De aici. Încă o bătaie de joc marca BRD. Oare a câta?
Stimate Domn (Doamnă) (oare nu puteau oferi un răspuns personalizat?)
Referitor la avizul de refuz de plată întocmit pentru o operațiune de eliberare numerar din data de 30/12/2011 în valoare de 1000 RON efectuată la ATM BRD […]
vă facem cunoscut faptul că s-au întreprins măsurile necesare în vederea soluționării contestației Dvs., însă, pe baza jurnalului și a balanței ATM-ului mai sus menționat a rezultat faptul că această operațiune a fost finalizată. ATM-ul eliberând numerarul solicitat.
Menționăm faptul că această tranzacție a fost efectuată în mediu electronic (ATM) cu un card electronic. În această situație tranzacția nu putea fi efectuată decât prin utilizarea simultană a cardului și a codului PIN, care este unic și care trebuie cunoscut doar de Dvs.
În aceste condiții considerăm contestația Dvs. nejustificată și ca urmare contul Dvs. a fost debitat cu suma de 6 RON, reprezentând comisionul aferent pentru inițierea nejustificată a unui refuz de plată.
Vă dați seama cât jeg și negru în gură există în împuțiciunea aia de bancă? Deci bătrâna a rămas fără bani în cont și a mai și plătit comision de refuz de plată nejustificat.
Cât de jeg să fii?
Cât?
De-abia aștept o nouă campanie cu Nadia Comăneci și Năstase, să ne explice ce bancă de încredere e BRD-UL.
NOU
pai nu am inteles de la ce a inceput, a vrut sa scoata cineva 100RON si bancomatul a dat eroare? sau cum?
NOU
Jimmy » cineva i-a golit cardul, iar banca zice ca daca s-a folosit pin la retragere, nu e treaba ei. citeste la baiatul ala pe site, ca el explica mai bine, dpdv tehnic.
NOU
bun, am citit si acum am inteles, dar banca cand a verificat tot nu a verificat si camera de luat vederi?
In cazul asta orice tranzactie cu cardul fizic inseamna ca am facut`o eu doar pt ca eu sunt singurul care stie pinu..:| astia sunt nebuni la cap….
Eu mereu zic ca o ia totul razna usor usor din ce in ce mai repede…
NOU
Jimmy » nu mai au inregistrarea bancomatului:)))))))
NOU
Jimmy, asa cum am scris, banca doar s-a uitat pe inregistrarile de la ATM si asta a fost. Din pacate acest lucru se intimpla la toate bancile din lume, nu doar la noi. Daca tranzactia e online cu PIN verified, facuta in tara de origine, atunci cam pa bani. Daca mai e si o tranzactie pe baza citirii chip, deja sansele sunt si mai mici.
Foarte putine banci se mai uita si pe inregistrarile de pe card.
NOU
Maica-mea a pierdut tot 10 milioane acum vreo 4 ani, tot la BRD, bancomatul unde a incercat sa vada daca i-a intrat salariul avea pisica de-aia. Am fost cu ea la nu stiu ce politie de crima organizata (in constanta e aproape de metro 2). Am depus plangere, suma a fost retrasa de la Targu Jiu, in timpul ala ea fiind la munca. BRD-ul a platit suma de 10 milioane, fiind de vina pentru securitatea bancomatului. In cazul asta, recomand plangere la politie, legea spune ca in cazurile de furturi de pe card, banca plateste toate pagubele, nu stiu care lege, intrebati la politie.
NOU
BRD e cea mai jegoasa banca din romania, le doresc multa muie si lor si angajatilor. In special celor de la ghiseu, care probabil cred ca banii furati intra in buzunarul lor, pisam-as pe fetele lor.
Am un card de student si a trebuit sa platesc 70 de lei, pentru ca nu l-am folosit deloc. Deci am platit, pentru ca nu am utilizat cardul, un fel de amenda sau ceva. Imi intra bani o singura data pe an, si aia cu greu. Trebuia sa primesc banii in august, am primit o pula pana acum. Bineinteles, UPB nu colaboreaza cu Banca Transilvania, care mi se pare cea mai potrivita pentru nevoile mele. Am un card la ei, pe care am de cativa ani suma de 30 lei. Fix, nici un leu in plus/minus. Probabil o sa incerc si eu ING…
NOU
Eu am treabă cu UPB și am ING, iar colegii mei au BCR și BT în mare parte. Depinde de facultatea la care ești, că fiecare are contabilitate proprie și bucătărie internă.
NOU
Inainte sa dai muie aiurea, citeste inainte ce semnezi. Daca esti prost si dai cu băţu` fara sa citesti, e problema ta. Suma aia de 70 lei reprezinta comisioanele, care sunt scrise undeva prin foile pe care le-ai semnat tu. Cei de la ghiseu ti-au furat banii? Amice, ai auzit de extras de cont? Ce-ar fi sa ceri unul?
Semnati ca primarii si apoi cacati-va pe voi ca va ia banca banii!
NOU
Nu ma pricep, cuaie, la termeni bancari. Ma uit in contractul ala ca boul. Am mai incercat odata sa fac eu pe desteptul si sa citesc un contract cu banca si am lasat-o balta, ca nu era de mine. Oricum, daca asa scrie in contract, e ok, imi retrag cuvintele, nu sunt niste jegosi.
NOU
Uite d-asta e bine să umbli cu bani adevăraţi,gheaţă ca mine. Ce bănci , căcaturi. numai fraierii au bani la bănci. pachete de bani tată, legate frumos cu sfoară. ce mama mă-sii. pungi cu bani, genţi. păi eu acum în timp ce scriu acest mesaj am la picioare lângă birou, o pungă billa plină ochi cu pachete de bani, euro şi lei, legate frumos cu o sfoară şi puse pe căprării. Şi trag de-acolo cât vreau. Ăştia-s bani de buzunar la mine.
NOU
Te saluta vecinul piroman de la etajul inferior !
NOU
Iti mai dau si eu 3 de la mine bonus, tot cu BRD:
1. Schimbare card pierdut in 2010, ma duc la banca achit 20 lei si astept aprox. o sapt sa imi vina cardul si pin-ul nou. Dupa o saptamana ma duc dupa card si aflu ca nu s-a inregistrat nici o cerere de eliberare card nou pe numele meu, mai mult decat atat fata de la ghiseu imi cere iar 20 lei si ma anunta ca trebuie sa astept o saptamana pentru un card nou. Ma simteam ca in Matrix.
2. Renuntare la card in 2012, nu pot sa o fac decat la sucursala care mi-a eliberat cardul, stau in alta localitate acum. Dupa ceva munca de covingere si cateva telefoane “la centru” se poate.
