Am fost zilele trecute să iau fac o legalizare la notar. Adică ceva hârtie pentru un job. (nu, tot nu mă angajez)

Mi se pare absolut ireal să îi dau unei tipe 600 000 ca să pună ştampila pe o hârtie unde EU declar ceva, iar ea nu are cum să verifice de nici un fel buna mea credinţă. Mi se pare la fel de ireal că orice tâmpenie de hârtie din rromânia trebuie iniţial legalizată. Adică degeaba mă duc eu cu diploma de studii în original, dacă nu am şi o variantă legalizată. Sau certificat de naştere sau declaraţie pe proprie răspundere. Bă, cum adică să legalizez declaraţia pe propria răspundere?? Şi pentru asta să plătesc 20 de dolari?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

51 comentarii Adaugă comentariu

  1. la noi e mai ieftin. 37 ron

  2. #2

    Si stii care e partea cea mai `funny`? Ca nu au absolut nicio responsabilitate in toata povestea asta. Asta apropos de cate tranzactii imobiliare s-au facut cu buletine false, cu batrani care si-au donat casele ‘de buna voie si siliti de imprejurari’ mafiei imobiliare din sectorul 6 … samd. 😉

  3. Difera preturile, dar sunt exagerate. Cica au anuntat ca vor sa reduca tarifele, mai ales ca imobiliarele i-au cam bagat in faliment!

  4. #4

    Off topic:
    Acum am vazut titanic in varianta blogger si mi se pare genial :))
    Tu faci toata treaba acolo
    BRAVOOOOOOOOOO

  5. Nu vrei sa stii cat costa o “mostenire”…( si cate cai sa-ti micsoreze taxele exista daca dai spaga de rigoare )

  6. Pai mai nou copia legalizata bate originalul.

  7. #7

    Niste lipitori. Nu ii pune nimeni sa justifice pentru ce vor atatia bani.

  8. La Braşov costă legalizarea unui act 9 lei. Pac, pac, o copie şi două ştampile plus o semnătură şi mi-a luat banii.

    Pe bune că m-aş face notar.

  9. #9

    @Victor B: ai vrea tu, dar n-ai cum. Sunt alții pe felie, bine de tot.

  10. #10

    Te plangi pentru 60 de lei? Sa vezi cum e cand iti cumperi un apartament…a, n-ai de unde sti ca doar stai cu chirie 🙂

  11. Tarifele lor difera foarte mult. Daca te duci la un notar ce are gaura pe linga tribunal, ai pus-o. Data viitoare cauta si tu unul mai de cartier… eventual unu’ care te citeste…

  12. Vad dublu? Sau mai e un mircea?

  13. in Militari,langa Pta Veteranilor este un notariat unde costa 6 lei actul de legalizat,indiferent de tipul actului.Totusi nu inteleg de ce trebuie sa-si pastreze si notarul o copie dupa fiecare hartie legalizata.

    • #14

      imi poti da si mie mai multe detalii despre acest notar, te rog frumos!

  14. #15

    @mircea: io-s cealalta personalitate, the evil one!

  15. Ehei,scapasi ieftin nenicule. Sa vezi ce se intampla cand ai nevoie de facut un dosarel pentru diverse si te trezesti cu o lista de acte mai mare decat pomelnicele de la biserica .. si scapi milioane din buzunar catre notar: pentru semnatura notarului, pentru ca are el actele lui care tre sa ti le faca, pentru stampila, pentru nu-stiu-ce timbru – si te gandesti ca ai intra si tu in afacerea asta ca sa iti iei casa si masina intr-un an. :))

  16. Semnaturile electronice vor desfiinta meseria de notar.

    1
  17. legalizarea semnaturii tale pe declaratie inseamna ca notarul a vazut ca tu esti ala care semneaza – altfel te duci tu, dai declaratie pe propria raspundere ca “subsemnatu bunicu vreau sa vand casa si-l imputernicesc pe Arhi sa vanda”, semnezi tu si dupa aia vinzi casa bunicului.

    legalizarea diplomei : te referi la apostila de la Haga pe original? aia inseamna ca diploma e document original si apostila o ajuta sa circule si in alta tara. legalizarea notariala a copiei diplomei il ajuta pe ala care primeste copia legalizata sa stie ca acea copie e facuta dupa original si nu dupa vreo plastografie ori ceva. utilitatea acesteia copii legalizate n-o vad, cand poate orice ala care are nevoie de copia diplomei tale sa te cheme cu originalul si sa-si faca el o copie.

