Prin urmare, concediul maternal revine la regulile normale, cele în care se plătește 85% din salariu pe o perioadă de 2 ani. Era și timpul să se repare idioțenia băsistă a piticotului clujean.
Mai rămâne să se înființeze creșe și grădinițe suficiente, ca părinții să fie stimulați să aibă unde să își lase copiii și iată cum lucrurile ar începe să meargă.
Mă gândeam la o chestie. Cum ar fi dacă, benevol, companiile cu, nu știu, peste 100 de angajați, ar asigura grădiniță pentru copiii angajaților? Undeva în respectiva clădire, o cameră mare, 2 educatoare, 8-9 ore. Pentru acele momenten când nu poți lăsa copilul la grădiniță, de exemplu. Pentru că, știți, grădinițele fac tot felul de chestii educaționale, ce costă bani. Gen mers la teatru, la zoo, în excursii.
Iar unii dintre părinții acelor copii nu au bani pentru toate distracțiile astea. Iar copiii lor trebuie să stea acasă, pentru că grădinița nu oferă o alternativă. Să vedeți ce distractiv e când se întâmplă chestia asta și ambii părinți trebuie să plece la muncă.
NOU
Ha ha ha companiile benevol ha ha ha.Pai cum isi mai cumpara directorul ultimul model de Mercedes?
NOU
Ura proletara in 3..2..1
NOU
Pai noi trebuie sa fim detinatorii mijloacelor de productie!
NOU
mercedes au doar bosorogi
NOU
www.youtube.com/watch?v=XikFnwuS-fI 🙂
NOU
La mine la munca au facut o gradinita subventionata de companie, a tinut fix 6 luni dupa care s-au ridicat rromanii care nu au copii, ca ei nu au niciun beneficiu de pe urma gradinitei si ca de ce sa subventioneze compania ceva de care ei nu au nevoie. Media de varsta este undeva la 25 de ani in companie deci nu vorbim de putzoi care sunt la primul job dar csf… nai csf
NOU
whaaaa?
NOU
Da, maturitatea celor 25 de ani…
Le văd pălind în zare, melancolii ondulatoare.
NOU
Daca nu au copii sa faca, nu e mare branza sa faci cativa copii, zic si eu 🙂
NOU
Eu ma mir ca clujenii inca il voteaza… probabil ca il folosesc ca grad de comparatie cu Funar. Ah, si a mai fost cel mai probabil ales pentru populisme hipsteresti cu Untold, in care a pompat bani publici… ce-i drept, in anul asta nu a pompat, dar probabil el a fost cel care l-a convins pe puscariabilul Florea din Targu Mures sa dea bani publici unui festival care are loc in Kolozsvar.
NOU
Sau nu am avut altă variantă serioasă. A fost ales că se pricepe la ceea ce face şi a demostrat-o.
NOU
Dar ce a facut? Inundatii sunt dupa prima ploicica, trafic infernal este, cladiri reabilitate in centru – nema… in afara de Untold, ce?
NOU
a facut o pula, nu a facut nimic, retardatii aia voteaza ca oile. de ce sa schimbam, cand am putea sa nu. 12 ani cu funar spun totul
NOU
Si cand candidezi singur este imposibil sa nu castigi.Nici macar UN candidat nu a fost impotriva lui.
NOU
@arhi. Cu Firea primar nu prea ai dreptul sa te legi de voturile altora.
NOU
gecko, 12 ani de funar. the end.
NOU
Mda. La Douglas in DE aveau o cladire proprie, 8-10 angajati, cu gradi full time.
Moka.
NOU
moka, dar o companie desteapta stie ca asta nu e beneficiu pentru angajati, ci pentru ei. pentru ca părintele e mult mai interesat de copil decat de job. si daca isi stie copilul aproape si stie ca e in siguranta and shit, poate munci mult mai bine si mai dedicat. din pacate, a se vedea mai sus, țăranul român face grevă, că el de ce nu primește beneficii?