3. Schimbat dolari canadieni, fata de la ghiseu ma trateaza cu un dulce ” nem tudom” nu stie, nu cunoaste, nu se complica. Reusesc sa scot de la ea ca ma rezolva colega, doar ca ea era la un curs in ziua respectiva asa ca ar fi mai bine sa incerc a doua zi. A doua zi colega se ofera sa imi schimbe banii, o suma considerabila, in bancnote de 1 leu, “restul le bagase in bancomat”.
de adaugat la “the big pile of fuck you” BRD.
NOU
de asta urasc bancile, si urasc angajatorii care te obliga sa iti faci card la nush ce banca in nush ce conditii spectaculoase ca sunt ei parteneri cu banca respectiva… (prietenei mele i s-a intimplat)
@ubercool, eu la reiffeisen am platit cam 90RON pe an tot pentru ca nu am folosit cardul 1 an si ceva si nici nu aveam trafic pe el.
NOU
Din moment ce tu ai nevoie de ei si nu te au luat cu japca sa le platesti 70 de lei, mi se pare ok.
Haide sa nu ne mai gandim ca noi suntem buni si ca ne fura toti.
Astea sunt comisioanele bancii. Iti place bine , nu la fel. E piata plina de banci una mai jepcara ca alta. Ai nevoie de ele …aia e .
Trebuie sa mai si dai.
On topic: E cam subiectiva prezentarea. PIN-ul este personal , daca tu il divulgi colo si colo … e problema ta si iti asumi anumite riscuri.
Cu pisica ma indoiesc sa il fii luat deoarece toti au inceput sa implementeze chip and pin care este cel mai sigur (deocamdata) .
Asa pot si io sa trimit un prieten/prietena (sa nu apar eu pe camera) sa imi ia vreo 50 de milioane de pe card , si ma duc la banca sa fac plangere.
Daca nu esti in stare sa folosesti anumite tehnologii , nu le mai folosi!
E responsabilitatea fiecaruia sa acopere cu cealalta mana cand introduce pinu-ul la bancomat.
Haideti sa le plangem de mila celor care merita.
In exemplu asta, opinia mea este ca banca nu si a batut joc de nimeni. Daca banca ar da la fiecare plangere nefondata banii inapoi, s ar crea nenumarate precedente.
NOU
teo » dude, un comentariu mai cretinel nu am vazut in viata mea, pe tema. dar daca iti fura datele de pe card si iti retrage banii? dar daca iti scaneaza cipu-ul? sunt n metode neinvazive de a lua datele unui card, mai ales cand e vorba de un cip RFID. in conceptia ta, aia e, ghinion, nu? doar ca nu e asa, exista niste reguli. iar femeia s-a dus cu politia sa ceara inregistrarea de la bancomat, care surpriza, nu mai e. e bine ca atunci cand esti PRAF cand e vorba de ceva, sa taci naibii din gura.
NOU
Teo gresesti in ce zici. Stii ce informatii sunt necesare pentru a face o plata teoretic de pe cardul tau? E nevoie doar de o chitanta de retragere bani ATM / plata la POS si atit. Doar de pe asta se poate afla numarul complet al cardului si celelalte detalii, iar printr-o problema descoperita acum ceva luni bune tranzactia poate aparea ca chip&pin verified.
Hai sa luam in continuare apararea bancilor, chiar si atunci cind nu fac absolut totul pentru a verifica daca intr-adevar banii aia au fost scosi de persoana in cauza.
NOU
Bogdan » habar nu ai nimic, el stie
NOU
Aveam alta impresie de tine Arhi.
Tu esti in totala necunostinta de cauza.
RFID iti citeste in cel mai fericit caz TR1 si TR2 . Adica numarul cardului , data expirarii si algoritmul respectiv. IN NICIUN CAZ PIN-UL@!@!@!@!@!@!
Spune mi si mie de ce sunt cretin ?
Cu informatiile acelea nu au ce sa faca decat daca au si pin-ul .
Eu vorbesc cat de cat documentat, tu esti cel care jigneste si nu prezinta argumente adevarate. TU vorbesti din auzite .
Daca nu ai pin-ul , nu ai ce sa faci cu el . Mai sunt carduri care nu necesita PIN doar la POS , in niciun caz la bancomat. Ceea ce insemna ca ai partial dreptate , dar in NICIUN caz in speta asta pentru ca aici nu e vb ca a folosit cardul la cumparaturi.
Problema este ca puteai (desi erai intr o pozitie de aveai impresia ca stii despre ce e vorba dar nu stiai ) sa imi vorbesti frumos fara sa ma jignesti.
@Bogdan : Din ce stiu la chitanta de la bancomat se vad doar primele 4 si ultime 4 cifre din nr de pe card. Iti trebuie mult mai multe informatii ca sa fie posibil asa ceva(sa iti cloneze cardul). Si daca ti l cloneaza , PINUL tot tu il dai … ca din alta parte nu are de unde sa il stie cel care cloneaza . NU?
Uite Arhi ca se poate sa nu fii de acord cu cineva si fara sa folosesti un limbaj jignitor.
Nu iau apararea bancilor , nu am nicio treaba cu BRD. De obicei in cazurile astea , daca cel care ti a clonat cardul e din alta tara/judet si tu aduci mici dovezi ca nu aveai cum sa fii tu , ei te despagubesc.
Eu am zis atat:
1. Femeia respectiva are vina pentru ca a dezvaluit / nu si a protejat PIN-ul.
2. Trebuie sa aduci ceva probe TU ca ti a furat cineva de pe card. Nu se aplica prezumtia de nevinovatie aici pentru ca : TU detii cardul fizic , TU esti singurul care isi stie pinul.
In principiu asta am vrut sa zic.
E ca si cum MASINA TA personala da peste un om , se descopera ca e A TA si tu zici ca ti a furat o cineva. Pana una alta tu esti suspectul principal si tu trebuie sa iti dovedesti nevinovatia.
Bine, astea sunt niste pareri proprii .
Dar cu privire la tehnologie iti spun eu ca am dreptate.
NOU
teo » baietel, citeste putin la linkul pe care l-am dat.
NOU
Si nu imi zice ca saracii femei i au fost copiate datele de pe card la un bancomat ce “apartinea” hotilor. Si daca ar fii fost asa , fiind o infractiune trebuie sa te adresezi Politiei si ei fac cercetari.
Nu bagi banii la poker / pariuri de pe cardul tau, pierzi si dupa aia dai refuz de plata ca ti au furat hackerii cardul .
Am dreptate?
NOU
Am citit.
Tu nu ma intelegi pe mine si nici nu vrei.
BANCA NU TREBUIE SA FACA NICIO INVESTIGATIE PENTRU CA LUI X I S AU FURAT BANII DE PE CARD. Politia trebuie sa faca. CORECT?
