Inca din timpul liceului, imi doream sa plec undeva in vestul Europei la facultate. Aveam o viziune relativ neutra asupra vestului Europei. Nu aveam planuri pe termen lung, la 18-19 ani facultatea pare o eternitate. Nu sunt sigura nici azi ca am plecat definitiv (chit ca intre timp m-am casatorit cu un belgian). Era doar o experienta pe care mi-o doream.
Sora-mea statea deja de cativa ani in Bruxelles, iar eu intrasem la facultate in UK si in Olanda. Am ales Olanda, dar dupa niste bete-n roate birocratice ajung in Belgia. Am studiat business administration, cu “information management” ca specializare, care mi-a pus in fata lumea IT-ului. Am continuat si cu master-ul in acelasi domeniu. Am inceput sa aplic pentru joburi, ajungand sa am un Excel cu vreo 30 de aplicatii “pe rol”, pe care il updatam dupa cum progresau. Aplicam la firme de consultanta, telecoms, banci, etc. Firma care m-a “convins” are cel mai rezonabil proces: aplici, te cheama la selection day, afli in ziua aia daca te angajeaza sau nu. Altii lungesc tarasenia saptamani sau luni. O firma a vrut sa ma trimita la assessment center undeva in fundu’ lumii, prin Olanda, de n-as fi avut cum sa ajung. Oh well.
Actele
Autoritatile sunt, evident, destul de relaxate in privinta imigrantilor din UE. Avem dreptul sa locuim si sa muncim in Belgia fara permis de munca sau alte prostii. Trebuie in termen de 3 luni dupa ce ajungi sa te inscrii la primarie, dar cine poate dovedi ca stai continuu de mai mult de 3 luni? Ca atare, suspectez ca numarul de romani, polonezi, etc. e mult mai mare decat oficial. Si mie mi-a luat vreo 7-8 luni. Cand te inscrii, iti trebuie contract de chirie si dovada ca ai asigurare de sanatate – eu mi-am dus literally dovada tradusa ca sunt asigurata in Romania. Asta nu te ajuta cu prea mult pentru servicii medicale, dar e ceva, si pentru acte e suficient.
Banii
Viata e mai ieftina decat s-ar crede, si unele masuri “socialiste” ajuta categoriile defavorizate. Facultatea costa 600 de euro pe an, dar daca nu ai venituri mari poate fi 100. Reducere si la transport, etc. Exista si posibilitatea de a primi bani de la stat ca student ca sa te intretii dar nu am exploatat-o deci n-as putea sa dau detalii. In schimb am lucrat ca baby-sitter in facultate, si am avut marea sansa de a nu plati chirie, stateam cu sora mea.
Salariul unui absolvent intr-un mediu bun incepe undeva la 2000 brut, plus beneficii (masina, telefon, bonuri de masa, etc.). Datorita taxarii progresive, primesti aproape toti banii astia, dar pe masura ce salariul creste, creste si proportia taxelor. Exista tot felul de practici prin care oamenii incearca sa plateasca mai putin, dar ca angajat e destul de greu. Salariatul obisnuit primeste echivalentul a 14 salarii pe an, cu al 13-lea salariu in decembrie si bani de vacanta. Majoritatea firmelor au si diverse scheme de bonus. Atentie, bonusurile sunt taxate mai mult.
In general, daca ai job, oricare ar fi ala, duci o viata decenta.
Belgienii
…sunt de fapt mai multe popoare. Flamanzi vorbitori de olandeza, valoni vorbitori de franceza, si ceva vorbitori de germana. Flamanzii si valonii nu se iubesc intre ei, dar situatia e destul de calma, in afara extremistilor de ambele parti. Flamanzii sunt mai instariti decat valonii, si ei considera ca asta se datoreaza caracterului lor mai hard-working.
Belgienii sunt toleranti, corecti si deschisi. Sunt oarecum ignoranti in legatura cu romanii, unii nu stiu diferenta dintre rromi si romani, dar nu e o chestie de rautate.
Bruxelles
… e capitala Belgiei, dar si capitala Flandrei, si regiune de sine-statatoare. Mai e si capitala UE, evident. Are 19 comune (si deci 19 primari, consilii locale, etc.). Are 5-6 entitati ale politiei. Asta face ca unele lucruri sa se miste foarte incet. E cam murdar, si intr-un permanent santier datorita boom-ului demografic. E pe necinstite considerat “urat”, iar localnicii il adora pentru verdeata, arhitectura, baruri si restaurante, atmostfera. Poti sa traiesti linistit ani intregi intr-o bula de expati, fara sa cunosti belgieni get-beget. 2/3 locuitori ai Bruxelles-ului s-au nascut in alta tara.
Cheltuielile
Asigurari: Cam 150 de euro pe an, plus co-plata la vizite pentru cea medicala. Majoritatea angajatorilor ofera asigurari de spitalizare si chiar asigurari de spitalizare internationala, etc. Unii proprietari obliga chiriasii sa isi ia asigurare inainte sa le inchirieze un apartament. Nu e o idee rea, si costul e rezonabil, in jur de 100-150 de euro pe an pentru acoperirea casei si bunurilor voastre.
Chirie: Ca in orice oras mare, sunt cartiere bune si mai putin bune. Nu m-as inghesui in faimosul Molenbeek, nici in Anderlecht, Jette, St Josse, si altele, desi au si ele zone ok. Orasul e suficient de mic incat sa nu prea conteze oricum. Unele comune sunt profund bipolare, precum Ixelles, Scharbeek, St Gilles, Forest, care au in acelasi timp zone extrem de bune si extrem de proaste.
Un apartament cu 2 camere nemobilat incepe pe la 700 de euro si urca spre 1500+, in functie de zona si dotari, care pot varia dramatic. Se plateste garantie chiria pe doua luni, intr-un cont blocat. Atentie la contract – tipicul e 3/6/9 ani, dar fiind un oras de trecatori se pot face si contracte pe termen scurt. Un garaj costa intre 100 si 200 de euro pe luna, dar am vazut si cu 300.
Utilitatile costa, pentru 2 persoane, cam 150 de euro pe luna, plus 50 pentru Internet si TV. Gunoiul se scoate doar in anumite zile si in saci speciali, care costa 2.50 euro rola de 15 bucati. Nu e ceva iesit din comun sa primesti amenda ca ai scos gunoiul in ziua gresita, si ti-au gasit cumva numele pe vreo hartie in sac. No joke.
Cumparaturi: Daca vrei sa faci economii, mergi la piata in weekend si gasesti de toate, inclusiv sute de romani cu care nu vrei neaparat sa ai de-a face. Ieftin e si la Colruyt (daca vrei totusi branduri recunoscute), sau la Lidl si Aldi. Oferta e mai putin variata in Belgia, si asta va fi dezamagitor la inceput. Acum sunt overwhelmed cand vizitez Germania sau chiar Franta, nu inteleg jumatate din produsele de pe rafturi, si imi dau seama ca in Belgia se mananca relativ sanatos si lumea chiar gateste in loc sa deschida un semi-preparat.