NOU
corectie. taranul roman protesteaza ca de ce sa primeasca altii daca el nu are nevoie. asta e zona de maxim cretinism autohton. ca de ce la altii daca pe mine nu ma intereseaza.
NOU
Acuma serios, daca ai 25 de ani, n-ai copii, si o pizda de la hr te intreaba intr-un chestionar ce preferi din banii companiei, cresa sau sala de fitness gratuita, ce poti sa raspunzi? Prefer cresa?
E vina companiei daca-si intreaba serbii ce sa faca cu banii ei.
NOU
#amin
NOU
Io ma gandeam cum ar fi ca firmele cu peste x salariati sa creeze cresa/gradinita/after school, reale, complete, aprobate de Min. Invatamantului. In parte subventionate de firma, in parte platita de salariati. Stii o treaba. Pleci cu copilul de acasa, il duci la etajul x, tu te duci si bagi mare la etajul y. Esti acolo in caz de urgente. La finalul zilei il iei si plecati acasa. Nu mai sofezi de nebun in trafic/bananai prin metrou/ratb ca tu termini la 5-6 si programul gradinitei se termina la 4 si il iei de la portar si tot felul de chestii. Poti eventual sa mai ramai peste program in caz de urgenta, doar iei copilul de la etajul gradinitei si ii dai hartie si creion la tine la birou sau din start programul gradinitei este putin mai lung decat al salariatilor.
Sau pt cladirile de birouri, o chestie d-asta in cladire pt toate firmele.
Stiu, va intrebati ce-am fumat, ca vreti si voi. Si eu ma intreb.
NOU
te intrebai ce am scris eu?
NOU
Da, ca ma intrebam inainte sa citesc la tine. Nu crezi ca uneori doi oameni diferiti se pot gandi la aceeasi chestie.
NOU
Eu ma gandeam la altceva: Daca firmele/companiile mari ar face o gradinita pentru copiii angajatilor chiar in sediile proprii, nu i-ar stii mai in siguranta si ar veni altfel la servici?
Stiu, sunt idealist,nebun, dar nu am vazut ideea asta nicaieri!
NOU
La mine s-a facut grădiniță. De un an incearca sa angajeze educatoare… In rest ideea este extraordinara
NOU
Pai da, duce ce o gramada de generatii au auzit “de ce au ales invatamantul, nu stiau ca e salariul mic?” nu s-a mai dus nimeni la liceul pedagogic.
Pe vremea mea (maica, examen de admirere la liceu, nu facea nimeni petitie ca e problema ambigua, era vina mea daca luam nota mica, nu a profesorului), la liceul pedagogic se intra cel mai greu.
Salariul propus e macar media pe firma?
NOU
Plus ca tu ziceai pt urgente. Eu ma gandeam la ceva complet.
NOU
Boc este ardelean !? pentru ca am o banuiala vizavi de inteligenta…
NOU
Si ca idee, nu doar ca se modifica modificarea lui Boc, ci se elimina si limita de 3400 lei. Ai avut Salariu mare/foarte mare, iei 85% din el, nu doar 3400 lei.
NOU
si acum sa inceapa corul Da, ca toate pizdele cu salariul de 5000 de euro acum vor vrea sa stea acasa, sa fete copii!!
NOU
ale dracu!
NOU
Din pacate nu fac copii cele cu 5000 de euro, poate unu max doi(mai rar). In schimb toate analfabetele care descopera fututul fara protectie….
NOU
analfabetele care descopera fututul fara protectie nu castiga 5000. iar romania are nevoie de copii
NOU
daca alea cu 5000E+ vor sa faca copii ar trebui sa le dea si un bonus pe langa aia 85%. ca sa compenseze zona de iepureala din partea de jos a clasamentului
NOU
Ar fi frumoasa treaba asta cu gradinita companiei si poate numarul 100 pare ok la prima vedere. Dar nu cred ca la 100 din care sa presupunem cu indulgenta ca majoritatea ar avea copii acestia vor fi si de aceeasi varsta incat sa poata fi pusi impreuna.
