O prietenă de-ale noastre de aici de pe blog mi-a adus la cunoștință o chestie foarte interesantă. Despre cum își rotunjesc veniturile medicii de familie pe spatele pacienților care nu au de fapt probleme medicale.
Mai exact, colega noastră, să îi spunem Coni, nu și-a mai văzut medicul de familie din 2003. Medicul de familiei avându-l în orașul său natal.
Dar ce să vezi mirare, din 2009 încoace, Coni a noastră merge cică foarte des la medicul de familie. Pentru că e o persoană foarte bolnăvicioasă. Și a avut și concedii medicale. Și amigdalită cronică. Și amigdalită acută. Și a primit, foarte des chiar, și niște rețete pentru medicamente psihotrope.
Dacă nu ați prins ideea, Coni, nu l-a văzut pe acel medic din 2003. Toate aceste prescripții psihotrope și de antibiotice, toate eliberările de concedii medicale, totul e un fals grosolan, care, la fiecare sfârșit de lună, este decontat de către casa de asigurări de sănătate.
Ei, dragii moșului, dacă nici ăsta nu e caz penal, atunci nu mai știu ce este penal în românia. Și să lăsăm că face un bișnițar de medic bani de la CNAS pe spatele ei. Dar omul respectiv tocmai i-a futut tot istoricul medical. Cine îți face asigurare de viață, de exemplu, având în istoric că tu luai, de câteva ori pe an, medicamente psihotrope?
Să vedem dezvoltarea. Fata a zis că merge să îl reclame. Vă țin la curent, dacă mă ține și ea pe mine.
NOU
O, dar asta e practica veche; uite un caz si din comuna Suceava:
—
Cum erau falsificate reţetele
Anchetatorii fraudei de la CAS Suceava susţin că Cristina Iordăchel a completat şi eliberat 55 de reţete medicale, pe numele unor persoane care nu au trecut niciodată pe la cabinetul doctoriţei şi nici au fost consultate de aceasta.
Medicamentele erau ridicate, chipurile, de titularii lor, de la cele două farmacii amintite.
Semnătura de la rubrica „semnătură primitor”, precum şi scrisul „am primit medicamentele” erau de asemenea falsificate.
—
www.monitorulsv.ro/Local/2013-05-31/Cristina-Iordachel-de-la-2000-de-retete-falsificate-la-doar-55-Prejudiciul-estimat-initial-a-scazut-cu-aproape-97
Acuzata, si in final gasita vinovata doar pentru 55 de retete din 2.000 presupus falsificate, una care a fost si director la CAS 🙂 Pai daca ei nu stiu cum merge treaba…
NOU
Cu deosebire ca aceasta doamna doctor este dermatolog ca specialitate si la momentul despre care se face vorbire era presedinta CASEI DE ASIGURARI!Ce parere aveti!
NOU
Maica-mea a vrut sa isi faca asigurare de viata la Alianz, iar consultantul i-a cerut un istoric medical de la medicul de familie. S-a dus la medic si a cerut istoricul, iar dna doctor a inceput sa se fastaceasca, ca sa vedeti ca dureaza. Abia peste 2 saptamani la primit dupa indelungi rugaminti.
Si ce sa vezi, fix acelasi lucru ca si prietena ta. O sumedenie de controale si alte investigatii fictive. Cand s-a dumirit maica-mea ce e cu toate inregstrarile alea, a chestionat-o pe madam doctor si aia cu un teatru ieftin a zis aproape in lacrimi ca cei de la casa de sanatate i-ar fi inchis cabinetul daca nu avea pacienti care sa ii foloseasca serviciile, nu doar sa figureze in registrele ei. Maica-mea a muscat momeala si a acceptat gainaria, fara sa priceapa ce ascundea de fapt secatura.
Deci metoda asta e folosita la scara larga de catre medicii de familie.
NOU
smen, astept cardurile alea, parca au inceput sa apara? dar parca nu vor fi ce ar trebui sa fie, clar trebuie sa se schimbe schimbarea ca in romania, lucrurile adevarate la sfarsit de secol vin..
NOU
Mult si bine. Nu stii ca, daca citesti invers, “card” inseamna “drac”? Si ca in codul numeric e 666? Si ca faimosul chip este, de fapt, “semnul Fiarei”?
Bine ati venit in Republica Ortodoxa Romania.