Nu pot eu sa vin sa zic bancomatul al bancii X , nu e sigur. Politia vine si verifica daca au mai fost plangeri despre bancomatul X si daca se coreleaza inseamna ca banca are o problema. Corect?
Iti dau o situatie ipotetica : daca bunicutei ia furat nepotelul cardul si a scos banii? E responsabila banca ?
Din cate am inteles ea nu folosise cardul de 6 luni . Deci de clonat nu avea cine sa il cloneze. NU ?
O dam intr o discutie de nu si are rostul.
Ai dreptate. Mergem mai departe.
NOU
teo » nu prietene, banca trebuie sa faca investigatie. in orice problema. au chiar si politie proprie. exista si reglementari directe in aceasta problema. asa ca, daca chiar nu stii ce vorbesti, si asta o demonstrezi cu fiecare rand pe care il scrii, mai bine taci.
NOU
Si ca un ultim comentariu iti propun sa facem in felul urmator.
Iti trimit cardul meu cu CHIP. Te folosesti de RFID ca am vazut ca ai habar din auzite. Eu ti l trimit cu 10.000 ron si fara pin. Daca tu poti sa imi iei vreun ban sau sa faci cumparaturi iti las si 10.000 ron si mai iti dau 40.000.
E ok ?
NOU
Uite ca am trecut de la tampit , la bai prietene. Se poate.
Banca NU trebuie sa faca investigatii pentru : 1 . greseala ta . 2 . ca ai pierdut la poker banii depusi si te dai ca ti au furat hackerii cardul sa recuperezi banii.
Oamenii aia care fac investigatii sunt platiti.
Daca se ducea frumos la Politie iti spun eu ca se rezolva intr un fel sau altul.
Ai dreptate in cazul in care :
-Daca femeia era din Bucuresti si se retrageau banii din Arad, da era responsabilitatea bancii sa acorde atentie acestui caz.
Banii au fost scosi intai de la aceasi agentie unde si a deschis contul. Sunt sigur ca hackerii stiau ca baba si a facut cont la agentia respectiva si vroia sa para totul ca la carte.
In fine .
Discutii si discutii.
Ai dreptate. E bine acum?
NOU
Teo, intelege ca nu e nevoie de PIN absolut deloc.Google dupa “chip and pin is broken” iar pentru RFID vezi aici ro.m-sec.net/2012/03/securitatea-noilor-carduri-contactless/
Da, banca trebuia sa investigheze absolut totul, inclusiv citirea cardului pentru a vedea daca informatiile stocate pe el bat cu realitatea. Doar nu degeaba au cardurile implementate aceste sisteme de siguranta. Din pacate, BRD-ul nu a facut asta in acest caz. Si putea face chiar mai multe investigatii.
Cat despre chitanta pe care o obtii, cred ca maine voi scrie un articol despre asta.
NOU
@teo
www.youtube.com/watch?v=g8M7jE6J7Qg
NOU
Si eu am avut o problema cu ING ( care e o banca #1 una peste alta) . Aveam card de DEBIT la ei si intr o iarna m am dus la bancomat am retras vreo 8 milioane. Din cauza frigului (probabil) , balanta nu s a actualizat si mi am mai depus cativa bani pe internet pe diferite site-uri . Cand ma duc -800 de lei . Corect zic eu. I au frumos banii si ma duc ii pun la loc. L am lasat pe 2-3 lei.
Nu mai folosesc acest card cateva luni si cand sa l folosesc era blocat ( nu era pe minus ) . Sun la ei si imi spun ca am o datorie de vreo 50 de lei . Si io intreb cum de am atat? Cica taxa de administrare, neplatita + dobanzi …
De la 10 sau 20 de lei , la 50 de lei … e ceva. Si am refuzat sa platesc pe moment de nervi. Adica o banca de se respecta , ar fi anuntat frumos (sms , telefonic ) .
Oricum ING e #1 deoarece nu prea ai contact cu angajatii.
NOU
Eu am avut card la ING, am avut 40-50 lei cu minus din cauza trecerii timpului. Am fost si l-am inchis fara nicio problema, fara sa aduc balanta la 0. Mi-a zis cineva sa fac asta si a functionat…
NOU
M-am băşit şi-acuma îmi miros băşina.
NOU
La zoso am vazut poza in care BRD era banca cu cel mai mare profit. Lucru care chiar ma mira, sincer…
t.co/PujZiw5t
NOU
As prefera sa imi stergi comentariile de mai sus.
NU aduc niciun plus comunitatii si nu si au rostul.
Am tacut.
NOU
Cred ca modul de adresare al celor care ti-au vorbit a lasat de dorit, dar au dreptate in ceea ce spun. Tu cand cumperi pe internet folosesti PIN-ul? Pui numarul cardului, numele, codul ala de 3 cifre si atat… Acum exista 3dsecure care te protejeaza cu o parola dar am pus de exemplu cardul pe un site unde mi-a cerut doar numele, codul si cele 3 caractere de pe spate, fara toate datele legate de nume, telefon, adresa cum functioneaza de obicei pe mobilpay/epayment/romcard. Deci cu toate ca aveam cardul inrolat in sistemul 3dsecure, site-ul a putut lua banii fara sa aiba nevoie de parola aia…
NOU
Da prietene dar aia e tranzactie “care se vede”. La bancomat de unde sa stiu eu angajat BRD ca bunica n-are vreun nepot dornic de mai multa distractie decat isi poate permite ?
NOU
Ca banca trebuie sa prezinti probe video politiei. Politia va identifica persoana, va vedea daca are vreo legatura cu persoana pagubita apoi va lua masuri impotriva nepotului sau al hotului dupa caz. Maica-mea avea martori ca la 7 a verificat cardul inainte sa intre la munca, 12 ore a stat la munca si dimineata avea banii scosi de la 500km de casa. Politia a constatat ca nu exista camere (functionale) la acel bancomat si din cauza asta banca a fost nevoita sa plateasca cei 1000 lei furati. Politia aia de la crima organizata nu sunt gigei de la circulatie. Daca au reusit sa oblige banca sa plateasca inseamna ca au avut ceva legi in spate…
NOU
Empire » conform lui teo, mama ta e vinovata, ca a divulgat pinul
NOU
@ Teo. Nu stiu daca ai sau nu dreptate…sunt paralel la fazele astea. ce ma supara pe mine e asta: “Astea sunt comisioanele bancii. Iti place bine , nu la fel. E piata plina de banci una mai jepcara ca alta. Ai nevoie de ele …aia e .
Trebuie sa mai si dai.”
Nu inteleg de ce “trebuie sa mai si dai….”. Nu, nu inteleg. Nu de mult timp locuiesc in Marea Britanie. Am avut si card cu chip si fara. Cont standard… nimic important. Ideea e ca de cand am aceste carduri si pana acum eu nu am platit o lira la banca. Nu se iau bani la retragere, nu exista administrare de cont sau alte tampenii. Nu, nu e normal sa dau nimic, ei sunt multumiti ca se folosesc de banii mei si atat. Nimic mai mult… bye bye!
