Stau în cuviosul sat Pantelimon, leagănul ulițelor desfundate și al jegului. Mai departe și mai nasol decât mine stau doar ardelenii, fie-le numele binecuvântat. Și totuși, vă rog să mă credeți, nu cred că am 100 de lei în casă. Pentru că absolut oricunde mă duc, pot să plătesc cu cardul. Inclusiv la chișcul aferent străzii mele există POS, cu un amărât de 3G pe el.
Mă gândeam la asta uitându-mă la pantelimonezii eleganți, ce se duc la bancomatul de lângă Mega, scot bani, după care intră alături, la Gaz Sud și își plătesc factura cu banii respectivi. Deși acolo există POS, mare și frumos. Plata rapidă și fără efort, mult mai comod decât cu lei.
Care e motivul care mână hoardele de români ca, în fiecare lună, la salariu, să stea la cozi la bancomate ca să își scoată banii? Nu știu, am refuzat demult să încerc să înțeleg poporul ăsta. Vali îmi explica faptul că nu înțelegem tâmpismele de gen pentru că avem și sânge străin în vine, nu doar clasicul miere, mazăre, mânz.
Posibil, ce să zic.
Retragerile de numerar continuă să domine tranzacţiile cu carduri în România, în trimestrul IV al anului trecut, atât ca număr de operaţiuni, cât şi ca valoare a tranzacţiilor.
NOU
Cum naiba sa arunc cu cardul in lăutari ?
NOU
un punct de vedere foarte valid
NOU
Nu le da idei ca astia sunt in stare sa le lipeasca cate un maestro de la bancpost pe frunte :)))) 12 rate fara dobanda nu sunt de ici de colo.
NOU
sa le ramana zgarieturi pe fețe?
NOU
Normal ca nu poti. Poate se feresc aia, zice ca ai vrut sa le spargi capul.
NOU
Hai ca nu mai e mult pana apare un manelist cu POS,- ul după el !
NOU
“spune Decebal Popescu, masochist din comuna Pantelimon.”
NOU
sursa:
www.timesnewroman.ro/monden/din-cauza-coruptiei-generalizate-pe-ecranele-din-romania-au-ajuns-doar-25-shades-of-grey
NOU
Pentru unii e foarte greu si sa scoata banii de pe card, poate de asta e coada mare la bancomat. Asa ca poate le-ar fi mai usor sa tasteze pinul la POS.
NOU
Foarte multi batrani isi primesc pensiile pe carduri, de-aici si valoarea retragerilor. Si nu ii pune pe ei sa plateasca la POS, atata timp cat umbla cu pin-ul scris pe hartie si le roaga pe angajatele bancii sa-i ajute la bancomat 😀
NOU
al naibii de adevarat.
NOU
Asa e, ai dreptate.
In ziua de pensii, nici nu te poti apropia de bancomatele CEC, stau sarmanii batrani de dimineata sa-si scoata banii , iar aia ca au nevoie de ajutorul angajatilor, e perfect adevarat
NOU
Banul fizic îl chibzuiesti mai bine, îl imparti pe zile/saptamani si stii ca, daca saptamana asta ai intrat in gramada de saptamana viitoare, săptămâna viitoare strângi din dinti putin.
Eu am prostul obicei ca, atunci când rămân fără cash, sa fac cheltuieli aiurea de pe card. Când mă duc in hypermarket, daca am 100 de lei in buzunar, cumpăr de 90. Daca nu am cash, bag ca nehalitul in cos de toate si la casa îmi vine sa plâng…
In plus, mai sunt cei cu venituri foarte mici (cum e cazul in Pantelimon), care trebuie sa-si vada banii cash, sa se bucure ca ii tin in mana, inainte sa-i dea pe facturi si mâncare.