Pentru haine, ianuarie si iulie sunt lunile reducerilor, pana la 70% si mai mult.
Daca aveti unde sta, si sunteti pregatiti de sacrificii, se poate trai cu 300 de euro pe luna, si mai putin. Daca impartiti un apartament, 800 de euro pe luna ar fi deci o limita minima cu care sa veniti, pentru 2-3 luni.
Munca
Se gasesc joburi usor in IT si alte domenii tehnice (inginerie de orice fel), dar si in alte domenii white collar (consultanta, lobbying, ONG-uri, public affairs, finance, etc.), chiar daca nu vorbesti limbile locale, desi e un avantaj daca le stii. Multe joburi cer franceza-engleza-olandeza, dar sunt atat de putini care indeplinesc cerinta asta perfect incat e mai mult wishful thinking. Aplicati fara ezitare, the worst thing they can do is say “no”. Astea fiind spuse, cel mai bun sfat pe care il pot oferi e sa va inscrieti la cursuri de olandeza de cand aterizati.
Sunt multe joburi si in constructii, mecanica auto, curatenie, sanatate, agricultura, dar aici nu prea stiu detalii. Doar ca sunt, si ca romanii sunt agreati pentru ca tind sa vorbeasca macar o frantura de franceza sau engleza, spre deosebire de bulgari si polonezi.
Aveti grija la oferte de joburi in agricultura, au existat cateva cazuri de abuz asupra muncitorilor (pasapoarte furate, neplata, program inuman).
Românii
Comunitatea de romani din Belgia e imensa si in continua crestere. Ca idee, romanii sunt cea mai numeroasa categorie de imigranti dupa marocani si francezi, si au cea mai rapida crestere. Am renuntat sa mai remarc cand se vorbeste romana in jurul meu. Reputatia noastra e amestecata – pe de o parte sunt suficient de multi romani educati, cu job-uri white collar, incat sa fim vazuti ca orice alta minoritate europeana. Pe de alta, sunt totusi multi romani in furtisaguri, prostitutie si cersetorie, ceea ce creeaza o oarecare stigma, mai ales printre localnicii mai ignoranti.
Numarul mare de romani inseamna ca daca vrei doctor, instalator, macelar, dentist, manichiurista sau orice altceva roman, gasesti, si usor. Inseamna si ca sunt vreo 10 magazine romanesti (poate mai multe, am pierdut sirul) unde gasesti ce vrei (in Bruxelles, dar si in provincie), si tot cam atatea restaurante.
Unele banci si agentii de recrutare au mini-departamente romanesti, fac reclame in romaneste, etc. Gasesti si in supermarketuri normale (Carrefour, Delhaize (varianta belgiana a Megaimage)) produse romanesti, iar unele magazine de cartier vand pufuleti si produse 7days, aduse special pentru publicul roman.
Statul
Nici belgienii nu inteleg organizarea politico-administrativa a tarisoarei asteia. Surealismul din arta se transmite periodic si la administratie. DAR, si e un “dar” imens, statul nu lucreaza impotriva cetatenilor, nu ii dispretuieste, nu cauta sa ii umileasca. Traiul in tara asta vine cu mici chestii enervante, dar overall ai senzatia ca lucrurile merg inainte si ca un functionar nu are nici intentia, nici puterea, sa iti strice socoteala. Autoritatile sunt (poate prea) intelegatoare.
Transportul
Datorita santierelor continue si masinilor de serviciu mentionate mai sus, traficul in Belgia e destul de nasol. Locuiesc la 12km de birou, si mi se intampla sa fac si o ora pe drum. Alternativa ar fi 1.5 ore schimband vreo 3 mijloace de transport si mergand o portiune pe jos intr-o zona fara asfalt. Din pacate, deocamdata masinile sunt un beneficiu interesant pentru angajatori si atractiv pentru angajati, asa ca multe birouri sunt complet inaccesibile. Belgienii, mai ales flamanzii, au si tendinta de a ramane in orasul/satul in care s-au nascut, indiferent unde lucreaza, deci masina e sfanta. In Bruxelles, am trait 4 ani fara sa ii duc lipsa, dar cand m-am angajat am cedat rapid cand mi-au oferit un BMW seria 1 nou.
Transportul in comun e acceptabil, in functie de zona si de nevoi. Daca stai intr-o zona in care nu ajunge decat autobuzul e mai greu, dar reteaua e totusi destul de bine organizata, inclusiv cu autobuze pentru noptile din weekend care trec prin cartierele de party si merg in toate colturile.
Bruxelles-ul e surprinzator de deluros, deci ciclismul nu e la fel de popular ca in alte orase belgiene. Ca urmare, biciclistii care se incumeta sunt deseori agresivi, ori sinucigasi. Aviz daca treceti cu masina.
TL;DR: viata in Belgia e practic life in easy mode, dar nu e rai. Nu plecati pana nu aveti cateva interviuri programate. Daca aveti intrebari, raspund in comentarii.
NOU
asta este cel mai pozitiv review al unei alte tari pe care l-am citit aici 🙂
NOU
@tmblog probabil ca autorul e o persoana mai pozitiva decat altele. Cand mergi in parc poti sa vezi si florile frumoase si cacatii de caine de pe jos, depinde la ce alegi sa te uiti. Fiecare parc iti ofera de ambele.
NOU
Asa este. Parca Belgia m-a convins si pe mine. Pare usor emigratul, viata usoara, totusi in Europa.. cam intruneste toate conditiile. Mai putin cu romani multi.. dar na.
NOU
Basca berea belgiana… sunt sute de beri diferite…
NOU
Foarte misto prezentat. Insa as avea o intrebare: ce site-uri de joburi sunt acolo, gen ejobs si bestjobs la noi… ?
Mersi
NOU
ictjob.be daca esti in IT e excelent.
LinkedIn e plin de job-uri relevante in toate domeniile.
Jobat.be, monster.be merg si ele.
Sfatul meu e mai degraba sa gasesti companii care te intereseaza, sa mergi pe site-ul lor sau pe pagina lor de LinkedIn si sa vezi daca au ceva ce te intereseaza.
NOU
www.accentjobs.be/fr
www.jobsinbrussels.com/
www.stepstone.be/en/
www.actiris.be/
Poti sa trimiti aplicatii spontane la unele companii, poate loveste fuljerul :).
Nu stiu profilul tau profesional, asa ca linkurile mai sus mentionate prezinta locuri de munca pentru mai toate nivelurile de pregatire. In rest, poti sa googalesti.
NOU
Cetin iti multumeac pentru ca ai adunat o asa comunitate! Informatiile pe care le citesc aici de la oameni care chiar au facut asta sunt nepretioase!