NOU
De ce crezi ca au tot tras mitzul de coada cu vestitul card de sanatate?
NOU
Coane, sterge calumea cnp-ul ala, sau data nasterii, ca l-am recompus prea usor. Si sterge si commentul meu.
Am chiftele da’ n-am prastie.
NOU
Din cate stiu eu,pana acum cateva luni ,medicul de familie putea elibera retete compensate,bilete de trimitere,concedii doar daca pacientul facea dovada ca este asigurat(cupon pensie,adeverinta vizata la casa -valabila 3 luni).Cei de la Casa de Asigurari,asta cereau in mod special in timpul controalelor.Daca fata n-a mai dat pe la doctor,nici adeverinte nu dusese,inseamna ca stiau si cei de la CAS de nereguli si au trecut peste in mod voit.Controalele se fac la unu-doi ani in cazul medicilor de familie.
NOU
Nu. Nu trebuie sa duci nici o hartie, poate pe la tara unde nu au calculatoare. Medicii te vad automat in sistem, pe calculator.
NOU
Uite de aia e bun cardul de asigurare. Fără el, medicul nu poate face nimic.
NOU
Raman totusi pacientii sub 18 ani,ei nu au card.Din pix se fura si in spitale,stai doua zile si figurezi internat 3-4,pe biletul de iesire apare un tratament pe care l-ai cumparat tot cu banii tai,ma opresc,imi creste tensiunea.
NOU
Sa fi fost anul 2000 cand am insotit un prieten, medic de familie, la casa de sanatate, la raportare. Asta la 1000 de pacienti inscrisi, raportand corect serviciile avea 3000 lei/luna. Din astia platea asistenta si celalalte cheltuieli. Ii mai ramaneau 1000 lei pentru el. Foarte putin dar mai completau pacientii cu atentii.
Insa ce m-a frapat e ca la casa mai erau medici cu 1000 de inscrisi care isi faceau raportari de asa maniera astfel incat ajungeau si la 8000 lei/luna.
Era o perioada in care se puteau raporta domicilii si servicii fara limita.
Apoi i-au dotat cu laptop-uri si au bagat SIUI. Iar acum intra si cardul.
NOU
Cum poti afla daca medicul de familie a trimis catre CAS asemenea fise?
NOU
odata ce iti apar in fisa medicala, le-a trimis. cere o copie:)
NOU
Unde se cere o astfel de copie? La CAS sau la medicul de familie? Si daca o ceri la medic, el nu poate opri o pagina pe care stie ca a scris diagnostice imaginare?
NOU
Oooh, dar vai, sa va povesteasca fata o faza asemanatoare, care m-a scârbit maxim.
Cand am aflat ca sunt bolnava, acum trei ani, evident primul cu care am luat contact la aflarea vestii, a fost medicul de familie. Booon. In primele trei luni am urmat tratamentul prin casa de asigurari de sanatate, compensat 100%. Pentru patologia bolii mele, e vital sa nu intrerup tratamentul nici macar o zi. Dar statul roman, in marinimia lui, a decis sa ma arda in stilu-i clasic si din a patra luna au inceput tertipurile si vrajelile: ca s-a terminat plafonul, ca nu mai avem medicamentul ala ci doar pe celalalt, ca sa il cumparati dvs din alta țara, etc. Intr-un final am ajuns sa le cumpar pe toate si sa imi platesc inclusiv toate operatiile din Turcia, cu toate ca beneficiam in regim de urgenta de formularul E112. In total, costul lunar al unui astfel de tratament medicamentos, platit din buzunarul propriu, fara compensatii, se ridica la aprox 7000-9000 de lei pe luna. Pana aici ati retinut, da?
Ei bine, plecand din țara definitiv, am solicitat toate actele posibile, in special acte medicale, ca nu am vrut sa ma trezesc in UK la usa vreunui medic si sa imi ceara ala cine stie ce harțoage si sa nu le am.
Am zis ca imi sta ceasu-n loc cand am vazut pe fisa medicala trecute toate tratamentele platite de mine, ca si cum le-ar fi platit statul si sistemul pentru mine. Uneori, in anumite luni, in functie de evolutia bolii, tratamentul meu a costat mai putin, 5-6000 de lei, dar in fisa medicala era mereu trecuta aceeasi suma, 9000, cat a vazut madam doctor ca am cheltuit cel mai mult.
