Inca din timpul liceului, imi doream sa plec undeva in vestul Europei la facultate. Aveam o viziune relativ neutra asupra vestului Europei. Nu aveam planuri pe termen lung, la 18-19 ani facultatea pare o eternitate. Nu sunt sigura nici azi ca am plecat definitiv (chit ca intre timp m-am casatorit cu un belgian). Era doar o experienta pe care mi-o doream.

Sora-mea statea deja de cativa ani in Bruxelles, iar eu intrasem la facultate in UK si in Olanda. Am ales Olanda, dar dupa niste bete-n roate birocratice ajung in Belgia. Am studiat business administration, cu “information management” ca specializare, care mi-a pus in fata lumea IT-ului. Am continuat si cu master-ul in acelasi domeniu. Am inceput sa aplic pentru joburi, ajungand sa am un Excel cu vreo 30 de aplicatii “pe rol”, pe care il updatam dupa cum progresau. Aplicam la firme de consultanta, telecoms, banci, etc. Firma care m-a “convins” are cel mai rezonabil proces: aplici, te cheama la selection day, afli in ziua aia daca te angajeaza sau nu. Altii lungesc tarasenia saptamani sau luni. O firma a vrut sa ma trimita la assessment center undeva in fundu’ lumii, prin Olanda, de n-as fi avut cum sa ajung. Oh well.

Actele

Autoritatile sunt, evident, destul de relaxate in privinta imigrantilor din UE. Avem dreptul sa locuim si sa muncim in Belgia fara permis de munca sau alte prostii. Trebuie in termen de 3 luni dupa ce ajungi sa te inscrii la primarie, dar cine poate dovedi ca stai continuu de mai mult de 3 luni? Ca atare, suspectez ca numarul de romani, polonezi, etc. e mult mai mare decat oficial. Si mie mi-a luat vreo 7-8 luni. Cand te inscrii, iti trebuie contract de chirie si dovada ca ai asigurare de sanatate – eu mi-am dus literally dovada tradusa ca sunt asigurata in Romania. Asta nu te ajuta cu prea mult pentru servicii medicale, dar e ceva, si pentru acte e suficient.

Banii

Viata e mai ieftina decat s-ar crede, si unele masuri “socialiste” ajuta categoriile defavorizate. Facultatea costa 600 de euro pe an, dar daca nu ai venituri mari poate fi 100. Reducere si la transport, etc. Exista si posibilitatea de a primi bani de la stat ca student ca sa te intretii dar nu am exploatat-o deci n-as putea sa dau detalii. In schimb am lucrat ca baby-sitter in facultate, si am avut marea sansa de a nu plati chirie, stateam cu sora mea.

Salariul unui absolvent intr-un mediu bun incepe undeva la 2000 brut, plus beneficii (masina, telefon, bonuri de masa, etc.). Datorita taxarii progresive, primesti aproape toti banii astia, dar pe masura ce salariul creste, creste si proportia taxelor. Exista tot felul de practici prin care oamenii incearca sa plateasca mai putin, dar ca angajat e destul de greu. Salariatul obisnuit primeste echivalentul a 14 salarii pe an, cu al 13-lea salariu in decembrie si bani de vacanta. Majoritatea firmelor au si diverse scheme de bonus. Atentie, bonusurile sunt taxate mai mult.

In general, daca ai job, oricare ar fi ala, duci o viata decenta.

Belgienii

…sunt de fapt mai multe popoare. Flamanzi vorbitori de olandeza, valoni vorbitori de franceza, si ceva vorbitori de germana. Flamanzii si valonii nu se iubesc intre ei, dar situatia e destul de calma, in afara extremistilor de ambele parti. Flamanzii sunt mai instariti decat valonii, si ei considera ca asta se datoreaza caracterului lor mai hard-working.

Belgienii sunt toleranti, corecti si deschisi. Sunt oarecum ignoranti in legatura cu romanii, unii nu stiu diferenta dintre rromi si romani, dar nu e o chestie de rautate.