NOU
Sa stii ca la mine e invers. Daca am cash la mine, sunt tentat sa cumpar mai mult decat cu cardul (mai un suc de la butic, mai o shaworma, o samanta, o floare etc) 😀
NOU
Mai e faptul ca o proportie destul de mare de oameni isi cumpara mancare din piata.Carne de la macelarie, legume si fructe de la tarani, branza de Sibiu (desigur).
Acolo nu poti plati cu cardul.
Poate oi fi eu ghinionist, dar de fiecare data cand vreau sa platesc cu cardul, nu merge POS-ul, nu merge reteaua, e o problema pe undeva, dureaza prea mult tranzactia (si stam ca prostii cate 1-2minute sa se proceseze), tanti de acolo e nou-venita (“ma scuzati, sunt noua, nu prea stiu cu aparatul asta”) si alte minuni.
NOU
Pentru ca la curve nu poti merge decat cu cash.
… si pentru ca gestul “fara-numar-fara-numar” merge doar cu bancnote … nu cu plastic
NOU
Leii sunt din plastic.
NOU
Te contrazic, toate bordelurile din Bucuresti mascate in saloane de masaj au POS. Dau si bon fiscal cu stampila daca ceri.
NOU
@Cata daca ceri bon iti dau si-o boala venerica bonus
NOU
Dealeru nu are pos, asa ca sunt nevoit sa retrag numerar…
NOU
dar acolo la bancomat, cand unu scrie pin-ul, se uita toata lumea la el, ce e cu inghesuiala aia?
NOU
O tanti casiera de la banca mi-a zis ca exista pensionari care isi scot banii de pe card, ii numara, dupa care vin la ghiseu sa ii depuna la loc…
NOU
Poate pentru ca unele banci au comision la interogare de sold dar 0 comision la retrageri.
NOU
Eu ii ador p-aia care nu stiu sa selecteze “alta suma” si, daca vor sa scoata o suma care nu e prea rotunda, retrag de cateva ori. Recordul vazut de mine a fost de 5 retrageri (omu voia sa scoata 450 lei si a selectat de 4 ori suma de 100 si o data suma de 50) 😀
NOU
@Punkreas: nici nu vreau sa ma gandesc ce comision plateste omul pentru extragere.
NOU
in curand si camatarii vor accepta carduri
NOU
De ce nu?…gift carduri…
NOU
De asta s-a marit comisionul la scosul banilor de pe card? Oare mai sunt tari in UE care sa-ti ia comision pe asa ceva?
NOU
astia care sunt angajati pe la nush ce firme probabil au conventie cu banca. Asta inseamna ca au de exemplu, doar o retragere sau doua gratuite pe luna. Deci oarecum bancile se plang, dar ele genereaza situatia. E normal ca unul care castiga 800 de lei pe luna sa nu vrea sa dea nici un ban la banca si avand o singura retragere gratuita ii trage pe toti, ca nu e ca si cum trebuie sa isi bata capul pe ce se cheltuie 800 de lei.
NOU
sincer, ma indoiesc foarte tare ca e vreo banca care ofera gratuitate doar pt o retragere sau doua pe luna.
si, in cazul in care comisioneaza retragerile de la bancomat, bancile nu prea comisioneaza platile efective facute cu cardul.
NOU
iti spun ca am lucrat in sistem. sunt conventii cu companii cu multi angajati cu salarii mici care au astfel de facilitate. Iar aia cu 800 de lei sa stii ca isi fac cumparaturile la piata, haine de la Europa sau SH, intretinere la bloc, locuri in care nu poti plati cu card din motive evidente. Daca tu ai venit de 800 de lei pe luna te asigur ca o sa vezi ca ti se schimba obiceiurile de consumator.
NOU
@ady Din pacate e adevarat. BRD are asa ceva, Milenium are 2 extrageri gratis de la bancomantele lor si 2 de la alte bani. Si cu siguranta sunt si altele.
