Acum, că avem, în sfârșit președinte, toată lumea, din tabăra asta, a oamenilor care respiră neasistați și reușesc să ducă singuri mâncarea la gură, așteaptă ca minunea Nicușor să confirme și să ne aducă minunea Bolojan, care să facă și la nivel de românia, minunea de la Oradea. Trecând peste faptul că locuitorii Oradei, plătitorii de cele mai mari impozite din românia, nu sunt chiar toți cei mai fericiți din lume (orădenii de aici pot depune mărturie), să nu uităm câteva chestii.

Poate ați uitat, dar noi suntem români, adică suntem speciali. Vă aduceți aminte de specialii ce scriau aici, cu subiect și predicat, că ei votează Nicușor la primărie, dar votează PSD la consiliu, ca să existe și o contrabalansare a puterii, să îl țină cineva în frâu? Practic, votând degeabab Nicușor, pentru că niciun proiect nu trece dacă nu ai voturile din consiliu.

Well, hai să facem niște calcule, cu pixu-n mână.

🏛️ Camera Deputaților (331 de membri)

  • Partidul Social Democrat (PSD): 86 deputați

  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR): 63 deputați

  • Partidul Național Liberal (PNL): 49 deputați

  • Uniunea Salvați România (USR): 40 deputați

  • S.O.S. România: 28 deputați

  • Partidul Oamenilor Tineri (POT): 24 deputați

  • Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR): 22 deputați

  • Minorități naționale: 19 deputați


🏛️ Senatul României (134 de membri)

  • Partidul Social Democrat (PSD): 36 senatori

  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR): 28 senatori

  • Partidul Național Liberal (PNL): 22 senatori

  • Uniunea Salvați România (USR): 19 senatori

  • S.O.S. România: 12 senatori

  • Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR): 10 senatori

  • Partidul Oamenilor Tineri (POT): 7 senatori

Nu mai luați în seamă POT, astea sunt cifre dinainte de ieri, de când grupul lor parlamentar s-a dizolvat.
Pentru ca Nicușor să îl poată numit pe BOlojan și acesta să aibă posibilitatea de a face ceva, cu adevărat, are nevoie de majoritate simplă, dar, cel mai bine o majoritate calificată. De unde poate scoate Nicușor o majoritate calificată, conform cifrelor acestora? Practic, ar avea nevoie de 233 de voturi overall, sau 68 la senat, 166 la camera deputaților. Cu cine poate președintele româniei să facă această majoritate?

Să începem prin faptul că constituția îi oferă 2 posibilități. Partidul care a câștigat alegerile, gen PSD sau o coaliție de partide care ar avea majoritatea. În ipoteza tot mai consistentă că PSD va dori să facă schema sa favorită, după ce a distrus românia și să treacă 3 ani în opoziției, în timp ce proștii iau măsurile grele, de unde se scoate majoritatea aia? PNL (care s-a branduit repede în afara PSD, deși sunt artizanii legali ai mizeriei de azi, partenerii peeseeedee și proprietarii lui Iohannis)71 de parlamentari, USR 59, UDMR 32, Minorități 19 deputați, dar, în general, minoritățile sunt niște gherle și golani. Restul sunt AUR, SOS, POT, PSD.

Ce vreau să zic este, de fapt, mai simplu.
UN guvern Bolojan, acum, nu poate fi decât un guvern de sacrificiu, dacă nu are și membri PSD, care să susțină acest guvern de mare uniune națională. Orice decizie ar lua ar fi dată peste cap în parlament, cu surle, urale și trâmbițe, plus propaganda rusească despre cum au mai salvat, încă o dată, românii săraci, de la dezastru. Până în momentul în care PSD ar considera că are suficiente voturi și dărâmă guvernul, cerând, evident, alegeri, încercând săobțină majoritatea. Eventual alături de AUR.

Așa că nu sunt neapărat sigur că ar trebui sacrificat Bolojan acum și nici transformat într-un stupid precum BOC. Poate, zic eu, soluția este un guvern de tranziție și alegeri anticipate la toamnă, pentru a ști unde stăm și pentru a avea, cu adevărat o stabilitate și un guvern real, care să facă lucruri.
Sigur, există posibilitatea ca AUR să câștige mai mult, deși mă îndoiesc, furnicuțele suveraniste ieșeau pentru un om, gen Georgescu, iar Simion și-a făcut ouăle feluțe, de cât a dat cu tesla-n ele.
În acest moment, PSD e în degringoladă, nu are lider, Grindeanu nu reprezintă vreun lider, ci doar facțiunea mafioților de pe vremea ordonanței 13, nu poate coagula nimic. Partidul e fărâmițat bine, în câteva luni, poate fi luat în nume propriu de orice altă formațiune puternică în teritorii.

