gratis

Prin urmare, absolut legal, trebuie să plătesc cam 450 de lei.
Mă gândesc la o chestie. Hai, eu îmi permit, că nu e vreo mare sumă. Dar sunt oameni care nu au după ce bea apă. De unde să dea 100 de euro așa, țâști bâști?

Și mi-am adus aminte de o femeie care a scris în caietul de reclamații a grădiniție o chestie interesantă. Că în fiecare săptămână, copiii fac activități diverse, cu plecat la film, teatru, circ etc. Iar cine nu are bani să plătească toată distracția aia, e trimis acasă.

Și ea ce face cu el acasă, că e plecată la muncă, grădinița cu program prelungit fiind unul din motivele pentru care copilul ei e acolo?

Școala de stat e gratuită, grădinițele și creșele sunt un ajutor pentru părinți.
Right.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

114 comentarii Adaugă comentariu

  1. La fel e peste tot.

    • Eu am facut 5 ani de gradinita si invatatoarea ne punea diafilm de ala rapanos si din cauza sechelelor in noaptea asta am pierdut 30 de milioane la aparate deci mai bine cotizati ca oricum va face sistemul manevra,

    • #3

      @dan: 5? pe care i-ai repetat?

    • #4

      30 de milioane la păcănele? Ce joci?

  2. #5

    Parintii se supun acestor taxe pentru ca ai lor copii sunt inca fragezi si le e frica sa nu fie supusi unor discriminari in clasa. Educatoarele de la gradinitele cu program prelungit isi iau nasul la purtare pentru ca pot alege fix ce copii vor la intrarea in gradinita pentru ca oricum cererea e mult mai mare decat numarul de locuri,

    Activitatile astea extra-curriculare nu se fac numai pentru interesul copiilor. Exista COMISION! Pentru fiecare bilet vandut, educatoarea primeste cam 10% (se poate si mai mult). Acest lucru e valabil si pentru rechizite, caiete speciale etc. Totusi, ele nu au voie sa trimita niciun copil acasa in cazul in care nu participa la activitatile extra. In plus, mai ales in gradinitele cu program prelungit exista educatoare care nu se ocupa efectiv de lectii, ci supravegheaza copiii la somn, pregateste materiale. Deci este mereu cineva care ar putea sa aiba grija de acei copii. Oricum, e in obligatia lor.

    • #6

      Ce m-am mai distrat citind comentariile! Acum, ma scuzati, ma retrag ca sa numar banii luati de la parinti, ca vreau sa imi cumpar o vila.
      Sau poate plec in Bahamas si las copiii cu ingrijitoarea ca, oricum, trebuie doar supravegheati.
      Nu voi lua cu mine drept amintire decat bonurile pe materialele cumparate din banii mei (topuri de hartie, imprimanta, toner, jucarii, alte materiale educative). Acolo o sa scriu o carte: ~Cum am facut avere din banii parintilor!~, pe care o sa le-o ofer celor saraciti de mine si de colege (colegi) . Gratis!
      Va imbratisez cu drag si cu zambetul pe buze, asa cum ii sta bine unei educatoare.
      P.S. Astept, cum e obiceiul, comentarii acide, ironii si atacuri la persoana.

    • nu trebuie sa te enervezi, sunt putini cei ce blameaza educatorii, doar ca sunt mai vocali.

  3. #8

    1. Undeva, un copil de clasa intai a lipsit mai mult timp de la scoala fiind bolnav.
    Avand si o conditie financiara modesta acasa, parintii celorlalti copii au pus fiecare cat au putut si au facut o bucurie copilului.
    Ma intreb daca mai stiti si alte gesturi din acestea.
    2. Avand copii si la gradinita, nici nu vrei sa stii cat e de ”fain” cand nu prinzi un loc ”la stat” si intri in hora unei gradinite private .
    3. Apropo de scotieni, mi-a placut comportamentul domnului Gibson cu privire la subiect.
    Si-a luat Oscarurile si banii pe film si a ramas profesionist in spatiul public.
    Macar de data aceasta.

    • #9

      Mai bine in hora unei gradinite private decat sa stau la mila directoarelor de la stat. Cumnata mea nu a putut sa il dea in toamna la gradinita de stat ca nu are trei ani impliniti (2 ani si 11 luni) cu toate ca anul trecut nu s ar fi pus aceasta problema. Si il da la stat dar pana atunci sta bona cu el acasa, deci ajunge la aproape la costurile de gradinita privata si cu bataia de cap in plus.

    • pretender, cunosc două cazuri din gama celor descrise de tine cu finaluri diferite. primul, un copil fără tată, tatăl decedat într-un accident de maşină. ceilalţi părinţii au fost de acord să suporte totul (inclusiv o excursie) pentru ca acel copil să nu fie marginalizat. şi? ce s-a întâmplat? copilul acela a avut impresia că totul i se cuvine şi, în decursul anilor, că treaba s-a întins pe parcursul şcolii generale, adică 8 ani, copilul acela avea impresia nu că îl ajuţi ci că i se cuvine. pot să spun că pretenţiile creşteau de la an la an ca ceva firesc. tot în aceeiaşi clasă, alt copil cu o situaţie modestă (de care am aflat întâmplător şi care n-a făcut tam-tam pe treaba asta) a fost atât de umilit şi jignit că a trebuit să se mute. după cum vezi, reacţia şi a părinţilor şi a copiilor a fost diferită deşi, în esenţă, cazurile au fost asemănătoare. n-am putut să înţeleg ce se întâmplă pentru dacă e să fiu om sunt om pentru că aşa sunt nu pentru îmi dictează comunitatea.
      Mihai, eu zic că mai toate educatoarele, de oriunde ar fi ele, stat sau privat sunt nişte tâmpiţele (ca să nu le fac vaci nesimţite) pline de mastere şi diplome MBA. să nu uităm scandalul de la Constanţa, da? mai multă încredere aş avea într-o bonă pe care pot să o supraveghez decât într-o grădiniţă unde nu ştiu ce se întâmplă şi unde sunt 20 de copii la un loc.

    • #11

      Liliana banuiesc ca nu ai nici o problema sa platesti o bona peste salariul minim lunar. Asta pentru ca nu vrei sa faca munca proasta.

    • #12

      Liliana o bona costa mai mult, stiu o vecina, sotii ocupati amandoi tineri si productivi, copil 5-6 ani cu bona de mic, il plimba in parcuri, il duce la plimbare, vede jucarii, dulciuri la alti copii vrea si el, mama se plange ca trebuie sa ii dea lunar inca 100-200 lei sa ii cumpere chestii mici pe langa salariul baban de 1500 de lei, zice ea ca-i baban dar femeia vine si in weekend daca e cazul fara sa comenteze. Cum vine asta? nu am timp sa imi grijesc copilul, sa o faca altul, dar nici sa aiba tupeul sa ii dau bani multi, ci doar cat sa isi traga zilele, pentru ca e o bucurie enorma si un privilegiu sa ingrijesti copilul cuiva.