Bruxelles

… e capitala Belgiei, dar si capitala Flandrei, si regiune de sine-statatoare. Mai e si capitala UE, evident. Are 19 comune (si deci 19 primari, consilii locale, etc.). Are 5-6 entitati ale politiei. Asta face ca unele lucruri sa se miste foarte incet. E cam murdar, si intr-un permanent santier datorita boom-ului demografic. E pe necinstite considerat “urat”, iar localnicii il adora pentru verdeata, arhitectura, baruri si restaurante, atmostfera. Poti sa traiesti linistit ani intregi intr-o bula de expati, fara sa cunosti belgieni get-beget. 2/3 locuitori ai Bruxelles-ului s-au nascut in alta tara.

Cheltuielile

Asigurari: Cam 150 de euro pe an, plus co-plata la vizite pentru cea medicala. Majoritatea angajatorilor ofera asigurari de spitalizare si chiar asigurari de spitalizare internationala, etc. Unii proprietari obliga chiriasii sa isi ia asigurare inainte sa le inchirieze un apartament. Nu e o idee rea, si costul e rezonabil, in jur de 100-150 de euro pe an pentru acoperirea casei si bunurilor voastre.

Chirie: Ca in orice oras mare, sunt cartiere bune si mai putin bune. Nu m-as inghesui in faimosul Molenbeek, nici in Anderlecht, Jette, St Josse, si altele, desi au si ele zone ok. Orasul e suficient de mic incat sa nu prea conteze oricum. Unele comune sunt profund bipolare, precum Ixelles, Scharbeek, St Gilles, Forest, care au in acelasi timp zone extrem de bune si extrem de proaste.

Un apartament cu 2 camere nemobilat incepe pe la 700 de euro si urca spre 1500+, in functie de zona si dotari, care pot varia dramatic. Se plateste garantie chiria pe doua luni, intr-un cont blocat. Atentie la contract – tipicul e 3/6/9 ani, dar fiind un oras de trecatori se pot face si contracte pe termen scurt. Un garaj costa intre 100 si 200 de euro pe luna, dar am vazut si cu 300.

Utilitatile costa, pentru 2 persoane, cam 150 de euro pe luna, plus 50 pentru Internet si TV. Gunoiul se scoate doar in anumite zile si in saci speciali, care costa 2.50 euro rola de 15 bucati. Nu e ceva iesit din comun sa primesti amenda ca ai scos gunoiul in ziua gresita, si ti-au gasit cumva numele pe vreo hartie in sac. No joke.

Cumparaturi: Daca vrei sa faci economii, mergi la piata in weekend si gasesti de toate, inclusiv sute de romani cu care nu vrei neaparat sa ai de-a face. Ieftin e si la Colruyt (daca vrei totusi branduri recunoscute), sau la Lidl si Aldi. Oferta e mai putin variata in Belgia, si asta va fi dezamagitor la inceput. Acum sunt overwhelmed cand vizitez Germania sau chiar Franta, nu inteleg jumatate din produsele de pe rafturi, si imi dau seama ca in Belgia se mananca relativ sanatos si lumea chiar gateste in loc sa deschida un semi-preparat.

Pentru haine, ianuarie si iulie sunt lunile reducerilor, pana la 70% si mai mult.

Daca aveti unde sta, si sunteti pregatiti de sacrificii, se poate trai cu 300 de euro pe luna, si mai putin. Daca impartiti un apartament, 800 de euro pe luna ar fi deci o limita minima cu care sa veniti, pentru 2-3 luni.

Munca

Se gasesc joburi usor in IT si alte domenii tehnice (inginerie de orice fel), dar si in alte domenii white collar (consultanta, lobbying, ONG-uri, public affairs, finance, etc.), chiar daca nu vorbesti limbile locale, desi e un avantaj daca le stii. Multe joburi cer franceza-engleza-olandeza, dar sunt atat de putini care indeplinesc cerinta asta perfect incat e mai mult wishful thinking. Aplicati fara ezitare, the worst thing they can do is say “no”. Astea fiind spuse, cel mai bun sfat pe care il pot oferi e sa va inscrieti la cursuri de olandeza de cand aterizati.