Vedem.

Citiri: 5,522
Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Via OSINT RO
Loading RSS Feed

66 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cum sunt si românii ăștia, votează Nicușor, USR si ce mai e când suntem in câcat, dar cum scoatem capul puțin, votează iar PSD. Stai sa vezi la PMB, cum vine un Piedone sau Firea, care vor băga iar primaria în rahat si apoi își vor pune palma in cur si vor pleca acuzând greaua moștenire.

    33
    • #2

      Domnul nostru Piedone a declarat ca nu e interesat de Bucuresti, iar eu am mare incredere in cuvantul domnului nostru Piedone.

      29
    • #3

      Și Nicușor a zis anul trecut ca nu e interesat de președinție si uite ca a ajuns președinte.

      18
    • #4

      Nici eu nu am fost interesat sa devin sarac :))))))

      47
    • #5

      Da’ tu íl compari pe Nicuşor cu domnul nostru Piedone? Pai asta e un om hotarat, adevarat, drept, dur, dar si sever, nu e ca matematicianu’.

      9
    • #6

      Hai sa iti dau o veste care nu iti place. Cu salvarea sa o lasam mai moale.

      Nicusor va salva deficitul, si atat.

      Nicusor NU are cum sa faca nici cea mai mica reforma a institutiilor statului, e legat de maini si de picioare de faptul ca are nevoie de un guvern stabil

      Guvernul stabil va fi alcatuit din cei care-intamplator sau nu- apara institutiile cu dintii in forma in care sunt acum, pentru ca toate pilele si neamurile si clientela lor sunt bine infipte in institutii. Establishmentul stie perfect ca Nicusor nu poate sa ii faca nimic.

      De altfel, n-a putut omul lupta cu mult mult mai putin, cu schema mostenita de la Firea de 75 de sinecuristi in sectorul relatii cu presa din Primaria Capitalei pe care a condus-o, si vrei sa reformeze Curtea Constitutionala? ANAF-ul? Parlamentul? What is this? Some kind of joke?

      Deci asteptari realiste? Alea minime, deficitul si aerul relaxat al unui campion olimpic la matematica, si cam atat.

      Si daca se duce la Casa Alba, Trump ii va face un Zelenski. Sper sa il informeze consilierii ca nu merita deranjul.

      8
    • Până una-alta, ne-a zis Zăvoranca că e okay să ne mutăm în rusia.
      Chiar ne-a dat dovezi că Putin ne iubește.
      Eu nu știu cum să rezist.

      3
    • #8

      Scularie, si pe zona ta de afinitate culturala sunt tabere si antagonisti. Ia-te dupa Dani Mocanu, ca iti arata drumul ca sa nu gresesti :))

    • #9

      @nea Ilie: sa se ducă ea prima, și venim și noi.
      PS: am înțeles ca nu se mai găsește cerneala roșie în Rusia…

  2. #10

    Alegerile anticipate sunt practic imposibile în România cu actuala Constituție. Parlamentarii nu vor renunța la cei trei ani rămași din mandat, mai ales că mulți dintre ei au plătit sume considerabile pentru a prinde un loc eligibil pe listele de partid. Să fie acum nevoiți să investească din nou bani și să depindă de bunăvoința liderului de partid pentru poziția pe listă și șansa de a mai obține un nou mandat, este exclus.

    Probabil vor numi un technocrat ca să ia măsurile nepopulare, iar după aceea vor vedea ei ce fac. Din ce am auzit în presă, PSD ar pune ca condiție, în cazul în care intră la guvernare, ca premierul să nu fie liderul unui partid din actuala coaliție.

    18
    • #11

      Absolut imposibil anticipate. USR poate ar vrea dar o sa vrea parlamentarii PSD? dar POT, SOS si AUR ,cred ei ca vor obtine mai multe voturi? Pe de alta parte presedintele Dan (ca asa am auzit ca i se spune oficial) a tot lucrat cu jogodii si trogloditi in consiliu deci cred ca are ceva experienta pentru a gasi fiecaruia un oscior de ros ca sa treaca niste reforme moderat-medii. Dar depindem si de ce se intampla afara, daca vine o criza mare gen 2008 in America atunci ne ducem toti rau pe minus, daca se termina razboiul si incepe reconstructia Ucrainei atunci mergem pe plus bine de tot macar 1-2 ani. Deci ramane cum am stabilit, nici asa nici altminteri nici prea prea nici foarte foarte.

      7
  3. #12

    daca ne adunam puterile si strangem tare din buci poate obtinem un Ciolos

    12
  4. #13

    Desi Georgescu e candidatul lor natural, este varianta in care AUR/SOS/POT sustin BOLOJAN prim ministru la vot in parlament, fara sa intre la guvernare, nici macar cu subsecretari de stat sau prefecti.