  4. #13

    simplu : nu bagati morcovul in scorbura

  5. Adevarat pana la un punct…

  6. Clasa 4 :
    – prima sedinta: 150 lei : 50 fondul clasei, 100 caiete suplimentare cu exercitii
    – peste cateva zile 100 lei manual + caiete cu exercitii la engleza, 9 lei manual religie
    Asta peste banii pe celelalte manuale, pe care ii vedeti in link.
    Cost total pana acum: aproape 390 lei. Si inca nu vorbesc de fondul scolii, after-school, care e totusi ieftin (anul trecut a fost ceva de genul 8 lei/zi + 8 lei / luna si le da si de mancare zilnic 2 feluri + desert fruct sau o eugenie ceva), cat au costat rechizitele pe care le-am luat gen caiete, stilou si alte dude.
    Dap, scoala e moka. Numai sa poti sa ti-o permiti.

    • #22

      Nu te obliga nimeni ca fiu-tu sa faca exercitii suplimentare asa ca poti linistit sa nu-i iei caiete. Fondul clasei e ilegal asa ca poti reclama treaba asta, after-school e pt ca ti-e lene sa iti iei copilul de la scoala sau nu ai cu cine sa il lasi (e problema ta nu a statului unde iti sta copilul dupa ore…daca vrei sa stea la scoala platesti ca e extra).
      So…scoala e moka doar sa nu vrei sa-ti faci copilul vreun geniu. De gratis vei primi minim. Vrei in plus…platesti

    • #23

      se cunoaste cand se trezeste cate unul fara copii in familie sa le stie el.

    • Se vede ca n-ai copil.
      Gratis nu primesc nimic, nici macar manuale de la stat. Sunt 30 de copii in clasa si au venit manuale pentru mai putin de 10 si alea vai de mama lor, parca erau de pe vremea mea, nu stii daca sa le fierbi sau sa le bagi in alcool pentru a le dezinfecta. Fondul clasei e gestionat de parinti, e vorba de toner pentru imprimanta cumparata de parinti pentru clasa si de hartie, carioci pentru tabla, etc.
      La after o las ca muncesc si eu si sotia, iar fata nu cred ca se descurca sa se intoarca acasa singura si nu vreau sa risc cu atatia nebuni pe strada. Daca eu ma feresc cu greu sa nu ma calce vre-un cocalar cu carnet de Arges, ce pretentii sa am de la copil.
      Scoala e gratis inseamna ca statul plateste un invatator sau profesor sa ii predea copilului si asigura o sala de clasa, mai departe e treaba ta.

    • #25

      Sa inteleg ca un toner, foi si carioci pentru 3-4 luni costa 1500 lei? Ceva imi scapa…

  7. #26

    Invatamantul e intr-adevar gratuit. Cei 450 de lei ii dai pt mancarea copilului daca il lasi la program prelungit. Vrei sa fie gratis 100%?!…da-l la gradinita cu program scurt de la 8 la 12.

    • nu este adevărat, fii-mea a fost la grădiniţă de la 8 la 12 şi prima listă cu ce îi trebuie era o listă cât toate zilele de ziceai că-l trimit la universitate. de plătit plăteşti oricum, banii de mâncare sunt separaţi. opţionalele astea de care zice lumea costă şi se fac şi la programul scurt. de lucrat la şcoală se lucrează după aceste caiete suplimentare nu după manual aşa că vrei, nu vrei eşti obligat. şi da, after-school costă şi e necesar pentru că nu ai unde să-l laşi nu de lene. de altfel la o angajare una dintre întrebări este, dacă ai copil, câţi ani are copilul. dacă este mic sigur nu te va angaja, că de, un copil mai mic se mai îmbolnăveşte iar firma te vrea apt de muncă 24 din 24 zi după zi nu să ceri tu învoire că n-ai unde să-ţi laşi copilul. statul român ar putea să-ţi dea ajutor contra cost ca să ai unde să-l laşi în siguranţă nu să se vaite că natalitatea e mică.

    • #28

      Le cumparati copiilor tablete si puzzle si tot felul de jocuri educative si cand ii ducti la gradinita sau la scoala considerati ca investitia in educatia copilului s-a incheiat. Ma gandesc daca nu cumvva si hainele cu care merge copilul la scoala ar trebui sa le cumopere tot statul ca doar tin de invatamantul gratuit

    • #29

      Liliana statul oricum iti da aproape un salar 2 ani, desigur ca se putea sa dea la mame doar 6 luni si apoi vreo 2-3 ani abonament gratis la gradinita, dar eu ma gandesc asa ca om productiv si posibil parinte intr-o zi: daca nu platesc suma aia de 400 lunar cat ar trebui sa scot din buzunar sa dau la o bona sa il supravegheze, un parinte nu poate sta mereu cu copilul pentru ca trebuie sa lucreze.

    • @clementin Ori nu ai copil trecut prin grădiniță și școală, ori vorbești din cărți.
      Nu sunt caiete suplimentare, nu sunt cărți suplimentare, creioane colorate, carioci, pensule, hârtie de scris, șervețele, etc.., ci sunt necesare să lucreze copilul după ele. Fără ele, stă și se uită la ceilalți, grădinița sau școala NU oferă nimic, TOTUL se plătește (salariile le plătește statul). Se face ședință la început de grădi și de școală, unde se hotărăște “unanim” ce să se cumpere și câți bani să se dea.
      Aici se mai adaugă din când în când calculator, multifuncțională, videoproiector, perdele, saltele, etc.
      Nu îți convine, e problema ta. Poți alege să nu dai banii, bineînțeles, dar atunci copilul tău nu va avea după ce să învețe sau să se joace, va fi marginalizat sau va trebui să îl muți la o școală sau grădiniță unde nu se cere așa ceva, dacă mai există vreuna.
      Asta e valabil la ambele, grădiniță și școală.
      Banii pe mâncare la grădiniță se dau indiferent de lungimea programului. Se vede că nu ai trecut pe acolo.
      Așa că hai să nu mai comentăm aiurea. Da, nu îmi convine că sistemul e așa, dar dacă vrei să îi oferi o educație copilului trebuie să te integrezi în sistem. Protestează tu în altă parte dacă nu ești de acord, dar nu strica educația copilului tău din cauza principiilor tale.
      Ce oferi tu acasă copilului sau la after-school, e alegerea fiecăruia, doar acolo este opțional. Așa că, învățământul nu este gratuit în România. Nu mai vorbiți aiurea dacă nu știți cum stă treaba sau ați văzut voi la știri ce și cum.

    • #31

      Bah, da pix ii cumperi? Ce asteptati fratilor de la stat sa va scape de cheltuiala de a educa un copil?!

    • #32

      Razvane crezi ca daca platesti un munte de bani pe gradinita nu-ti cer sa mai dai bani pentru caiete? Ba iti cer. Apoi pentru uniforme si asa mai departe.

  8. clasa XI si XII este optionala deci toate manualele se cumpara 🙂

    • şi suplimentare, că toată lumea are suplimentare. adică toate materiile. mai ales într-a XII ţi se spune cumpăraţi şi asta că îl va ajuta la bac.