    legalizarile de traduceri: traducatorul semneaza de corectitudinea traducerii si notarul pentru autenticitatea semnaturii traducatorului autorizat. eu traducator am fost la notar, i-am dus originalul autorizatiei mele, am lasat specimen de semnatura si amprenta de stampila in fata lui si acuma de fiecare data cand notarul vede semnatura mea o compara cu aia si zice daca e originala sau nu, prin legalizare. pentru ca altfel poti sa semnezi tu si sa zici ca am tradus eu si sa fie traducerea facuta cu google.

    despre preturi e alta discutie – procedura insa are o oarecare logica si e raspandita all over the world.

    • #19

      ana, nu si cand subsemnatul are nevoie de adeverinta la munca, acolo unde e angajat si unde trebuie sa declare ca nu mai e angajat nicaieri altundeva. cat despre asta cu semnezi la notar, sa fiu eu sanatos cate cazuri de notari care au vandut casele altora in rromania. sau cand se duce cu certificatul de nastere al copilului undeva, iar tipa respectiva in loc sa ii faca o copie la xeroxul din birou, il trimite la notar. care notar face aceeasi copie, pune stampila si imi ia 50 de lei. si altele si altele

  18. Alex, nu fi atat de optimist. Teoretic si internet banckingul ar fi trebuit sa desfiinteze meseria de frecator de menta la ghiseu si alergatul prin tot orasul sa iti platesti darile, si totusi nu s-a intamplat. Plus ca la notari mai exista si o chestie care se numeste Uniunea Nationala a Notarilor din Romania. E, treaba sta in felul urmator, nu poti fi notar daca nu intri in uniunea asta, si astia cam decid tarifele si conditiile de legalizare a actelor. Si probabil ca chiar daca va intra peste 50 de ani semnatura electronica si la noi, probabil ca se va decide ca trebuie sa fie un notar acolo cand o introduci, si va primi un onorariu de X ca sa te supravegheze

  19. Notarul de la noi-singurul din oras, ca pe ai de-au avut vreo intentie i-a anihilat el- cere 10.ooo de parai ca sa stai pe langa el sa te invete meserie; grea meserie, nah…

  20. dar ca te duci la un ghiseu unde o gogosica are un calculator in fata, dar iti da o hartie pe care trebuie sa te chiorasti intr-un colt (si, evident, sa o gresesti macar de doua ori si tanti aia sa vorbeasca cu tine de sus) si sa iti treci adresa, cnp-ul si altele, cand ar putea sa fii deja in sistem si sa iti dea hartia completata si tu doar sa semnezi, cum ti se pare? :))

  21. Am cumparat ap. de curand: la 58.000 euro, platesti fix 1000 euro la notar actul de vanzare cumparare. Care l-am semnat in 5 minute si am plecat…

  22. #24

    Buna,Arhi! Am descoperit blogul tau de curand si IMI PLAAAAAAAACEEE ! Mai sunt si sagetatoare, asa ca iata-ma in club!

  23. Acel act dovedeşte existenţa acelei declaraţii, nu şi veridicitatea ei. Totuşi mi se pare cam scump. Eu am făcut de curând nişte legalizări de acte şi m-a costat mult mai puţin.

  24. Normal ca costa si ca legile sunt date pentru ca ei sa jupoaie, doara nu degeaba tot felul de neveste si fete de politicieni (nu ma refer doar la Baseasca a mica) sunt notari. Avem cele mai mari taxe din Europa, raportat la valoarea tranzactiilor.

  25. #27

    Prin ani ’95 copia xerox era nu mai trebuia legalizata si supralegalizata. Asta pina cind notarii care iti faceau copia la acte cu masina de scris au realizat ca pierd bani. Asa ca au modificat legea si copia xerox trebuie si ea certificata. In canada te duci la ghiseu, angajatul face fotocopia si apoi aplica o stampila pe ea cum ca e conforma cu originalul si e legalizata. Evident ca nu iti ia bani pentru asta. Altfel te costa 5$. Oricum aici multe acte au doar un numar care face trimitere la o baza de date.