    Atunci care e avantajul pentru AUR/SOS/POT la faza asta? Doar asa pot arunca in irelevanta completa PSD-ul si sa inghita cam trei sferturi din PSD la urmatoarele alegeri parlamentare.

    Cu ocazia asta ar putea lovi si in partidele din guvern- PNL si USR (UDMR nu) nevoite probabil sa ia masuri cu important cost electoral.

    Acuma mai depinde si cat de diabolici sunt Georgescu si Simion, sa ia decizia asta.

    2
  5. #14

    Mai exista si posibilitatea ca bolojan sa fie mana forte, dar la fel de bou ca ioanis si altii inaintea lui. Sfintii sunt doar in biserici. Incercam sa trecem si noi peste ADN-ul care ne cere un tatuca …

    8
  6. #15

    Eu habar n-am de Bolojan si Oradea lui, fiind capsunar de 15 ani. Dar:

    “Trecând peste faptul că locuitorii Oradei, plătitorii de cele mai mari impozite din românia, nu sunt chiar toți cei mai fericiți din lume”

    …este fix ceea ce indica ca ar fi bun, adica cineva care face ce trebuie, nu ceea ce face oamenii fericiti. Va place sau nu, pare ca Romania are acum nevoie de un BocBasescu cu masuri de austeritate severe.

    47
    • #16

      Din textul lui Arhi lipseste un lucru important: nivelul de salarizare al majoritatii oradenilor ,raportat la nivelul taxelor si impozitelor platite ! Tu uiti un singur lucru,Bolojan nu s-a instalat cu de la sine putere la conducerea primariei si apoi a C.J. ,omul a fost votat de cetatenii aia de care tie ti se rupe

      10
  7. #17

    well, asa se intampla de ani de zile prin tara asta. Ne mobilizam doar la turul II si chiar si atunci doar daca e groasa treaba.
    La alegerile care conteaza – parlamentare – ne dam pretiosi, ii injuram pe unii care au fost 9 luni la guvernare si apoi fie ne pi5am pe el de vot, fie votam pe unii fara sanse reale sa treaca pragul (alde SENS, DREPT sau REPER, care impreuna au halit vreo 7 procente din voturile sa le zicem pro-europene)

    Cum plm sa o trimiti pe Lenuta in turul II, dar partidului ei sa ii dai doar 12%? Si daca ar fi castigat, facea ce? Negocia cu PSD, nu-i asa?

    Nu ma intelegeti gresit, au fost pe listele USR niste figuri de toata jena. Dar macar au marele avantaj ca nu au furat.

    Cum? Il asteptam pe Mesia? Breaking news: a stat 3 ore blocat intr-o coloana, undeva pe un DN aglomerat cu o banda pe sens si a facut cale intoarsa.

    29
    • #18

      Un scor de 12% pentru USR a fost un adevărat miracol. În județul meu, cei doi candidați de la USR care au ajuns parlamentari au participat și la alegerile locale, unde au avut o „performanță” atât de slabă încât au obținut mai puține voturi decât partidul. Crezi că și-a asumat cineva răspunderea? Nici vorbă de demisie.
      La alegerile parlamentare, votul funcționează diferit față de cele prezidențiale: primarii au un rol important, iar votul se face în funcție de reședință, nu ca la prezidențiale, unde poți vota oriunde te afli.

      7
    • #19

      nu ai cum sa ai mobilizarea asta si la locale sau parlamentare cand poti sa votezi doar unde ai domiciliul.

  8. #20

    Poate că ND (și Bolojan) trebuie să fie de acum (și) mai vorbăreț și să facă un fel de raport săptămînal/lunar cu cei care pun bețe în roate, cu nume, prenume și partid, să afle și poporanul de rînd ce a vrut să facă și ce n-a reușit din aceste cauze și poate bagă la tigvă pentru viitor, că 4-5 ani trec repede…

    31
  9. #21

    Vreau sa profit de ocazia asta si sa ii ofer mare mwie lui Citu. A avut sansa sa fie premierul unei coalitii majoritare PNL – USR – UDMR, dar a vrut el sa fie mare mahar si s-a dus pe pl, din cauza lui a venit coalitia de tranzitie a lui Iohannis.
    Bine, inca mai sunt voci care zic ca USR a fugit de guvernare. Pentru ca da, cand PM iti da ministrii afara unul dupa altul fara vreo consultare, tu trebuie sa mai stai capra pana iti da toti oamenii afara. Pentru ca urma si Drula, daca nu se rupea coalitia, doar dulaul deranja combinatiile la transporturi.

