MIHAI-EMINESCU

Nu există an fără o insolvență răsunătoare al vreunei șușanele care oferă bilete turistice la suprapreț. Anul ăsta a fost rândul lui genius travel, anii trecuți, altora și tot așa. Eu am niște prieteni care practic nu își mai vorbesc, deși erau prieteni buni, din cauza falimentului unei agenții de genul. Au dat banii, unii au plătit agenției, agenția imediat s-a băgat în faliment, succes maxim, oamenii nici nu se mai salută pe stradă.

Ideea e că insolvența nu e țeapă, în mod normal. Nu e ca atunci când bagă copos firme în faliment, sau geniul magazinelor online, Marius Ghenea, pentru că atunci ești sigur în proporție de 99% că e o mizerie și că s-au băgat în insolvență ca să nu mai plătească datoriile și să mute activele pe alte firme. Nu sunt mânăriile care se trăgeau anii trecuți cu casa de insolvență transilvania.

Cu adevărat, se întâmplă ca firmele mici să intre în insolvență. Pur și simplu, fiind mici, la un moment dat intră într-o criză de cash flow, folosesc banii din noile contracte pentru a acoperi parțial datorii vechi, nu mai pot contracta datorii noi, ura și la gară, aia e insolvența.

Problema e cu românii care cumpără pachete turistice atrași doar de prețul senzațional al pachetului. Nu verifică nici dracu ce bonitate are compania, ce istoric, cât e de veche, cât e de mare. Nu, e important că e ieftin. Hai dragă, sunt serioși, uite, au pliante frumos colorate! Scoate repede mia de euro, să dăm aconto la vacanța de vis în acel oraș din Croația.

După care plâng amar, în pumni, după banii pe care nu și-i vor mai vedea vreodată. Doar pentru că au fost puțin lacomi și nu s-au gândit înainte. ȘI NU, STATUL NU E OBLIGAT SĂ TE PROTEJEZE! Așa cum am văzut vehiculat prin mai multe discuții. Că statul de ce nu are grijă de noi, să verifice firmele?? Dar nu mai bine ai verifica tu, înainte, că e vorba de banii tăi, probabil munciți din greu?

Serios acum, eu personal, dacă aș da bani ca să plec o cu agenție de turism, am doar 2 agenții cu care aș merge. Christian Tour și Travelmatters. CT pentru că sunt giganți și e extrem de puțin probabil să dea colțul de azi pe mâine și e la fel de puțin probabil ca multimilionarii acționari ai firmei să se lăcomească pe ultima clipă la câteva mii de euro, înainte de a se băga în insolvență. Iar cu travelmatters am lucrat pe blog, îl cunosc pe tip și SĂ ZICEM că am o relativă încredere în el și în bunele sale intenții.

Dar, după cum bine zicea napoleon, să nu uităm că, la urma urmei, și mama e femeie.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.