NOU
Cred ca ai vrut sa zici ca informatiile sunt inestimabile . (nepretioase=fara valoare)
NOU
Ai tradus greșit “priceless” 🙂
NOU
de fapt a vrut sa spuna nepretuite
NOU
Undeva intre 2008 si 2014 am avut niste interviuri pentru Belgia cu cateva firme care subcontractau pentru comisia europeana. Apropo, cumva, direct nu ai cum sa mergi la comisie, trebuie prin alta firma. Te gasesc ele, ori prin linkedin ori prin siteuri gen monster.be. Primisem niste oferte, unele chiar foarte foarte bune. Inca aveam legatura cu statele la un moment dat, dar situatia nefiind clara cu greencardul, cautam variante spre europa. Preferam Olanda dar nu ma cautau pe IT (doar Irlanda, UK sua Belgia). Am fost de cateva ori in Belgia in vacanta. Poate de 6-7 ori. In 2014 cand am fost ultima data, Bruxelles-ul mi se paruse un pic schimbat, galagie pe strazi (si aici vorbesc chiar si de piata centrala) foarte multi arabeti. Ma gandeam totusi atunci sa merg in continuare spre Belgia. Nu prea ma mai atragea Bruxelles dar ma gandeam ca Gent ar fi o optiune misto de locuit si joburi de asemenea erau ceca, sau eventual sa fac naveta cu trenul spre Bruxelles (cred ca e undeva 30-45 de min de la Bruxelles). M-a uitasem un pic pe taxe, destul de mari, cam ca la nivelul Olandei atunci, parca pe la 50% din venit. Eram destul de hotarat cu Belgia mai ales ca ofeeta era extrem de buna (bine, era ca si contractor cumva pe PFA sau firma) si tot trageau aia de mine. Aparusera apoi stirile alea cu teroristii si chestii ba pe la metrou, ba pe aia de scosesera armata pe strazi si atunci sotia nu a mai fost asa entuziasmata sa ne mutam, asa ca momentan am zis pas. atunci. Un mic dezavantaj atunci pentru mine, multe firme care ma contactau dar nu mergeau mai departe cu interviuri, mai cereau cel putin inca o limba (Flamanda, Franceza sau Germana). Ce avantaje mari mi s-au parut, foarte usor de ajuns cu trenul in Franta, Olanda, UK, Luxembourg mai ales cu alea de mare viteza, foarte ieftin de mers spre casa. Mancarea, oarecum atragatoare, cel putin mi s-au parut optiunile mai ok decat la Olandezi, dar aici vorbesc de zilele de vacanta, n-am stat ca localnic.
NOU
Hello 🙂 intr-adevar unul din avantajele pe care am uitat sa le mentionez e ca din Bruxelles ajungi foarte usor cam oriunde, conexiuni bune si cu trenul, si cu avionul. Iar mancarea, da, la fel, foarte buna. O caracterizare buna este ca mancarea este la fel de rafinata ca in Franta, iar portiile la fel de mari ca in Germania 🙂
NOU
@Cristi: o mica corectare, daca permiti. La comisia europeana poti sa aplici pentru job in mod direct. Procesul de selectie in prima faza, se face prin serviciul propriu de recrutare. Informatii gasesti aici: epso.europa.eu/. In urma unor teste preliminarii, daca reusesti sa le treci, devii eligibil pe listele de rezerva. Diferitele institutii folosesc respectivele liste pentru recrutare. Evident exista si alternativa descrisa de tine, in principiu cand este nevoie de personal interimar (inlocuiesti pe cineva o perioada scurta de timp, 3-6 luni).
NOU
Cea mai densă rețea de căi ferate și drumuri din lume. Practic nu ai cum să nu ai tren către orice destinație în maxim maxim 30 de minute. Singura structură vizibilă de pe orbită, noaptea, este rețeaua de autostrăzi belgiene. Cea mai lungă linie de tramvai din lume, merge pe litoral de la granița neerlandeză la cea franceză, 70 de kilometri… 1 oră și 20 de minute pînă la Paris, 2 ore pînă la Londra cu trenul…
NOU
Foarte bun postul si raspunsurile voastre. De asta e bine sa fie tot timpul articol separat, gasim la.search, citim si recitim.
A, uitasem sa mentionez de bere, la chestii foarte misto din Belgia, insa cred ca e evident. Plus rapiditatea de a ajunge acasa, maxim 2 ore de zbor si gata.
1. Care stiti si puteti spune care sunt ratele de lucru la Uniunea Europeana pentru roluri din IT? Prin firme intermediare si direct.
Intre 2008-2014 prinsesem oferte in alb intre 330-550 euro pe ziua de lucru. Ca si contractor. Alea cu 550 erau ok sa fiu pe PFA romanesc primele 9-12 luni dar apoi ziceau ca trebuie sa imi deschid firma in Belgia. Vorbesc de contractor (nu zile libere, asigurari banuiesc ca nu, contract initial determinat, etc). Si discut de brut, taxele parca erau la jumate. Daca aveti ceva concred la taxe sau daca zic tampenii, corectati va rog. Astea cu 550/zi au fost vreo 2-3 exceptii in rest se invarteau intre 330 si 400. La 400 mi se parea ok. Cine poate zice cat mai sunt acum ratele pe pozitii clasice Sofware dev/QA/ devops? Prin intermediari si direct
2. Care mai e treaba cu “teroristii” pe acolo? N-am mai vazut stiri, dar cand era moda cu ISIS, tot erau scandaluri ba cu alerte la aeroport metrou, ba cu armata pe strazi.
Belgia inca mi se pare o optiune foarte buna de luat in calcul, daca nu probabil cea mai buna din Europa pentru mine. Inca n-am renuntat la idee pe viitor.
NOU
Multi belgieni isi inregistreaza companii in Estonia ca s-au saturat de taxele lor (in IT).
Cu formularul A1 European prin care tu demonstrezi ca iti platesti asigurarile sociale in Romania poti sta pana in 2 ani.
Dar ca si contractor parerea mea este ca nu merita sa te muti definitiv intr-un loc. Te muti unde e proiectul mai bun. Chiar si cu nevasta dupa tine la 550 pe zi, va descurcati.
NOU
Mă interesează câte persoane pot sa stea intro casa închiriată! Am găsit undeva o casa și vreau sa stau în chirie, sa fac adresa ca sa pot și munci! Sunt sunt 4 persoane și ar mai fi loc de una! Se poate? Va rog dacă știe cineva! Mulțumesc
NOU
se poate
NOU
Nu vreau eu sa fiu eu cel nemultumit dar din pacate articolele mi se par cumva irelevante pentru ca vorbesc foarte mult despre ce se intampla DUPA ce esti deja acolo si deloc despre cum SA AJUNGI.
Fara suparare dar majoritatea covarsitoare a celor care posteaza povesti de succes pe-aici lucreaza “in IT”, si asta inseamna doua lucruri atunci cand iti cauti un job:
1.Ca testarea poate dura cateva ore si e mult mai clar ce stie omul ala sa faca.