Oricum ideea nu-i noua si chiar exista in Ro asa ceva, just google it.
NOU
vorbim de copii de gradinita, deci 3-6 ani. pot fi pusi impreuna
NOU
Nu doar că poți pune copiii la un loc, ci este chiar benefic pentru dezvoltarea lor să faci asta.
Poate că nu-i OK să pui la un loc copiii de 3 ani cu cei de 12, dar cei din zona 3-6 sunt în siguranță, învață unul de la altul, se învață unul pe altul…
Caută detalii despre metoda Montessori, e foarte interesant. 🙂
NOU
Iar spune Cetin ca deja a zis.
Si ca idee, am o verisoara prin alianta care este educatoare la o gradinita dintr-un satuc uitat la marginea geografiei. Sunt suficienti copii in sat pt o grupa, sunt prea mici pt a fi trimisi la x km in satul vecin, functioneaza o singura grupa cu o singura educatoare pt toti, de la 3 (uneori 2 si ceva) ani pana la 6, cand se duc la scoala.
Se intampla asta si pt scoli primare (de la cls I -probabil acum 0, pana la cls a IV-a) in satuce d-astea aruncate in pustie.
Este destul de complicat sa predai o lectie suficient de asemanatoare, dar pe niveluri diferite de dezvoltare, dar inca se practica.
NOU
Poate-i benefic pt cei de 3-4 sa fie pusi cu cei de 5-6 dar nu si invers.
Si exemplul cu satele nu tine: una-i sa ai 10 copii de 3-6 ani si sa-i pui impreuna la o invatatoare, alta-i sa ai 30. Ca sa nu mai vorbim ca pretentile sunt altele si exista alternative fata de acele sate (se stat sau private)…da, chiar am copil la gradinita si lucrez la companie de 100+ oameni si nu l-as duce veci sa fie tinut 3-4 ani cu 30 de copii de la 3 la 6 ani, oricand as alege o gradinita de stat sau privata.
Anyway, daca ai fi citit si ultima propozitie ai fi vazut ca nu sunt contra ideii – acolo unde face sens. Ziceam doar ca nu la 100 – cifra e total hazardata, nu oriunde, nu oricum si ca unde se poate deja exista. Iin general situatile unde ar fi aplicabila si sa fie preferabila variantelor clasice sunt numarabile pe degete.
(O varinta ar fi gradinite in cladirile de birouri unde avem mai multe companii dar asta deja e pur si simplu o gradinita particulara indiferent de cine sponsorizeaza)
PS: parca erati multi pe net, inclusiv aici, care luati in deradere viata de corportist ca vezi doamne ajungem sa bem bere doar intre noi…acum vreti sa ne crestem si copiii doar intre noi? :))
NOU
e benefic si pentru cei de 6 ani. se numeste socializare.
NOU
Ce vrei sa zici pana la urma cu benefic? Benefic fata de a sta inchis singur inchis in casa fata de a sta cu cei de varsta lui? Pana la urma despre ce vorbim…nu-i clar ca alternativa la “oras” exista deja si e mai buna?
Crede-ma ca stiu ce-i aia socializare pentru un copil, am unu de 5 si una de 2 ani. Si vad si ca inseamna pt cea de 2 ani faptul ca are frate mai mare dar si faptul ca trebuie sa-l motivam mai mult pe cel mare sa se joace cu ceva nou pt varsta lui in loc sa prefere din lene de multe ori piarda vremea cu plusurile si cu duplo celei mici cand e in stare sa faca un lego star wars de cateva sute de piese.
NOU
te cred. si eu am 2, de 4 si 6. e benfic.
NOU
In plus, daca sunt 30 deja nu mai e o educatoare, sunt doua sau trei (nu mai stiu exact cum zice legea, un educator la x copii). Si se pot face grupe 3-4 si 5-6.