    • A! De aia ma intreba mai ieri o duduitza de la tzara daca cunosc librarii cu manuale ieftine?
      I-am zis ca nu am mai intrat de mult intr-o librarie, ca eu imi iau carti in format electronic, asa ca nu stiu… I-am zis ca mai bine isi cumpara o tableta fiindca poate scana manualele de la colegi 😉

  9. Sa astepte in barul de peste drum!

  10. #37

    De aia imi doresc sa deschid o gradinita, sper eu, daca voi reusi. Stiu, drumul e aneveios dar cu echipa de fete care au terminat la psihopedagogie si chiar au drag de copii si har in ceea ce fac, mi-ar placea enorm de mult sa construiesc un astfel de loc cu ele, unul placut in care parintele sa fie linistit ca il lasa pe maini bune si ca mai si invata ceva. Nu de alta dar cand o vad pe nepoata prietenului meu ca e la gradinita engleza germana si abia scoate 3 cuvinte in limba germana de exemplu, ma pune pe ganduri ce mama naibii fac acolo.
    Plus miile de dati in care vine bolnava acasa. Astia cred ca nu verifica deloc copii care vin la gradi bolnavi si chiar daca vin, nu ii “refuza”, ii primesc asa cum sunt.

    • #38

      Interesant cum vor parintii ca ai lor copii sa invete germana pe la 3-4 ani cand vocabularul in limba materna e de 100 de cuvinte

    • #39

      Si cam cat crezi ca ar trebui sa stie un copil de 3-4 ani in conditiile in care ar face 2 ore pe zi germana, iar restul orelor din ziua respectiva le petrece auzind cuvinte in romana ?

    • #40

      Cazul meu: copil 4 ani dat la gradinita germana, 6 ore pe zi.
      Sotia si cu mine ioc germana.
      Tv posturi germane ptr.copii si casete (stiu, sunt din mezozoic) cu povesti,in germana ascultate seara la culcare.
      Nimic investit in plus.
      Cine are trecut pe diploma de studii limba germana?
      Despre ce vorbim?

    • #41

      Corect liviu. Am facut si eu un pic de gradinita in limba germana si cu un pic de RTL ProSieben usw m-am descurcat apoi onorabil in Germania, gen se mirau de unde stiu sa vb asa bine.

      Incredibil ce usor se lipeste de tine o limba straina la varsta asta, o inveti in joaca.

    • #42

      @Clementin – perfect de acord cu tine. Nu ma intelege gresit, nu ma astept sa stie vorbi rapid dar pentru varsta ei, a invatat foarte putine. Si asta nu am observat numai la ea dar si la colegii ei de gradinita. Ceva acolo se invata prost sau aproape deloc. La serbari se vad “rezultatele”. Nu are deficiente de invatare, dimpotriva, e o fetita perfect normala pentru varsta ei (5 ani jumate). Am observat ca prinde mult mai multe acasa si invata mult mai usor decat la acea gradinita. Ma rog, poate gresesc sau poate nu insa la banii care dau pe acea gradinita, ar merita sa se vada ceva imbunatatire, nu crezi?

      In legatura cu visul meu de a deschide o gradinita, e o chestie care o am de ceva vreme. Ramane de vazut daca voi avea banii necesari mai incolo, daca voi putea sa fac realizabil acest lucru. Ramane deocamdata la nivel de idee, nu ma hazardez sa spun mai multe ca nu are rost.

    • #43

      Off-topic : @Arhi, de ce nu-mi recunoaste e-mail-ul cu poza?

    • #44

      pentru ca nu exista yahoomail.com. am editat eu.

    • #45

      @RealRoxi: am observat copii care au fost la gradinita si au facut germana-engleza si crede-ma ca au invatat mult mai multe decat la acea gradinita unde merge momentan nepoata prietenului meu. Repet, nu este vorba sa invete sa vorbeasca de nota 10, fluent, sa scrie si sa citeasca in germana de zici ca e Einsten, insa daca dupa 2-3 ani la acea gradinita nu se vad imbunatatiri, inseamna ca undeva exista o problema; ori metoda educatoarei e gresita de a invata acei copii ori nu se ocupa suficient de ei. Nu sunt niste parinti exigenti si nici nu cer minuni dar totusi, ceva trebuie sa se vada, nu?

      In primii 6 ani de viata copiii trec printr-o perioada in care invata mult mai usor limbile straine. Daca acel copil este expus interactiunii cu o limba straina mai devreme, mai repede cresc sansele sa invete bine si astfel creste ai abilitatea lor de a intelege si de a se exprima in acea limba (si mai ales ca ii ajuta si mai incolo la scoala). Acuma daca ii pui sa invete prin metoda fonetica (adica expunerea la sunetele limbii engleze) si metoda de predare narativa, ei bine, sunt mult mai castigati. Bineinteles ca activitatile astea trebuie observate de catre fiecare educator in parte si sa caute procesul de invatare adecvat daca nu vad imbunatatiri in acest sens, chestie care eu n-am vazut-o la nepoata prietenului meu la gradinita aceea, decat acasa. Parintii si rudele sale se ocupa mai mult de ea decat o fac cei de la gradi, ceea ce e pacat ca se pierde timp si bani aiurea.

    • #46

      @Arhi: multumesc frumos, nu mi-am dat seama. Sunt pe alt calculator si cum nu folosesc des acea adresa de mail, nu mai tineam minte cum se scrie.

  11. am mai pus întrebarea asta pe aici: de ce ne ducem copii la grădiniţă? care sunt beneficiile pentu ei? există? ce învaţă acolo şi n-ar putea să înveţe acasă? cele mai multe educatoare sunt nu necalificate, că sunt acoperite de diplome, ci fără chemare. când lucrezi cu copii prima condiţie ar să iubeşti copii. necondiţionat. cele mai multe dintre ele fac munca asta pentru că, în ciuda salariului mic, au diverse comisioane şi atenţii de la părinţi, venituri neimpozitate de nimeni dar care le suplimentează bugetul şi, una peste alta, e un loc călduţ şi lejer cu nşpe mii de vacanţe plătite. nevoile copiilor? pretenţiile părinţilor? mai dă-i încolo, prea multe ifose, lasă că am eu ac de cojocul lor. deci, cu ce vine acasă copilul şi vă surprinde? lucruri bune nu înjurături şi altele. ce li se explică despre toleranţă, de exemplu, despre compasiune şi înţelegere pentru nevoile altora? despre faptul că suntem diferiţi dar trebuie să respectăm nişte reguli? despre cum să cunoşti lumea dincolo de excursiile în Turcia sau în Grecia alături de părinţi. despre cât de mare şi diversă e lumea asta. despre artă ca mijloc de exprimare, că tot plătim diverse opţionale. vine cu aşa ceva? întreb şi eu pentru că a trecut destul timp de când am avut contact cu grădiniţele şi sunt curioasă dacă tot acele cântecele stupide învaţă?

    • #48

      eu o duc pentru a socializa cu alti copii si pentru a invata sa se poarte intr-o comunitate.

    • #49

      Fa un exercitiu de imaginatie, ca iti duci copilul in clasa 1 si nu a trecut pe la gradinita, crezi ca ii va fi usor sa se adapteze? nu e despre cantece, despre cat de proasta sau desteapta e vaca ce il supravegheaza ( atata trebuie sa fie cu ochii pe ei), e vorba ca isi consuma energia necesara si se socializeaza cu alti copii. Tu vrei sa te surprinda copilul? nu vrei sa fie in maini bune pana esti la serviciu? cam prea multe asteptari dar tu ce dai la schimb?