2. Nu exista legislatie locala si nici documentatie tehnica in limba tarii, nu trebuie sa comunici cu colegii decat in tarmeni care sunt 90% engleza. Deci si cunoasterea limbii e irelevanta.
Prin urmare am eliminat 2 din 3 elemente fundamentale cand vorbim de emigrare: Job si fluenta in limba tarii. Mai raman doar “sa ai bani” si “sa ai unde sta”.
Ca om care a mai lucrat pe afara in alt job decat gloriosul IT pot sa spun ca, fie si cu un CV Beton si mult experienta internationala tot nu am fost angajat fara ca unul de acolo sa garanteze pentru mine si fara sa vorbesc fluent limba tarii in care merg. Altfel site-urile “de joburi” sunt absolut irelevante daca le accesezi din Romania.
Din nou, sper sa nu am dreptate, dar vinderea ideii ca poti pleca intr-o tara fara sa cunosti limba lor, doar cu engleza sau franceza te cam descalifica pentru orice alt job decat IT sau necalificat.
NOU
Cam ai dreptate…
Am incercat eu sa ajut un prieten sa se angajeze in Belgia intr-o fabrica. Omul e foarte bun cu lemnul (prelucrare, operare masini, montaj, etc., experienta) insa cu toate ca i-am facut CV-ul in franceza, la interviu nu a avut destule cuvinte in franceza la el ca sa il angajeze.
M-au sunat pe mine sa imi spuna ca le pare rau, aveau f mare nevoie de un angajat ca el, dar nu stia limba. In uzina ar fi avut nevoie sa comunice cu ceilalti muncitori, etc (ar fi putut fi ceva sef de echipa…)
NOU
Pai atunci zi-i lui Arhi sa ia feedback de la oricare alta categorie. Zici ca noi astia din IT avem ciuma.
NOU
din păcate, am putini tâmplari pe aici
NOU
Am mentionat si cati bani ai nevoie pe luna, si unde sa aplici, si cand sa pleci, si ce tre’ sa faci cand ajungi (sa nu iei amenda ca ai scos gunoiul in ziua gresita, de exemplu), si in ce domenii se gasesc joburi, si care e situatia cu limbile locale… Si tocmai asta am zis, ca nu e numai IT-ul, tocmai pentru ca e o zona foarte cosmopolita si poti petrece perioade lungi de timp fara sa interactionezi cu localnici. Daca mi-a scapat ceva, intreaba, dar nu stiu ce as fi putut sa mentionez in plus. Sa zic ca Wizz Air are cele mai ieftine bilete de avion si ca autobuzul de la aeroport in oras e 17 euro?
NOU
Confirm ca altceva decat IT si necalificat(constructii; curatenie) e cam greu fara limba si eventual si studii echivalate. Eu lucrez pe IT in BE si avem impresia ca pentru toate domeniile se cauta si se angajeaza instant oameni daca au calificari. Nu e chiar asa. Am o verisoara care e infirmiera cu studii si toate alea. Stie perfect engleza si italiana. Acum a terminat si cursurile de franceza. Am ajutat-o cu CV-ul convins ca in maxim 2 saptamani se angajeaza. CV de 11 pagini continand toate diplomele de calificare traduse si apostilate. A aplicat efectiv la toate caminele de batrani dintr-un cartier din Brussels. 11 la numar. Au trecut 4 luni. Nimeni nu a sunat. Chiar nu inteleg…
NOU
Stiu eu pe cineva care ar putea scrie un guest post despre cum sa emigrezi, ca non-IT, in Brasov
NOU
Inginer, experienta internationala in protectia muncii si a mediului de vreo 15 ani, vorbitor doar de engleza, inchiriat hotel pt 2 sapt in Olanda, incarcat masina cu boarfe, cratiti si ce am mai crezut necesar, familia si plecat la drum din Romania.
Gasit apt de inchiriat in 3 sapt, job f bun in 5 sapt.
Ma trimite firma la cursuri de Olandeza.
Actele legale de rezidenta facute in 3 sapt. Mai am de inregistrat masina (nu m-am grabit cu asta).
Secretul? Economii. M-a costat vreo 20.000E pana acum (chirie platita in avans 6 luni + scoala privata pt. copil).
Cine n-are asa multe economii, sa plece singur pt un an, si sa-si aduca familia dupa ce se pune pe picioare. In felul asta te descurci cu 2-3-4-5.000E. Dupa cum ti-e bulanul.
Pro tip: indiferent ce stii sa faci, fii bun la chestia aia. Si serios.
Nu vreau nimic, doar ma laud.
NOU
Dracule, poti sa faci un guest post, te rog? Si pe mine m-ar interesa sa plec cu tot familionul de la inceput, pe cat posibil…
NOU
@FlorinC
„CV de 11 pagini continand toate diplomele de calificare traduse si apostilate.”, de aia.
A încercat ceea ce se numește aici candidature spontanée? www.jobat.be/fr/articles/la-candidature-spontanee/
NOU
Da, așteptăm povești de succes cu filologi, agronomi și remaieuze (câte or mai fi). Cunosc și eu, de vreo cinșpe ani, un cârd de IT-iști cu care mă intersectez ocazional. Nu-s oameni răi, dar majoritatea s-au însurat cu niște țoape sinistre care nu mă suportă, sunt cam inculți, își dau cu părerea despre orice și sunt cam plictisitori. Altminteri, repet, nu-d oameni răi:))
NOU
@Maithun, prin aceeaşi experienţă trec şi eu. Dar de 5 ani, nu de 15. Am impresia că sunt cu vreo 10 ani mai mic decât tine. Dacă aş fi oleacă mai citit şi mai gay, m-aş transpune într-o variantă de-ale tale, din urmă cu 10 ani 😀
NOU
eu nu mi-l imaginez pe maithun altfel decat gay. sincer, l-as vedea un lord englez, gay si relaxat, gen filmele cu james bond
NOU
Simpatic articol, dar sunt de acord: ce lipseste cam de la toate pana acum e unde stai pana-ti gasesti de lucru (no offense celor care au scris pana acum). N-am prea vazut contracte de inchiriere mai mici de 6 luni (nu recomand fara contract, iar regimul hotelier e mai scump) si in timpul asta daca n-ai prins oferte, ti se cam termina banii. Nu ma prea intereseaza sa citesc sfaturi “cum sa” sub forma “fusei in vizita la maricica si m-am gandit uaaai, ce misto-i aicea, cu veceu in casa, nu ma tii si pe mine oleaca?”. De-aia eu nu m-am oferit sa scriu, pentru ca doar am trimis cv-uri si firma aleasa s-a ocupat de tot, n-am facut eforturi. Ok, unii stau cu o ruda sau prieten (nu e putin lucru sa ai acoperis si dus, poate chiar o masa, mai ales daca-i totul moca, macar pana-ti gasesti), poti sta in vizita pana te angajezi si, daca nu-ti place, te-ntorci si vezi ce faci. Dar aia care n-au la cine sa stea gratis nici macar o zi (eventual nici la cine sa se intoarca), ce fac? N-am vazut sfaturi in genul asta decat pe cel cu scoala privata, prin comentarii. Articolele alea ma intereseaza, IT sau nu, in care nu stii pe nimeni, nu stii limba, nu se bat firmele sa le vii in tara, de-astea. Si cele de pana acum sunt frumoase si e util sa stii cat vine curentul, ce magazine aduc 7days, etc. dar (cu mici exceptii), nu sunt cu adevarat “cum sa”.
