eisberg-5

Deși nu s-ar părea, mie îmi place salata. Nu mănânc din cauză că mi-e lene să caut îngrediente, altele decât roșii, castraveți și brânză. Iar soția mea e prea tânără să îi pese dacă mănâncă salate sau ceafă de porc, la vârsta aia toți aveam metabolismul lui Hulk.

În urma unei discuții de aici despre McDonalds, Nicoleta de la Eisberg m-a invitat la fabrica de salată ca să văd cum arată și cum se face. Înainte de a vă strâmba sfertodoct, a fost o invitație prietenească, fără nimic altceva. Ba le-am și ajutat pe fete să spargă un castron, fermecate fiind de personalitatea subsemnatului.

Așea.
Una din reținerile mele față de salata ambalată din comerț era curățenia produsului, eu fiind unul din cei mai scârboșei oameni pe care îi cunosc când vine vorba de mâncare. Asta datorită unor amintiri din copilărie cu viermi în fasole și muște în ciorbă.

Vă spun sincer că nu am văzut niciodată un loc unde să fie curățenia atât de sfântă. Pornind de la vestiarele muncitorilor, care sunt cu aerisire interioară, și mă refer fizic la cutiile din inox unde își țin oamenii hainele. Nu se intră acolo decât cu salopete speciale, care sunt purtate doar o singură dată, după care pleacă la curățătorie. 2 bariere unde se dezinfectează mâinile în chestii de alea ca în filme, unde bagi mâîinile înăuntru și speri să nu ți le reteze o bardă uriașă, plus o baie dezinfectantă pentru picioare. Inclusiv muncitorii poartă mască pe figură, într-un din sălile de producție, unde chestia aia e necesară.

eisberg-2

În rest, peste tot inox, automatizare, chestii care curăță salatele cu ajutorul vibrațiilor, trasee de 18 metri de apă prin care e împinsă salata cu jeturi de apă, aparate de ambalat care, pe lângă că cântăresc până la ultimul gram, schimbă și cantitatea de gaze din pungi, pentru ca salată să reziste mai mult timp. Da, salata are nevoie de mai puțin oxigen și de mai mult azot. De aia pungile cu salată par pline cu aer. Pentru că trebuie. FUn fact: Știați că roșiile depozitate emană nuștiuce gaz care afectează salata? De aia dacă le țineți în frigider una lângă cealaltă, salata se va strica. Ah, uitam. La linia de ambalare există detectoare de metale care elimină automat pungile care pot conține metale, feroase sau neferoase. Filmasem ceva, dar a ieșit cu deget, așa că…

În încheiere, cred că e posibil să încep să mănânc salate o perioadă. Așa, ca să conserv trupul de fotomodel, nu de alta.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

34 comentarii Adaugă comentariu

  1. Chiar interesant, mai bagă din astea…

    • la fel cum unele companii primesc premiul “cel.ro” pentru cat de mizarebile sunt, este o idee foarte buna sa aflam ce alternative avem.

      Am o intrebare, exista o descriere pe zile pentru “circuitul salatei in natura”?

      De exemplu, dimineata ne sunt livrate ingredientele, se portioneaza, sigileaza, livreaza in the same day sau….? Pe ambalaj este posibil sa fie trecuta data de ambalare dar asta nu ma ajuta prea mult daca nu stiu cat de proaspete au fost ingredientele.

  2. Care ai văzut “Saw”? Zi că tipa aia din spate, de se uită spre pozaţi, nu ţi-a amintit de el 🙂

  3. #5

    Asa cum ii spuneam si unui prieten: nu e “pacat” sa ai ultimul, cel mai cel, cu cea mai cea camera…. si sa nu stii sa il folosesti?

  4. #7

    Poţi număra pe o salată câte degete sunt în ultima poză.

  5. In Romania ar fi mai utila o linie din asta computerizata pentru frecat ridichea.

    • #9

      Unul freaca ridichea, altul taie frunza la caini si iese o salata.

    • #10

      Fara menta?

    • #11

      Nu avem menta 🙁 dar lucram sa punem niste ridichi in salate. D’alea albe, taiate feliute subtiri. Si dupa ce prindem experienta, renuntam la munca cinstita si ne bagam in politica!