Niste natarai…
NOU
Kruk, ANAF, bănci, comisioane abuzive, economie „informală”, știri cu „ți se fură banii de pe card” sau „un/o funcționar(ă) de la Banca X a delapidat suma X din conturile clienților”…
NOU
cred ca intrebarea asta ar trebui pusa mai degraba unui antropolog.
eu cred ca vine din secole de neincredere in sistem (orice fel de sistem, ca e boierul, “statul” sau sistemul bancar) si din cel putin la fel de multe secole de saracie.
asa ca pana nu tin banii aia in mana oamenii nu sunt constienti ca-i au, ca i-au primit, ca ii cheltuie.
nu-s in stare de o explicatie mai elaborata la ora asta.
NOU
In principiu 99.9% sunt de acord cu ce ai zis insa din experienta am sa-ti zic o situatie foarte izolata, in care depindeam de bani cash. Am fost plecat din Romania si m-am intors in decembrie cred ca pe 23, dupa destule luni, pentru 2 saptamani sa rezolv niste probleme si sa stau cu familia de sarbatori. Cand m-am intors, pe langa cadouri pentru rude ii cumparasem si unui amic un telefon din afara, i-am dat telefonul in tara si m-a luat de la aeroport si mi-a dat niste bani cash pe el. Imi expirase si cardul si buletinul in acelasi an (diferenta de cateva luni, 2 sau 3 intre ele). In Romania, la bancile noastre, idendificarea se face cu cacatul ala de plastic numit buletin. NU, cu pasaportul ala care are valoare internationala si multe sisteme de siguranta, nu-ti da voie sa extragi nici un ban, nu e considerat document de identificare in cadrul bancii. Cu cacatul de plastic numit buletin trebuie. Si nu, nici un alt document nu poate fi folosit ca backup in cazul in care buletinul e expirat, nici certificatul de nastere nu e bun. N-ai buletin si-ti trebuie pastile pentru ca altfel mori? “Ghinion”, o sa mori. In conditiile astea, daca n-ai cash, nu e altul imputernicit pe cont, nu ai internet banking sa transferi la cineva si sa scoata sa-ti dea, sau macar sa ai un alt card de rezerva, ai cam pus-o. Stiu, ar trebui sa fii super tampit sa n-ai chiar nici o varianta de backup, aveam totusi un card de rezerva si imputernicit si internet banking, existau totusi solutii dar trebuia sa deranjez mai multa lume daca cardul meu din afara nu functiona. M-am folosit de cash perioada aia. Revenind la buletin, buletinul dureaza x zile (de principiu cam 5 zile lucratoare daca nu ai audienta cu nu stiu ce doamna comandant) sa ti-l dea DACA reusesti sa depui in aceeasi zi, sanse mici. Daca ai venit in perioada Craciunului, iar “ghinion” nu se lucreaza de pe 23 pana pe 30 care era intr-o luni. Parca ai vrea sa pleci totusi pe 2 Ianuarie inapoi. Bun astea-s cazuri extrem de rare si foarte izolate dar pot sa se intample.
Acum, referitor la hoardele de romani, 99% dintre cei din poza scot in ziua de salariu toti banii ca sa-si plateasca datoriile. Nu sunt capabili sau nu au venituri destule sa reuseasca sa nu aiba datorii, asa ca ei platesc in primele 2 zile datoriile si ajung pe zero cu banii si mai mult sau mai putin pe zero cu datoriile, ca in urmatoarele 28 de zile sa se imprumute de la rude sau sa ia pe caiet de la magazin pana la sfarsitul lunii viitoare. Si tot asa.
De asemenea, nu pot sa nu remarc distanta aia de 3-4 metri lasata intre cel de la bancomat si restul care stau frumos si civilizat la coada. Motivul pentru care stau aia calare pe cel care scoate bani este ca nimeni nu vrea sa stea la coada si te gandesti “uite-l pe ala, vrea sa se bage in fata, ia sa ma bag eu in sufletul aluia de scoate bani sa nu-mi ia altul locul”. Pentru ca la noi daca nu te bagi in fata daca nu dai niste coate, acolo intepenesti toata ziua.