NOU
tu stai in castravetia, e ca si cum as emigra in vaslui:)
NOU
Emigrare ca jurist intereseaza pe cineva?
NOU
da
NOU
Daca aproba patronu, incerc sa fac o relatare a emigrarii recente in Olanda. Poate mai invata si altii din greselile mele 🙂
NOU
normal ca aproba
NOU
@Cetin, iti asigura cineva pachet de relocare sau e doar pentru IT-istii de top si muncitorii adusi din afara (ca pentru necalificatii nostri nu merita deranjul)?
NOU
@DeeDee
Cum să nu, pentru perioade scurte sau persoană singură există posibilitatea să ceri ofertă de cameră mobilată pe grupurile românești de FB, ar fi deci Anunțuri Belgia, spre 100.000 de membri, interesant să intrați să vedeți atmosferă, prețuri la mașini etc sau, mai up așa dar nu foarte scump, de la 200 la 300 – 400 euro pe lună pe situl de APARTAGER, vedeți că există și .fr și .lu …
www.appartager.be/
NOU
Cetin și Dani, sunteți bineveniți la toate seratele dansante, ședințele de spiritism și balurile mascate imaginare pe care le voi da:) RSVP
În altă ordine de idei, nu înțeleg pe deplin mirajul Occidentului. Dacă sunteți mai tinerei (nu neapărat) și fără obligații majore, duceți-vă, oameni buni, în Asia. Nu e greu să-ți iei un atestat ca lumea de predare a englezei, se caută la greu profesori de engleză în China. În orașele mari e mai greu de găsit, plus că e viața scumpă iar destrăbălarea post-colonială devine plictisitoare. Alegeți-vă un orășel mai la mama naibii, pitoresc și cu oameni încă fascinați de europeni:) Se plătește bine, viața e ieftină, multe școli oferă/plătesc și cazarea. Mai învățați niscaiva chineză, mai mâncați un colțunaș, vă mai deschideți orizonturile culturale. Din China se poate călători ușor și ieftin în Asia de Sud-Est, sexual se găsesc de toate/toți pentru toate/toți, câtă vreme nu vă manifestați aberant ideologic (nu Biblie, nu Taiwan, nu Falun Gong, nu drepturile omului, da PCC, da Internaționala Comunistă) nu se ia nimeni de voi. Plus că este foarte safe. Sunt și chestii nașpa, dar n-am de gând să le înșir aici, suprise, suprise! De curând am tradus niște acte pentru o domnișoară durdulie, guralivă și simpatică foc care se duce să predea în Mongolia Interioară. How awesome is that! Ău, cam lunguță postarea, stop.
NOU
@Maithun
Asa suntem noi astia din IT. Ne insuram cu prima femeie care isi da interesul ca s-ar putea sa nu mai prindem alta. Iar unii dintre noi nici macar o “toapa” nu-si gasesc. Tipologia nefututului de la Politehnica.
Aia cu datul cu parearea e problema de personalitate. In alt context \ cu alte posibilitati poate mergeam pe o cariera in arta sau muzica. Dar acum, asta e, ce stiu sa fac mai bine aia fac.
Asta nu inseamna ca nu imi mai place sa desenez si sa mai deschid un DAW din cand in cand sa ma joc prin el. La fel sunt si altii.
NOU
Bun articol. Dar um ITist va avea marea dilema..wait, dar fac bani mai buni in Ro.
Correct, dar Dragnea penalty e …priceless.
Nu faci avere in Belgia dar traiesti decent.
Mie mi au olacut oanenii..fkamanzii, in soecial. Vremea meh. Mancarea super.
Overall, e o optiune OK.
NOU
OFFTOPIC: Nu mai apare nimic “interesant” la sectiunea “Ultimele articole”. Ce s-a intamplat? 🙁
NOU
Iti explic eu: Un grup de cititori de aici s-a hotarat sa ii dea patronului o vacanta de Craciun, ca merita si el.
El ne-a dat cheia de la blog si noi am promis ca facem frumos, stergem praful etc.
De asta ultimele articole sunt scrise de Guest Author. De fapt patronul e plecat de aproape 2 saptamani, dar noi mai comentam cu mailul lui ca sa nu dea de banuit.
Din pacate am uitat de articolele “alea” , iar patronul nu ne-a dat cheia si de la contul lui de VK, dar vedem cum facem si gasim ceva frumos ca sa fie lumea multumita
NOU
iata, un coneseor:))) dude, am vrut sa iti scriu in weekend, dar am uitat:)
NOU
Un prieten bun a stat acolo vreo 4 ani, a facut bani frumosi (lucra in IT pt EU, ca si contractor, cam 5000e net) dar s-a intors din 2 motive: era tot timpul innorat (ii era dor de soare) si belgienii sunt extrem de prosti (cel putin dupa standardele lui, a fost olimpic national, bla bla)
NOU
Belgienii sunt extrem de proşti, motiv pentru care s-a întors în… Japonia? În Singapore, în Hong Kong sau unde? Că dacă s-a întos în România din cauza asta, şi-a luat o mare ţeapă 🙂
NOU
Prosti?:))
Mda. Cunosc d astia.care se cred miez. Americanii.sunt prosti, aia sunt prosti, toti.sunt prosti…bine ca in Ro e marea revarsare de materie cenusie. Mda.
NOU
Spunea cineva mai sus că IT-iştii găsesc job în afară, indiferent de limbă ori alte condiţii valabile pentru alte categorii. Da, aşa este :)) Bravo lor. Când aveam 18-19 ani şi ne alegeam facultatea, câţi dintre noi s-au îngrămădit la Calculatoare, Automatică sau măcar ETTI? Să alegi facultatea mai uşoară şi traiul mai uşor după absolvire nu prea se poate… E ca aia cu penisul şi sufletul.
Deja IT-iştii români nu mai pleacă din ţară din motive financiare. În România, media pentru un IT-ist decent este undeva la 2000 de euro net. În vestul Europei, acelaşi mediocru rămâne cu vreo 3000-3500, după taxe. Dacă îţi faci aceleaşi pofte ca-n România, îţi rămân bani la fel, chiar mai puţini.
IT-işii pleacă din România ca să scape de România, nu pentru bani. Iar ăsta este un lux care merită aplaudat!