Si nu, in satele alea nu se preda tuturor ca pt grupa mica sau aia mare, ci se preda functie de varsta si programa anului in cauza.
NOU
Deci, Arhi, degeaba imi dai inainte cu “e benefic” la modul absolut cand eu incerc sa-ti spun de nuante si compar cu alternativele existente deja.
Adi, n-am adus in discutie si n-am presupus nicaieri ca la capitolul ce se preda ar fi vorba de acelasi lucru pt toti. Si vezi in articolul initial ca Cetin zice de “2 educatoare” deja daca vorbim de minim 4 am schimbat total datele problemei si ideea care-o combateam io. Daca ar pune compania 2 educatoare la ~10 copii atunci am putea visa la asta oriunde si la o firma cu 30 angajati, nu la 100. Dar eu nu despre asta vorbeam…
PS: repet inca o data: exista deje implementat si in Ro.
NOU
nu exista nicio nuanta. credeam ca am fost foarte clar.
cred ca am fost foarte clar. si da, e benefic. argumentul tau cu “am 2 copii” e contrazis de argumentul meu “am 2 copii mai mari”.
NOU
Boon, deci nu (mai) e “gradinita”, e un loc de socializare pt copiii prescolari de toate varstele cand nu sunt/nu-i poti duce la gradinita. OK am inteles, mea culpa.
NOU
@ Luke
“degeaba imi dai inainte cu “e benefic” la modul absolut cand eu incerc sa-ti spun de nuante si compar cu alternativele existente deja.”
si eu am doi copii, 4 si 6 ani. amandoua in sistem Montessori. e benefic.
tu cu ce ai comparat?
ce detalii vrei sa iti dau din sistemul Montessori?
NOU
Nu intelegi ca de fapt Arhi nici macar nu vorbea de “gradinite” fie ele clasice sau Montessori, io m-am prins in final. Orcium o idee clara era ca “la companie”. Doar nu vrei sa plusezi acum si sa ceri sa licentieze companiile gradinite Montessori si sa aduca educatoare cu calificare Montessori? Cat de detalii dsespre acest sistem stai linistit, nu-i nevoie sa-mi dai.
NOU
Ah, scuze, credeam ca vorbim de “Poate-i benefic pt cei de 3-4 sa fie pusi cu cei de 5-6 dar nu si invers.”
La partea cu detalii nu eram ironic (prea mult). Imi e greu sa inteleg pe cineva care spune ce am citat mai sus si apoi spune ca a comparat alternativele. Pentru ca majoritatea alternativelor incurajeaza mixul de varste.
NOU
Unde vezi tu contradictia? Ma refeream, dupa cum am spus, la a tine copiii de la 3 la 6 ani ai unei angajatilor unei companii cu niste resurse (umane si materiale) cat de cat posibile pentru o asemenea firma…nu unele ideale (treaca de la mine) de care vorbesti tu. Apoi comparam asta cu celelate alternative (intre care am putea include si Montessori asta al tau daca vrei) si incercam sa trag concluzia ca nu prea face sens gradinita firmei in conditile date.
Si cam ce-am scris acum cu referire la ei e cam tot unde puteai aduce vorba de Montessori in discutia data, restul e pe langa subiect indiferent ce parere am avea eu sau tu despre ei. Vorbeam foarte serios ca nu am chef de nici o explicatie sau polemica despre Montesorri vs. stat, vs. privat clasic sau vs. alte metodologii de genul lor care se pretind la fel de revolutionare ca oricum abia am putea atinge cateva chestii banale aici pe arhiblog.ro si, repet, e oricum pe langa subiect.
NOU
La “dar nu si invers”.
Pentru ca e “si invers” inclusiv pentru “locurile de socializare”, nu doar gradinite adevarate.
Si nu, nu am zis ca fiecare companie sa faca imediat gradinita Montessori.