    Cum ar fi fost un Bolojan in locul lui Citu?

    23
    • #22

      Cîțu, Căcărău și Ponta sînt la același nivel de jigodism.

      17
    • #23

      Citu, Caciu

      7
  10. #24

    Nu ma numar printre cei care cred ca Bolojan ar fi vreun prim-ministru bun. Adica omul si-a aratat masura in tot ce inseamna administratie locala, dar la Bucuresti lucrurile au fost, sunt si vor intotdeauna extrem de complicate. In sensul ca dusmanii de ieri, sunt prietenii de azi, iar prietenii de azi pot fi dusmanii de maine daca situatia o va cere. Ceea ce in schimb vad la el este un om aplicat, care poate pune niste masuri dureroase in aplicare.
    Revenind la situatia actuala, ma tem ca luna de miere pentru Nicusor se va incheia undeva pe 4 iunie cand Romania trebuie sa prezinte niste chestii catre CE. Asta o sa influenteze pietele si creditorii principali ai Romaniei. Ce va fi, nu imi este clar, dar mai toate semnalele din piata arata ca ceva trebuie aratat, nu de alta, dar suntem in prelungiri la prelungiri. Asa ca in functie de cum vor decurge lucrurile, probabil ca TVA-ul va fi crescut intrucat este masura care are efect imediat si se spera la castigarea catorva luni, in care sa se poata creiona o solutie la rahatul lasat de PSDNL.
    La nivel politic PSD-ul va ramane in continuare kingmakerul si va avea un cuvant important de spus. Problema in sine ramane la faptul ca acum nu stim cat de uniti vor fi pesedistii in spatele lui Grindeanu si cum vor gestiona situatia. Aritmetica parlamentara arata clar faptul ca PSD+PNL+USR+UDMR+minoritati ar fi o solutie extrem de buna date fiind vremurile in care traim. Numai ca o buna parte din PSD nu prea vrea sa fie prin zona cand diverse chestii se vor intampla, in fond trebuie sa ramana meteahna aia ca PSD a dat niciodata n-a luat. Cea mai buna solutie democratica pentru Romania ar fi niste alegeri anticipate in care poporul sa voteze “raul” ce o sa se intample. Numai ca nimeni din actori nu prea vrea asta si in fond nu este clar cum vor reactiona creditorii Romaniei cand se intampla acest lucru. Singurul care ar putea avea un interes politic ar fi Nicusor in sensul ca s-ar putea crea o miscare politica care sa-l reprezinte si care candideze pentru parlamentare, data fiind relatia complicata cu USR.
    Insa eu zic sa stam in expectativa si sa vedem ce vrea sa faca Nicusor, date fiind cartile pe care inca le mai are de jucat. Chiar si asa dupa data de 4 iunie ne vom putea face o imagine destul de buna a modului in care o sa se desfasoare lucrurile pentru urmatorii ani.

    3
    • #25

      “Numai ca o buna parte din PSD nu prea vrea sa fie prin zona cand diverse chestii se vor intampla”

      De acord, numai ca o si mai buna parte din PSD ar cam vrea la guvernare, in speta primarii. Or cred ca parerea lor cantareste mai mult decat parerea lui fifor sau caciu, mai ales ca ei pot trece oricand la Aur.

      8
    • #26

      @punKreas
      In momentul de fata cartile inca se joaca. Deja influencerii in zona finantelor au iesit si si-au expus optiunile. Acestea se impart in doua mari categorii:
      1. Reducerea risipei plus reforma. Aici avem eterna povestea cu gap-ul de TVA, comasat diverse comune, plus desfiintarea sinecurilor.
      2. Marirea taxelor si a impozitelor. Aici intra povestea cu TVA, maritul impozitelor pe proprietate si nu numai, plus impozitul progresiv.
      Ambele scolii de gandire cred ca solutia lor este cumva necesara si cumva de aici trebuie plecat, iar daca finantele publice nu se echilibreaza aplicam si varianta cealalta. Timpul limita pentru a prezenta o decizie in acest sens este 4 iunie, dupa aceasta data lucrurile se vor clarifica si vom sti clar cum stam.
      In toata povestea asta trebuie inteles ca varianta cea mai simpla de implementat si fara batai de cap este varianta doi. Insa in povestea asta atat PSD cat si PNL vor vrea sa ia distanta si sa nu apara in poza. Prima varianta in schimb este o linie rosie peste care nici PSD si nici PNL nu vor sa treaca dat fiind modul in care s-a facut politica pana acum.
      Modul in care Nicusor o sa ia o decizie pe aceste lucruri o sa-i contureze indirect mandatul. In acelasi timp PSD are o puternica influenta asupra modului in care aceasta decizie va fi implementata. Personal sunt de parere ca se va merge cu varianta de cresteri de taxe intrucat vine vara si lumea vrea un pic de pauza. In acelasi timp daca s-ar incepe cu reforma si reducerea risipei poate ca un pic de speranta va rasari si pe aici.
      In toata aceasta ecuatie PSD are o influenta mare si va depinde de ei cum vor sa trateze povestea. Tentatia pentru intrare la guvernare este mare, dar vorba aia sa nu fie si ultima.