NOU
Adica poftele in Ro sunt mai ieftine cu 1000-1500E? Nu prea cred.
NOU
Mergi într-o capitală din vest şi încearcă să ieşi la restaurant o dată la 2 zile şi în club de 2 ori pe săptămână.
NOU
Bre, e vorba de IT-sti, ce rahat de cluburi visezi? nu sunt(em)toti niste ciudati antisociali? 😀
NOU
Sper ca nu compari preturi de centrul Londrei sau Parisului sau alte orase turistice, cand te muti acolo descoperi ca la periferie gasasti restaurante mult mai bune si mai rezonabile ca pret.
Nu stiu de cluburi, ca am sarit de varsta aia, dar la restaurant platesc in ro cam 1/2 – 3/4 din ce platesc acasa, dar la o calitate mult mai slaba, plm, nici burgeri nu stiu sa faca bucatarii romani ramasi in tara. Dar si asa, nu iese diferenta la bani.
A, daca imi zici ca cineva care obisnuieste zilnic sa bea 10 beri si dupa aia sa ia doua fete de pe escorte, da, ala cam da faliment aici. Acum asta e 🙂
NOU
Zile trecute am citit, nu mai stiu pe unde, ca un IT-ist cu 4500 de lire in londra traieste cam la fel cu un it-ist cu 1400 lire in bucuresti.
NOU
Nu ma asteptam dar am gasit si articolul. Habar n-am daca-i asa, nici nu cred ca l-am citit tot, am retinut titlul.
republica.ro/si-totusi-romania-investitorii-din-it-fac-bilantul-daca-in-londra-castigi-4-500-de-lire-sterline-pe-luna
NOU
Dani Corban, astazi te duci ca PFA din Romania (si pe taxe din Romania) si stai 5-6 luni in cate o tara la rand.
Daily rate-ul e pe undeva pe la 500 / zi. Inmulteste cu 21 scade hotelul , zboruri, mancare, asigurari (sanatate, liability) si taxele din RO.
Clar, nu este asa de simplu si usor ca atunci cand esti angajat, stresul si asteptarile sunt mai mari dar si profitul.
NOU
Eh .. lasa, ca stiu si absolventi de calculatoare ajunsi agenti comerciali :). Au facut facultatea ca dadea bine, dar fara nici o pasiune reala pentru orice parte a IT. Ati fi surprinsi ce procent din cei ce termina Calculatoare, ajung sa si profeseze sau sa profeseze la nivel un acceptabil.
NOU
Baws. Referinta mea cu IT-stiu nu era nici din ciuda nici din lupta de clasa cum vrei tu sa dai impresia. E o chestie pur obiectiva.
Iar sa spui ca astia care nu au ales automatica au ales pentru ca alte facultati erau mai usoare înseamnă ca ai mâncat stricat.
Uiti ca majoritatea de peaici care se gândesc sa plece din tara au ales facultatea in momentul in care : Pote nu aveau un calculator in casa (ca sa nu pierzi vremea cu jocuri) in mod sigur nu aveau internet, romania nu era in UE si alte meserii erau la fel sau mai bine privite. In plus mai alegi meseria si dupa aptitudini. Iar sa spui ca automatica este cea mai grea facultate si restul sunt floare la ureche inseamab ca n-ai auzit de medicina, arhitectura, constructii si in general orice facultate făcută serios si nu “sa fie acolo” de balet si bune maniere.
Dar e ok. Hai sa mancam stricat. Ca romanul vede oriunde o lupta de clasa nu un set de capabilitati mai usor sau mai greu de vândut.
NOU
Daca cineva poate scoate un ghid de emigrare in Luxembourg, imi scot palaria.
NOU
Pai tocmai ăsta-i articolul de care ai nevoie ! Luxemburgul nu-i in Belgia ?! 😀
NOU
Cum zicea @habarnam, acesta-i un ghid nu atît de emigrare în Belgia cît de „cum am ajuns să lucrez în Belgia”…
În primul rînd, practic, nu există Belgia, avem Valonia, Flandra și mica comunitate germană, fiecare provincie lingvistică cu guvernul ei și legislația ei proprie în afară de cea comună, federală. Lingvistică zic deoarece așa este împărțită țara, pe liniile de demarcare lingvistice, între franceză, neerlandeză (nu olandeza sau flamanda) și germană. Eu am emigrat în Flandra, deci ce vă spun are relevanță aici și doar orientativ pentru celelalte provincii.
Din experiență vă pot spune că ajungi să te „stabilești” cît de cît după doi ani deci trebuie să te pregătești sufletește, teoretic și cu banii. Bani, pentru o familie asta înseamnă cam 30000 euro, pentru doi ani, am spus. Pregătirea teoretică înseamnă să citești bine ghidurile privind stabilirea definitivă în Belgia (pt comoditate, aici vine fiecare provincie în parte).
Răspuns cam la toate problemele și lămuritor pentru cam toate ce le întîmpină un străin care vine să se stabilească aici le găsiți pe
– belgium.be, cel mai complet
– Oficiul pentru străini dofi.ibz.be/sites/dvzoe/index.html
– Aici, interactiv, pentru fiecare situație personală în parte și trimitere la răspunsuri www.socialsecurity.be/CMS/en/coming_to_belgium/index.html
NOU
Cu închirierea. Este foarte foarte greu să închiriezi o locuință, nu atît că ești străin dar proprietarii sînt, pe bună dreptate, extrem de precauți. Legea este foate protectoare pentru chiriași iar, de pildă, dacă se apucă vreunul să nu mai plătească chiria mai devreme de 8 sau 9 luni nu-l poate scoate din locuință. Agenții imobiliari sînt profesiune cu statut special, precum notarii, avocații…
Altceva, pentru chiar neplată, este aproape imposibil să ții se taie apa iar curentul electric, practic, nu ți-l poate tăia. Nu plătești în termen de 3 sau 4 luni factura, după mai multe avertismente și instalarea unui bugetmeter treci pe avarie, ești limitat la 20A.
Ghiduri pe subiectul locuință, închirieri pe cel mai bun site de imobiliare, imho. www.immoweb.be/fr/a-louer/louer.htm?mycurrent_section=rent&rubid=1534
NOU
Ai uitat de Bruxelles. Capitala Flandrei si zona eminamente francofona. Deci, Belgia.
NOU
Avand ceva rude pe acolo, as putea contribui putin.
Partea valona are taxe si impozite ceva mai mici. E ceva libertate pe acolo in privinta asta. Chestia asta se vede in ce primesti inapoi de la stat. Gen servicii si altele.
Partea flamanda este mai stricta insa diferentele sunt vizibile. Si daca vorbim de asta, observatia mea personala e ca sunt extrem de putine date despre partea flamanda din punct de vedere al emigrarii acolo.