    • #50

      Comisioane si atentii de la parinti? Exista si asemenea educatoare, dar voi de ce le oferiti? Venituri neimpozitate? Haha? Care-s alea? Loc caldut si lejer? Daca esti din Bucuresti hai pe la mine o saptamana sa iti arat ce “lejer” e a ai 26 de pitici si sa lucrezi cu tot! Nspe mii de vacanta platite? Auuuu…cred ca eu le-am ratat pe acelea. Te lauzi ca ai avut contact cu “gradinitele”, care? 2-3. Te rog, spune-mi ca piciul tau nu va fi trufas!

    • am mai spus contra cost. că şi dacă e gratis acum e doar aşa … de amorul artei, că la şcoală sau grădi nu au de nici unele şi totul trebuie cumpărat de părinţi. de la ce mănâncă până la creionul cu care scrie. singurul lucru pe care nu-l plătesc ar fi salariile angajaţilor plus câteva cheltuieli administrative (la liceul unde a învăţat fii-mea, la sfârşit de an s-au strâns bani pentru că nu mai erau fonduri pentru plata energiei electrice, aşa că?), doar că la ce salarii au, împărţit la numărul de copii n-ar fi mare brânză să-l plătesc şi pe ăla. aşa că dacă tot dau un ban de ce să nu am pretenţii? nu pretenţii absurde. şi da, un copil poate merge la şcoală fără să treacă pe la grădi. nu e absolut nici o problemă. că oricum de la anul ăsta pregătitor vin copii care habar n-au de nici unele.

    • #52

      @raducu:

      Niste taxe da la schimb de cativa ani buni si o sa tot dea si dupa ce iese copilul din sistemul de invatamant.

    • #53

      pai tocmai tu ai spus ca nu platesti salariile angajatilor la gradinita, la gradinitele particulare poti sa platesti o suma intreaga daca te tine buzunarul, calculeaza aia inainte tot sa zicem 1000-1500 lunar si nu iti mai freaca capul cu alte cerinte, la scoli particulare de asemenea da-ti copilul la Transylvania college sa vezi ce bine sunt organizati si nu iti cere nimeni bani de fondu clasei, scolii si alte rahaturi, in plus acolo se aduna profesionistii ca sunt platiti mai bine ca la stat. In concluzie cand vrei un nivel de trai ridicat scoti banul.

    • Răducu şi care e diferenţa între stat şi particulară? ca bani. aproape nici una. la stat la program normal plătesc cel puţin 300 de lei masa, pe urmă, cum era la fii-mea, balet, pian, engleză şi germană, adică încă 160 de lei lunar (10 lei fiecare şi erau săptămânal), fără teatre sau alte plimbări. cu rechizite cu tot şi cu altele ajung undeva 600-700 de lei lunar. dacă nu mai mult. 200 de euro cred că este şi o grădiniţă particulară unde, teoretic, nu mai trebuie să duc nimic. ce discutăm?

    • #55

      C opii trebuie sa invete de mici sa socializeze. Daca stau mereu cu bunica care: Nu alerga ca cazi, nu te pune pe iarba ca te murdaresti, nu… nu… nu…
      E traumatizant pentru copil.
      Ca sa nu mai zic ca ajung cu probleme de integrare.

  12. #56

    Pe fiu’miu l-am dat la o grădiniță particulara cu program prelungit. O data pe luna le vine o doctorița pentru control și în fiecare an li se face exudatul. Orice ieșire in oraș sau în afara lui a fost asigurata de gradinita. Luna viitoare se pleacă la gradina zoologica din szeged, tot din banii gradinitei.
    Mi se pare ok și copilul merge cu drag la gradinita.

  13. #57

    Bai, io nu stiu unde traiti voi, da’ mie mi s-au cerut 69 de lei pe caiete de exercitii suplimentare (clasa I). Optional. Atat. Sunt tare curios ce reprezinta aia 450 de lei, sa daca includ si after-school-ul, asta n-are legatura cu invatamantul gratuit, e optiunea fiecaruia.

    Anul trecut, la clasa 0, am adus fiecare dupa posibilitati: unul un calculator, altul a montat aer conditionat, unul jaluzele, depinde pe unde lucreaza fiecare. Da’ n-a cerut nimeni nimic.

    • #58

      la mine la fel. depinde si de gradinita si de invatatoare. daca dai peste o din aia care vrea la sfarsitul gradinitei sa ai ba 2 case cu 3 etaje cotizezi. daca nu nu prea ai probleme. retardatii astia de aici care au impresia ca daca vrei sa iti dai copilul la gradinita “TREBUIE” sa dai nush cate milioane pentru “caiete speciale” aka porcarii de bagat bani in educatoare si edituri mana in mana cu educatoarele sunt exact genu de gusteri pe care invatatoatele de mai sus isi fac averea.

    • #59

      Ai facut sau nu 69 pina la urma? Ca eu nu inteleg…

  14. #60

    Pentru copiii care chiar au posibilitati materiale proaste acasa, statul ar trebui sa plateasca lucrurile astea suplimentare. Atitudinea tipic romaneasca: sa ne dea statul x si y, ca noua ni se cuvine, a fost la moda in perioada comunista. Astazi, daca nu muncesti si procuri,nu iti da nimeni absolut nimic.

    La gradinita platesti banii aia pentru materialele pe care le foloseste copilul tau. Caiete speciale , materiale de lucru manual, activitati extrascolare, cursuri de engleza, etc.
    Nu face nimeni ore de dans gratis, ore de limba x, cursuri de arta plastica. Daca nu puteti plati pentru asa ceva, puteti refuza materialele, dar nu va asteptati ca plodul sa exceleze mai tarziu in vreun domeniu sau sa fie multilateral dezvoltat.

    Gradinita, scoala, liceul iti ofera conditii mediocre , scopul lor este ca un copil sa aiba o cultura minima, chestii bazice. Sa scrie, sa citeasca, sa faca operatii matematice si sa se exprime binisor in limba romana.
    Nu ti-l face nimeni olimpic la matematica si chimie si nu ti-l invata nimeni fizica cuantica gratis.
    Statul roman nu formeaza elita. Parintii care investesc in educatia unui copil cu potential intelectual formeaza elita.

    E in interesul unui stat sa aibe Asi in diferite domenii, dar asta nu se mai intampla de mult in Romania. Acum parintele suporta cat poate, copilul bun invata pe rupte, ajunge la un nivel, emigreaza si e remunerat consistent pentru asta. Romania n-a investit mare lucru, nu castiga mare lucru. Copilul, parintii care au platit meditatii si materiale suplimentare, au numai beneficii in final.

    Stiu pe cineva care in timpul facultatii de cibernetica a fost sarac lipit pamantului, traia intr-o baraca improvizata. Au mancat parintii si inca un frate margarina ca sa ii plateasca facultatea. Nici n-are rost sa dezbat cum traieste acum baiatul asta si ce masina conduce si cum isi ajuta parintii, etc.

    • #61

      Exista scoli si licee in care profesorii chiar se ocupa de cei peste medie. Si o fac gtatis. De aici sunt olimpicii.