In plus se pare ca facusem o groaza de vizite la cabinetul dansei si ma tratase cu deosebit devotament.
Am depus cateva plangeri inainte sa plec, dat nu prea cred ca se va rezolva ceva.
Teoretic, sanse de supravietuire in cazul acesta, as fi avut de sub 5% cu maxim 6 luni de trait de la depistarea bolii. Ma gandesc ca japița o fi crezut ca mor si macar pana mor sa ciupeasca si ea un ban gramada. 🙂
NOU
A fost schema clasica prin care au facut un banutz gramada.
Din lipsa suficientei neuronilor au facut cateva erori de judecata / aritmetica:
– medicamentele scoase pe astfel de retete au fost reintroduse in circuit cu ajutorul altor inteligenti, iar la unele produse s-au inregistrat vanzari (si implicit decontari de catre CNAS) pentru cantitati duble fata de cele raportate ca a fi importate (raportarile sunt destul de stricte, mecanismul de trasabilitate al medicamentelor fiind o chestie din categoria “no joke”);
– pacientii fraieriti au supravietuit bolilor si au avut si taria de a cere spre decontare cheltuielile suportate pe alte meleaguri; cand la comisia respectiva a ajuns dosarul cineva cu extra neuroni a pus intrebarea: “cum de asta s-a tratat si in tara si in afara in acelasi timp?”
Raspunsul la gasit si inca il mai cauta intr-o multime de cazuri baietii veseli de la DNA.
NOU
*l-au gasit …
NOU
Cel mai simplu se cere istoricul serviciilor de la CNAS. Se poate consulta si online, dar trebuie un PIN de la medicul de familie. Care s-ar putea sa nu-l dea. 🙂
NOU
da, poate fiind bolnava cu capul Coni, de fapt s-a dus la medic inclusiv cu recomandare de la psihiatru si acum nu mai tine minte, fiind bolnava cu capul. asa e.
NOU
Stai tu linistit; la momentul 2010 controlul la decontare se facea manualiceste si “pe sarite”.
NOU
Ok, la medicamente nu comentez, dar de ce pula mea sa elibereze concediu? Ca sa ce?
Ce ar avea de castigat medicul din asta? Ca ala oricum tre plimbat pe la angajator….
Sigur nu a fost o confuzie de nume la mijloc?
NOU
Nu și-a schimbat medicul de familie de 12 ani deși nu mai locuiește acolo?!? Înțeleg că n-a avut nevoie de doctor toți anii ăștia. Măcar e sănătoasă 🙂
NOU
Daca ai un job in partea opusa a tarii, eventual ai tot stat in chirii prin facultate, etc, si ai mai avut si asigurare medicala privata de la munca, da, se cam poate sa fii cu analizele la zi fara sa te vada medicul de familie, pe care poate nici nu il stii. Cand esti tanar si daca ai putin noroc nu ai parte asa des de consultatii, desi preventia ar trebui sa fie obligatorie prin lege
NOU
Da, sunt convins că multe persoane procedează așa: au domiciliul într-un capăt al țării și reședința în celălalt capăt. Nu judec pe nimeni, doar sunt uimit că timp de 12 ani cineva n-a avut nevoie deloc de medicul de familie. Îi doresc multă sănătate în continuare!
P.S. – asigurarea medicală privată e o glumă proastă uneori: plătești și ești diagnosticat greșit sau ai parte de imbecili gata să te îndoape cu tone de pastile înainte de a te trimite pentru un set minim de investigații.