La fel cum a zis si Costin, in momentul in care ai ban fizic in mana te limitezi cumva la cat ai, la card e free for all, abia la casa ai o surpriza. De asemenea daca ai putini bani pe card ti-e frica de comisioane stii ca mai aveai 20 de roni pe card si dintr-o data te trezesti cu “Fonduri insuficiente”. De asemenea nu toti oamenii sunt educati in plata cu cardul, poate conceptul e ca la fiecare plata cu cardul prin POS mi se ia comision si ca sa evit comisionul scot cash si platesc doar cu cash, nu stiu cum gandesc, zic si eu.
Desi sunt 99% de acord cu ce zici, cred ca nu strica sa ai in casa niste cash ca si varianta de backup in caz de urgenta, un 500 de roni sunt bineveniti pana gasesti alta solutie. In Statele Unite cand vine o mica furtuna (la ei e considerata snow storm) cateodata pica curentul, nu merge netul, nu mai merg bancomatele, s-a intamplat.
NOU
lei ba! LEI, nu roni. ai un minus de la mine.
NOU
Ionut, imi cer scuze ca te-am dezamagit, o sa incerc sa fiu mai atent data viitoare. Iertare!
NOU
Sunt multi romani care cumpara pe datorie(pe caiet) de la magazinele din colt. Asa ca in ziua de salariu trebuie sa achite datoriile. Am vazut si la mega ca se ocupa cu astfel de practici.
NOU
Multi batrani sunt cu pensiile pe card. Nu ai pretentii la plata pos.
De asemenea, multi fac cumparaturi la piata, magazinul de cartier, etc. Deci pauza POS.
Si exemplele pot continua.
NOU
Da da, sanjele strain apa nu se face, ci cel mult ciorba de potroace.
Bine e sa stam linistiti la locurili noastre, pana la primul bank run care – se stie – asa ceva nu se poate intampla domle in Romania, care economia de piata matura si toate criteriile de performanta se performeaza pe bune.
Hai ca vad ca-i reducere la magazinul de eleptronice in tabul d-alaturea, am plecat, sanatate va urez ca minte nu va trebe.
NOU
Daca retrageau franci elvetieni cre’ ca nu era asa grav
NOU
Nu inteleg de ce unii romani se simt superiori altora, doar pentru ca prefera plata electronica in loc de cash. Ok. Oamenii sunt atehnici peste tot in lumea asta, v-ati gandit ca poate pur si simplu nu se pricep sa foloseasca complet cardurile, si ca nu i-a invatat nimeni ? Ca poate n-au internet acasa, sau nu au timp sa stea sa caute cum sa faca asta ?
Este chiar asa o mare problema si un mare minus la civilizatie faptul ca unii prefera bani cash ? De ce ? Argumentati .
NOU
suntem ca nemti , citeam ca nemti sunt cu banii cash nu prea platesc cu cardul.
Daca bine imi aminetsc si tu te-ai plans de relatia ta cu anumite banci in trecut , apoi au mai fost cazuri cu conturile blocate, apoi lumea e obisnuita sa simta banul in mana nu doar un plastic .
NOU
Piticu?
NOU
Dap, am citit si eu acelasi articol (l-a dat cineva mai jos)
NOU
Explicatie:
qz.com/262595/why-germans-pay-cash-for-almost-everything/
NOU
Niste idioti domle, nu ca domnu patron care superior in sange, sarumana shefule.
NOU
Interesant articolul. Am sa plec doar de la afirmatia asta sa incerc sa dezvolt: “Roughly 80% of all transactions in Germany are conducted in cash. (In the US, it’s less than 50%.)”