    • #62

      Exista chiar un Centru al Olimpicilor pe care il finanteaza statul, dar iesirile, activitatile suplimentare sunt platite de parinti. Vrei sa-ti spun ca nu e gratis?!
      Ca sa ajunga olimpic la matematica si fizica, i-au platit parintii ore cu profesor universitar, 120 de ron 2 ore jumate, de 3 ori pe saptamana.
      Mama kinetoterapeut, tatal ceva IT-ist. Pentru a sustine copilul, tatal munceste 8-9 luni dintr-un an intr-o tara straine.
      Crede-ma, ca face cineva cu 15 copii dintr-un liceu ore suplimentare, nu e acelasi lucru cu unul caruia i se ofera 7 ore jumate atentie 100% intr-o saptamana, fix pe ritmul si cunostintele lui.
      Nu e gratis si e infiorator de greu sa sustii un copil dintr-asta. Am vazut, mi-a placut si am apreciat, dar eforturile mi se par…wow. Ca sa nu mai zic ca performanta se face din clasele mici. Ia copilul de la scoala, du-l acolo, ia-l de acolo, fa-i un sendvis, pune-l sa faca teme si sa se pregateasca pentru liceu, dar da-i si timp de repaus.

      Parintii copiiilor astora muncesc de le sar capacele, iar rezultatele sunt pe masura. Stiu c-ar fi frumos sa lasi copilul 2 ore dupa scoala, ii faci dimineata un sendvis si e medaliat, dar in spatele aplauzelor, sunt n ore de sacrificiu si aici vorbesc de copil care a ajuns cu 2 materii pe tara: mate si fizica.

    • #63

      Eu vorbesc despre tractoare, tu despre carnati.

    • #64

      La ce bun pentru Romania sa bage bani in olimpici cind apoi nu are ce face cu ei si ii trimite in alte tari?
      Fetisul asta cu olimpiadele este de pe vremea comunismului cind acele medalii aratau capitalistilor inbuibati ca in Romania se face scoala. Are Romania centre de cercetare sa profite pe urma acestor olimpici? Nu. Si atunci…nu e risipa de bani si energie?

  15. #65

    Buna. Lucrez la stat si pot spune ca parinti platesc undeva la 14 lei/zi pentru hrana copilului(o masa de dimineata, o gustare pe la 10, o masa de pranz si o gustare care se da la ora 1 pt. cei care pleaca sau dupa trezirea de amiaza).
    Ar fi cateva lucruri de clarificat:
    @Delia…nu educatoarele din gradinitele cu program prelungit isi iau nasul la purtare, ci doar Directorul ar putea, dar nu exista discriminarea copilului pt. ca ai lui platesc la zi sau au intarziat cu plata hranei(nu neg ca exista altfel de discriminari). Tu vorbesti de reduceri, dar mergi si intreaba la Circul Globus ce reduceri le ofera educatoarelor, caietele auxiliare de care vorbesti sunt propuse de educatoarele grupei si cineva din COMITETUL DE PARINTI da comanda si plateste/primeste.

    @Mihai…e si normal a nu fie primiti copilasii sub 3 ani la gradinita, anul trecut au existat cateva asa-zise Grupe Mini si crede-ma ca au avut asa de multa furca cu cei mici incat anul acesta Inspectoratul a decis sa nu se mai faca, exista si CRESE pentru cei sub 3 ani(nu stiu ce socializare poate face un copil sub 3 ani, nu am spus peste 3 ani).

    @liliana…daca toate educatoarele sunt cam tampitele(indiferent de stat/privat), presupun ca tu nu ai dat copilul la gradinita, fiindca puteai sa-l inveti mult mai multe lucruri tu, asa-i?

    Am Liceul Pedagogic, merg pe 24 de ani. Am luat titularizarea si definitivatul. Remuneratia mea atinge 1000 lei lunar (program 7:30 – 13:00/ 12:30 – 17:30, cu mentiunea ca exista o sedinta saptamanala de 2-3 ore in afara programului, plus completarea de tot felul de hartii, dosare, planificari cat si PREGATIREA LECTIILOR). Mi-as dori sa mergeti o saptamana sa va asistati copilul in grupa, sigur Directorul va ofera aceasta posibilitate, sa ii observati comportamentul alaturi de alti 25 de asemenea pici.

    • şi, iubeşti copii? că la 25 într-o grupă mi se pare cam mult. cum îi înveţi una şi alta că doar sunt diferiţi. unul e mai iute şi prinde din zbor, altul e mai dificil, etc… iar de treaba asta cu salariile m-am cam săturat. nu te obligă nimeni să fii acolo. la banii ăştia poţi să te angajezi ca bonă (ba s-ar putea să iei şi mai mult) şi să ai grijă de unul singur, maxim doi, plus că nu mai completezi tot felul de hârtii. iar creşele astea unde sunt? la mine în sectorul 4 ştiu doar una singură. atât.

    • #67

      @liliana

      Lasa-ma sa inteleg, nu ai absolut nici o problema ca persoana care iti ingrijeste copilul castiga un salariu de mizerie ce declanseaza frustrare ? Nu-i treaba ta cat castiga este ? Tie sa-ti dea statul o persoana iubitoare care sa-ti ingrijeasca copilul iar tu sa platesti 2 lei ? Nu le iau partea celor de la stat, in general am o repulsie fata de multi dintre ei, dar sa fii ok cu salarii mizere si sa ceri si performanta inseamna ca nu stii pe ce lume traiesti.

      Totul costa in viata, inclusiv educatia copilului tau, pe mine ma intereseaza foarte tare cu cat sunt platiti cei care au grija de copilul meu pentru ca nu exista performanta fara motivatie.

    • #68

      bah! sa-mi bag plapuma in ea de treaba!
      te saturi de salariul persoanei care iti educa copilul, dar de salarul de 4000 de lei a celor din primarie nu te saturi?
      youngcons.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/09/I_don_t_want_to_live_on_this_planet_anymore.jpg

    • aş vrea să ştiu câţi dintre cei de pe aici au salarii mai mari de 2000 de lei. nu cu cât ci câţi? ce program au zilnic? fix de 8 ore? că patronul dacă îţi dă un ban apoi vrea şi rezultate. e firesc. ce vină am eu că salariile lor sunt aşa cum sunt? ştiu oameni care pentru 1000 de lei lunar muncesc zi lumină. nici asta nu-i corect. şi-atunci? george. nu le cer să zboare pe lună, le cer, dacă au acceptat slujba asta, să o facă cum trebuie. e aşa de greu?

    • #70

      Eu am si lucrez de la 9 la 5.

    • #71

      @liliana
      1. Teoretic e drept, te-ai angajat la o treaba fa-o. In practica tu poti sa-i ceri ce vrei, ea poata sa-si bage picioarele in cerintele tale pentru ca simte ca nu merita. Si s-ar putea sa aiba dreptul moral sa-si revizuiasca atitudinea in functie de motivatie. Sa-si gaseasca ea alt job mai bine platit ? Ha, gaseste-ti tu pe altcineva daca nu-ti convine. Vrei ieftin si bun ? Poate alta data, mai ales cu atitudinea de “mi se cuvine pentru ca sunt liliana” Intelegi cum functioneaza lumea in care traiesti ?