NOU
Buna discutia asta cu medicii de familie. Sistemul a fost gandit din start (ca multe altele) prost (ca sa nu zic intentionat pt frauda). Exista argumente solide pentru care exista acest lant de 3: medic de familie – policlinica (medic specialist) – spital ? Eu unul, nu am intalnit pana acum medic de familie sub 50 de ani. Majoritatea sunt fostii medicii generalisti de la dispensarele de stat. Depasiti profesional, neinteresati de autuperfectionare, singurul lor scop sa aiba cati mai multi pacienti pe liste de inscrisi. Pe maica-mea a tratat-o de osteoporoza 1 an desi avea alt diagnostic. Pe bunicul nevestii A REFUZAT sa-l viziteze acasa pt consultatie, desi era nedeplasabil si nu-i facuse niciodata vizita la domiciliu. Majoritatea au program de 4 – 5 ore pe zi in care in 90% din timp completeaza retetele date de medicii specialisti, ca deh, asa-i sistemul. Sistemul i-a transformat in niste functionari. Ajungi la ei doar ca sa-ti dea trimitere la medicul specialisti. Te intorci la ei doar ca sa-ti transcrie reteta data de medicii specialisti. Si atunci la ce mama naibii mai exista ? In cabinete in afara de 2 scaune, un calculator si o asistenta nu exista aparatura medicala de diagnosticare, deci tot la medicii specialisti te trimit. Scopul cel mai important acela de preventie a fost uitat, pentru ca vizite la domiciliu nu se fac. Trimiterea catre medicul specialist e singurul motiv teroetic pt care as mai trece pe la ei , desi fara aparatura medicala si cu pregatirea profesionala ramasa la nivelul anilor ’70 am vazut cate diagnostice gresite pun. Tratamentul ulterior iarasi nu e la mana lor, pt ca orice pacient tine legatura cu medicul specialist care i-a prescris tratamentul. Mai nou se plang ca vezi doamne statul vrea sa-i impinga la faliment prin noua lege care ar avantaja lanturile de clinici private. Si zic, da, foarte bine, macar dintr-un punct de vedere la clinici veniturile sunt FISCALIZATE. Si atunci INTREB la CE MAMA NAIBII mai exista medicii de familie ? Doar ca sa se deconteze niste sume de la CNAS ?
NOU
Sisteme gandite inentionat pentru frauda – principala ocupatie a parlamentului romaniei pana in 2015.
Ca sa nu credeti ca ei nu gandesc legile alea deosebit de proaste – o, ba da, consuma tone de energie mentala ca sa creeze backdoors in sistem si sa stie dinainte de unde si cum cetateanul va fi obligat sa dea spaga, si cine va fi acolo. As putea spune chiar ca transpira din greu.
NOU
Preventia se face la domiciuliu ? La controlul anual cand ai fost ultima data?
NOU
Preventia … da, se face si la domiciliu pt anumite categorii de persoane, gravide, batrani nedeplasabili, copii foarte mici, etc. Si controlul anual tu-l faci la medicul de familie cu dotarea lui 2 pixuri si 1 calculator sau la cabinete specializate cu trimitere evident de la medicul de familie?
NOU
Ai idee cum arata legile in Romania? Sau doar presupui. Numarul de consultatii la domiciliu este limitat sever. Consultul preventiv nu se face la copii foarte mici, incepe de la 4 ani. Trimiterea la specialist ar trebui sa o primesti doar cand “exista argumente clinice de suspiciune a unei stari patologice consemnate in foaia de observatie”, in rest doctorul cu 2 pixuri ar trebui sa-ti ajunga. Nu-ti convine? Vorbeste cu reprezentantul tau in parlament sa schimbe legea.
NOU
De RO vorbesc, nu de paneta Marte. Da, stiu, 3 consultatii/zi daca nu ma inseala memoria. Adica vreo 60-70 consulatii pe luna depinde cate zile lucratoare numeri. Intr-un an undeva la 800 … de aceea zic ce cauta 2.000 de asigurati pe liste ? Iar in exemplul propriu de care scriam nu a trecut deloc in 10 ani de cand bunicul nevestii e pe lista ei. Si cand am solicitat-o, ca nu era deplasabil, mi-a inchis telefonul ! Nu generalizez, dar nu pot sa nu vad si sa nu aud de la rude, prieteni, cunostinte ca si ei patesc la fel. Deci …..
NOU
Maxim 3 consultatii la domiciliu pe zi, dar nu mai mult de 20 pe luna. Iar “program de lucru [este] în medie de 5 ore/zi pentru consultaţii la cabinet” exact cum zice legea.
Si traim intr-o tara libera, daca nu-ti plac serviciile oferite, esti liber sa-ti alegi alt furnizor. Iti dau dreptate, putea fi mai politicoasa, dar cum am zis tu nu cunosti toate limitarile in care are loc actul medical si ai pretentii exagerate.
NOU
Eu, daca as vedea ca mi s-a facut faza asta, l-as bate pe medicul ala de s-ar caca pe el. Si artrebui sa ia pastile si tratament, poate tot compensat, ma gandesc.