Am trimis un email cu o intrebare specifica la www.vlaanderen.be/ care e un site oficial de unde poti afla cam tot ce ai nevoie pentru a te muta pe acolo si mi-au raspuns in vreo 4 zile. Considerand ca au trimis informatia de la un departament la altul si mereu m-au tinut informat de status.
Educatie:
In partea valona am inteles ca se plateste una alta in fiecare an (scoala primara/generala).
In partea flamanda, ruda mea draga imi povestea cum s-a facut de rusine cand a intrebat in mod repetat cati bani trebuie sa dea pentru una alta la scoala. Gen manuale si altele. Pentru ca desi are doi copii la scoala acolo, nu a cumparat nici macar un creion pentru ei. La propriu.
Si copiii sunt fericiti la scoala si dupa. Cred ca doar mancarea e posibil sa necesite niste bani. Cea de pranz. Daca nu vin cu pachet de acasa.
Am vazut intr-o zi niste copii in pauza la scoala in Bruges. Stiti ce faceau? Cantau, se jucau, dansau, povesteau, ba chiar se plimbau prin oras in mod organizat.
Am ramas surprins putin. Nu ca la noi e total diferit, dar totusi experienta e alta.
Facultatea parca costa. Gen 500-600 euro pe an.
Sanatatea: as mentiona ca ruda mea draga de pe acolo mi-a trimis niste poze cu niste cladiri spectaculoase (interior si exterior). Si m-a intrebat daca stiu ce e acolo. Am zis ca o fi sediul google ceva. Nu, era un spital complet echipat. Intr-un orasel gen Buftea.
Si mai pot spune ca si maica-mea a ajuns pe acolo pentru ca medicii nostri specialisti au fost aproape sa o omoare cu medicamente. Si au avut grija de ea cum nimeni la noi nu a reusit vreodata.
Daca esti angajat ai automat asigurare de sanatate la care poti adauga membrii familiei care nu lucreaza pentru circa 10-15 euro pe luna. Copiii pana in 18 ani sunt asigurati by default. Adica nu se plateste pentru ei.
Exista optiunea de asigurare extra contra a 200 de euro pe an care ofera ceva chestii in plus gen rezerva spital individuala. Sau alte chestii gen plan dentar mai mare.
Nivelul de trai:
Esti taxat progresiv. Si asta inseamna ca o diferenta de brut de 2k euro poate insemna o diferenta de net de 300 euro. Nu sut absolut sigur, dar taxarea e maricica. Insa ai parte de reduceri daca ai copii, imprumut la banca etc.
Daca ai 3-4 copii primesti tot brutul in mana. Teoretic.
Preturile sunt ca la noi. Unele mai mari, altele mai mici.
Chiriile asa si asa. Depinde mult de zona. Daca vrei central dai 1500 euro, daca vrei la periferie poti gasi si la 800. Prin satele de langa orase sunt case cu 2-3 camere de la 800 euro pana la 1200. Sau mai mult.
Conteaza mult daca zona este inundabila (deci atentie la asta), modalitatea de incalzire, asigurare pe locuinta etc. Oricum se face un depozit cu chiria pe 2 luni (gen garantie blocata) plus o chirie sau doua in avans. Deci trebuie bugetat asta de la inceput.
Intretinerea lunara poate pe la 150-200 euro dar nu ca la noi unde lasi centrala pe 25 de grade toata ziua.
Daca vrei sa cumperi o casa sau apartament si ai deja banii, cred ca e cazul sa te duci sa-ti vezi de viata cumva si oricum nu cred ca sunt oameni pe acolo care au inn banca minim 200-300k euro pentru asa ceva.
O chestie interesanta e ca daca iei un imprumut la o dobanda variabila de 2% la momentul semnarii, dobanda nu poate creste peste 4%. Adica esti protejat de variatii aiurea. De asta multi cauta ofertele speciale cu dobanzi promo si daca prinzi una de 1.25% esti mare om.
Per total vorba lor “aici nu umbla cainii cu covrigi in coada”. Dar poti trai decent si fara grijile din tara.
Angajare: iti trebuie domiciliu acolo cu totul legal. Ideal e sa stii limba. Si dutch-ul ala e de-a dreptul aiurea. Dar se pot gasi joburi doar cu engleza. Culmea, pe linkedin m-a cautat cineva sa ma intrebe daca vreau sa-mi schimb jobul. Si mi-a facut o oferta de interviu pentru cand mai trec prin zona. Bine, stiam cine e omul, am colaborat putin cu el in trecut.
La un moment dat trebuie sa inveti limba. Pentru IT e ok engleza la inceput. Pentru alte meserii nu prea.
Gen stomatologie. Unde, pentru partea famanda trebuie sa te prezinti la un interviu pentru a primi parafa. Si interviul e in dutch. Ca sa stiti ce am intrebat pe site-ul de mai sus.
Din punctul meu de vedere cred ca piata de joburi e mai activa acolo. Si asta o spun ca rudele mele primesc constant telefoane de la recruiteri.
Sfatul meu e sa urmati caile legale si nu sa nu testati vigilenta autoritatilor. Mai ales cu privire la schimbarea numerelor de masina.
Salariile mai mari sunt in general in Brussels.
Vremea e cacacioasa, berea e superba, ciocolata e decenta, mancarurile traaditionale nu le cunosc, insa am mancat decent oriunde pe acolo, infrastructura buna. Uneori ambuteiaje in trafic de iti vie sa urli. Totusi noi avem in fiecare zi in Bucuresti asa ceva.
Transportul in comun e decent. Am stat langa gara si nu auzeam trenurile.
O chestiune legata de trafic: atentie la biciclisti. Chiar daca aveti verde la semafor va uitati de zece ori dupa ei. Biciclistii nu prea respecta semafoarele si se baga aiurea de foarte multe ori. Daca loviti pe vreo unul vinovat este soferul. Punct. Cascati ochii prin orase.
Politia ii amendeaza crunt oricum daca ii prind ca se intind aiurea cu trecutul pe rosu sau sunt bauti.
In rest, mie mi-a lasat impresia de o tara organizata si decenta. Personal m-as muta acolo si maine. Plus faptul ca poti vizita Olanda, Germania, Franta si altele peste weekend fara sa inebunesti cu costurile de transport.
ps: cine face pasul ar face bine sa inceapa sa-si faca educatie financiara ca la carte. Serios. Nicaieri in lumea nu am avut impresia asta.
NOU
Multumesc!
NOU
Inca ceva: dupa 5 ani de platit taxe acolo poti sa soliciti cetateia belgiana.
Belgienii prefera mult sa lucreze cu contractori. Asa ca ceva gen PFA sau firma proprie poate fi o oportunitate. Pentru a infiinta firma proprie iti trebuie cca 16k euro care iti vor ramane blocati cel putin un an. Nu cunosc detaliile exacte, dar e pe acolo. Sunt avantaje si dezavantaje cu firma. Dar per total iti ofera ceva flexibilitate.