      2. Si daca tot suntem atat de exigenta, sper ca nu care cumva ti-a scazut motivatia vreodata la locul de munca, daca te-ai angajat la o treaba sper ca ai dat maxim si nu ai suparat vre-un client de-asta care crede ca merita si un masaj pentru 10 lei.

    • #72

      daca ai numai 24 de ani, 1000 de lei pe luna si te plangi, mai ai o speranta. schimba -ti numele din educatoarea in SEDUCATOAREA. succes garantat.

  16. #73

    Invatamantul in esenta e gratuit.Adica nu te conditioneaza statul sa platesti o anumita suma pentru a beneficia copilul tau de educatie.Dar statul nu are puterea financiara sau nu vrea sa suporte si celelalte costuri: manuale, caiete, rechizite, videoproiectoare, cocaina, excursii, plimbari etc.Asa ca fiecare parinte trebuie sa mai scoata o suma de bani in plus pentru cele amintite mai sus.

    • #74

      “manuale, caiete, rechizite, videoproiectoare, cocaina, excursii, plimbari”. aparent multe lucruri trebuie cand nici nu stii sa citesti, pe vremea mea era de ajuns un abecedar :/

  17. #75

    “Școala de stat e gratuită, grădinițele și creșele sunt un ajutor pentru părinți.”
    Wait for it sa ajunga ai tai copii la scoala sa vezi ce gratuita e 🙂

    • #76

      Nici ce consideri ca-i gratuit, nu e chiar gratuit pentru ca se reflecte in taxe (la uni mai putin decat la altii). Ca si asigurarile de sanatate. Asteapta sa te imbolnavesti serios sa vezi cata “gratuitate” iti ofera.

  18. ce înseamnă gratuit? sau gratuitate este numai atunci când primesc ceva la promoţie? cum se traduce treaba asta cu şanse egale? ce fac eu cu copilul meu în particular este altă poveste. că este la stat sau la privat nu mă opreşte nimeni să-i pun meditator de care vreau. important este un principiu pe care ar trebuie să-l apărăm cu toţi. învăţământul de stat este obligatoriu şi gratuit. pentru toţi.

  19. #78

    @ Liliana “Bila de grasime” Esti o grasa tipica cu gura mare.Probabil iti si maltratezi copilul, nu neaparat fizic, mai degraba emotional.Sfatul meu pentru tine este sa taci dreacu din gura.Nici macar nu vreau sa vad sani deoarece esti grasa si oricum sanii sunt lasati.Asa ca taci si slabeste.

  20. şi pentru doamna educatoare care e pe aici, cum lucrează cu 25 de prichindei? am mai spus, 25 sunt greu de stăpânit, plus că, dacă îi înveţi ceva nou, unul prinde din zbor altul nu pricepe de nici un fel. cei isteţi se vor plictisi, iar cei mai puţini isteţi nu vor înţelege. asta e valabil şi la şcoală. nu ai timp, efectiv, să te ocupi de toţi. deci, cum le captezi atenţia la toţi deodată? dacă e să vă zbateţi pentru ceva, cei care aveţi copii la şcoală sau grădi, faceţi front comun, mai puţini copii în clasă. undeva între 15 şi 20 e suficient. dacă sunt mai mulţi e greu să găseşti cadenţa.

    • #80

      Pe vremea lui Ceausescu, cand toti sunt de acord ca invatamantul era maio bun, clasele erau de 40 de elevi. La clasa 1 in 1986 am avut 41 de colegi. Am terminat clasa a 8-a 27 dupa ce in 1990 s-au infiintat alte clase pentru a reduce din numarul de elevi pe fiecare clasa.

    • nu era mai bun, era la fel. tocmai de-aia nu contenesc să mă întreb ce progrese am făcut.

  21. #82

    99% dintre parinti iti spun cand ii intrebi ca pentru copilul lor sunt in stare sa faca orice. Asta pana ajunge la scoala, moment in care acesti parinti asteapta ca “orice-ul” sa fie facut de stat.
    Stati si va lamentati ca nu e invatamantul gratuit ca trebuie sa platesti 2 caiete si 3 pixuri. Pai salariul profesorului, cheltuielile cu constructia si intretinerea scolii, curent, apa, canalizarea de la scoala…toate astea sunt gratis. Eu as zice ca ar trebui statul sa va dea gratis caietele alea si sa va puna sa platiti pt salarii si intretinerea scolilor. Ce parere aveti?!

    • de ce nu? un caiet de 48 de file poate fi cumpărat cu 50 de bani. la câte taxe şi impozite plătesc care-i problema?

    • ţi-am mai spus că la câte se cer pot plăti într-un an, împărţit pentru fiecare copil (sunt mulţi copii într-o şcoală sau grădiniţă) şi salariile şi întreţinerea şcolii. că doar asta va însemna din total cheltuilei undeva la 5% pe fiecare copil.

    • #85

      Un invatator are salariul 1000 de lei. La acesta se adauga impozite si taxe…deci 2000 de lei. La o clasa de 25 de elevi ar trebui sa plateasca fiecare copil 80 de lei lunar doar pt salariul “lu’ Doamna”. Avand in vedere ca exista personal administrativ (secretare, paznici, femei de servici, contabile, etc, fiecare elev ar trebui sa cotizeze lunar pt salarii in jur de 100-120 de lei. La acesti bani se adauga apa, telefonul, internetul, curentul electric, incalzirea pe timpul iernii, papetaria din secretariat, solutiile de spalat WC-urile si geamurile sau pe jos, maturi, saci de aspirator, etc, etc deci s-ar ajunge lunar pe cap de copil la 200-250 de lei.
      Mai pun zugraveala din timpul verii, interior si exterior sau pupitrele cumparate sau reparate?!.
      Cum ar fi daca pe langa caietele alea de 20 de lei v-ar cere lunar scoala vreo 300-350 de lei?!

    • #86

      clementine ce caiete speciale trebuie unor copii care nici macar nu stiu sa scrie sau sa citeasca. cartile de colorat sunt iftine si se gasesc.. lasa vrajeala cu “caiete speciale”. ce dracu fac niste copii care nu stiu sa scrie sau sa citeasca pe caiete speciale.

    • #87

      Invata sa scrie si sa citeasca. Eu in 1986 a trebuit sa cumpar (parintii adica) un caiet special cu un carioaj anume imprimat pe fiecare foaie (nu de matematica sau de dictando), caroiaj care m-a ajutat sa desenez bastonase si liniute. Arata asa pagina: i384.photobucket.com/albums/oo283/anila_2008_photo/LiniaturacaiettipI.jpg

      Retine! Asta era in 1986 adica inainte de revolutie.