Una dintre explicatiile de ce in US cash-ul e less than 50%, e pentru ca bancile din US au facut ca atunci cand iei un imprumut mai mare sa conteze credit history. Credit history e un punctaj care e legat de cardul de credit (nu debit ala n-are valoare prea mare), care se construieste si se mentine in timp, un exemplu punctajul excelent e de la 750 in sus in platile facute la timp cu cardul. In functie de acest punctaj primesti o dobanda mai buna la imprumuturile mari pentru masina, casa, etc. Practic bancile si Statele Unite au fortat oamenii sa-si faca credit carduri si sa incurajeze cumparaturile. Totul in US se bazeaza pe credit history, o factura neplatita la timp (sa zicem un 30 de zile de intariere) o amenda, o tzeapa trasa, afecteaza credit history, scade din punctaj si raman niste comentarii cumva ca nu-ti platesti datoriile la timp. Te duci sa-ti iei o masina, un imprumut, 90% se uita pe credit history. Nu ai? Exista solutii, dar foarte putine si optiunile sunt restranse.
Ceea ce zice in articol cu “less than 50%” cash in US, probabil ca marea majoritate a mexicanilor practica asta. Sunt foarte multi mexicani, o mare parte fara acte, multi fiind veniti mai ilegal, nu-si pot face carduri, stau si muncesc cu ziua primesc cash si platesc doar in cash in supermarketuri. In rest marea majoritate a americanilor sau emigrantilor legali nu umbla cu cash la ei, inclusiv din motive de securitate, pentru 20 de dolari se trezeste unul sa-ti dea in cap pe strada. Un alt motiv, nu vrei sa te umpli zilnic cu monede de 1 cent in buzunar. Pentru dealeri poti plati si cu cardul :), exista Square, isi face dealerul cont, baga gadgetul ala in curu iphone-ului, dai cu cardul, se duc banii in contul dealerului, ia 2.75% tranzactie si sanatate. Bancile mai importante iti ofera protectie in cazul in care cineva ti-a furat banii de pe card. Mi-a luat unul odata 3700 de dolari, nu ma intrebati cum, habar n-am, pe vreun site de pornache ceva poate 🙂 , mi-au returnat banca banii dupa 5 zile, initial ca plata temporara apoi definitiva dupa ce s-au lamurit ce si cum.
Sunt avantaje si dezavantaje atat la cash cat si la card. Nu poti cere pensionarilor sa umble cu cardul, saracii abia pot scoate cadul din portofel tremurand din toate incheieturile, umbla cu hartia cu pinul, cu instructiuni scrise, abia stiu sa dea un telefon si ala pe speed dial dapai sa citeasca in engleza, sa inteleaga care e faza cu PIN-ul, etc. La taraba in RO nu te astepta sa dai cu cardul. In US sunt POS-uri, Square, si alte dracii inclusiv la piata (bine piata astora e un fel de cacat scump cu produse “bio”), cu siguranta si in Germania, Anglia exista. Pentru un stil mai minimalist cash-ul e mai avantajos zic eu, poate gresesc. Pe de alta parte, de asemenea nu poti umbla cu caramida de bani in plasa de rafie in vacanta. Nici nu poti transfera bani dintr-o tara in alta cu valiza.
NOU
Tu n-ai vazut ce cald a fost zilele astea? Pai cum sa-ti faci evantai din carduri si sa fie si eficient?
NOU
cica atingerea banilor reduce durerea !
www.cracked.com/article_18882_6-random-things-other-than-drugs-that-reduce-pain.html
NOU
Ai niste fise? Ca ma cam doare-n c*r…
NOU
au card in euro ca le trimit rudele din afara si uneori ori nu exista pos pt euro ori nu face conversie…deci, da.
NOU
Firma imi deconteaza cheltuielile virand banii in contul personal. Nu am voie sa achit nicio cheltuiala cu cardul personal pentru ca chipurile fac probleme la contabilitate.
Sa vezi ce misto e cand am nevoie de bani de benzina si ma trezesc la bancomat ca tocmai e zi de salar sau pensie…
NOU
Eu zic sa le faci probleme, fii fara mila!