      4
    • #27

      Dar unul nu ar propune/ s-ar gandi la Transparentizarea tuturor miscarilor care se fac cu banii acestei tari ! fiecare cheltuiala /incasare sa se faca transparent

      3
    • #28

      dar e totul transparent. ai auzit vreodata de SICAP?:))

  11. #29

    Alegeri anticipate nu se pot face niciodata, este doar o optiune pur teoretica dintr-un motiv foarte simplu: nimeni nu isi risca postul de deputat/senator si avantajele doar pentru ca insert orice motiv vrei.Gandeste-te ca unii de la AUR au platit cate 50.000-100.000 de mii de euro sa fie pe loc eligibil si probabil ca si la PSD, PNL, USR este la fel.

    13
    • #30

      la usr minim 300.000-400.000 de euro. am auzit si de cazuri cu 500.000

      8
    • #31

      @Ender de unde ai auzit/știi?

      1
    • #32

      Si eu am auzit ca Ender si-a facut bleaching anal… cica el nu ar fi vrut, dar asa i-a cerut Catalin Botezatu!

      3
  12. Daniel David ar merge de sacrificat, dacă vrea și el. Trebuie, totuși, un personaj serios, care să pară că măcar a vrut dacă n-a putut. Pentru că, altfel, la alegerile alea anticipate sau la termen, fără un pic de rezultate… suveraniștii vin să-și ia țara anapoi și îmi e teamă de rezultat.

    5
  13. #34

    Asta îi explicam si eu lu taicameu ca daca se faceau alegeri anticipate, votanții PSD ar fi votat tot PSD. Astfel ca Nicușor are de lucrat cu materialul clientului, pentru ca e un proces costisitor cu anticipatele doar ca sa constati ca tot PSD voteaza votantii de PSD.

    3
  14. #35

    Sunt oradean fericit. O fi impozitele noastre cele mai mari din tara, dar cel putin eu, nu am nicio problema cu ele, macar vad unde se duc banii. Problema cu Bolojan e alta: are nevoie de timp si sustinere, nimic nu are din astea acum.

    Fac o paranteza, ma uitam la Sir Alex Ferguson, clasarile in primii 5 ani la United: locul 11 in primul an, locul 2 in al doilea, pe urma 11, 13 si 6. Primul trofeu l-a luat cu United in al 5lea sezon, cupa FA. Pe urma au venit 20 de sezoane in care a terminat doar pe podium. Astazi cine ar tine un manager la o echipa de top care termina pe locurile 11 si 13?

    Vreau sa spun ca ai nevoie de timp pentru rezultate, nu exista miracole, nu poti sa faci din rahat bici. Si astazi, daca vine unul ca Bolojan, care spune “baieti, trebuie sa strangem cureaua, cheltuielile au luat-o razna”, cine il mai crede? Cati au fost inaintea lui care au zis aceeasi chestie. Cati vor sa stranga cureaua, cand vad risipa si parandaratul si sifonarea care se intampla de decenii? Bolojan a fost 12 ani primar la Oradea, atat i-a trebuit sa miste ceva, in conditiile in care orasul nu era in buda in care se afla toata tara acum. Si pe langa asta sa cari tot balastul de psd, pnl, aur dupa tine. Nu va fi usor.

    34
  15. #36

    Mai dau niste bugetari afara, mai maresc niste taxe, mai taie niste cheltuieli (hartie de xerox, bani de benzina eventual si ceva salarii si chiar pensii) si gata. Toata lumea fericita. Mai ies unii la proteste si cam aia e. Atat îi duce capu. Atat i-a dus si p-aia de-au mai fost. Si apoi o iau de la cap. E ciclica treaba. Iar angajari, iar cheltuieli etc. In niste ani de zile se ajunge iar aici. Asta e curba, urca oleaca apoi zbang in jos, mai urca oleaca zbang la pamant. Niciodata n-a urcat constant ca sa fie bine.
    Nimic de atras investitori, firme, productie, redus importurile, colectat banutii de la jmecheri (anafu ce face?) si multe altele. Ca sa aiba de un sa se verse banu la buget.
    N-am nici cea mai vaga urma de speranta de la vreun agarici d-asta din politichie. Ei sint fierti acu sa-si negocieze posturi, pozitii, ministere, influenta, bani.