  6. #12

    Mananc toata salata din Big Mac

  7. #13

    toata salata aia de pe jos, o vinde cu reducere?

    • #14

      aia nu se vinde deloc. Se doneaza la niste vaci. Practic, dupa procesul de rumegare plus ceva aport din partea animalului, se bea. Bun asa?

    • #15

      perfect! saru’mana

  8. #16

    bai nici o poza fara deget? chiar mi-era dor….ah wait

    nevermind

  9. #17

    Au au au cum se uita la tine femeia din poza 7.

  10. #18

    daca ai chef de chestii dubioase si eventual copii apreciaza un fun project, poti sa faci ca mine, imi cultiv vreo 20 de salate iarna in casa. ca hobby :).

    apa, kristalon maro, calcinit (comform specifiicatiilor de pe punga), sistemul se numeste kratky. o gramada de tutoriale pe youtube.

  11. #19

    “unde bagi mâîinile înăuntru și speri să nu ți le reteze o bardă uriașă,” – gore, bloody gore!

  12. #20

    M ai nimerit la fix cu postul asta. Ieri, impreuna cu 2 prietene, am mancat salata preparata de la un carrefour ( salata verde, rosii, castraveti, branza, piept de pui si dressingul din caserola). Cateva ore mai târziu ne am intalnit toti la spital, fara sa ne vorbim sau ceva.. un pic de toxiinfecție alimentara.. vezi ce se intampla daca mananci salata?:))

    • #21

      NICIODATA sa nu cumperi chestii gata pregatite din hypermarketuri. ia ghici ce pun angajatii in loc, ca sa poata lua acasa produsele proaspete echivalente?

    • #22

      Sa nu dam vina exclusiv pe angajati. Selfcateringul din magazine foloseste produsele care sunt aproape de expirare, asta este si scopul principal pentru care a fost introdus, pentru a reduce din pierderi.

    • #23

      Pe cinstite, cam ce ar putea avea leguma sa produca asa reactie?!? In schimb carnea de pui + dressing…nu stiu ce sa zic!

    • #24

      @Nicoleta era o gluma ultima parte, ce se intampla daca mananci salata:) in rest, nu stiu ce sa zic.. putea sa fie orice de vina si carnea si dressingul si iarba in sine care poate n a fost spalata corespunzător

  13. #25

    Mda.. acum mi am invatat lectia.. la momentul respectiv, nefiind prin Ro, am zis ca e cea mai sigura alegere

  14. #26

    si eu ador salata, aia care grohaie 🙂

  15. #27

    Eu îî cred pe oamenii ăştia că sunt exigenţi şi îşi fac treaba exemplar. Sunt atât de tipicari încât i-au pus lui Arhi bonetă.

    • dar tanti isi da masca jos fix la poza :)))))))

    • #29

      Parca-s lichidatorii de la Cernobil… Apropo Arhi: detectoare de radiatii n-ai vazut pe linga detectorul ala de metale?

    • #30

      Tanti sufla muci in fasole dar are analize care zic ca poate sa stea si asa. Buna observatia. Te asteptam, cu mare drag, sa te convingem ca doar tanti e de vina!

  16. #31

    Mai mănânc de la salad box o data pe luna, dar musai să fie și 2 tipuri de carne și brânză.
    Și frunzele de salata merg de minune în burgeri dpmdv.
    Aș mânca chiar mai des dacă nu ar fi așa rău de spălat și curățat

  17. #32

    ieri: mix salata de la mega cu branza feta, morcov ras, mieji de dovleac si pin trasi nitel in tigaie, ulei si otet balsamic. merge perfect si cu spanac in loc de salata. asta alaturi de niste ansoa cu paine neagra….aideplm ce foame m-a lovit.
    p.s. azi incerc prima sticla de cidru de mere selfmade

  18. #33

    #cel mai bun telefon din lume face poze la fel de bune ca si chinezul meu de 100 usd :p

  19. #34

    Zilnic sau aproape…
    Una de fructe pe la 3p si una de verdeturi spre seara, pe la 7p. Dupa 15 minute ma pis ca un cal, de fiecare data.