NOU
Va zic o vorba – explicatie : Ei procedeaza in deflatie.
NOU
Am citit majoritatea comentariilor si doar o mica parte dintre ele ating cu adevarat problematica:
“unele banci au comision la interogare de sold dar 0 comision la retrageri” spre exemplu…
Oameni atehnici sunt peste tot. Ideea e ca tehnica ar trebui sa vina in spijinul omului ( chiar si a celui atehnic). As zice ca un chiar ca un pensionar de asta semianalfabet ar fi in stare sa investe si chestii complicate precum internet banking, dar nu-i dispus sa plateasca pentru asta: In fond nu el e cel care sa solicite serviciul asta ci banca si furnizorii de servicii.
Ca sa vad daca salariul meu e in cont folosesc internet banking. Un pensionare stie ca are banii cand … are banii. Ca se poate ca pensia sa mai intarzie un pic si atunci trebuie sa se descurce altfel. Daca este comisionat la interogare, un client va sti cati bani mai are cand are 0 LEI pe card. Si singura modailatte sa aiba controlul cheltuielilor (fie si la nivel psihologic) e sa aiba 0 lei pe card…
Ca sa ramana banii pe card ar trebui ca bancile sa acorde nu comisioneze nici un serviciu care implica prezenta fizica a cardului ( ca de exemplu comision de inerogare).
Ca sa ramana banii in banca (si nu retrasi de la ghiseu / ATM) ar trebui ca bancile sa nu comisioneze nici o tranzactie (ca de exemplu transferul inter si intra-bancara) sau macar sa dea o pobilitatea clieltului de a evita comisionul (prin internet bancking gratuit sau prin utilizarea gratuiata a unui terminal ca ATM-ul.
NOU
Care Mega? Mega pe care-l stiu eu n-are bancomat langa el… E ala “de la bulevard”?
NOU
Să nu-mi ies din mână
… n-are lei cash la emag?!?
Nasol!
NOU
Pe mine ma incomodeaza, perplexeaza,destabilizeaza poporul asta. O gandire colectica haotica. Nu ne mainfacem Bine.cred Plec din nou.
E prea scurta viata sa o freci aici.
NOU
E super oferta la lowcost cu 500 de grame de bagaje mancatzash.
Nu mai sta pe gânduri, infige-te, realizeaza-te in viata barosane, YOLO.
NOU
Si ce anume te incomodeaza si perplexeaza, papusa sensibila ? Faptul ca romanii nu folosesc cardul? Hai sa iti zic eu. Daca n-ai salariu de cateva zeci de mii de euro, sau nu esti posesorul unui cont impresionant, nu este nicio diferenta intre cash si card. Nu este mai comfortabil, nu este mai sigur, nu nimic. E… la fel .
Un om cu venituri normale nu are absolut niciun motiv sa faca plata electronica, care, atat cat o pupati voi in cur, inca are lacune, iar cardurile inca sunt extrem de usor de clonat, mai usor probabil decat este sa falsifici bani cash .
NOU
Dihai
Evorba de trai decent.
Daca Iti explic, nu vei intelege.
Mistoul tau e ieftin, de Cartier, de om care nu vrea sa stie mai departe Decat cea mai apropiata bodega.
NOU
Dar ia neamule viteza, ca toata lumea are ne voie de trai de cent, si astia care comit zgomot ambiental plângând in pumni tot timpul ori fac bani din plans in pumni, ori fac numai zgomot. Deci la lowcost poti plati si cu cardul.
NOU
Eu sint mai concret in explicatie, care e intocmai ce mi se intimpla..Credit pentru casa si salariu la aceeasi banca. Uneori, in ziua de salariu, sint restant la plata creditului (scadenta e pe 20, iar pe 30 iau chenzina), iar banca se va indestula din incasarile mele, doar daca nu ma grabesc sa scot eu banii. Si, spre surprinderea mea, functioneaza..salariul vine la prinz, eu il scot pina pe la 16-17 si gata. Daca il las pina a doua zi, deja s-a dus..