NOU
“Sisteme gandite intentionat pentru frauda” – un subiect foarte interesant despre care s-ar putea scrie un articol, eventual cateva inside-uri de la comentatori in domeniu
NOU
Orice medic de famili este obligat sa aibe un program pt munca de teren.Munca de teren,pe care , in mod normal sunt obligati sa o faca: vizite la domiciliu adicatalea.
NOU
Corect.Cel mult doua pe zi,nu mai mult de 22 pe luna.Copiii sub un an,gravidele si lehuzele au prioritate.Un medic are cam 1200-1800 de pacienti,din care 20-30 bebelusi.Calculeaza tu cam cand ii vine randul unei babute sa fie vizitata la domiciliu.
NOU
Sincer sa fiu, nu cred ca mai fac domniile lor vizite la domiciliu de ceva ani buni…
NOU
@wolk, probabil la constatarea decesului!:)))
NOU
crezi gresit
NOU
true
NOU
Doar nu degeaba au rămas în ţară…
NOU
PLM, sunteti free sa va schimbati MF, ce dracu mai asteptati?
Nu-l cunoasteti? N-a fost alaturi? Nu v-a ajutat?
Schimbati-l….
NOU
hint: poate de aia o fi cerut fisa medicala? Numa zic
NOU
corect ar fi “Cum își rotunjesc veniturile UNII medici de familie”.
NOU
Intr-o publicatie de la noi din oras s-au afisat sumele alocate medicilor de familie, de catre CNSAS, pentru luna februarie 2015 . In dreptul medicului meu apare 103.000 lei ( el e modest, ca sa zic asa, pentru ca sunt altii care au luat si 193.000 lei – atentie, intr-un oras mic ) . Si ma apuca dracii cand ma gandesc ca am fost intr-o dupa-amiaza de februarie mai intunecata, la cabinet, pentru o ( ghici ?! 🙂 ) trimitere la un specialist, si in sala de asteptare era cam intuneric, asa ca am cautat intrerupatorul si-am aprins lumina, sa vad si eu unde si pe ce sa ma asez, ca mai erau cativa rataciti prin bezna aia si nu stiam dupa cine urmez. In cabinet, fireste, era lumina, si noi stateam ca sobolanii pe intuneric, doar cu ce trecea prin geamul mat de la usa cabinetului . Nu stiu cum de s-a aflat ca eu am fost persoana care a indraznit sa aprinda lumina in hol, ca atunci cand am intrat mi s-a atras atentia ca altadata sa nu mai aprind lumina ca ea ( doctorita ) face economie , ca plateste curentul din buzunarul ei !!! M-am uitat la doctorita cu privirea aia de “Hai nu ma innebuni ! “si-am plecat, ca mai aveam putin si-i ziceam ceva de dulce !
Si apropo de faptul ca iau atata banet pe servicii imaginare, cum naiba sa nu sara de fund in sus cand au auzit ca se propune o reglementare a platii lor, pe baza numarului de consultatii, si nu dupa nr. de pacienti inscrisi in liste . Asa n-ar mai intra sutele de mii de lei ( noi ) mocca, ca au 2000 de pacienti si vezi doamne sunt epuizati .
NOU
Pai intrun an fac milionu de lei noi… Ai dreacu de calici! Esti sigur ca nu ai gresit cu vre-un zero in plus ca daca-l pui in coada conteaza!
NOU
Vai de capul meu, ca bine zici Tudore !!! 🙂 Noroc ca am intrat sa vad ce s-a mai scris pe subiectul asta si asa am vazut chestia cu cifrele 🙂 . Ai dreptate : 10.300 si 19.300 lei . Da’ tot e fff mult ! Arhi, nu se poate pune butonul “edit” ca sa putem corecta ?!
NOU
Ai cateva erori de logica. Nu sunt sume alocate medicilor de familie, ci cabinetelor acestora. Practic, acesta este venitul “firmei” intr-o luna. nu conteaza ca e intr-un oras mic, toti medicii sunt platiti la fel, in toata tara (cei din rural au un spor de 25%, parca, fata de aceste sume, in rest, in Mizil sau Bucuresti, sunt aceleasi venituri). Deasemenea, aceste venituri sunt atat in functie de nr. de pacienti de pe lista, cat si in functie de numarul de servicii prestate(consultatii, domicilii, etc), nu mai stiu cat e raportul, parca 60/40. deci si acum sunt platiti in functie de numarul de consultatii. Estimez ca medicul tau, pentru un venit de 10.300 RON ar vea 2200-2300 pacienti, si 20 consultatii/zi, 400/luna. (eventual jongleaza cu cifrele daca are mai mult pacienti, pot fi mai putine consultatii pe luna).
