Am fost ieri la Microsoft Summit 2017. Simt nevoia să mai văd și alt fel de oameni, văd, de atâta timp, aceleași fețe la conferințele românești, încât le știu și ticurile verbale, nu doar opiniile.

A fost interesant, mi-a plăcut, în special doi dintre vorbitori.
April Rinne, Young Global Leader și specialist în conceptul de sharing economy (economie colaborativă) în cadrul World Economic Forum, a vorbit despre oportunitățile aduse de acest tip de economie, oferind și câteva exemple concrete în acest sens. Potrivit acesteia, folosirea unui serviciu de car-sharing vine cu multiple beneficii pe lângă avantajul de cost direct: „economia colaborativă ne ajută să economisim bani, să contribuim la protejarea mediului înconjurător, dar și să dezvoltăm interacțiunea socială. În momentul în care accesezi anumite servicii doar atunci când ai nevoie de ele, ai mai multe opțiuni din care să alegi”.

Foarte, foarte inteligentă și cu o privire de ansamblu asupra unui fenomen mondial, cu insighturi din multe țări și piețe, cu sfaturi directe pentru români. Din păcate, pentru noi a avut numai cuvinte de nelaudă. Practic, la noi aproape nu există sharing economy iar românii sunt cam ultimii la așa ceva, preferând tradiționalul E AL MEU!

Atracția majoră pentru mine a fost Toomas Hendrik Ilves, fostul președinte al Estoniei în perioada 2006 – 2016. Tipul este cunoscut pentru acțiunile care au transformat Estonia într-unul dintre cele mai digitalizate state din lume. Revoluția digitală a început, în Estonia, în perioada anilor ’90, când a fost lansat un browser care l-a determinat pe Ilves să privească digitalizarea dintr-o nouă perspectivă – atât timp cât vor utiliza internetul, cetățenii tuturor țărilor vor fi egali.

În prezent, în Estonia nu mai există termenul de „birocrație” – taxele pot fi plătite în cel mult 5 minute, iar indivizii din țările care nu sunt membre UE își pot crea cetățenie estonă pentru a obține aceleași drepturi pe care le are un cetățean UE. O firmă poate fi făcută în maxim 15 minute. Statul nu are dreptul de a cere, de exemplu, date personale care deja există în baza lor de date.

A prezentat un exemplu despre cum, la nașterea unui copil, informațiile despre el sunt transmise automat în baza de date națională, din acel moment deja se fac toate diligențele necesare pentru ca părinții să aibă toate facilitățile fără a fi nevoiți să umble brambura și să se căciulească în fața a diverși funcționari, în căutare de ștampile. Practic, în Estonia, trebuie să fii prezent fizic la căsătorie, divorț și când vinzi un bun imobil de valoare. În rest, absolut orice act se face online.

Vă spun, am rămas mut și, mă uitam la tipul de pe scenă, hipnotizat. Un domn de vreo 60+, cred, explica termeni de securitate în IT unei audiențe de 30+ cu o lejeritate și simplitate senzaționale. Practic, să auzi de la un fost președinte de țară chestii gen 2 factor authentication a fost bun în anii 80, dar acum e cam perimat, te surprinde puțin.

Estonienilor le-a luat implementarea acestui sistem 5 ani. Vă rog să vă gândiți cât timp ar lua la noi și cine ar implementa, UTI sau Siveco? Și cât de repede ar arde Toomas Hendrik Ilves la stâlpul infamiei, având în vedere că, pentru a funcționa acest sistem, cetățenii țării au trebuit să primească ID-uri cu chip? Cum ar ieși el Daniel, cu o falcă în cer și una în pământ, arătând ca CARD înseamnă DRAC, ptiu ucigă-l toaca și ne arată semnul diavolului?

Securitatea cibernetică a fost și ea abordată. Jonnie Konstantas, Senior Director, Enterprise Cybersecurity Group, Microsoft, a recomandat ca utilizatorilor de dispozitive conectate la Internet să fie întotdeauna precauți. „Este important să fii tot timpul pregatit, atacurile cibernetice pot face victime oricând. Dacă noi inovăm constant să protejăm securitatea datelor dumneavoastră, nu înseamnă că hackerii nu caută și ei modalități continue pentru a găsi breșe de securitate. De aceea, este important să iei măsurile necesare pentru a preveni un astfel de atac”, a declarat Johnnie Konstantas.

După care a trebuit să plec, am avut azi 100 de drumuri școală, engleză, karate etc. Dar a fost o experiență foarte mișto, pe care plănuiesc să o reeditez.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.