NOU
E o poveste cusuta cu ata alba din care probabil un jurnalist idiot a inteles doar ce-a vrut el sau ce-a trebuit sa inteleaga pentru a fabrica o stire (vezi ce facea Boioglu cu nisipu’ ).
Am N preteni ce au fost lasati fara bani in cont butonand la bancomat si in toate cazurile banca a verificat si a platit fara discutii sau alte comentarii.
NOU
WOW . In sfarsit cineva care vede cat de cat situatia in acelasi mod. Bravo Florin.
Daca ti se fura banii de oriunde , te duci la Politie.
De ce nu s a dus la Politie?
Banca trebuie sa faca investigari pentru fiecare copchil care ii fura cardul lui taicasu si ia bani de pe card fara ca acesta sa si dea seama initial , iar omul se duce si face plangere la banca.
E clar cusuta cu ata alba treaba. Asta am vrut si eu sa zic , poate m am exprimat gresit dar una peste alta asta era. De ce a scos exact din acelasi loc de unde era agentia ? Dupa s a prins ca il vede bunicuta si s a dus la Gara de Nord.
Eu zic sa ne mai asumam si responsabilitati nu sa cerem doar drepturi.
BANCA FACE CARDUL CU PIN SPECIAL IN CAZ CA TI SE FURA PORTOFELUL CU CARDUL IN EL, SA NU POATA FII FOLOSIT LA RETRAGEREA FONDURILOR.
DACA ERAU CARDURI FARA PIN , PUTEAI SA ACUZI BANCA.
NOU
Empire – Ca sa retragi bani , iti trebuie PIN.
Ca sa iti cloneze cardul , trebuie sa aibe acces la algoritmul encriptat pe card (banda magnetica si chip).
Banda magnetica e compusa din 3 componente :
TR 1 , TR 2 , TR 3
Track 1,2,3.
Chiar daca reusesti sa ai toate informatiile astea (TR1 este o combinatie intre numele persoanei, cele 16 cifre, codul de siguranta , MM YY si algoritm , TR 2 contine numarul cardului si algoritmul , TR 3 se aplica doar unor carti de credit) nu poti sa retragi banii fara PIN.
In fine, poate fiecare are dreptate in felul lui doar ca putem sa ne exprimam fara jigniri.
Poate am gresit cand am zis ca banca nu trebuia sa investigheze insa in materie de tehnologie nu am gresit cu nimic.
@Sandu : Stiu despre ce e vorba, am facut o lucrare de 50 de pagini despre asta. TU nu ai citit cu atentie ce am scris mai sus . Si ATM Skimmer merge sa iti preia datele doar de pe banda magnetica. Oamenii aia nu au pus CHIP-ul ala de prosti , ci de securitate. CHEERS
Si nu mai puneti botul la gen:
www.youtube.com/watch?v=vmajlKJlT3U
Ce date va iau aia acolo sunt un cacat. Iti trebuie PIN.
Daca nu esti in stare sa iti pazesti PIN-ul , portofelul si actele atunci e grav.
Ce am spus eu a fost ca banca nu e automat raspunzatoare pentru GRESEALA ta ca nu ai fost in stare sa ti pazesti PIN-ul. Si pana se dovedeste ca acel bancomat era mazluit sau metoda si cine a scos banii , banca normal nu trebuie sa faca nimic FARA plangere la POLITIE. E simplu. Orice furt orice infractiune din orice terta parte se ancheteaza de politie.
Nu se poate erija banca in anchetator.
Si iti mai pun o intrebare: ce facea banca daca avea imaginile cu ala ? Statea banca sa il caute pe ala care a scos banii ? Nu trebuia sa vina politia sa compare … etc ??? Sau tot banca e raspunzatoare pentru prostia celor care isi fac card dar nu l folosesc si mai sunt si furati (intentionat sau neintentionat) ??
Am incheiat.
Aveti toti dreptate.
NOU
am avut si eu catevaa probleme cu BRD-ul, unele isi asteapta inca rezolvarea. De pilda, luna trecuta am vrut sa scot 1900 de lei de la un bancomat, dar dupa ce s-a scremut cateva minute, m-a lasat cu buza umflata si nu mi-a dat niciun ban.
Merg la nenea de la ghiseu, ii explic, constata problema si spune ca mi se vor livra banii in cont in 30 de zile.
“Eu am nevoie azi”, ii zic.
Dupa cateva lamururi, am aflat ca el constatase problema, dar trebuia sa vina cei care administrau bancomatul, pentru ca apoi ei sa livreze banii bancii, dupa ce vedeau ca au in plus 1900 ron. O porcarie.
Intr-un final, am primit banii dupa o sapt si toata lumea a fost fericita.
Ca un minus, le-as trece politica conform careia conturile de inchid doar la banca la care au fost deschis. O tampenie sinistra. De nu poti tu banca, in sec 21, sa il inchizi de la orice sucursala?
NOU
mama mama… e unu de vorbeste el de clonarea cardurilor …ca dupa chitanta de la atm , ca nu se poate ca nu stiu ce si nu stiu cum si daca tii o mana peste alta…
Hai sa mi te adresez cuviincios : Bossulica, poti sa stai si cu o mana peste alta, si cu degetele de la picioare incrucisate in bocanci. Daca ATM-ul are un device ( electronic bineinteles ) de inregistrare a datelor, asta, deviceu zic , inregistreaza datele … cum am zis… adica… stie si nr card, stie si ultimele 3, stie si pin, stie cand expira si tot ce trebuie… Apoi… cu datele astea se pot inregistra pe cartela cu banda magnetica. Au fost cazuri cand s au scos bani si cu cartele de metrou scrise. Nu mai tin minte unde au fost facute publice dar.. google- it .
NOU
Te-ai uitat prea mult la filme. Ce vorbesti tu aici e un bancomat “fantoma”, nu unul montat la un sediu de banca. Ca sa ai acces la circuitul tastaturii trebuie sa umbli bine la el sau sa montezi o tastatura falsa. Dar la naiba, atunci cand scoateti banii cascati bine ochii si observati daca bancomatele au “piese” adaugate. Daca aveti dubii, incercati alt bancomat. Nu te contrazic, ba din contra, tehnic orice este posibil. Dar daca deschizi bine ochii, mereu, te poti feri de astfel de situatii in care poti dezvalui date confidentiale.
NOU
Si cand iti fura banii fiitu, sunt convins ca banca e prima care iti da inregistrarea video ca sa scape de tine !
NOU
Încep să-mi tremure nițel pantalonii în vine,căci am card de la BRD.