  26. #28

    Ce dracu, azi e ziua cititorilor noi ?

  27. #29

    ei ii cam dau dreptate Anei… iar in ceea ce priveste preturile 3 lucruri le stiu cu siguranta:

    – 1. ca din 1000 (mia) aia de euro care o dai tu pt actele unui apartament, jumate se duce la stat (aia 3 % care se duc la finante, impozitu pe tranzactii care ar trebui sa-l plateasca vanzatoru, da de frica finantele obliga notarii sa incaseze banii astia) iar din cealalta jumate notaru tre sa plateasca tva, impozit pe profit, c.a.s…si alte cacaturi;
    – 2. notarii sunt obligati prin lege de astia de la finante sa incaseze anumite sume minime ( gen ptr un apt din zona pantelimon de 60.000 minim 800 de euro ) ca nu cumva omu sa declare mai putin si sa se plateaxa taxe mai mici…deci nu cer bani chiar de capu lor;
    – 3. are si notaru niste cheltuieli cu birou care-l are gen fufa secretara 3 femei acre care scriu la calc. , curent, chirie sau rata, si la sfarsit salariu lui ca tre sa castige si ala ceva ca voi toti care injurati on comenturi nu creca ati ridica un pai pe degeaba.

    P.S. : nu sunt notar, nu am notari in familie, am doar un amic care lucreaza intr-un birou notarial.

  28. Legat de declaratie: tu declari, si ea isi pune stampila – care e painea ei – ca ai fost tu in persoana acolo, cu toti creierii in cap si ai dat declaratia aia. In Bucuresti o declaratie nu e mai jos de 40 lei + TVA
    O copie legalizata pe unde ma duc eu, ca ma duc destul de des, activand intr-un domeniu adiacent sa-i zic, e 8 sau 9 lei…
    De notari in Romania n-o sa scapam ever, pana sa se implementeze semnatura electronica o sa ii tot facem oameni, asta e clar, iar la inertia cu care se misca lucrurile in sistem, nu cred ca noi o sa apucam vremurile alea!!

  29. #31

    E in Sibiu un notar ce legalizeaza tot ce prinde pe banda rulanta. 10 lei. Mereu e coada acolo. Si nici nu dureaza. De exemplu o coada de 10 oameni nu ia mai mult de 10-15 minute. Asta ar fi in stare sa legalizeze si bani….la cum ii merge mana 🙂

  30. cam tot la fel te costă și dacă vreai să-ți legalizezi câte ceva pentru redobândirea cetățeniei române 😉

  31. #33

    Eu am dat 75 de lei pe o legalizare in Timisoara. Trebuia sa legalizez mai multe acte pentru ceva firma, dar si asa mi s-a parut mult.

  32. Vreti sa plangeti? Acilea la mine copia legalizata e un pic mai mult de (echivalentul a) un euro pe pagina, legalizarea semnaturii vreo doi euro juma’. La scorurile astea, sa tot ai de-a face cu ei…

  33. #35

    Legalizarea este probabil suprapretaluita in cazul asta. Semnatura electronica insa nu va inlocui serviciul facut de notari in cazul multor tranzactii (inclusiv cele imobiliare) si anume verificarea veridicitatii actelor de proprietate si a tuturor celor implicate. Din cate stiu, zona notariala are cele mai putine cazuri raportate de coruptie din sistemul juridic romanesc. Nu am sursa exacta (se poate afla), dar cred ca bunul simt al observatiei din presa poate sa ne spuna ca sunt bresele (juridice sau nu) unde coruptia atinge niveluri inalte. Unde am ajunge – mai ales in Romania! – daca s-ar vinde pe banda rulanta apartamente pe procuri semnate pe un servetel si care imputernicesc diversi “nepotei” sa isi usureze bunicii de casa?
    Mie mi se pare ca notarii sunt o breasla care functioneaza cat de cat integru in Romania. Poate nu ca in Germania. Dar in Romania sunt peste medie la corectitudine. Si asta costa!

    • #36

      DanC, poate m-am exprimat gresit. Rolul unui notar e bine determinat intr-o societate, iar in cazurile astea, prezenta lor e normala. Pe langa asta, e clar ca nu notarii au decis Ba, de maine toti trebuie sa va legalizati orice mizerie. Eu ma refer strict la legalizarile astea tampite, unde eu, in fata managerului unei firme, trebuie sa vin cu copie legalizata dupa declaratia mea pe proprie raspundere, ca asa e legea.