Sunt multe joburi si in constructii, mecanica auto, curatenie, sanatate, agricultura, dar aici nu prea stiu detalii. Doar ca sunt, si ca romanii sunt agreati pentru ca tind sa vorbeasca macar o frantura de franceza sau engleza, spre deosebire de bulgari si polonezi.

Aveti grija la oferte de joburi in agricultura, au existat cateva cazuri de abuz asupra muncitorilor (pasapoarte furate, neplata, program inuman).

Românii

Comunitatea de romani din Belgia e imensa si in continua crestere. Ca idee, romanii sunt cea mai numeroasa categorie de imigranti dupa marocani si francezi, si au cea mai rapida crestere. Am renuntat sa mai remarc cand se vorbeste romana in jurul meu. Reputatia noastra e amestecata – pe de o parte sunt suficient de multi romani educati, cu job-uri white collar, incat sa fim vazuti ca orice alta minoritate europeana. Pe de alta, sunt totusi multi romani in furtisaguri, prostitutie si cersetorie, ceea ce creeaza o oarecare stigma, mai ales printre localnicii mai ignoranti.

Numarul mare de romani inseamna ca daca vrei doctor, instalator, macelar, dentist, manichiurista sau orice altceva roman, gasesti, si usor. Inseamna si ca sunt vreo 10 magazine romanesti (poate mai multe, am pierdut sirul) unde gasesti ce vrei (in Bruxelles, dar si in provincie), si tot cam atatea restaurante.

Unele banci si agentii de recrutare au mini-departamente romanesti, fac reclame in romaneste, etc. Gasesti si in supermarketuri normale (Carrefour, Delhaize (varianta belgiana a Megaimage)) produse romanesti, iar unele magazine de cartier vand pufuleti si produse 7days, aduse special pentru publicul roman.

Statul

Nici belgienii nu inteleg organizarea politico-administrativa a tarisoarei asteia. Surealismul din arta se transmite periodic si la administratie. DAR, si e un “dar” imens, statul nu lucreaza impotriva cetatenilor, nu ii dispretuieste, nu cauta sa ii umileasca. Traiul in tara asta vine cu mici chestii enervante, dar overall ai senzatia ca lucrurile merg inainte si ca un functionar nu are nici intentia, nici puterea, sa iti strice socoteala. Autoritatile sunt (poate prea) intelegatoare.

Transportul

Datorita santierelor continue si masinilor de serviciu mentionate mai sus, traficul in Belgia e destul de nasol. Locuiesc la 12km de birou, si mi se intampla sa fac si o ora pe drum. Alternativa ar fi 1.5 ore schimband vreo 3 mijloace de transport si mergand o portiune pe jos intr-o zona fara asfalt. Din pacate, deocamdata masinile sunt un beneficiu interesant pentru angajatori si atractiv pentru angajati, asa ca multe birouri sunt complet inaccesibile. Belgienii, mai ales flamanzii, au si tendinta de a ramane in orasul/satul in care s-au nascut, indiferent unde lucreaza, deci masina e sfanta. In Bruxelles, am trait 4 ani fara sa ii duc lipsa, dar cand m-am angajat am cedat rapid cand mi-au oferit un BMW seria 1 nou.

Transportul in comun e acceptabil, in functie de zona si de nevoi. Daca stai intr-o zona in care nu ajunge decat autobuzul e mai greu, dar reteaua e totusi destul de bine organizata, inclusiv cu autobuze pentru noptile din weekend care trec prin cartierele de party si merg in toate colturile.

Bruxelles-ul e surprinzator de deluros, deci ciclismul nu e la fel de popular ca in alte orase belgiene. Ca urmare, biciclistii care se incumeta sunt deseori agresivi, ori sinucigasi. Aviz daca treceti cu masina.

TL;DR: viata in Belgia e practic life in easy mode, dar nu e rai. Nu plecati pana nu aveti cateva interviuri programate. Daca aveti intrebari, raspund in comentarii.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.