ca am probleme cu gatul?!? Tot incepusera sa-i apara reclame cu throat aia si cealalta. Si cica doar a tusit, nimic altceva. Deci au ajuns sa proceseze si cand tuseste omul?

  5. #6

    ca nu punem mustati fara repercursiuni…

  6. #13

    Pe mine ma amuza cum sar toti de fund in sus cand vine vorba de FB unde cea mai mare parte a datelor au fost puse de useri cu manuta lor, dar de Microsoft si telemetria din W10 (migrata ulterior si pe W8 si W7) nu se leaga prea multi.

  7. #14

    e un gol legislativ. ar trebui o lege care sa ii protejeze mai ales pe cei care nu stiu ce fac (incepand cu copii, pensionari dar si ‘proști” care au smartphone). legea aia sa spuna clar ca datele personale nu pot fi cerute si sau obtinute si sau utilizate decat strict in conditiile legii. conditiile alea sa fie definite cat mai restrictiv, clar

  8. #15

    Sunt aplicatii care nu merg daca nu bifezi toate permisiunile:)

  9. „Dar Cetin, dacă n-am nimic de ascuns ar trebui să mă îngrijoreze treaba asta?”

    😀

  10. #20

    eu nu folosesc aplicații care să’mi ceară toate cîcaturile

  11. #21

    mai era o lanterna care facea acelasi lucru

  12. #22

    E fix ca software-ul ala freeware care iti cere sa accepti sa instalezi si alte aplicatii, ca deh, i sustin si nu fac nimic rau. Daca in windows i zic malware, la telefoane e ok, poti sa-ti ia orice fel de date ca nu e o problema. Iar idiotii care dadeau accept la orice in windows fac la fel si acum. Doar ca acum nu mai e o problema, totul e ok, ce daca au access la mult mai multe date, doar aplicatiile de pe telefon se stie ca nu fac nimic rau. Nimic rau doar ca se comporta fix ca niste virusi. Scopul e acelasi, doar metodele se adapteaza usor odata cu vremurile.

  13. #23

    Fix din motivul asta am rejectat aplicatia de la banca transilvania. De ce sa aiba acces la toate contactele? Eu am nevoie doar ca sa fac plati cu aplicatia. Am concluzionat ca e ceva ce nu se leaga si folosesc tot ING-ul

    • #24

      Nu stiu de Transilvania dar ING-ul iti cere acces la contacte pentru a putea alege un nr de telefon din agenda pentru functia “transfer catre un prieten”. Desigur, poti sa-i dai reject (pe iOS; nu stiu pe Android) si bagi manual nr.

    • #25

      iti cere, la fiecare deschidere, sa ii dai locatia. pentru ca asa iti poate arata bancomatele

  14. #26

    Sunt de acord ca e sketchy sa dai atatea permisiuni unei aplicatii care aparent nu are nevoie de ele ca sa functioneze. Dar sunt si aplicatii care au nevoie de ‘phone’ permission ca sa ia IMEI-ul (apel cu #*si*din*alea*#) pe baza caruia genereaza un ID unic si alte asemenea chestii la care nu se gandeste utilizatorul de rand. Sigur, ar trebui implementate altfel, nu cu un banal ‘READ_PHONE_STATE’ si nu i-ar mai trebui atatea permisiuni. Dar unde mai pui panica atunci ? 🙂
    Eu ma dau pe LineageOS cu ‘PrivacyGuard’ si ‘Sensor block per-package’ – nu doar ca imi taie paranoia, dar sa vezi battery life cand se injumatatesc WakeLock-urile.

    • #27

      absolut. dar nu o aplicatie care pune mustati pe poze.

  15. #28

    Soacră-mea are aplicația aia în ADN. Iese în toate pozele cu mustăți.

  16. De fapt e un sindrom, next… next… next… okay am citit drepturile… ok ok și dupe aia aoleooo… păi de ce îmi spionați datel ? de ce accesați pozele ?! că doar ce pana cucului că eu nu v-am dat voie ! …e incredibil și cu aplicațiile astea… băi să vezi, trag jos o aplicație, o instalez meseriaș așa fain frumos, și băi… băi, ejti nebun ?! deja tot FeisFuckku’ îmi știa toată galeria ce-am pozat, băi ejti nebun, păi tu știi ce am acolo ?! …aoleu, deja mă sună colorații… haida bre, că n-am ce să va dau, că tot ce am avut mi le-or ciordit alții, tot ce-am avut dosit în telefon… băgami-aș…
    Aviz amatorilor cu metoda “next-next” !

  17. #31

    Ieri 20april2018, widget-ul meteo a cerut 2 permisiuni: agenda și fotografii. Flit.
    Azi dau să văd prognoza meteo și zice că nu am acceptat cerințele. Mi-a dat flit.
    Eu dat delete.
    WIDGET!!??!???
    Era singurul cu meteo și ceas, dimensiune 4×1!
    Iarba verde, Chinejilor!