  34. DanC: asta e ceva gen “in tara orbilor, chioru’ e imparat”. Faptul (probabil) ca sunt mai multi avocati acuzati de acte de coruptie decat notari nu inseamna ca notarii sunt, in medie, mai corecti decat avocatii, ci poate avea doua explicatii:
    – sunt mai putini notari, per total, decat avocati (sa zicem) – deci zece notari acuzati de fapte de coruptie reprezinta, procentual, mai mult decat zece avocati aflati in aceeasi situatie
    – mai putini notari corupti decat avocati corupti sunt prinsi – si as zice ca aici are legatura si cu specificu’ activitatii, in sensu’ ca notarii sunt legati, in genere, de tranzactii comerciale, care nu prea fac obiectu’ de activitate al ‘serviciilor’ cu datoria si posibilitatea de prindere a coruptilor

  35. sa le ceri si tu sa se identifice (ca firma, institutie, reprezentant etc). dar cu acte legalizate

  36. Ei, Arhi, eu maine ma duc sa ma “enroll”, cum zic oamenii astia, la scoala. Si atunci o sa vad daca am aruncat degeaba banii pe fereastra sa legalizez o traducere autorizata a diplomei care zice ca “bre, omu’ asta a terminat o scoala”. Si o sa mai vad daca si astia is nebuni si ma mai pun sa mai legalizez ceva. Ca vine vorba ca un notar kkcios de pe la ambasada Romaniei din afara granitelor te poate usura si cu 50 de euroi pentru o legalizare. Picture that.
    Sa speram ca autoritatile din universitatile din Anglia au mai multa minte decat alea din tara de unde am plecat.

  37. “să iau fac o legalizare”?

  38. Intr-adevar n-o sa mai existe notari candva. Atunci cand o sa batem palma si o sa ne tinem de cuvant intr-o tranzactie 🙂 Pana atunci, oamenii au nevoie de “trusted third party”. Asta ca sa fie asigurata siguranta circuitului civil si a raporturilor juridice intre indivizi. La fel este si in Germania, Franta, Spania, Italia, Austria si cam in majoritatea tarilor UE (cred ca Olanda si UK fac exceptie). Si, da, Geta, multi n-ar ridica un pai degeaba, dar sa mai si incerce sa vada cu ce se mananca de fapt notariatul. Padure fara uscaturi nu exista. Si clasa politica si notariatul sunt oglinda societatii romanesti, nu lucruri de import. Asa ca hai sa ne uitam intai in oglinda si dupa aia sa aruncam cu laturi.
    (nota:
    1. lucrez intr-un notariat
    2. adevarul e intotdeauna la mijloc)

  39. #43

    Daca ti-a trebuit capitala plateste dublu-eu in Arad platesc fix jumatate cat ai platit tu cand legalizez ceva acte!

  40. #44

    @ARHI: vorbeam mai mult cu ceilalti comentatori 🙂 nu ma refeream strict la continutul articolului tau. Caci ai dreptate, o multime de legalizari se fac cer cam amatoriceste.
    @adi: chiorul rege in tara orbilor e ceva ce trebuie pretuit in Romania, caci este deja mult; in Germania ar fi de aruncat la cos ideea asta, aici nu; cand vorbeam de coruptie si integritatea nu ma refeream in cifre absolute, ci in procente (din fiecare breasla); si nu la avocati ma gandeam in mod special, ci la judecatori si procurori; ca si notarii, judecatorii si procurorii pot sa-ti faca viata un iad si sa dea lumea peste cap prin coruptia lor; notarii o fac mai putin decat altii; asta era ideea mea. O sa rog un notar sau un om informat sa ma sprijine cu informatia clara, caci ea stiu ca exista. Mai stiu ca notarii in general isi exclud uscaturile din “familie”, spre deosebire de alte bresle care-si acopera deraiatii. Poate ca am eu o imaginie idilizata… poate 🙂 Insa sunt de parere ca aruncam prea mult cu cacao in locuri unde mai bine am da feedback pozitiv.

  41. #45

    pai de ce crezi ca e atat de mare pretul pe care trebuie sa il platesti ca sa fii notar !?!?!