    12
    • #37

      Bolojan și Dan au început cu exemplul personal strânsul curelei.
      ANAF va fi foarte harnic în viitorul apropiat, nu mai pot să o dea cotită.
      Soluții de redresare ar fi, să vedem dacă și cum se vor aplica.

      6
    • #38

      Nu știu de ANAF ce face dar poliția rutieră pare că s-a pus pe treabă bine la ”colectat” bani din viteză 🙂

      4
    • #39

      Văd că ANAF dă consultanță infractorilor, de la nivel înalt și pe sume colosale…

      4
  16. #40

    PSD a dat cu oistea de gard, PSD sa scoata tara din rahat. Ma scoate din sarite sa vad cum fac asta din nou, a nu stiu cata oara (si aici includ si perioada 2007-2009) cand au votat tot ce misca in guvernul Tariceanu II si Boc I, culminand cu dezastrul din 2010, si cand (desi aveau majoritate in parlament), au bagat guvernul Boc II la inaintare.

    La fel, in 2016-2019, cand s-a inceput sportul maririi salariilor din pix si a pensiilor speciale (sub guvernele lui Dragnea), lasand tara intr-o situatie incredibil de vulnerabila in momentul venirii pandemiei, si cand deficitul bugetar a inceput sa creasca excesiv, si s-a grabit sa revina inapoi la butoane un an mai tarziu dupa ce UE a manifestat un grad mai ridicat de toleranta vis-a-vis de deficite. Si au continuat cu salarii marite din pix si pensii speciale si blocand orice reforma (si in consecinta, reducand dramatic absorbtia fondurilor PNRR)

    In stilul tipic psd, imediat ce tara este cat de cat readusa pe linia de plutire, ei imediat castiga alegerile cu elan cu promisiuni de marire de pensii si salarii, si o iau de la capat.

    Nu mi-as fi imaginat vreodata ca in Romania, costul la facturile de energie si pentru mancare va fi mai mare decat tari din Vest unde venitul mediu este de cateva ori mai mare decat in Romania.

    10
    • #41

      România este unul din statele pilot în care se aplică sistemul salarii de est și prețuri vest. Acuma dacă marii politicieni împreună cu și mai marii economiști ai nației gândesc să reducem veniturile cetățenilor fără să reducem cheltuielile (că asta am făcut în timpul genialilor băsescu/boc) în speranța redresării bugetare, să ne facem bagajele de pe acum, la viitoarele alegeri cine știe ce Georgescu iasă împreună cu partidul dacilor verzi ortodocși, majoritari absoluți în parlament.
      Acuma trebuie cap, negociere cu Bruxellesul, suplețe bugetară, reduceri bugetare pe bune și deloc avânt de austeritate cretină combinată cu cheltuieli pentru cine știe ce non-sensuri, gen refacerea pufului penelor de cuc african din stepa Bărăganului după ce tăiem la jumătate alocațiile școlare și ajutoarele celor cu dizabilități.

      7
    • #42

      “Nu mi-as fi imaginat vreodata ca in Romania, costul la facturile de energie si pentru mancare va fi mai mare decat tari din Vest”

      Nu e deloc asa, in vestul acela am stat ceva ani si costul “intretinerii” e urias, la un banal apartament cu 2 dormitoare dai usor 400 eur lunar pe apa, caldura, curatenie, etc. , inca 100 curentul, 100-200eur parcarea si regularizaei anuale de sute de eur (eu am dat regularizare de 1050eur pe anul 2024 ca am dorit 22 de grade in casa iarna-centrala de bloc cu gaz). Pret de germania dar e la fel sau chiar mai mult in Bruxelles, Luxemburg, Basel sau Paria, am stat si pe acolo.
      La noi e frectie, ma costa 300 eur pe AN gazul la incalzire tot ap 3 camere, 100 de lei curentul, 50 de lei parcarea, 300lei apa, curatenie, gunoi.. Cred ca daca fac o medie anuala, in Bucuresti e si de 10 ori mai ieftina întreținerea lunara a unei familii/apartament.
      Mancarea..deh, e cam la fel prețul si la noi si la ei (supermarket ca la restaurante s-a cam scumpit, 19-22eur cam orice fel)

      6
    • #43

      pe de alta parte, un prieten din spania plateste cam 40 de euro curentul vara si 80 iarna. nu are gaz, curentul e utilizat la orice. pretul curentului in spania e cam jumătate fata de romania si, din iulie, in romania creste. intretinerea pe care o plateste ptr apartamentul sau de bloc este 50E, flat fee. apa e ceva gen 20 de euro la 3 luni. gunoiul 40 e la 3 luni. 80 euro parcarea in subsolul propriului bloc. ar putea sa cumpere, dar iese mai ieftin inchiriat.
      asa ca e asa, dar depinde si unde stai, in vest.
      legat de ce spui tu, ce salariu aveai tu in germania cand plateai alea?