Si as lasa banii acolo, sa se plateasca rata automat, insa nu o fac pentru ca banca practica un curs absolut nesimtit la cumparare valuta (rata mea e in euro), asa ca, pentru citeva zeci de lei (poate e mincarea unui copil pe 2-3 zile), prefer sa scot cash, cumpar eu valuta si apoi achit rata. Si de asta ma imbulzesc la bancomat..din nefericire.
NOU
AI putea sa deschizi un cont la alta banca, pentru salariu.
NOU
As vrea, dar am limita de credit (sau cum se numeste…overdraft..cam asa ceva) si mi-e greu s-o acopar. Sau, altfel spus, pina o acopar eu complet vor mai veni muulte salarii pe acelasi card, la aceeasi banca. 🙂
NOU
Dilvish, banca la care ai contul de salariu o stabileste angajatorul, cel mai des pe baza unui contract. Nu sta ala sa iti bage tie banii in cont la alta banca pen’ca asa ai tu chef…
NOU
conform legii, iti baga unde ai tu chef, ca tu iti alegi banca, nu angajatorul.
NOU
Arhi are dreptate..doar ca uneori ti se “recomanda” unde sa-ti deschizi contul. In schimbul unor mici atentii dinspre banca spre cel de la resurse umane care transmite recomandarea.
Am mai intilnit o situatie..daca ai cont la aceeasi banca precum angajatorul, atunci banii iti intrau instant. Colegii care avea cont la alte banci, primeau banii a doua zi, uneori (cred ca depinde si ora la care angajatorul face platile).
NOU
Eu scot toti banii dupa ce-mi platesc facturile online. Pentru ca nu-mi place ideea de a-mi tine portofelul in buzunarul altuia.
NOU
Aveti foarte mare incredere in banci si in stat, daca promovati platile cu cardul.
Pentru statul roman nu cred ca mai sunt necesare argumente, traiti aici.
Referitor la banci, aveti in vedere Cipru si Grecia.
In alta ordine de idei, nu inteleg de ce va deranjeaza ca unii oameni prefera platile cash? Mai mult dureaza cand un pensionar se chinuie sa introduca pinul la casa, decat cand acesta ar plati cash.
De asemenea, sper ca sunteti constienti ca pe baza platilor cu cardul, lasati o urma cu toata activitatea voastra in ziua respectiva.
NOU
Pentru home banking se plateste si multi nu-si permit
Ba chiar unii nu stiu sa umble cu calculatorul
La piata si la magazinul care vinde pe caiet nu e pos
NOU
La noi in familie e asa: scot salariul meu virat pe card (e musai, daca vreau sa lucrez in firma respectiva, chiar daca e ilegal) in intregime in prima zi, pentru cheltuieli ce nu pot fi facute cu cardul, gen fermieri/intermediari din piata, paine (chioscurile de paine sau magazinele de paine ale covrigarului Gigi nu au POS), laptele adus de la un nene fermier, taxele comune la intretinere, optionalele copiilor, plata mancarii la gradinita, cotizatii la scoala, abonamente autobuze (Codreanu si RAT Brasov nu au POS), iar salariul sotiei virat pe cardul ei este cheltuit pentru plati online sau prin internet banking, la facturi, benzinarii. Simplu. Eficient. Necesar.
NOU
Foarte multi au popriri. Asta inseamna conturi/carduri blocate. Ca sa scoata bani, trebuie sa mearga la banca si sa solicite o deblocare temporara. Asta se da dupa plata 1/3 sau 1/2 din drepturile salariale catre popritori. Evident ca prefera, in conditiile astea, sa-si scoata restul de bani din banca pentru a nu fi nevoiti sa vina “la deblocare” ori de cate ori le trebuie cash.