NOU
BRD este o banca de cacat dintr-un mare motiv. Ia comision pe banii depusi de firma in contul tau ca salariu. Nevasta-mea are card de salariu la BRD si cand ii intra salariul BRD ii ia comision pe suma. Pai dupa ce ca le intra bani si pot sa ii ruleze si sa faca alti bani cu salariul meu ei imi iau comision ca le dau bani?!?!?! Luna asta isi ia salariul si se muta la CEC Bank
NOU
Oooo da! Cec Bank, alta banca beton: www.realitatea.net/cec-bank-a-blocat-17-000-de-carduri_895371.html
NOU
vorba unui clasic inca in viata : tot ce pute a cacat trebuieste evitat.
NOU
Vorba asta m-a uns pe suflet si mi-a luminat ziua 🙂
NOU
@ursu>> off topic cu articolul: fara pin nu pot sa iti faca nimic. si pinul nu ti-l poate citi cu vreo banda magnetica, alea sunt aberatii
NOU
ce va tot legati atata de pin ?
cand stau la coada la distanta regulamentara mai ales la batrani vad cat se poate de clar ce butoneaza acolo fara sa fiu magician. e de ajuns sa am 1.85, si ei sa aiba 1.50. hell, la cat de incet butoneaza pot sa ghicesc ce taste apasa fara prea mari probleme sau cititoare sf de carduri.
daca nu au inregistrarea video, banca trebuie sa plateasca. asta e tot.
NOU
Fara pin NU POTI retrage bani de la bancomat.
Fara pin POTI face plati pe internet.
Fara pin POTI face cumparaturi la magazine.
Constatate din experienta proprie!
NOU
De acord Marius, dar poti retrage bani chiar daca nu stii PIN-ul. Oricum discutia e despre faptul ca banca, in afara de jurnalele din propriul sistem, nu a venit cu nimic concret.
NOU
La ce magazin ai platit tu fara PIN?
NOU
@Sarpele: depinde de POS si card, nu de magazin; eu am platit fara PIN la hotel de 5* in Bucuresti, benzinarie, food court.
NOU
@Șarpele: Duty Free pe Henri Coandă, Marks and Spencer’s în Londra, astea doar în luna septembrie.
NOU
pe cardurile de credit (asta sigur) poti sa faci cumparaturi fara pin, dar cu buletin.
NOU
in tari inapoiate ca grecia, austria, italia, germania am putut sa platesc la magazine fara pin. din cand in cand comparau semnatura, si o data au cerut un act de identitate (castelul schönbrunn in austria).
prin data am fost wtf, si am sunat banca. mi-au zis ca magazinele decid daca cer pin sau nu, nu banca. ei le ofera serviciul in parametrii ceruti.
NOU
Personal, luna asta am demarat deschiderea unui nou cont la BCR (ING nu a fost aceptat de angajator), si imediat ce voi primi bani in contul BCR, voi demara partea a 2-a inchiderea contului la BRD.
Daca dai o besina in sediul BRD trebuie sa platesti. In plus transparenta lor e OPACA. Gata cu hotia pe ascuns. Ma duc la BCR cu speranta ca nu mai vor fura pe ascuns, si cu speranta ca ma vor fura pe fata.
NOU
Astia nu au imaginatie. Daca ma angajau pe mine i-as fi dat clientului urmatorul raspuns:
“Stimate CLIENT. Deoarece dvs sunteti singurul posesor al cardului si pin-ului, orice tranzactie efectuata prin banca noastra cade in raspunderea dvs. Faptul ca unii dintre angajatii nostri au obiceiul sa fure sau ca sistemele noastre merg d’an-pulea nu este un motiv suficient de puternic pentru a contesta astfel de tranzactii. De altfel, dvs aveti datoria morala si legala sa acoperiti toate gaurile negre din gestiunea bancilor noastre. De asemenea, prin prezenta, va informam ca datorita numarului mare de solicitari nejustificate, conducerea companiei noastre a hotarat introducerea unui set de comisioane dupa cum urmeaza:
– comision solicitare (CS)= 10 RON
– comision analiza (CA)= 12.3 RON +2 % din valoarea sumei revendicate (VSR) + 1.24 % din valoarea soldului curent (SC). La CA se poate adauga un coeficient de complexitate (CCX) care se calculeaza dupa urmatoarea formula (2.967*PBA/PBN)* 0.067 *PAC unde PBN=pierderile bancii noastre, PBA = profitul brut anual, PAC = prima anuala a CEO-ului nostru
– Taxa de printare si expediere a raspunsului (TEX)= 8.25 Ron
In cazul in care aveti nelamuriri va stam la dispozitie prin Call-Center-ul nostru la telefoanele 021/89.089.89 sau 021/89.001.98 la tariful de doar 8.5 eur/min.
In spiritul colaborarii si in conformitate cu deviza companiei noastre ‘ BRD o banca mai aproape de oameni’, cu deosebita consideratie,
Ionescu
Senior Complain Officer
tel, fax, pager si alte bullshit-uri care fac o scrisoare mai impresionanta
“
NOU
Lucrez in banca (chiar in BRD) si va pot spune in cunostinta de cauza cum se procedeaza in aceste cazuri. Modul de lucru nu este propriu doar BRD, ci este uniform aplicat de toate bancile membre ale organizatiilor internationale de carduri, fiind reglementat prin regulamentele acestora (nicio banca nu procedeaza cum o taie capul in cazurile de refuz la plata, fiind avute in vedere orice tip de cauze, inclusiv erori de comunicatii).
Dupa depunerea unui refuz de plata (documentul prin care un client anunta ca nu recunoaste o anumita tranzactie), are loc o investigare a situatiei. In acest caz, investigatia a dovedit ca tranzactia (retragere chiar de la ATM-ul bancii emitente) s-a facut cu folosirea PIN-ului.
Asta inseamna ca tranzactia a fost facuta, cu probabilitate de 100%, fie de detinatorul cardului, fie de altcineva care cunoaste PIN-ul. O eventuala frauda este exclusa, cardul fiind cu cip, iar tranzactia, facuta la ATM. Aici se opreste ceea ce poate face banca. De aici, daca detinatorul cardului considera necesar, preia politia. Ce poate face politia este sa ceara imaginile camerei de supraveghere. Institutiile care detin camere de supraveghere pot pastra, prin lege, maximum 30 de zile inregistrarile acestora. Cam asta se intampla in astfel de cazuri. Oricum, e regretabil ca nu toata lumea ia in serios recomandarea ca PIN-ul sa nu fie dezvaluit nimanui. Nu e rolul meu sa fac supozitii, insa majoritatea acestor cazuri se intampla atunci cand alti membri ai familiei au acces la PIN. E regretabil ce s-a intamplat, dar nu e vina bancii. Cam atat.