Revenim la cei 10300 RON. aia sunt veniturile cabinetului intr-o luna. cabinetul ala are o asistenta, care genereaza cheltuieli (salariu+taxe) de cca. 2000 RON. exista si cheltuielilie de intretinere(curent, apa , gaze, curatenie – trebuie sa aiba contract cu firma de curatenie specializata, etc), mai pune 1500 lejer. retetele si formularele de trimitere pe care ti le elibereaza nu sunt gratuite, sunt cumparate tot din acesti bani de la casa – 2-300 RON pe luna, medicamentele din dulapul de prim ajutor la fel, chiar si hartia igienica de la grupul sanitar. Sunt multe ale cheltuieli intr-o firma, care se aplica si la un cabinet medical (contabil, protectia muncii, etc). din cei 10000 rmane cu aproximativ 5000. din astia plateste impozit 16% – 800, mai ramane cu sub 1000 EUR(din care isi plateste separat contributiile la CAS, pensii, somaj, etc , si nu la minimul pe economie, ci la venituri cabinet, mai pune lejer un 500 RON. Casa de asigurari ii da acesti 10000, dar ii imputa lunar 3-400 din ei, pe diverse motive(de obicei erori in programul lor informatic sau fals in declaratii pacient).
Deasemenea, spatiul in care isi desfasoara activitatea este cumparat sau inchiriat, mai pune minim 500 ron rata/chirie.
In aceste conditii, tinand cont si de responsabilitatile care le au, poate nu ti se mai pare imens un venit de cca 900 EUR/luna, pentru o persoana cu peste 20 de ani de scoala, nu te mai apuca dracii.
NOU
“Imnul spitalului de psihiatrie” merita toti banii =)) foarte tare
NOU
Ce bine ca n-am mai fost bolnav de peste 20 de ani.
NOU
@Andrei se spune ca nu exista om sanatos ci doar insuficient investigat.
NOU
Cunosc o situație similara in București, la clinica Medas din Centrul Vechi (strada Gabroveni) unde unui doctor i s-a pus in faţă un teanc cu 20 de fişe de trimitere completate cu CNP si verdict medical … doar ca lipsea parafa unui medic …
Medicul a realizat ca este o frauda si a ceruti sa vorbeasca cu directorul firmei, un israelit ?, care i-a spus mai voalat ca va împarți câștigul cu medicii ca doar asa ei isi pot justifica salariul, cu minim 20 de trimiteri fictive pe luna.
Un articol despre practicile acestei firme: www.wall-street.ro/articol/Legal-Business/168640/patronii-clinicilor-medas-simona-ateia-si-abd-halal-ateia-retinuti-in-dosarul-de-evaziune-fiscala.html
Am si eu o intrebare, cum pot intra in posesia tuturor fiselor medicale sau trimiteri decontate in numele meu ?
NOU
Un caz similar- www.mediafax.ro/social/perchezitii-la-un-centru-medical-din-capitala-intr-un-dosar-privind-decontari-ilegale-de-analize-prejudiciul-este-de-200-000-de-euro-10881181
NOU
si cine ii ajuta? pai angajatii cnas care primesc spagi.
caz concret, in fatza unor controale care cautau nod in papura (de genul virgula pusa gresit pe concediul medical, pixul insuficient de albastru etc.), prin 2007, 2-3 medici tineri, ambitiosi, incercau sa isi mobilizeze colegii sa semneze un protest.
unul din aia “cu experienta” raspunde: eu oricum ii intreb de la inceput cat le trebuie, le dau suma, asa ca nu ma intereseaza daca e vorba de un control abuziv sau nu.
inutil sa spun cine e acum in tara si cine nu.
din pacate.
ontopic, in locul ei as contacta un avocat. da, in ro exista avocati care stiu drept medical.
NOU
Putem sa ne verificam istoricul serviciilor medicale doar ca nu suntem informati. Astfel ca, fiecare casa judeteana de asigurari ar trebui sa aiba asa ceva :
www.hih.ro/W_CAS_IS/sol_SM/sol_reg2.php
Exemplul de mai sus este pt. cei din Iasi dar la fel ar trebui sa fie in fiecare oras.