    • #44

      @Arhi 40euro vara, 80 iarna? I mean, ma gandesc de ceva vreme la modul serios sa ma duc dracu de aici si sa lucrez online, ca oricum cam asta fac si azi, dar serios, asa ieftina sa fie viata in Spania?

      2
    • #45

      da. desigur, in zonele costei del sol, unde temperatura iarna nu prea scade sub 15 grade

    • #46

      @Add, nu stiu in ce Paris ai nimerit tu dar in unele zone cumperi mai ieftin sau chiar stai la terasa mai ieftin decat in oraselele de prin jurul sau, acum daca te-a fentat vreun imobiliar sau ai cazut tu in turist trap-uri e problema ta. da, chiriile sunt de 3 ori mai mari dar si salariile, ca daca ar avea chirii la maxim dublul celor de aici ai vedea cum iasi iau zborul mii de romani spre FR
      in luxemberg n-ai ce cauta ca aia n-au destul loc pentru ei, iti iei ceva in apropiere in franta
      in belgia inca n-am stat la destrabalati ca sa-mi fac o idee iar in germanik fereask sfantu dzeu sa ma prinda politia cu downloaduri da-i in peleu de nazisti

      1
    • #47

      Daca vrei temperaturi agreabile TOT ANUL, 19-25 de grade celsius la nivelul marii, insulele Canare. Plus ca e totul mult mai ieftin si decat in peninsula, tigari, telefoane mobile, benzina, tot. Dar sunt insule, unii urasc sa traiasca intr-o insula.

      3
    • #48

      In niciun caz nu e 100 de lei curentul in Romania. Sau 300 euro gazul pe an. Poate in 2017 era asa.

      Și oricum nu așa se compara. Se compară cât e prețul pe kWh. Dai exemple de orașe stupid de scumpe. Vestul Europei nu e doar x sau y. Te uiți la medie.

      În orice țară nordică, mâncarea și curentul costă la fel sau mai puțin ca în România.

      Iar motivele pt prețurile mari din România sunt distrugerea sistematică a agriculturii și zooculturii de am ajuns să importăm tot, băieții deștepți din energie, respectiv măriri de salarii la stat care nu au nicio bază. Toate aceste elemente au efecte inflationare.

      Nu poți plăti salarii mai mari dacă nu ești productiv. Oricât de socialiști vrem să fim. În România, în afară de IT di servicii, nu se produc chestii cu valoare adăugată mare, ca să ai și salarii mari. Și nici nu ne permitem aparatul de stat curent.

      În halul ăsta s-a ajuns pt ca atât de idioate au fost guvernele din 2016 încoace.

      3
    • #49

      eu plateam la apartMentul din ptm cam 350-400 curent si vreo 200 gaz vara. iarna am platit si 870 de lei gazul.

  17. #50

    Va face dar trebuie sa si fure, pt ca asa e datina la capitala!

    4
  18. #51

    Eu am mai zis-o…

    Nu știu de ce tot sperați voi că un primar oarecum dibace e bun și de Președinte, sau de Prim Ministru. Sunt skillset-uri diferite, iar în cazul particular al României, există și o gramadă de exemple triste rău: Ciorbea, Boc, Băsescu, Iohannis.

    Poate Băsescu să fi fost un pic mai altfel, măcar nu era putoare, și oricum, skill-urile lui Băse nu veneau de la primăreală, ci din tupeul de băiețaș vaporean, gata să o dea la interval cu oricine. (Nu mai zic mai mult, căci mi-e că face Seniorul vreun AVC…)

    5
  19. #52

    Eu nu mă aștept la nici o minune, în situația în care e țara acum, și lumea, minunile nu-s posibile.
    Va fi, oricum, greu.
    Dar încă mă bucur că n-au ajuns la putere toți ghiolbanii care să ne arunce direct în prăpastie.
    Știți, luminița aia de la capătul nenorocitului de tunel care nu se mai termină de 35 de ani…

    6
  20. #53

    Un sef bun la DIICOT si unul la DNA si deja discuta altfel cu PSD, dupa ce raman jumate in Parlament si in Guvern. Crezi ca nu e si negocierea asta pe masa?

    8
    • #54

      Aparent suna fantastic. Dar daca judecatorii pentru procesele mari sunt din gasca Liei Savonea nu faci nimic.

