Later edit: Acest mesaj, în traducere liberă, spune: Ne-am luat exagerat de multe șuturi în cur pentru această tentativă de furt, așa că o amânăm, ca pe ordonanță.

Românii au un talent deosebit în a se cățăra pe realizările altora, pe cadavrele lor sau, în general pe orice le-ar aduce bani, succes sau alte avantaje.

Vorbind strict de #rezist, nu sunt deloc departe momentele când Voltaj și Taxi, două “trupe” care mimează muzica de ceva ani (probabil printre voi sunt măcar 2-3 care își aduc aminte că, totuși, Voltaj a fost o trupă de rock, care s-a transformat în mucilagiul săltăreț de azi). Lângă ei se adaugă toți ceilalți, liderii PNL gata să preia guvernarii, manifestanții veniți alaltăieri cu autobuze și pancarte profesioniste, toți.

Dar CEA MAI GROSOLANĂ este inițiativa celor de la editura Curtea Veche. Nu există cuvinte să îmi exprim disprețul față de asemenea mizerie.

#rezist. Pancarte de la protestele OUG 13/ 2017′, albumul de fotografie al protestelor din România

Prima săptămână a lunii februarie a însemnat cel mai mare protest din istoria post-decembristă a României. Oameni de toate vârstele au dat dovadă de un activism civic ce a ocupat primele pagini ale publicațiilor naționale și internaționale, iar atmosfera acestor evenimente va fi redată într-un album publicat la Curtea Veche Publishing, intitulat ‘#rezist. Pancarte de la protestele OUG 13/ 2017’. Precomanda acestuia este disponibilă începând de astăzi, 7 februarie 2017, pe site-ul curteaveche. ro

Această carte apare înainte ca subiectul ei să se fi epuizat, înainte ca valul de emoție colectivă care s-a produs în ianuarie și la începutul lui februarie 2017 să fi apucat să curețe moravurile publice, iar apoi să se retragă în albie. E o carte-instantaneu și e tot atât de spontană pe cât au fost și sunt mitingurile din București și din celelalte orașe românești. Este o colecție de sute de mesaje care, cu timpul, s-ar fi pierdut, uitate sau rătăcite prin ungherele Internetului.

Pancartele din 2017, irepetabile, intransigente, oneste, inteligente, subtile, de un umor irezistibil, arată că ne-am despărțit, pentru totdeauna, de vremurile în care, la demonstrații, se agitau mesaje scrise de alții cu litere albe lipite pe un fundal de pânză roșie. Adunate într-o carte, ele devin niște instantanee din 2017, care le demonstrează scepticilor că o nouă generație de cetățeni manifestă altfel decât se făcea, cu îndârjire, naivitate și chiar cu ură, la începutul anilor 1990.

Albumul poate fi achiziționat din librăriile din toată țara începând cu data de 15 februarie 2017.

Înțelegeți? Toată gândirea creativă a oamenilor din piață, toată zbaterea lor este monetizată gratuit de Editura Curtea Veche. Voi ați venit cu ideile, cu protestul, cu frigul, cu oboseala, noi le printăm și facem un ban, repede, așa, ca să citez înainte ca subiectul ei […] înainte ca valul de emoție colectivă […]să se fi epuizat, nu de alta, dar după aceea lumea uită. Mă aștept să le vândă în piață, printre protestatari, ia uite, v-am furat ideile, nu vreți să vi le cumpărați?

Dacă banii aceștia ar fi fost donați cuiva, dacă ar fi făcut cel mai simplu efort în afară de a fura de pe internet, dacă ar fi dat măcar o ceașcă de ceai unui manifestant din banii aceia, ORICE, nu aș fi comentat. Banii se duc spre caritate, ne acoperim cheltuiele și atât, restul merg spre…whatever, copiii bolnavi de cancer, nu contează, ar fi fost anunțul care acum le aducea un articol de laudă.

În schimb, ei vând cu 30 de lei albumul cu suferință umană. Luat moka de pe net. Desigur, după palmele luate în ultimele două ore, vor ieși cu un anunț lacrimogen despre bunele lor intenții și cum cu siguranță vor dona banii. Să nu le credeți. Nu există așa ceva. Iar dacă cumpărați mizeria lor de carte, nu uitați că sabotați cu mâna voastră suferința altora pentru un idel și o viață mai bună.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.