    • #88

      asa aveam si eu. eu am trecut pe dictando printr-a 3 cred.erau niste caiete obisnuite. nu costau chiar mult. de la caiete din astea cu liniute pana la costuri de milioane e cale lunga

  22. #89

    Scolile, din pacate, nu sunt pentru toata lumea, si din cauza saraciei nu au toti copiii acces la educatie. Tre’ sa cotizezi constant, inca de la gradinita pana la facultate pentru toate prostiile.
    Cea mai absurda situatie de genu’ mi s-a parut in timpul liceului, cand am dat fiecare cate 100 de lei pentru o plasma. S-au strans 40.000 de lei, iar plasma nu a fost folosita de mai mult de 5-6 ori in scop educational in 3 ani, ci doar pentru filme si muzica. Plus manuale de 50-60 de lei fiecare, uniforme de peste 200 de lei pe care nu le-am purtat niciodata, cadouri pentru profesori de cateva ori pe an, mai o schimbare de jaluzele, alta de scaune, de banci etc. Am fost la unul dintre cele mai bune licee din judetul meu, poate d-acolo pretentiile materiale, dar chiar daca aproape toti ne permiteam sa dam acesti bani, nu poti sa faci abuz de chestia asta. Pentru ca asta era argumentul suprem al dirigintei: ” La situatia voastra nu puteti sa dat x lei pentru nu stiu ce, pai se poate… si aia din clasa z si-au luat.”

    E si vorba aia cu ”nu e prost cine cere, prost e cine da”, dar la gradinita sau in clasele primare, daca refuzi sa dai bani aiurea, copilul va avea de suferit, va fi marginalizat de colegi sau invatatoare si niciun parinte nu vrea asta.

  23. #92

    Intr-o tara unde toate-s vai de pula lor, nu ai cum sa ai invatamant sau educatie gratuite. Pentru a avea sisteme gratuite, trebuie sa ai taxe, pentru a avea taxe, trebuie sa ai oameni care sa lucreze si sa plateasca acele taxe, pentru a avea oameni care lucreataza, trebuie sa ai locuri de munca si nu dinalea de cacat, unde sunt platiti oamenii cu salariul minim pe economie, ci locuri de munca bine platite.
    Daca nu rezolvi cauza unei probleme, nu poti sa previi efectul.

  24. #93

    lol toti fraierii de aici care au impresia ca prichindeii lor au nevoie de “caiete speciale” si nush ce echipamente speciale. bah astea sunt doar smecherii ca sa mai bage invatatoarele,editurile si directorii bani in buzunar copii vostri au vreo 2-3 ani nici nu stiu sa citeasca si sa scrie si ei au nevoie de caiete speciale. loooooooooooooooooooooooooool. apropo voi la gradinita cand erati mici invatati ceva de pe caietele alea speciale sau faceati ca mine si frecati brambura pe acolo.lol, ce naiba inveti din caietele alea speciale lol……multe edituri si directori si-au facut case pe smecherii din astea.

  25. #96

    Curiozitate. In romania se plateste gradinita progresiv in functie de castigul anual al parintilor sau este o taxa fixa pentru toata lumea ?

  26. #97

    din momentul cand incepe grupa mica la gradinita, automat platesti, ca parinte, 190 lei/luna pt mancare, fara discutie. apoi; activitati, cadouri cadre didactice, fond de jucarii, asternuturi etc
    PULIME: INVATAMANTUL IN ROMANIA NU ESTE GRATUIT!!!!!!!

    • #98

      Mancarea, activitatile extrascolare, cadourile catre cadrele didactice, fondul de jucarii sau asternuturile de acasa ca ti se pare ca cele de la gradinita sunt mizere, nu fac parte din invatamantul gratuit. Invatamantul gratuit inseamna ca nu platesti salariul invatatorului si utilitatile scolii(apa, curent, internet, banci, tabla, creta, caldura).

    • #99

      PULIME!!!! Acasa mananca fiu-tu de 190 de lei 22 de pranzuri cu 2 feluri de mancare?! Adica mananca acasa fiu-tu de 8lei si 60 de bani 2 feluri de mancare pe zi?
      PULIME!!! vrei ca statul sa-i plateasca lu’ fiu-tu si mancarea astfel incat sa nu o mai platesti tu?!! Adica faci copil si vrei sa imparti cu statul cheltuielile de haleala a lu’ ala micu?! Bun asa…

  27. @Clementine
    Tu prea ții cu ursu, serios. Citești printre rânduri, răspunzi doar la ce vrei tu. Toți îți spunem că aceste opționale de care vorbești tu sunt de fapt “obligatorii” și tu nimic, …. batman, batman.

    Ponta, mamă, tu ești ? Tu vrei cumva să ne convingi să trecem la tablete ?

    • #101

      Si uniformele sunt obligatorii. Vrei sa ti le plateasca statul?!

  28. eu una am terminat cu toate astea, mă aşteaptă altele. da, am mers la grădiniţă, de la grădiniţă în sus sumele cresc că de, şi nevoile sunt altele şi orice se plăteşte. deci, am dat bani pentru manuale suplimentare, caiete speciale, CD-uri de tot felul, am plătit bănci, uşi, parchet, zugrăveala de peste vară, hartie pentru imprimantă, inclusiv hârtie igienică şi şerveţele, şi câte şi mai câte că le-am uitat. am dat bani pentru bodyguarzi (ăştia se plăteau semestrial şi au fost pe lista de plăţi în toţi anii ăştia), pentru factura la energia electrică (am mai spus, şcoala nu mai avea fonduri), fondul clasei, fondul şcolii, excursii, vizite, cadouri pentru profesori cu diverse ocazii (aici n-am ajuns să îmi ceară 500 de lei cum s-a ajuns pe la tv) şi ce o mai fi fost. n-am cerut în schimb decât să văd o preocupare pentru copii. aş fi vrut ca măcar o dată să primesc de la şcoală un sfat de la un specialist, ceva de genul copilul dvs. are talent pentru … dar n-ai să vezi. când era la grădiniţă plăteam o oră de balet şi o oră de pian. poate îmi explică cineva ce balet şi ce pian poate face un om cu 25 de copii într-o oră? o singură dată pe săptămână? şi da, dacă nu plăteai pe cel în cauză îl lăsau singurel într-o sală. eu una n-aş fi avut inimă, ca educatoare, să-l las aşa, l-aş fi luat cu mine, unde stăteam eu stătea şi el, că suntem oameni iar copii au o anumită drăgălăşenie ce îţi topeşte sufletul. aş fi vrut să văd la aceste cadre didactice o preocupare pentru ceea ce fac. la noi, în şcoli şi grădiniţe, se practică pedepsele, trasul de perciuni, trimisul la colţ şi, dacă e ceva mai multă gălăgie, scos afară, pe hol, în faţa uşii ca un căţeluş. vi se pare firesc? mie nu. în 12 ani de şcoală ai fetei, plus grădiniţa aş fi dorit să văd în ochii educatoarelor, învăţătoarelor şi-apoi al profesorilor drag pentru ceea ce fac nu sictir şi blazare cât curpinde. speram ca lucrurile să se fi schimbat între timp dar văd că nu. şi e păcat. de la grădiniţă copii ar trebui să înveţe toleranţa şi nu faptul că unul e prost doar pentru ai lui nu au avut bani să-i cumpere nu ştiu ce caiet sau să facă nu ştiu ce curs care oricum nu-i folosea la nimic.

  29. #104

    Scoala e gratuita si se face cu tabla si creta dar banuiesc ca multi vor cu televizor, proiector, tablete adica copii sa invete dupa standardele de acum nu la fel cum a fost acum 50 de ani, dar pentru asta se plateste. Statul iti da baza dar daca vrei extra se plateste. Vrei copilul tau sa fie tinut 8 ore la gradinita cu jucarii de lemn din secolul trecut sau vrei un tv , proiector, calculatoare , iesit la film, zoo, alte excursii ?