NOU
Lipseste educatia financiara. Asta ar trebui sa fie obligatorie in scoli, sa nu se mai inghesuie lumea sa ia lcd-uri cu credit si sa plateasca factura la posta.
NOU
Spuneai ceva de dat cu parerea aiurea ? “…mai nasol decât mine stau doar ardelenii…”
NOU
la platile online se ofera stampila unitatii? aia e sfanta..
n-ati platit nush ce factura.. ete bon cu stampila intreprinderii hai pa nu imi opreste gazul plus redeschidere de 3 mil + altele
NOU
buna asta:)))) dar sa stii ca PDF-ul de la plata online e act legal si recunoscut:))
NOU
Pai daca i-a mancat undeva pe angajatori sa bage salariile direct pe card:)))
Altfel, multe magazine (nu toate) au un oarecare comision la plata cu cardul (pe langa adaosul comercial deja adaugat la pretul produselor). Daca-ti iei o ciocolata la 2 lei si platesti 5 lei comisionul la ea, nu prea faci afacere. #barzabranzaviezuremanz
NOU
Am vazut oameni(colegi)care castiga destul de bine(in IT),au studii superioare,stiu sa depaneze ceva *nix plecand de la 0,sunt intelectuali cu diploma fie de cibernitica fie de stiinte politice la FR,dar in ziua de salariu scot banii toti de pe card,exact ca stramosii pensionari.
I-am intrebat de ce si mi-au zis asa:
-ii scot pe toti ca platesc ratele si cu ce mai raman mananc,mai iau ceva haine,utilitatile si traiesc pana la salariul nevestei
-ii scot pt ca banca imi foloseste bani
-e tare impamantenita ideea ca banca face manevre cu banii tai in timpul noptii sau in timpul zile cand esti tu in pauza de masa,sau cand te duci la pipi
-doamne fereste sa nu-i mai gasesti in cont dupa ce te-ai intors de la buda ca nenii aia rai din banca ti-l cheltui pe maldive,tigarii de foi si pe pozitiile EUR/USD/RUBLA/ deschise pe forexpros.com
-ii scot pentru ca m-am obisnuit sa ii am in casa,e mai practic asa,i am mereu la dispozitie in plic;auzi nu ai sa ma imprumuti si pe mine cu 20 de lei ca ti-i dau maine,stii nu am cash la mine,cardul e gol si…
-ii scot pe toti pentru ca dau in stanga si dreapta pe datorii si mai raman cu ce raman in mana cand ma pis,si nah…am salariu mic stii…
-ii scot pe toti sa nu mi-i ia tampita de fosta nevasta pentru pensie alimentara,ii arat eu cine sunt da da da;in mai putin de o luna citatie la tribunal,deschidere dosar penal…stiti voi restul
-ii scot pe toti pentru ca mi-am facut un cont pe bangbus.com acum 1 luna si mi-e frica ca cineva mi-a furat datele si o sa raman fara bani(si a bifat 12 months at 9,99/month,payment is recurring)maxim…
-ii scot pt ca 10 kile de nutret,un kill de coca,10 sticle de jack si plinul de benzina;sunt tanar #YOLO
NOU
ii scot pentru că așa vrea pula mea
NOU
Românii încă nu au mare încredere în bănci. Așa că scot banii de pe card ca să-i aibă în buzunar, nu care cumva să dispară din cont. În plus, dacă vreau să mă duc la parterul blocului să iau pâine și țigări neveste-mii, nu pot plăti cu cardul. Și asta o vom găsi la peste jumătate din magazinuțele astea de 3×4 metri, de la parter de bloc/ colț de stradă, lângă florării. Apropos, la o florărie am văzut că accepta plata cu cardul. Însă, câți au curaj să-și plătească acolo cu Mastercardul un fir de frezie? Nu de alta, însă te poți poemni că ai dat 3 salarii pe floarea aia…