NOU
Cristi, pe partea legala banca e ok in acest caz. Insa in niciun caz nu sunt de acord cu afirmatia ca daca s-a folosit PIN atunci 100% e clar cine e vinovatul. E stupid faptul ca bancile verifica doar faptul ca tranzactia e de tip chip&pin si atit. Daca te intereseaza, citeste si continuarea articolului de ieri si vei vedea ca nu ai dreptate.
Sunt curios ce ar fi facut banca in cazul log-urile de pe card (daca s-ar fi deranjat sa le verifice) nu coincideau cu cele din sistem.
NOU
@Bogdan : Daca tehnologic este imposibil sa clonezi un card cu CHIP => ca a fost utilizat cardul fizic al proprietarului. Stiind asta, de ce sa faca banca investigatii pentru un caz fara fond , cand sunt alte fraude care necesita cu adevarat pe acesti oameni ? Sa descopere mai tarziu ca defapt nepotelul a facut cinste in club cu banii bunicii?
Asta e parerea mea.
Daca te consideri nevinovat , te duci frumos la Politie. Politia verifica bancomatul, verifica alte plangeri care au implicat bancomatul ala si coroboreaza datele si trag concluzia. Dar dupa aia daca vede ca nepotelul a furat banutii, ii face frumos dosar penal. NU?
NOU
Ce am zis eu, a zis Cristi mai bine si mult mai documentat.
Concret bancile sunt niste nenorocite care ne i au comisioane , dar nu avem ce face … trebuie sa le folosim. TOATE sunt la fel. TOATE au comision de retragere bancomat, retragere casierie , depunere , administrare cont , administrare card, etc. Nu vrei sa folosesti banca ? Nu te obliga nimeni.
Arhi sunt nenumarate cazurile in care au fost despagubiti de banca cei cu adevarat pacaliti.
Ceea ce spuneam eu este ca tehnologic e imposibil sa ti fure banii de pe card atata timp cat are CHIP. Chip-ul a fost montat pentru a spori securitatea datelor si tranzactiilor.
“O eventuala frauda este exclusa, cardul fiind cu cip, iar tranzactia, facuta la ATM”
Uite ca zice un om de la banca.
Poate nu m am exprimat bine mai sus, insa daca citesti cu atentie am spus aceleasi lucruri care le au confirmat si alti comentatori.
Acum Arhi , ar fii frumos sa mi dai macar dreptate .
Si poate inveti sa nu mai fii acid si impulsiv cu vizitatorii chiar daca tu crezi ca ai dreptate. Asa tu , m ai facut tampit sau cretin mai devreme si uite ca usor usor se adevereste ceea ce am spus eu.
NOU
teo » lol, te mai trimit o data sa citesti articolul sursa, dar am impresia ca o fac degeaba. si incep sa cred ca epitetele alea de la inceput chiar isi aveau sensul. tu nu reusesti sa citesti decat ce iti convine? prostul ala din link, care cu asta se ocupa,s ecuritatea sistemelor informatice nu iti spune nimic? dar fraierii astialalti, care iti explica acelasi lucru, nu exista?
NOU
Uite alte doua raspunsuri de la alte companii:
1) “Our technology does not allow unauthorized access. Occurrence of errors in billing regarding data traffic is excluded” – ceea ce s-a dovedit a fi fals www.networkworld.com/news/2012/091912-phone-numbers-are-enough-to-262579.html
2) clasicul “aveti calculatorul infectat si din acest motivul nu va merge Internetul. Va trebui sa reinstalati Windows-ul”
Daca ar fi sa aplicam ideea de “uite ca zice un om de la banca” ar trebui sa credem absolut orice ne spun companiile sau institutiile.
NOU
@teo
Stii tu ceva despre carduri dar nu suficiente:
Metode de a fura datele de card + PIN:
1 Clasicul Skimming : dispozitiv fixat la fanta prin care se introduce cardul si prin care se citesc informatiile de card + tastatura falsa peste tastatura originala. Metoda este foarte cunoscuta in Europa si State si a facut gauri destul de mari in bugetele bancilor si a clientilor. La asta pot sa mai apara variante: camera video fixata pe bancomat, folosirea informatiilor din camerele de supraveghere ale bancilor (sunt stocate pe niste DVR-uri ordinare si orice agent de paza poate avea acces la ele), camera video cu teleobiectiv intr-o masina aflata intr-o parcare etc.
2. Atac asupra comerciantilor care permit plati cu cardul.
Cunosc doua cazuri:
a) Germania. Magazine, restaurante de fite. Apare Gigel cu moaca de IT-ist sa verifice posurile. Trage de fire, butoneaza la un laptop, pune intrebari despre probleme, face ochi dulci vanzatoarelor si apoi pleaca cu promisiunea ca sistemul va functiona impecabil. Dupa vreo doua luni se reantoarce, repeta procedurile facute la prima vizita, inclusiv ochii dulci si pleaca nu inainte de a recupera o cutiuta de forma unui router pe care o introdusese in circuit la vizita precedenta. Pe hardisk se gasesc perechile numar card/PIN la mii de clienti care se vor trezi ccu conturile goale. Asta e caz real si baietii se afla dupa gratii.Unul dintre ei este romanas de-al nostru 🙂
b). SUA. Gasca de baieti tineri care lucreaza ca ingineri de sistem. Unul dintre ei colaboreaza cu FBI-ul pe probleme de securitate. Se plimba cu o masina cu tot felul de echipamente pe langa moll-uri. Depisteaza AP-uri Wireless pe care se leaga POS-urile. Interceptare trafic, decriptare, prelucrare informatii si vanzarea spre mafia rusa. Rezultat: gauri in conturi in valoare de vreo 100 mil USD. O companie de plati electronice da faliment. FBI-ul lucreaza vreo 2 ani si cheltuie milioane de dolari pentru instrumentarea cazului. Rezultat : liderul retelei se sinucide, restul dupa gratii, banii sula.
3. Gaura in securitatea bancii:
Caz real – Romania, BRD Societe Generale, octombrie 2009. Barosan din conducerea bancii + IT-ist sef forteaza sistemul si pun mana pe datele unor carduri (inclusiv pinul) proaspat generate. Incep sa dispara banii din conturile clientilor. Cineva prinde de veste si in disperare blocheaza cardurile a mii de clienti. Multi se pomenesc fara bani in tari straine. Incepe circul. Presa urla. Banca recunoaste cu un sfert de gura ca au probleme cu securitatea si promite ca va da inapoi sumele disparute. Clientii cu carduri compromise primesc alte carduri. Si cam atat ca se musamalizeaza totul si mi se pare ca nu a intrat nimeni la parnaie.
NOU
@Ionescu
Pentru restabilirea adevarului, situatia de la punctul 3 din postul tau (Gaura in securitatea bancii) s-a petrecut la Bancpost, nu la BRD, si nu s-a intamplat asa cum ai povestit tu.