      4
    • #55

      La cît a stat (și mai stă) dosarul Nordis în sertar, ne-am cam făcut o idee despre justiție deși se băteau cu ”dînsa” de piept mai ceva ca armăsarii…

      9
  21. #56

    Babaeti pana se apuca minunea nicusor de treaba ia bagati un ochi si vedeti cu cine s-a luat in brate si s-a pupat dupa ce s-a terminat labareala aia cu depunerea juramantului.
    Cu unii s-a limitat la o strangere de mana, da cu altii mai ca nu si-a loat limba-n gura. Si unu din personajele astea a fost duamna turcan. Asa s-au strans in brate si s-au pupat de zici ca erau preteni din gradinita. Da ba, turcan, aia de s-a pisat pa coifu dacic. Si mai erau si altii si mai dubiosi cu care s-a lins pretenu nicusor.

    8
    • #57

      Sarcină de serviciu.

      1
    • #58

      Dusurile calde de la Cotroceni sunt un fel de antrenament pentru dusurile reci din Biroul Oval.

      1
  22. #59

    Nicusor are in sertar la cotroceni o hartie pe care scrie “pentru guvern suna la pesede”. A lasat o iohannis acolo sa nu uite ce are de facut cand schimba guvernu. Matematica e simpla, nicusor are nevoie de un blat cu psd. Altfel, pica guvernul de cate ori vrea muschiul lui paul stanescu. Eu nu cred in nicio minune bolojan desi e singura varianta serioasa pe masa astazi. sincer nu cred nici ca bolojan vrea sa fie “boc” al lui nicusor, iar comparatia oradea – romania e o prostie. Cartierul militari din bucuresti are populatie mai mare ca oradea…..

    PS. Nu stiu daca ati remarcat dar nicusor are o umbra peste tot unde merge dupa el de cand a castigat. Umbra se numeste ludovic orban. Hai cu sica mandolina orban prim ministru sau primar la PMB

    7
  23. #60

    Singura solutie viabila e sa ni se mai dea bani cu imprumut sa mai o lungim pana la urmatoarele alegeri, pana trece criza sau se intampla vreo sfanta minune . 😀

    3
  24. #61

    Orice ar fi, macar stim ca nu creste TVA.

    1
  25. #62

    De câtva timp se tot face atmosferă ideii de creștere a taxelor și impozitelor, bunăoară de către Hipopotamul Pipi și cumătrul de la Terapia, care-a venit cu un discurs de genul unde s-a dus mia ducă-se și suta sau ceva. Sau sătulul nu crede niciodată flămândului.

    Acuși taman ieși chiar Le Sourcil Unique la rampă și spune că s-ar putea să fie nevoiți să crească taxe și impozite – adică, se-nțelege, ei nu vor, dar TREBUIE.
    Aici măcar și cred că este sincer: a fost o campanie lungă și TREBUIE mulțumite toate părțile ce-au contribuit și i-au tămâiat cu nădejde și temei, deci, adio reformă. Iar acest veritabil cor tragic nu e ca și cum nu o să suțină ideea de taxe și impozite că altfel le cad dinții de foame.

    Bașca faptul că oricum, de unde iei cel mai bine bani dacă nu de la ăia care oricum dau.

    1
  26. #63

    Variante:
    1. guvern cu Bolojan prim-ministru si PSD, PNL, USR, UDMR + minoritati – singura varianta stabila
    1a. la fel ca 1, dar cu alt PM – depinde cine va fi acel PM si cata incredere inspira
    2. guvern minoritar PNL, USR, UDMR + minoritati, sustinut chipurile de PSD si fara Bolojan prim-ministru (atentie, a zis clar ca nu se baga sa conduca guvern minoritar!). PSD poate sa spere ca-i va merge din nou manevra cu scosul castanelor din foc cu mana altuia si ca vor putea tine mereu guvernul in sah sub amenintarea motiunii de cenzura, atata ca “player 2 entered the game”, iar rolul de opozitie il vor face mult mai bine cei de la AUR. PSD-ul risca sa pice in irelevanta si sa fie absorbit de AUR.
    3. guvern PSD + AUR + SOS + POT – Dumnezeu cu mila, scapa cine poate
    4. guvern minoritar AUR + SOS + POT, sustinut de PSD – PSD pica inevitabil in irelevanta, dar probabil ii trag si pe suveranisti dupa ei.

    • #64

      5 guvern cu minoritati sustinut de Ghislaine Maxwell, ca si-asa are mult timp liber la dispozișăn :))

    • #65

      Vedeți că e un autist “Open for Work”: Elon Musk.

  27. #66

    Vedeți că e un autist “Open for Work”: Elon Musk.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.