  30. #105

    Eu sper ca, pana ajunge copilul la varsta pentru intrarea in scoala, invatamantul sa nu mai fie obligatoriu. Asa o sa poata beneficia de un invatamant gratuit.

  31. #106

    Nu, bai, pt ca se scot super bani din “extra materiale” si tu habar nu ai sau te faci ca nu ai si zici “las-o asa”. problema e cu unul care nu are bani, a facut un copil pe care il tine intr un minim decent si nu are resurse pt toate inventiile astora, iar copilul, e posibil sa fie pus la colt de doamna (sunt si doamen din astea cu duiumul pt ca nu le face nimeni nimic pt comportament inadecvat la locul de munca).

    Mancarea pe care o manca un copil e si aia cu profit. Fierbe un pui la 30 de insi si iti cere 10 lei pe portie.

    Astia fac legea in scoli, baga pe gat toate prostiile si lumea plateste. Ce pizda masii mai e gratis daca eu platesc zugraveala, spal perdele, platesc scaune, tabla, dau sute de lei la doamna drept cadou, super costume (costa de te ustura gaura curului la intrare sau iesire/ dupa caz) la serbarile inchipuite ale doamnei/parintilor ahtiati dupa bling bling si “snobareala”.

  32. #107

    Imi place inversunarea si siguranta unor mamici care stiu ca educatoarele se imbogatesc din acei bani.
    Sistemul merge cam asa: incepe un nou an scolar, ai gradinita si personalul, statul nu plateste nimic in plus de genul materiale. Caiete, fise, jucarii, lipici, culori, etc, nimic. Asa este, nu e normal sa platesti ceva pentru educatie, aici sunt de acord, insa in acelasi timp incercati sa mergeti cu copilul in bucatarie si sa stati acolo 4 ore, fara nici o alta jucarie, vedeti ce il puteti invata sau cum il puteti invata ceva.
    Ca nu sunt manevre si prin gradinite, ca nu sunt educatoare care isi iau niste comisioane pe acolo? E foarte probabil. Sa blamezi insa o clasa sociala doar ca asa ti se pare tie, dupa ureche, e putin prea mult.
    Nu am vazut pe nimeni pe aici sa stie sau sa spuna concret ce fonduri aloca statul pentru materiale didactice in gradinite, insa nu ordonatorii de credite sunt de vina, nu ministerul, aia de jos, evident.
    Si se uita ceva – nu e musai sa dai copilul la stat, daca acolo sunt toate infractoarele astea, il poti da la o gradinita privata, plati aceeasi suma de bani si vezi ce iti ofera de exact aceeasi bani, sau mergi si fa-le calcule la privat de cat ar trebui sa iti ceara, vezi daca merge faza.

    • #108

      taticutule inversunat si sigur de tine, da, da….nu sunt bani de rechizite si directoarea de la gradinita face banuti buni cu pomisori ornamentali, cica se usuca in draci si trebuie inlocuiti de n ori pe sezon.

      Un post din asta de conducere se da pe bani buni pt ca e mult de muls. Problema e ca vacile stau la muls de doua ori. O data cand isi platesc taxele si nu isi cunosc drepturile si a doua oara cand dau bani ca nu au copiii rechizite. A, si dau in cap ca lumea e saracie si nu vrea sa contribuie la buna educare a copiilor, cica sunt niste saraci cu buza umflata care se inmultesc fara raspundere.

      Sistemul e corupt si noi ne-o batem unii de altii ca niste fraieri!!!

    • #109

      Se pun banii la comun (unii mai mult, altii mai putin si altii nimic) iar tu te intrebi de ce si-o bat unii de altii ? Asta e rezultatul pentru ca asta e planeta pe care traim, fiecare individ are propria parere. Nu va exista niciodata dreptate sociala, fa cat poti pentru tine si cei dragii si nu astepta dreptatea colectiva sa-ti rezolve problemele.

  33. #110

    Toată lumea să schimbe suta aia de euro de sub fața de masă.

  34. #111

    sor-mea a mutat-o pe nepoata-mea in clasa 1 la alta scoala (fata de unde a facut clasa 0). aici i-au cerut 500 lei fondul clasei, pentru ca si ceilalti au platit suma asta anul trecut. desigur, nu conteaza ca nepoata-mea face maximum 4 ani in clasa respectiva, suma e musai sa fie aceeasi. pe langa asta, a trebuit sa plateasca 300 de lei pe banca (material + mana de lucru), pentru ca erau doar 28 de banci in clasa si toate erau ocupate. bineinteles, banii astia nu s-au scazut din aia 500… cu toate ca ceilalti au gasit cele 28 de banci in clasa anul trecut, neplatindu-le ei.
    faza si mai naspa e ca a platit si anul trecut in clasa 0 cateva sute de lei la vechea scoala, bani pe care nu are cum sa-i mai vada vreodata 🙂 ca s-au investit in proiector, tabla inteligenta, imprimanta etc. iar tabla inteligenta a stat la sor-mea in pod toata clasa 0, pentru ca nu au avut cand sa o foloseasca 🙂

  35. #113

    e foarte aiurea.

    daca nu sunt resurse financiare suficiente incat sa se asigure un invatamant cu adevarat gratuit (cum oficial se numeste), mai bine sa infiinteze o taxa fixa si aia sa fie, nici un banut in plus, 0 bani peste.

    copiii mei au fost la gradinita, apoi anul pregatitor la scoala si anul asta au intrat in anul 1, nu ne-au cerut nimic, toate materialele necesare (carti, caiete, creioane, pixuri, acuarele, pensule, plus dumnezeu stie ce mai folosesc ei la scoala) le au acolo.
    pranzul e gratis la clasele mici.

    deci ce costa: cumparam uniformele, ghiozdanul (ca au emblema scolii si nu-i voie cu altele) si echipamentul sportiv, platim excursiile, restul este gratis.

    excursiile le platim, dar copiii din familii cu venituri minime nu sunt lasati deoparte, plateste scoala pentru ei. in orice caz, orice excursie au avut pana acum, muzee, locuri istorice, la mare etc (in functie de ce invata la scoala, excursia are legatura cu subiectul), a costat cam 5-6 lire de copil, deci putin.

    in fine, in Ro e evident ca nu e gratis. 500 de lei pentru scoala si asta asa, de inceput de an? e foarte mult. plus cadouri pt profesori?
    adica, cum e de fapt, stii macar cat vei plati intr-un an, cam cat plateste un parinte de copil clasa 1 de ex, pe an?
    nu ar fi mai bine sa se recunoasca oficial ca invatamantul nu e gratuit si sa puna o taxa, asa macar sa stie toata lumea cum isi organizeaza banii?

  36. #114

    Copiii, ca si masina, nu-s pentru toti. Fara suparare.
    Tu nu ai dupa ce bea apa dar te reproduci?
    Sunt unele lucruri in viata care se fac la un anumit moment sau dupa ce iei o rata, strangi bani etc. Nu zic sa iei o rata ca sa faci copil, daaar nu il faci cand stati amandoi acasa pe somaj. Acum serios