Cat despre celelalte povesti de la punctele 1 si 2, sunt mult prea complicat de realizat si nu isi bate nimeni capul prin Romania cu asa ceva. Nivelul fraudelor in Romania, pe carduri, este infinitezimal in raport cu ce se intampla in Europa si SUA, iar modalitatile de realizare a lor (tot la noi in tara) sunt destul de grosolane si usor de identificat.
NOU
@Bogdan: Nu pot sa cred ca aia de la banca au refuzat sa citeasca log-ul de pe card. Trebuie sa fi idiot sa-ti pui politia, superiorii, televiziunile si blogurile in cap in loc sa executi o operatiune simpla.
NOU
Conform raspunsului oferit de banca, ei au verificat soldul ATM-ului pentru a vedea daca exista ceva pe plus si inregistrarile din acel ATM. Asta a fost tot.
NOU
@Cristi.
– S-ar putea sa ai dreptate si sa BRD-ul sa fi fost BancPost. WTF. Pentru mine si multi altii se poate pune semnul “=” intre BRD, Banc Post si alte vreo 5 banci de rahat. Oricum si BRD-ul a avut carduri blocate in acea perioada (desi oficialii s-au grabit sa infirme). Important este ca s-au furat date confidentiale din interiorul unei banci. Si asta demonstreaza ceea ce am incercat sa argumentez: faptul ca tu ai un card si un pin nu il impiedica pe altul sa iti goleasca contul (desi cardul a fost totdeauna in buzunarul tau si tu nu ai dat pinul la nimeni).Si de asta explicatia duduiei de la PR care semneaza scrisoarea este hilara. Nu am mai vorbit de situatiile grosiere in care directoarea de sucursala (a se citi dugheana) + casiera se gandesc sa goleasca conturile clientilor cu proprile parole. Vezi presa ca au fost numeroase cazuri.
– Zici ca nu asa s-a intamplat cu cardurile. Posibil. Nu lucrez in sistemul bancar. Ceea ce am afirmat se bazeaza pe informatii publice culese din presa. Daca tu esti din interior si cunosti mai mult, lumineaza-ne un pic ! Cine a furat, cat a furat, cum a furat si ce i-au facut ?
– punctele 1 si 2. Zici ca sunt asa de complicate si ca sunt irealizabile in Romanica. Gresesti. In Romania au fost cazuri de skimming, s-au folosit “kit-uri” similare cu cele din vest (toate sunt produse de aceleasi firme din China).Mai mult, in romania au aparut si “inovatii” in domeniu. Ai auzit de cazurile cu bancomatele fantoma ? Cum ti se pare sa iti bagi cardul si pinul intr-un bancomat “pirat” ? E drept ca sunt mai putin numeroase decat cazurile din UK sau Germania. Pentru faptul ca la un roman gasesti mai putini bani in cont decat la un neamt. Dar asta nu inseamna ca nu exista. Si nici nu le poti considera “infinitezimale” cum zici tu. In aceeasi logica poti sa spui ca jafurile armate in romania sunt infinitezimale in raport cu cele din State. Si atunci de ce oare masinile de transport sunt blindate si au paznici inarmati. Nu ar fi normal sa ii care cu o duba simpla ca doar nu asteapta dupa fiecare colt cate un infractor inarmat pana in dinti ? By-the-way, in Romania au fost si cateva jafuri armate (atat pe masinile de valori cat si in sucursale) si chiar daca infractorii au lucrat “grosolan” si fara stilul omologilor americani, totusi si-au facut treaba destul de eficient 🙂
Toate acestea le-am spus pentru pastrarea adevarului intr-o marja acceptabila 🙂
NOU
Confirm ca nu a fost la BRD, din surse “sigure” 🙂
NOU
ca si chestie interesanta: am doua carduri de debit (nu amandoua la aceeasi banca), si cand platesc la vreun restaurant nu folosesc pinul ci doar semnez chitanta. How fun is that? 🙂
NOU
@ dan
Depinde care e protocolul adoptat de banca ta cu respectivii comercianti. Despre ce banca e vorba mai precis? Exista banci care nu permit tranzactii fara PIN nici macar la restaurante, si exista altele care, in functie de profilul comerciantului acceptant, permit tranzactiile fara PIN.
NOU
@Cristi: si intrebarea care ramane e “de ce nu s-a obosit BRD-ul sa verifice logurile de pe chipul cardului?” Partea haioasa ar fi sa se verifice acele loguri si sa dea cu virgula fata de ceea ce exista in sistem, sau tranzactia respectiva sa nu apara in logul de pe chip, conform articolului citat de arhi.
“Așadar, dacă banca ar fi fost interesată să afle cu adevărat ce s-a întâmplat ar fi putut cere și cardul pentru a verifica ce s-a întâmplat. Pe acest chip sunt trecute câteva informații ajutătoare:
Application Transaction Counter (ATC) și Last Online ATC Register – prima informație arată câte citiri ale chip-ului au fost făcute, iar ultima câte tranzacții (inclusiv citiri) au fost sincronizate cu serverul. Cu alte cuvinte, eu daca citesc o singură dată acest chip, valoarea ATC va fi valoarea LOATC + 1. După ce merg și îl pun într-un bancomat, valorile vor fi egale.
Mai mult decât atât, pe chip există inclusiv un log cu ce tranzacții au fost făcute, valoarea, data și modalitatea de autentificare (dacă a fost folosit PIN-ul spre exemplu).”
NOU
@Alioja, mai citeste odata comentariul meu te rog. Multumesc
NOU
Arhi am citit . Stiu ce informatii se afla pe Chip . Alea nu au nimic de aface cu clonatul.
Toate datele existente pe chip care pot fii citite cu RFID Reader sunt istorice si alte lucruri marunte. Ce e important, e criptat. Intreaba l pe acel acel expert daca pe chip se afla date precum Track 1 si Track 2 .
Ok . Nu ajungem nicaieri.
Eu cedez si iti dau dreptate doar ca nu mi a placut modul cum te ai adresat.
Cand treci pe la mine prin oras iti dau o bere 🙂
Sper ca nu e nimic personal.
NOU
teo » de ce drac sa fie personal?
NOU
Teo pe acel chip, inclusiv pe contactless se afla absolut toate informatiile ca si pe banda magnetica plus o serie de alte detalii (certificat, loguri, etc). Asadar nu e vorba despre lucruri marunte. Cheia privata + PIN-ul sunt criptate iar restul (nr card, banca, tipuri de plati permise, loguri, data si ora expirarii cardului si altele) le poti vedea.
In plus standardul poate fi citit de catre oricine doreste si daca stii programare poti implementa programul ce-ti permite citirea acestor date de pe chip / contactless.