Bugetul initial de mutat trebuie sa fie de minim 20k euro pentru a putea avea o oarecare siguranta ca incepeti bine.
Amenzile de circulatie: sunt “babane”. Au radare fixe, mobile si din alea care te masoara pe distanta si calculeaza viteza medie. Se aplica un coeficient de corectie de 5% si daca tot esti peste limita, ghinion.
Ca idee, belgienii par a sustine destul de mult businessurile locale. Gen brutariii, cofetarii etc. Chiar daca e mai scump decat la magazinul gen supermarket.
Masinile sunt impozitate in functie de norma euro si emisii. Deci o masina cu emisii de peste 140 g/km o sa aiba un impozit de vreo 800 euro pe an. Ideal ar fi sub 120 g/km.
Inca nu am inteles prea bine cum e cu gunoiul pe acolo, dar se face selectiv. Si cum spunea autorul postului e destul de serioasa treaba.
Si o erata: daca ai in banca 2-300k euro deschizi un business ceva. Desi cine are banii astia la dispozitie in cont nu are nevoie de sfaturi.
NOU
Ai perfecta dreptate. Educatia financiara este foarte importanta aici.Eu am emigrat in Belgia de 5 ani . Este un sistem complet diferit fata de Romania.
NOU
Hai ca Maine poimaine poate scriu si eu cum am plecat acum aproape 2 ani fără sa știu limba și fără sa lucrez in IT și practic fără sa știu pe nimeni in zona respectiva. Regula e simpla : dacă ai reușit in Ro sa duci o viața decenta și sa câștigi niște bani , Reușești oriunde. Diferența este ca dacă visul tău e sa ajungi bucătar sau ospătar e cam greu in Ro cu salariul minim pe când intr-o țara civilizata poți duce o viața normala și nu te ia nimeni la mișto. Nu sunt ospătar 🙂
NOU
O reteta de cozonac cu nuca se poate? 😀
NOU
e clar, o sa plece toti si’o sa raman cu dragnea, chiar daca are dintii stricati, de sarbatori ii urez din toata inima MUIE DRAGNEA! MUIE PSD!
NOU
Îmi place că ai voință. E de admirat.
NOU
PENTRU TINERI,UN EL dorado!!!!!
NOU
Respect, nene, te-ai cizelat.
NOU
Un lucru bun, a gasit Caps-ul. Acu sa vedem daca din greseala sau chiar stie sa-l foloseasca. Pentru un votant psd nici nu i-a luat mult. Cateva saptamani decat.
p.s. Poate pe unii ii deranjeaza glumita asta cu “decat” dar pentru mine e cumva echivalent cu psd. Eu prima data cand am auzit de “decat” folosit ca pla a fost acu vreo 7-8 ani de la dragnea si geoana. Practic, idiotelul cu mustata nu reusea sa scota o propozitie simpla fara un “decat” prostesc. Acu s-a mai cizelat borfasul. Invata repede. In cativa ani face pipi pe Madoff.
NOU
Domnu’ A Maiorescu, nu te mai lua, bre, de mitici, ca nici ai matale nu-s mai breji! “Decat” ieri am vazut p-aci prin neagra strainatate un nene cu nr de SV care si-a pus intr-o masina papuc copilul de 2 ani pe locul mortului, in scaunel nelegat, fara centura, nimic si-a plecat tranquil.
NOU
Imagineaza-ti ca eu vad zilnic minim 10 prosti cu nr. de SV. N-am nimic cu miticii, am cu nivelul foarte jos al politicienilor romani indiferent de locul unde au fost fatati.
NOU
In Bruxelles, care e sansa sa te intalnesti cu Dan Alexe in maieu?
NOU
mare, ca am vazut ca e peste tot pe unde se intampla ceva
NOU
daca esti femeie probabil te si seduce si dupa aia scrie o nuvela sau o povestire despre cum s-a culcat cu tine, nu cred ca e asa sigur Bruxelles-ul
NOU
Nu l-am vazut la maieu, dar il vad mereu in cele mai random locuri 😀
NOU
Gata, toată lumea în Belgia ! 😀
NOU
Ati uitat sa spuneti despre posibilitatea de a fi spulberat de bombe, taiat cu cutitul, ori improscat cu acid pe strada, in metrou, in trenuri sau stand la masa intr-un bistrou. Deja Bruxelles, Berlin sau Paris au devenit la fel de periculoase ca Bagdad, Damasc ori Kabul. Revin cu comentarii ulterioare dupa ce-mi iau “muia” cuvenita si minusurile aferente la postarea asta. Asta doar pentru ca am locuit acolo in 2012 pentru cateva luni (timp in care am facut o stagiatura la o institulie de p’acolo) , apoi m-am intors in primavara lui 2013 pentru alte trei luni, intr-o anumita functie. Dar “Bruxellesul meu”, cel in care puteam haladui fara probleme prin parcurile lui ( de multe ori fara a intalni alte creaturi timp de o ora), de a pierde ore in sir la o terasa specializata in bere de Abatie, d’aia ADEVARATA, nu prea mai este “al meu”, asa cum nu mai este al localnicilor, asa cum mai este al angajatilor la institutiile europene. Din fericire, in nordul cartierelor Ixelles si Ettebeek, in Cartierul Euopean e inca liniste. Daca iei metroul spre Atomium……mnoah! treci prin cartierul central al jihadistilor europeni. E pe raspunderea ta.
NOU
Exagerezi grav. Daca vrei sa vezi teroristi peste tot, vezi teroristi peste tot.
NOU
@Jo
Cred ca este totusi destul de greu sa poti accesa joburi din Ro, eu am incercat si direct pe siteurile companiilor si prin discutii pe LinkedIn si desi am experienta solida in IT si posturil erau manusa, primeam scurt un mesaj de genul, aaa pai nu stii olandeza (dutch) si nu mai conta , experienta + engleza/fanceza.
Am ajuns la concluzia ca daca nu ai pe cineva care sa te recomande e destul de greu sa te ia in seama.
Ce imi poti spune despre asta?
Crezi ca exista vreo sansa sa poti fi bagat in seama si dintr-o tara precum Romania?
Merci,
ZeT
NOU
1.Incearca sa spui unui belgian ca Brussels .ul este capitala Flandrei…sa vezi ce vesel o sa fie, in sensul ca nici vorba! Regiunea Flandra are o populație de aproximativ 6 milioane de locuitori și exclude teritoriul Regiunii Capitalei Brussels enclavat în aceasta. 2. Delhaize nu e varianta belgiana a Megaimage.ului….ci Megaimage este subsidiara din Romania a firmei mama AH Delhaize. 3.Pretul seviciilor de salubritate difera de la localitate la localitate..deci pretul de 2.50 euro pentru zece saci de gunoi este doar un pret informativ pentru regiunea in care locuiesti tu, deci informatia este irelevanta daca nu dai si detaliile lamuritoare.