  42. de aceeasi problema ma ciocnesc de o saptamana.dar stii care e treaba? Ca tariful creste in functie de zona in care se afla notariatul, de nesimtirea proprietarului. La un notariat din centru taxele pt o vanzare sunt duble fata de cele practicate de un notariat de la eroii rev sau din crangasi de exemplu.si sa nu imi mai amintesc de preturile avocatilor ca ma apuca scarba. P.s. de azi sunt studenta la drept ::)) apelati cu incredere 🙂

  43. #47

    Depinde la ce notariat te duci. Pt. aceeasi declaratie la un notariat iti ia 40 de lei, la altul iti face reducere pentru studenti si platesti numai 4 lei.

  44. #48

    Sunt notar si, citind postarile de pana acum, imi dau seama cat de distorsionate ajung informatiile la oameni.
    In primul rand, onorariile notariale sunt stabilite prin Ordinul Ministerului Jusitiei la nivelul intregii tari. Onorariile sunt minimale, asta inseamna ca eu, notar, nu am voie sa incasez mai putin decat scrie in grila, nici daca as vrea. (pot sa incasez mai mult, dar de regula preturile sunt si asa destul de mari, incat nu e cazul sa iau in plus).
    Exista o serie de declaratii care sunt scutite de onorariu (cu exceptia cheltuielilor materiale), de aceea o declaratie data de un student pentru bursa sociala poate sa coste 4 lei, in timp ce o declaratie obisnuita costa peste 2o de lei (de ex, la mine, notar in Iasi, o declaratie costa 18,60, adica minumim prevazut de lege).
    Poate ca sunt multe lucruri in neregula cu profesia asta (si, fiind in breasla pot sa confirm asta, mai ales in ceea ce priveste accesul in profesie), dar sunt si notari care isi fac treaba.
    Legat de incasari, este adevarat ca sunt colegi care au incasari uriase (pentru ca lucreaza cu agenti imobiliari carora le platesc comision sa le aduca clienti, la fel si ofiteri de credite de la banci care recomanda numai anumit notari, de ce credeti oare?), dar un notar care nu apeleaza la astfel de “ajutoare” are un venit net lunar cam intre 2000-4000 euro.
    Personal, de cand cu “criza” am avut si luni in care, dupa achitarea tuturor cheltuielilor biroului si tuturor taxelor si impozitelor, nu am mai ramas cu mare lucru.
    Nu vreau sa-mi planga nimeni de mila, ca nu e cazul, doar incercam sa va arat fata reala a lucrurilor.
    Inca o precizare: notarul legalizazea si autentifica acte la cerere. Asta inseamna ca d-voastra va adresati notarului cu o cerere de legalizare de copie, nu notarul va impune s-o faceti. Daca vi se pare absurd ca vi se cere o copie legalizata sau o declaratie pe propria raspundere, atunci ar trebui sa cereti lamuriri celor care vi le cer si nu notarului.
    Daca mai aveti nelamuriri, pot sa va raspund….:)

  45. #49

    eeheee, de-ar fi toti notarii ca domnu’ andy!… sa tot legalizezi, nenicule… adevarul (dar si realitatea ❓ 😉 ) e ca majoritatea sunt pe felie cu cineva (institutie, banca, avocati), altfel ar muri si ei de foame. oricum, ca toti concetatenii nostri, au aceeasi mentalitate, a prinsului la cirese si, deci, a jupuirii…

  46. #50

    Domnule Andy , considerati ca o sa se schimbe modalitatea de acces in profesie , daca da , puteti aproxima va rog timpul , respectiv ce ar putea face consiliul concurentei in privita asta , presiuni sunt daca bine stiu eu si din partea consiliului europei….? , mi ar face placere sa discut mai multe cu dvs , referitor la acest subiect sau referitor la Institutii de Drept Civil cu relevanta in notariat -sunt absolvent de Drept ,Cluj-Napoca ) id ul meu de messenger , (daca aveti timp sufiecient , si obisnuiti sa utilizati acest program ), este Terhes_dan .Va multumesc anticipat ! 🙂

  47. #51

    eu am o diploma de calificare din romania si vreau sa imi deschid un salon de coafor in italia.ce trebuioe sa fac ca sa imi fie recunoscuta in italia