Montessori e doar un sistem care se bazeaza pe diferenta de varsta, nu doar considera ca e benefica, asa ca il dadusem exemplu care sa sustina “e benefic”-ul meu.
NOU
Da, prin “dar nu si invers” ma refer la faptul ca nu consider ca cel mare ar avea avantaje, chiar se poate plafona, din a sta la gradinita (si nu ma refer la Montessori ci la una cu resursele si pregatirea educatorilor realmente posibila la gradinita companiei) cu cei mici. Asta prin comparatie cu a sta cu altii de varsta lor (sau mai mari), nu la modul absolut in comparatie cu a sta izolati. Vorbesc de un program de 8-9 ore pe zi, nu de socializari ocazionale sau intra familiale.
Si cand eu vorbesc de gradinita companiei tu vi si-mi dai contraexemplu un sistem perfectionat in timp cu personal cu training si specializari foarte studiate (pe de alta parte contestat de multi dar cum ziceam nu vreau sa intru in polemica asta ca nu-i locul). Nu-ti critic sistemul Montessori ci doar faptul ca tu mi-l dai contraexemplu unde realmente nu se poate aplica.
NOU
Clujul a avut mereu primari interesanti…
NOU
O treabă ar fi ca în zonele cu birouri (gen Pipera-polis) să fie grădinițe private. E mai comod pentru corporatiști să lase copii la grădiniță în drum spre serviciu, decât să facă un ocol.
NOU
da. dacă e 2500 de lei pe luna gradinita, mai bine stai acasa, iesi pe plus
NOU
Ai dreptate in felul tau, dar e cu dus si intors. Preferi sa ai gradinita langa casa la 10 minute de condus, sau langa birou si sa-l tii 60-90 de minute in trafic?
NOU
langa birou, pentru ca nu trebuie sa ii raspund educatoarei din 10 in 10 minute Da doamn, ajung, sunt pe fundeni in trafic
NOU
Poate companiile cu sub 1000 de angajati si doua trei sedii sa poata face ceva de genul asta. Astia unde sunt au peste 60.000 de angajati fara contractori. Ar da faliment in doua luni cu o chestie de genul asta…
NOU
Auziti, la gradinita, daca unu mic se caca pe el, educatorul trebuie sa-l schimbe?
NOU
Teoretic ingrijitoarele trebuie sa faca asta. Dar daca sunt mai multi copii si putine ingrijitoare (sau una) mai fac si educatoarele asta (daca vor, nu-s obligate). Insa tot teoretic, la gradinita (3+, nu cresa) ar trebui sa stie sa ceara la toaleta/olita. Sunt gradinite care nu primesc copii inca in pampers.
NOU
Sincer: ca patron m-as feri sa angajez femei pe un post unde ar trebui investit in angajat: calificare/formare, etc.
Daca am o mana de angajati iar concediul de maternitate e 2 ani….
NOU
e unul din motivele pentru care femeile sunt platite mai prost.
NOU
Si unul din motivele pentru care femeile educate si cu joburi ok nu mai fac copii (sau fac unul) si unii si altii bombane ca de ce toate analfabetele fac copii, ca se duc dracului generatiile urmatoare, pensiile noastre si de ce nu, viitorul pe termen lung al firmelor, pentru ca peste 15-25 ani potentii angajati or sa fie copii analfabetelor.
NOU
Si nu stiu daca te-ai prins, dar poti sa cheltui cu calificarea unui angajat barbat si asta sa-si dea demisia peste 6 luni.
NOU
discutia e mai ampla. o femeie are un grad de loialitate mai mare, dupa ce face chestia asta. o alta discutie e ca o femeie bine platita nu are nicio motivatie sa stea acasa 2 ani, pentru ca o intereseaza binele familiei, nu sa stea degeaba. prin urmare, daca ii dai salariu de 1200 de lei, nu te poti astepta sa lase totul balta sa vina la munca.
NOU
hue hue hue, femeie, loialitate, hue hue hue