Sunt unul din publișerii self made man și am un trafic decențel. Nu rup gura târgului, dar, cât de cât, sunt acolo, la nivelul unui ziar național, cu 100 de angajați.

Din când în când, mai vine câte un amețit să îmi ceară sfaturi despre cum să își crească pagina de facebook, ca să își crească traficul pe blog. De fiecare dată, după ce le spun că e o prostie să investești în pagina de facebook, discuția mai lălăie politicos puțin și se închide, askerul trecând mai departe. Ce știe prostul ăsta de Arhi, vai de capul lui…

Am 44 000 de likeuri la pagina de facebook. Pagina o dețin de pe vremea când încă nu existau algoritmii cu reach and shit și, pentru multă vreme, am fost unul din puținii români non-vedete cu pagină verificată. Nu, nu știu cum se verifică o pagină, nu vă obosiți cu întrebarea, m-am trezit cu v-ul ăla acolo într-o dimineață.

Uitați-vă puțin la reach-ul paginii. Asta este media, pentru articolele sharuite. 2500-2600 de oameni, din cei 44 000, văd articolul căruia i-am dat share. Desigur, reachul crește spectaculos, dacă mă apuc să dau bani, dar ar trebui să fiu tâmpit să fac asta, cât timp nu există o motivație fiduciară realistă pentru mine.

Nu fiți proști. Nu vă mai investiți banii în likeuri pe facebook. Likeurile devin din ce în ce mai irelevante și vor ține capul la suprafață doar cei ce plătesc, zilnic, pentru a li se afișa postările.

Și încă ceva. Publicul de facebook consumă exclusiv facebook. Cel ce ajunge pe situl tău dintr-un click dat pe facebook nu se va mai întoarce niciodată, decât doar dacă i se arată, cumva, alt link de-al tău, eventual și interesant. Altfel, retenția este zero.

Ce voiam să zic.
Vreau să fac un grup pe facebook, un înlocuitor de feedreader. Pentru că readerele au murit, oamenii nu le mai folosesc, toți așteaptă mură în gură pe facebook. Iar facebook nu vă arată decât ce vrea el, au trecut inclusiv la notificări în funcție de ce cred ei că vă interesează. Și sunt mulți care vin după o săptămână și mă anunță că nu am publicat nimic, nu i-a anunțat nimeni etc. Iar grupul e o soluție, pentru că e mai ușor de urmărit.

Așa că, dacă vă interesează, dați join, eu personal nu voi da decât notificări când public articolele. Voi puteți să vă faceți de cap, desigur. Adăugirile în grup sunt la liber, dar îmi rezerv dreptul și obligația de a-i da afară pe recalcitranții care ne strică distracția :mrgreen:

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.