NOU
Si ca o ironie a sortii: stirileprotv.ro/stiri/actualitate/metoda-simpla-prin-care-hotii-fura-din-atm-uri-fara-ca-banii-sa-dispara-din-conturi.html
NOU
Din pacate am card BRD ca sa imi incasez un salariu, pentru ca de la contabilitatea firmei au sarit un pic in sus ca nu se poate sa imi trimita pe cardul meu ING.
Desi factura PFA pe contul din spatele cardului ING vor trimite, pentru ca ala este la PFA si nu vreau la BRD.
NOU
Propun un concurs: sa inchidem toate conturile la BRD pana se duce la Domnu’ batrana de 130 de ani, sa ramana doamna asta cel mai vechi client in viata si singurul client 😉
Articolul despre cel mai vechi client:
www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=52535&format=html
NOU
Dragii mei cateva mentiuni referitoare la acest articol.. am tot citit m-am tot minunat, m-am cam speriat.. dar sper sa nu imi iau injuraturi de pomana.. vorbesc ca un ins care s-a tot interesat (inainte sa isi faca un card) pe la toate bancile… adica cam ce presupune acest card, cum si ce poate face, daca poate fi copiat el etc. Asa ca va zic din cunostiintele si din experientele mele..
1) Chip-ul din card pana in acest moment nu s-a putut copia…. cel putin in Romanica noastra draga. Daca exista vre-un card caruia nu i s-a citit CHIP-ul si a avut tranzactii la terminale care citesc chipul este clar contrafacut; iar banca va despagubi clientul fara doar si poate (evident conditita este sa fie vorba de un card cu chip) .. vorbesc de tranzactiile cu carduri emise de bancile din RO.
2 ) Pos-uri care nu solicita PIN exista si asta pt ca inainte de introducerea chip-ului pe carduri existau tranzactii la hoteluri cu carduri care nu aveau acest PIN.. si ca sa nu se piarda clientii s-au facut aceste concesii. Acum nu mai este cazul pt ca exista o functie pe terminal care se numeste “SKIP PIN” pe care comerciantul o alege sau nu… in special pt cardurile straine care au ca pin un nr de 6 cifre nu 4 ca la noi. Insa daca dati peste POS-uri care nu cer PIN recomandarea mea este sa anuntati banca voastra caci probabil nu este normal.
3 Tranzactiile pe internet… DA exista serviciul 3Dsecure foarte bun serviciu de altfel. Daca si cardul este activat in 3Dsecure dar si site-ul are acest serviciu atunci se va cere parola (cea pusa de client). DA se pot face tranzactii fara sa se solicite parola dar asta inseamna ca acel site nu are serviciul 3Dsecure .. si in acest caz, daca este vb de o frauda… evident banca te va despagubi ca si client… dar exista evident si tranzactii in care clientul nu si-a activat serviciul, site-ul nu are activat serviciul iar tranzactia se face doar cu 3 date : nr card, data de expirare si nume client. Si in acest caz, daca se dovedeste frauda, din nou.. banca te va despagubi. Si inca ceva… toate bancile te pun sa faci plangere la politie daca e cazul. Pt ca nu e dreptul lor sa investigheze cine, ce si cui i-a scos banii.. nu uitati ca sunt institutii financiare.. nu de autoritate.. 🙂
4) In ceea ce priveste acest articol… nu va mai certati oameni buni.. nu aveti de unde sa stiti ca dna in cauza nu are de fapt un “nepot” asa cum s-a spus mai sus. (Arhi a aruncat un articol si acum va lasa sa va luptati unii cu altii…in cuvinte…hehehe.. ce-i mai place.. :P)
PIN-ul intr-adevar poate fi copiat.. sau aflat , daca e vb de prima varianta atunci ar fi trebuit sa fie vorba de un card contrafacut cum am zis mai sus si atunci nu exista citirea chip-ului… iar banca nu mai dadea un astfel de raspuns si despagubea clienta. Mai mult pt cei care ati vazut stirea de la PRO TV si ati fost atenti nu mai existau imagini .. ok… dar politistul a spus ca ( si va rog atentie la detalii) orice banca este obligata sa detina imaginile video 30 de zile … pai si ok… dar cand a facut dna asta plangerea? ca daca este asa cum zice dl politist atunci? daca plangerea era facuta in acele 30 de zile banca ar fi trebuit sa furnizeze imaginile… sau nu? zic …
5) pt toti cei aceia care se dau cunoscatori de ce contine CHIP-ul ATC-uri si alte alea.. eu zic mai bine sa nu le dati idei la infractori ca sa invete sa copieze si chip-ul… prea dati detalii… nu credeti????
NOU
De ce naiba nu va activati serviciul de online banking, si nu o sa mai aveti probleme cu citirea cardului si cacaturi din astea.
Online banking mie m-i se pare cel mai securizat serviciu si poti vedea tot ce misca.
NOU
Mda, aseara mi-au tras-o si mie, 3000 de RON.
Am fost la ei, au inceput ca dureaza ca rahat, bullshit. Suni la call center ca sa te duci la banca unde ai depus refuz plata. Sun la banca, imi zice ca ma suna agentul care se ocupa de asta, dar nu se face asa repede. Pana atunci eu stau ca prostul fara bani in cont, desi lor le-a aparut ca eroare in sistem si totusi mi-au tras banii din cont, nu inainte de a bloca bancomat cu mesaj de eroare ceva “out of order”.
brd scks si asa imi pare rau ca sunt fortati de multinationalele astea sa avem carduri unde vor ei pentru contractele lor de rahat. Acum parca vad ca dupa ce ca o sa astept vreo 30 de zile, mai imi si refuza refuzul. Tara de rahat frate. 🙁
NOU
bitpsychobyte » e ilegal sa fii obligat sa stai la o banca. trebuie doar sa faci o cerere si sunt OBLIGATI sa te mute la ce banca vrei tu
NOU
Mda, retrag ce am spus, s-au miscat destul de repede, azi la ora 15:00 aveam banii inapoi in cont, m-au sunat sa-mi confirme. Timp de raspuns si prestat mai putin de 24 de ore. Macar atat pentru asta +1, bancomatele inca sug, se blocheaza si asa mai departe. 😀
BTW mersi de sugestie, insa momentan nu mai e nevoie, poate pe viitor daca mai fac vreo nasoala, oricum ma asteptam la mai rau, la ce am citit pe aici.
NOU
bitpsychobyte » e foarte usor sa dam cu piatra, este?:))
NOU
Mea culpa dupa cum am zis, azi beau in cinstea BRD. :))
NOU
bitpsychobyte » e mea culpa, dar uite, acum, comentariul tau e indexat de google la capitolul muie brd. degeaba l-as sterge, indexarea ramane. bine, nu ca nu ar merita, brd sunt niste muisti jegosi, dar ca idee, pe viitor